Kαλλιόπη Βαρδάκα: To μεσημβρινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (28.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Kαλλιόπη Βαρδάκα

Χρόνια Πολλά! Τιμή στους Ήρωες. Ευημερία και πρόοδο για την Ελλάδα.


  • Εκείνοι οι άλλοι τρόποι που δεν δείξαμε

Η αντίληψη σου δεν φαίνεται από τους βαθμούς σου. Τον τρόπο που θα διαβάσεις και θα φωτογραφίσεις με το μυαλό σου το μάθημα για την επόμενη μέρα. Δεν σχετίζεται με το συνδυασμό της ικανότητας σου για κοινωνικοποίηση και της ταυτόχρονης αριστείας σου στο σχολείο. Δεν εξαρτάται από τους βαθμούς στην εξεταστική ή από το όνομα του πανεπιστημίου σου και το επίπεδο της εκπαίδευσης που έχεις κατακτήσει.

  • Δεν εξαρτάται από το σεβασμό της ταυτότητας του επαγγέλματος σου. Η αποστήθιση της πληροφορίας ή των απόψεων δεν είναι εξυπνάδα αλλά ικανότητα απομνημόνευσης. Από αυτήν δεν εξαρτάται η ευτυχία σου ή το αν θα γίνεις χρήσιμο μέλος στην κοινωνία. Ούτε οι άνθρωποι που θα συναντήσεις θα είναι καλύτεροι αν βρίσκονται σε θέσεις που θεωρούνται ευυπόληπτες.

Έχουμε ταυτίσει την εγκεφαλική δραστηριότητα με το επάγγελμα ξεχνώντας να δίνουμε στα παιδιά χαρακτήρα. Έχουμε δημιουργήσει τυποποιημένες οντότητες με τάσεις ανταγωνισμού, αμέτρητες δραστηριότητες και μηδενικές αξίες επικροτώντας μια κοινωνία κατανάλωσης νέων ανθρώπων.

  • Έχουμε κάνει τα παιδιά αριθμούς επιτυχόντων χωρίς την υπόνοια της μελλοντικής τους δυστυχίας. Έχουμε εισβάλλει στην προσωπικότητα τους πριν εκείνη διαμορφωθεί για να τους πείσουμε ότι πρόοδος είναι μονάχα η αριστεία και ο διαρκής ανταγωνισμός με σκοπό την πρωτιά.

Έχουμε κατακρεουργήσει τη δημιουργικότητα τους συγκρίνοντας τα διαρκώς με τους συμμαθητές τους και έχουμε ξεχάσει να τους δείχνουμε τι είναι άνθρωπος σε έναν ηλικιωμένο περαστικό στο δρόμο που κάθεται με τις ώρες και ταΐζει τα περιστέρια.

  • Δεν τους δείξαμε ποτέ εικόνες πολέμου με δάκρυα στα μάτια εξηγώντας τους ότι πόλεμος είναι η νομιμοποίηση του άδικου θανάτου ανθρώπων που θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Δεν τους πήγαμε ποτέ σε ένα ίδρυμα με ορφανά παιδιά τα Χριστούγεννα για να μοιραστούν τα δώρα τους ή να μοιραστούν ακόμα και εμάς.

Δεν τους δείξαμε ποτέ τα αστέρια όχι για να μάθουν απ’ έξω και να ξεχωρίζουν τους αστερισμούς ώστε να φαίνονται πιο «έξυπνοι» στο μάθημα της φυσικής αλλά για να καταλάβουν τις διαστάσεις μας στο σύμπαν. Δεν τους διδάξαμε ποτέ την ιστορία των παράπλευρων απωλειών από πολέμους κυβερνήσεων ανεπτυγμένων κρατών.

  • Δεν τους είπαμε ποτέ ότι πίσω από εκείνο το κάστρο που θαυμάζουν βρίσκονται οι άνθρωποι που το έχτισαν. Δεν τους κάναμε να καταλάβουν ποτέ ότι θα γίνουν κάποτε τρίτη ηλικία. Δεν μπήκαμε στον κόπο να τους εξηγήσουμε ότι η αξία του διαφορετικού βρίσκεται στο πόσα νέα δεδομένα έχει να δώσει στο πανομοιότυπο και να ανατρέψει την ιστορία του ανθρώπου οδεύοντας στο καλύτερο.

Δεν τους μιλήσαμε ποτέ για εκείνο το παιδί που χρειάζεται την παρέα τους στο προαύλιο. Για την ευθύνη της υπεράσπισης του αδύναμου ή του φοβισμένου. Δεν τους διδάξαμε ποτέ την αξία της συγκίνησης.

  • Αξιολογούμε ως σημαντικότερη τη γνώση της πληροφορίας και όχι την θετική ή αρνητική κριτική αντιμετώπιση της με επιχειρήματα ή νέες προτάσεις, όχι την αξία της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων τους σε μια δύσκολη στιγμή.

Δημιουργήσαμε μια κοινωνία ανταγωνισμού, έλλειψης σεβασμού, απαξίωσης στη φιλία και στον έρωτα. Μια κοινωνία όπου ο διαφορετικός άνθρωπος είναι ένα αντικείμενο χρήσης. Μια κοινωνία όπου φίλοι και εραστές μπορούν να είναι αναλώσιμοι και αντικαταστάσιμοι και οι επιλογές γρήγορες και εύκολες. Όπου η αγένεια και το θράσος είναι προτερήματα.

  • Και ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά αλλάζουν, οι νέοι ενήλικες εξωτερικεύουν βίαιους εαυτούς, και οι γηραιότεροι πεθαίνουν απελπισμένοι και μόνοι. Γιατί εγκαταλείψαμε το φαινόμενο άνθρωπος για να παράγουμε το φαινόμενο ανθρωπόμορφες μηχανές.

Και για έναν ακόμα λόγο. Επειδή ξεχάσαμε το χρέος μας ως κοινωνίες, κράτη, εκπαιδευτικοί και γονείς, μένοντας στα θέματα του κριτηρίου αξιολόγησης του επόμενου κεφαλαίου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


  • ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ σήμερα στο Μέτσοβο από μαθήτρια της έκτης δημοτικού 


  • Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς

«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia ( Μεγάλη Ελλάδα ή Μεγάλη Ελλάς, Magna Graecia στα λατινικά, Magna Grecia στα ιταλικά, ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία)», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας, Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times.

Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.

«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς».

Γι ‘αυτό και η Leucocarpa προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες και, στο παρελθόν, να χρίσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της τελετής στερέωσης.

https://filoitexnisfilosofias.com


  • Μη χάνεσαι με όσους μοιράστηκες κάποτε ένα θρανίο


  • Περί βλάχικης γλώσσας: μία από τα ίδια (περίπου)

Για δεύτερη φορά στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το εκ υστέρων «κόψιμο» της πρότασης που είχε καταθέσει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων για τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων των Ελλήνων Βλάχων.

  • Πριν από μια εβδομάδα, η κα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, ανέφερε ότι η πρόταση δεν χρηματοδοτείται λόγω αντιδράσεων των Βλάχων, και δη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, το σκεπτικό της οποίας η υπουργός υιοθέτησε πλήρως. Το σημαντικό δε είναι ότι η κα Μενδώνη υιοθέτηση και την άποψη ότι δεν υφίσταται βλάχικη γλώσσα αλλά μόνο βλάχικο ιδίωμα.

Χτες, στη Βουλή η υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σίας Αναγνωστοπούλου. Η κα Αναγνωστοπούλου, δεδομένης και της προηγούμενης απάντησης της υπουργού στη Βουλή, έθεσε εύλογα τα ερωτήματα: «Από πότε η επιστημονική έρευνα έχει ανάγκη αντιπροσώπευσης και μάλιστα της πλειοψηφίας, όπως αναφέρεται 121  πολιτιστικών συλλόγων;», «Γιατί πάμε σε επικίνδυνα μονοπάτια του παρελθόντος; Ποιας γλώσσας είναι ιδίωμα;» και «Γιατί αφήνουμε υπόνοιες για αντεθνικώς δρώντες;».

  • Στην απάντησή της η κα Μενδώνη επιχείρησε να υποβαθμίσει την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, χαρακτηρίζοντας την «ένα σωματείο». «Στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν σύλλογοι και σωματεία και αδελφότητες Βλάχων –σωματεία, όπως είναι και η λεγόμενη επιστημονική εταιρεία- τα μέλη των οποίων είναι προφανώς και επιστήμονες» τόνισε και επικαλέστηκε και πάλι των πληθώρα των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, «πολλοί εκ των οποίων είναι εξίσου καλοί επιστήμονες».

Επανέλαβε ότι μια πρόταση για την καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων θα πρέπει να αποτελεί προϊόν μιας ευρύτατης αντιπροσώπευσης των Βλάχων.

  • «Η οποιαδήποτε προσέγγιση, πόσω μάλλον η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων από ένα μεμονωμένο σύλλογο που δεν αντιπροσωπεύει την ολότητα ή ένα μεγάλο μέρος, τέλος πάντων, των Ελλήνων Βλάχων, ενέχει κίνδυνο ετεροπροσδιορισμού των τελευταίων -το επαναλαμβάνω- ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθούνται επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι και τεχνικές.

Προφανώς, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση -και δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα- ο ένας σύλλογος που λέγεται ‘Επιστημονική Εταιρεία’ ή πολλοί άλλοι να έρθουν μαζί και να υποβάλουν μία ευρύτερη πρόταση» τόνισε.

  • Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η κα Αναγνωστοπούλου κάνει αναφορά και στην παραίτηση των περισσότερων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αυτή και η υπόθεση με την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία».

Η κα Μενδώνη απάντησε ότι ο συσχετισμός των δύο υποθέσεων «είναι ατυχέστατος» και είπε ότι η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραιτηθέντες, έγινε «εξαιτίας της υπονόμευσης του έργου και των αποφάσεων της Διοίκησης από άτομα στον χώρο του μουσείου που λειτουργούσαν –το λένε οι ίδιοι- ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες πατριωτισμού’. Προφανώς, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προϋπήρχε, δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και προφανώς δεν συνδέεται με το ζήτημα της επιχορήγησης του σωματείου των Βλάχων».

  • Και πρόσθεσε ότι ο συσχετισμός «των δύο εντελώς άσχετων θεμάτων μεταξύ τους, στηριζόμενοι σε ένα γεγονός -ότι ο Βασίλειος Νιτσιάκος, πέραν του ότι είναι πρόεδρος του σωματείου ‘Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης’, ήταν παράλληλα και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης- είναι πέρα από τεχνητά δημιουργούμενος και πολιτικά προπαγανδιστικός, oδηγεί, δε, αναπόδραστα στην εργαλειοποίηση ενός δημοσίου αξιώματος, όπως είναι ο πρόεδρος ενός διοικητικού συμβουλίου ενός εποπτευόμενου από το Υπουργείο -άρα και το Ελληνικό Δημόσιο- φορέα προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών καταστατικών σκοπών ενός σωματείου».

Η κα Αναγνωστοπούλου επέμεινε πάντως ότι τα δύο θέματα συνδέονται. «Βλέπουμε ότι από τον Ιούλιο που εγκρίνατε εσείς το πρόγραμμα που κατατέθηκε, μέχρι το Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα, υπάρχουν κάποιες υπόγειες διαδρομές τεράστιας πίεσης που φαίνεται δεν μένουν μόνο στο πρόγραμμα, φτάνουν και μέχρι το μουσείο γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι πράγματι -και το αναγνωρίζουν- δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο μουσείο ούτε από τη δικιά σας ηγεσία ούτε από τη δικιά μας ηγεσία. Σε ποιες σκοτεινές δυνάμεις εσείς -σκοτεινές ή μη σκοτεινές, δεν με ενδιαφέρει, αυτόκλητους σωτήρες του έθνους- επιτρέψατε αυτή την πίεση και να αναιρέσετε την ίδια τη δικιά σας απόφαση;» είπε.

  • Η κα Μενδώνη επέρριψε ευθύνες καταρχάς στην παραιτηθέντα διοίκηση του Μουσείου γιατί, όπως είπε, αυτή δεν είχε ενημερώσει το υπουργείο για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά αντιθέτως περίμενε κάποιο πρόσχημα. Και σε αυτό το σημείο συνέδεσε, με τον δικό της τρόπο, τις υποθέσεις: Το πρόσχημα ήταν, όπως ανέφερε, «η μη έγκριση της επιχορήγησης του σωματείου ‘Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων’».

https://typos-i.gr/


  • Έφτιαξε ξενοδοχείο στην Ξάνθη γεμάτο παραμυθένιους πύργους και οι τουρίστες κάνουν ουρά
Πολύ κοντά στη Σταυρούπολη αλλά και στα Κομνηνά Ξάνθης, ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, είναι χτισμένη η αγροτουριστική μονάδα Νέμεσις που αποτελείται από 7+1 πύργους (που σε παραπέμπουν σε άλλη εποχή. Στην εποχή των σταυροφόρων.) Εκεί θα βρεις ένα μαγικό ξενοδοχείο στην Ξάνθη.

….

Πολύ καλά διαβάσατε! Γιατί στα Κομνηνά υπάρχουν ακόμη τα χαλάσματα δύο πύργων που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή. Γι αυτό και οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου επέλεξαν να χτίσουν τη μονάδα τους έτσι ώστε να μοιάζει με κάστρο.

Μπαίνοντας από τις επιβλητικές ξύλινες πόρτες της εισόδου με τις επάλξεις, το παραμύθι ξεκινάει!

Λιθόστρωτα δρομάκια ανάμεσα στο γκαζόν περιτριγυρίζουν τους πύργους. Ο γύρω χώρος καταπράσινος με ψηλά σκιερά δέντρα.

Υπάρχει και ένας ψηλός ξύλινος πύργος με τηλεσκόπιο για αυτούς που θέλουν να θαυμάσουν τον έναστρο ουρανό.

Στο κτήμα έχει διαμορφωθεί θεματικό πάρκο όπου κανείς μπορεί να συναντήσει στρουθοκάμηλους, λάμα, παγώνια, ελάφια και ζαρκάδια.

Ένας χώρος βγαλμένος από μια άλλη εποχή, με ιππότες, δεσποσύνες και αυλικούς..

Site:  Hotel Nemesis


Δεν θα πανηγυρίσω που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο οι αστυνομικοί χτες. Θα πανηγυρίσω μόνο όταν καταργηθούν οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις που τους σέρνουν στα δικαστήρια σαν κοινούς εγκληματίες κ διασφαλίσουμε πως δεν θα ξαναδούμε τέτοιες θλιβερές εικόνες.


Χρόνια πολλά και ευτυχώς που στο τιμόνι της χώρας ήταν ο Μεταξας και είπε Όχι στους Ιταλούς και τώρα δεν ντρεπόμαστε σαν τους Αλβανούς και τους Κουμμουνιστες


  • Οι άμοιροι «αγωνιστες της αριστερας» μεχρι τον Ιουλη του 1941 που ο Χιτλερ εισεβαλε στην ΕΣΣΔ, κλαίγανε που εχαναν οι σύμμαχοι του Αδόλφου


Αυτό που βρίζουν τον Μητσοτάκη ότι τάχα έχασε την πόρτα και μετά καπάκι φαίνεται ότι είναι πρωτόκολλο και το κάνει και η ΠτΔ, θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο με τον οδηγό που ακούει στο ράδιο «Προσοχή ένας οδηγος στην εθνική πάει ανάποδα» και αυτός φωνάζει «Τι ένας όλοι ανάποδα πάνε»!

  • Τελευταία μας ελπίδα οι Ρομά,αν δεν μας βγει μας απομένουν οι νεκροφιλοι και οι κατσικογαμηδες.

– Καταδίκασαν a priori τους αστυνομικούς – Παραποίησαν τα γεγονότα – Πήγαν για ψηφαλάκια στον καταυλισμό – Εμφάνισαν ψευδομάρτυρα – Έβαλαν δικηγόρο που εμπλέκεται σε κύκλωμα εμπορίου παίδων Ένα διήμερο του προοδευτικού Σύριζα


  • Δεν μάθαμε… Πάθαμε!


  • Δεν μπορεί το παλικάρι να το κατανοήσει γιατί ήταν με τον ιταλικό στρατό το 1940 και φάγανε πολύ ξύλο και τώρα είναι τα χανουμακια των Τούρκων. Απλά πράγματα.
  • Τις καθημερινές θαυμάζουν καταδικασμένους δολοφόνους, παραβατικούς κάθε είδους, μονοκλωνικές συνομωσίες και στις Εθνικές Γιορτές έχουμε το κρεσέντο. Αισθάνονται τόσο άβολα που η Ελλάδα επιβιώνει παρά τις προδοσίες τους, που αμολάν το ένα παραλήρημα πίσω από το άλλο.
  • Εδώ τους είχε ψήσει ο Χότζα οτι στην Κέρκυρα είχε φώτα το βράδυ γιατί δουλεύανε 24ωρο,τι περιμένεις απ τον χαζο;

Πρέπει να μπεί τέλος στο παραμύθι περί ναζιστικης και φασιστικης κατοχής. Η κατοχή ήταν Γερμανικη και Ιταλική. Έτσι την έζησαν και την έλεγαν όσοι την έζησαν. Δεν θα ξεπλένουμε τη Γερμανία και την Ιταλία επειδή το θέλει η ευρωπαϊκη κορεκτίλα και η κομμουνιστικη προπαγάνδα


  • ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΣΒΗΣΑΝ…


  • Μέρες αντίστασης: 1. Ελλάδα => 219 2. Νορβηγία => 61 3. Γαλλία => 43 4. Πολωνία => 39  5. Βέλγιο => 18 6. Ολλανδία => 4 7. Γιουγκοσλαβία => 3 8. Δανία => 0

Συγκεκριμένα οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή των Γερμανών που μετέφερε στον βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων. Ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το δώσει στον Χίτλερ.