Καλλιόπη Βαρδάκα: Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Ο ΤΥΠΟΣ της Παρασκευής (02.12.2022)

7213

**ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ**

– ΜΗΝΥΜΑΤΑ (Δεν δημοσιεύονται αυτά που ξεπερνούν την.. κόκκινη γραμμή)
– ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ (Τα πιο σαρκαστικά, ως επί το πλείστον, για να ανάβουν τα αίματα τώρα που θα έχουμε και κρύα)
– ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (Με αυτά που μας στέλνετε, δεν χρειάζεται δα και διάβασμα…)


Melachroinou Biwni Iwanna

Καλημερα μας!!
Άσπρη πολιτεία, όλο γοητεία
γη του Παρθενωνα
λάμπεις στη Μεσόγειο όμορφη Αθήνα
Ακρόπολη Πλάκα αγάλματα πάρκα
ξημέρωμα ροζ οργαντίνα
μικρή ζωγραφιά σου Αθήνα.
Στενοί συγγενείς σου τα πλούτη κι η φτώχεια
λιακάδες ωραίες δροσιάς πρωτοβρόχια.
γλεντζέδων παρέες, Θεός η ρετσίνα
μακριά απ’ της ζωής τη ρουτίνα
μικρή ζωγραφιά σου Αθήνα
Πάνω σου μ’ ατλάζια στρώνεται γαλάζια
του άπειρου το φόντο μπλε κουβέρτα η φύση
Όλα σου είναι τρέλα, θάλασσες ταντέλα
και του ήλιου θαύμα όνειρο η δύση….
..

Μπορεί να είναι εικόνα φύση και δέντρο


Μπορεί να είναι εικόνα δρόμος, οδός και δέντρο


ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: Δυο λόγια για το νομοσχέδιο για την υγεία, δυο λόγια μόνο γιατί είναι αδύνατο με αναρτήσεις στο Facebook να μιλήσουμε σοβαρά για ένα τέτοιο θέμα.
  • Σήμερα, όλα τα συστήματα υγείας, παντού στον κόσμο, βρίσκονται σε κρίση. Η ζήτηση υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, (πιθανότατα σε συνάρτηση με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής), οι ιατρικές πράξεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, άρα πιο ακριβές, και η ιστορία του Κόβιντ έκανε τα πράγματα ακόμη πιο οριακά.
Αποτέλεσμα: πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής (και στα επείγοντα και στα τακτικά), ελλείψεις προσωπικού, δυσαρέσκεια απ’ όλες τις πλευρές. Αν αυτή είναι η γενική εικόνα, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι μια τάξη μεγέθους χειρότερα. Πέραν των κοινών με τα άλλα συστήματα υγείας προβλημάτων, εδώ βασιλεύει ένας γενικευμένος ανορθολογισμός, τραγικές ελλείψεις προσωπικού, συνδικαλιστικά “κεκτημένα”, μικρο-ιδιωτικά συμφέροντα και πλήθος άλλων γνωστών και πολυσυζητημένων θεμάτων.
  • Πώς να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ όταν στο κέντρο της Αθήνας στριμώχνονται καμιά δεκαριά νοσοκομεία, πρώην ιδρύματα και κληροδοτήματα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς καμία λογική και αναφορά σε έναν στοιχειώδη χάρτη υγείας; Πώς να εξυπηρετηθεί η νότια Αττική, όταν από το Φάληρο μέχρι το Λαύριο υπάρχει μόνο η “Βούλα”, δηλαδή ένα σύνολο παραπηγμάτων, που αντί να κατεδαφιστούν και να εγερθεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο, εγκαινιάζονται ακόμα νέες “πτέρυγες”;

Πώς να μην περιμένεις 8 ώρες στα επείγοντα, όταν αυτά δεν κατόρθωσαν εδώ και 50 χρόνια να γίνουν αυτόνομα τμήματα για να κάνουν μια ανάλυση αίματος χωρίς να πρέπει να περιμένουν τα κεντρικά εργαστήρια του νοσοκομείου; Πώς να στελεχωθεί σοβαρά ένα νοσοκομείο όταν η πλήρωση μιας απλής θέσης επιμελητή χρειάζεται 3 με 4 χρόνια, με προκηρύξεις, συμβούλια κρίσεων (που κάνουν 6 μήνες να συγκληθούν), ενστάσεις κλπ, κλπ, όταν εξαντλείται δηλαδή όλη η γελοιότητα του δημοσίου;

  • Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες, αλλά είναι ανώφελο· τα θέματα είναι πλέον γνωστά και κυρίως είναι γνωστή και δεδομένη η αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να αλλάξει αυτό το σύστημα. Τί βλέπουμε λοιπόν σήμερα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε; Συγκρατώ δυο πράγματα: τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα γιατρών του ιδιωτικού τομέα να κάνουν “απογευματινά χειρουργεία” σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Ένα απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα του ΕΣΥ είναι οι αμοιβές των γιατρών. Μιλάμε για αμοιβές αστείες σε σχέση με το επίπεδο εξειδίκευσης, τα χρόνια σπουδών και το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν· είναι λοιπόν αναμενόμενο να μη βρίσκουν γιατρούς. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Ή θα διπλασιαστούν οι μισθοί ή θα πρέπει να μπορούν οι γιατροί να κάνουν “δεύτερη δουλειά” στον ιδιωτικό τομέα. Άλλη λύση δεν βλέπω. Προφανώς προκρίθηκε το δεύτερο, στο οποίο φυσικά θα υπάρξει λυσσαλέα αντίδραση του “συστήματος”.
  • Με δεδομένη την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δεν το βλέπω αρνητικά. Εκτός κι αν θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση της άτυπης ημι-ιδιωτικοποίησης μέσω των “φακελακίων” (για όσους μπορούν να τα πάρουν) είναι ικανοποιητική και πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Αντίθετα, το δεύτερο θέμα, των “απογευματινών χειρουργείων”, δείχνει μεγαλειώδη άγνοια του υπουργού και των συμβούλων του για την πραγματική κατάσταση του χειρουργικού τομέα στο ΕΣΥ. Προφανώς νομίζουν ότι θα έρχεται ο ιδιώτης γιατρός το απόγευμα, θα ανοίγει την τσάντα του, θα απλώνει τα νυστέρια και τις λαβίδες του, και θα χειρουργεί.

  • Κάποιος λοιπόν πρέπει να τους εξηγήσει ότι δεν χειρουργεί ένας γιατρός, αλλά ένα team, συνήθως τριών χειρουργών· ότι δίπλα τους υπάρχουν ειδικευμένες νοσηλεύτριες, οι εργαλειοδότριες – μία “κίνησης” και μια “στάσης”· ότι πιο δίπλα υπάρχει ο αναισθησιολόγος με τον “πύργο” του και το νοσηλευτή του.

Ότι όλοι αυτοί είναι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, με ωράρια, βαθμούς κλπ και δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι 14 ώρες την ημέρα· (εκτός κι αν πιστεύουν ότι θα τους φέρνει μαζί του ο ιδιώτης γιατρός – μιλάμε για αστειότητες). Επίσης όλοι αυτοί πρέπει να “πλυθούν” πριν μπουν στο χειρουργείο, να φορέσουν αποστειρωμένα ρούχα, τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και στη συνέχεια να ξανα-αποστειρωθούν από την κεντρική αποστείρωση του νοσοκομείου, η οποία επίσης έχει συγκεκριμένες δυνατότητες διαχείρισης και προσωπικού κ.ο.κ.

  • Γενικά η κάθε ιατρική πράξη μέσα σε ένα νοσοκομείο αποτελείται από μια αλυσίδα διαδικασιών, με δεδομένα capacities και δυνατότητες, και όχι από μεμονωμένες ενέργειες, “ατάκτως ερριμμένες”, στις οποίες μπορείς να “φυτέψεις” κατά βούληση ό,τι άλλο νομίσεις. Ελπίζω να το καταλάβουν έγκαιρα.
Christos Kissas
+++++++++++
Αλλο ενα νομοσχέδιο στο γόνατο. Τώρα εγώ γιατί πιστεύω ότι είναι ανεφάρμοστο και ότι θα επιτείνει το αλαλούμ του ΕΣΥ με την εξοικονόμηση πόρων να πηγαίνει περίπατο, θα σας γελάσω. Το ΕΣΥ δυστυχώς χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση με σωστή μελέτη από την αρχή για να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών, εφόσον οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι ήδη το πληρώνουν.

Image

Πρετεντέρης @ta_nea ακούω ότι ο Μητσοτάκης ανεβάζει εκλογικές στροφές. Αλλά ποιος πολιτικός δεν ανεβάζει στροφές λίγους μήνες πριν τις εκλογές; Πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν ανεβάζει στροφές κι η αντιπολίτευση #εμπιστευτικά
..

Image


Για εμάς τους απλούς αναγνώστες των ειδήσεων, δεν θέλει πολύ να καταλάβουμε ότι ο κ. Λοβέρδος και η κ. Καϊλή αποτελούν πλέον ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ. Η όλη τους στάση, δηλαδή αυτά που λένε και αυτά που αποσιωπούν, φανερώνει σχεδόν πλήρη σύμπλευση με τη νυν κυβέρνηση. Επόμενο βήμα;


Όποιος δεν έχει προσέξει το γκράφιτι του Ντιέγκο πίσω,να πάει σε κανένα γιατρό.
.
Image

Αν ρωτήσεις 50 ορκ από το ΣΥΡΙΖΑ τι ψηφίζεται για το Ε.Σ.Υ. δεν ξέρει να σου απαντήσει κανείς πέρα από τις ασυναρτησίες που προωθεί το Κόμμα. Τα ίδια για την Παιδεία, τα ίδια για τη δημόσια διοίκηση, τα ίδια για κάθε νομοσχέδιο που ξηλώνει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.


Image


ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΝ_ Himalaian Monal. Το βρίσκεις στα Ιμαλάια σε διασώδεις περιοχές με πολλά ροδόδεντρα. Έχει καθυστέρηση αναχώρησης η πτήση μας και παίζω με το κινητό, προσπαθώντας να αλλάξω σελίδα. Αυτή τη φορά δεν ήμουνα σίγουρος ότι θέλω να φύγω. Πέρασα ένα μαγικό τρίμηνο στην δουλειά μου. Από τα πιο δημιουργικά της ζωής μου.

Το ταξίδι βέβαια ήταν προγραμματισμένο από καιρό. Υστερα θυμήθηκα το Monal.
Μου αρέσει η ιδέα να ψάχνεις για ένα ουράνιο τόξο, που .. περπατάει. Dubai 2 μέρες, για κάποια πουλιά της ελληνικής λίστας (που στην Ελλάδα έρχονται κάθε 10 χρόνια), ύστερα Ινδία και με τραίνο για Ιμαλάια. Όχι πολύ ψηλά, μέχρι 2500 μέτρα. Πιο ψηλά εξάλλου δεν έχει δέντρα, άρα ούτε Imalaian Monal.
….
Μπορεί να είναι εικόνα πουλί και φύση