Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τρίτη 4.1.2022)

ΑΠΟ όλες τις φυλές του κόσμου πού έρχονται Ελλάδα μόνο οι Πακιστανοί δε θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης…. BUT WHY??


  • Επειτα από μια εορταστική περίοδο που σηματοδοτήθηκε από ιδιαίτερα ήπιες θερμοκρασίες, η Ουάσινγκτον και η ευρύτερη περιοχή της βρίσκονται αντιμέτωπες με μια χειμερινή καταιγίδα, με το χιόνι να οδηγεί στο κλείσιμο ομοσπονδιακών υπηρεσιών και σχολείων, την αναστολή των δρομολογίων των λεωφορείων, αλλά και να προκαλεί προβλήματα στις αερομεταφορές.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμβατούς με τους πράσινους στόχους της Ε.Ε. Η κοινή λογική κέρδισε τις ιδεοληψίες. Ελπίζω η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της όχι βάσει δημοσκοπήσεων αλλά για το συμφέρον του Ελληνικού λαού.
  • Πολλοί ρωτούν γιατι self/rapid βγαίνουν αρνητικά αν κ πιθανά συμπτώματα της Ο επιμένουν.Τα τεστ λειτουργούν αλλά πιθανότατα θέλουν τη ταυτόχρονη λήψη από στοματοφαρυγγα κ μύτη. Ιδού οι οδηγίες κ απαιτήσετε από εργαστήρια/φαρμακεία.Αν αρνητικά για5-7days πιθανότατα δεν είναι Covid
  • Σήμερα ρώτησα Πακιστανό αν είναι εμβολιασμένος η απάντηση ήταν όχι και αμέσως μου ήρθε και η πληρωμένη απάντηση «εγώ είμαι Πακιστανός, κάνω ότι θέλω, ακόμα και σε ένα δικαστήριο που είχα μπήκα κανονικά χωρίς τεστ, εσυ έχεις πρόβλημα με τους νόμους που είσαι ελληνίδα»

ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον για νέους ελληνικούς προορισμούς στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας διαπιστώθηκε στην 20η Διεθνή Έκθεση International Luxury Travel Market (ILTM), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Κάννες της Γαλλίας (6 με 9 Δεκεμβρίου)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο ελληνικό περίπτερο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.200 επαγγελματικές συναντήσεις εκπροσώπων των ελληνικών εταιρειών με διεθνείς hosted buyers, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ιδιαίτερα υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού πολυτελείας.
  • Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τον Νοέμβριο, η Ελλάδα απέσπασε, μεταξύ άλλων, το βραβείο του Καλύτερου Διεθνούς Προορισμού για Τουρισμό Πολυτελείας (Best Luxury Destination International) στα Όσκαρ της αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας, Travvy Awards.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


2022: Οι αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία

Μετά τον οικονομικό κατακλυσμό του 2020 και την ανάκαμψη το 2021, υπάρχει κίνδυνος για παγκόσμια επιβράδυνση το 2022; Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή όμως οι σπασμοί συνεχίζονται λόγω των ελλείψεων, του πληθωρισμού και των υγειονομικών ανησυχιών σε ένα υπόβαθρο επιτακτικών κλιματικών αξιώσεων.

Από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, η πανδημία ισοπέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα τις οικονομίες όλων των χωρών την άνοιξη του 2020. Δυόμισι χρόνια αργότερα, η έξοδος από την κρίση δεν είναι ομοιόμορφη.

Οι πλούσιες χώρες επωφελήθηκαν από μια προνομιακή πρόσβαση στα εμβόλια: οι ΗΠΑ διέγραψαν ήδη τα ίχνη της χειρότερης ύφεσής τους από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930, η ευρωζώνη μπορεί να έχει κάνει το ίδιο μέχρι τα τέλη του έτους, αν και η ραγδαία άνοδος ενός ακόμη επιδημικού κύματος και ο εντοπισμός μιας νέας παραλλαγής προκαλούν ανησυχία. «Η Covid-19 θα παραμείνει μια απειλή», προβλέπει σε σημείωμά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

  • Απειλή που έχει ήδη υλοποιηθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η υποσαχάρια Αφρική όπου μόνο το 2,5% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και που είναι καταδικασμένη, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε μια πιο αργή ανάκαμψη.

Έως το 2024, η πλειονότητα των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών δεν αναμένεται να επιτύχουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που προέβλεπαν πριν από την πανδημία, αναφέρει το ΔΝΤ. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες (στη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα…) αύξησαν τα επιτόκιά τους προκειμένου να προφυλαχθούν από έναν πληθωρισμό που καλπάζει, κινδυνεύοντας να υπονομεύσουν την ανάκαμψή τους.

Ακόμα και στην Κίνα, ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, η ανάκαμψη συμπιέζεται στον βαθμό που συσσωρεύονται οι κίνδυνοι, προέβλεψε πρόσφατα το Ταμείο: κατανάλωση των νοικοκυριών που δυσκολεύεται να φθάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, κρίση στην αγορά ακινήτων με τις δυσκολίες του υπερχρεωμένου κολοσσού Evergrande, διακοπές ρεύματος που επιβαρύνουν τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

  • Πληθωρισμός και ελλείψεις

«Η μεγαλύτερη έκπληξη του 2021 ήταν η αύξηση του πληθωρισμού», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs στις προβλέψεις τους για το 2022. Η τελευταία προκλήθηκε από τη μεγάλη αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις ελλείψεις σε απαραίτητα για το διεθνές εμπόριο προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί, λόγω της αλματώδους αύξησης της ζήτησης κατά και μετά την κρίση, αλλά και της αποθάρρυνσης πολλών εργαζομένων σε τομείς του παγκόσμιου εμπορίου: εκφορτωτές στα λιμάνια, οδηγοί φορτηγών, ταμίες στα σουπερμάρκετ… δεν επανήλθαν μετά τους περιορισμούς των λοκντάουν, προκαλώντας ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

  • Ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την αλματώδη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (ξύλο, χαλκός, χάλυβας) και της ενέργειας (βενζίνη αέριο, ηλεκτρισμός).

Η αύξηση των τιμών, που χαρακτηρίζεται «προσωρινή» από τους κεντρικούς τραπεζίτες, προκαλεί ανησυχία στο υψηλότερο επίπεδο: η αναστροφή της τάσης είναι «απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Το θέμα είναι αν είμαστε πράγματι στην έξοδο της κρίσης», δήλωσε στο AFP ο Ρόελ Μπίτσμα, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Πράγματι, πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν δυσκολίες λόγω των ελλείψεων και του πληθωρισμού. Προσώρας, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ το επόμενο έτος.

  • Το κλίμα, θύμα των καπρίτσιων της οικονομίας;

Ανάμεσα στην επιβίωση μέχρι το τέλος του μηνός και το τέλος του κόσμου, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η ισορροπία, μια κατάσταση που καταδεικνύουν τα μέτρια αποτελέσματα της COP26. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε καλεί τις χώρες να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2022, αλλά δεν τις βάζει στην ευθεία για τη μείωση της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

  • «Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως μεταξύ πολιτικών», λέει ο Ρόελ Μπίτσμα, ο οποίος υποστηρίζει την επιβολή ενιαίου και επαρκώς αποτρεπτικού φόρου άνθρακα σε όλες τις βιομηχανίες.

Η απορρύθμιση του κλίματος και οι συνδεόμενες με αυτήν φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν εξάλλου να επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων. Οι τιμές παγκοσμίως βρίσκονται ήδη κοντά στα ρεκόρ του 2011, σύμφωνα με το Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: η τιμή του σιταριού αυξήθηκε σχεδόν 40% μέσα σε ένα χρόνο, των γαλακτοκομικών προϊόντων 15%, των φυτικών ελαίων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP


  • Μέτσοβο: Ο πρωταγωνιστής του χειμώνα στην Ήπειρο

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική και απαράμιλλο φυσικό κάλλος στις πλαγιές της Πίνδου

  • Το Μέτσοβο είναι άρρηκτα συνδυασμένο στο μυαλό των περισσότερων με το χειμώνα. Και πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, άλλωστε, αφού είναι βουτηγμένο στο υπέροχο ορεινό τοπίο της Ηπείρου, με την απαράμιλλη και αναλλοίωτη βουνίσια γοητεία του να αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό του. Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου, πρόκειται για έναν καλαίσθητο αρχοντικό οικισμό που κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή τις εντυπώσεις.

Ο πανέμορφος και παραδοσιακός οικισμός του Μετσόβου, με την εμβληματική αρχιτεκτονική των περίφημων ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας αλλά και την χαρακτηριστική πλατεία σημείο αναφοράς του, είναι ένας προορισμός που κάποια στιγμή όλοι πρέπει να επισκεφτούν, έστω και μία φορά, στην ζωή τους. Η παράδοση και η απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού πλούτου ολόγυρά του από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του, που κάνουν το Μέτσοβο ιδιαιτέρως αγαπητό στο ταξιδιωτικό κοινό.

Η βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια γεμάτα με πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, μοιάζει με χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν, το οποίο με έναν τρόπο μαγικό συνδυάζεται άριστα με το παρόν.

Στα όσα αξίζει να δει κανείς από κοντά στο Μέτσοβο, το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.

  • Μέτσοβο: Ιδανικός προορισμός και για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ

Σε κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο, βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και της βουνίσιας περιπέτειας. Πρόκειται για το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο όλης της χώρας, καθώς λειτουργεί μόλις από το 2012. Σε υψόμετρο 1.790 μέτρων, συναντάται στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», που στα ελληνικά σημαίνει «Όμορφη Ράχη».

  • Μέτσοβο: Ο τόπος των ευεργετών

Στο Μέτσοβο έχει αποδοθεί η ονομασία «πόλη των ευεργετών», καθώς εδώ γεννήθηκαν κάποιοι πολλοί σημαντικοί ευεργέτες της χώρας όπως οι Γεώργιος Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσας και Δημήτριος Ζαμάνης.


Είναι γνωστό αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ ότι στα συνέδρια κολλάς κορωνοϊό σε αντίθεση με τις εκλογές που δεν τρέχει τίποτα. Στη μια περίπτωση ονειρεύεσαι άφοβα την καρέκλα στην άλλη μπορεί να χάσεις και αυτή που ήδη έχεις.


Γ.Ε.Σ: Δεν θυμάμαι άλλη φορά τουρκικό Μη Επανδρωμένο ΑΝΚΑ να πραγματοποιεί υπερπτηση πάνω από Ελληνικό νησιωτικό έδαφος. Το έκανε την 1η μέρα της νέας εβδομάδας του 2022. Αυτό είναι η νέα πραγματικότητα στον ουρανό του Αιγαίου. ΝΔ-Νισύρου πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα στα 19.000 Ft.


  • Κορωνοϊός: Στο Λονδίνο βλέπουν μείωση στις διασωληνώσεις, στην Κοπεγχάγη προβλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα!
  • Η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Οι τιμές στο ρεύμα -φυσικό αέριο, παροδικές. Στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το ίδιο. Φοβάμαι ότι λένε πλέον ψέματα και στον ίδιο τους τον εαυτό (self-deception).
  • Κάθε φορά που ο Αδωνις αρχίζει πρόταση με το “Σύμφωνα με έρευνες…” να ξέρετε ότι είναι παπάτζα την οποία την σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή για να βγει από δύσκολη θέση. Κάθε, μα καθε φορά
  • Συνεχίζεται το κυνηγητό στον Χριστόφορο Ζαραλίκο και σε όσους κι όσες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση μέσα από τη σάτιρα και τη δημοσιογραφία. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας. Πολύ σοβαρό.


Κλειδί για την αντιμετώπιση της Όμικρον φαίνεται να είναι η αναμνηστική δόση. Στην Ελλάδα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000 εμβολιασμοί 3ης δόσης, ποσοστό 62% επί των δικαιούχων και σχεδόν 1 εκατ. πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 17% των δικαιούχων.