Καλλιόπη Βαρδάκα: Το μεσημβρινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 29.8.2021

K.B: Δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα να πείσεις τους αρνητές. Διότι είναι αρνητές της επιστήμης. Κάθε φορά θα βρίσκουν ένα πιο απίστευτο επιχείρημα, ενώ είναι πρόθυμοι να βρίσουν 9 στους 10 επιστήμονες για να μην χαλάσει ο κόσμος που έφτιαξαν στο “μυαλό” τους.

  • Κ.Β: “Ήπια και υπεύθυνη αντιπολίτευση”, μας λέει ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει αποκαλέσει τον Μητσοτάκη μόνο παιδεραστή, γκαντέμη και ένα σωρό άλλες χυδαίες ύβρεις. Λογικά όταν κάνει σκληρή αντιπολίτευση θα αρχίσει να βγάζει τους Κουφοντίνες στον δρόμο. Καραγκιοζιλίκια…

Το ‘The Space Cadet’ αναζητά́ το σημείο τομής δύο ταξιδιών

  • Ο ήρωας βρίσκεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και κόσμος ολόκληρος

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιστήμες του διαστήματος με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, την τέχνη του ήχου, τα εικαστικά, τον σύγχρονο χορό και την χιπ χοπ κουλτούρα; Όλα τα παραπάνω γεφυρώνει ευφυώς η καινούρια παράσταση χορού “The Space Cadet” που παρουσιάζει η ομάδα Third Planet και η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη.

Το έργο φτιάχτηκε με τη λογική της pop-up performance, με τον αυτόνομο σκηνικό χώρο να στήνεται σε απρόσμενες τοποθεσίες. Η πρεμιέρα έγινε στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου στη Βωβούσα της Ηπείρου.

  • Λίγα λόγια για την παράσταση

Η σημασία του όρου “Space Cadet”, τον οποίο δανείζεται και η παράσταση χορού είναι διττή: Είναι ο εκπαιδευόμενος αστροναύτης, αλλά και εκείνος που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Και στους δύο άξονες κινείται το έργο.

Πρόκειται για ένα ποιητικό ταξίδι στο διάστημα, μια κοσμική αναζήτηση μέσω της εμπειρίας ενός αστροναύτη/ εξερευνητή. Με τη βοήθεια της κίνησης, του φωτός και του ήχου, κοινό και χορευτής μεταφέροντας συνεχώς σε νέα μέρη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ στην ουσία παραμένουν σ’ έναν φαινομενικά περιορισμένο χώρο.

Ο ήρωας βρίσκεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και κόσμος ολόκληρος.

Μέσα από μια σύγχρονη περιπέτεια αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο ένα ταξίδι μάς μεταμορφώνει, εστιάζοντας στο πώς το έξω γίνεται μέσα και αντίστροφα. Το ‘The Space Cadet’ αναζητά́ το σημείο τομής δύο ταξιδιών: Του συλλογικού́ – με τη μελλοντική́ πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά́ στ’ άστρα και τη θέση της στο σύμπαν και του ατομικού́ που αφορά́ στην εσωτερική́, προσωπική́ αναζήτηση του «ανήκειν» και τη σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, το «σπίτι» μας, τη Γη.

Όπως σημειώνει η ομάδα: «Έναυσμα για τη δημιουργία του έργου ήταν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του εμπορικού́ κόσμου για ταξίδια σε άλλους πλανήτες, πήγες ενέργειας και τουρισμό́ στο διάστημα και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αντιδιαστολή́ με τις πλέον αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πιθανότητα ενός μέλλοντος στο οποίο τα όρια μεταξύ́ «φυσικού́», «τεχνητού́», «εδώ́» και «εκεί» θα είναι θολά. Το παραπάνω πλαίσιο θέτει ως καίριο πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης τη σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη Γη ως μητρικό́ περιβάλλον, αλλά́ και ως σημείο αφετηρίας και αυτό-αναφοράς».

  • Πού: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο.
  • Πότε: 7 & 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:00

Εισιτήρια: 10 € (το εισιτήριο περιλαμβάνει και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον Λόφο της Πνύκας).

Κρατήσεις: Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, τηλ.: 210 3490160 και 210 3490055.

https://www.in.gr


 

  • Γεγονός είναι πως παγκόσμια ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξάνεται

Σε παγκόσμια βάση οι μουσουλμάνοι πολλαπλασιάζονται πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους (χριστιανούς, ινδουιστές, ταοϊστές) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης κυρίαρχων κοινοτήτων στα τέσσερα σημεία της γης. Στο επίκεντρο τέτοιων συζητήσεων για την πληθυσμιακή κυριαρχία των μουσουλμάνων απέναντι σε όλους τους άλλους βρίσκεται η Ινδία. Πανικόβλητοι ινδουιστές διαβάζουν μελέτες για την προοπτική των μουσουλμάνων να ξεπεράσουν τα περίπου 925 εκατομμύρια μέχρι το 2035 με τους ινδουιστές, παλιά συντριπτική πλειοψηφία στην τεράστια αυτή ασιατική υποχερσόνησο, να περιορίζονται σε λιγότερα από 902 εκατομμύρια ψυχές.

Αν κάποιος υπολογίσει πως γύρω από την Ινδία βρίσκονται τα αμιγώς, και σχετικά πολυπληθή, μουσουλμανικά κράτη του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές, εύκολα γίνεται κατανοητή η ανησυχία που πλημμυρίζει τους ακόμα πλειοψηφούντες ινδουιστές κατοίκους της χώρας. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος και το αιματηρό και σχετικά πρόσφατο ιστορικό παρελθόν ανάμεσα στις δύο εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα, εύκολα κατανοεί την ανησυχία που κυριαρχεί.

Γεγονός είναι πως παγκόσμια ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξάνεται. Πλην όμως δεν αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις περιοχές της γης. Το περίεργο είναι πως ο μεγάλος θόρυβος δεν ακούγεται εκεί που οι μουσουλμάνοι αυξάνονται ταχύτατα, όπως στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά εκεί που αποτελούν ξεχωριστές πολιτιστικές μειοψηφίες. Οπου δηλαδή διαφέρουν από τις σημερινές πλειοψηφίες, έχοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά και που προβάλλουν μια άλλη αξιακή ταυτότητα. Το γεγονός πάντως πως οι μουσουλμάνοι αυξάνονται περισσότερο από τους υπόλοιπους, αν και τελευταία σε χαμηλότερους ρυθμούς από παλιά, αυξάνει τη νευρικότητα, καλλιεργεί τον φανατισμό και το μίσος και αποτελεί πηγή εν δυνάμει ρήξεων και συγκρούσεων.

Τελευταία μελέτη του έγκυρου Pew Reseatch Center («The Future of the Global Muslim Population: Projections for 2010-2030») καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το θέμα. Φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες κάποιων, δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κατάληψής τους από αυξανόμενους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα βέβαια. Αν κατακλυσθούν από καινούργια μεταναστευτικά ρεύματα είτε λόγω υπερπληθυσμού (Βόρεια Αφρική) είτε για καθαρά πολιτικούς λόγους (Αφγανιστάν, Ερυθραία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Μάλι, Βόλτα κ.ά.) είναι φυσικό πως τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη θα αλλάξουν. Και τότε πολλά θα μπορούσαν να συμβούν.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, ο παγκόσμιος μουσουλμανικός πληθυσμός εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 35% τις επόμενες δύο δεκαετίες: από 1,6 δισ. το 2010 σε 2,2 δισ. το 2030. Ενώ η αυξητική τάση θα είναι μία πραγματικότητα, οι ρυθμοί εντούτοις θα πέσουν σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Οι φόβοι λοιπόν πως θα καταλάβουν τον κόσμο δεν είναι απόλυτα ακριβείς. Με την προϋπόθεση βέβαια, όπως σημείωσα πριν, πως οι συνθήκες θα είναι σαν τις σημερινές.

https://www.in.gr


Εντείνονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού – Πιθανότατα τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
  • Σενάρια ανασχηματισμού αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Δευτέρα, από την ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η διενέργεια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχει επί της ουσίας προαναγγελθεί μετά την τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει στα μέσα Αυγούστου, την παραδοχή εκ μέρους του ότι έγιναν και λάθη κατά την διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και την επισήμανση ότι η όποια απόδοση ευθυνών θα γίνει σε επόμενη φάση και όχι την ώρα της μάχης για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει βάλει φρένο από τότε στην σεναριολογία περί ανασχηματισμού ενισχύει την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές που ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο, με το βλέμμα και στην προσδοκία για επάνοδο της οικονομίας σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης.

Το βασικό ερώτημα σε σχέση με τις αλλαγές αυτές παραμένει εάν θα επιλέξει να τις κάνει μετά την ΔΕΘ -στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου- ή νωρίτερα προκειμένου το επιδιωκόμενο πολιτικό μήνυμα να σταλεί και κατά την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη.

Εφόσον επιλέξει – όπως αρκετοί θεωρούν πιθανό- να προχωρήσει σε αλλαγές πριν από την ΔΕΘ, το πιθανότερο είναι αυτές να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα όπου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, όπως γίνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα για να δρομολογείται το κυβερνητικό έργο για το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τις ΗΠΑ την Δευτέρα και το υπουργικό θα συνεδριάσει την Τρίτη, τροφοδοτεί σενάρια ότι στο διάστημα αυτό θα γίνει και ο ανασχηματισμός και το υπουργικό θα συνεδριάσει με νέα σύνθεση. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε πάνελ ηγετών στο πλαίσιο της 16ης διεθνούς Συνόδου του Bled Strategic Forum στη Σλοβενία, ενώ την Παρασκευή στην Μασσαλία όπου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Από την πλευρά της η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί εκ των προτέρων να μετριάσει τον πολιτικό απόηχο μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη για την διαχείριση των πυρκαγιών φέρει ακέραια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα να υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «όσο δεν είστε ικανός την ώρα της κρίσης να δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι πήγε καλά και αναζητείτε διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν τις σωσίβιες λέμβους σας, τόσο κραυγάζετε ότι δεν είστε ικανός την ευθύνη ούτε να την αναγνωρίσετε, αλλά ούτε και να την διαχειριστείτε».

Απόστολος Χονδρόπουλος

Home


Εικόνα

***
Κ.Τ: Στο Harvard η κόρη μου ,στο MIT ο γιος μου και οι δυο με υποτροφία. Εγώ κόρη εργάτη απόφοιτος ΑΒΣΘ που από τις καταλήψεις του πρώτου έτους θεώρησα πιο σωστό να δουλεύω και να σπουδάζω δεν είχα βλεπεις χρονο για χάσιμο σίγουρα όμως κάτι εχασα αν και το πτυχίο ελεγε ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ
****
GREEK ANALYST: Διαβάζω φανταστικές αναλύσεις επί αναλύσεων για το πόσο άδικα μπαίνουν «πλούσια» παιδιά στα κορυφαιά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θα είχαν ενδιαφέρον, ειδικά για την Ελλάδα, εάν το 99% των Ελλήνων σπουδαστών σε αυτά δεν ήταν μαθητές με κορυφαίες επιδόσεις & σημαντικές υποτροφίες.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ

Εικόνα

****
Δημιουργείς ένα εκπαιδευτικό σύστημα τσίρκο, το κατακλύζεις με τις κομματικές νεολαίες σου, κλείνεις το μάτι σε αλισβερίσια με πρυτάνεις, φτιάχνεις σχολές της πλάκας για να εξυπηρετούν τοπικά μικροκομματικά συμφέροντα & μετά στέλνεις τα παιδιά σου ή σε ιδιωτικά ή στο εξωτερικό.
****
Εικόνα
***
Εν τω μεταξύ, την ελάχιστη βάση εισαγωγής την όρισαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Όχι η Κυβέρνηση. Αλλά όταν απευθύνεσαι σε αμόρφωτους, προφανώς και μπορείς να τους πουλάς ό,τι παπάτζα γουστάρεις.
***
Μπαμπάς-μαμά βαρούσαν κατσαρόλες το ’11, δεν πλήρωναν διόδια, ήθελαν δραχμή και χόρευαν στο Συνταγμα το ’15, κοροδοιός, ποτέ μασκα, το εμβόλιο εχει τζιπάκι, και μπουμ πλοτ τουίστ, το παιδί βγήκε τσιμεντόλιθος που δεν ξέρει να γράφει τ’όνομά του. Μόνη λύση#κεραμεως_παραιτησου
****
Ποινή κάθειρξης 31 ετών στη Βραζιλιάνα σύζυγο του Έλληνα πρέσβη Κυρ. Αμοιρίδη για την δολοφονία του