Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Κυριακή 22.8.2021)

  • 20 κάτοικοι, απόλυτη γαλήνη: Στο νησί με τις πιο απρόσιτες, μα εκθαμβωτικές, παραλίες κάνεις την καλύτερη μονοήμερη της ζωής σου

Μοιάζει με ένα από τα χιλιάδες χαμένα γαλάζια παραμύθια που δεν ειπώθηκαν ποτέ- ή που, τουλάχιστον, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να τα ακούσουν: καταπράσινο τοπίο, οι κουμαριές με τα πεύκα να εναλλάσσονται και ν’ αποτελούν μουσική για τα μάτια, ιδιαίτερο έδαφος, ελάχιστοι κάτοικοι για να διασπούν την ησυχία και, φυσικά, νερά που μόνο στο Αιγαίο μπορεί να συναντήσει κανείς.

Αν ο ανέγγιχτος παράδεισος είχε όνομα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα ονομαζόταν «Νήσος Γυαλί» και θα… κατοικοέδρευε κάπου ανάμεσα σε Νίσυρο και Κω, έτοιμο ν’ ανοίξει τις εντυπωσιακές του αγκάλες στον ανυποψίαστο επισκέπτη.

Το Γυαλί είναι ένα από εκείνα τα νησάκια που δεν τα πιάνει το μάτι σου και φιγουράρουν σε κάποια γωνιά της καταγάλανης αγκαλιάς του Αιγαίου.

Απέχει μόλις 6 μίλια από τις ακτές των γειτόνων μας, βρίσκεται αρκετά κοντά σε Νίσυρο και Κω και το σχήμα του, αν το κοιτάξεις από ψηλά, θυμίζει πολύ τον αριθμό 8- ενδεχομένως επειδή παραπέμπει στο καμουφλαρισμένο 8ο θαύμα του κόσμου.

Το Γυαλί χαρακτηρίζεται ως «νησί της Ελαφρόπετρας» (προφανής, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο λόγος) και έχει ανακηρυχτεί ως τοπίο Φυσικού Κάλλους.

Ο μόνιμος πληθυσμός του μετά βίας ξεπερνά τους 20 κατοίκους, όμως αυτοί που πηγαίνουν για να εργαστούν εκεί είναι πολλαπλάσιοι. Όπου «εργασία», μην πάει ο νους σας, ως είθισται, σε εξαντλητικό ψάρεμα- όχι. Στο Γυαλί οι εργάτες πηγαίνουν στα ανοιχτά ορυχεία, προκειμένου να «βγάλουν» περλίτη και, φυσικά, ελαφρόπετρες.

Πέραν της αδιαπραγμάτευτης ομορφιάς του, ωστόσο, το νησάκι έχει και πλούσια ιστορία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η wikipedia «Έχει βρεθεί εκεί αρχείο νεκροταφείο, έχουν βρεθεί τα ερείπια οικισμού της Τελικής Νεολιθικής Περιόδου (4000 π.Χ.) και δυο χωνευτήρια με σκωρίες τήξης χαλκού τα οποία χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. που αποδεικνύουν την πρώιμη άσκηση μεταλλουργίας.»

Το ηφαιστειογενές νησί των Δωδεκανήσων έχει «βολικό» μέγεθος, παρακινώντας τον επισκέπτη να το εξερευνήσει με τα πόδια (σε μια-δυο μέρες ελεγχόμενης πεζοπορίας το έχετε γυρίσει όλο), πρωτοφανούς ομορφιάς κολπίσκους, θαλάσσιες σπηλιές για τα πιο ανήσυχα πνεύματα και εκείνα τα γαλαζοπράσινα νερά που σου κλέβουν την καρδιά μέχρι να πεις «Στο Γυαλί η θάλασσα είναι γυαλί».

Αρκετά σύνηθες είναι πολλοί επισκέπτες να πηγαίνουν με σκάφος από τη Νίσυρο στις απρόσιτες, μα εκθαμβωτικές, παραλίες της νήσου που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό κομμάτι, ενώ η πρόσμιξη χλωρίδας και πανίδας είναι σπάνια.

Εντάξει, ναι, ναι, το ξέρουμε: η κατάσταση εσχάτως με την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά «περίεργη», όμως το γεγονός πως με παρέα μια χούφτα ανθρώπους οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου πέφτουν κατακόρυφα, μήπως, λέμε μήπως, αυτός είναι ο απόλυτος προορισμός του καλοκαιριού για μια ημερήσια που θα μας μείνει αξέχαστη

https://menshouse.gr/diakopes/127465/mia-anasa-ap-tin-toyrkia-20-katoikoi-oloi-ki-oloi-to-elliniko-nisi-zografia-toy-aigaioy-poy-elachistoi-echoyn-episkeftei-mechri-sim


Όποιος επισκεφτεί το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου Εορδαίας, θα συναντήσει στην είσοδο δύο πανό. Το ένα αναφέρει «απαγορεύονται οι μάσκες εντός της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου» και το άλλο, «οι λησταί φοράνε μάσκα, οι Χριστιανοί δεν φοράνε μάσκα».

Ο ηγούμενος της Μονής μιλώντας στο el.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Μονή διοικείται με νόμους εκκλησιαστικούς και όχι πολιτικούς, ενώ έθεσε και ένα ερώτημα: “γιατί επεμβαίνει η Πολιτεία στα θέματα της Εκκλησίας και ποιος τους έχει δώσει αυτό το δικαίωμα;”.

«Δεν παροτρύνω τον κόσμο να μην βάζει μάσκα, μόνο εντός της Μονής και για τη Μονή έχουμε κάθε δικαίωμα να ενεργούμε όπως μας λέει ο Θεός. Λυπάμαι όταν βλέπω να παραβαίνουν τον δρόμο του Θεού για χάρη των ανθρώπων», δήλωσε ακόμη ο ηγούμενος Μάξιμος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, στο ίδιο μοναστήρι, ένας ιερέας είχε διακόψει τη Θεία Λειτουργία, διότι μία 74χρονη γυναίκα φορούσε μάσκα προστασίας για τον κορονοϊό. «Δεν θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου», είπε χαρακτηριστικά και της ζήτησε να αποχωρήσει.

Ο ιερωμένος που δημιούργησε το επεισόδιο, σε δηλώσεις του τότε στην ΕΡΤ, είχε πει ότι ο κορονοϊός είναι ένα ψέμα και ότι κάποιοι από αυτούς που πέθαναν από κορονοϊό είχαν πληρωθεί.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

  • «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λίμνη έχει εφτά αυτοκίνητα. Από αυτά τα δύο είναι Unimog 30 χρονών, ένα άλλο μεγάλο όχημα που παίρνει 10 τόνους νερό είναι… 40 χρονών, το οποίο δεν έχει καν φρένα. Το πιο καινούργιο που έχουμε είναι 13 ετών και παίρνει πεντέμισι τόνους νερό. Ξεκινούσαμε το πρωί να πάμε για δουλειά και το άγχος μας ήταν ποιο πυροσβεστικό όχημα θα κληθούμε να οδηγήσουμε… Είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας φέρουν ένα καινούργιο πυροσβεστικό όχημα, που να κινείται γρήγορα. Αποτέλεσμα; Μας έφεραν αρχικά φέτος ένα αυτοκίνητο ηλικίας 50 ετών – του 1974. Τους είπαμε ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν κάνει, είναι αργό, δεν έχει φρένα. Το πήραν και μας έφεραν ένα… ίδιο, επίσης ερείπιο, που δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα. Τους λέγαμε συνεχώς: “Πάρτε τουλάχιστον ένα καινούργιο πυροσβεστικό, μονοκάμπινο, 4×4”. Ενα τέτοιο όχημα μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο νερό και να κινηθεί πολύ γρήγορα και, αν χρειαστεί να μπει σε έναν στενό δασικό δρόμο, μπορεί να το κάνει. Μας αγνοούσαν… Οι περισσότεροι αξιωματικοί έχουν όμως καινούργια τζιπάκια και οι απλοί πυροσβέστες παιδεύονται με τα ερείπια… Μου έδωσαν να οδηγήσω πυροσβεστικό που δεν είχε χειρόφρενο ούτε φρένα… Τους το είπα. Ποια ήταν η απάντηση; “Να πηγαίνεις σιγά”»
  • «Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο χωριό Δάφνη και στη συνέχεια έκαψε όλη τη βόρεια Εύβοια, ενώ υπήρχε καύσωνας και αέρας στην περιοχή, φυλάγαμε ολόκληρη την περιοχή της Λίμνης τέσσερις πυροσβέστες, με δύο οχήματα και τέσσερις τόνους νερό. Και ξαφνικά πήραμε διαταγή το πυροσβεστικό όχημα που είναι σχετικά πιο καινούργιο και παίρνει πεντέμισι τόνους νερό να φύγει για τη Χαλκίδα! Ακούμε από τον ασύρματο τη διαταγή στις 16.00, “το συγκεκριμένο πυροσβεστικό να πάρει πορεία για Χαλκίδα. Να κατευθυνθεί στην περιοχή του Πισσώνα για να κάνει καραούλι, γιατί είχε ξεσπάσει μια μικρή φωτιά”. Φεύγοντας το όχημα αυτό μαζί με άλλο ένα από το Μαντούδι για τη Χαλκίδα ξεσπά φωτιά στο Προκόπι. Τα δύο οχήματα σβήνουν τη φωτιά και ακούμε τους πυροσβέστες που επέβαιναν να ρωτούν: “Γυρίζουμε στη βάση μας ή συνεχίζουμε για Χαλκίδα”. Η διαταγή ήταν σαφής και πάλι: “Συνεχίστε για Χαλκίδα”»
  • «Οταν ξέσπασε εκείνη την ώρα η φωτιά στη Δάφνη, ένα πυροσβεστικό που ήταν στην περιοχή με δύο τόνους νερό προσπάθησε να τη σβήσει, αλλά στάθηκε αδύνατο γιατί είχε δυνατό αέρα. Και πολύ γρήγορα τελειώσανε και οι δύο τόνοι νερό, με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει προς τη Λίμνη. Ο προϊστάμενος του τοπικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής ζήτησε αμέσως να έρθουν αεροπλάνα. Δεν ήρθαν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη μέρα, με αποτέλεσμα η φωτιά να γιγαντωθεί. Αλλά και τη δεύτερη ημέρα, αν είχαν έρθει αεροπλάνα, η φωτιά θα είχε σβήσει»
  • «Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Κορόιδευαν τον κόσμο. Ουδείς γνώριζε πού πρέπει να πάει. Μας είπε ο κ. Χαρδαλιάς ότι έστειλαν αεροπλάνα στην Εύβοια αλλά είχε πολύ καπνό και δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις νερού. Ναι, αλλά στις άλλες περιοχές που καίγονταν δεν υπήρχε νέφος. Θα μπορούσαν να σβήσουν τα άλλα μέτωπα. Απλά δεν έστειλαν αεροπλάνα ή τα έστελναν συμβολικά να κάνουν κάποιες ρίψεις για τα μάτια του κόσμου. Επειτα από τέσσερις ημέρες που ήρθαν πυροσβεστικά οχήματα από άλλες περιοχές, και κάποια ελικόπτερα, δεν είχε καμία ουσία. Η καταστροφή είχε γίνει…»
  • «Ας έρθει εισαγγελέας να μας καλέσει. Θα τα πούμε όλα επωνύμως!»
  • «Είναι δυνατόν να πολεμάμε με αυτοκίνητα του 1974; Η τραγωδία της βόρειας Εύβοιας είναι θέμα ανικανότητας και αμέλειας, γιατί έχουν απαξιώσει εδώ και καιρό την περιοχή. Δεν τους ένοιαζε η βόρεια Εύβοια. Πείτε μου ένα μεγάλο έργο που έχει γίνει στην περιοχή… Αλλά και τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που περάσανε δεν μας φώναξαν εμάς τους πυροσβέστες έπειτα από κάποια φωτιά, να συζητήσουν μαζί μας -με αξιωματικούς και πυροσβέστες- για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες στην κατάσβεση. Για τις ελλείψεις και τα λάθη. Ωστε να τα διορθώσουμε, να βγούμε πιο σοφοί και έμπειροι για την επόμενη πυρκαγιά»
  • «Τις φωτιές τις αντιμετώπιζαν αμέσως οι δασικοί συνεταιρισμοί. Φώναζαν την Πυροσβεστική και τους βοηθούσαμε»
  • «Η Πολιτεία αποδυνάμωσε εδώ και χρόνια τους δασικούς συνεταιρισμούς, αποκλείοντας τα νέα παιδιά που δεν ήταν κατ’ αποκλειστικότητα εργαζόμενοι στο δάσος. Υπήρχαν νέα παιδιά που κόλλαγαν λίγα ένσημα, δουλεύοντας περιστασιακά στο δάσος, αλλά κάνοντας παράλληλα άλλοι ως οικοδόμοι ή ως γκαρσόνια. Ηταν γραμμένα τα παιδιά αυτά στον συνεταιρισμό και τους έδιωξαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη δύναμή του. Το Δασαρχείο το ήξερε αυτό, γνώριζε ότι τα παιδιά αυτά δεν μπορούσαν να κολλάνε 150 ένσημα κάθε χρόνο, μόνο από το δάσος. Αυτά τα παιδιά όμως, όταν ξεσπούσε μια πυρκαγιά, συντεταγμένα, ως μέλη του δασικού συνεταιρισμού, πήγαιναν και βοηθούσαν στην κατάσβεσή της μαζί με τους πυροσβέστες. Και δεν ήταν αμελητέα ποσότητα. Ηταν τα μισά μέλη του συνεταιρισμού. Αλλά δυστυχώς τους έδιωξαν… Με ελάχιστα μέλη πλέον οι δασικοί συνεταιρισμοί ξεδοντιάστηκαν. Δεν μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο τους για τον καθαρισμό των δασών πριν από την αντιπυρική περίοδο. Τα δάση λοιπόν αφέθηκαν στην τύχη τους. Ζαβώσανε, όπως λένε στην Εύβοια»
  • «Είμαστε 20 πυροσβέστες στο κλιμάκιο της Λίμνης, δουλέψαμε σαν τα σκυλιά ενάντια στις φλόγες, καήκαμε κι εμείς για να σώσουμε την περιοχή μας. Δεν μας βοήθησε κανείς. Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Νικηθήκαμε γιατί οι “πολέμαρχοι” μας εγκατέλειψαν στην τύχη μας. Και πριν από τη μάχη, αλλά και στην κορύφωσή της»

ΜΗΝΥΜΑ: Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά οι Ζαίοι κ οι αναρχαίοι απλά μισούν καθετί Ελληνικό Μισούν τη χώρα που ζουν, μισούν τους κατοίκους της, μισούν την θρησκεία της μισούν τα έθιμα της. Όλα αυτά γιατί είναι ναυάγια οι ίδιοι. Γι αυτό έχουν τέτοια αγάπη για τους λαθρομετανάστες


ΜΗΝΥΜΑ: Αν αύριο, για κάποιο λόγο, η Ελλάδα βρεθεί σε πρωτόγνωρη κρίση: Ο Αλβανός έχει πατρίδα να πάει. Ο Πακιστανός έχει πατρίδα ννα πάει. Ο Αφγανος έχει πατρίδα να πάει. Εσύ ρε απατριδε ψευτοπροοδευτικουλη αριστερουλη, ποιος νομίζεις ότι θα σε δεχθεί;


(Μ) Αυτοί που καταδικάζουν τον φράκτη στον #Εβρο κ μιλούν για φασισμό κουνώντας μας το δάχτυλο στα νιάτα τους υπερασπίζονταν το τείχος του Βερολίνου ως αντιφασιστικό κ δεν θεωρούσαν πολιτικούς πρόσφυγες όσους δραπέτευαν από την ΕΣΣΔ αλλά προδότες. Κ τότε κ τώρα εκπροσωπούν το λάθος!


(Μ) Ρε μα@άκα οι Μουσουλμάνοι κάνουν λιθοβολισμούς γυναικών, αποκεφαλίζουν ανθρώπους, πετάνε πούστηδες από τις ταράτσες, κάνουν κλειτοριδεκτομές σε μικρά κοριτσάκια… – Ναι αλλά οι Χριστιανοί βαφτίζουν τα παιδιά τους βουτώντας τα μέσα στο νερό. Βάρβαροι σου λέω.


Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του και να μας κάνει Αλβανία του Χότζα, γιατί τον έστειλε αδιάβαστο ο σ. Ζαχαριάδης.
Παράθεση Tweet
Ο Άρης Βελουχιώτης είναι ακόμη ο φόβος και ο τρόμος των φασιστών και των ιδεολογικών απογόνων των ναζί.
Εικόνα


Δεν ξέρω αν φταίει ο ιός, ο Πιερρακάκης ή ο Μητσοτάκης αλλά αυτό που συμβαίνει στη χώρα με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και την αμεσότητα του κράτους, είναι αδιανόητο για την Ελλάδα που ξέραμε ως τώρα


Εικόνα


Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων του Τσίπρα έχει τελειώσει εδώ και καιρό

  • Ο πρίγκιπας Κάρολος για τις φωτιές στην Ελλάδα: «Εκεί γεννήθηκε ο παππούς και ο πατέρας μου»

Με επιστολή του στην Daily Mail ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρεται στην κλιματική κρίση και καλεί βιομηχανίες και επιχειρήσεις να συμβάλλουν.

  • «Ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί…»! Ο πρίγκιπας Κάρολος μιλάει για την Ελλάδα, για τις φωτιές που τη μαστίζουν και την κλιματική κρίση, καλώντας τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις να πράξουν τα δέοντα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος με επιστολή του στην Daily Mail, αναφέρει:

«Χάρη στους οικογενειακούς μου δεσμούς, πάντα ένιωθα μία ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Εκτός από τα συναρπαστικά τοπία, την ιστορία και την κουλτούρα της, ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί, γι’ αυτό και συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν νωρίτερα μέσα στον χρόνο επισκέφθηκα τη χώρα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της.

Τώρα, πέντε μήνες αργότερα, είναι σπαρακτικό να βλέπω καταστροφικές φωτιές να «χτυπούν» την Ελλάδα, την Τουρκία, τώρα την Ιταλία, την ώρα που η Ευρώπη σημειώνει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Είναι εφιαλτικό να βλέπω τον άλλοτε γαλάζιο ουρανό πάνω από την Πελοπόννησο, την Αττική και το νησί της Εύβοιας να γίνεται πορτοκαλί, καθώς χιλιόμετρα εκτάσεων δάσους και αγροτικής γης κατακάηκαν από τις πυρκαγιές, προκαλώντας τραγικές απώλεια ζωών, τραυματισμούς και την εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών και βιοπορισμού τόσων πολλών ανθρώπων.

Άκουσα αναφορές από Βρετανούς πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί για βοήθεια, οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ τέτοιες φωτιές. Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι οι συνάδελφοί τους που μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια θα έλεγαν το ίδιο».

Ο πρίγκιπας Κάρολος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε χώρα να λάβει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και πιο φιλικά ως προς τον πλανήτη:

«Ένιωθα από καιρό ότι η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση μόνη της. Οι Βρετανοί πυροσβέστες κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην Ελλάδα, αλλά όλοι πρέπει να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή στο σύνολό της».


  • Βόλτα στο κέντρο των Ιωαννίνων, τότε και τώρα
Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα    σημεία  που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν     αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν ότι παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.

Μια βόλτα στο κέντρο των Ιωαννίνων, μπροστά στη Μεραρχία, με διαφορά οκτώ και πλέον δεκαετιών (το ένθετο απόσπασμα χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’30)