Καλλιόπη Βαρδάκα: Το μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τετάρτη 30.11.2022

5614

**ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ**

  • – ΜΗΝΥΜΑΤΑ (Δεν δημοσιεύονται αυτά που ξεπερνούν την… κόκκινη γραμμή)
  • – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ (Τα πιο σαρκαστικά, ως επί το πλείστον, για να ανάβουν τα αίματα τώρα που έχουμε και κρύα)
  • – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (Με αυτά που μας στέλνετε, δεν χρειάζεται δα και διάβασμα…)

BAΣ.ΒΙΛ- «Πλεύρης: Επικίνδυνη η απόφαση ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς»! Δηλαδή όλες οι άλλες χώρες που έχουν αποφασίσει προ πολλού ανάλογα, έχουν επικίνδυνες κυβερνήσεις – ενώ η Ελλάδα την πλέον ακίνδυνη! Προφανώς ο υπουργός έχει περίεργα αλαζονικές τάσεις – ακραία επικίνδυνες«Η Ευρώπη εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG από τη Ρωσία». Δύσκολο να καταλάβει κανείς τον τρόπο σκέψης της ΕΕ, όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία κ τις προσπάθειες απεξάρτησης της – με την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από το πανάκριβο LNG, τόσο το ρωσικό, όσο κ το αμερικανικό!


Το 2011 σύχναζε σε πλατείες αγανακτισμένων, το ΄14 έσκιζε μνημόνια, το ΄15 έστησε τους παππούδες στις ουρές των ΑΤΜ, το ΄16 έκανε κωλοτούμπες, το ΄18 πούλησε την Μακεδονία. Σήμερα μιλάει για «ασέλγεια στους θεσμούς & σταθερή υποτίμηση της δημοκρατίας». Υποτιμάει τη νοημοσύνη μας


Σκεφτείτε τον Βαρουφάκη στην οικονομία. Την Νοτοπουλου για τον τουρισμό. Τον Πολακη στην υγεία. Τον Καμμένο και Κοτζιά για τα εθνικά θέματα. Την Χριστοδουλοπούλου στον Έβρο και στα νησιά. Τι σταυροκοπιέστε ρε φασίστες;


Δεξιός είναι αυτός που τον ενοχλούν οι εκφράσεις του Πολάκη αλλά όχι απευθείας αναθέσεις, μίζες, ρεμούλες και υποκλοπές Μητσοτάκη. Δηλαδή ηλίθιος.


Πετσόκομμα Πολάκη: Τα εξαγορασμένα ΜΜΕ κρύβουν πως ο Μαρκόπουλος ουρλιάζοντας κ με ειρωνικά γελάκια μου φώναζε εκφράσεις τύπου «μην μουγκρίζεις» κ γράφουν μόνο πως είπα «βουλωστο ηλίθιε» Κατανοητό ξέρει πως κινδυνεύει στη Β Πειραιως καν ετσι θα πάρει κάνα ακροδεξιό ψήφο ακόμα.ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενα δύσκολο πολιτικό ελληνοτουρκικό «ταγκό»

Το μεγαλύτερο κρυφό προεκλογικό όπλο του πρωθυπουργού μπορεί να είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να το μετρήσει, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάθε φορά που επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη τού δίνει μερικές μονάδες και βάζει τους αναποφάσιστους να το ξανασκεφτούν πιο σοβαρά. Επειδή έχει καταστεί εμμονή πλέον για τον Τούρκο ηγέτη, δεν υπάρχει μέρα που ο ίδιος ή κάποιος άλλος αξιωματούχος να μην επιτεθούν στον Ελληνα πρωθυπουργό.

  • Δεν κερδίζει όμως μόνο αυτός. Τούρκοι ειδικοί και δημοσιογράφοι μάς εξηγούν ότι κάθε επίθεση στον Μητσοτάκη και στην Ελλάδα δίνει πόντους και στον Ερντογάν. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην επικαιρότητα αλλά και στη λίστα των «εχθρών». Το «χαρτί» των επιθέσεων στη χώρα μας έχει γίνει δημοφιλές. Γεγονός που αποδεικνύεται από τη βιασύνη της τουρκικής αντιπολίτευσης να το παίξει και αυτή δυνατά.
  • Οι συνεχείς επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό ευνοούν προεκλογικά τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία αλλά χωρίς να ξεπερνάει ποτέ κάποια όρια. Mπορεί, πάντως, να πείσει ότι πήρε αποφάσεις που θα θωρακίσουν αμυντικά τη χώρα. Η «μάχη του Εβρου» και η διενέργεια ερευνών για την ανακάλυψη νέων ενεργειακών κοιτασμάτων είναι «χαρτιά» που μετράνε σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

  • Ο κ. Μητσοτάκης συσπειρώνει με αυτόν τον τρόπο ψηφοφόρους του που αμφιταλαντεύονταν ενδεχομένως για το τι θα ψηφίσουν. Και δημιουργεί αναχώματα, κυρίως προς τα δεξιά. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παίξει στα ίσα σε αυτό το γήπεδο. Αν μη τι άλλο, επειδή μια σημαντική μερίδα κομματικών στελεχών συνεχίζει να τοποθετείται σε αυτά τα θέματα σαν να θέλει να επιστρέψει στο προπατορικό 3%.

Αν το «ταγκό» εξελιχθεί ομαλά, μπορεί να βοηθήσει Μητσοτάκη και Ερντογάν να επανεκλεγούν. Βέβαια δεν πρόκειται για καλά προβαρισμένο ταγκό σε κάποια αίθουσα χορού του Μπουένος Αϊρες. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για στραβοπατήματα και κακούς υπολογισμούς. Μπορεί, άλλωστε, να φαίνεται ότι είναι χορός για δύο, αλλά είναι πολλοί οι κεντρικοί παίκτες και αξιωματούχοι που τον παρακολουθούν και με μια άγαρμπη κίνησή τους μπορούν να μετατρέψουν το ταγκό σε πάλη κατς.

  • Ας πούμε όμως ότι όλα θα πάνε καλά και η αντιπαράθεση θα μείνει στα λόγια έως τις εκλογές στις δύο χώρες. Οτι, δηλαδή, δεν θα συμβεί κανένα θερμό επεισόδιο και το «θα έλθουμε μια νύχτα» θα περάσει απλώς στην ιστορία των επιτυχημένων προεκλογικών συνθημάτων της τουρκικής πολιτικής ιστορίας. Το δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, «ταγκό» θα είναι αυτό της επόμενης μέρας, μετά τις εκλογές. Αλλά μέχρι τότε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ 
29.11.2022@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (29/11/22)