Καλλιόπη Βαρδάκα: Το πρωτοχρονιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (01.01.2022)

Τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς
αν προσπαθήσεις να τα διαβάσεις και να τα κατανοήσεις με τη σειρά που λέγονται, δεν βγάζουν κανένα νόημα.
…..
Κι αυτό γιατί στην ουσία πρόκειται για ένα μπλέξιμο θρησκευτικών στίχων με στίχους κεκαλυμμένους ερωτικούς.
…..
Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα κάλαντα δεν τα έλεγαν τα μικρά παιδιά
αλλά οι νεαροί της εποχής. Hταν ένας τρόπος να μπουν στα σπίτια των κοριτσιών που τους ενδιέφεραν και να τους εξομολογηθούν τον έρωτα τους.
…..
Στην Ανατολική Ρωμυλία το έθιμο να λένε οι νέοι τα κάλαντα στα σπίτια των κοριτσιών,
τηρούνταν μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και η συνήθεια αυτή μεταφέρθηκε και στους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα
……
Κάθε δεύτερος στίχος αναφέρεται σε αυτές με ερωτικό υπονοούμενο
…….
 • γράφει ο θεολόγος Δημήτρης Καραμάτσκος
Οι μονοί στίχοι (μπλε) είναι οι στίχοι των καλάντων που αναφέρονται στον Άγιο Βασίλειο, που γιορτάζει την πρωτοχρονιά και οι ζυγοί (κόκκινο) είναι αυτοί που απευθύνονται στην κοπέλα
**
…..
🔵1. Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά
🔴2. Ψηλή μου δεντρολιβανιά (που είσαι ψηλή σαν δεντρολιβανιά)
🔵3. και αρχή καλός μας χρόνος
🔴4. εκκλησιά με τ’ άγιο θόλος (με το καπέλο είσαι σαν εκκλησιά με τον τρούλο)
🔵5. Αρχή που βγήκε ο Χριστός, άγιος και πνευματικός
🔴6. στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει (αν βγεις να περπατήσεις θα ευφρανθούν οι καρδιές μας)
🔵7. Άγιος Βασίλης έρχεται
🔴8. και δεν μας καταδέχεται (δεν καταδέχεται η κοπέλα)
🔵9. από την Καισαρεία
🔴10. συ είσαι αρχόντισσα κυρία (εσύ κοπέλα μου είσαι αρχόντισσα)
🔵11. Βαστάει εικόνα και χαρτί
🔴12. ζαχαροκάντιο ζυμωτή (είσαι σαν γλυκό ζυμωμένο, σαν ζαχαροκάντιο)
🔵13. χαρτί και καλαμάρι
🔴14. δες κι εμέ το παλληκάρι (κοίτα και μένα το παλληκάρι)
🔵15. Το καλαμάρι έγραφε
🔴16. την μοίρα του την έλεγε (τη μοίρα του παλληκαριού, την ατυχία μου που λέμε)
🔵17. και το χαρτί ομίλει
🔴18. άγιε μου, άγιε μου καλέ Βασίλη
(ο στίχος αυτός υπάρχει σε πολλές εκδοχές και είναι η ακροτελεύτια αναφώνηση του νέου προς τον Άγιο Βασίλη).
…..
ΥΓ. Πολλοί αγνοούν τα κάλαντα και αλλοιώνουν τον στίχο το:
«και δεν μας καταδέχεται» το λενε «και όλους μας καταδέχεται» τύπου,
δεν είναι δυνατόν ο Άγιος Βασίλης που έρχεται και να μη μας καταδέχεται,
αγνοώντας ότι ο στίχος αυτός απευθύνεται στην ακατάδεκτη νεαρή!!!
…..
ΥΓ2. το ζαχαροκάντιο ειναι πολίτικο γλυκό από ζάχαρη και νερό.
Στο τέλος πρόσθεταν λίγο λεμόνι, για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι, και βανίλια ή μαστίχα.
το γνωστό μας υποβρύχιο ή βανίλια

Πάλι εμείς και η «ατομική μας ευθύνη» θα φταίνε στο τέλος για όλα;

 • Τι στοίχημα βάζετε πως ό,τι και να γίνει τις γιορτές και όσα κρούσματα κι αν καταγράφονται καθημερινά, μετά από όλα αυτά τα μέτρα, πάλι εμείς θα τα ακούσουμε στο τέλος;

Τέτοιες μέρες θα έπρεπε κανονικά να μετράμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Όχι κρούσματα. Πόσα δώρα πήραμε στους αγαπημένους μας και πόσα εκκρεμούν. Όχι πόσα άτομα επιτρέπονται στα γήπεδα. Να ετοιμαζόμαστε για το ρεβεγιόν εκεί όπου έχουμε κανονίσει να πάμε με την παρέα μας. Όχι να ξε-κανονίζουμε και να ακυρώνουμε την κράτηση. Να σκεφτόμαστε τι ωραία που θα περάσουμε στο ρεβεγιόν. Όχι να ψάχνουμε πού θα πάμε, τώρα που απαγορεύτηκε η μουσική, απαγορεύτηκε να ξενυχτήσουμε, απαγορεύτηκε το ένα και το άλλο και το παράλλο.

 • Η ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα, αλλά…

Και η υγεία μαζί. Συμφωνούμε όλοι φαντάζομαι. Αλλά να μην ξεχνάμε και την ψυχική υγεία. Την διαφυγή από τις σκοτούρες. Τη διασκέδαση. Και την «οικονομική υγεία». Διότι τα κλαμπ και τα μπουζούκια που θα μείνουν αναγκαστικά κλειστά αυτές τις μέρες, καθότι απαγορεύτηκε η μουσική, δεν αφορούν μόνο στην τσέπη των γνωστών τραγουδιστών «που θα κονομήσουν» ή των επιχειρηματιών «που θα τα παντελονιάσουν».

 • Αφορά και στους σερβιτόρους και στους παρκαδόρους και στους μετρ και στην ορχήστρα και στους τεχνικούς και στους λαντζέρηδες και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν να κάνουν μερικά «γερά» μεροκάματα, για να κάνουν γιορτές. Και που τελικά δεν θα κάνουν – εκτός αν ο κόσμος πάει στα μπουζούκια χωρίς να παίζει μουσική και περνάει ο Βέρτης, ο Ρέμος ή ο Αργυρός από κάθε τραπέζι και ψιθυρίζει στις παρέες από ένα τραγούδι στο αυτί τους…

Υπάρχει η πρόληψη, υπάρχει η αντιμετώπιση μιας κατάστασης, υπάρχει η ενημέρωση, η ατομική ευθύνη, η προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι συνθήκες. Και υπάρχει και η απαγόρευση, η επιβολή. Στην περίπτωσή μας, πηδήξαμε μερικά στάδια και πήγαμε στην απαγόρευση και την επιβολή και μαζί «πηδήξαμε» ένα σωρό κόσμο που ξαφνικά, λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, έμαθε ότι απαγορεύεται να γιορτάσει, ότι πρέπει να ακυρώσει τα πλάνα του, ότι δεν έχει δικαίωμα να βγει, να διασκεδάσει να ξεσκάσει.

 • Δεν το έμαθε έναν μήνα πριν ή 15 μέρες πριν, το έμαθε στις 29 Δεκεμβρίου. Και ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να ακυρώσουν ό,τι είχαν σχεδιάσει, υπάρχουν οι «άτακτοι», οι «απρόσεκτοι», αυτοί που δεν λογαριάζουν ούτε κορωνοϊό, ούτε μέτρα προφύλαξης, ούτε αποστάσεις, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που πειθάρχησαν και πειθαρχούν απόλυτα σε ό,τι τους έχουν πει πως πρέπει να κάνουν:

που εμβολιάστηκαν δύο και τρεις φορές, που φοράνε μονή ή διπλή μάσκα, που κρατάνε αποστάσεις, που βάζουν αντισηπτικό κάθε τρεις και λίγο, που αποφεύγουν το συνωστισμό και απλά ήθελαν να κάνουν ένα «κανονικό» ρεβεγιόν όπως το είχαν φανταστεί. Έχουν περάσει άλλωστε δύο χρόνια από το τελευταίο, «κανονικό» ρεβεγιόν.

https://www.ratpack.gr


Ειδικοί κατάφεραν να επαναφέρουν στη φύση ένα εξαφανισμένο είδος, το «ψάρι – τεκίλα»: «Σπάνια επιτυχία»

 • «Με τη φύση να φθίνει παγκοσμίως σε ρυθμούς πρωτοφανείς στην ανθρώπινη ιστορία, πρόκειται για μια σπάνια επιτυχία»

Ένα «χαρισματικό μικρό ψαράκι» που είχε κηρυχθεί εξαφανισμένο από την άγρια φύση, επανεντάχθηκε στα «πατρογονικά» του νερά του Μεξικού, μετά από πρόγραμμα εκτροφής και αναπαραγωγής του σε ενυδρείο του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ.

 • Το λεγόμενο ψάρι-τεκίλα (επιστημονική ονομασία Zoogoneticus tequila), που έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο των 70 χιλιοστών, εξαφανίστηκε από τη φύση το 2003 λόγω της ρύπανσης των νερών, αλλά και του πολλαπλασιασμού χωροκατακτητικών τροπικών ειδών στο οικοσύστημά του.

Με το ψαράκι να «βαφτίζεται» από το ηφαίστειο Τεκίλα, το είδος ανακαλύφθηκε το 1990 στο ποτάμι Teuchitlán στα νοτιοδυτικά του Μεξικού. Σε ένα επαναστατικό πρόγραμμα εκτροφής και επανένταξης, οι ειδικοί του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ και του πανεπιστημίου Μιτσοακάνα του Μεξικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν πάνω από 1.500 ψαράκια του είδους στο ποτάμι όπου ενδημούν.

 • «Είναι η πρώτη φορά που ένα εξαφανισμένο είδος επανεισάγεται επιτυχώς στο Μεξικό και άρα πρόκειται για ένα πραγματικό ορόσημο για την προστασία της φύσης. Είναι ένα πρόγραμμα που θέτει ένα σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές προσπάθειες προστασίας άλλων θαλάσσιων ειδών που απειλούνται ή έχουν εκλείψει στη φύση» ανέφερε ο καθηγητής Ομάρ Ντομίνγκεζ από το πανεπιστήμιο Μιτσοακάνα.

Το 1998, στην αρχή του αναπαραγωγικού προγράμματος, το τμήμα υδρόβιας βιολογίας του πανεπιστημίου έλαβε πέντε ζευγάρια ψαριών από το Τσέστερ. Τα δέκα αυτά ψαράκια δημιούργησαν στο εργαστήριο του πανεπιστημίου μιαν αποικία, την οποία οι επιστήμονες διατήρησαν και επέκτειναν τα επόμενα 15 χρόνια.

 • Στο πλαίσιο της προετοιμασίας επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον, 40 θηλυκά κι άλλα τόσα αρσενικά από την αποικία αφέθηκαν ελεύθερα σε μεγάλες, τεχνητές δεξαμενές του πανεπιστημίου, κάτι που τα εξέθεσε σε ημι-ρεαλιστικές συνθήκες διαβίωσης, με μη σταθερή τροφή, πιθανούς ανταγωνιστές, παράσιτα και ασφαλώς θηρευτές – όπως πουλιά, χελώνες και φίδια. Μετά από τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός αυτός των 80 ψαριών εκτιμάται πως είχε πολλαπλασιαστεί σε 10.000 ψάρια, έτοιμα για μεταφορά στο φυσικό οικοσύστημα του ποταμού.
 • Ο δρ Χεράρδρο Γκαρσία, φροντιστής μικρότερων σπονδυλωτών και ασπόνδυλων του ζωολογικού κήπου του Τσέστερ, ανέφερε πως η επιτυχής επανένταξη ήταν μια σημαντική στιγμή στη μάχη της προστασίας των ειδών.
 • «Είναι πραγματικό προνόμιο το ότι καταφέραμε να συμβάλλουμε στη διάσωση του χαρισματικού αυτού μικρού ψαριού και δείχνει την ικανότητα και την τεχνογνωσία των ειδικών που με τις ντόπιες κοινότητες επένδυσαν σε ένα πρότζεκτ επανένταξης ώστε το είδος που μέχρι πρότινος θεωρείτο εξαφανισμένο, να επιστρέψει στο περιβάλλον του» σημείωσε.

«Με τη φύση να φθίνει παγκοσμίως σε ρυθμούς πρωτοφανείς στην ανθρώπινη ιστορία και τον ρυθμό της εξαφάνισης ειδών να επιταχύνει, πρόκειται για μια σπάνια επιτυχία» πρόσθεσε ο ίδιος. Με πληροφορίες από Guardian


 • Η τάση της εξουσιομανίας ή η άσκηση εξουσίας

υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων σε πολλούς ανθρώπους, κυβερνήσεις, καθεστώτα, διοικήσεις και άλλες ομάδες, μόνο που στην σύγχρονη εποχή της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης υποστηρίζεται και με άλλα προχωρημένα μέσα που φέρνουν συχνά πιο άμεσα ζημιογόνες μέχρι και καταστροφικές συνέπειες στην πλειοψηφία των πολιτών.

Ελένη Θ. Π. Λουκά

 • Η ακραία ματαιοδοξία πολλών ανθρώπων και ο σκληρός επιθετικός ανταγωνισμός σε πολλούς τομείς της κοινωνίας με αθέμιτα και παράνομα μέσα που καλλιεργούνται από το σύστημα και προβάλλονται παντοιοτρόπως μέσω των ΜΜΕ, διαμορφώνουν και αναπτύσσουν συχνά ενστικτώδεις και πρωτόγονους χαρακτήρες και ευνοούν την ανάπτυξη του εγωπαθούς και επικίνδυνου ερπετικού εγκεφάλου του ανθρώπου.

Η καλλιέργεια τέτοιων εγωπαθών «προσωπικοτήτων» από το σύστημα που η κατοχή εξουσίας και χρήματος αποτελούν γι’ αυτούς νόημα ζωής, απειλεί την φυσική ισορροπία και είναι υπεύθυνη για την οικολογική καταστροφή, για πολύμορφους πολέμους, εγκλήματα, βιαιότητες κάθε είδους και για την καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.

 • Σ’ έναν ερπετικό εγκέφαλο πρωτόγονο και ανταγωνιστικό είναι μπλοκαρισμένο το κέντρο της ενσυναίσθησης και της ευαισθησίας.

Ένας τέτοιος τύπος ανθρώπου πορεύεται πάντα με αίσθημα υπεροψίας, ισχύος και νίκης με κάθε κόστος, πατώντας πάνω από πτώματα, παραγκωνίζοντας και παραβιάζοντας τους νόμους της δικαιοσύνης. Τέτοιες συμπεριφορές απομακρύνουν τον άνθρωπο από τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού, του υγιούς συναγωνισμού, της αλληλεγγύης και μιας κοινωνίας δικαίου προς όφελος του κοινού καλού.

 • Το αρρωστημένο και αυτοκαταστροφικό σύστημα, που βιώνουμε πολλές δεκαετίες τώρα , μέσω του διαδικτύου δημιουργεί και καλλιεργεί επίσης εξαρτήσεις, στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στην πορνεία, στην κάθε είδους παρανομία, φιλοπόλεμη, εγκληματική συμπεριφορά μέσα από ταινίες και στα παράλογα επικίνδυνα πρότυπα για δήθεν ανάγκες και στάνταρ ζωής στα πλαίσια μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας. Αυτή η παγιωμένη κατάσταση απειλεί την ψυχοκοινωνική ισορροπία, υγεία του ανθρώπου και κατ επέκταση της φύσης.

Η Δουλειά που μετατρέπεται σε δουλεία, ρομποτοποίηση η οποία οδηγεί σε εγκλωβισμό και σε αναγκάζει να αφιερώνεις, καταναλώνεις σχεδόν όλο τον πολύτιμο χρόνο σου προς όφελος και ικανοποίηση των ολίγων και εκλεκτών κατόχων του πλούτου και της εξουσίας, έτσι που να υποστηρίζεται πλήρως η εύρυθμη λειτουργία του ανθρωποφάγου καπιταλιστικού συστήματος.

 • Αν συνεχιστεί για περισσότερο καιρό αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, με μαθηματική ακρίβεια θα κλιμακωθούν οι συνέπειες και τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για την ζωή του ανθρώπου και όλου του φυτικού και ζωικού βασιλείου της γης. Η ώρα ενεργούς άμεσης δράσης για ριζικές αλλαγές σε πολλά κοινωνικοπολιτικά επίπεδα και αυτοκριτική από όλους αρμοδίους και μη ελήλυθεν!
 • https://www.fractalart.gr/eleni-loyka/


 • Εσείς που κοιτάτε την εστίαση να αργοπεθαίνει με κυνισμό και αδιαφορία, έχοντας το μισθουλάκο σας σίγουρο, να θυμάστε ότι ο οικονομικός θάνατος περνά σε χρόνο dt από τον ένα κλάδο στον άλλο και έρχεται και η σειρά σας…
 • 40.560 κρούσματα χθες. Κάτι ήξεραν που ήθελαν να προσλάβουν 4.000 παπάδες κι εμείς πέσαμε να τους φάμε.
 • Αν δεν πάρουμε έξυπνα μέτρα όπως του να κλείσουν τα περίπτερα και δεν απαγορευτεί το ψάρεμα εγώ δεν πιστεύω οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ..
 • Η Ολλανδία είχε κηρύξει το τέλος της πανδημίας και τώρα πήρε μέτρα lockdown. Το ίδιο πολλές χώρες από Ευρώπη έως Αυστραλία. Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και είναι άγνωστο πότε θα ξεμπλέξουμε. Το καλύτερο που μπορούμε είναι να εμβολιαστούμε.

«Νεκρό» το Ναύπλιο λόγω μέτρων! Κυκλοφορούσε μόνο μια μαύρη γάτα!

Άδοξο ήταν το τέλος στα σχέδια για ρεβεγιόν σε κέντρα διασκέδασης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, που έβαλε η κυβέρνησημε την επίσπευση των μέτρων από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

 • Στο Ναύπλιο το πρώτο βράδυ εφαρμογής των νέων μέτρων θύμιζε ολοκληρωτικό lockdown, καθώς στις 12 τη νύχτα εκτός από τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης δεν κυκλοφορούσε ψυχή στους δρόμους, με την πόλη να είναι εντελώς “νεκρή” από κίνηση, ενώ η αστυνομία έκανε συνεχείς περιπολίες.

Η μουσική και οι όρθιοι λοιπόν σύμφωνα με τα νέα μέτρα απαγορεύονται στην εστίαση, που θα κλείνει στις 12 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση παραμονή της Πρωτοχρονιάς που θα λειτουργήσει μέχρι τις 2 το πρωί.


 • Το απλό συνάχι μην το αφήνετε. Σε τρία rapid αρνητικός, στο μοριακό θετικός…
 • Σήμερα κατάλαβα ότι είμαι 100% παιδί από την επαρχία που έχω φροντίσει από χθες να έχω ένα ποσό σε κέρματα για τα κάλαντα και δεν έχει έρθει κανείς. Απρόσωπη Αθήνα.
 • PR.M.: Το τιμόνι μας θα έχει μία μόνο πυξίδα: τον πολίτη. Και η δράση μας θα οδηγείται από ένα μόνο ρήμα: το «προσπαθώ». Έχουμε τις δυνάμεις να αφήσουμε πίσω την τρικυμία, οδηγώντας την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, ώριμοι και προσεκτικοί. Καλή Χρονιά σε όλους!

 • Μπράβο στην ΕΛΑΣ για την εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελευθερίας, μόρφωσης και ασφάλειας για τους φοιτητές και τους καθηγητές.

 • Επιτέλους, μετά από 30 χρόνια κατάληψης, εκκενώθηκε από την αστυνομία «το στέκι του βιολογικού» στο ΑΠΘ. Χούντα σύντροφοι! Εκκενώθηκε η κατάληψη στο ΑΠΘ έπειτα από 30 χρόνια ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ! Πέρασαν 30 χρόνια, για να μπει επιτέλους τάξη,να πεταχτούν έξω οι εξωπανεπιστημιακί & μπαχαλάκηδες και να εφαρμοστεί ο νόμος. Διαρκής ατιμωρησία και “Δεν βαριέσαι”
 • Χιλιάδες νεκρούς μας κόστισε το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό, ο χαρακτηρισμός του ιού ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και η μη στήριξη του διαλυμένου συστήματος υγείας – παρά τα 43 δις € που σπαταλήθηκαν. Ας ελπίσουμε πως το 2022 δεν θα κάνει τα ίδια λάθη η ΝΔ!
 • Ν.Μ: Είδατε τον Ρουβά; Με 40.000 κρούσματα δεν αναβάλλει, δε μιλά, θα εισπράξει στα μουλωχτά την αμοιβή της ξεφτίλας. Και το προφίλ του που πλήττεται; Θα αναλάβουν ζάπλουτες κυρίες να του κλείσουν Ηρώδεια, επισκέψεις σε ιδρύματα, καμιά δωρεά σε φτωχά παιδάκια. Απλά: Αηδιάζω.
 • ΒΑΣ.ΒΙΛ: «Μαζικό καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά ζητά ο σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ». Πρέπει να είναι άρρωστος, όταν να απαιτεί κάτι τέτοιο, για τα παιδιά που διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα! Δεν καταλαβαίνει πως τρομοκρατεί τους ανθρώπους; Με ποιο δικαίωμα το κάνει; Ποια η ευθύνη του;

ΒΑΣ.ΒΙΛ: Δεν είμαι θρησκόληπτος, αλλά χαρίζει ψυχική γαλήνη το ταπεινό, μικρό εκκλησάκι στην Κηφισια. Χρόνια Πολλά σε όλους και ένα ευτυχισμένο, ήρεμο 2022 – το οποίο θα είναι ασφαλώς καλύτερο από το 2021, όσο και αν τα αρνητικά γεγονότα μας προϊδεάζουν για το αντίθετο. Καλή Χρονια!


Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα στους πρωταθλητές στην Ευρώπη στα test – Οι αριθμοί λένε την αλήθεια


Θα τους ακούσετε να λένε για:

 • – Δωρεάν μάσκες
 • – Δωρεάν αντισηπτικά
 • – Δωρεάν pcr
 • Αλλά για το εμβόλιο που είναι όντως δωρεάν δεν θα τους ακούσετε να βγάζουν άχνα. Γιατί ως γνωστόν #η_πανδημία_είναι_ευκαιρία!!!!