Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου και ο Τύπος της Παρασκευής (10 Ιουνίου 2022)

 • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Η πρώτη λαϊκή αγορά πριν 88 χρόνια

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ… – Ο ΤΥΠΟΣ της Τρίτης

****
 • Κανένα έργο τέχνης δεν με επηρέασε ποτέ συναισθηματικά όπως αυτό το κομμάτι του “βραχίονα ρομπότ”.
Είναι προγραμματισμένο να προσπαθεί να συγκρατεί το υδραυλικό υγρό που διαρρέει συνεχώς και χρειάζεται να συνεχίσει να λειτουργεί. Εάν ξεφύγει πάρα πολύ υγρό, θα πεθάνει, οπότε προσπαθεί απεγνωσμένα να το τραβήξει πίσω για να συνεχίσει να παλεύει για άλλη μια μέρα.
Το πιο λυπηρό είναι ότι έδωσαν στο ρομπότ τη δυνατότητα να κάνει αυτούς τους «χαρούμενους χορούς» στους θεατές. Όταν το έργο πρωτοκυκλοφόρησε, χόρευε περνώντας τον περισσότερο χρόνο του αλληλεπιδρώντας με το πλήθος, αφού μπορούσε να τραβήξει γρήγορα τη μικρή διαρροή.
….
 • Πολλά χρόνια μετά… (όπως το βλέπετε τώρα στη φωτογραφία) φαίνεται κουρασμένο και απελπισμένο καθώς δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος για χορό. Τώρα έχει μόνο αρκετό χρόνο για να προσπαθήσει να κρατηθεί “ζωντανό”, καθώς η ποσότητα του υδραυλικού υγρού που διέρρευσε έγινε μή διαχειρίσιμη, επειδή η διαρροή μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου.

Ζώντας τις τελευταίες του μέρες σε έναν ατελείωτο κύκλο μεταξύ της διατήρησης της ζωής και της ταυτόχρονης αιμορραγίας. (Μεταφορικά και κυριολεκτικά καθώς το υδραυλικό του υγρό κατασκευάστηκε σκόπιμα για να μοιάζει σαν να είναι πραγματικό αίμα).

 • “Ο βραχίονας ρομπότ ξέμεινε τελικά  από υδραυλικό υγρό το 2019, σταμάτησε σιγά σιγά και πέθανε – Και τώρα σκίζεται η καρδιά μου  πάνω από έναν βραχίονα ρομπότ . Ήταν προγραμματισμένος να ζήσει αυτή τη μοίρα και ανεξάρτητα από το τι έκανε ή πόσο  προσπάθησε, δεν υπήρχε φυγή.
Οι θεατές το παρακολουθούσαν καθώς αιμορραγούσε αργά μέχρι την ημέρα που έπαψε να κινείται για πάντα. Δημιουργήθηκε από τους Sun Yuan & Peng Yu, και ονόμασαν το κομμάτι “Can’t Help Myself”. Τι αριστούργημα. Τι μήνυμα».
 • Εκτεταμένες ερμηνείες: το υδραυλικό υγρό σε σχέση με το πώς σκοτώνουμε τον εαυτό μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά για χρήματα απλώς σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε τη ζωή, πώς το σύστημα έχει στηθεί για να αποτύχουμε επίτηδες, να μας υποδουλώσει ουσιαστικά και να κλέψει τα καλύτερα μας χρόνια, τη ζωή μας, για να παίξουμε το παιχνίδι που έχουν σχεδιάσει οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου.
Πώς αυτό μας στερεί την ευτυχία, το πάθος και την εσωτερική μας γαλήνη.
Πώς πνιγόμαστε σιγά σιγά με περισσότερες ευθύνες, με περισσότερες προσδοκίες από εμάς, λιγότερες ανταποδοτικές απολαβές και λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να χαρούμε όσο περνούν τα χρόνια.
Πώς πραγματικά δεν υπάρχει διαφυγή από το σύστημα και ότι ήμασταν προορισμένοι από τη γέννησή μας να ακολουθήσουμε ένα αρκετά συγκεκριμένο μονοπάτι που είχε ήδη χαραχτεί μπροστά μας.
Πώς μπορούμε να δίνουμε και να δίνουμε και να δίνουμε και πόσο εύκολα μπορούμε να μας ξεχάσουν αφού έχουμε φύγει. Πώς μας αγαπούν και μας σέβονται όταν είμαστε πολύτιμοι, και όταν μια μέρα δεν είμαστε πια και γινόμαστε βάρος και πώς μας κλέβουν το νεαρό, το ελεύθερα φροντισμένο πνεύμα μας, καθώς βολοδέρνουμε  μέσα στο κατεστραμμένο σύστημα που είμαστε παγιδευμένοι .
Μπορεί επίσης να φανεί ότι αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο κύκλο ζωής και το γεγονός ότι κανένας από εμάς δεν βγαίνει από αυτόν τον κόσμο ζωντανός, αλλά επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να θεραπεύθεί, να ξεκουραστεί και να αγαπήσει με όλη του την καρδιά.
Ότι το ατελείωτο κυνήγι για «περισσότερο» δεν είναι απαραίτητο για να βρεις τη δική σου εσωτερική ευτυχία».
– James Kricked Parr

ΜΥΚΟΝΟΣ 1950 – 1955


 • Δε γίνεται να μειώσουν το ΦΠΑ στα καύσιμα γιατί μετά δε θα μπορούν να δώσουν τις συντάξεις και μετά θα καταρρεύσει το ολιστικό οικονομικό σύστημα στο οποίο όλοι έχουν μια γιαγιά ή παππού που τσοντάρει για να βγει ο μήνας
 • «Η εποχή μας έχει μυθοποιήσει με έναν τρόπο την εργασία, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη, αλλά ξεχνάμε ότι για να είναι κανείς παραγωγικός πρέπει να είναι ξεκούραστος και ευχαριστημένος.
 • Οι ώρες που περνάμε ασκόπως, με βιβλία, με σκέψεις, με ονειροπολήσεις, με φίλους, είναι τελικά οι πιο χρήσιμες. Είναι το καύσιμο που μας κινεί τις ώρες της εργασίας. Αλλά η κρατούσα αντίληψη το παραβλέπει αυτό, από αφέλεια ή εκ του πονηρού» Θοδωρής Γκόνης

Λέει το 12χρονο: “Πότε θα περάσουν τα χρόνια, να τελειώσω το γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο, να πάω στο εξωτερικό για δουλειά, να σας στέλνω μαμά λεφτά να μη σας βλέπω να στεναχωριέστε εσύ και η αδερφή μου. Θα διαβάσω πολύ μαμά για να τα καταφέρω”. Δάκρυα πολλά … από όλες μας !!!


 • 20 ευρω 7,5 λίτρα βενζίνη και γράφει και στην απόδειξη καλό ταξίδι λες και θα πας μακριά να πούμε…
 • Θέλουν να κάνουμε παιδιά, αλλά τα παιδιά δεν μεγαλώνουν μέχρι τις έξι το βράδυ στα σχολεία. Τα παιδιά μεγαλώνουν με τους γονείς τους. Και πάνε σχολείο. Και δεν κάνουν το βρώμικο σύστημα στα μέτρα των αφεντικών που θέλουν τους γονείς τους να δουλεύουν δέκα ώρες με 700 ευρώ. Πάτε να διαλύσετε ότι πολυτιμότερο υπάρχει. Την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!! Ρεμάλια, ε ρεμάλια …
 • Εν τω μεταξύ, τα έρμα τα παιδάκια το χειμωνα, νυχτα θα ξυπνάνε, νύχτα θα γυρνάνε σπίτι
 • Το 85-90% των ψηφοφόρων δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον.
 • Ανακάλυψες ρατσισμό όταν μπήκε η ΧΑ στη βουλή. Μέχρι τότε κοιμόσουν μ’ ανοιχτά παράθυρα.
  Ανακάλυψες σεξισμό, μισογυνισμό όταν άρχισες να τον υφίσταται. Μέχρι τότε δεν έδινες μια για τα θύματα.
  Μας έλεγες φρικιά υπερβολικούς και τώρα κουνάς το δάχτυλο. Α σα πέρα φασαίοι
 • “Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΣ”  και ένα μεγαλειώδες “ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ” πλανάται στην Ελλάδα. Όταν στρίμωχνε γυναίκες δεν ήταν χάλια, νομίζω. Αντράκια και εκβιαστές της δεκάρας.
 • Προς τους/τις <30: Σηκωθείτε να φύγετε. Αυτή η χώρα δε σας θέλει. Οπουδήποτε αλλού είναι καλύτερα από δω. Η Ελλάδα θα μείνει χώρα γερόντων μέχρι να πεθάνει. Αντίθετα με το τραγούδι, η Ελλάδα πεθαίνει αργά κ βασανιστικά. Γι’αυτό ευθύνεται η κλεπτοκρατική ολιγαρχία που την κυβερνά
 • Τρομερά απογοητευτικά τα #Posidonia2022. Μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης της χώρας και της Ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας μοιάζει περισσότερο με κιτς συνονθύλευμα από ιβεντάκια εσωτερικής κατανάλωσης και άπειρο θεαθήναι παρά επιδραστικό θεσμό παγκόσμιας κλάσης. Μεγάλο κρίμα.
 • Σε απλα ελληνικα εχει γινει βιζιταδικο εως νυφοπαζαρο για τα στελεχη της ναυτιλιας, τα κατωτερα κιολας
 • Βουλευτής του σύριζα, παντρεμένος με Τουρκάλα, φανέρωσε στην βουλή θέσεις οπλισμού του ελληνικού στρατού στην Λέσβο. Θα ήταν απλή ανοησία, αν δεν γνωρίζαμε το φανερό πια φλερτ Ερντογάν – Τσίπρα. Αν δεν τον διώξει ο Τσίπρας, όλοι καταλαβαίνουμε τι παίζει..
 • Η σύλληψη ενός μεγαλοδημοσιογραφου-παραγοντα είναι μάλλον σημαντικότερη είδηση από τη σύλληψη ενός ηθοποιού ή ενός τραπερ. Η μηδενική δημοσιογραφική κάλυψη προδίδει συντεχνιακή ομερτά και αδιαφορία για την ενημέρωση.
 • Όποιος παραπονιέται για τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, θα έλεγα να το βουλώσει. Αν θα άντεχε με 100% μπορεί να αντέξει και με 11%
 • Σε ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος ο εισαγγελέας θα είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας αυτού του απίθανου Μπουρνούς και ένα στοιχειωδώς πατριωτικό κόμμα θα τον είχε πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Στο δε νησί του θα είχε κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο.
 • Μπουρνους απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μυτιλήνης : “Μας αγαπάνε οι Τούρκοι, σαν φίλοι θέλουν να έρθουν, όποιος ξέρει που είναι τα όπλα ας μιλήσει”
 • Έναν μήνα μετά, πάντως, η κριτική ότι ο Μητσοτάκης «δεν τόλμησε» να πει τη λέξη Τουρκία στο Κογκρέσο ακούγεται μάλλον εκτός τόπου και χρόνου. Διότι φαίνεται ότι ο Ερντογάν την άκουσε.
 • Σιγά μην ασχοληθώ με τις, μεταφρασμένες στα ελληνικά, τούρκικες παπαριές του προέδρου τους… Αρκετά. Αν χρειαστεί ξέρουμε να απαντήσουμε, έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
 • Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου.
 • Προσέξτε τι λέτε για τον Μπουρνούς. Γιατί και το ΚΚΕ τα ίδια έκανε και χειρότερα κατά της Πατρίδας αλλά τώρα εσείς τιμάτε τους αγώνες του και βγάζεται ακροδεξιό όποιον σας θυμίσει τις προδοσίες της αριστεράς.
 • Εγω πάντως συμφωνώ με τον Παναγιωτόπουλο που εμμέσως αναγνώρισε ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός που αποκαλύπτει στρατιωτικά μυστικά είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από έναν άμυαλο ή αδίστακτο συριζαίο.
 • Όταν ήμουν μικρός, ήμουν λίγο αντιαμερικάνος και φιλόρωσος, αλλά μετά από 26 χρόνια ζωής στην Ουκρανία και τη Ρωσία, πιστεύω ότι η Ρωσία η οποία 60% είναι Ασία και όχι Ευρώπη είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της υφηλίου.
 • Ουσιαστικά ο Ερντογάν λυσσαξε μετά την ομιλία Μητσοτακη στο Κογκρέσο. Αυτή την ομιλία που κατηγορήθηκε απ το ΣΥΡΙΖΑ οτι δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Τουρκία. Μιλαμε για την πιο βλακώδη αντιπολίτευση όλων των εποχών.
 • Απόβαση Τούρκων σε νησιά, πτώση κυβέρνησης Μητσοτάκη και προσδοκία να έρθει κάποιος… βολικός για τα σχέδια του. Αυτός είναι ο στόχος του Ερντογάν. Ίσως γι αυτό ο Τσίπρας θεωρεί ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι πρωθυπουργός…
 • Βρε μη τσιμπάτε κ αναπαράγετε τις παπαριες του Σουλτάνου..τσουζει ο κωλος του απ τις απανωτές επακουμβησεις του Κυριάκου κ δε μπορεί να καθίσει.. Ψυχραιμια.. Αυτοί που πρέπει ξέρουν κ τι να κάνουν κ πως να το κάνουν..Ο πόλεμος δεν ειν Σασμος κ Γη της Ελίας.. Ηρεμήστε..
 • Απειλές Μπουρνους κατά ελληνικής κυβέρνησης : “Αν συνεχίσετε να με διασύρετε στα σόσιαλ θα πω κι άλλα”
 • Ιωάννης Μπουρνούς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Ο Γιάννης εχθές “μαρτύρησε” σε ανοιχτή συνεδρίαση της Βουλής θέσεις μάχης και θέσεις αποθήκευσης πυρομαχικών στο νησί της Λέσβου, πληροφορίες που είχε πάρει από κάποιον…μαρτυριάρη αξιωματικό του νησιού.
 • ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εργοστάσιο στο Μέριλαντ – Για «πολλά θύματα» κάνει λόγο ο σερίφης της Ουάσιγκτον
 • Ο Μπουρνους αποκαλύπτει δημοσιως την αμυντική διάταξη της Λέσβου. Ο Κουλογλου σιγοντάρει τον Ιάσωνα που συκοφαντεί το Λιμενικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιζει τον εξοπλισμό της χώρας. Δεν είναι ελληνικό κόμμα. Παράρτημα του ΑΚΡ είναι.
 • Ο Μητσοτακης δηλωνει πληρη υποταγη στις ΗΠΑ,στελνει ο,τι θελει στην Ουκρανια,αγοραζει εξοπλισμο χωρις να ενημερωνει κανεναν,τα κανει μπαχαλο με το Ιραν,ξεφτιλιζει τις Ενοπλες Δυναμεις στη Βουλη και μετα βαζει τα ζομπι του να μιλανε για #προδοτη_μπουρνους μπας και τη σκαπουλαρει;
 • Σε 2 μέρες: Παίρνουν τον Ιασονα απο το χεράκι στο Ευρωκοινοβούλιο να δυσφημίσει με ψέματα την χώρα μας. Ο #προδοτη_μπουρνους αποκαλύπτει δημοσίως απόρρητα εθνικά θέματα. Με τίποτα δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία αυτά!!! Ντροπή και Αηδία….
 • Οι γονείς όλη μέρα δουλειά, τα παιδιά όλη μέρα σχολείο, ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν.
 • Παλιά αυτή η χώρα, γεννούσε ποιητές, μουσικούς, καλλιτέχνες και φως!!!!!ΦΩΣ!!!!!!!
  Τώρα πια, γεννάει λαμόγια και απατεώνες!
  Βαθύ σκοτάδι…..
  Κεμάλ μην ξυπνήσεις ποτέ……
  Δεν αξίζει φίλε!