Καλλιόπη Βαρδάκα: Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – ο Τύπος της Πέμπτης (24/11/2022)

**ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ**

**ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο ΤΥΠΟΣ της Πέμπτης**


ΚΑΤ.ΦΙΚ: Είναι εκ των πραγμάτων εξοργιστική η παράνομη ή παράτυπη δραστηριοποίηση που σχετίζεται με το ανθρώπινο δράμα. Εξοργιστική την καθιστά ακόμα η εκμετάλλευση της δικής μας ευαισθησίας. Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες, οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν με πολύ αυστηρές ποινές για παραδειγματισμό. Δεν παίζουμε με τον ανθρώπινο πόνο.

  • Ας καταλάβουμε, επιτέλους, ότι στις οργανωμένες κοινωνίες δεν μπορεί να είσαι ό,τι δηλώνεις. Ότι ο όρος ΜΚΟ δεν σε καθιστά αυτομάτως καλό Σαμαρείτη. Χρειάζονται “δείγματα γραφής” σε βάθος χρόνου για την αξιοπιστία των λεγομένων σου (έγινε κακός χαμός με τις καταγγελίες τους που κατέκλυσαν τον διεθνή Τύπο για την υπόθεση του Έβρου, κάνοντας ζημιά στη χώρα με διασπορά αναληθών πληροφοριών). Κι επίσης, πρέπει να έχεις συγκεκριμένες προδιαγραφές και να υπόκεισαι σε αυστηρό έλεγχο, για να λαμβάνεις επιδοτήσεις και να προσφέρεις υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.
Και τα δύο παραδείγματα, και της ΜΚΟ και της Κιβωτού, μας διδάσκουν ότι όταν έχεις να κάνεις με παιδιά και με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οφείλεις να πληροίς πολύ αυστηρές προδιαγραφές, για να σου επιτραπεί να εμπλακείς και να λαμβάνεις επιδοτήσεις.
  • Τεράστια η σημασία του εθελοντισμού, απολύτως απαραίτητοι οι εθελοντές, αλλά:
1. Δεν είναι εθελοντές όσοι δηλώνουν εθελοντές
2. Οι εθελοντές, ειδικά όσοι έχουν έχουν να κάνουν με πολύ ευαίσθητους τομείς, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βρίσκονται κάτω από ομπρέλα επίσημου φορέα, να ελέγχονται και να λειτουργούν επικουρικά και όχι να ενεργούν ανεξέλεγκτα κατά το “είσαι ό,τι δηλώσεις”.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».
«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ριμπέρα, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. «Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πραγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».
Kαι πως όχι αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF (Title Transfer Facility) του επόμενου μήνα μέσα από εναν περίπλοκο μηχανισμό. Βάζουν στο τραπέζι δηλαδή κάτι που δεν δύναται να εφαρμοστεί ποτέ.
**
Αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που θα κάνουν μ’ αυτή τη “πρόταση” (λολ) είναι ν’ αυξήσουν τις τιμές! Στο μεταξύ η τιμή του ΦΑ τώρα κυμαίνεται στα.. 129 ευρω/MWh. Παιδιά αν είναι να τους πάρετε με σάπιες πατάτες τους ανίδεους καρεκλοκενταυρους της Κομισιόν, από μένα ελεύθερα.. Κόψε ρε κάτι επικεφαλής ευρωπαικά τζιμάνια.


ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: Ας κάνουμε ενα υποθετικό σενάριο σχετικά με τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Ειναι γνωστόν τοις πάσι ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στοχεύουν σε αυτοδυναμία (χλωμή) από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής και με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν υπό ομαλές συνθήκες.
Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum των παρακολουθήσεων (Ανδρουλάκης) ωστε να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αντλώντας όσες περισσότερες ψήφους μπορεί.
Ο δε Μητσοτάκης για να εδραιώσει την θέση του στο κόμμα. Αν για τη ΝΔ το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής δεν κριθεί ικανοποιητικό, τότε μπορεί να τεθεί θέμα αντικατάστασης προέδρου με κάποιον πιο ενωτικό (Δένδιας?), που μπορεί να πάρει με το μέρος του το ΠΑΣΟΚ ως ομοιοπαθής σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Οπότε δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην το έχει προβλέψει.
Σε κάθε περίπτωση όλο το βάρος θα πέσει στην πρώτη Κυριακή με ακραία πόλωση, ενω το ΠΑΣΟΚ η εστω η πλειονότητα των βουλευτών του, γίνεται ο ρυθμιστικός παράγων της επόμενης κυβέρνησης.
Πάντως προς το παρόν κανείς από το κόμμα της ΝΔ δεν θέλει να αναλάβει τον ρόλο του διασπαστη. Οι λαγοί θα βγουν από το καπέλο στις εκλογές. Τα καζάνια βράζουν.
Αυτά συμφωνα με το φτωχό μου, χωρίς βέβαια να διεκδικεί το αλάθητο σε μια ρευστή κατάσταση.

Ο πρώτος πλειστηριασμός, που δεν τελεσφόρησε, της οικίας της κας Κολοβού έγινε επί Σύριζα, με νόμο του Σύριζα και με τα funds που μπόρεσαν να αγοράσουν και αυτό και χιλιάδες άλλα δάνεια με νόμο του Σύριζα επίσης. Και είχε το θράσος να πάει εκεί χθες και να «πουλά» αλληλεγγύη
..
Image

Όταν η ΝΔ χρωστάει (12/2021) €383.362.113,24 και η τράπεζα δεν της κατάσχει ούτε τασάκι, με τι κότσια να επιβάλει τη νομιμότητα; Όταν δεν επιβάλλεται η νομιμότητα, πώς θα λειτουργήσει η αγορά; Κορόιδο είναι να πληρώσει αυτός που χρωστάει; Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι.


ΒΑΣ.ΒΙΛ: «Τράπεζες: Σε επιφυλακή για πορτοκαλί δάνεια 5 δις € στα τέλη Ιουνίου». Καινούργια μόδα λανσάρουν οι τράπεζες – τα πορτοκαλί δάνεια, αντί κόκκινα. Μεγάλη άνοδος, πριν ακόμη κορυφωθεί ο πληθωρισμός – επικίνδυνη, ειδικά με τα επιτόκια που δανείζονται (8,5% η Πειραιως για 3ετες)!



Ανοίγεις ίντερνετ,μπαίνεις στην ιστοσελίδα των πλειστηριασμών η οποία είναι δημόσια & βλέπεις ότι ο πρώτος πλειστηριασμός της κύριας Κολοβού έγινε στις 20/3/19 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή συγγνώμη, απατεώνες είμαστε;» Πάντα επίκαιρο το ερώτημα των συντροφων.


ΒΑΣ.ΒΙΛ: «Κ.Μητσοτάκης για την αρπαγή των σπιτιών των Ελλήνων από τράπεζες-funds: Αυτοί φταίνε που δεν πληρώνουν»! Μάλιστα – δεν φταίει η φτωχοποίηση κ η εξαθλίωση των Ελλήνων από τα μνημόνια, αλλά οι ίδιοι. Ούτε οι τράπεζες που έχουν στηριχθεί με πάνω από 80 δις από τους Έλληνες. Ντροπή!


Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι


Πρετεντέρη@ta_nea– τι λέει η Κιβωτός του Κόσμου; Προσοχή τους πολίτες «υπεράνω πάσης υποψίας» #εμπιστευτικά
…..
Image

  • «Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»
«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-1

«Ονειρευόμουν να αποκτήσω ένα σπίτι στην Ελλάδα από την πρώτη μου επίσκεψη το 1987. Την επόμενη χρονιά περάσαμε τρεις εβδομάδες στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, και αυτό ήταν, είχα ήδη μαγευτεί», αφηγείται στην «Κ» η Βικτόρια Κόβερντον. Στη συνέχεια πούλησαν το σπίτι και περιπλανήθηκαν για 18 μήνες με μοτοποδήλατα, φορώντας τα σακίδιά τους στην πλάτη, στην ενδοχώρα, αλλά και σε πολλά νησιά. Όταν τα χρήματα τελείωσαν επέστρεψαν στην Αγγλία για δουλειά, ωστόσο κάθε καλοκαίρι έρχονταν για διακοπές.

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-1
Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα και πόσα έδωσαν

«Στο πέρασμα των χρόνων είχα επισκεφτεί περίπου 40 νησιά, όμως η Σάμος είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Το 2016, μια φίλη που ζούσε στο νησί μού έστειλε φωτογραφία από ένα σπίτι προς πώληση, το οποίο πίστευε πως θα ήταν το ιδανικό για εμένα και τον νυν σύζυγό μου» αφηγείται. Και, πράγματι, το τριώροφο νεοκλασικό στο χρώμα της ώχρας, με τα πράσινα παράθυρα, στο Βαθύ, ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν.

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-2
Το σπίτι της Βικτόρια Κόβερντον στο Βαθύ.

«Βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο μόλις 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Από τον επάνω όροφο βλέπουμε το λιμάνι και την παλιά πόλη στο Άνω Βαθύ», προσθέτει.

Η πρώτη σκέψη ήταν να έρχονται για διακοπές περίπου τέσσερις μήνες τον χρόνο, καθώς έχουν και άλλη εξοχική κατοικία στη Νότια Αφρική. Κατέληξαν, όμως, να περνούν έξι μήνες στην Ελλάδα, τρεις στην Αγγλία και τρεις στο Κέιπ Τάουν.

«Το μεγαλύτερο μέρος της καραντίνας ήμασταν εδώ ακόμη και τον χειμώνα. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να περάσω αυτή τη δύσκολη περίοδο» λέει και προσθέτει:

«Καμία χώρα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Είναι ο καιρός, οι άνθρωποι, το φαγητό, οι χαλαροί ρυθμοί και η ποικιλία του τοπίου που είναι πανέμορφο».

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-3

«Μας κέρδισε η ποιότητα ζωής, το κλίμα και οι άνθρωποι»

Για τον 55χρονο Ντέιβιντ Λιφ που έχει μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα σε Αγγλία, Γερμανία και Αμερική, η Ελλάδα ξεχώριζε πάντα ως μία από τις πιο φιλικές χώρες.

«Πριν από 20 χρόνια μετακόμισα στη Νέα Υόρκη. Εκεί παντρεύτηκα τη γυναίκα μου και ζήσαμε το αμερικανικό όνειρο. Εργαζόμουν στον τομέα του μάρκετινγκ και η σύζυγός μου, Ειμι, ήταν δασκάλα. Παίρνοντας την απόφαση να επενδύσει σε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που της έδινε πλήρη σύνταξη έπειτα από 25 χρόνια, σε συνδυασμό με κάποιες επενδύσεις και αποταμιεύσεις που κάναμε, μπορέσαμε να συνταξιοδοτηθούμε νωρίς», εξηγεί.

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-4
Ο Ντέιβιντ Λιφ με τη σύζυγό του
  •  Αφορμή για τη μετακόμιση στην Ελλάδα αποτέλεσε ο θάνατος ενός πολύ στενού φίλου του που τον έκανε να επαναξιολογήσει, όπως λέει, τα «σημαντικά της ζωής».

«Επικεντρωθήκαμε στην Πελοπόννησο για την ποιότητα της ζωής, το κλίμα και τους ανθρώπους», συμπληρώνει. Στην ερώτηση αν συνάντησαν γραφειοκρατικές δυσκολίες, κάνει λόγο για μια διαδικασία πολύ διαχειρίσιμη.

«Αν και όσοι ζουν εδώ έχουν την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι πολύ γραφειοκρατική, συγκριτικά με άλλα μέρη δεν είναι. Ναι, υπάρχουν πολλοί κανόνες, οι οποίοι όμως γενικώς είναι προς όφελος του κόσμου. Εμείς πήραμε επαγγελματική βοήθεια από έναν καλό δικηγόρο και κάναμε μεγάλη έρευνα. Ακολουθήσαμε τη διαδικασία με μεγάλη προσοχή, τηρήσαμε όλους τους κανόνες, πήραμε τον χρόνο μας να μιλήσουμε με κόσμο και, τελικά, ο όγκος εγγράφων που προέκυψε ήταν πολύ διαχειρίσιμος. Δεν είναι μια φθηνή ή γρήγορη διαδικασία, αλλά γίνεται δουλειά». Όπως άλλωστε διευκρινίζει, πριν επιλέξουν την Ελλάδα είχε προηγηθεί η σχετική έρευνα.

«Στο παρελθόν, μετακομίζοντας από την Αγγλία στις ΗΠΑ, πέρασα όλη τη διαδικασία για την πράσινη κάρτα και την ιθαγένεια, η οποία ήταν πολύ πιο δύσκολη και λεπτομερής και περιελάμβανε και ιατρικούς ελέγχους. Άλλωστε, πριν έρθουμε στην Ελλάδα είχαμε εξετάσει την περίπτωση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και η έρευνά μας έδειξε πως οι διαδικασίες εκεί ήταν πιο περίπλοκες και πιο ακριβές».

Το σπίτι που τελικά επέλεξαν βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Επίδαυρο σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη θάλασσα. Περιτριγυρίζεται από χαμηλούς λόφους και είναι ήσυχο και προστατευμένο από τους ανέμους. Ο εξωτερικός χώρος είναι περίπου τέσσερα στρέμματα και έχει μια μεγάλη πισίνα, υπαίθρια κουζίνα, ελαιόδεντρα, αλλά και οπωροφόρα δέντρα. Και, όπως λένε οι ίδιοι… «σχεδιάζουμε να ζήσουμε εδώ. Εχει αρκετό χώρο για εμάς, τον σκύλο μας και πολλούς επισκέπτες».

«Δεν βρήκα εγώ την Κρήτη, αλλά η Κρήτη εμένα»

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-5

Για τον Ούβε Μέιλι από τη Γερμανία η τηλεργασία ήταν αυτή που συνετέλεσε ώστε η θερινή κατοικία του στην Κρήτη να γίνει το μόνιμό του σπίτι.

«Μένω στο χωριό Κριτσά, το οποίο απέχει περίπου 10 λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο. Ο αρχαιολογικός χώρος Λατώ βρίσκεται επίσης κοντά. Το σπίτι είναι περίπου 100 ετών και έχει χοντρούς πέτρινους τοίχους. Από την ταράτσα μπορώ να βλέπω όλη την κοιλάδα και τον κόλπο του Μιραμπέλου» αφηγείται.

Όταν προχώρησε στην αγορά του σπιτιού, το 2016, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ούτε καν φανταζόταν ότι θα άφηνε το Αμβούργο για να ζήσει εδώ.

«Κανένα μέρος δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα» – Ευρωπαίοι που αγόρασαν σπίτι στη χώρα μας μιλούν στην «Κ»-6

«Αρχικώς είχα σκοπό να περνάω εδώ τις διακοπές μου για τα επόμενα 15 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθώ, αλλά περνούσε όσο ο καιρός η επιθυμία μου να μετακομίσω στην Ελλάδα γινόταν ολοένα και πιο έντονη. Το μόνο εμπόδιο ήταν η δουλειά, αλλά κι αυτό ξεπεράστηκε τον Μάρτιο του 2021 με τη δυνατότητα της εργασίας εξ αποστάσεως».

Η οικειότητα που αισθάνθηκε με τη χώρα μας ήταν αυτή που τον έπεισε να κάνει το βήμα για την αγορά του σπιτιού. «Ήμουν έτοιμος να αγοράσω σπίτι στην Ιρλανδία μερικά χρόνια πριν, αλλά ευτυχώς δεν το έκανα. Εδώ ένιωσα ευπρόσδεκτος σαν να βρισκόμουν στον τόπο μου. Όπως μου αρέσει να λέω “δεν βρήκα εγώ την Κρήτη, αλλά η Κρήτη εμένα”».

Για την αγορά του σπιτιού δεν υπήρξε κάποια φοροαπαλλαγή, όσο για τη γραφειοκρατία, την ξεπέρασε με τους σωστούς ανθρώπους και συστάσεις από φίλους, αλλά και με τα μαθήματα ελληνικών, τα οποία, όπως λέει, βοήθησαν πολύ.