Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021)

 • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα 

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 • Με 30.000 αναμενόμενα κρουσματα κάποιοι συζητάνε στα σοβαρά γιατί τους περιορίζει η κυβέρνηση να πάνε στα μπουζούκια να διασκεδάσουν. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν ακόμα οι Τσίπρες και οι Πολάκηδες.
 • Τι τα περάσατε ρε τα κρούσματα; Στραγάλια;
 • Πάντως τα άλματα που έχουν γίνει στη ψηφιακή διακυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, με ΣΥΡΙΖΑ δε θα γινόταν ούτε σε 100 χρόνια. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα – ανεξαρτήτως τι ψηφίζει – που να πιστεύει το αντίθετο.
 • Κάθομαι και αναρωτιέμαι, άραγε πόσοι από τους 500 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60, είναι επηρεασμένοι από «πνευματικούς»…και με πιάνει τρέλα.

Έχουμε και λέμε:

40€ το οξυμετρο
50€ φάρμακα (αντιβίωση/αντιθρομβωτικα, βιταμίνες κλπ).
20€ η επίσκεψη σε γιατρό.
60€ το μοριακό.
Ελάχιστος μισθός 650.00€.
Καλός ο καπιταλισμός αγάπες?

 • Σαν σήμερα, το 2013, ο Michael Schumacher έχει το ατύχημα στις Γαλλικές Άλπεις. Έκτοτε, στερηθήκαμε από τον δημόσιο βίο έναν σπουδαίο πρωταθλητή, και η οικογένεια του έναν σύζυγο και πατέρα. Η πλήρης ανάρρωση μάλλον δεν θα έρθει ποτέ, αλλά ας τον θυμόμαστε όπως ήταν ως οδηγός.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ;

 • Ως συνήθως, μετά τις γιορτές προγραμματίζουμε δίαιτα, και μάλιστα αυστηρή. Ως συνήθως, επίσης, οι περισσότεροι δεν πρόκειται να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον εαυτό μας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι ένα ερώτημα πού πάει το λίπος που ενδεχομένως θα χάσουμε. Πριν από λίγα χρόνια, οι Ruben Meerman και Andrew Brown το απάντησαν σε άρθρο τους που δημοσίευσε η British Medical Journal.

 • Οι συγγραφείς έδειξαν ότι απώλεια 10 κιλών λίπους απαιτεί εισπνοή 29 κιλών οξυγόνου, και αυτή η διεργασία μεταβολισμού παράγει 28 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και 11 κιλά νερό.

Ειδικότερα, αν χάσουμε 10 κιλά λίπους, τα 8,4 από τα 28 κιλά εκπνέονται ως διοξείδιο του άνθρακα μέσω των πνευμόνων. Το υπόλοιπο 1,4 γίνεται νερό που το αποβάλλουμε με τα ούρα, κόπρανα, ιδρώτα, δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά. Κοντολογίς, το 84% γίνεται διοξείδιο του άνθρακα και το 16% νερό.

Πηγή: The British Medical Journal


ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΝΕΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ»

 • «Η ανθρώπινη επίδραση στη βιοποικιλότητα, είναι επίθεση εναντίον μας».

Αυτός είναι ένας από τους γνωστούς αφορισμούς του σπουδαίου βιολόγου, φυσιοδίφη, συγγραφέα, καθηγητή στο Χάρβαρντ, Έντουαρντ Γουίλσον (1929 – 2021), που πέθανε πριν λίγες μέρες.

 • Οι προσωνυμίες του αναδεικνύουν το επιστημονικό μέγεθός του: «Ο νέος Δαρβίνος», «ο φυσικός κληρονόμος του Δαρβίνου», «ο πατέρας της βιοποικιλότητας», «ο πατέρας της κοινωνιοβιολογίας».

Κορυφαίος ειδικός στα μυρμήγκια, χαρτογράφησε την κοινωνική τους συμπεριφορά, δείχνοντας πώς επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εκκρίσεων φερομόνης (τα ευρήματά του ενέπνευσαν την ανάπτυξη των «αλγορίθμων μυρμηγκιών» βελτιστοποίησης συστημάτων).

Υπήρξε και δεινός συγγραφέας. Πολυγραφότατος, τιμήθηκε με δύο βραβεία Πούλιτζερ για δοκίμια του, αρκετά δε βιβλία του έγιναν μπεστ σέλερ.


 • Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μπορεί να διαπνέονται από πατριωτικά έως εθνικιστικά αισθήματα, αλλά η ορθολογικότητα στη συμπεριφορά τους υπό κατάλληλες συνθήκες τελικώς επιβάλλεται.

 • Έλληνες και Βούλγαροι πολίτες καταναλωτές περνούν τα σύνορα για να κάνουν τις αγορές τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι την πτώση της τουρκικής λίρας (χθες, 1 ευρώ = 13,11 λίρες).

Διόλου πρωτότυπο φαινόμενο. Έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν και σε πολλές χώρες, λόγου χάριν, Γάλλοι περνούσαν αυθημερόν τα Πυρηναία για να ψωνίσουν στην Ισπανία, και κάτοικοι της Χιλής πήγαιναν στην Αργεντική για ψώνια όταν το πέσο κατρακυλούσε.


σ
Πολλά είναι έμφυτα, πολλά προσφέρει ωστόσο κι η άσκηση. Γι’ αυτό και οποιος τσιγκουνεύεται και βάζει τα δυνατά του μόνο στις μεγάλες προκλήσεις, και δεν τα δίνει όλα ακόμη κι όταν καταπιάνεται με κάτι παρακατιανό, δεν έχει μέλλον.
 • Γιατί μόνο στα μικρά μαθαίνει κανείς τι προέχει στα μέγιστα: τη χαρά για τον μεγάλο αγώνα, που φτάνει ως τη φίλαθλη χαρά ακόμη και για την επιτυχία του άλλου, τη σπουδαία αρετή να χάνεις για λίγες στιγμές το τέρμα από τα μάτια σου (καθ’ ύπνους φανερώνεται ο Κύριος στους πιστούς του) και τελικά, και προπάντων: τον τρόπο να γίνεις αξιαγάπητος.
Όχι εκείνον τον υποχωρητικό και έπίπεδο και βολικό, αλλά τον αναπάντεχο, διαλεκτικό, ορμητικό που σαν λάσο γραπώνει γερά με μιά του ριξιά τον άλλο. Μήπως δεν βρίθει ολη η κοινωνία από πρόσωπα που οφείλει κανείς να μαθητεύσει σ’ αυτά αν θέλει να διδαχθεί την επιτυχία;
 • Όπως οι πορτοφολάδες της Γαλικίας δασκαλεύουν τους μαθητές τους πάνω σε αχυρένιες κούκλες παγιδευμένες με κουδουνάκια, έτσι έχουμε κι εμείς σερβιτόρους, θυρωρούς, υπαλλήλους, ιθύνοντες για να ασκηθούμε πώς να δίνουμε προσταγές με τρόπο αξιαγάπητο. Το «άνοιξε σουσάμι» της επιτυχίας είναι ένα ξόρκι που το γεννοβολούν από κοινού η γλώσσα της προσταγής κι εκείνη της τύχης.

― Walter Benjamin, No 13, μτφρ. Κώστας Κουτσουρέλης, εκδ. Κίχλη


Ορίστε η επιτυχία του επιτελικού κράτους: η Kούβα έχει μηδενίσει τους θανάτους από covid με πάνω από 90% εμβολιασμό με δικό τους εμβόλιο, η Σουηδία χωρίς μέτρα το ίδιο και η Πορτογαλία με κρίση χρόνων σαν την Ελλάδα..


 • Πανηγυρίζουν οι ΝΔκράτες με το covidfreeGRwallet του Πιερρακάκη που έβαλε ταυτότητα & πιστοποιητικό σε ένα app στο κινητό … Για τον Νίκο τον Παππά που θα μας έστελνε στο διάστημα κι έβαλε και τις ράγες για να πατήσει ο Πιερρακακης ούτε κουβέντα. Καταδικάζω !!!

Όταν η Δικαιοσύνη δεν τολμάει καν να ακουμπήσει τους «πνευματικούς» που σκοτώνουν καθημερινά αφελείς πολίτες, είναι ολοφάνερο ποιος κυβερνάει τον γιδότοπο.


Στα ψιλά πέρασε ότι παραμονή Χριστουγέννων καταργήθηκαν οι εξής φορείς Natura: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου


 • Θετικός στο κορονοϊό και εγώ επίσημα πλέον, 22 ετών εμβολιασμένος χωρίς υποκείμενο νόσημα να τρέμω σαν το ψάρι από το πυρετό ακουμπώντας 39.5 εχθές το βράδυ. Δεν θέλω να σκέφτομαι την περίπτωση να ήμουν ανεμβολίαστος.
 • Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις από την Σοφία Μπεκατώρου: «Στη γυμναστική υπάρχουν 37 καταγγελίες και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται ακόμη σε θέσεις ευθύνης!»
 • Τους Κανάκηδες και τους Κιούσηδες δεν θα τους θα θάψει το σκάνδαλο του φίλου και συνεργάτη τους, αλλά η αλαζονεία τους. Μετά από όλη αυτή την ξεφτίλα και ακόμα συνεχίζουν να το παίζουν κριτές των πάντων, αντί απλά να σκάσουν και να κατέβουν από το καλάμι.
 • «Νέα μέτρα: Έως τις 12:00, χωρίς μουσική και με καθήμενους η εστίαση – Μέχρι τις 2:00 το βράδυ το ρεβεγιόν». Αλλα αντί άλλων – διαρρέουν χθες άλλα μέτρα, προκαλούνται αντιδράσεις και μετά τα αλλάζουν. Τόσο αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση δεν είχε ποτέ η Ελλάδα – δυστυχώς για όλους μας!
 • ΒΑΣ.ΒΙΛ: «Η χειρότερη ημέρα της πανδημίας με 28.828 κρούσματα – 72 θάνατοι, 620 διασωληνωμένοι». Δεν υπάρχει πια κανένας που να μην έχει καταλάβει πως έχουμε την πιο αποτυχημένη κυβέρνηση όλων των εποχών – στην οικονομία κ στην υγεία. Αν μείνει ακόμη ένα χρόνο, δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο
 • Τσίπρας: “Δέχομαι το ρίσκο των διαδηλώσεων” “Πουλάτε ελπίδα για ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει” “Ξεστοκαρατε εμβόλια” Όχι τιμωρία σε αρνητές γονείς” “Όχι στα υγειονομικά μέτρα” “Όχι πρόστιμα σε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού” “Βάλαμε πλάτη στη πανδημία κ. Μητσοτάκη”
 • Όσο περισσότερο ακούγεται η φραση “έχει κουραστεί ο κόΖμος” τόσο θα αυξάνει ο αριθμός όσων αναπαύονται. Αιωνίως.
 • Gazprom: Γέμισε με φυσικό αέριο ο Nord Stream 2 – Έτοιμος να ξεκινήσει τις εξαγωγές