Καλλιόπη Βαρδάκα: Το βραδυνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 28 Maίου 2021

ΠΑΡΓΑ: “Η ΝΥΜΦΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”


Ανακάλυψαν τον «νόμο των επισκέψεων» στις πόλεις

Οι άνθρωποι στις πόλεις όλου του κόσμου ακολουθούν έναν «νόμο των επισκέψεων»:  Επισκέπτονται διάφορα μέρη συχνότερα, όταν πρέπει να ταξιδέψουν μικρότερες αποστάσεις για να φθάσουν εκεί. Αυτό ανακοίνωσε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι στην ουσία επιβεβαίωσαν με μεγάλα δεδομένα (big data) αυτό που είναι γνωστό από την κοινή εμπειρία.

  • Αναλύοντας ανώνυμα δεδομένα μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις ηπείρους, οι ερευνητές από πολλές χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατέγραψαν τις κινήσεις άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες πόλεις και γύρω από αυτές (από τη Βοστώνη και τη Λισαβόνα μέχρι το Ντακάρ και τη Σιγκαπούρη) για ένα διάστημα μερικών μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι παντού στον κόσμο ισχύει ο ίδιος «νόμος»: Η συχνότητα των επισκέψεων σε ένα μέρος μειώνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση μέχρι αυτό.

  • «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο πόσο μακριά πάει κάποιος και πόσο συχνά πάει εκεί. Σπάνια πάει κανείς σε μακρινά μέρη, συνήθως επισκέπτεται μέρη κοντινά», δήλωσε ο ερευνητής Πάολο Σάντι του Εργαστηρίου Senseable City του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

«Αυτό που ήταν διαισθητικά γνωστό, ποτέ έως τώρα δεν είχε ελεγχθεί εμπειρικά. Βρήκαμε έναν απίστευτα τακτικό και ισχυρό νόμο, που ονομάσαμε νόμο των επισκέψεων. Ο νόμος μπορεί να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, από τον σχεδιασμό νέων υποδομών μέχρι τον χωροταξικό σχεδιασμό των πόλεων», ανέφερε ο δρ Κάρλο Ράτι, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του ίδιου Εργαστηρίου.

«Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να προωθήσουμε την έννοια της “Πόλης των 15 Λεπτών”, που αποσκοπεί στο να αναδιοργανωθεί ο φυσικός χώρος γύρω από προσβάσιμες με τα πόδια γειτονιές, κάτι που έγινε πολύ δημοφιλές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

  • Ο νόμος μάς δείχνει ότι -πράγματι- ένα μεγάλο μέρος όλων των αστικών μετακινήσεων γίνεται μέσα σε μία ακτίνα 15 λεπτών και μόνο περίπου ένα 10% αφορά πιο μακρινές επισκέψεις», πρόσθεσε.

«Φανταστείτε ότι στέκεστε σε μία πολυσύχναστη πλατεία μίας πόλης και βλέπετε ανθρώπους να πηγαινοέρχονται. Φαινομενικά πρόκειται για κάτι τυχαίο και χαοτικό, όμως ο νόμος δείχνει ότι αυτές οι κινήσεις είναι απρόσμενα δομημένες και προβλέψιμες.

  • Βασικά ο νόμος σάς λέει πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους έρχονται από απόσταση ενός, δύο ή δέκα χιλιομέτρων και πόσοι επισκέπτονται αυτό το μέρος μία, δύο ή δέκα φορές τον μήνα. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις πόλεις του κόσμου», σημείωσε ο δρ Μάρκους Σλέπφερ του Εργαστηρίου Future Cities του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ).

Ο ίδιος πρότεινε ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει τους σχεδιαστές των πόλεων να καταλάβουν καλύτερα ποια μέρη είναι πιο ελκυστικά, ποια όχι και πού θα έπρεπε να προστεθούν υποδομές όπως πάρκα, νέες στάσεις μέσων μαζικής συγκοινωνίας, εστιατόρια κ.ά.

  • Επιπλέον, θα συμβάλει στην καλύτερη πρόγνωση και λήψη προληπτικών μέτρων σε μία μελλοντική επιδημία. Παραμένει ασαφές ακόμη σε ποιο βαθμό ο «νόμος των επισκέψεων» ισχύει και εκτός πόλεων, στις αγροτικές περιοχές.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03480-9

****

Κάθε πόλη στον πλανήτη έχει το δικό της μείγμα μικροβίων, δείχνει νέα έρευνα.

Εκτός από το ότι φάνηκε πως οι πόλεις έχουν ξεχωριστή μικροβιακή υπογραφή, οι ερευνητές εντόπισαν ομάδα 31 ειδών που περιέχονταν στα περισσότερα (97%) από τα δείγματα των πόλεων που μελετήθηκαν.

  • ‘’Αν μου δίνατε το παπούτσι σας θα μπορούσα να σας πω με ακρίβεια 90% την πόλη του πλανήτη από την οποία ήρθατε’’, δήλωσε ο ερευνητής Christopher Mason, διευθυντής του WorldQuant Initiative for Quantitative Prediction στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα του ανέλυσε μικρόβια που συλλέχτηκαν από τον αέρα και τις επιφάνειες συστημάτων δημοσίων μεταφορών και νοσοκομείων σε 60 πόλεις 6 ηπείρων .

Ο ερευνητής δήλωσε ότι κάθε πόλη έχει τη δική της ‘’μοριακή ηχώ’’ των μικροβίων που την καθορίζουν.

Tα περισσότερα από τα 4.700 δείγματα που αναλύθηκαν στην έρευνα συλλέχτηκαν σε διάστημα 3 ετών, ως μέρος της πρώτης συστηματικής ένταξης σε κατάλογο των αστικών μικροβιακών συστημάτων.

Εκτός από το ότι φάνηκε πως οι πόλεις έχουν ξεχωριστή μικροβιακή υπογραφή, οι ερευνητές εντόπισαν ομάδα 31 ειδών που περιέχονταν στα περισσότερα (97%) από τα δείγματα των πόλεων που μελετήθηκαν.

Περισσότερα από 4.200 είδη μικροοργανισμών εντοπίστηκαν, αλλά ερευνητές περιμένουν ότι επιπλέον δείγματα θα βρουν είδη που δεν έχουμε δει ποτέ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell.

Ο Mason άρχισε να συλλέγει και να αναλύει μικροβιακά δείγματα στο σύστημα μετρό της Νέας Υόρκης το 2013 και μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων ερευνητές από όλο τον πλανήτη ήρθαν σε επαφή μαζί του με την προοπτική να κάνουν παρόμοιες έρευνες στις πόλεις τους.

O Mason ανέπτυξε πρωτόκολλο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλοι επιστήμονες για να συλλέξουν δείγματα.

Το 2015, δημιούργησε διεθνές consortium που επεκτάθηκε για να συλλέξει δείγματα από αέρα, νερό, λύματα  και σκληρές επιφάνειες. Πηγές: Cell.


Οι έφηβοι που είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνιση τους

  • βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη μέχρι τη στιγμή που θα ενηλικιωθούν, όπως αποκαλύπτει η πρώτη βρετανική έρευνα του είδους της, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το μέγεθος του αυξημένου κινδύνου κυμαίνεται από 50% έως 285%, με τα αγόρια να είναι πιο πιθανό να βιώσουν σοβαρή κατάθλιψη απ’ ότι τα κορίτσια.

  • H δυσαρέσκεια ως προς την εξωτερική εμφάνιση, προηγουμένως γνωστή ως δυσαρέσκεια σώματος, επηρεάζει έως και το 61% των εφήβων παγκοσμίως. Έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διατροφικές διαταραχές, ανθυγιεινές συμπεριφορές και φτωχή ψυχική υγεία.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμένων ερευνών πάνω στη δυσαρέσκεια σώματος και την κατάθλιψη έχουν υλοποιηθεί στις Η.Π.Α., ενώ λίγες έρευνες έχουν εξετάσει το θέμα μεταξύ των νέων ανδρών και των millenials, όσων έχουν γεννηθεί δηλαδή μεταξύ του 1981 και του 1997, έτσι ώστε να συνυπολογίσουν την επιρροή του διαδικτύου, της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια προσπάθεια να συνδέσουν αυτά τα γνωστικά κενά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σχεδόν 4000 συμμετέχοντες από την έρευνα Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), μια πληθυσμιακή διαχρονική μελέτη γυναικών και των παιδιών τους, τα οποία γεννήθηκαν το 1991 και το 1992 και ζουν στο Somerset της Αγγλίας.

Ζητήθηκε σε 3753 περίπου εφήβους/ες ηλικίας δεκατεσσάρων ετών να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την εξωτερική τους εμφάνιση με βάση το βάρος, τη σιλουέτα τους, τον σωματότυπο και συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στήθους, του στομαχιού, της μέσης, των μηρών, των οπίσθιων, των γλουτών, των ποδιών, του προσώπου και των μαλλιών, σε μια κλίμακα 5 σημείων όπου το 0 ισούται με “εξαιρετικά δυσαρεστημένος/η” και το 5 ισούται με “εξαιρετικά ικανοποιημένος/η”.

  • Τόσο τα αγόρια (1675), όσο και τα κορίτσια (2078), ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια ικανοποιημένα με το σώμα τους, τα κορίτσια όμως, ήταν περισσότερο δυσαρεστημένα από τα αγόρια.
  • Τα κορίτσια ήταν περισσότερο δυσαρεστημένα με τους μηρούς, το στομάχι και το βάρος τους αλλά τους άρεσαν τα μαλλιά και οι γλουτοί τους. Τα αγόρια ήταν συνήθως δυσαρεστημένα με τον σωματότυπό τους, το στομάχι και τους γλουτούς αλλά δεν τους απασχολούσαν τα μαλλιά, το βάρος και τα πόδια τους.

Σχεδόν το 1 στα 3 (32%) κορίτσια και περίπου το 1 στα 7 (14%) αγόρια  ήταν δυσαρεστημένα με το βάρος τους, ενώ περίπου το 1 στα 4 (27%) κορίτσια και το 1 στα 7 (14%) αγόρια ήταν δυσαρεστημένα με την σιλουέτα τους.

Όταν ήταν 18, τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα αξιολογήθηκαν επίσημα με μια επικυρωμένη κλίμακα (CIS-R). Τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να βιώσουν επεισόδια κατάθλιψης απ’ ότι τα αγόρια. Ένα στα 10 (10%) κορίτσια ανέφερε τουλάχιστον ένα ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τα ένα στα είκοσι αγόρια (5%). Σχεδόν το 7% των κοριτσιών και σχεδόν το 3% των αγοριών ανέφερε τουλάχιστον ένα μέτρια σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια επηρέασαν το 1,5% των κοριτσιών και λιγότερο από το 1% (0,7%) των αγοριών.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι η δυσαρέσκεια σώματος στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών προέβλεπε καταθλιπτικά επεισόδια όλων των βαθμών σοβαρότητας μεταξύ κοριτσιών και ήπια και σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια μεταξύ των αγοριών, μέχρι τη στιγμή που θα ενηλικιώνονταν.

Αυτά τα ευρήματα διατηρήθηκαν ακόμα και αφού συνυπολογίστηκαν τα ήδη υπάρχοντα καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών.

Μεταξύ των κοριτσιών, κάθε αύξηση στην κλίμακα της δυσαρέσκειας σώματος στην ηλικία των 14 συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν τουλάχιστον ένα ήπιο (63%), μέτριο (67%) και /ή σοβαρό (84%) καταθλιπτικό επεισόδιο στην ηλικία των 18.

Η δύναμη αυτής της συσχέτισης αυξάνονταν με την σοβαρότητα του καταθλιπτικού επεισοδίου. Ο αντίκτυπος της δυσαρέσκειας σώματος στα ήπια καταθλιπτικά επεισόδια ήταν συγκρίσιμο μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, όμως, ο αντίκτυπος της στα σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια ήταν ισχυρότερο μεταξύ των αγοριών.

Κάθε αύξηση στην κλίμακα δυσαρέσκειας σώματος στην ηλικία των 14 μεταξύ αγοριών, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν τουλάχιστον ένα ήπιο (50%) και/ή σοβαρό (285%) καταθλιπτικό επεισόδιο στην ηλικία των 18.

“Είναι πιθανό ότι την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αυξημένης πίεσης που αφορά τα ιδανικά για το σώμα, τα έφηβα αγόρια να έχουν γίνει επίσης ευαίσθητα στις πιέσεις που έχουν να κάνουν με τις εξιδανικευμένες εικόνες του σώματος, και οι οποίες μπορεί να μεταφραστούν αργότερα σε καταθλιπτικά επεισόδια”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη εθνικής και κοινωνικοοικονομικής διαφορετικότητας στα δεδομένα της ALSPAC και η απουσία οποιασδήποτε πληροφορίας ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό μπορεί να περιορίζουν τη γενίκευση των ευρημάτων. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι  η μέτρηση της δυσαρέσκειας σώματος, η οποία μετρήθηκε με τα ερωτηματολόγια, υπήρξε προσανατολισμένη προς τα γυναικεία πρότυπα εμφάνισης.

Παρ’ όλα αυτά, καταλήγουν: “Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η δυσαρέσκεια σώματος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πιεστικό ζήτημα δημόσια υγείας. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ νέων στον γενικό πληθυσμό και έχει αυξητική συχνότητα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της δυσαρέσκειας σώματος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική ως προς τη μείωση την προβλημάτων ψυχικής υγείας.”.

Προσαρμογή κειμένου: Φανή Κουκουρέζη, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ

Πηγή:https://www.bmj.com/company/newsroom/teen-dislike-of-physical-appearance-strong-predictor-of-depression-in-early-adulthood/

Έρευνα: Bornioli A, Lewis-Smith H, Slater A, et al. Body dissatisfaction predicts the onset of depression among adolescent females and males: a prospective study. J Epidemiol Community Health 2021;75:343-348.


Μηλιά Χανίων: Ενα μαγικό χωριό… κρυμμένος θησαυρός -Τι συμβαίνει εκεί που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

  • Μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, σε μια πλαγιά του Κισσάμου, κρυμμένος ανάμεσα στα βουνά, βρίσκεται ένας οικισμός βγαλμένος από άλλη εποχή. Στη Μηλιά δεν υπάρχει ηλεκτρικό και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Μηλιά Χανίων: Ενα μαγικό χωριό χωρίς ρεύμα και αυτοκίνητα

Όχι γιατί δεν έχουν φθάσει εκεί, αλλά από επιλογή. Γιατί όσοι επιλέγουν να περάσουν λίγες ημέρες εκεί το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με τη φύση, για να περνούν τα βράδια τους κάτω από το φως των αστεριών και να ακούνε μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Μηλιά, ένας οικισμός χτισμένος στα πρότυπα του οικοτουρισμού.

  • Η Μηλιά είναι ένα πρόσφατα κτισμένο χωριό, αλλά με τρόπο τελείως παραδοσιακό και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου. Μια ομάδα ανθρώπων μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες αναστήλωσε το μεσαιωνικό οικισμό, χτίζοντας στα ερείπια των παλιών αγροτόσπιτων 13 νέα σπίτια με ντόπια πέτρα και ξύλο, παλιά έπιπλα και ανέσεις βασικές, φύτεψαν χιλιάδες δέντρα, καλλιέργησαν συστηματικά τη γη.

Μηλιά Χανίων: οικολογία και τουρισμός - Voyaging The World

Κάθε σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει 2 -4 άτομα, η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπες ( ή τζάκια σε ορισμένα απ’ αυτά ), το ζεστό νερό στο μπάνιο προέρχεται από εξωτερικά καζάνια με ξύλα και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, μονάχα κάποιες λάμπες για το βράδυ που λειτουργούν με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Το φαγητό γίνεται με βιολογικά προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της Μηλιάς, το νερό έρχεται κατευθείαν από την πηγή, το κρασί φτιάχνεται εκεί και όλοι, ανεξάρτητα με το αν γνωρίζονται ή όχι καταλήγουν να γίνονται… φίλοι.

  • Το Lonely Planet το κατατάσσει στα 50 μυστικές, μαγικές τοποθεσίες της Ευρώπης που όλοι κάποια στιγμή αξίζει να ανακαλύψουν και να επισκεφθούν.

Tο Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά το κοινό.

  • Μετά από τη δοκιμασία των τελευταίων μηνών, που μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παραμένει ζωντανό και ανακοινώνει το σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2021, σε μια ειδική εκδοχή προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες. Φέτος έχουμε τη μεγάλη χαρά να υποστηρίζουμε ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζουμε 10 πρεμιέρες παραγωγών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι παραστάσεις θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

τα φετινά Επιδαύρια θα έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε μια διεθνή μας συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα. Όχημά του ο Οιδίποδας Τύραννος, που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα – με τίτλο ödipus/οιδίποδας.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα τουΣοφοκλή Ιχνευταί, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς Βατράχους του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το πλούσιο πρόγραμμά μας περιλαμβάνει, ακόμα, τις Βάκχες, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες μας με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης – που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Ο προγραμματισμός μας για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Σπάει το χρονικό όριο του Ιουλίου και εκτείνεται έως τα τέλη Αυγούστου.

Ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα Πάροδος, που θα λάβει χώρα εδώ τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζoυμε έναν νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο CONTEMPORARY ANCIENTS.

Στη βάση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για τη Μικρή Επίδαυρο βρίσκεται μια πρωτοβουλία για την οποία αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό. Πρόκειται για την ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς, ειδικά για το ανέβασμά τους στη Μικρή Επίδαυρο.

  • Τέσσερις συγγραφείς εντελώς διαφορετικού ύφους, δύο άντρες και δύο γυναίκες, γράφουν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία: Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις Τραχίνιες του Σοφοκλή,•γράφει το έργο του Τα σπίτι με τα φίδια, που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη• ο Γιάννης Μαυριτσάκης, με αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη γράφει την Κρεουργία, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας• η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον Ιππόλυτο, το έργο Η Φαίδρα καίγεται, που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, και η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη Μήδεια του Ευριπίδη, το γάλα, αίμα, που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας.

Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στηρίζουμε την έκδοση των έργων αυτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας θεατρικής σειράς βιβλίων που εγκαινιάζουμε, και μάλιστα και στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Έτσι το Φεστιβάλ ανοίγεται πια και στον εκδοτικό χώρο.

Οι αναθέσεις όμως δεν περιορίζονται στο Θέατρο. Επεκτείνονται στο Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη αλλά και στα Εικαστικά, αφού ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνά μας στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι.

  • Δεν ξεχνάμε, όμως, και τη Μουσική. Δύο μοναδικές βραδιές μας περιμένουν στο μικρό θεατράκι. Δύο αναπάντεχα παντρέματα. Ο Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά, σε μια ειδική συναυλία όπου η τζαζ συναντά την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ενώ ο Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani και το συγκρότημά του συναντούν τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινοπουλου.

Έτσι, το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φέτος, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, θα προσφέρει στους θεατές μας ισχυρές φεστιβαλικές συγκινήσεις, σε μεγάλο εύρος, κάθε εβδομάδα, για ολόκληρο το καλοκαίρι!

Αναλυτικά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

  • 25, 26, 27 Ιουνίου 2021: Εθνικό Θέατρο – Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιππείς του Αριστοφάνη
  • 2, 3, 4 Ιουλίου: Γιώργος Νανούρης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη
  • 9, 10, 11 Ιουλίου: Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη
  • 16, 17, 18 Ιουλίου: Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη
  • 23, 24, 25 Ιουλίου: Μιχαήλ Μαρμαρινός Ιχνευταί του Σοφοκλή
  • 30, 31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου: Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Μόσχος, Φοίνισσες του Ευριπίδη
  • 6, 7, 8 Αυγούστου: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη του Ευριπίδη
  • 13, 14, 15 Αυγούστου: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Νικαίτη Κοντούρη, Βάκχες του Ευριπίδη
  • 20, 21, 22 Αυγούστου: Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – Άρης Μπινιάρης, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
  • 3, 4, 5 Σεπτεμβρίου: CONTEMPORARY ANCIENTS /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ Schaubühne Berlin – Thomas Ostermeier, ödipus / oιδίποδας της Maja Zade

* Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Αναλυτικά στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

RESIDENCY / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

  • 20/5 έως 20/6: Πάροδος, Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα
  • 25, 26 Ιουνίου: ΜΟΥΣΙΚΗ Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective
  • 2, 3 Ιουλίου: ΜΟΥΣΙΚΗ Keyvan Chemirani & The Rhythm Alchemy, με τη συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου

ΘΕΑΤΡΟ / ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

9, 10 Ιουλίου: Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
16, 17 Ιουλίου: Γιάννος Περλέγκας, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*
23, 24 Ιουλίου: Γιώργος Σκεύας, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη
30, 31 Ιουλίου: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Γιάννης Καλαβριανός, Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου
6, 7 Αυγούστου: ΧΟΡΟΣ Osmosis – Ευριπίδης Λασκαρίδης, Νέο έργο 2021

  • 13/8 έως 5/9: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Αιμιλία Παπαφιλίππου, Ιεροί Λόγοι / COVID-19

* Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Σημ: Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν


ΠΑΡΓΑ: “Η ΝΥΜΦΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ”

Η Πάργα ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, το Νομό Θεσπρωτίας και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Αποτελείται από την Δημοτική Ενότητα Φαναρίου όπου είναι και η έδρα του Δήμου και την Δημοτική Ενότητα Πάργας.

  • Το νησάκι της Παναγιάς, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο,τα παραδοσιακά «καντούνια», τα καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο από την Εποχή του Όμηρου συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας.

Νησάκι της Παναγίας στην Πάργα: Πληροφορίες για αυτόν τον παράδεισο

Η Πάργα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σπάνιας ομορφιάς. Αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς τόπους καλοκαιρινών διακοπών λόγω των πανέμορφων παραλιών που διαθέτει. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι (εντός του οικισμού της Πάργας), ο Βάλτος και το Σαρακήνικο στα δυτικά, ο Λίχνος και ο Αϊ Γιαννάκης στα ανατολικά.

Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγιάς στο οποίο είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ηπείρου.

Η Πάργα από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί αξιοθέατο, η παραλία της είναι αρκετά γραφική ενώ αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά μέσω ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Επίσης συνδέεται με πλοιάρια με την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Ένα από τα πιο γραφικά και κοσμοπολίτικα σημεία της βόρειοδυτικής Ελλάδας, η πανέμορφη Πάργα σας προκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τη μακραίωνη ιστορία της, τις ποικίλες φυσικές ομορφιές της και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Είναι χτισμένη στις παρυφές του Ενετικού κάστρου και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την Επτανησιακή αρχιτεκτονική.

Πάργα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΑΡΓΑ:

Το Κάστρο της Πάργας: Πριν κατασκευαστεί το ισχυρό κάστρο της Πάργας που σώζεται μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Πάργας προσπαθούσαν να διατηρούσαν οχυρωμένη την πόλη, που ήταν εκτεθειμένη προς τη θάλασσα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους επιδρομείς. Στην προσπάθεια τους αυτή είχαν φτιάξει τις πρώτες οχυρωματικές κατασκευές και με τη βοήθεια των Νορμανδών. Το 1452 καταλαμβάνει την οχυρωμένη θέση ο Χατζή Μπέης αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.

Αξιοθέατα στην Πάργα | Ideal house in Parga

  • Το κάστρο κατασκευάζεται εκ νέου με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν ολοκληρωθεί κατεδαφίζεται ξανά από τους Τούρκους. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις επιθέσεις κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που ψηλά από το κάστρο της Αγιάς – Ανθούσας τους πολιορκεί.

Ο επισκέπτης εκεί αποκτά μια πολύ καλή εικόνα της οχύρωσης και αντιλαμβάνεται την αρτιότητα του σχεδίου άμυνας που δημιούργησαν οι Ενετοί. Θολωτοί διάδρομοι, στοές εφοδίων, πυροβολεία, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή άμυνας δείχνουν μια άρτια μελέτη άμυνας που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν ανίκητο το φρούριο.

Στο κάστρο της Πάργας, όπου μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας, και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου. Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και έχει τη δυνατότητα το κοινό να το επισκέπτεται. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Το Κάστρο της Ανθούσας: Ένα επιβλητικό φρούριο που είναι χτισμένο σε ένα  ύψωμα, ανάμεσα στην Ανθούσα και την Αγιά και προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή της Πάργας. Το φρούριο χτίστηκε από τον Αλή Πασά για να επιτηρεί και πολιορκεί την Πάργα. Το κάστρο σώζεται σε καλή κατάσταση.

Κάστρο Ανθούσας - Ελληνικά Κάστρα

Το Νησάκι της Παναγίας: Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Παναγίας στο οποίο μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας. Στο νησάκι υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας και ένα μικρό κάστρο το οποίο κατασκευάστηκε από Γάλλους και δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο του νησιού.

Εκκλησίες: Η Πάργα διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Πιθανώς οι πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν, έκανε τους κατοίκους να στρέφονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την ασφάλεια που αυτό προσφέρει. Οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες για αμυντικούς σκοπούς.

Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελάτι βρίσκεται η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με καμπαναριό ‘ύψους 15 μ. που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακουγόταν από απόσταση 12 μιλίων. Είναι μια μισοκατεστραμένη μικρή μονόχωρη εκκλησία με περιτείχισμα όπου διακρίνονται οι πολεμίστρες. Η εικόνα της Παναγίας Βλαχέρνας, φέρεται να έχει έρθει από την Καππαδοκία. Σήμερα φυλάσσεται στο εκκλησιαστικό μουσείο της Πάργας.

 

Αξιόλογες επίσης είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πολιούχος Πάργας), που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, η εκκλησία της Αγίας Ελένης (λόφος Αγίας Ελένης), η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Κρυονέρι), η εκκλησία του Αγίου Σώστη (Άγιος Σώστης – παραλία), η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η εκκλησία της Παναγίας (στο ομώνυμο νησάκι), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Χαλιόπουλο), η εκκλησία του Αγίου Νικόλα (στο Μονόλιθο), η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων όπου εκεί βρίσκονται τα ιερά κειμήλια της Πάργας το ιερό λάβαρο, ευαγγέλια, εικόνες και σκεύη, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (στο Βάλτο).

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα όπως, δύο Ευαγγέλια του 17ου αιώνα, δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους (1600),  παλαιές και νεότερες εικόνες μεταξύ των οποίων της Παναγίας της Βλαχέρνας, της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Παναγιοπούλα και το λάβαρο της Πάργας, 300 χρόνων περίπου, από κόκκινο μετάξι, όπου εικονίζονται η Παναγία και το θείο βρέφος με χρυσά άστρα. Επάνω στη σημαία μπορεί να διακρίνει κανείς τα σημάδια από τις σφαίρες Τούρκων.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Πάργας - Ήπειρος & Θεσσαλία - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Ο Μυκηναϊκός Τάφος: Είναι ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος που βρέθηκε στην περιοχή «Κύπερη» και χρονολογείται από το 14ο αιώνα.

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα: Περίπου 15 χλμ από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Πρόκειται για το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Εδώ οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου.

οργανωμένη εκδρομή στη Πάργα, Πρέβεζα

 

Η Πάργα φημίζεται επίσης και για τις υπέροχες παραλίες της. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν υποδομές για διάφορα θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις (ιδιαίτερα γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Άγιος Νικόλαος) κ.ά.

οργανωμένη εκδρομή στη Πάργα, Πρέβεζα

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ:

Πάργα | www.18-24.gr

Οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Πάργας είναι:

Παραλία Βάλτου: Αποτελεί  την μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με μήκος περίπου 3 χλμ. Βρίσκεται στα δυτικά της Πάργας ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας. Μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο που είναι οργαμωμένη και προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ.

Παραλία Βάλτος | Παραλίες Πάργας | Travel Parga

Παραλία Κρυονερίου: Είναι μέσα στην Πάργα και απέχει μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο και την προβλήτα της Πάργας. Απέναντι από την παραλία και σε απόσταση μερικών μέτρων είναι το γραφικό νησάκι της Παναγιάς, που είναι προσβάσιμο κολυμπώντας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά.

Παραλία Πίσω Κρυονερίου: Είναι μια μικρή παραλία επίσης εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους.

Παραλία Λίχνου: Μια από τις ονομαστές παραλίες της Πάργας που προσφέρει ένα καταπράσινο τοπίο και καταγάλανα, κρυσταλλινα νερά. Είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια, έχει δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Πάργας.  Μια επίσης οργανωμένη παραλία που προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ και απέχει μόλις 4 χλμ από την Πάργα.

Η Πάργα & το Λύχνος - Elina Parga Apartments

Παραλία Σαρακήνικο: Μια πανέμορφη παραλία που βρίσκεται 12 χλμ από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά. Υπάρχει καραβάκι από την προβλήτα της Πάργας που μπορεί να σας οδηγήσει στην παραλία Σαρακήνικο. Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που θα ανταμείψει τον επισκέπτη.

Επίσης αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πανέμορφες παραλίες του Αϊ-Γιαννάκη 6 χλμ ανατολικά από τη Πάργα δίπλα στο χωριό Αγία Κυριακή και  του Αϊ-Σώστη 6 χλμ δυτικά της Πάργας κοντά στο χωριό Αγιά.

Δήμος Πάργας | Go Preveza - Οδηγός της Πρέβεζας

ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:

Πρέβεζα: Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στο νότιο άκρο του. Η Πρέβεζα θυμίζει πάρα πολύ έντονα νησί καθώς βρέχεται από την θάλασσα από τις τρείς πλευρές της και διαθέτει και μαρίνα. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Επίσης, πολύ κοντά της βρίσκεται το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με το οποίο υπάρχει σύνδεση μέσω του υποθαλάσσιου τούνελ.

280 χιλιάδες για οδοποιία στην Πρέβεζα • EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία

Παξοί – Αντιπαξοί: Η πιο κλασσική εκδρομή από την Πάργα είναι με καραβάκι να περάσετε απέναντι στους Παξούς και Αντιπαξούς. Οι Παξοί είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Χάρη στη γραφικότητα και αυθεντικότητα του τοπίου, την αρχοντιά, την αξιόλογη τουριστική υποδομή και τον κοσμοπολίτικο αέρα, το νησί προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Τα γραφικά φυσικά λιμάνια, τα εντυπωσιακά σπήλαια, οι 64 εκκλησίες, οι ιαματικές πηγές, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, μαγεύουν τον επισκέπτη.

Οι Αντίπαξοι απέχουν μόλις 3 ναυτικά μίλια από το λιμάνι των Παξών. Είναι ένα νησάκι κατάφυτο από αμπέλια, όπου οι εικόνες φυσικού κάλλους και οι εκπληκτικές παραλίες με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά συνεπαίρνουν τον επισκέπτη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό ντόπιο κρασί. Πολύ όμορφες είναι οι παραλίες Βρίκα και Βουτούμι.

Σύβοτα: Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, αρκετά κοντά στην Πάργα στον δρόμο προς Ηγουμενίτσα (η διαδρομή μετά το χωριό Πέρδικα είναι φανταστική). Είναι χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με λόφους τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, καταπράσινα νησάκια, θαυμάσιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που δικαιολογούν απόλυτα το ότι το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΠΑΡΓΑ:

Η Πάργα είναι ο παράδεισος του πεζοπόρου, ο ενετικός ελαιώνας, η γύρω λόφοι και οι ακτές είναι ιδανικές για τους πεζοπόρους αξίζει να αναφερθούμε στο βιβλίο του βρετανού lance Chilton που αναφέρει ορισμένες διαδρομές στην Πάργα με τίτλο “Walks in Parga”. Ο Δήμος Πάργας έχει σημάνει μια μόνο διαδρομή από την Πάργα στον Βάλτο και από το Βάλτο στο Παλιό φρούριο του Αλή Πασά στην Ανθούσα, αλλά στο βιβλίο ανακαλύψαμε υπέροχες πραγματικά διαδρομές, μπορείτε να το αγοράσετε από τα βιβλιοπωλεία στην Πάργα.

  • Πέρα από την κολύμβηση, η Πάργα παρέχει αρκετά θαλάσσια σπορ, όπως το ποδήλατο θαλάσσης, το θαλάσσιο σκι, jet ski ή ιστιοπλοΐα. Οι επισκέπτες μπορούν να προβούν σε εξερεύνηση του βυθού, καθώς στην περιοχή παρέχεται η δυνατότητα και ο εξοπλισμός για καταδύσεις.

Μέσα στα μαγευτικά ορεινά τοπία με τις εύφορες πλαγιές και τα εντυπωσιακά οροπέδια αναδύονται τα γραφικά χωριουδάκια της Αγιάς, της Αγίας Κυριακής, της Ανθούσας και του Τρικάστρου. Πολλά είναι τα μονοπάτια που μπορείτε να περπατήσετε και να χαθείτε μέσα στους ελαιώνες. Νερόμυλοι, εκκλησάκια το κάστρο, το ποτάμι και ο καταρράκτης της Ανθούσας, είναι μερικά από τα πολλά που θα ανακαλύψετε στο πέρασμά σας.

Στην Πάργα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή θα μπορέσετε να επιδοθείτε και να απολαύσετε πολλές αθλητικές δραστηριότητες, θαλάσσιες και μη, αφού υπάρχει η υποδομή για καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, wind-surfing, hiking, bird watching, rafting, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ιππασία, κ.ά.

Veranda Cocktail Bar, Πάργα - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

Η Πάργα βρίσκεται στην Βορειοδυτική Ελλάδα απέναντι από τους Παξούς στα Νότια της Κέρκυρας. Απέχει 38 χλμ από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 70 χλμ από το αεροδρόμιο του Άκτιου στην Πρέβεζα και 170 χλμ περίπου από τα Ιωάννινα.

  • Εξυπηρετείτε σε καθημερινή βάση από τα ΚΤΕΛ Ν.Πρεβέζης. Από Πρέβεζα από το ΚΤΕΛ του Ν.Θεσπρωτίας, από Ηγουμενίτσα, ενώ δρομολόγιο έχει το καλοκαίρι και το ΚΤΕΛ του Ν. Ιωαννίνων από Ιωάννινα.

Ακτοπλοϊκά από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και από τα Λιμάνια της Ιταλίας στην Ηγουμενίτσα και έπειτα οδικώς με Λεωφορείο ή Ταξί.

Οδικώς από την Αιτωλοακαρνανία: Μέσω Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων ή μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου.
Από τη Δυτική Μακεδονία: Μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων ή μέσω Εγνατίας οδού – Γρεβενών και έπειτα προς Μηλιά Μετσόβου.
Από τη Θεσσαλία: Μέσω Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων.

Αεροπορικώς μπορεί να έρθει κανείς από τα τρία αεροδρόμια της Περιοχής:
– Του Ακτίου στην Πρέβεζα και από εκεί οδικώς με ταξί ή με λεωφορείο
– Της Κέρκυρας, αφού περάσει με το φέρυ μποτ στην Ηγουμενίτσα συνεχίζει οδικώς
– Των Ιωαννίνων  και έπειτα οδικώς με λεωφορείο προς Πρέβεζα ή Ηγουμενίτσα και στις δύο περιπτώσεις αλλάζει λεωφορείο ή απευθείας από Ιωάννινα.

https://web-greece.gr/destinations/parga-epirus/


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΠΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ