Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τρίτη 01 Ιουνίου 2021)

ΝΙΣΥΡΟΣ


 • Κι όμως είναι μία εύλογη απορία η απαγόρευση εισόδου γυναικών στη χερσόνησο του Άθωνα

Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.
Το Άγιον Όρος είναι ένα ιερό μέρος της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας όπου έχει αυστηρούς κανόνες και δεν είναι δυνατόν κάποιος να τους αγνοήσει.
Πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και μόλις 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα. Κάθε ένας επισκέπτης πρέπει να παρουσιάσει το διαβατήριο του πριν εισέλθει στην περιοχή όπου δεν του επιτρέπεται να παραμείνει για περισσότερες από 3 ημέρες.

 • Παραβιάσεις του αβάτου του Αγίου Όρους άλλοτε και τώρα

Η απαγόρευση εισόδου γυναικών στη χερσόνησο του Άθωνα προέρχεται από τις συνεχείς προβλέψεις των «Τυπικών» (των καταστατικών δηλαδή) της κοινότητας των μονών του Αγίου Όρους ήδη από την ίδρυση του τον 10ο αιώνα, που με τη σειρά τους προέρχονται από τη γενικότερη παλαιά απαγόρευση (με μικρές ή μεγαλύτερες εξαιρέσεις κατά περίπτωση) εισόδου γενικά προσώπων του αντίθετου φύλου (όχι μόνο σε γυναίκες) στα μοναστήρια και ασκητήρια για λόγους ακώλυτης προσευχής, εγκράτειας και αποχής από τα εγκόσμια.

 • Στο Άγιο Όρος η απαγόρευση απετέλεσε μέρος του εθιμικού δικαίου που διέπει το σύνολο της μοναστική πολιτείας και πέρασε στους Κανονισμούς της, επικυρούμενο κατόπιν από τα ελληνικά συντάγματα, όταν ο Άθως έγινε μέρος της ελληνικής επικρατείας.

Ωστόσο, σε μια τόσο μακροχρόνια ιστορική διαδρομή δεν μπορούσαν παρά να υπάρξουν παραβιάσεις του αβάτου. Αν εξαιρέσουμε απρόσφορες απόπειρες, θρύλους κλπ., και την πρώιμη μορφή οργάνωσης (σε κείμενο του 1083 π.χ. καταγγέλλεται η παραμονή τριακοσίων οικογενειών Βλάχων που έδιναν γαλακτοκομικά προϊόντα) οι νεώτερες αποδεδειγμένες περιπτώσεις ανήκουν σε δύο κατηγορίες.

 • Η μία είναι η περίπτωση ανάγκης και πολέμου, κατά την οποία και η μοναστική πνευματικότητα παραδοσιακά δείχνει ανοχή θέτοντας την προστασία της ζωής και τη φιλανθρωπία στο κέντρο της ευαγγελικής άσκησης.

Εδώ σημειώνεται η μαρτυρούμενη καταφυγή πέντε χιλιάδων γυναικοπαίδων κατά την καταστολή της Επανάστασης το φθινόπωρο του 1821 στη Χαλκιδική από τον Μεχμέτ Εμίν Αβδουλάχ Πασά η όμοια καταφυγή γυναικοπαίδων στην εξέγερση του Τσάμη Καρατάσου το 1854 η καταφυγή γυναικοπαίδων από την Ιερισσό το καλοκαίρι του 1944 επειδή κινδύνευε η ζωή τους από εχθροπραξίες κατά τη γενικότερη αταξία της εποχής της Κατοχής και του Εμφυλίου η είσοδος συζύγων λαϊκών για λίγο το 1942 και γυναικών ανταρτισσών με ένοπλη ομάδα που ζητούσε τρόφιμα το 1948.

 • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ατομικές περιπτώσεις επωνύμων γυναικών ή πράξεων οιονεί ακτιβισμού που αντιμετωπίσθηκαν πιο αυστηρά η σύζυγος του Βρετανού πρέσβη στην Κων/πολη Στράτφορντ Κάνιγκ το 1850 που προκάλεσε αυστηρή επιστολή του Πατριάρχη Ανθίμου Δ΄ η Ρωσίδα πριγκίπισσα Τατιάνα Νικήτα το 1905 που επίσης προκάλεσε αυστηρή επιστολή του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄επί ελληνικής πλέον επικρατείας η Αλίκη Διπλαράκου το 1930 και η Μαρία Ποιμενίδου το 1953 που δήλωσαν ότι μπόρεσαν να μπουν στο Άγιο Όρος μεταμφιεσμένες (από θαλαμηγό η πρώτη και μεταξύ προσκυνητών από το Θ΄ Βυζαντινολογικό Συνέδριο η δεύτερη). Η τελευταία περίπτωση φαίνεται ότι προκάλεσε και την ψήφιση του Ν. 2623/1953 που προβλέπει ως ποινή φυλάκιση έως ένα έτος μη εξαγοράσιμη.

Από αυτές τις περιπτώσεις δεν παράγεται δίκαιο που να κάμπτει τη συνταγματική κύρωση του αγιορείτικου καθεστώτος, αν και συζητείται αν αυτή η κύρωση πρέπει να βασίζεται όχι γενικώς «στα κρατούντα», αλλά στην αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας (και συνακόλουθα της ακώλυτης λατρείας), που είναι ισόκυρη με αυτή της ελεύθερης μετακίνησης (την οποία πολλοί επικαλούνται για να αρθεί η νομική προστασία του αβάτου). Στις μέρες μας, πάντως, το άβατο απειλείται περισσότερο από τη δίοδο εικόνων του κόσμου που ανοίγει στο Όρος η ασύρματη τεχνολογία, εξέλιξη που δύσκολα συμβάλλει στην «κάθαρση του νου» και την αδιάλειπτη προσευχή.

Ο Dr Graham Speake, συγγραφές του βιβλίου «Άγιον Όρος: Ανανέωση στο Περιβόλι της Παναγίας» εξηγεί ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία.

 • Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι. Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το Άγιο Όρος θεωρείται άβατο για τις γυναίκες.

«Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία βγήκε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε». «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος».

 • Η απαγόρευση ισχύει για γυναίκες και θηλυκά κατοικίδια με εξαίρεση τις γάτες. «Υπάρχουν πολλές γάτες κι αυτό θα έλεγα είναι καλό γιατί έτσι δεν υπάρχουν ποντίκια» σημειώνει ο συγγραφέας. «Δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους ενώ φροντίζουν να τρώνε λιτά». «Τρώνε λίγο σε καθημερινή βάση ακόμα και το τυρί με μέτρο». Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Όσον αφορά τους άντρες τα πράγματα είναι απλά: «Ο κανόνας είναι ότι οι άντρες πρέπει να είναι ικανοί να μεγαλώσουν γενειάδα αν πρόκειται να πάνε στον Άγιο Όρος και ίσχυε μία απαγόρευση για τους ευνούχους και τα αγόρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο», λέει ο Dr Speake. Ο λόγος ήταν ότι μία γυναίκα θα μπορούσε να υποδυθεί ότι είναι κάτι από τα δύο παραπάνω κι έτσι να μπει στον ιερό τόπο.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι τα αγόρια συχνά έρχονται αν συνοδεύονται από έναν ενήλικο -συνήθως τον πάτερα τους – και έχω δει παιδιά ακόμα και 10 ετών».

 • Σε ποια άλλα μέρη απαγορεύεται η είσοδος γυναικών

Στο ναό Σαμπαριμάλα της Ινδίας απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες που έχουν ηλικία από 10 έως 50 ετών. Πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση και ζητούν την άρση της. Για το λόγο αυτό η υπόθεση έχει φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

 • Το βουνό Omine στη Ιαπωνία θεωρείται ιερός τόπος για τους πιστούς της Shugendo, μίας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας και ένα μέρος όπου οι οπαδοί της δοκιμάζουν την πίστη τους μέσα από έντονες σωματικές προκλήσεις.

Στην περιοχή Herbertstrasse στο Αμβούργο απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών και στις γυναίκες.

Ο Δρ. Γκράχαμ Σπικ ο οποίος εξηγεί ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.


 • Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία» 

Εδώ και δεκαετίες, τα πλαστικά βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, με κάθε άτομο στην Ελλάδα να παράγει 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ χιλιάδες πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.

 • Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνολικής δράσης του κατά των πλαστικών μιας χρήσης, ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία» είναι μία νέα πρωτοβουλία επιστήμης των πολιτών (citizen science) για την καταγραφή της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης στη χώρα μας. Υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και στην «καρδιά» του βρίσκεται η νέα γενιά, με υιοθεσίες παραλιών από εθελοντικές ομάδες, σχολεία και συλλογικότητες.

 • Κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά 2 με 4 φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα προς όλους.

Εθνική πλατφόρμα καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές παραλίες

Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη εθνική πλατφόρμα καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές παραλίες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό καθώς η συλλογή στοιχείων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα κύρια ευρήματα θα αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, η οποία θα αποστέλλεται προς δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικές αρχές και ερευνητικούς φορείς.

 • Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο μήνα, με 22 εθελοντικές ομάδες να έχουν υιοθετήσει ήδη 26 παραλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι πρώτες 11 καταγραφές που έγιναν εντός Απριλίου σε υιοθετημένες παραλίες, από τη Θεσσαλονίκη έως τα Χανιά, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Κατά μέσο όρο, καταγράφηκαν 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής, τη στιγμή που η ΕΕ έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή περιβαλλοντική κατάσταση της ακτογραμμής. Οι καταγραφές έδειξαν επίσης πως τα συχνότερα απορρίμματα στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα, τα πλαστικά καπάκια και τα κομμάτια πλαστικού, τα καλαμάκια και τα μωρομάντηλα.

 • Ο μεγαλύτερος αριθμός απορριμμάτων ανά 100 μ. καταγράφηκε στην παραλία Κλαδισού Χανίων (3.790 τεμάχια), ενώ ο μικρότερος στην παραλία του Άη Γιώργη στη Νάξο (195 τεμάχια). Επισημαίνεται ότι για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι επόμενες καταγραφές στις εν λόγω παραλίες και να δημιουργηθούν χρονοσειρές.

Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία», μπορεί να μελετήσει πρώτα τις οδηγίες του προγράμματος και να παρακολουθήσει ένα από τα σύντομα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά (5/6, 9/6 και 11/6). Δηλώσεις συμμετοχής εδώ ή στο adoptabeach@wwf.gr.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι ONIRAMA, ως πρεσβευτές του WWF Ελλάς στον αγώνα να βγάλουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από τη ζωή μας. Μάλιστα, εθελοντική ομάδα μελών του WWF Ελλάς και των ONIRAMA έχουν υιοθετήσει την παραλία Θυμάρι Αττικής.

 • «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος του WWF Ελλάς να αποτελέσουμε κι εμείς μέρος της λύσης κατά της πλαστικής ρύπανσης, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα μας ειδικά, καθώς επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές», δήλωσε ο frontman των ONIRAMA, Θοδωρής Μαραντίνης.

Στρατηγικός Εταίρος του προγράμματος «Υιοθέτησε μία παραλία» είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που συμμετέχει ενεργά από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια, κινητοποιώντας τα μέλη του σε ολόκληρη την Ελλάδα και ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Ο Γενικός Έφορος των Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

 • «Οι Πρόσκοποι, ως πρωτεργάτες στην προστασία του περιβάλλοντος εδώ και 111 χρόνια και ως Υπερήφανοι Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ WWF και Προσκόπων, ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με το WWF Ελλάς. Μέσω του πρωτοποριακού, περιβαλλοντικού citizen science προγράμματος “Υιοθέτησε μία παραλία”, στοχεύουμε για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια στη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση επιλεγμένων παραλιών στην Ελλάδα, μέσω του δικτύου των 350 Προσκοπικών Συστημάτων».

Σημειώνεται ακόμη πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και η διαδικασία της καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων διεξάγεται βάσει του κοινώς αποδεκτού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα. «Το πρόγραμμα ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στην επιστημονική διαδικασία, συμβάλλοντας στην απόκτηση γνώσης και εντέλει στη βελτίωση της συμβίωσης μας με τη θάλασσα», επισημαίνει η Χριστίνα Ζέρη, ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ.

 • Το πρόβλημα των πλαστικών είναι τεράστιο και όλοι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι, καθώς ό,τι καταλήγει στο περιβάλλον δεν μένει εκεί, αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει πως καθένας μας καταναλώνει ακούσια περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα. Πλαστικά παράγονται και χρησιμοποιούνται κατά χιλιάδες τόνους σε όλο τον κόσμο (πάνω από 342 εκατομμύρια τόνοι το 2018), ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό (μόλις 21% το 2018) οδηγείται για ανακύκλωση. Στην Ελλάδα, η συνολική ποσότητα που παράγεται αγγίζει τους 700.000 τόνους ετησίως, με σχεδόν 40.000 τόνους να διαρρέουν στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της συνολικής του δράσης για τα πλαστικά, το WWF Ελλάς συμμετέχει ενεργά στον εθνικό πολιτικό διάλογο για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και την αποφυγή της πλαστικής ρύπανσης, ενώ καταθέτει τεκμηριωμένες λύσεις. Ήδη από τον Ιούλιο του 2020, είχε υποδείξει με σχετική έρευνα τα σημαντικότερα μέτρα πολιτικής που χρήζουν άμεσης εφαρμογής. Ένα από αυτά ήταν η φιλόδοξη ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904, που έγινε τελικά νόμος (ν. 4736/2020) και βάσει του οποίου θα σταματήσουν να κυκλοφορούν από τον Ιούλιο πολλά πλαστικά μιας χρήσης στην Ελλάδα (όπως πχ μπατονέτες και καλαμάκια).

 • Σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα, το WWF Ελλάς θα δώσει στη δημοσιότητα την ανανεωμένη έκδοση του Οδηγού που έχει αναπτύξει με συμβουλές αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών, καθώς και έναν νέο Οδηγό για καλοκαίρι χωρίς πλαστικά. Παράλληλα, το WWF Ελλάς θα αξιοποιεί τα ευρήματα του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση προς όφελος φιλόδοξων μέτρων περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης και ελαχιστοποίησης της διαρροής πλαστικών απορριμμάτων από το σύστημα διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Ενόψει μάλιστα της επικείμενης έκδοσης νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, το WWF Ελλάς έχει ετοιμάσει αναλυτικό σχολιασμό ζητώντας συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα που θα καταφέρουν να αλλάξουν την οικτρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με την ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων.

«Η πλαστική ρύπανση είναι ένα μείζον πρόβλημα και για την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες μας πάνω από 11.500 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, ως αποτέλεσμα του κακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι τόσο μεγάλη η πλαστική ρύπανση των παραλιών που σχεδόν έχουμε εξοικειωθεί μαζί της.

 • Το WWF αναπτύσσει ένα συνολικό πρόγραμμα για αντιστροφή της κατάστασης, με άσκηση πολιτικής πίεσης, με δράσεις ευαισθητοποίησης και με μεγάλα προγράμματα κινητοποίησης της κοινωνίας», επισημαίνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος αποτυπώματος στο WWF Ελλάς.

https://www.tornosnews.gr/foreis/51305-wwf-ellas-yiothethse-mia-paralia.html


Η “μαφία” του καφέ και τα πλοκάμια της στην Ελλάδα
 • Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς.

 • Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα.

“Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε χθες Παρασκευή ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήσε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα “Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς”. Σύμφωνα με τον ίδιο “υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.

 • Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), “οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.

 • “Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, “μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.

Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός; Κατά τον κ. Μπενόπουλο, “οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.

 • Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

“Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.

 • Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, “με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε “η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.

Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ. Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3549130/i-mafia-tou-kafe-kai-ta-plokamia-tis-stin-ellada


ΝΙΣΥΡΟΣ: ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ!

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - αθηνόραμα travel

 • Η Νίσυρος είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί με άγρια ομορφιά. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και είναι γνωστή για το μοναδικό φυσικό τοπίο, το ηφαίστειο, τα γραφικά χωριά και τα πανηγύρια της.

Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Τήλο και είναι ιδανικός προορισμός για ξεκούραστες διακοπές. Έχει ιδιαίτερη ομορφιά και φυσικά τοπία και συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με μία λιτή, minimal αισθητική.

 • Λόγω της ηφαιστειογενούς προέλευσής της, η Νίσυρος διαθέτει παραλίες με μαύρα βότσαλα και μαύρη ή κόκκινη άμμο, καθώς και εντυπωσιακά βράχια. Το πιο ξεχωριστό, όμως, φυσικό αξιοθέατο του νησιού είναι το ίδιο το ηφαίστειο, το οποίο μπορείς να επισκεφτείς!

Νίσυρος : η ανάσα της γης | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο κεντρικός κρατήρας ονομάζεται Στέφανος, βρίσκεται στην καλντέρα στο κέντρο της Νισύρου και είναι προσβάσιμος με τα πόδια. Η βόλτα στον κρατήρα είναι μια μοναδική εμπειρία, ενώ το σεληνιακό τοπίο της καλντέρας θα σε εντυπωσιάσει. Προετοιμάσου για απίστευτη θέα, αλλά και έντονη μυρωδιά θειαφιού (το γνωστό «κλούβιο αυγό»).

 • Φρόντισε να μην αγγίξεις τίποτα μέσα στον κρατήρα, καθώς τα πετρώματα μπορεί να είναι καυστικά. Τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει με κόσμο και ζωή. Παρόλο το μικρό του μέγεθος, προσφέρει πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, να δεις και να απολαύσεις. Στα γραφικά χωριά της Νισύρου μπορείς να φας εκλεκτά πιάτα, να θαυμάσεις τα όμορφα σπιτάκια και να κάνεις βόλτα σε στενά σοκάκια.

Νίσυρος: Το νησί με την απόκοσμη ομορφιά! – radiopatra.gr

Με λίγη τύχη μπορεί να πετύχεις και κάποιο πανηγύρι, όπου θα έχεις την ευκαιρία να χορέψεις την περίφημη σούστα Νισύρου. Ακόμα κι αν δεν έχεις όχημα, αξίζει να γυρίσεις το νησί με τα πόδια, καθώς έχει υπέροχα μονοπάτια για πεζοπορία.

 • Πριν φύγεις από τη Νίσυρο, φρόντισε να κάνεις ιαματικά λουτρά στο πανέμορφο κτίριο των Δημοτικών Λουτρών, που είναι βγαλμένο από άλλη εποχή.

Παραλίες στη Νίσυρο

Μία Νίσυρος γεμάτη χρώματα, χωριουδάκια, κρατήρες και ιαματικά λουτρά | Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Παρόλο που η Νίσυρος δεν έχει μεγάλες αμμώδεις παραλίες όπως άλλα νησιά, οι ακτές της είναι υπέροχες και θα σε γοητεύσουν. Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, οπότε καλό είναι να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα για να απολαύσεις τη μέρα σου στη θάλασσα. Η Νίσυρος διαθέτει, επίσης, εντυπωσιακό βυθό, ιδανικό για καταδύσεις και βουτιές με μάσκα. Περισσότερες πληροφορίες για τις ωραιότερες παραλίες στη Νίσυρο:

Νίσυρος: Το ηφαίστειο, ο Πολυβώτης και ο Στέφανος | in.gr

Χοχλάκοι: Η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι. Έχει μεγάλα μαύρα βότσαλα, λίγες ομπρέλες και φυσική σκιά.
Πάλοι: Η παραλία του ομώνυμου οικισμού. Είναι μεγάλη, με ψιλή σκουρόχρωμη άμμο και αρκετά αρμυρίκια για σκιά.
Παχιά Άμμος: Παραλία με μαύρη άμμο και εντυπωσιακά νερά, αλλά χωρίς σκιά. Είναι προσβάσιμη με μονοπάτι (γύρω στα 20 λεπτά) και μπορεί να συναντήσεις γυμνιστές.

Νίσυρος - Παχιά Άμμος | Hellas Beach
Γιαλισκάρι: Μικρή παραλία ανάμεσα στο Μανδράκι και τους Πάλους. Έχει σκούρα άμμο και είναι γνωστή και ως Λευκή Ακτή.
Λυές: Η παραλία έχει κολπίσκους, σκούρη άμμο, λίγα βότσαλα και μερικά αρμυρίκια. Βρίσκεται κοντά στη θρυλική καντίνα Όαση.
Αυλάκι: Από τις πιο μακρινές παραλίες του νησιού. Έχει μικρό λιμανάκι για βουτιές, μεγάλα μαύρα βότσαλα και λίγη φυσική σκιά.

Tip: Προτείνουμε να πας ημερήσια εκδρομή με καραβάκι στο γειτονικό νησάκι Γυαλί για να κάνεις μπάνιο και να θαυμάσεις το εντυπωσιακό λευκό τοπίο που οφείλεται στα ορυχεία ελαφρόπετρας. Μπορείς, επίσης, να επισκεφτείς και τα υπόλοιπα μικρά νησιά γύρω από τη Νίσυρο: την Πυργούσα, την Παχιά και τη Στρογγυλή.

Οικισμοί στη Νίσυρο
Οι οικισμοί της Νισύρου είναι μόνο 4 και αξίζει να τους επισκεφτείς όλους, για να θαυμάσεις τα παραδοσιακά στοιχεία και την ιδιαίτερη αισθητική τους. Πιο συγκεκριμένα:

Μανδράκι: Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Κάνε βόλτα στα στενά με τα ωραία μαγαζάκια και μετά πήγαινε στην πλατεία της Ηλικιωμένης για καφέ, ρακή και μεζέ. Must είναι μία στάση στο Καφενείο του Αντρίκου, το στέκι του Νίκου Παπάζογλου.

Εκδρομή στη Νίσυρο. Διακομιχάλης - Ταξιδιωτικό Γραφείο στο Μανδράκη ΝισύρουΆλλαξαν όψη ο δρόμος του Αγίου Νικολάου στο Μανδράκι και η πλατεία Πιαούλι στη Νίσυρο - Anamniseis
Πάλοι: Ήσυχο γραφικό λιμανάκι με το καλύτερο φρέσκο ψάρι στο νησί.
Νικιά: Έχουν την ωραιότερη πανοραμική θέα στο ηφαίστειο και μία πανέμορφη πλατεία με παραδοσιακό βοτσαλωτό δάπεδο.

Νικιά Νισύρου - Βικιπαίδεια
Εμπορειός: Ορεινός οικισμός με αρκετά παλιά σπίτια, καθώς το χωριό είχε εγκαταληφθεί λόγω σεισμού. Στην παλιά πλατεία θα φας εκλεκτές λιχουδιές στον Τριαντάφυλλο (Απυριά), ενώ στην είσοδο του χωριού θα πιεις καφέ και ποτό με απίστευτη θέα στο Αποσπέρι.
Tip: Ψάξε για τη Θερμή Σπηλιά στην είσοδο του Εμπορειού. Πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο δωμάτιο με ζεστό αέρα από το ηφαίστειο – ιδανική φυσική σάουνα!

Νίσυρος: Το ηφαίστειο, ο Πολυβώτης και ο Στέφανος | in.gr

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στη Νίσυρο
Αξίζει να ανακαλύψεις τις κρυμμένες ομορφιές της Νισύρου περπατώντας στα μονοπάτια του νησιού και κάνοντας καταδύσεις. Οπωσδήποτε να πας στα ιαματικά λουτρά και, φυσικά, μην παραλείψεις να κάνεις βόλτα στον κρατήρα του ηφαιστείου. Προτείνουμε, επίσης, να επισκεφτείς τα εξής αξιοθέατα στη Νίσυρο:

Το Παλαιόκαστρο
Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής
Το Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου
Το Λαογραφικό Μουσείο Νισύρου
Την Ιερά Μονή Παναγίας Κυράς
Tip: Τα καλοκαιρινά πανηγύρια της Νισύρου είναι ξακουστά για το κέφι και τις πανέμορφες τοποθεσίες όπου γίνονται. Το μεγαλύτερο πανηγύρι είναι του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγιά Σπηλιανή στο Μανδράκι και στην Παναγία Κυρά.

Φαγητό στη Νίσυρο
Η Νίσυρος έχει αρκετές ταβέρνες, καφενεία και μεζεδοπωλεία, όπου θα γευτείς νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα.

Νίσυρος: Ταξίδι στο κρυμμένο διαμάντι του Αιγαίου (οδηγός) - Travelen

Νίσυρος Μανδράκι Ήλιος - Δωρεάν φωτογραφία στο Pixabay

Ρεθυθοκεφτέδες
Τοπικά τυριά (μυζήθρα και σακουλιαστή)
Σκορδαλιά με αμύγδαλο
Κατσικάκι
Κάπαρη
Ντοματάκι γλυκό
Σουμάδα
Κανελάδα

Νίσυρος | Petastra-Rent Rent A Car/MotorBike Nisyros
Δρομολόγια πλοίων
Η Νίσυρος συνδέεται με την Αθήνα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται τουλάχιστον 2 φορές την εβομάδα και το ταξίδι με πλοίο Πειραιάς – Νίσυρος κρατάει γύρω στις 13,5 ώρες. Λόγω της μεγάλης διάρκειας της διαδρομής προτείνουμε να κλείσεις καμπίνα για ένα πιο ξεκούραστο ταξίδι.

Στη Νίσυρο μπορείς, επίσης, να φτάσεις από το λιμάνι του Πειραιά με ενδιάμεσο σταθμό την Κω ή τη Ρόδο. Τα δρομολόγια είναι συχνά και το ταξίδι κρατάει περίπου 1,5 ώρα από την Κω και 3,5 ώρες από τη Ρόδο.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Νίσυρο
Η Νίσυρος βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων. Για τον λόγο αυτό, είναι αρκετά εύκολο να επισκεφτείς και άλλα νησιά του συμπλέγματος και να συνδυάσεις διαφορετικούς προορισμούς στις διακοπές σου. Από τη Νίσυρο μπορείς να κάνεις island hopping στα εξής νησιά:

Κως
Σύμη
Τήλος
Ρόδος
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Λειψοί
Φούρνοι
Ικαρία


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΠΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ