Kαλλιόπη Βαρδάκα: To μεσημβρινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (29.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα


Η πρώτη είδηση της μέρας είναι μια γυναικοκτονία. Μια ακόμα!

Στην Ιεράπετρα, στην Κρήτη. Σκότωσε την πρώην σύζυγο του και μητέρα τεσσάρων παιδιών Και τώρα διαπραγματεύεται το τομάρι του. Επικοινώνησε με την Αστυνομία και απειλεί να αυτοκτονήσει.
 • Και αναρωτιέμαι κανείς στις πόσες θα δεήσει η Πολιτεία να προχωρήσει τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», να ενισχύσει το ανεπαρκέστατο δίκτυο δομών ώστε να υπάρχει Συμβουλευτικό Κέντρο και Ξενώνας σε κάθε δήμο, να διασφαλίσει δωρεάν  νομική αρωγή, ψυχοκοινωνική στήριξη, δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης και ασφάλεια για κάθε γυναίκα που απειλείται στο σπίτι της ή που κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί από μια κακοποιητική σχέση αλλά κινδυνεύει ακόμα από τον κακοποιητή.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κάποια στιγµή πρέπει να σοβαρευτούμε στο πώς ψηφίζουμε δημάρχους και περιφερειάρχες, γενικώς. Και εμείς οι ψηφοφόροι, αλλά και τα κόμματα που έχουν τεράστια ευθύνη για το ποιους επιλέγουν να στηρίξουν.

 • Η ασυμμετρία ανάμεσα στις απειλές και προκλήσεις, από τη μία, και στην ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, από την άλλη, είναι τρομακτική, ειδικά στις μέρες μας. Οι περιφερειάρχες έγιναν πριν από μερικά χρόνια «μικροί πρωθυπουργοί» με τεράστιες εξουσίες και σημαντικούς προϋπολογισμούς. Ηταν μια λογική επιλογή, που όμως υποτίμησε την ελληνική πραγματικότητα. Και τώρα βλέπουμε πολιτικούς που τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, απροετοίμαστοι και με μοναδική ενασχόληση την επικοινωνία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους δημάρχους. Πολλά νησιά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω του υπερτουρισμού, της έλλειψης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής. Οι δήμαρχοι συνεχίζουν, όμως, να εκλέγονται στις περισσότερες περιπτώσεις με βάση εντελώς προσωπικά ή τοπικά κριτήρια: σε πόσα βαφτίσια έχουν πάει, πόσα ρουσφέτια έχουν κάνει. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Οι δήμαρχοι εξαντλούνται σε μια χαζή διαχείριση και τα προβλήματα περιμένουν.

 • Η ασυμμετρία ανάμεσα στις απειλές και προκλήσεις, από τη μία, και στην ποιότητα του πολιτικού προσω-πικού, από την άλλη, είναι τρομακτική.

Ζούμε, όμως, σε μια εποχή που η διοίκηση είναι σύνθετη και δύσκολη δουλειά. Απαιτεί ικανότητες μάνατζερ. Ενας περιφερειάρχης ή ένας δήμαρχος πρέπει να πάρει ένα έργο από το Α και να το περπατήσει έως το Ω, να εκμεταλλευθεί τους πόρους χρηματοδότησης και να έχει σχέδιο.

 • Το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά εάν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει επάρκεια και επαγγελματισμό. Οι συναρμοδιότητες, από το κόψιμο των κλαδιών έως το καθάρισμα των φρεατίων, είναι τόσο μπλεγμένες, άλλωστε, που επιτρέπουν στους τεμπέληδες ή στους ανίκανους να κρυφτούν πίσω από γραφειοκρατικές δικαιολογίες.
 • Οι καταστροφές έρχονται μετά, μαζί και οι εξάστηλοι τίτλοι για το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων. Τίποτα δεν αλλάζει ωστόσο, και η ανεπάρκεια με όνομα και υπογραφή χάνεται μέσα στη γενική και άσκοπη «βαβούρα».

Ευθύνη έχει, βεβαίως, και το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Οι επιλογές υποψηφίων είναι ανάγκη να γίνονται με σοβαρότητα και με μοναδικό κριτήριο την απάντηση στο ερώτημα «μπορεί να κάνει τη δουλειά;». Ευθύνη έχουμε κι εμείς όλοι. Που κάποια στιγμή πρέπει να σκεφθούμε αν θέλουμε δημάρχους ή περιφερειάρχες για τα πανηγύρια ή για τις πλημμύρες και τα δύσκολα.Covid: Οι καλύτερες χώρες για να ζεις – Πόσες θέσεις έχασε η Ελλάδα

 • Σύμφωνα με το «Covid Resilience Ranking» του Bloomberg
Φωτ. Intimenews

Δύο θέσεις έχασε η Ελλάδα στον μηνιαίο δείκτη του Bloomberg για τις καλύτερες χώρες εν μέσω της Covid-19, γνωστός και ως «Covid Resilience Ranking», με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 23 θέση ανάμεσα σε 53 εξεταζόμενες χώρες.

 • Στην κορυφή της σχετικής λίστας παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Ιρλανδία, όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο και η οικονομία επαναλειτουργεί σχεδόν κανονικά.

Στη δεύτερη θέση έπεται η Ισπανία, μία από τις χώρες που ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά στο α’ κύμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Αυτή τη φορά, όμως, η ιβηρική χώρα τα πηγαίνει εξαιρετικά, διαθέτοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και νεκρών.

 • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την πλευρά τους, σκαρφάλωσαν τρεις θέσεις και πλέον φιγουράρουν στην 3η θέση, καθώς ο αριθμός των νέων περιστατικών είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 μηνών.

Την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν οι εξής χώρες:

 • Δανία
 • Φινλανδία
 • Νορβηγία
 • Γαλλία
 • Χιλή
 • Ελβετία
 • Ολλανδία

covid-oi-kalyteres-chores-gia-na-zeis-poses-theseis-echase-i-ellada0

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, ανέβηκαν δύο θέσεις στη λίστα του Bloomberg και αναρριχήθηκαν στην 26η, παρότι ο αριθμός των θανάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα παραμένει σχετικά υψηλός. Το Ηνωμένο Βασίλειο δε, απώλεσε εννέα θέσεις και υποχώρησε στην 25η θέση, εξαιτίας της έκρηξης των νέων κρουσμάτων.

Στον αντίποδα, οι χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας εξακολουθούν να βρίσκονται στον «πάτο» της λίστας, με τις Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη , Βιετνάμ και Φιλιππίνες να καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις για τρίτο διαδοχικό μήνα.

covid-oi-kalyteres-chores-gia-na-zeis-poses-theseis-echase-i-ellada1

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα του Bloomberg λαμβάνει υπόψη 12 επιμέρους παραμέτρους, όπως η διασπορά του ιού, η ποιότητα του συστήματος υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη, η θνησιμότητα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κ.α.

moneyreview.gr


 • Από όλες τις φωτογραφίες που έχω δει κατά καιρούς με θέμα τους την 28η Οκτωβρίου, η συγκεκριμένη από την πρώτη μόλις παρέλαση μετά την απελευθέρωση της χώρας με τμήμα παιδιών του ξυπόλυτου τάγματος, είναι από τις πιο συγκινητικές.


Η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής

 • Kαφρίλα, άθλιες εκφράσεις, χυδαιότητα, «εσείς που κάνατε τότε αυτό», τραμπουκισμοί… Απορεί κανείς που όλο και περισσότεροι της γυρνούν πλέον την πλάτη;

Η «ποδοσφαιροποίηση» της πολιτικής θα είχε μια κάποια πλάκα και ένα δεδομένο ενδιαφέρον, αν συνοδευόταν από καμμιά «μεταγραφή αεροδρομίου»: να κατέβαινε στην πολιτική σκηνή της χώρας κανένα βαρβάτο όνομα επιπέδου Ριβάλντο ή Μπεργκ ή Βιεϊρίνια ή Αραούχο, να έχουμε να συζητάμε για «πολιτική μπαλίτσα».

 • Αλλά με εξαίρεση τον Αντώνη Πανούτσο, που κυριολεκτικά και μεταφορικά παίζει «μεγάλη μπάλα», η πολιτική απλά έχει δανειστεί τα χειρότερα στοιχεία του ποδοσφαίρου: καφρίλα, άθλιες εκφράσεις, χυδαιότητα, «εσείς που κάνατε τότε αυτό», τραμπουκισμοί και άνθρωποι που δεν είναι ικανοί να γράψουν ούτε το όνομά τους σωστά και να βάλουν δυο προτάσεις σε σωστή σειρά.

Από τους Γιακουμάτους στους Πολλάκηδες, είναι μισό τσιγάρο δρόμος. Και κάπου στα μισά της διαδρομής, θα δεις τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη Δούρου, τον Άδωνι με το Βορίδη, τον Πάνο και το Δημήτρη Καμμένο, Δημάρχους και πάσης φύσεως συμβούλους, όλους με κοινό παρανομαστή άλλοτε τη χυδαιότητα, άλλοτε τις «κορόνες», τις ειρωνείες και εκφράσεις πεζοδρομίου.

 • Πολιτικοί που καθρεφτίζουν τα χειρότερα ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας, πολιτική της πλάκας, κουβέντες για «κανίς» και «Μαρίες Αντουανέττες», πλακίτσα επιπέδου δημοτικού για τους νεκρούς στο Μάτι και την Καλιφόρνια, ανταλλαγές απειλών για μηνύσεις, αναφορές σε Θωμά Μάτσιο – τον λατρεμένο εκείνον Αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού.

Θα μπορούσαμε να γελάμε με όλα αυτά, αν φυσικά ζούσαμε σε άλλη χώρα. Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα. Και έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν – κάποιος τους ψήφισε όλους αυτούς και θα τους ξαναψηφίσει. Μην κάνεις τον ανήξερο: εσύ τους ψήφισες, εγώ, οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου. Και όσο κι αν «τους σιχάθηκες», όσο κι αν «τους βρίζεις», αυτούς πάνω – κάτω θα ξαναψηφίσεις στις επόμενες εκλογές.

 • Τον ποδοσφαιριστή που έπαιξε στην ομαδάρα και τον ηθοποιό που έπαιζε στην αγαπημένη σου σειρά. Τη μοντέλα και τον σεξολόγο. Τον μάνατζερ καλλιτεχνών και τον τηλεοπτικό μαϊντανό. Τον παίκτη του reality και τον αθλητή που «σε έκανε περήφανο». Εκεί φτάνει το μυαλό μας, «αυτόν ξέρεις – αυτόν εμπιστεύεσαι» που λέει κι η διαφήμιση της χλωρίνης, οπότε μέχρι εκεί φτάνει το χέρι στην κάλπη όταν κλείνει το παραβάν κι εσύ καλείσαι να «σταυρώσεις».

Γκρίνιαζε όσο θες μετά: ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Ακόμα κι αν ανακαλύψεις ότι άλλο να παίρνεις κεφαλιές κι άλλο σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, άλλο να υποδύεσαι τον πολιτικό σε σαπουνόπερα κι άλλο να είσαι πολιτικός στην πραγματική ζωή, άλλο να φωνάζεις στα τηλεοπτικά παράθυρα κι άλλο να αρθρώσεις άρτιο πολιτικό λόγο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 • Όσο για εσάς που αναρωτιέστε ή «διαπιστώνετε με λύπη» ότι η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, ότι η νέα γενιά γίνεται ολοένα και περισσότερο «απολιτίκ», ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο μέσος Έλληνας εμπιστεύεται όλο και λιγότερο τους εκπροσώπους των κομμάτων κι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει πως οι πολιτικοί είναι επαγγελματίες ψεύτες, μην αναρωτιέστε άλλο και μην παριστάνετε τις κλαίουσες ιτιές: σαν τα μούτρα σας έχετε καταντήσει την πολιτική, οι ίδιοι οι πολιτικοί έχετε απαξιώσει το ρόλο του πολιτικού, κατρακυλάτε κάθε μέρα και πιο χαμηλά για να απευθυνθείτε στα χαμηλότερα ένστικτα του εν δυνάμει ψηφοφόρου σας, τάζοντας, βρίζοντας, χυδαιολογώντας, λαϊκίζοντας.

Ο κόσμος σάς γυρίζει την πλάτη, διότι δεν θέλει άλλη «ποδοσφαιροποίηση» της πολιτικής ζωής – προτιμάει το ορίτζιναλ ποδόσφαιρο, εκεί όπου τουλάχιστον πέρα από καφρίλες, μπινελίκια, εμετικά συνθήματα και μια περιρρέουσα καχυποψία και οσμή διαφθοράς, τουλάχιστον θα δει και κανένα γκολ, μια ντρίπλα, μια ωραία φάση, μια απόκρουση. Σε αντίθεση με τη πολιτική, που είναι γεμάτη αυτογκόλ…

https://www.ratpack.gr • Φθινοπωρινές εκπτώσεις – Πότε ξεκινούν – Πότε «πέφτουν» Black Friday και Cyber Monday

 • Οι καταναλωτές περιμένουν τις εκπτώσεις του φθινοπώρου για να αγοράσουν φθηνότερα τα προϊόντα που έχουν… βάλει στο μάτι. Δείτε όλες τις ημερομηνίες.

Τις φθινοπωρινές εκπτώσεις περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές έτσι ώστε να αγοράσουν προϊόντα που επιθυμούν σε χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, οι εκπτώσεις του φθινοπώρου φέτος θα διαρκέσουν από την 1η μέχρι και τη 15η Νοεμβρίου.

Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

 • Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Στο διάστημα αυτό παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της περιόδου, που φέτος συμπίπτει με την 7η Νοεμβρίου, με προτεινόμενο από τον Ε.Σ.Α. ωράριο λειτουργίας, από τις 11:00 έως τις 18:00.

 • Οι ημερομηνίες για Black Friday και Cyber Monday

H Black Friday ή αλλιώς «Μαύρη Παρασκευή» oρίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11) αφού είναι μια «παράδοση» που έρχεται από τις ΗΠΑ. Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, με εκπτώσεις στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Φέτος η Cyber Monday «πέφτει» τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.  https://www.in.grΌταν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται

 • Ανησυχούν οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση (που έχει αποκλείσει τα γενικευμένα lockdowns) επειδή «βράζει» από τον κορωνοϊό κυρίως η βόρεια Ελλάδα με αρκετούς να νομούς να σημειώνουν συνεχώς αύξηση κρουσμάτων.

ΒΗΜΑτοδότης

29.10.2021, 06:15
Είχα σκοπό να αρχίσω σήμερα, είτε με τους πρωταγωνιστές των χθεσινών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου, είτε με την απερχόμενη καγκελάριο Madame Merkel που από το βράδυ βρίσκεται εν Αθήναις, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία που έρχονται για τα νέα κρούσματα δεν αφήνουν πλέον κανέναν εφησυχασμό. Ήταν ημέρα αργίας χθες και όμως τα νέα κρούσματα άγγιξαν τα 3.000 (για την ακρίβεια 2.984), αλλά εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας που έφθασαν τους 391 (τέσσερις περισσότερους από προχθές).

***
Οι 198 νέοι που έχασαν τη ζωή τους

Ίσως όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι 198 νέοι συνάνθρωποί μας, κάτω των 39 έχασαν έως τώρα τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ανάμεσά τους και τρία παιδάκια. Οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν τώρα να ζουν ανάμεσά μας εάν είχαν εμβολιαστεί εγκαίρως. Τα νοσοκομεία αρχίζουν σιγά- σιγά να γεμίζουν, αν και όπως μου λένε οι ειδικοί το σύστημα Υγείας ακόμα αντέχει, έχουμε μάθει πλέον να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και εν πολλοίς είμαστε προετοιμασμένοι.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους. Δεν πείθονται, όσοι έμειναν, με τίποτα. Ο καιρός αρχίζει να χειμωνιάζει, θα κλειστούμε μέσα, ο κορωνοϊός παραμονεύει, όχι μόνον στην χώρα μας αλλά παντού. Υπάρχουν φαινόμενα χαλάρωσης, που δεν έπρεπε. Αυτός είναι και ο λόγος ( η χαλάρωση δηλαδή) που άρχισε πάλι μια συζήτηση εάν θα επανέλθουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους. Ορισμένοι, τώρα άρχισαν να ομιλούν για τέταρτο κύμα. Είναι έτσι όμως τα πράγματα;

***
Πόσο επικίνδυνη είναι η Δέλτα (plus)

Όταν ρώτησα τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο εάν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα (plus), μου εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να συνηγορεί ότι η μετάλλαξη αυτή ανησυχεί τους επιστήμονες. Έχει μεν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα, αλλά τα εμβόλια την καλύπτουν πλήρως. Εάν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές είναι ένα ερώτημα που χρήζει απαντήσεως, τη στιγμή μάλιστα που πολλές χώρες του τρίτου κόσμου δεν έχουν εμβόλια.

Ήδη εντοπίστηκαν δύο μεταλλαγμένα στελέχη με την υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2 η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίστηκαν το πρώτο στα νότια προάστια της Αθήνας και το δεύτερο στο κέντρο της πόλης.

***

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ: www.tovima.gr/2021/10/29/opinions/otan-ta-krousmata-kai-oi-diasolinomenoi-ayksanontai/