Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου- ο Τύπος της Tρίτης (21 Ιουνίου 2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο Τύπος της Tρίτης  

**** 

O πρέσβης ε.τ. και πρώην βουλευτής Yalım Eralp

διέλυσε σε 56 δευτερόλεπτα το αφήγημα της Τουρκίας, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα του ίδιου του Erdogan. Υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα και μαζική αναπαραγωγή.

*****

Με ασπιρίνες δεν έχει γιατρειά ο καρκίνος.

Ο Θυμιος εξαιτίας ενός ατυχήματος έχει παραμορφωμένο πρόσωπο. Πάντα κυκλοφορούσε με χειρουργική μάσκα. Αυτό δεν εμπόδισε μια ομάδα νεαρών να τον υποβάλλουν σε σκληρό ” bullying”. Ο Θύμιος απευθύνθηκε στην αστυνομία,που το ιδιο διάστημα έδερνε κάτι καψόπαιδα  στα πανεπιστήμια και τον έγραψαν κανονικά. Όχι,ο Θεοδωρικάκος δεν έδωσε καμία εντολή . Δεν είναι δα και γάτα ο Θύμιος .
Ένα βράδυ αυτά τα τσογλάνια, έσπαγαν πλάκα με τον Θυμιο , αφού επιτέθηκαν στο σπίτι του με βεγγαλικά ,τον έβρισαν,τον κορόιδεψαν κι αφού η αστυνομία τον αγνόησε ,εκείνος τα κυνήγησε και μετά εξαφανίστηκε. Τρύπωσε σε ένα παρατημένο σπίτι και τρέφονταν από τους κάδους για να ηρεμήσει η ψυχούλα του .
Μέχρι χθες που βρέθηκε. Η αδιαφορία της Πολιτείας ,η νοσηρότητα της κοινωνίας, η παντελής έλλειψη παιδείας και κουλτούρας, κάποιους από τους συνανθρώπους μας τους αποκτηνώνει και ταυτόχρονα κάποιους άλλους τους κάνει δυστυχισμένους.

****

 • Κυκλοφορούν έντονες φήμες, από κυβερνητικές πηγές, για εκλογές 2/10 ή 25/9, την ίδια στιγμή που ο ΠΘ διαβεβαιώνει πως θα γίνουν το 2023. Ελπίζω να ισχύουν οι δικές του δηλώσεις και να μην συμμετέχει σε μπλόφα αιφνιδιασμού.
 • Σύντροφοι, όταν ο Κατρούγκαλος το 2019 δήλωνε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Αν. Μεσόγειο, τί εννοούσε;
 • Όποιος βλέπει «βήματα προσέγγισης» ή «διορθωτικές κινήσεις» από την Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι στην καλύτερη βαθιά νυχτωμένος. Σταματήστε να αναμεταδίδετε αρλούμπες.
 • Καιρός να σταματήσουν τα Ελληνικά ΜΜΕ να πέφτουν στο παιχνίδι προπαγάνδας της Άγκυρας. Εκτός από κουραστικό, γίνεται πλέον και επικίνδυνο.
 • Εδώ και 5-6 χρόνια έχει στηθεί μια δημοσιογραφική “μπίζνα” γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Μόνιμες στήλες σε δελτία, “διεθνολόγοι” = σχολιαστές με μηδενικό ακαδημαϊκό έργο, απόστρατοι με λεπτά δημοσιότητας, PR ενόπλων δυνάμεων κ.α.
 • Στοιβαγμένα 120 άτομα σε ιστιοπλοϊκό 14 μέτρων από Τούρκους, με προορισμό την Ιταλία. 3 παιδιά αγνοούνται. Για πες Ιάσονα την γνώμη σου για τους Τούρκους…

 

Μπορεί να είναι εικόνα λυκόφως, λίμνη, φύση, σύννεφο και ωκεανός

 • Ένα Corporate Pride μέσα στο Gay Pride!

Το Pride είχε ένταση, παλμό, χαρά, ήταν όντως μια μεγάλη γιορτή. Είχε και πολύ κόσμο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κυρίως νεολαία. Όχι τυχαία προφανώς.
Μια πρόσφατη έρευνα του Gallup στις ΗΠΑ έδειξε ότι η Generation Z – τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1997-2003 – αυτοπροσδιορίζοναι ως ΛΟΑΤΚΙ σε ένα πρωτοφανές ποσοστό 21%, διπλάσιο από το αντίστοιχο στους millennials, την αμέσως προηγούμενη γενιά.
Το τι σημαίνει βέβαια στην πράξη είναι μια διαφορετική συζήτηση (σχεδόν οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ότι έχουν μόνο ετεροκανονικές σχέσεις).
Ταυτοχρόνως, ήταν και το πιο θεσμικό και «επιχειρηματικό» Pride, είχε την επίσημη υποστήριξη πρεσβειών, φορέων και συστημικών ΜΜΕ, χρυσούς και πλατινένιους χορηγούς που χρηματοδότησαν τις ακριβές εγκαταστάσεις κ.ο.κ.
Υπήρχαν μάλιστα εταιρείες (Vodafone, Goody’s, Heineken) που παρέλασαν κανονικά με φορτηγίδες και τις στολές εργασίας! Ως τι παρέλασαν άραγε, ως καταπιεσμένες διαφορετικότητες; Ένα Corporate Pride μέσα στο Gay Pride.
Οι συμμετέχοντες ωστόσο δεν έμοιαζαν να ενοχλούνται, κρατούσαν με υπερηφάνεια τα πλακάτ που μοίραζαν οι εν λόγω εταιρείες με edgy συνθήματα του τύπου «Διαφέρω άρα υπάρχω» (Goody’s).
Από ότι φαίνεται οι νέες και οι νέοι δεν είναι μόνο πιο ανοιχτόμυαλοι σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά αρκετοί από αυτούς τα επιλέγουν συνειδητά για να δηλώσουν τη διαφοροποίηση ή και την εξέγερσή τους απέναντι στο υπάρχον.
Ο νεανικός ριζοσπαστισμός ακολουθεί όλο και περισσότερο ταυτοτικές πορείες. Αντί για τη ριζοσπαστικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ όπως προσδοκούσε η Αριστερά, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, η ΛΟΑΤΚΙ-κοποίηση του ριζοσπαστισμού. Δεν το λέω επικριτικά, απλώς το καταγράφω.
Την τάση αυτή έχουν διαβάσει σωστά τα συστημικά κόμματα (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ) και κυρίως οι εταιρείες για αυτό έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» τα ΛΟΑΤΚΙ αιτήματα.
Δεν κατοχυρώνουν απλώς θέσεις σε μια δυναμική και ανερχόμενη αγορά (νεανικό κοινό), αλλά εμφανίζονται και ως οι πλέον προοδευτικές, συμπεριληπτικές και κοινωνικά ευαίσθητες.
Μετά το περιβάλλον, όπου όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι πετρελαϊκές δηλώνουν «πράσινες», τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα είναι το κύριο μέσο με το οποίο επιχειρούν να αναβαθμίσουν την εταιρική τους εικόνα. Μετά το greenwashing τώρα και pink washing.
Αλλά τα παιδιά που χόρευαν πάνω στις φορτηγίδες φορώντας μπλουζάκια της Vodafone και της Goody’s θα συνεχίσουν να παίρνουν 600 ευρώ και να δουλεύουν ατελείωτα ελαστικά ωράρια.
Η διαθεματικότητα σταματά εκεί που αρχίζει η εργασιακή εκμετάλλευση. Ισότητα στον καπιταλισμό σημαίνει να σε εκμεταλλεύονται το ίδιο, ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Και αναγνώριση σημαίνει θα απαλλοτριώσουμε και θα εμπορευματοποιήσουμε ακόμα και την πιο προσωπική σου ταυτότητα και θα σου την πουλήσουμε πίσω με κέρδος.
Δημήτρης Τσίρκας

****

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εξωτερικοί χώροι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα, από μία κυβέρνηση που δεν θέτει προς συζήτηση την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, τη διατροφική της ασφάλεια, την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο πιο σωστός τρόπος αύξησης των πραγματικών μισθών των Ελλήνων – όχι μόνο του κατώτατου, με τον οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει κανένας εργαζόμενος. Αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης – ειδικά λόγω της ακρίβειας!

****

Μπορεί να είναι εικόνα λίμνη και φύση

 • ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΣΟΣ: «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι» λέει ο θυμόσοφος λαός και είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα τέτοιο έργο να εκτυλίσσεται σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τα ελληνοτουρκικά. Εκτός, κι αν πάμε στις επικείμενες συνόδους κορυφής… προετοιμασμένοι!
 • Την είσοδο της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Χρηματιστήριο εντός του επομένου έτους, ως Candia Bank, προανήγγειλε ο Μιχάλης Σάλλας, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της και ενόψει της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα….
 • ΑΝΤ.ΒΑΛ.: Δεν έχω καταλάβει γιατί ένας ομοφυλόφιλος αισθάνεται την ανάγκη να πανηγυρίζει την σεξουαλική του ταυτότητα με υπερηφάνεια.
  Την ίδια απορία θα είχα αν πανηγύριζε ένας ετετοφυλόφιλος ή επειδή κάποιος έχει φαλάκρα.
  Αδιαφορώ πλήρως τόσο για τις τρίχες όσο και για ο,τι κάνει στο κρεβάτι του!
 • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ… ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ BLACK OUT… AITIA; ΤΟ EMBARGO ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΡΩΣΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ…

****

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΠΑΝΟΣ ΔΑΝΤΗΣ: Αυτή τη φορά είναι αλλιώς……

Διαδηλώσεις στο …Βέλγιο που ο μέσος μισθός είναι υπερδιπλάσιος της χώρας μας και το καλάθι της νοικοκυράς στο super market στα ίδια επίπεδα με τα δικά μας. Ζητούν αυξήσεις καθώς το κόστος ζωής λόγω των πληθωριστικών πιέσεων έχει αυξηθεί υπερβολικά. Στο οποίο Βέλγιο το κόστος του ρεύματος ήταν στα 30 – 50 ευρώ λόγω πυρηνικής ενέργειας…
Αντιστοιχα στην Γαλλία ο Μακρόν θα έχει προβλήματα καθώς ΅τιμωρήθηκε ΅ ξεκαθαρα απο το εκλογικό του σώμα , χωρίς να έχει και μεγάλη ευθύνη. Οταν το χέρι μπαίνει στη τσέπη , όπως τα ειχαμε πει, αλλάζει η άποψη..
Η δε σουπερ Γερμανία ξανά ανοίγει την ΅βρώμικη ενέργεια΅, τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη, αφου η Ρωσία κάνει τα αναμενόμενα αντίποινα που αρκετοί στην αγορά τα έβλεπαν αλλά …
Για να μην παμε στο τί έχουν αρχίσει και γραφουν τα συντηριτικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ για τα τεκτενόμενα.. Προφανώς και οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και το γνωρίζουν οι Βρυξέλλες.
Αν όμως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία προστεθεί και μία γενική απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων από το Φθινόπωρο, θα ζησουμε μεγάλες στιγμές…

****

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ:

Είμαι σε ηλικία “του δεν σου φαίνεται” κι εγώ χαμογελάω. Είμαι σε ηλικία που η συσσωρευμένη πείρα μ’ έχει κάνει να μπορώ να διακρίνω άμεσα την προσωπικότητα του άλλου, ότι κι αν προσπαθεί να κρύψει από δαυτη.
 • Είμαι σε ηλικία που η φανταχτερή όψιμη επίδειξη πλούτου ανθρώπων που δεν τον χόρτασαν μικροί, μου φαίνεται γελοία όπως και οι στημένες φωτογραφίες τους, γιατί ξερω καλά ότι οι καλλιεργημένοι και πετυχημένοι άνθρωποι δεν έχουν ν αποδείξουν τίποτε και σε κανέναν. Η απλότητα είναι το μότο τους.
Είμαι σε ηλικία που δεν θα δεχθώ εξ ύψους κριτική από μια πλαστικιά σε ρόλο γενικού εισαγγελέα για το παρουσιαστικό μου, γιατί αισθάνομαι καλά με το σώμα μου και την ψυχή μου σε πλήρη ισορροπία. Μάλλον θα την λυπηθώ για την περιττή αγωνία που βιώνει για μια ψεύτικη και καταδικασμένη από τον χρόνο “τελειότητα”.
 • Είμαι σε ηλικία που θα προτιμήσω την μοναξιά με παρέα ένα βιβλίο αντικρίζοντας την θάλασσα, να βουτάω κάθε λίγο στη δροσερή αγκαλιά της, να λέω 2 κουβέντες μ’ ένα πραγματικό φίλο, αντί να ξοδεύομαι σε νυχτερινές πολυβουες πολυπληθείς εκδηλώσεις που με κάνουν να πλήττω.
Είμαι σε ηλικία που δεν μπορώ να αισθανθώ ζήλια για τα καλά του άλλου… απεναντίας χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να προκοβουν, γιατί εγώ αισθάνομαι πλήρης.
Είμαι σε ηλικία που μπορώ ν’ ακούσω μια δήλωση και να καταλάβω τι πραγματικά εννοεί πίσω από τις λέξεις.
 • Να χαίρομαι που μπορώ να ζω την καθε νέα μέρα υγιής. Ελάχιστα πια με αγγίζουν. Η απλότητα και η ειλικρίνεια με γοητεύουν. Ίσως τελικά όλα αυτά και πολλά ακόμη, είναι αυτά που αποκαλούμε ωριμότητα.

****

Μπορεί να είναι εικόνα ‎5 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και ‎κείμενο που λέει "‎mراال ERICA 4k Mannr TRIBECA DELI Όταν με ρωτάνε τι είναι εκείνο που στα 92 μου, μεκάνει να συνεχίζω να είμαι δραστήριος, τους απαντώ ότ κάθε πρωί που ξυπνάω, δεν αφήνω τονγέρονα βγει από μέσα μου!!! Κλίντ Ιστγουντ‎"‎‎

**** 

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ: Για κάποιους πολύ “συνετούς” “πατριώτες”, και επαγγελματίες διαπραγματευτές της πολιτικής, πρέπει να υπενθυμίσουμε αυτό που είχε τονίσει σε ανάλογη περίπτωση ένα σύλλογος πατριωτών εκπαιδευτικών, ότι δηλαδή, η ιστορία δε γράφεται με «διαπραγματεύσεις» και «διαλόγους». Η ιστορία όλων των λαών του κόσμου και πάνω απ΄ όλα των Ελλήνων, αυτό δείχνει. Ο Κολοκοτρώνης δεν πήγε σε «διάλογο» στα Δερβενάκια. Κι ο Διάκος δεν πήγε για «διαπραγματεύσεις» στην Αλαμάνα. Αν χρειαστεί ας βγάλουν το σμόκιν των δεξιώσεων κι ας θυμηθούν πως είναι Ελληνες.

****

 • Αναδάσωση στη Μαδαγασκάρη. Πριν=2007. Μετα =2022.

Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού και κείμενο που λέει "2007 BEFORE 2022 AFTER Ecologi Eden Reforestation Projects"

****

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΗΜΝΙΩΤΑΚΗ:

Στο Ηράκλειο έβαλαν λουκέτο όλα τα καταστήματα εστίασης στα οποία πήγαινα ενώ ένα δυο που έμειναν, μεταλλάχθηκαν σε τουριστάδικα, ανεβάζοντας τις τιμές στο θεό, αλλάζοντας συνεχώς προσωπικό, αλλοιώνοντας την ποιότητα των φαγητών που προσέφεραν και, γενικά, κάνοντας ολοφάνερες περικοπές για όσους γνώριζαν.
 • Για να καταλάβετε, εγώ είμαι άνθρωπος της συνήθειας, πιάνω ένα μέρος, επιλέγω που θα καθήσω και τι με ενδιαφέρει από το μενού, γνωρίζω τον σερβιτόρο από την αρχή για να μη χρειάζεται στο μέλλον να μιλάω (θέλω να προσγειώνεται μαγικά το ποτό μου στο τραπέζι τα 20 πρώτα δευτερόλεπτα που θα βρεθώ εκεί) και έτσι πορεύομαι για τα επόμενα 15 χρόνια. Είμαι σκληροπυρηνικά μονογαμική στα καταστήματα εστίασης.
Δεν με ενδιαφέρουν οι αλλαγές μενού (τις θεωρώ προσβολή στον πιστό, μόνιμο πελάτη), να δοκιμάσω καινούρια κοκτέηλ ή να δω καινούρια μέρη. Θέλω να μπορώ να επιστρέφω σε αυτό που επέλεξα για πάντα αν είναι δυνατόν, συστηματικά και με ευλαβική ιεροτελεστία. Είμαι λιγομίλητη στην πραγματική ζωή και η ερώτηση “τι θα θέλατε” με ταράζει. Όταν έχεις μόνιμο προσωπικό, ξέρεις τι θέλω.
 • Θα μου πείτε, first world problems. Καθόλου φερστ γουορλντ δεν είναι το ότι στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας χέστηκαν για τους πελάτες και αποφάσισαν εξ ολοκλήρου να στραφούν στα one night stand του τουρισμού. Το ότι δεν έχεις να βγάλεις έναν επισκέπτη σε μέρος που να έχει στοιχειώδες class, διότι οι υπηρεσίες έχουν πρόβλημα σε ποιότητα. Το να πηγαίνεις σε ένα μέρος και να παρακολουθείς τη φθορά του σε real time. Το να πληρώνεις τη μια βδομάδα 5, μετά 10, μετά 15 ευρώ παραπάνω το κάθε πιάτο. Το χειμώνα που θα φύγουν οι τουρίστες, θα επέλθει η πλήρης ερημοποίηση.
Ξέρετε, και η εστίαση πολιτική είναι. Δεν είναι τόσο άρπα κόλλα όσο ονειρεύονται μερικοί. Τελικά και κανένας δεν βγάζει λεφτά και όλοι δυστυχισμένοι είναι.

****

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΙΚΑΡΗ:

Μπαίνεις στο youtube να δεις tips και πληροφορίες για κάποιον προορισμό. Και σου βγάζει όλη τη σαβούρα από ερασιτέχνες bloggers, vloggers, influencers και το κακό συναπάντημα, με άθλια εικόνα, αδιάφορες περιγραφές, κακή ή ελλιπή παρουσίαση, από την οποία απουσιάζουν πολλά πανέμορφα και σημαντικά κ.ο.κ.
 • Δεν θα μιλήσω για τις φωτογραφίες στο tripadvisor που ανεβάζει ο κάθε πικραμένος με κάτι θλιβερά πιάτα. Αυτοί είναι ικανοί και το πιάτο με σε εστιατόριο με 3 Michelin να το παρουσιάσουν σαν λιωμένο μουσακά. Το μόνο που δεν βλέπεις είναι αυτά που θα ήθελες να δεις. Αν είχα κατάστημα και έβλεπα να δυσφημίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα τους κυνηγούσα.
Ας κάνει ο καθένας αυτό που ταιριάζει στην αισθητική και στην κουλτούρα του, αλλά τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται αυτούς τους ιστοτόπους με την τεράστια επιρροή και τη διαμόρφωση εικόνας για έναν προορισμό, ας φροντίσουν να βάλουν μια σειρά.
 • Το ίδιο είναι ο επαγγελματίας που έχει φάει όλη του τη ζωή για να είναι καλός σ’ αυτό που φτιάχνει ή τέλος πάντων ο άνθρωπος ο ταλαντούχος που έχει επενδύσει μια περιουσία σε εξοπλισμό, σεμινάρια κ.ο.κ.;
Γιατί πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εισπράττει όλη αυτήν την απαίσια ποιότητα ψάχνοντας για έναν προορισμό; Δεν έχει ωραία, καλοτραβηγμένα βίντεο, από καλές εκπομπές, με ιδέες και προτάσεις ωραίες;
 • Αδυνατώ να μπω στη λογική αυτών των λογαρίθμων, αλλά πραγματικά δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά με αυτά τα χάλια. Καλύτερα να παρακολουθώ στο instagram 10-20 ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους και μου δίνουν ιδέες και εικόνες όμορφες, παρά αυτό το καρακατσουλιό.

****