Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Πέμπτη 16.12.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα


 • Δίκοπο μαχαίρι το SWIFT

Ας δούμε, όμως, τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποστολής αμερικανικών, και προφανώς νατοϊκών, δυνάμεων για να πολεμήσουν στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Η στρατιωτική επιλογή είναι συνεπώς εκτός συζήτησης, ενώ είναι βέβαιο πως ακόμη και αν την επέλεγαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη –με ελάχιστες εξαιρέσεις– δεν θα ακολουθούσε.

 • Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι να πιεστεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας να υποχωρήσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις της Μόσχας. Αν αυτό συνέβαινε, ο Πούτιν θα σημείωνε μια μεγάλη νίκη και θα ενίσχυε πολύ τη θέση του στο τραπέζι του παγκόσμιου γεωπολιτικού πόκερ. Ο Μπάιντεν θα βρισκόταν ταυτόχρονα στο στόχαστρο σκληρών επιθέσεων και (παραδόξως) από δεξιά και από αριστερά.

Υπάρχει, βεβαίως, πάντα η μεσαία λύση που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αυτή των κυρώσεων. Εχει αποδειχθεί ωστόσο πως οι κυρώσεις μπορεί να ακούγονται βαρύγδουπες, σπανίως όμως φέρνουν αποτελέσματα. Αντιθέτως, φωτίζουν την αδυναμία της Δύσης να επιβάλει τους όρους της.

 • Στο τραπέζι έχει μπει η «πυρηνική» λύση της εκδίωξης της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών πληρωμών, το περίφημο SWIFT. Πρόκειται πράγματι για μία λύση με… δόντια, που θα επέφερε μεγάλη αναστάτωση στη ρωσική οικονομία και στην ελίτ της Μόσχας. Το SWIFT είναι στην πράξη το εργαλείο, αν όχι το όπλο, που διασφαλίζει την ηγεμονία του δολαρίου ως κυρίαρχου παγκόσμιου νομίσματος.
Η απόφαση, όμως, να χρησιμοποιηθεί σε μία κρίση με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Πρώτα απ’ όλα η ίδια η Ευρώπη έχει διαπιστώσει ότι είναι ένα όπλο που μπορεί εύκολα να μπει και στον δικό της κρόταφο. Σήμερα βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Μπάιντεν, που δεν θα το έκανε.
 • Χθες όμως, ίσως και αύριο, την εξουσία είχε ο Τραμπ, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει με το SWIFT την Ε.Ε., όπως συνέβη όταν οι ΗΠΑ έφυγαν από τη συμφωνία με το Ιράν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούσαν να βρουν ανεξάρτητα κανάλια συναλλαγής με το Ιράν.

Το Βερολίνο είχε ήδη από τότε διακηρύξει την πρόθεσή του να στηρίξει τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών. Και βέβαια, η Κίνα από καιρό προσπαθεί να βρει τρόπους που θα της επιτρέψουν να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις και να καθιερώσει το νόμισμά της ως εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα.

 • Το μεταπολεμικό σύστημα διεθνών σχέσεων ξηλώνεται εδώ και καιρό. Τα εργαλεία τού χθες έχουν σκουριάσει. Η κρίση στην Ουκρανία θα αποτελέσει μία ακόμη κομβική δοκιμασία. Τα διλήμματα θα είναι σκληρά. Με το Πεκίνο να παρακολουθεί και να περιμένει υπομονετικά.

 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΑΡΔΟΣ: Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Τσιόδρα, περί τους 7.500 ανθρώπους θα ζούσαν σήμερα, εάν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ. Μία κυβέρνηση λοιπόν που σπατάλησε 43,3 δις € μέσα σε δύο χρόνια, δεν θεώρησε σωστό να στηρίξει αναλογικά το σύστημα υγείας – καταδικάζοντας χιλιάδες στο θάνατο. Ντροπή!
 • ΒΑΣ.ΒΙΛ: Η μη επιβολή μέτρων στους εμβολιασμένους από την κυβέρνηση, όπως οι αποστάσεις, η αποφυγή συνωστισμού κλπ., είναι απαράδεκτη – ειδικά λόγω της άθλιας κατάστασης του συστήματος υγείας. Κρίνεται βέβαια εκ του χειρίστου αποτελέσματος, αλλά ο λογαριασμός πληρώνεται από τους Πολίτες
 • Άλλη μια μάνα άνεργη μέσω fb ζητά τρόφιμα . Ένας νεαρός έψαχνε στα σκουπίδια . Ο ιος κάποια στιγμή θα φύγει . Η φτώχεια και η μιζέρια που έχουν φέρει στην χώρα οι ανίκανοι πολιτικοί θα μείνουν . Κι εμείς διαμαρτυρόμενοι πίσω από μια οθόνη.
 • Έχουμε γεμίσει από πρότυπα προς αποφυγήν …
 • Γυναικοκτονία: “ας έφευγαν” Βιασμός: “ας μην ντύνονταν προκλητικά” Δημοσίευση πορνογραφικού υλικού: “ας μην άφηναν να τις τραβήξουν”
  Το βλέπετε το μοτίβο;
 • Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ δήλωσε πως οι τρανς δεν είναι γυναίκες και προκάλεσε οργή. Μάλιστα !!! Φτάσαμε δηλαδή η παράθεση της πραγματικότητας να θεωρείτε ομοφοβικό σχόλιο.
 • Τόσο καιρό λέμε ότι οι κακοποιητές δεν φαίνονται. Δεν κυκλοφορούν με ταμπελάκι και ας “ήταν τα καλύτερα παιδιά”, “μορφωμένα” και “γαμάτα”. Τόσο καιρό λέμε ότι μπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Ο αγαπημένος μου μουσικός, συγγραφέας, ο αδερφός μου, ο κολλητός μου, ο γιος μου. Τόσο απλό.
 • Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιους θεωρούμε πρότυπα. Μας έχουν πνίξει οι παρακμιακοί που πουλάνε “άποψη” και ύφος. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε συνέχεια. Η κουλτούρα των reality shows και της ψευτομαγκιάς δεν μπορεί να γίνει και η κουλτούρα μιας ολόκληρης κοινωνίας.
 • “O 56χρονος δράστης διέμενε στα Τρίκαλα πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα με καραμπίνα, επειδή τον είχε εγκαταλείψει και είχε πάει στη Θεσσαλονίκη.” 17η γυναικοκτονία Ρεκόρ με 130 νεκρούς από COVID19. Εμείς;; όλα καλά ε;
 • Μια θερμή έκκληση προς όλους τους γιατρούς. Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με την επόμενη γυναίκα που θα έχει πέσει από τη σκάλα, βγάλτε έξω από την αίθουσα εξέτασης τους συνοδούς της. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας ζητήσει βοήθεια.
 • Κανάκη ούτε το κράτος φταίει, ούτε το πλαίσιο. Ο διεστραμμένος κολλητός σου φταίει και όσο ψάχνεις δικαιολογίες τόσο πιο κ@@@@τος γίνεσαι. Τουλάχιστον ντροπή.
 • Κανένας πλούσιος δεν θα πεθάνει από εργατικό ατύχημα.
  Κανένας πλούσιος δεν θα καεί ζωντανός από ξυλόσομπα.
  Κανένας πλούσιος δεν θα πεθάνει περιμένοντας μήνες ολόκληρους να πάρει σειρά σε δημόσιο νοσοκομείο για επέμβαση κ.ο.κ. Ακόμα και ο θάνατος είναι σε μεγάλο βαθμό ταξικός …
 • Ρε παιδιά, εσείς που χαίρεστε με το θάνατο του Τράγκα ή οποιουδήποτε ανθρώπου, δεν πάτε να δείτε κανά ψυχίατρο;
 • ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΑΠ ΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ ΜΑΣ ΟΤΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΥΨΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ.
 • Σε τραγική κατάσταση όλοι όταν μαθαίνονται τα πεπραγμένα τους.
  Όχι για το ότι τα έκαναν, αλλά για το ότι τα μαθαίνει το πανελλήνιο.
  Επιλεκτικά ευαίσθητοι !!!
 • Μην κάνει μόνο κάνα αστείο να ανεβάσει κι ο Φουρθιώτης τίποτα βίντεο και δε μείνει κολυμπηθρόξυλο.

Την έλεγαν Λίνα Κοεμτζή. Ήταν 22 χρόνων. Την εκβίαζαν με διαρροή υλικού με ερωτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Έπεσε στο κενό από τον 9ο όροφο φοιτητικής εστίας στη Θεσσαλονίκη… Τσακίστε τους όλους αυτούς


Όταν είσαι λίγος, μικρός, και παγιδευμένος στη φθήνια της εφήμερης ματαιοδοξίας σου όπως ο Πετράκος και προσπαθείς απεγνωσμένα να κλέψεις λίγη από τη λάμψη του Αρκάς το αποτέλεσμα είναι η αυτο-γελοιοποίηση…

 • Το Μέτσοβο είναι σοβαρός λόγος για να μην μείνεις τα Χριστούγεννα στην Αθήνα
 • Ένας προορισμός που θα σε αποζημιώσει σίγουρα.

Αν χρειάζεσαι ένα μέρος κοντά στην Αθήνα για να απολαύσεις το χιόνι και το κρύο του χειμώνα ενδεχομένως το Μέτσοβο να μην είναι μέσα στις επιλογές σου, ωστόσο έτσι και κάνεις την απόπειρα και βρεθείς στην περίφημη κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτείς.

Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς.

All time classic προορισμός για χιόνι τα Χριστούγεννα και ιδανικός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Το Μέτσοβο είναι ένα από τα πιο γραφικά και οργανωμένα χωριά της Ελλάδας όσον αφορά τις τουριστικές υποδομές.

Γιατί πρέπει να πας στο Μέτσοβο τα Χριστούγεννα;

Θα βρεις από μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία για να περάσεις τις ημέρες των γιορτών όπως ακριβώς τις έχεις ονειρευτεί.

Εκτός από καλή διαμονή, πρόκειται για ένα από τα ορεινά χωριά της Ελλάδας που θα απολαύσεις και καλό φαγητό ειδικά αν σου αρέσει το κρέας.

Η περιοχή φημίζεται για τις ψησταριές της, το τυρί, τις χυλοπίτες και τον τραχανά της.

Γιατί το Μέτσοβο είναι τόσο όμορφο;

Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη.

Τι μπορείς να δεις και να κάνεις στο Μέτσοβο;

Ξεκινώντας από την επαφή με τον πολιτισμό του, στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και να θαυμάσετε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εστί Μέτσοβο.

Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (εκ του Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο) θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.

Μικρές εκδρομές κοντά στο Μέτσοβο

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις εικόνες του ταξιδιού σας στην περιοχή, μπορείτε να οργανώσετε κοντινές στο Μέτσοβο εκδρομές. Τη χειμερινή περίοδο μπορείτε να επισκεφτείτε τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (Καρακόλι) και 5 χιλιομέτρων (Πολιτσές) από το Μέτσοβο, ενώ στα 6 χιλιόμετρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012.

https://www.ratpack.gr/


 • Καλύτερα να μην πεις τίποτα. Καλύτερα να σκεφτείς πόσο κόσμο έχεις πάρει στο λαιμό σου εσύ και οι συνοδοιπόροι σου ψέκες.


Ώρες αγωνίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας – Στο πλευρό του ο γιος του Νικόλαος και η σύζυγός του Άννα Μαρία


Δημοσκόπηση Κάπα Research: Προβάδισμα 10,3% για ΝΔ – Προηγείται με 33,8% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 11,6% το Κίνημα Αλλαγής


Ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

 • Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ποτέ να γράψω τέτοια είδηση. Αλλά ο Γιώργος Τράγκας έδωσε για δέκα ημέρες μια δύσκολη ίσως και εξαρχής άνιση μάχη με τον κορωνοϊο και τις επιπλοκές του, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η σθεναρή του «αντίσταση» στον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid-19 είχε, όπως αποδείχθηκε, μοιραία εξέλιξη.

Ήταν 72 χρόνων και έπασχε με σοβαρό χρόνιο νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης) γεγονός που καθιστούσε επιβεβλημένο τον εμβολιασμό του έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο Γιώργος Τράγκας δεν ακολούθησε την ιατρική σύσταση για τη θωράκισή του. Τις πρώτες ημέρες της νόσησης παρέμενε σπίτι με την σύζυγό του, επίσης ασθενή και ανεμβολίαστη. Εν συνεχεία νοσηλεύτηκε στο «Σωτηρία», όπου διασωληνώθηκε.

 • Ο 72χρονος ανεμβολίαστος ασθενής είχε μπει πλέον σε μια δύσκολη πορεία, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή του, και μη αναστρέψιμη -μετά τη στεφανιαία νόσο εκδήλωσε και πνευμονικό οίδημα. Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε συνεχώς. Οι γιατροί είχαν ενημερώσει τους οικείους του για την κρισιμότητα της κατάστασης και συνέχιζαν να παρέχουν στον ασθενή τις δέουσες θεραπείες.

***
Τον παρακαλούσε να εμβολιαστεί

Για τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό ο Γιώργος Τράγκα, μίλησε ο γιατρός του Χρήστος Ζούπας, ο οποίος προσπαθούσε να τον πείσει να εμβολιαστεί. «Τον εκλιπαρούσα να εμβολιαστεί, καθημερινά έβρισκε δικαιολογίες», αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο προσωπικός γιατρός του. Αλλά και στο περιβάλλον του δεν πίστευαν στα εμβόλια, όλη η παρέα του, είπε ο γιατρός του, ήταν ανεμβολίαστη. Ο δημοσιογράφος πίστευε ότι θα περνούσε τον κορωνοϊο ως μια απλή γρίπη, είπε ο γιατρός του

***
Γιατί δεν άκουγε τον αδελφό του Νίκο ο Γιώργος Παπανδρέου;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου όχι μόνον στήριξε στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά ήταν αντίθετος να «κατέβει» ως υποψήφιος Πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν είχε κανένα λόγο να «κατέβει» και εν συνεχεία να χάσει, όπως ήταν αναμενόμενο» φέρεται να είπε ο Νίκος Παπανδρέου.

 • Ο οποίος, να σημειώσω ότι επιχείρησε να πείσει τον αδελφό του να μην «κατέβει» καν στον δεύτερο γύρο, πλην όμως ο πρώην Πρωθυπουργός δεν τον άκουσε με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκείνο όμως που λέει ο Νίκος Παπανδρέου είναι ότι ήταν εντελώς αντίθετος στις φραστικές επιθέσεις που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου (την εβδομάδα του δεύτερου γύρου) στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Αυτά που έλεγε δεν ήταν του Γιώργου, ενός ανθρώπου μειλίχιου, πράου και ευγενικού. Δεν ήταν τόσο επιθετικός» έλεγε ο Νίκος Παπανδρέου.

Ο Νίκος σήμερα τελειώνει ακόμα ένα βιβλίο το οποίο μόλις κυκλοφορήσει θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Είναι μια μυθοπλασία για τις Γυναίκες του ΠαΣοΚ, για τις περίφημες ΕΓΕΣ (Ένωση Γυναικών Ελλάδος), στις οποίες πρωταγωνιστούσε η Μαργαρίτα Παπανδρέου (σήμερα 98 ετών) η σύζυγος του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, Ντιντή Γιαννοπούλου και πολλές άλλες γυναίκες παντοδύναμες στην εποχή που επικρατούσε πλήρως το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

***
Στην Τανάγρα προσγειώνονται τα πρώτα Rafale

Στις 19 Ιανουαρίου, όπως πρώτοι διαβάσατε από αυτήν την στήλη, προσγειώνεται στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, πρώτο βήμα στην ένταξή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Ήδη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για να τα υποδεχθούν, με καινούργια υπόστεγα, καινούργιες αποθήκες συντήρησης και ανταλλακτικών. Ακόμα είναι έτοιμη και η επόμενη ομάδα πιλότων που θα εκπαιδευτεί στα Rafale,, όχι όμως στη Γαλλία αλλά εδώ στην Ελλάδα από Έλληνες εκπαιδευτές.

 • Τα πρώτα έξι (από τα συνολικά 24 τα οποία έχε αποκτήσει η χώρα μας γαλλικά μαχητικά της 332 Μοίρας θα καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς ήδη οι χειριστές τους έχουν πρακτικά ολοκληρώσει και τελειοποιούν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία.

Αναμένεται να υπάρξει στο αεροδρόμιο τη Τανάγρας όταν προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο τα Rafale η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (περιλαμβανομένου και του Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Γιώργου Μπλιούμη που αναμένεται έως τις 19 Ιανουαρίου να έχει συμπληρώσει τα έτη υπηρεσίας του, αλλά επί των ημερών του αποφασίστηκε η αγορά των Rafale.