Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (14 Νοεμβρίου 2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα

 • Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου Μετσόβου

Ένα εκπληκτικό μουσείο με πολύ ενδιαφέρον σε ένα υπεροχο φυσικό τοπίο, συνδεδεμένο με την ιστορία και τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν ώστε το νερό να διευκολύνει καθημερινές δραστηριότητες. Το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου πρόκειται για ένα υπαίθρειο μουσείο με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους και μαντάνια.

 • Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου θα βρείτε το νερόμυλο που έχει πλήρως αναπαλαιωθεί, νεροτριβές και μαντάνια. Τα ”Μαντάνια” είναι κατασκευή σε μέρος με φυσικό ή τεχνητό καταρράκτη, για την κατεργασία (ή το πλύσιμο) των ρούχων, των κλινοσκεπασμάτων ή διαφόρων υφαντών (μάλλινα παντε­λόνια, κάπες), αξιοποιώντας τη δυναμική ενέργεια του νερού.
Η βασική αρχή της λειτουργίας του μαντανιού είναι η εξής: το νερό, μέσω της «φτερωτής» θέτει σε κίνηση τέσσερα «κοπάνια». Πρόκειται για βαριά ξύλινα σφυριά που κτυπώντας ρυθμικά το μάλλινο ύφασμα σφίγγουν τους κόμπους και το νήμα και του προσδίδουν αντοχή.
 • Στο δικό μας Μαντάνι, ο καταρράκτης προέρχεται από το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, τη Βερλίγκα (2.050 μέτρα υψόμετρο). Είναι η δρακόλιμνη που βρίσκεται στο όρος του Λάκμου, ή αλλιώς Περιστέρι, που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Το Μουσείο εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για τη παραγωγή ποικίλων προϊόντων και τις συνδέει με την ιστορία και τη καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Αποτελεί την υπενθύμιση του από πόσο νωρίς ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα αγαθά της φύσης που του προσφέρονταν απλόχερα.
 • Πλαισιώνεται από πολύ όμορφα καλντερίμια και μικρές πέτρινες γέφυρες.
Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί σύγχρονο Cafe- Restaurant, όπου μπορείτε καθημερινά να απολαύσετε τη θέα του πετρόχτιστου τοπίου συνδυάζοντας το με παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα
 • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9_%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%85_%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD


Εμβόλια: Η ηθική διάσταση των κερδών των φαρμακευτικών

Συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19, καταγράφουν Pfizer, BioNTech και Moderna, σύμφωνα σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

 • Αντίθετα η AstraZeneca και η Johnson & Johnson πουλούν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους.

«Είναι ανήθικο μερικές εταιρείες να κερδίζουν κάθε ώρα εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που μόνο το 2% των ανθρώπων που ζουν σε χώρες με μικρό εισόδημα έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19», κατήγγειλε η Μάαζα Σεγιούμ του γραφείου για την Αφρική της People’s Vaccine Alliance και της African Alliance.

Η οργάνωση επικρίνει εξάλλου τις τρεις αυτές φαρμακευτικές εταιρείες ότι, παρά τα 8 δισεκ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης που έχουν λάβει, έχουν απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να μεταφέρουν την τεχνολογία παρασκευής των εμβολίων σε χώρες με μικρό εισόδημα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, να μειώσει τις τιμές και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

Η People’s Vaccine Alliance, η οποία διαθέτει 80 μέλη ανάμεσά τους η Oxfam και η υπηρεσία του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS), καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να άρουν αμέσως τις πατέντες των εμβολίων κατά της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP • Σας παρακαλώ καλέ κύριοι, υγεία να έχετε και να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας, κάντε ένα ψυχικό και δώστε μου την καρεκλίτσα αυτή που μου την πήρατε τόσο άκαρδα… Όχι για μένα, για τη φουκαριάρα τη μάνα μου!


 • Η κορυφή του παγόβουνου στο πονεμένο θέμα της εκμετάλλευσης και της υποχρεωτικής δωρεάν εργασίας των ασκούμενων. Ξεφτίλα σε όλα τα επίπεδα.
 • Έχω έναν εκνευρισμό και έναν κόμπο στο λαιμό και στο στομάχι! Βλέπω έναν νέο εμφύλιο να φουντώνει και τρομάζω για όλους μας, μα πιο πολύ για τα παιδιά μας
 • Χτίζω το Ε.Σ.Υ που είναι το ΕΓΩ
 • Εκπληκτικά τα νέα μέτρα του Κυριάκου. 5 – 6 χιλιάδες επιστήμονες σκίσανε τα πτυχία τους και άλλοι τόσοι τα κάνανε προσάναμα για σουβλάκια.
 • Ο Τσίπρας που έστηνε συντονιστικά ενώ ήξερε ότι είχαμε νεκρούς στο Μάτι, που έβγαζε διαγγέλματα από την Ιθάκη λίγο μετά τις κρυφές διακοπές του με τη θαλαμηγό της Παναγοπούλου και που έστηνε φιέστες στο Ζάππειο για να φορέσει γραβάτα, δεν αντέχει τα διαγγελματα Μητσοτάκη … Οπλίζω ….
 • Ελπίζει στις ψήφους των νεοδημοκρατών για την εκλογή του στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο Λοβέρδος. Δικαίως, είναι πιο δεξιός και από τον Σημίτη.
 • Η εικόνα των μουσάτων ποπολάρων που κρατούν στυλιάρια και τραγουδούν αντάρτικα, είναι η απόλυτη εικόνα παρακμής στην Ελλαδίτσα του 21ου αιώνα. Σουβλακόμουτρα που ακούν Motorhead, γράφουν στο Indymedia και μαλακίζονται με την εικόνα της Άντζυ Σαμίου που διαβάζει Engels. Μεσαίωνας!
 • «Στις 3/11 ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιδόρησε την πρόταση για τις εκκλησίες την οποία θα εφαρμόζει από Δευτέρα.» Μπήκε μέσα του ο σατανάς, ο Τσίπρας


 • Ο Μητσοτάκης μας είπε: “το σχέδιο που άρτια οργάνωσα” Κι ο Τσίπρας του μιλάει σοβαρά και του κάνει προτάσεις. Πόσο χαμηλά να ρίξουμε ρε το IQ μας και την πολιτική μας συγκρότηση για να σας παρακολουθήσουμε; Ο αναίσθητος και ο λίγος!