Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021)

*****
Κ.Μ: Είσαι επενδυτής και βλέπεις αυτά τα τρανα μυαλά, μπροσταρηδες της νεολαιας μιας πόλης… Τι κανεις;

Εικόνα

Εικόνα


 • Τους πήγε καλά με τον Μιθριδάτη πάντως. Άντε και στο επόμενο τώρα με την Γωγω Τσαμπα για να απογειωθεί……
Εικόνα
*****
Τ.Τ: μερα μπαινει μερα βγαινει ο …… ιδιος μενει…..

Εικόνα

*****

 • Η Λεμεσός εχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με Πάτρα. Ουτε σε sci-fi δεν θα βλέπαμε τετοια εικόνα απ’τον Πατραϊκό.
Εικόνα

******

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΚΑΡΦΑΛΩΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΝΙΡ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ !!!

 • Εκπληκτικό βίντεο Ιάπωνα για τα Μετέωρα “κόβει την ανάσα”!

Τα Άγια Μετέωρα – αυτή η Μοναστική Πολιτεία των Βράχων – αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο του Ελλαδικού χώρου.

 • Στο βορειοδυτικό τμήμα της θεσσαλικής γης από τα πανάρχαια χρόνια υψώνονται σιωπηλοί και ακίνητοι, περήφανοι κι επιβλητικοί, οι πέτρινοι γίγαντες των Αγίων Μετεώρων -ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αντιχασίων, κοντά στην αγκαλιά του Πηνειού ποταμού, δεσπόζοντες πύργοι της φύσεως και φύλακες άγγελοι της Καλαμπάκας και του Καστρακίου.

Το πέτρινο δάσος των θεόπλαστων βράχων συνθέτει ένα από τα θαυμαστότερα και υποβλητικότερα γεωλογικά φαινόμενα του πλανήτη μας. Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει, ότι η δημιουργία των βράχων οφείλεται σ’ έναν δελτογενή κώνο – αποτελούμενο από ποταμίσιες πέτρες και λάσπη, που εκβάλλονταν στην αρχέγονη θεσσαλική λίμνη. Μετά την γεωλογική απόσχιση των ορεινών όγκων του Ολύμπου και της Όσσας τα νερά της λίμνης βρήκαν διέξοδο στο Αιγαίο μέσω των Τεμπών.

 • Τότε, αυτός ο δελτογενής όγκος (με την διαβρωτική επίδραση σεισμών, ανέμων και βροχοπτώσεων στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων) διασπάστηκε σε πέτρες και σε τεράστιους συμπαγείς βράχους – ύψους μέχρι και τετρακοσίων μέτρων!… Στις απάτητες αυτές κορφές των γυμνών και χαριτωμένων από τον Θεό βράχων, ο παράτολμος και αποφασιστικός ασκητής ανακάλυψε την οδό που οδηγεί στα ουράνια δωμάτια και καταλήγει στην ποθητή θέωση.

Γι’ αυτό και οι βράχοι, που βρίσκονται μεταξύ της και ουρανού – προσφέροντας την ασκητική κλίμακα της πνευματικής αναβάσεως – ονομάστηκαν “Μετέωρα”, από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη (κτήτορα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου) τον 14ο αι. Τα Άγια Μετέωρα κατέστησαν έκτοτε μαρτυρία Χριστού, ζωντανή συνέχεια της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας Του.

 • Η Μοναστική Ζωή, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι θεοσύστατος θεσμός που προϋποθέτει ειδική κλήση και ειδικό χάρισμα του Αγίου Πνεύματος. Σκοπός του Μοναχισμού είναι ο αγιασμός, η θέωση, μέσω της υπακοής, της ασκήσεως και της προσευχής. Οι Μοναχοί κοπιάζουν μέρα-νύχτα με νηστεία, αγρυπνία, εργασία, δεόμενοι, όχι μόνον υπέρ της δικής τους σωτηρίας, αλλά και υπέρ του σύμπαντος κόσμου, με πολύωρες θερμές προσευχές και παρακλήσεις.

Τα πρώτα ίχνη της ιστορίας των Αγίων Μετεώρων χάνονται στην αχλή των θρύλων και των παραδόσεων. Ωστόσο, ήδη από τον 11ο αι. οι πρώτοι ερημίτες φώλιασαν στα κοιλώματα των ανεμόδαρτων βράχων. Περί τα τέλη του 11ου και τις αρχές του 12ου αι. συγκροτείται υποτυπώδης μικρή ασκητική πολιτεία, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών με λατρευτικό κέντρο τον ναό της Θεοτόκου – το “Κυριακό” της Σκήτης.

Κατά τον 14ο αι. ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκροτεί το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στον μεγαλύτερο βράχο του πέτρινου δάσους, τον Μέγα Πλατύλιθο ή Μεγάλο Μετέωρο – και ορίζοντας το “τυπικό” του, σηματοδοτεί την παρουσία της Μοναστικής Πολιτείας των Βράχων, τα Άγια Μετέωρα.

Έκτοτε, εικοσιτέσσερα μοναστήρια κι ακόμη προϋπάρχοντα πάρα πολλά μονύδρια, ασκηταριά, κελλιά, προσευχάδια, ερημητήρια, σπήλαια, εγκλείστρες, στύλοι (στυλίτες) κ.λπ. – διάσπαρτα σ’ όλους τους μετεωρίτικους βράχους- ανθίζουν, προς δόξαν του Κυρίου Ιησού Χριστού, τα οποία ιδρύονται ή ανακαινίζονται κυρίως έως τον 16ο αι. -οπότε και σημειώνεται η μεγάλη ακμή της Μοναστικής Πολιτείας- με αδιάλειπτη παρουσία πλέον των 600 ετών.

Από τα 24 μοναστήρια, σήμερα, άλλα βρίσκονται σε ερειπομένη κατάσταση (Άγιο Πνεύμα, Άγιος Δημήτριος, Αγία Μονή, Παντοκράτωρ, Υψηλοτέρα, Αγιος Γεώργιος, Υπαπαντή κ.ά.) ενώ σώζονται ακέραιες και λειτουργούν οι Ιερές Μονές Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων), Αγίας Τριάδος, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου (Αγίας Βαρβάρας) και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

 • Τα Άγια Μετέωρα είναι στο σύνολό τους Αγία γη. Είναι χώρος ιερός, θεόκτιστος και θεοφρούρητος γιατί έχουν αγιασθεί κάθε βράχος, κάθε σπηλιά, κάθε χαράδρα, κάθε πέτρα τους -αφού χορεία οσίων ασκητών και μαρτύρων της Μοναστικής Πολιτείας των Βράχων, επί 600 χρόνια, περπάτησαν και άγγιξαν και προσευχήθηκαν σε όλες τις γωνιές, σε όλες τις κορφές και σε όλες τις χαράδρες αυτού του τόπου.

Τα Άγια Μετέωρα για την χριστιανική, ιστορική, αρχιτεκτονική, αγιογραφική (και γενικότερα καλλιτεχνική), και γεωλογική μαρτυρία τους είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητος από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

 • Ο χώρος των Αγίων Μετεώρων, από τον Οκτώβριο του 1995 με νόμο της Πολιτείας – και ως συνέχεια σχετικής αποφάσεως από το 1990 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος -, ανακηρύχθηκε “τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος”, γεγονός που εξασφαλίζει την Ορθόδοξη αυθεντικότητά του και την αποτελεσματική προστασία του.

Συνεχίζοντας την ορθόδοξη ασκητική και μοναστική παρουσία στα Άγια Μετέωρα – που προσέφεραν πλειάδα Αγίων και Οσίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία – οι σημερινές ιερές αδελφότητες με αγάπη Χριστού, σε αγαστή συνεργασία κι ευγενική άμιλλα, προσφέρουν πλούσιο και πολυσχιδές πνευματικό, ιεραποστολικό, αναστηλωτικό – ανακαινιστικό, κοινωνικό και εθνικό έργο, καθιστάμενες πηγές πανανθρώπινου πνευματικού ανεφοδιασμού.

****

Ο Όλυμπος σε 10 λεπτά! Mount Olympus in 10 minutes

«Ψευδοπρόβλημα» χαρακτηρίζει τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

 • Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

 • Ο κ. Παυλάκης για τον εμβολιασμό παιδιών, είπε ότι δεν είναι της ώρας αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι. «Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα». Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

*****

 • Πολύαιγος, η εξωτική «άγνωστη» καλλονή των Κυκλάδων 

Σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου και προς τα ΝΑ της Κιμώλου βρίσκεται η νήσος Πολύαιγος (= νησί των πολλών αιγών), ή Υπόλυβος, ή Πόλυβος, με έκταση περίπου 18 τετρ. χιλιόμετρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Πολύαιγος - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

 • Υπάρχουν ενδείξεις ότι το νησί κατοικήθηκε από τη Μεσολιθική ή τη Νεολιθική Εποχή. Παλαιότερα είχε λίγους κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους σε ένα μικρό, ερειπωμένο σήμερα, οικισμό. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο Κληροδότημα Στ. Λογοθέτη, το οποίο νοικιάζει εκτάσεις του ως βοσκότοπους.

Πολύαιγος: Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί με τις φυσικές πισίνες | Cyclades24

 • Υπάρχει ναός του 1622 στο όνομα της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος παλιότερα ανήκε σε ένα εγκαταλελειμμένο πια μοναστήρι και φάρος ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε αυτόματος.

Πολύαιγος | Νησίδες

Η Πολύαιγος είναι πλούσια σε βιομηχανικά ορυκτά, κυρίως σε αργυρούχο βαρυτίνη η οποία έτυχε εκμετάλλευσης από την Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης.

 • Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα ανήκει διοικητικά στην Κίμωλο, αλλά φαίνεται ότι πάντα ήταν περιζήτητη για τον ορυκτό της πλούτο. Έτσι η Κίμωλος και η Μήλος ξεκίνησαν το 416 π.Χ. δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του νησιού, η οποία έληξε το 338 π.Χ. με απόφαση του δικαστηρίου των Αργείων, οι οποίοι επεδίκασαν το νησί στην Κίμωλο.

ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ ακατοίκητο νησί με παραλίες κοντά στην ΚΙΜΩΛΟ, ΜΗΛΟ & ΣΙΦΝΟ - all4yachting

Το ανάγλυφο του νησιού είναι τραχύ και έχει μια μικρή πεδιάδα στο κέντρο του. Έχει μεγάλη γεωλογική και οικολογική αξία καθώς θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο, από άποψη περιβάλλοντος νησί της Μεσογείου και φιλοξενεί σπάνια ή και απειλούμενα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Εθνικό πάρκο για τη σωτηρία της φώκιας | αρχείο real news, planet | Real.gr

 • όπως, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus,η ενδημική οχιά Microvipera schweizeri (που ζει μόνο στην Κίμωλο, την Πολύαιγο, τη Μήλο και τη Σίφνο), η ενδημική μπλέ σαύρα Podarcis milensis, το γεράκι Falco eleonore (μαυροπετρίτης), του οποίου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα νησιά του Αιγαίου, ο Σπιζαετός  (Hieraaetus fasciatus), 32 ενδημικά, σπάνια ή/ απειλούμενα είδη φυτών και πολλά αγριοκάτσικα.  Για τη μεγάλη οικολογική της σημασία η Πολύαιγος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Πολύαιγος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο (PHOTOS) - Μηλέικα Νέα: Ειδήσεις για τη Μήλο

Τα άγρια εξωτικά τοπία της, οι πανέμορφες ακτές και η εκπληκτική της θάλασσα είναι πόλος έλξης και προσφιλής προορισμός για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται, κάθε καλοκαίρι, πολλά μέλη των κυβερνήσεων των τελευταίων 15 – 20 ετών αλλά και επίσημοι ξένοι (π.χ. ευρωβουλευτές, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος κλπ.).

*****

«Είμαστε αρκετά κοντά» στο sms για τσεκ απ, με προσωποποιημένα μηνύματα στο κινητό, με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής και την κατάσταση της υγείας κάθε πολίτη, τόνισε ο Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης.

«Βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από το ψηφιακό άλμα που έγινε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα μας, για να κάνουμε το απαραίτητο άλμα και στην ψηφιακή υγεία. Έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι για να αναβαθμίσουμε το κομμάτι της ψηφιακής υγείας, όπως είναι ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς, με τη δημόσια Υγεία και την πρόληψη», τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

 • Όπως εξήγησε, «μέσω της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων, θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε γρήγορα τους ανθρώπους που θα πρέπει να προβούν σε κάποιες εξετάσεις ή σε έναν καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι αυτό θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη.

Αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα το εφαρμόσουν, καθώς ήταν και μια πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και κάποιους μήνες και υλοποιήθηκε γιατί κατανοήθηκε η χρησιμότητα για τον Τουρισμό και όλες τις μετακινήσεις».

 • Όπως είπε, κάθε πολίτης μπορεί να επισκέπτεται το gov.gr και να εκτυπώνει το ψηφιακό πιστοποιητικό του, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πιστοποιητικό θα είναι ενιαίο για όλη την ΕΕ. Θα βεβαιώνει εάν κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος, εάν έχει διαγνωσθεί με κορωνοϊό, και αν έχει τα απαραίτητα τεστ, προκειμένου ο πολίτης να μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας εάν θα ορίσει το τεστ να γίνεται 72 ώρες πριν το ταξίδι, όπως γίνεται στην Ελλάδα, σε 48 ή σε 96 ώρες. Τα βασικά στοιχεία, όμως, θα περιέχονται και θα είναι κοινά στα κράτη-μέλη.

 • Θα εκδίδεται, λίγες ώρες -σχεδόν αμέσως- μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Θα έχει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό, ώστε να ελέγχεται η γνησιότητά του.Σύμφωνα με τον κύριο Κοντογεώργη, περίπου 6 με 7 χώρες είναι σε θέση να το εφαρμόσουν. «Υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις χώρες-μέλη να είναι επιχειρησιακά έτοιμες την 1η Ιουλίου και ελπίζουμε αυτό να επιβεβαιωθεί», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι προϊόντος του χρόνου, θα είναι περισσότερες οι χώρες που θα αναγνωρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τόνισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε απρόσκοπτα, λέγοντας ότι μπορεί να παρουσιαστούν και τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο έγγραφο η πιστοποίηση του εμβολιασμού και άλλο το ψηφιακό πιστοποιητικό.

 • Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, «ο στόχος για τον τουρισμό είναι να έχουμε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι», κάτι που «προϋποθέτει να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια για όλη τη χώρα, και μια αυξημένη ροή τουριστών που θα ενισχύσει την οικονομία μας». «Υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουμε επικαιροποιήσει το επιχειρησιακό μας σχέδιο, έχουμε στήσει ένα σχέδιο επιδημιολογικής παρατήρησης», συμπλήρωσε.

Από την αρχή της πανδημίας, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως με το τέλος αυτής της απίθανης περιπέτειας, όλα θα είναι καλύτερα. Εντύπωση η οποία δεν είναι μεν λανθασμένη αλλά είναι οπωσδήποτε ταυτόχρονα, παρακινδυνευμένη.

****
Ένας νέος, εντελώς διαφορετικός κόσμος
 • Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι μετά από θεομηνίες με παγκόσμιο αντίκτυπο, έρχονται καλύτερες ημέρες. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά, αλλά ευρύτερα γνωστό είναι εκείνο της περιόδου που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την τρομερή πανδημία της Ισπανικής γρίπης. Της περιόδου που ονομάστηκε Μεσοπόλεμος. Ήταν τέτοια η ένταση της ανάκαμψης και της διάθεσης για εορτασμό της ζωής και της επιβίωσης, που ακόμη και αυτή η Ποτοαπαγόρευση στην τότε ατμομηχανή των οικονομιών του πλανήτη τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σ’ ευκαιρία για παραγωγή πλούτου και διασκέδαση.

Πολλοί θεωρούν πως μια αντίστοιχη διάθεση θα υπάρξει επίσης σήμερα, όταν η πανδημία νικηθεί και ο πλανήτης επανέλθει σε φυσιολογικές μορφές διαβίωσης. Δεν έχουν άδικο. Ήδη τα πρώτα δείγματα από χώρες όπου είτε ο καιρός, είτε τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δίνουν τη δυνατότητα για την επαναφορά ενός μέρους της κανονικότητας, είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Καθώς μάλιστα μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, δεν χρειάζεται παρά μια ματιά τριγύρω για να δει κανείς την ορμή με την οποία ο πληθυσμός επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς.

 • Είναι αρκετά πιθανόν μάλιστα, η ένταση της ανάκαμψης να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αναμένεται, καθώς πολλές τεχνολογίες βρήκαν εφαρμογή στη διάρκεια των lockdowns, άνοιξαν νέους ορίζοντες και δρόμους στον τρόπο ζωής όλων μας, δίνοντας ταυτόχρονα πολλές νέες δυνατότητες παραγωγής πλούτου.

Η συγκυρία επίσης είναι ευνοϊκότατη, καθώς στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για ευρύτατη χρήση των πρωτοκόλλων επικοινωνίας πέμπτης γενεάς, που γνωρίζουμε ως 5G. Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικότητα υπηρεσίες τις οποίες μέχρι σήμερα, μόνο να φανταστούμε μπορούσαμε και έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 • Όλα λοιπόν συνηγορούν για μία λαμπρή περίοδο καινοτομίας, μεγάλης ανάπτυξης, ευημερίας και δημιουργίας. Όμως από το σημείο όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες, μέχρι εκείνο όπου αυτές θα επαληθευτούν, υπάρχει σημαντική απόσταση. Και στο διάστημα μεταξύ τους, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Κίνδυνοι σοβαροί και όχι αμελητέοι.

Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα, ο πληθωρισμός. Ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, έχει ανησυχήσει τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη και μπορεί να ψαλιδίσει (αν όχι να καταστρέψει) την ελπίδα που όλοι έχουν τώρα. Πιθανότατα δεν θ’ αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, μιας και ήδη οι ειδικοί για την αντιμετώπισή του Κεντρικοί Τραπεζίτες, έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει και θα λάβουν μέτρα εγκαίρως.

 • Όμως ο πληθωρισμός δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Αν π.χ. οι ανεπτυγμένες χώρες δεν βοηθήσουν σημαντικά και επισταμένα, να καλυφθεί το κενό εμβολιασμού στην Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες ή/και υπανάπτυκτες χώρες, η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του SARS-CoV-2 που δεν θα καλύπτεται από τα γνωστά εμβόλια, είναι μόνο ζήτημα χρόνου.

Οι κίνδυνοι που μπορούν να χαλάσουν το διαφαινόμενο “πάρτι”, είναι πολλοί. Και σε λίγους μήνες τα πάντα θα γίνονται σε ένα νέο περιβάλλον πρωτόγνωρο και, σε έναν μεγάλο βαθμό, άγνωστο σε όλους μας. Σε τέτοιες συνθήκες τα ατυχήματα συμβαίνουν πολύ πιο εύκολα, απ’ ό,τι παλαιότερα.

 • Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να χαθεί η αισιοδοξία ή να υπάρξει επιφυλακτικότητα. Το κοκτέιλ που μας οδηγεί στο αύριο, είναι εξαιρετικό. Απλά, μια σταλιά προσοχής, θα το κάνει πολύ καλύτερο. “Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά” δεν λέγαν’ οι παλιοί; Λέτε να ήσαν τόσο ανίκανοι;

Πέτρος Λάζος https://www.capital.gr/o-petros-lazos

*****

Κάποτε ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι πολίτες, ήταν αρκετό για να περάσει κάποιος τη μέρα του, κάνοντας βασικά καθημερινά έξοδα. Το χιλιάρικο που κάποτε γέμιζε την τσέπη, σήμερα αντιστοιχεί σε 2,93 ευρώ, ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε για τα μισά πράγματα που έπαιρνε κάποιος παλιά.

 • Το ευρώ εισήχθη επίσημα το 2002 και η ελληνική δραχμή έπαψε να είναι το νόμιμο νόμισμα στην Ελλάδα. Μέσα σε ένα μικρό διάστημα η αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής των πολιτών άλλαξε ριζικά και έμειναν να νοσταλγούν την εποχή της δραχμής.

Το 1999 ο βασικός μισθός ήταν 170.000 δρχ., δηλαδή 498 ευρώ και 90 λεπτά. Σήμερα, ο κατώτατος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 495,25 ευρώ για για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών που σε δραχμές είναι περίπου 168 χιλιάδες. Παρόλο που η διαφορά φαίνεται μικρή το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, σχεδόν τριπλασιάστηκε και πολλοί δεν παίρνουν ούτε τον βασικό.

 • Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 1999 με ένα χιλιάρικο κάποιος μπορούσε να πάρει αμερικάνικα τσιγάρα αξίας 400 δραχμές (1,17 ευρώ), μια τυρόπιτα αξίας 100 δραχμές (0,29 ευρώ) και έναν φραπέ 500 δραχμές (1,47 ευρώ). Συνολικά, σε ευρώ θα χρειαζόταν 2,93. Σήμερα, για τα ίδια πράγματα θα χρειαστεί σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα, καθώς στα περισσότερα μαγαζιά ένας καφές κοστίζει 1,50 ευρώ, μια τυρόπιτα 1,20 και ένα πακέτο τσιγάρα 4,50.

Σε γράφημα που είχε βγει στη δημοσιότητα, το 1999 το πετρέλαιο θέρμανσης κόστιζε 62 δρχ. το λίτρο (0.18 ευρώ), ενώ σήμερα 0,920 ευρώ το λίτρο. Η βενζίνη κόστιζε 180 δρχ. το λίτρο (0,52 ευρώ), ενώ σήμερα η αμόλυβδη κυμαίνεται στο 1,528. Ένα μπουκαλάκι νερό κάποτε κόστιζε 50 δραχμές που σημαίνει 0,15 λεπτά, ενώ σήμερα κοστίζει 50 λεπτά.

 • Και για την ιστορία, εκείνη την εποχή το σουβλάκι με πίτα είχε περίπου 250 δραχμές, δηλαδή σχεδόν 0,70 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι με ένα χιλιάρικο, δηλαδή περίπου 3 ευρώ μπορούσες να φας τέσσερα. Φυσικά οι συγκρίσεις τιμών δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά είναι σίγουρο ότι ένας νέος με το βασικό μισθό το 1999 είχε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από ένα νέο που λαμβάνει σήμερα το βασικό μισθό.

ΠΗΓΗ πληφορορίες από Valueforlife.gr


ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

https://voliotaki.gr/


Πρετεντέρης

@ta_nea

για να μην κοροϊδευόμαστε, η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη δεν ήταν ιδιωτική, ούτε έγινε για εσωτερική κατανάλωση. Η τουρκική πολιτική δεν είναι προσχηματική για να χρειάζεται επιείκεια και κατανόηση. Ούτε το ζήτημα είναι «να τελειώνουμε» #εμπιστευτικά

Εικόνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΠΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ