Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Μεγάλο Σάββατο 22/4)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ


“Ω γλυκύ μου Έαρ” – Οι ολάνθιστοι επιτάφιοι στις εκκλησίες των Χανίων

https://flashnews.gr/post/492063/w-glyky-moy-ear-oi-olanthistoi-epitafioi-stis-ekklhsies-twn-xaniwn-fwto

https://flashnews.gr/post/492063/w-glyky-moy-ear-oi-olanthistoi-epitafioi-stis-ekklhsies-twn-xaniwn-fwto


  • Γελάω με τους ανθρώπους που έχουν απέναντι τους έναν σφαγέα που συναγωνίζεται τον Χιτλερ στις μεθόδους – και αποκαλούν καραγκιόζη τον αντίπαλο του, που αμύνεται…
  • Πώς θα πεις το “Χριστός Ανέστη” στα Πασοκικά; Ανάστηκε; Τα “κατέστη”, “παρέστη”; Πόσοι Νεοέλληνες αναγνωρίζουν τους τύπους του “ίσταμαι” που δεν τους έχουν διδαχθεί ποτέ; Ο καθαρισμός της γάγγραινας στην Παιδεία πρέπει να ξεκινήσει από την “αποπασοκοποίηση” της γλώσσας.
  • Θα είναι ο Έλληνας Πρέσβης στην #Ουκρανία ο τελευταίος του πλανήτη που θα επιστρέψει στο Κίεβο;
  • Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα τρέφονται απο τις αθλητικές επιτυχίες. Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών είναι δυστυχώς απολύτως απαραίτητος.
  • Ολους τους συγχωρούμε αυτές τις μέρες, εκτός απο αυτούς που τρώνε και δεν παχαινουν
  • Άλλο πράγμα η αθεΐα και άλλο πράγμα ο αντιχριστιανισμός. Τί νόημα έχει το «φανερό δείπνο»; Κομπλεξικά ανθρωπάκια που αναζητούν λόγο ύπαρξης;
  • Όταν πάνω από το 40% των Ελλήνων δε θεωρεί απαράδεκτη την εισβολή στην Ουκρανία, γιατί σας εκπλήσσει ότι 64% πίστευαν ότι θα φεσώσουμε με ένα νόμο τους δανειστές μας; Στην κοσμάρα μας!

  • Το να είσαι άθεος είναι δικαίωμα σου. Το να θες να το δηλώσεις τη μέρα που η χριστιανοσύνη πενθεί είναι απλώς ηλιθιότητα κ ετεροπροσδιορισμός ότι όταν δηλώνεις άθεος δηλώνεις κυρίως μη χριστιανός!
  • Ο μηνιαίος λογαρασμός ρεύματος του σπιτιού μας στις Βρυξέλλες αυξήθηκε περίπου 30%. Για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν συγκρίσεις.
  • Ν.Μ: Η #Ζαχαροβα συνδέει τις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών που έγιναν την 6η Απριλίου με την επίθεση των Ναζί το 1941 & διερωτάται αν είναι σύμπτωση ή πρόκειται για έναν «διαβολικά ακριβή υπολογισμό». Πείτε της ότι, στις 6 Απριλίου 1941, ο Χίτλερ και ο Στάλιν ήταν ΣΥΜΜΑΧΟΙ!
  • Ν.Μ: 100% πληρότητα στα πλοία 100% πληρότητα στα λεωφορεία 100% πληρότητα στα τρένα 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία 100% πληρότητα στα εστιατόρια 350.000 επιβάτες στα αεροπλάνα Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια των εθνικών οδών Αυτή είναι εικόνα, “φτωχοποιημένης Κολομβίας των Βαλκανίων”?
  • Ούτε αυτές τις άγιες ημέρες, οι Ρώσοι δε σταμάτησαν τις επιθέσεις για να γιορτάσουν οι ομόδοξοι τους, Ουκρανοί, το Πάσχα. Ακόμα και στον πόλεμο υπάρχει μια ηθική.

Ο εργατολόγος Μητρόπουλος  στο open  εξηγησε ότι με την αύξηση του κατώτατου, στα ψιλά γράμματα περάσανε (το υπουργείο Εργασίας) ότι καταργούν την προυπηρεσία της τριετίας που έδινε προσαύξηση 10% επί του μισθού. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη αγαπιέστε. Και για την ακρίβεια, η τριετία συνεχίζεται μόνο για όσους είχανε συμπληρώσει 3 τριετίες έως το 2012.

  • Οι τριετίες από το 2012 και μετά δε θα αναγνωρίζονται και ο κατώτατος θα είναι σταθερός. Όχι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Απλώς τα μέτρα σχολιάζουμε. Και για να το πούμε με παραδείγματα. Άνθρωπος με 2 τριετίες προυπηρεσίας από το 2012 που παίρνει με το 50άρικο αύξηση ενός μισθού, με την ταφόπλακα στην αναγνώριση της τριετίας, χάνει δύο μισθούς.

Μωρέ τους φίλους τους τους μεγαλοεπιχειρηματίες κοιτάνε να βοηθήσουν όπως πάντα. Μέχρι τώρα η αναγνώριση της τριετίας δεν ήταν υποχρεωτική, για να καλύψει τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα. Εφεξής ακόμα και αυτές που τα βγάζουν πέρα, δε θα αναγνωρίζουν την τριετία κ με νόμο.

  • Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες εξέπεμψε η κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αλλά και των επιστημόνων, σημειώνοντας ότι αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έκανε τον κύκλο της.
  • Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση των μέτρων, ήρθε η ώρα να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία δεν θα έχει σχέση ούτε με την εποχή προ πανδημίας, ούτε και με το σήμερα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από 2 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση διαχείρισής της και θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι τα μέτρα παραμένουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικά και εναπόκειται στον καθένα από εμάς να τα εφαρμόζει, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
  • Τα μέτρα δεν καταργούνται αλλά μόνο η υποχρεωτικότητά τους

Η νέα καθημερινότητα των πολιτών θα έχει περισσότερα δικαιώματα αλλά και πολλές υποχρεώσεις. Κι αυτό, γιατί η ανθρωπότητα βρίσκεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ στα μισά της πανδημίας και βασικός στόχος όλων παραμένει να μην μολυνθούν.

  • Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν συνίσταται στο ότι στην μάχη αυτή διαθέτουμε αποτελεσματικά «όπλα». Τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουν γίνει κτήμα του καθενός, ενώ υπάρχουν εμβόλια αλλά και φάρμακα. Με απλά λόγια, δεν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

  • Κορωνοϊός: Με συμπτώματα του ιού για 505 ημέρες

Οι γιατροί του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι εντόπισαν τη μεγαλύτερη λοίμωξη από κοροναϊό στην ιστορία – έναν ασθενή που θεράπευσαν και ο οποίος είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού για περισσότερους από 16 μήνες ή 505 ημέρες συνολικά.

«Πρόκειται για την ίδια, επίμονη λοίμωξη, και όχι για επαναμολύνσεις ή μεταλλάξεις», όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες του βρετανικού King’s College σε συνεργασία με το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Το άτομο που δεν κατονομάζεται έμεινε με τη μόλυνση για περισσότερους από 16 μήνες ή 505 ημέρες και πέθανε στο νοσοκομείο το 2021.

Είχε υποκείμενα νοσήματα

Ο ασθενής που έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα μολύνθηκε στις αρχές του 2020. Επί 72 εβδομάδες βρισκόταν σε συνεχείς ελέγχους και περίθαλψη, καθώς ακόμη και η θεραπεία με αντιικά φάρμακα δεν απέδωσε. Το περιστατικό δεν εντάσσεται στην κατηγορία του μακροχρόνιου (long Covid), όπου ο ιός απομακρύνεται από το σώμα αλλά τα συμπτώματα επιμένουν.

  • Tα ευρήματα θα παρουσιαστούν σύμφωνα με το BBC στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Ακόμη και τόσο μεγάλης διάρκειας λοίμωξη μπορεί να μην είναι μεταδοτική, είπε ο Βρετανός ερευνητής Δρ. Luke Blagdon Snell.
  • Θετικός 43 Φορές

Παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζεται η περίπτωση του 72χρονου που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό 43 φορές. Ο 72χρονος Ντέιβ από το Μπρίστολ, έχει αναρρώσει μετά από 290 ημέρες, ενεργού λοίμωξης στον SARS-CoV-2.

Το ανοσοποιητικό του σύστημα ήταν ευάλωτο μετά από διάγνωση λευχαιμίας και χημειοθεραπεία και σε διάστημα 10 μηνών χρειάστηκε να νοσηλευτεί επτά φορές, ενώ τελικά υποβλήθηκε σε θεραπεία με νέο μείγμα αντιιικών φαρμάκων που παρείχε η αμερικανική εταιρεία Regeneron. Το περιστατικό σύμφωνα με το BBC παραμένει υπό διερεύνηση καθώς οι επιστήμονες «προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο Covid δρα και μεταλλάσσεται μέσα στο σώμα».

Ο Δρ David Strain από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ο ιός πολλαπλασιάζεται, πρέπει να αναπαράγει το RNA του. Σαν ολόκληρο βιβλίο που μεταγράφεται έτσι και ο ιός κάνει λάθη. Κάθε αντίγραφο θα παράγει μεταλλάξεις».




Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια

  • Φτάνοντας στο Κίεβο, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να ανοίξω τα μάτια μου και να μην τα κλείσω ούτε λεπτό

Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια

Εικόνα 1, Μπουζόβα

Η γυναίκα σκύβει πάνω από έναν τσιμεντένιο αγωγό, στην πίσω αυλή ενός κατεστραμμένου βενζινάδικου. Βλέπει και ουρλιάζει. Στον πάτο αναγνωρίζει το νεκρό, κουλουριασμένο σώμα του 22χρονου παιδιού της. «Ο γιος μου», φωνάζει.

  • Ο νεαρός άνδρας φορούσε ακόμα τη στολή της πολιτοφυλακής με την οποία τον είδε τελευταία φορά στις αρχές Μαρτίου. Από τότε αναζητείται. Οι συγγενείς την απομακρύνουν, για να μην δει την άχαρη διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Ειδική υπηρεσία έρχεται και ελέγχει πρώτα το νεκρό σώμα για τυχόν νάρκες. Έπειτα το δένει με ένα σχοινί και το ανασύρει με κόπο στην επιφάνεια. Εκεί η γυναίκα δεν μπορεί να κρατηθεί. Παραμερίζει τις κόκκινες κορδέλες και προσπαθεί να τρέξει στο άψυχο σώμα του παιδιού της σπαράζοντας στο κλάμα. Η κοινοτάρχης στέκεται παραδίπλα και παρακολουθεί κρατώντας την ψυχραιμία της.

  • Δεν είναι ο πρώτος θρήνος, ούτε ο πρώτος νεκρός που αντικρίζει τις τελευταίες ημέρες. Μου δείχνει δεξιά και αριστερά της εθνική οδού, που χρησιμοποίησαν οι κάτοικοι για να ξεφύγουν, τα καμένα αυτοκίνητα. Ένα από αυτά κάηκε μπροστά στα μάτια της. Σταμάτησε για να απεγκλωβίσει τους επιβάτες. Ο χρόνος ήταν λίγος. «Η κόρη της γυναίκας, 17 ετών, κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητο. Μόνο τα κόκκαλα της βρήκαμε μετά».

Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια-1

Εικόνα 2, Μποροντιάνκα
  • Στον δρόμο προς την πόλη Μποροντιάνκα, καμένα τανκς στέκουν στην άκρη του δρόμου μαρτυρώντας τις σκληρές μάχες που δόθηκαν εδώ. Ένας Ουκρανός εθελοντής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σταματά και βγάζει μια selfie με φόντο τα κουφάρια του ρωσικού στρατού. Εδώ μέσα είναι το απανθρακωμένο σώμα ενός Ρώσου στρατιώτη, με ενημερώνει. Βλέπω μια άμορφη μάζα. Τον ρωτάω πως αισθάνεται να βγάζει φωτογραφία μπροστά της. «Πραγματικά δεν ξέρω αν οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αίμα στις φλέβες τους».

Μπαίνοντας στην Μποροντιάκα επικρατεί η απόλυτη καταστροφή. Τα Z ζωγραφισμένα παντού υποδηλώνουν την παρουσία του ρωσικού στρατού που κατέλαβε την πόλη. Τεράστιες πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε λόφους από συντρίμμια.

  • Πυροβόλησαν στο κεφάλι ακόμα και το άγαλμα του εθνικού ποιητή, Ταράς Σεβτσένκο που βρίσκεται στην πλατεία. «Φαντάσου τι μίσος μας έχουν», φωνάζει ένας περαστικός. Στα χαλάσματα ξεχωρίζουν παπούτσια, παιχνίδια και βιβλία των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Πολλοί από αυτούς είναι νεκροί αρκετά μέτρα κάτω από τα συντρίμμια όπου πατάω.

Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια-2

«Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να αρχίσουν να σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια αλλά οι Ρώσοι δεν μας επέτρεψαν να το κάνουμε. Τόσοι άνθρωποι, τόσα παιδιά πέθαναν στα καταφύγια κάτω από τα ερείπια. Πέθανε ο γιος μου, η νύφη μου και το 6χρονο παιδί τους. Είναι όλοι κάτω από την πολυκατοικία αυτή», μου λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα. Έχει σταθεί και κοιτάει την πυροσβεστική που επιχειρεί στα χαλάσματα.

  • Είναι η πρώτη ημέρα που έφτασαν οι διασώστες. Έναν μήνα μετά τους βομβαρδισμούς, δεν ελπίζουν να βρουν κανέναν ζωντανό. Οι πυροσβέστες έχουν σχηματίσει μια αλυσίδα για να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Γείτονες και συγγενείς παρακολουθούν με κομμένη ανάσα τις κινήσεις τους. Κάποια στιγμή, ο αρχηγός τους ζητά να γίνει ησυχία. Όλοι σιωπούν μπας και ακουστεί το παραμικρό σήμα ζωής. Λάθος συναγερμός. Συνεχίζουν τη δουλειά.

Εικόνα 3, Μοτίζιν

Έξω από το σπίτι, έχει μαζευτεί σε ένα ημικύκλιο όλο το χωριό. Οι γυναίκες κρατούν λουλούδια στα χέρια και προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Σε λίγο ένα λευκό βανάκι φτάνει. Δύο άνδρες ανοίγουν τις πόρτες και μεταφέρουν στην αυλή του σπιτιού τρία φέρετρα με τρεις φωτογραφίες. Είναι η πρόεδρος του χωριού και οι συγγενείς της. Ήταν οι άνθρωποι που φρόντιζαν για όλους. Όταν τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στο χωριό, είχαν αποφασίσει να μην εγκαταλείψουν το χωριό. Το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

  • Στην είσοδο τα φέρετρα περιμένει μια νεαρή γυναίκα. Είναι η μοναδική που επέζησε από την οικογένεια Σουσένκο. Μπροστά της κείτονται νεκροί η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός. Ήταν ποδοσφαιριστής και ήθελε σύντομα να ανοίξει τα φτερά του. Κάποιοι αναφέρουν ότι οι Ρώσοι τους ζήτησαν να συνεργαστούν και αυτοί αρνήθηκαν. Η κόρη τα γνωρίζει όλα. Δεν κλαίει δυνατά.

Αφήνει μόνο τα δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια της, δάκρυα πόνου και βαθύ μίσους. «Θέλω όλοι να ξέρουν ότι οι Ρώσοι σκότωσαν τους γονείς μου. Μην κλείνετε τα μάτια σας. Οι γονείς μου είναι ήρωες και ελπίζω να μην έδωσαν τη ζωή τους για το τίποτα. Πέθαναν για εμένα, για εσάς, για όλο τον κόσμο. Θέλω να τιμωρήσετε τους δολοφόνους».

Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια-3

Εικόνα 4, Ιρπίν

Ο Ανατόλι στέκεται μπροστά στο ρημαγμένο του σπίτι. Έχει φτάσει εδώ και μισή ώρα αλλά δεν τολμάει ακόμα να μπει μέσα. Έναν μήνα και κάτι ημέρες πριν, εγκατέλειπε το σπίτι αυτό υπό τον ήχο των εκρήξεων από τις βόμβες που έκαιγαν σιγά – σιγά το προάστιο αυτό του Κιέβου. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το 70% του Ίρπιν έχει καταστραφεί. Ο Ανατόλι ζει στην 11η λεωφόρο, μια από τις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Αξύριστος και με ένα φθαρμένο κόκκινο μπουφάν παίρνει το θάρρος και μπαίνει στην αυλή. Οι αποθήκες του όλες καμένες.

  • Στο σπίτι η πόρτα ανοίγει χωρίς κλειδί. Η ζακέτα του είναι ακόμα κρεμασμένη στον καλόγερο και η τσαγέρα ακριβώς εκεί που την άφησε όταν ακόμα η ζωή του ήταν κανονική. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα κανονικό. Η σύζυγός του αγνοείται και οι κόποι ετών στέκονται μπροστά του ημικαμένοι σαν να τον περιγελούν. Η γάτα που γλίτωσε από το διπλανό μαγαζί γλιστράει αριστοτεχνικά ανάμεσα στα πόδια του. «Σώθηκες εσύ!», της λέει γελώντας.

Προσπαθώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, σχεδιάζει ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά και την πεσμένη βιβλιοθήκη τα επόμενα βήματά του: «Πρώτα πρέπει να ηρεμήσω. Έπειτα θα επισκευάσω τα παράθυρα και θα ελέγξω τους χώρους. Αύριο θα πάω στις δημοτικές αρχές για να υποβάλω αίτημα για βοήθημα για να το επισκευάσω».

Οδοιπορικό της «Κ» στο Κίεβο: Εικόνες από τα ρημαγμένα προάστια-4