Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Σάββατο 21.8.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Το μικρό ελληνικό χωριό στο οποίο γεννήθηκαν πάνω από 70 ζωγράφοι

 • Η ακριτική αλλά ιστορική γωνιά της χώρας μας

Κάπου στην άκρη της Ελλάδας, υπάρχει ένα παραμεθόριο χωριό το οποίο έχει κάτι ξεχωριστό. Και δεν είναι μόνο η φυσική του ομορφιά αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Αποτελεί κυριολεκτικά ένα χωριό της τέχνης. Πρόκειται για ένα ελληνικό χωριό στο οποίο έχουν γεννηθεί περισσότεροι από 70 ζωγράφοι. Και μπορεί εκεί να μένουν ελάχιστοι πλέον κάτοικοι αλλά αποτελεί μια πραγματική κοιτίδα πολιτισμού. Ο λόγος για τους Χιονιάδες, ένα χωριό που ακήκει στο Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων.

Χιονιάδες: Το ελληνικό χωριό στο οποίο γεννήθηκαν περισσότεροι από 70 ζωγράφοι
Το χωριό Χιονιάδες είναι χτισμένο στα 1120 μέτρα υψόμετρο σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Όλη η περιοχή είναι πυκνοδασωμένη με δρυς και ψηλότερα οξιές. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα, μια από τις πιο όμορφες και πράσινες κωμοπόλεις του νομού Ιωαννίνων. Οι Χιονιάδες δεν μπορούν παρά να ξεχωρίζουν όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 • Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα πραγματικά ιτορικό παραμεθόριο χωριό. Είναι πλέον γνωστό για τους εβδομήντα και πλέον λαϊκούς ζωγράφους του οι οποίοι για περισσότερα από 250 χρόνια φιλοτέχνησαν πλήθος έργων σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά επίσης και στις γειτονικές χώρες.

Στο χωριό των Χιονιάδων το πιο συνηθισμένο επάγγελμα από τα τεχνικά ήταν αυτό του μαραγκού. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλα που είχαν σχέση με την οικοδομή. Ήταν μάστορες ανέκαθεν οι κάτοικοι στο χωριό και αργότερα εξελίχθηκαν σε μοναδικούς στο είδος τους καλλιτέχνες. Αυτό θα το καταλάβεις περπατώντας για λίγο στο χωριό και βλέποντας τα καλοφτιαγμένα σπίτια και πόσο προσεγμένα είναι. Έχουν έντονα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και έντονο μεράκι.

 • Από παλιά η ζωγραφική αναπτύχθηκε παράλληλα με τις άλλες τέχνες αλλά τελικά ήταν και αυτή που έκανε ευρύτερα γνωστό το χωριό. Οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι περιφέρονταν στα χωριά τριγύρω αλλά ξεμάκραιναν και σε άλλα μέρη. Έφταναν στη Μακεδονία, το Άγιο Όρος, τη Θεσσαλία και τις γειτονικές χώρες, όπου ζωγράφιζαν ναούς και διακοσμούσαν αρχοντικές κατοικίες.

Πηγή φωτογραφίας: konitsa.gr

Για να πας στους Χιονιάδες μπορείς άνετα να έχεις ως βάση σου την Κόνιτσα ώστε να εξερευνήσεις και όλη τη γύρω περιοχή. Πατώντας ΕΔΩ μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται το χωριό. Αν βρεθείς στην περιοχή αξίζει να γνωρίσεις όλα τα Μαστοροχώρια στα οποία γεννήθηκαν οι διάσημοι τεχνίτες της πέτρας. Αυτοί που έγραψαν ιστορία, μεταξύ άλλων με τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου που άφησαν ως παρακαταθήκη.

 • Από την πλατεία του χωριού θα απολαύσει κανείς τη θέα προς τον Γοργοπόταμο αλλά και τις γύρω πλαγιές του Γράμμου. Μια τοποθεσία καταπράσινη σε ένα απόλυτα ειδυλλιακό σκηνικό. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά Ελλάδα, μακριά από τη βαβούρα και το άγχος της καθημερινότητας.
 • Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: konitsa.gr
 • https://exploringgreece.tv/

Καμένη Χώρα: Το ελληνικό χωριό που χτίστηκε… πάνω στη λάβα

Εξερευνώντας την υπέροχη Ελλάδα, διαπιστώνεις πόσες πολλές ομορφιές μπορεί να συναντήσεις και πόσα μέρη με πλούσια ιστορία υπάρχουν που δεν τα γνωρίζεις. Μικρά ή μεγάλα χωριά που έχουν να σου πουν τα δικά τους μυστικά και την δική τους παράξενη ιστορία να αφηγηθούν. Ένα τέτοιο χωριό είναι και η Καμένη Χώρα στα Μέθανα. Ένα μικρό ελληνικό χωριό χτισμένο στην πραγματικότητα πάνω στη λάβα. Εκεί, στο ηφαίστειο των Μεθάνων. Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές και ξέρεις ότι δε θα τις συναντήσεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Αξίζει να βρεθείς εκεί, 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Το ιδιαίτερο αυτό ελληνικό χωριό είναι μια μικρή γωνιά της Ελλάδας που μετρά περίπου 15 κατοίκους. Αν βρεθείς εκεί θα διαπιστώσεις ότι πράγματι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό. Τα πετρώματα  που υπάρχουν σε αυτό το ελληνικό χωριό, στην Καμμένη είναι πολύ μαύρα.Τριγύρω μπορεί να δει κανείς εύφορη γη με μεγάλους πευκώνες. Ακόμη κι όταν κοιτάς από τον δορυφόρο την Καμένη Χώρα, βλέπεις ότι αυτή  σου προσφέρει μία εικόνα μοναδική που δεν περιγράφεται με λέξεις.

 • Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πολλά και ακριβή στοιχεία για το πότε δημιουργήθηκε ακριβώς το χωριό Καμένη Χώρα. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα «Τροιζηνιακά» υπήρξε μια έκρηξη ηφαιστείου και εμφάνιση θερμών πηγών για πρώτη φορά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Όσον αφορά, τώρα, την τελευταία έκρηξη του κρατήρα, που βρίσκεται στην Καμμένη Χώρα. σε ύψος 417 μ., θεωρείται ότι σημειώθηκε το 276 π.Χ.
 • Πώς θα πας στην Καμένη Χώρα

Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χωριό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μπορείς να δεις ΕΔΩ πού ακριβώς βρίσκεται και να προγραμματίσεις κάποια στιγμή μια εξόρμηση σε αυτό το ξεχωριστό μέρος της Ελλάδας. Πόσες φορές εξάλλου σου δίνεται η ευκαιρία να πας σε ένα χωριό φτιαγμένο πάνω στη λάβα και από λάβα;

Οι εικόνες από το βίντεο του καναλιού Up Drones στο Youtube μιλούν από μόνες τους…

Διαβάστε επίσης:

Πορί: Η παραλία που αποκαλείται και «παράδεισος» στα Κουφονήσια


 • Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Υπάρχουν χωριά που έχουν ιστορία κάποιων ετών και άλλα αιώνων. Οικισμοί που ένα γεγονός ή ένας άνθρωπος άλλαξε τελείως τον ρου τους στην ιστορία και πολύ συχνά το όνομά τους. Ένα από αυτά τα χωριά είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα και κάποτε είχε ένα άκρως παράξενο όνομα. Λεγόταν Τηγάνι. Πάει πουθενά το μυαλό σου; Μιλάμε για το Πυθαγόρειο της Σάμου. Αυτό το πολύ γνωστό χωριό στη Σάμο, νησί από το οποίο καταγόταν ο σπουδαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας. Το όνομα Τηγάνι μάλιστα δεν είναι και τόσο παλιό καθώς το χωριό λέγεται Πυθαγόρειο λιγότερο από έναν αιώνα. Μια επίσκεψη σε έναν τέτοιο τόπο επιβάλλεται κάποια στιγμή που θα σου δοθεί η ευκαιρία.

 • Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!

Όταν επισκεφθήκαμε πρώτη φορά το Πυθαγόρειο, δεν γνωρίζαμε την διπλή του ονομασία. Θεωρούσαμε πως σίγουρα ονομάζεται έτσι εδώ και αιώνες τιμής ένεκεν στον Πυθαγόρα. Κι όμως σε αυτό το όνομα ακούει ο οικισμός μόλις από το 1955. Το προηγούμενο όνομά του ήταν Τηγάνι! Η ονομασία δόθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα, που καταγόταν από τη Σάμο. Και έτσι έγινε περισσότερο γνωστό το χωριό. Λίγοι θυμούνται πλέον την παλιά του ονομασία και αν τους πεις ότι είσαι από το Τηγάνι θα σε κοιτούν παράξενα.

 • Είναι εξάλλου, τιμή των κατοίκων να ονομάζεται έτσι το χωριό τους, πράγμα που θα σου επιβεβαιώσουν και οι ίδιοι αν βρεθείς εκεί. Εκτός από το σπουδαίο ιστορικό όνομα, το χωριό αυτό είναι και ιδιαίτερο όμορφο και γραφικό. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το Πυθαγόρειο και το πάλαι ποτέ Τηγάνι, ήταν κάποτε η αρχαία πόλη της Σάμου. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιμάνι στο οποίο μάλιστα είχε αναφερθεί και ο Ηρόδοτος. Ο ίδιος το αποκαλούσε θαυμαστό έργο στο νησί ενώ ταυτόχρονα θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.

Εκεί, μάλιστα ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του. Αν βρεθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου στη Σάμο, πρέπει να περάσεις από το Πυθαγόρειο. Είναι, εξάλλου, δίπλα στο Βαθύ, μόλις δεκαπέντε λεπτά. Το καλοκαίρι γίνεται ένα κοσμοπολίτικο μέρος οπότε αν θες κάτι πιο χαλαρό καλύτερα να βρεθείς στο νησί άνοιξη ή φθινόπωρο. Η κάθε εποχή έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει και να σε κάνει να περάσεις καλά.

https://exploringgreece.tv/destinations/


 • Διακοπές στους Φούρνους: Ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους παραδείσους του Αιγαίου

Ιδανικός προορισμός για χαλάρωση και εξερεύνηση από ExploringGreece Team     20/08/2021    in Νησιά του Αιγαίου