Καλλιόπη Βαρδάκα: Το κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (12 Δεκεμβρίου 2021)


Η Πολωνία, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Καγκελαρίου, στην πρώτη επαφή, το πρώτο θέμα που έθεσε είναι η αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων. Προκειται για σημαντικά ποσά και η Πολωνία τα απαιτεί μετ’επιτασεως. Εμείς;

 • Κακώς τα ρεπορτάζ επικεντρώνονται στη δράση των κρετίνων θεματοφυλάκων. Θα έπρεπε να ασχολούνται με το γιατι η πολιτεία, δικαιοσύνη και αστυνομία, τους επιτρέπει μήνες τώρα να δρουν ανενόχλητοι.
 • ΠΡΟΧΘΕΣ πέθαναν 103 άνθρωποι όσοι και στο  Μάτι. Τότε έπεσε μια κυβέρνηση, τώρα ήταν Παρασκευή
 • Για κακούργημα παραπέμπονται οι 11 συλληφθέντες «θεματοφύλακες» του Συντάγματος που επιτέθηκαν σε διευθυντή σχολείου στην Πιερία. Καιρός να μελετήσουν και τον Ποινικό Κώδικα μαζί με τους δικηγόρους τους, γιατί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τι σημαίνει νόμος…
 • 85 ετών ο Ιερώνυμος, με ιστορικό καρκίνου, νοσηλεύεται προληπτικά σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού και βγαίνει όρθιος, ακολουθούν αναλόγως η αντιδήμαρχος Αθηνών, ο Λεβέντης, ο Τράγκας, ο Αιτωλίας και λοιποί ταγοί. Ψόφα στον διάδρομο “διασωληνωμένος” εσύ, κι εσύ 14χρονη σε κοντέινερ.
 • Σοκαρισμένοι όλοι οι γυναικοκτόνοι, μετανιωμένοι.. ένα στιγμιαίο λάθος ήταν. Ξαφνικά νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Όταν σκότωναν τη μάνα τους στο διπλανό δωμάτιο, δεν νοιάζονταν τόσο. Σιχάματα. Βασανιστήρια να μη σας βγαίνει η ψυχή..
 • Ειλικρινά θέλω να την βγάλει ο Τράγκας και όταν βγεί να έχει τα α@@@δια να πει μάγκες ότι σας έλεγα ήταν παπαριές και υπάρχει και σκοτώνει και άντε να εμβολιαστείτε!

 • 1οι στους θανατους.
1οι στην θνησιμοτητα.
1οι κ οι μονοι που μειωσαμε τις δαπανες υγειας.
1οι στους αντιεμβ/στες.
1οι στην ανεργια.
1οι στους περιορισμους της ελευθ/πιας.
1οι στο δημοσιο χρεος.
1οι στην ακριβεια.
1οι στο ξεπουλημα.
1οι στις απευθειας αναθεσεις.

Τι αλλο θελετε…


 • Κλειστό Γυμναστήριο Μετσόβου. Έτοιμο να υποδεχθεί τους αθλητές της ξιφασκίας

Κύπελο Ελλάδος Ξιφασκίας
Άλλη μια επιτυχής διοργάνωση !!!
Καλή διαμονή στους αθλητές και αθλήτριες και καλή επιτυχία.
Όλοι τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα …
…..


 • Ευρώ – Αλλάζει σχήμα και μορφή μέχρι το 2024

«Τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν πάντα μια ιστορική στιγμή με όλα τα χαρακτηριστικά της»

Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ με νέα μορφή και σχέδιο, θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μέχρι το 2024. Μάλιστα, μέλος της επιτροπής, που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέα όψη των χαρτονομισμάτων είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

«Τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν πάντα μια ιστορική στιγμή με όλα τα χαρακτηριστικά της. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε πως τα εκάστοτε χαρτονομίσματα εξέφραζαν πάντα την ιστορική στιγμή του εκάστοτε παρόντος», ανέφερε ο Έλληνας γλύπτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

 • Γιατί αλλάζουν τα χαρτονομίσματα

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε πως υπήρχαν λόγοι, για τους οποίους στην πρώτη τους εκδοχή οι εικονογραφήσεις στα νομίσματα, που τώρα θα αλλάξουν, ήταν συμβολικές, αφού στην εισαγωγή του στη ζωή μας, το νέο νόμισμα ήταν «ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα που στόχος ήταν και να μην δημιουργήσει “τριγμούς” εθνικιστικούς κ.ο.κ.».

 • Η σημασία του εγχειρήματος

Εστίασε, παράλληλα, και στην πολιτική- ιστορική σημασία του εγχειρήματος: «Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ήθη, έθιμα και ιστορικές στιγμές του κάθε λαού σε όλο τον πλανήτη με βάση τα νομίσματα: η οικονομία δεν είναι διαχωρισμένη από τον πολιτισμό», σχολίασε, ενώ περιέγραψε ως «ιδιαίτερο» το αίσθημα του να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στη συγκεκριμένη επιτροπή.

.

Μαζί με τους συνομιλητές του, αυτές τις ημέρες ξεκινά άμεσα την «προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος τόπος, μέσα από μια διαδικασία συνθετική, πολιτισμική, η οποία θα χαρακτηρίσει αυτή την ιδιαίτερη ήπειρο, η οποία ξεκίνησε τον δυτικό πολιτισμό, την Ευρώπη». Μια συνεργασία μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο η Ελλάδα, όπως σημείωσε, πάντα είχε και έχει μια θέση ιδιαίτερη: «όταν μιλάμε για Ελλάδα, μιλάμε για Ευρώπη…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας γλύπτης με το διεθνές αποτύπωμα.

 • Η πρώτη φάση

Η συνεργασία της ειδικής θεματικής συμβουλευτικής ομάδας που δημιουργήθηκε θα αφορά «τη στρατηγική πίσω από τα νέα ευρώ» και με την ολοκλήρωσή της, τον επόμενο Σεπτέμβριο, το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ώστε στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ακολούθως να ολοκληρωθούν τα τεχνικά στάδια και τα νέα ευρώ να κυκλοφορήσουν το 2024 «από ειδικούς γραφίστες, χαράκτες, κ.ά», εξηγεί ο εμβληματικός γλύπτης.

«Το εγχείρημα του να μπορέσεις να βρεις στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία να διαπερνούν πολιτισμικά όλα της τα κράτη, είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως δεν σημαίνει πως αυτά δεν υπάρχουν», σχολιάζει, αναφερόμενος στη γενική φιλοσοφία με την οποία θα εργαστεί η ομάδα.

 • Η φιλοσοφία

Ο κ. Βαρώτσος τονίζει πως βασικός στόχος των μελών είναι να αποφασιστεί η φιλοσοφία- θεμέλιο πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν τα νέα ευρώ. «Αυτό που τώρα θα ακολουθήσει είναι μια συζήτηση με όλα τα μέλη αυτής της επιτροπής ώστε να προσδιοριστεί το πλαίσιο μαζί με τους στόχους για τα νέα νομίσματα. Έτσι, θα δούμε εάν θέλουμε να έχουμε κάθε νόμισμα να αποκτά μια πιο συγκεκριμένη εικόνα π.χ ενός τοπόσημου ή να ακολουθηθεί εκ νέου η προηγούμενη τακτική μιας “αφηρημένης” διάστασης και μιας λιγότερο συγκεκριμένης εικαστικής πρότασης για τα νέα ευρώ», εξηγεί.


 • ΗΠΑ – Στους 100 ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τους ανεμοστρόβιλους

Δεκάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους σε ένα εργοστάσιο κεριών στο Κεντάκι όπου εργάζονταν περίπου 110 άνθρωποι, όταν ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε το εργοστάσιο αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ) με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή.

Στους εκατό τουλάχιστον ανεβαίνει ο θλιβερός αριθμός των νεκρών από τους καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν χθες το Κεντάκι και έτερες αμερικανικές πολιτείες. Μάλιστα, με δεκάδες άτομα να παραμένουν στην λίστα των αγνοουμένων, οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Τουλάχιστον 30 ανεμοστρόβιλοι δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων σε έξι πολιτείες χθες, στο Κεντάκι, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Μισισιπή, το Ιλλινόις και το Τενεσί, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Οι υλικές καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, όμως για την ώρα οι αρχές επικεντρώνονται στην αναζήτηση αγνοουμένων ανάμεσα στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπεσίρ δήλωσε πως μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 40 από τους 110 εργαζόμενους στο εργοστάσιο.

«Το επίπεδο της καταστροφής δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχω δει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Μπεσίρ για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ανεμοστρόβιλοι, η ταχύτητα των ανέμων του κυριότερου από αυτούς ξεπερνούσε τα 227 μίλια (365 χλμ.) την ώρα σε όλη την πολιτεία. 

«Νωρίτερα σήμερα το πρωί περίπου στις 5.00 π.μ. ήμασταν αρκετά σίγουροι ότι θα χάναμε τουλάχιστον 50 ανθρώπους. Είμαι τώρα βέβαιος πως ο αριθμός είναι πάνω από 70. Μπορεί, στην πραγματικότητα, να ξεπεράσει τους 100 πριν τελειώσει η μέρα».

Ο Μπεσίρ είπε πως 189 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν το έργο της ανάκαμψης, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο Μέιφιλντ, μια μικρή πόλη περίπου 10.000 κατοίκων στο νοτιοδυτικό άκρο της πολιτείας όπου συγκλίνει με το Ιλινόι, το Μισούρι και το Άρκανσο.

Ο σταθμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το αστυνομικό τμήμα στο Μέιφιλντ καταστράφηκαν, παρεμποδίζοντας το έργο των υπηρεσιών απόκρισης σε επείγουσες καταστάσεις. Στο Μέιφιλντ βρίσκεται επίσης το εργοστάσιο κεριών που κατέρρευσε λίγο αφότου οι υπάλληλοι άκουσαν το ουρλιαχτό των ανέμων και τα φώτα άρχισαν να τρεμοπαίζουν, σύμφωνα με την Κιάνα Πάρσονς-Πέρεζ, εργάτρια στο εργοστάσιο.

«Μπορούσαμε να αισθανθούμε τον άνεμο… στη συνέχεια τρανταχτήκαμε λίγο», είπε στο NBC. «Και μετά μπουμ, όλα έπεσαν πάνω μας»

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κτίρια στο κέντρο του Μέιφιλντ που έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων.


 • Formula 1 – Ώρα μηδέν για Χάμιλτον και Φερστάπεν

Η ώρα της μεγάλης μάχης του Άμπου Ντάμπι έφθασε, με τους Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον να κοντράρονται για τον τίτλο

Μια χρονιά που ξεκίνησε ιδανικά για τη Red Bull που έφυγε μπροστά από τον ανταγωνισμό, σοκάροντας τη Mercedes και τον Λιούις Χάμιλτον και ξύπνησε μνήμες του 2013, τότε που ο νεαρός Σεμπάστιαν Φέτελ έφθασε στην κατάκτηση του 4ου διαδοχικού τίτλου και τελευταίου για τους Ταύρους.

Με το μονοθέσιό του και το ταλέντο του ο Μαξ Φερστάπεν έχει καταφέρει να έχει 9 νίκες και να βρίσκεται λίγο πριν από το μεγάλο φινάλε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Από την άλλη πλευρά, ο Λιούις Χάμιλτον έπειτα από 7 χρόνια (εξαίρεση το 2016) θυμήθηκε πώς είναι να κυνηγάς στη βαθμολογία και να μην κάνεις περίπατο. Με ένα απίστευτο ντεμαράζ όμως έφθασε στο σημείο να πιάσει τον Ολλανδό στην πρώτη θέση.

Ο Μαξ έχει κάνει μια εκπληκτική σεζόν, ενώ μάλιστα είχε περισσότερες ατυχίες από τον Βρετανό. Μπορεί να ξεπερνά τα όρια μερικές φορές, όπως στη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα μέσα στο 2021.

Θα μπορέσει όμως ο Ολλανδός να πανηγυρίσει στο τέλος το πρωτάθλημα; Ή ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα ολοκληρώσει την ανατροπή του αιώνα; Σήμερα το μεσημέρι (15:00) θα δοθεί η απάντηση.


 • Sex and the City – Μίνι κραχ στην μετοχή της εταιρείας στατικών ποδηλάτων μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μίστερ Μπιγκ

Ο αγαπημένος ήρωας έπεσε νεκρός από καρδιακή προσβολή στην πρεμιέρα του έβδομου κύκλου της αγαπημένης σειράς, μετά από εντατική άσκηση σε στατικό ποδήλατο της αμερικανικής εταιρείας αθλητικού εξοπλισμού

 • Για τους εκατομμύρια λάτρεις του Sex and the City, η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του έβδομου κύκλου της καλτ σειράς, την Πέμπτη από το HBO, επεφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: τον απρόσμενο θάνατο του Μίστερ Μπιγκ, από καρδιακή προσβολή. Όμως, η έκπληξη ήταν εξίσου μεγάλη και δυσάρεστη για την εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού Peloton που, μέσα σε δύο μέρες, είδε τη μετοχή της να κάνει βουτιά κατά πάνω από 18% (11% Πέμπτη και πάνω από 7% Παρασκευή).

Ο Μίστερ Μπιγκ (που υποδύεται ο ηθοποιός Κρις Νορθ) έπαθε καρδιακή προσβολή έπειτα από εντατική άσκηση σε ένα από τα στατικά ποδήλατα της Peloton, όμως η ολιγόλεπτη σκηνή στάθηκε ικανή για να «ρίξει» τα social media, όπου οι λάτρεις της σειράς ήταν απαρηγόρητοι, περίπου ή αν όχι και περισσότερο απαρηγόρητοι από την Κάρι Μπράντσο (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ), που είδε τον αγαπημένο της να «σβήνει» στα χέρια της. Και το ίδιο βέβαια ισχύει για την Peloton που έξαφνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ένα μέγα επικοινωνιακό πρόβλημα αρνητικής διαφήμισης.

 • Η εταιρεία, μάλιστα, είχε ήδη προβλήματα όταν αναγκάστηκε προ μηνών να ανακαλέσει ένα από τα αθλητικά μηχανήματα της, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να υποχωρήσουν κάτω από το αναμενόμενο και να παρουσιάσει ζημιές για το τρίμηνο.

Όμως, το χτύπημα από το Sex and the City ήταν η χαριστική βολή, με την εταιρεία να… τρέχει και να μην φτάνει σήμερα για να μειώσει τη ζημιά, στρατολογώντας καρδιολόγους και ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι επεσήμαναν πως ο Μίστερ Μπινγκ είχε ήδη υποστεί ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο στον έκτο κύκλο και πως ο τρόπος ζωής του δεν ήταν προσεκτικός.

 • «Ο Mr. Big ζούσε μια ζωή που πολλοί θα αποκαλούσαν υπερβολική, με κοκτέιλ, πούρα και μεγάλα ζουμερά φιλέτα, οπότε ήταν σε σοβαρό κίνδυνο καθώς είχε ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο στον έκτο κύκλο.
 • Αυτές οι επιλογές ζωής και ίσως και το οικογενειακό ιστορικό του, που συχνά παίζει σημαντικό ρόλο, ήταν πιθανότατα ο λόγος για το θάνατο του.
 • Ίσως κάνοντας γυμναστική σε Peloton Bike μπορεί να καθυστέρησε την εμφάνιση ενός καρδιακού επεισοδίου» ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Dr. Σουζάν Στάινμπαουμ, προληπτική καρδιολόγος και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της Peloton.

Κάλεσε δε, τον κόσμο να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και υπενθύμισε πως τα στατικά ποδήλατα της εταιρείας καταγράφουν τον καρδιακό παλμό, κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθιστώντας τα πιο ασφαλή.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω ούτε παρηγόρησαν τους φανς της σειράς ούτε βέβαια ανέκοψαν την καθοδική τροχιά της μετοχής της εταιρείας που… έτσι απλά (όπως ήταν και ο τίτλος του τηλεοπτικού επεισοδίου) βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της από το Μάιο του 2020.

EΠIMEΛΕΙΑ – Καλλιόπη Βαρδάκα


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής  

ΒΗΜΑ
ΘΕΜΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΡΕΑΛ


ΝΤΟΚ


ΑΥΓΗ


 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΡΟΝ

 

ΚΟΝΤΡΑ
mpam

 

ΜΑΚΕΔ