Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου και ο Τύπος της Κυριακής (29 Μαίου 2022)…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ   

*** 

Ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ…

***

 • Υπερήφανος για την Παράταξη μας, την Παράταξη που μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια
Image

****

Ο Μητσοτάκης δικαίως εκνευρίζει τον Ερντογάν!

Αν σας έλεγα το 2018 ότι σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα είχε εξασφαλίσει την αφρόκρεμα της αμερικανικής και γαλλικής τεχνολογίας για να προστατεύει το Αιγαίο, ότι η Τουρκία θα παρακαλούσε τις ΗΠΑ για την προμήθεια αμυντικού υλικού και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλούσε στο αμερικανικό Κογκρέσο και θα αποσπούσε διθυραμβικά σχόλια, τι θα λέγατε; Μάλλον, ότι θα χρειαζόμουνα ψυχιατρική βοήθεια! Σκεφτείτε τώρα πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Θυμηθείτε μόνο πως ήταν τα πράγματα το 2018. Με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την τραγική εικόνα με τον πρόεδρο Πάκη. Μια εικόνα κακομοιριάς. Ποιος θα το πίστευε ότι τέσσερα χρόνια αργότερα η εικόνα έχει αλλάξει τόσο πολύ που ο πρόεδρος Ερντογάν δε θέλει ούτε να ακούσει… το όνομα Μητσοτάκης!

Αυτό που λέει η Ελλάδα είναι το προφανές: Θέλουμε και επιδιώκουμε τις καλές σχέσεις, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες τις ενέργειες που αμφισβητούν τα δικαιώματά μας στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και να διεθνοποιήσει τα προβλήματα που απορρέουν από τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Γιατί αυτό δε συνέβαινε χτες στον βαθμό που συμβαίνει σήμερα; Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός ηγέτης με διεθνή ακτινοβολία και ο λόγος του έχει αξία στα διεθνή forum. Έχει σημασία σε αυτό το επίπεδο όχι μόνο το τι λέει κανείς αλλά και ποιος είναι αυτός που το λέει. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό ίσως και να στεναχωρεί κάποιους που θα ήθελαν οι υπουργοί τους να είχαν κρεμασμένο πίσω από το γραφείο τους το πορτρέτο του Άρη Βελουχιώτη, αλλά είναι η αλήθεια. Και αποδεικνύεται καθημερινά στο… πεδίο.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε από την αρχή ως στόχο της να αναδείξει τη σημασία της Ελλάδας για τη Δύση και ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της χώρας μας να μην κάνει ένα βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρο λόγο. Όταν λέει ότι στηρίζει τις επιλογές της Δύσης, το κάνει. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Κι όταν η Ελλάδα λέει ότι θα υπερασπιστεί τα δίκαιά της, το εννοεί, όπως το έδειξε στον Έβρο.

Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε που ήμασταν και που είμαστε. Και ας αναλογιστούμε τα επόμενα βήματά μας. Μία χώρα που θα επενδύσει στις ΑΠΕ, στην πολεμική της βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα. Μία Ελλάδα που δε θα θυμίζει σε κάτι την εικόνα της μιζέριας της τελευταίας εικοσαετίας. Ένα κράτος δικαίου που οι πολίτες του θα αισθάνονται ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Και η Τουρκία; Είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει. Δεν της αρέσει αυτό το νέο σκηνικό. Αλλά είναι μία νέα πραγματικότητα και πρέπει να τη συνηθίσει. Σημεία ισορροπίας θα υπάρξουν. Αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr • Ο Γιάννης Ντουσακης τραυματίας στη Σταυρουπολη.
 • Ο Γιάννης Ντουσακης τραυματίας στο ΑΠΘ.
 • Ο Γιάννης Ντουσακης τραυματίας στο Πανόραμα.
 • Ο Γιάννης Ντουσακης τραυματίας στο «Μακεδονία Παλας».
 • Σύντομα ο Γιάννης Ντουσακης θα είναι τραυματίας και στην πολη σας

Αυτούς που οι αριστεροί των σαλονιών αποκαλούν υποτιμητικά “κυρ-παντελήδες”, αυτοί ακριβώς εκλέγουν κυβερνήσεις. Οι κανονικοί άνθρωποι που θέλουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να σπουδάζουν τα παιδιά τους, να χαίρονται τη ζωή τους, με ασφάλεια και σιγουριά.


Σήμερα έκαψαν το ΙΧ του πρύτανη. Αύριο, ποιος ξέρει, όλη την πρυτανεία ή και τον ίδιον. Οι υπάλληλοι του ΕΜΠ υποκινούν και ταυτόχρονα καταδικάζουν! Αν δεν ξεριζωθεί άπαξ διά παντός το καρκίνωμα της αριστερίλας από τα ΑΕΙ, προκοπή δεν θα δούμε.


Όταν ένας αριστερός πρύτανης αγόρασε με δημόσιο χρήμα ένα πανάκριβο iPhone κ το δώρισε σε μία ηθοποιό για να την γοητεύσει, η αριστερά δεν διαμαρτυρήθηκε. Όταν ένας πρύτανης αποφάσισε να φτιάξει μια βιβλιοθήκη, η αριστερά διαμαρτυρήθηκε! Πόσο γραφικοί Θεέ μου!


«Είναι σχεδόν μαγική»: Ο φινλανδικός Τύπος εκθειάζει τη Νάξο

«Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος επισκέπτεται το πιο πράσινο και εύφορο νησί των Κυκλάδων ερωτεύεται είτε το ταίρι της ζωής του, είτε τον εαυτό του, είτε τον ίδιο τον προορισμό. Γιατί η Νάξος είναι σχεδόν μαγική!» αναφέρει σε οκτασέλιδο αφιέρωμα του HAAT, ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά για γάμους στη Φινλανδία.

 • Το οκτασέλιδο αφιέρωμα που «ταξιδεύει» μέσα από όμορφες εικόνες το αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό του περιοδικού, είναι αποτέλεσμα προγραμματισμένης δημοσιογραφικής αποστολής και ειδικής φωτογράφησης που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο ΕΟΤ Σκανδιναβίας και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, οι συνήθειες και οι τάσεις στα γαμήλια ταξίδια αλλάζουν και η Νάξος μετουσιώνει το νέο πρότυπο προορισμού για νιόπαντρα ζευγάρια που δεν επιζητούν την απρόσωπη πολυτέλεια αλλά την αυθεντικότητα, τη φιλοξενία, την τοπική κουλτούρα, τη γαστρονομία, την ιστορία και γενικότερα αναζητούν έναν τόπο, γεμάτο εμπειρίες και δραστηριότητες.

https://www.cnn.gr/


 • Το ορεινό χωριό της Καρπάθου όπου «το πάνω χέρι έχουν οι γυναίκες»

 • Η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα μέρος όπου κυριαρχούν οι γυναίκες.

Στο ορεινό χωριό Όλυμπος, στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, εκεί όπου η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να κυκλοφορούν ακόμη με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού αλλά και τους ντόπιους να μιλούν ακόμη την τοπική διάλεκτο, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Φωλιασμένο μεταξύ δύο βουνοκορφών σε υψόμετρο 310 μέτρων, το χωριό είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού – και ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη ολόκληρης της Ελλάδας.

 • Το συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, επιλέχθηκε όταν οι κάτοικοι του νησιού αναζητούσαν ένα πιο ασφαλές και δύσβατο μέρος προκειμένου να σωθούν από τις επιδρομές των πειρατών, αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τους παραλιακούς οικισμούς για πιο δυσπρόσιτα ορεινά μέρη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η Όλυμπος η οποία αρχιτεκτονικά ακολουθεί τα πρότυπα των οικισμών του μεσαίωνα, μια εικόνα που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων μέχρι σήμερα.

Το χωριό και οι κάτοικοί του ήταν αποκομμένοι από το υπόλοιπο νησί μέχρι και την δεκαετία του ’80, καθώς ο δρόμος που οδηγούσε σε αυτό ήταν αρκετά δύσβατος και δεν ευνοούσε ιδιαιτέρως τις μετακινήσεις. Μέχρι τότε, μάλιστα, η όποια επικοινωνία μπορούσαν να έχουν οι κάτοικοί του με την Κάρπαθο, πραγματοποιούνταν μέσω θαλάσσης, από το λιμάνι του Διαφανίου.

Σε αυτό το γεγονός ίσως και να οφείλεται η ιδιόμορφη πολιτιστική παράδοση του χωριού που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη παράδοση, μάλιστα, ήταν και εκείνη που ώθησε την συγγραφέα και συντάκτρια με έδρα της το Μόντρεαλ Katie Sehl να επισκεφτεί και πάλι το νησί -για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο χρόνων- και πιο συγκεκριμένα την Όλυμπο και να ανακαλύψει εκ των έσω, όπως δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου σε άρθρο της στο CNN Travel, «πώς είναι το μέρος που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “μητριαρχικό”».

Συγκεκριμένα, η Sehl στο άρθρο της αναφέρει ότι «Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο τα οποία να περιγράφουν τον εαυτό τους ως μητριαρχικά… Φαίνεται σαν μια σπάνια ευκαιρία να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε συνηθισμένοι».

Η διαφορετικότητα της Καρπάθου

Παρόλο που το νησί βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας με το αεροπλάνο από την Αθήνα, μόλις πατήσει κανείς το πόδι του σε αυτό του δημιουργείται αυτόματα η αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο από τον πολιτισμό μέρος. Πόσο μάλλον όταν βρεθεί στην ήσυχη και γραφική Όλυμπο, που ακόμα δεν αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.

Η Κάρπαθος, αν και εξωτερικά μπορεί να θυμίζει κάποιο άλλο ελληνικό νησί που έχει δει κάποιος σε φωτογραφίες ή έχει επισκεφτεί από κοντά, στην ουσία είναι πολύ διαφορετική από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό της με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά τις εξαιρετικές παραλίες και τα ονειρικά νερά του Αιγαίου, στην Κάρπαθο δεν θα συναντήσει κανείς πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών και club με διεθνούς φήμης djs να δίνουν το παρών και να ξεσηκώνουν τα πλήθη.

Κάτι που έτσι κι αλλιώς γνώριζε ήδη η Sehl από την πρώτη της επίσκεψη στο νησί. Γι αυτό άλλωστε και ξαναβρέθηκε εδώ, με σκοπό να αποκτήσει μια νέα εμπειρία γνωρίζοντας ότι θα αποφύγει τα «κλισέ» των τουριστικών εστιατορίων και των τοπικών καταστημάτων που εμπορεύονται αναμνηστικά είδη και θα δει εκ των έσω πώς είναι η ζωή στην Όλυμπο.

Η Όλυμπος και οι γυναίκες της

Με την φήμη για την κοινωνία του χωριού να οργιάζει ότι «οι γυναίκες εδώ έχουν το πάνω χέρι», η Sehl βρέθηκε στην Όλυμπο, μετά από μια στάση στην Αυλώνα – το κέντρο της Καρπάθου όπου δεν υπάρχει ίντερνετ, φούρνος ή μπακάλικο για να προμηθευτεί κανείς τα απολύτως απαραίτητα.

 • Από μια κουβέντα που είχε με μια κάτοικο του χωριού, η συντάκτρια κατάλαβε ότι οι γυναίκες στην Όλυμπο, σίγουρα είναι κυρίαρχες στην κουζίνα, τόσο στα σπίτια όσο και στα εστιατόρια, ενώ δημιουργούν και φορούν παραδοσιακές στολές για διάφορες θρησκευτικές τελετές, με τους άνδρες να ντύνονται κυρίως με χακί ρούχα και πουκάμισα και να ζουν εντελώς απομακρυσμένοι από τις μοντέρνες ανέσεις με τις οποίες έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας την σύγχρονη κοινωνία.

Αυτό που συνειδητοποίησε η Sehl είναι ότι ναι μεν η Όλυμπος δεν λειτουργεί ως μία μητριαρχική κοινωνία, οι γυναίκες της, ωστόσο, έχουν φωνή και άποψη, και το πιο σημαντικό απ’ όλα, ο ρόλος τους είναι ενεργός, διακριτός και με μεγάλη αξία.

 • Κάτι που της επιβεβαιώνει και η ξεναγός της στο νησί, η οποία ασχολείται με το κομμάτι του τουρισμού, τονίζοντας πως «οι γυναίκες της Ολύμπου έχουν κάποια ιδιαίτερη δύναμη και είναι υπεύθυνες τόσο για το σπιτικό τους, όσο και για την επιβίωσή τους στο συγκεκριμένο περιβάλλον».

Πράγματι, η κατάσταση στην Όλυμπο είναι ακριβώς έτσι αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γυναίκες έχουν επωμιστεί το βάρος της διατήρησης και συνέχισης της λαϊκής παράδοσης –είναι εκείνες που δημιουργούν τις παραδοσιακές στολές και τις φοράνε στις εκάστοτε θρησκευτικές τελετές–, είναι οι ίδιες που έχουν αναλάβει να ταΐσουν τις οικογένειές τους αλλά και να βοηθήσουν στην επιβίωση της κοινωνίας τους.

 • Απογοητευμένη από το γεγονός ότι δεν ανακάλυψε αυτό για το οποίο ήρθε, η Sehl έφυγε από την Όλυμπο περισσότερο ενθουσιασμένη απ’ ό,τι και η ίδια περίμενε καθώς έβγαλε ένα, ίσως, αρκετά σημαντικότερο συμπέρασμα: την δύναμη και την ισχύ που έχουν οι γυναίκες ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο ζούνε και δραστηριοποιούνται και τον τρόπο με τον οποίο διοικείται και είναι οργανωμένη η κοινωνία τους.

Καθημερινή


Πρώτο Θέμα


Real News


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής


Κυριακάτικη Δημοκρατία


Αυγή της Κυριακής


Το Παρόν

Μακεδονία της Κυριακής

Κόντρα


ΜΠΑΜ


Documento