Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου και ο ΤΥΠΟΣ της Κυριακής (14 Αυγούστου)

** ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο ΤΥΠΟΣ της Τρίτης **
**  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ  **

 • ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ; 
Κάποιοι πολιτικά ορθοί σοσιαλδημοκράτες ζητούν με περισσή μανία να παραιτηθεί ο κ. Πρωθυπουργός και να πάμε άμεσα σε εκλογές.
 • Αλήθεια με την απλή αναλογική ποια κυβέρνηση έχουν στο μυαλό τους την επόμενη μέρα; Την δημοκρατική, προοδευτική αριστερή κυβέρνηση Πολακη, Καμμενου, Αντωνάρου, Κύρτσου, Ραγκούση, Κοτσακά, Βαρουφάκη, Λαφαζανη. Ξενογιαννακοπουλου; Κάποια άλλη;
Μπορούν να μας την πουν ως ελάχιστη υπεύθυνη στάση σε μια χώρα που βγαίνει από μνημόνια και χρεοκοπία μετά από 12 χρόνια, τους γείτονες να σουλατσάρουν στο Αιγαίο και την διεθνή οικονομία σε ενεργειακή και όχι μόνο κρίση; Νομίζουν ότι αυτά τα θέματα είναι σαν αυτά που έπαιζαν μικροί στην Monopoly;

Θυμάστε μικροί που μας έλεγε η μάνα μας θα τα πω όλα στον πατέρα σου;

Ε,σήμερα δε χρειάζεται,τα προλαβαίνει όλα η ΕΥΠ!


Στερεύουν Ρήνος και ανάπτυξη - Ανησυχία στη Γερμανία
AP

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία έπεσε κι άλλο σήμερα λόγω της ξηρασίας, με ορισμένα πλοία να μην μπορούν πλέον να πλεύσουν.

Η ναυτιλία φορτίου στον Ρήνο συνεχίζεται, αλλά με πλοία που μερικές φορές αναγκάζονται να πλεύσουν κατά τρία τέταρτα άδεια και με τους ιδιοκτήτες φορτίου να χρειάζεται συχνά να πληρώσουν τέσσερα πλοία για να μεταφέρουν τα φορτία τους αντί για ένα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η διαταραχή του Ρήνου θα μπορούσε να στερήσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος.

Η στάθμη στο σημείο αναφοράς του στενού του Kaub ήταν στα 42 εκατοστά σήμερα, μειωμένη κατά περίπου 5 εκατοστά από την προηγούμενη μέρα και κατά 51 εκατοστά τη Δευτέρα.

Ορισμένα μεγαλύτερα πλοία και φορτηγίδες δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το Kaub και στο Duisburg.

 • Τα φορτία μεταφέρονται με μικρότερες φορτηγίδες που μπορούν να πλέουν σε ρηχά νερά, αυξάνοντας ωστόσο το κόστος για τους ιδιοκτήτες φορτίου. «Οι πελάτες παραγγέλνουν μόνο τις προμήθειες που πραγματικά χρειάζονται για να συνεχίσουν την παραγωγή», είπε.

Οι τιμές spot για μια φορτηγίδα δεξαμενόπλοιων υγρών από το Ρότερνταμ στην Καρλσρούη νότια του Kaub παρέμειναν αμετάβλητες σήμερα στα περίπου 110 ευρώ τον τόνο , αλλά αυξήθηκαν κατά 16 ευρώ αυτήν την εβδομάδα. Τον Ιούνιο το κόστος ήταν μόλις 20 ευρώ τον τόνο.


Όταν το 1999 είχα δει για πρώτη φορά την ταινία «δημόσιος κίνδυνος» (enemy of the state) τρόμαξα! Ξέρετε, πράκτορες που με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια κατέστρεφαν ζωές καθημερινών ανθρώπων. Από τότε η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και αντίστοιχα έχουν μεγαλώσει οι δυνατότητες των υπηρεσιών. Εκείνο που έχει μικρύνει είναι η δυνατότητα των πολιτών να προστατευτούν. Αλήθεια, τι είναι και πως ορίζεται η εθνική ασφάλεια; Ας ξεκινήσουμε, δηλαδή, από τα βασικά.

 • Όχι ένας, αλλά δύο εισαγγελείς θα αποφασίζουν πλέον για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Και λοιπόν; Σύμφωνοι, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλύτερα τα τέσσερα από τα δύο μάτια. Και πώς τα μάτια αυτά θα διακρίνουν αν το νούμερο χχχχχχχχχχ ανήκει στον λαθρέμπορο καυσίμων Χάρη Χαρούλη για τον οποίον γίνεται η έρευνα και όχι στον δημοσιογράφο Χ, στον οποίον τελικά ανήκει ο αριθμό που «χώθηκε» στον φάκελο περί λαθρεμπορίας; Όχι τέσσερα μάτια. Διακόσια τέσσερα να υπάρχουν άκρη δεν βγαίνει.

Εκεί που μπορεί να βγει άκρη είναι να ορίσουμε τι αφορά η εθνική ασφάλεια και τι δεν αφορά. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Μαυρίδης, για παράδειγμα, δεν εξαιρείται αυτόματα από τον οποιονδήποτε έλεγχο, επειδή είναι δημοσιογράφος. Πόσο μάλλον όταν έχει επαφές με ξένες πρεσβείες και τη δυνατότητα να επηρεάζει την κοινή γνώμη. Από την άλλη, η ποινικοποίηση των πηγών ενός δημοσιογράφου είναι εξ ορισμού επικίνδυνη για την ενημέρωση. Υπάρχουν θέματα. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Το ερώτημα δεν είναι αν «επιτρέπεται» να παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά ποιος ορίζει τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της εθνικής ασφάλειας.

Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι προφανής: Μόνο μία επιτροπή της Βουλής μπορεί να ασκήσει αυτό το έργο. Να ερευνήσει δηλαδή τις έξι χιλιάδες τόσες αιτήσεις που γίνονται τον χρόνο για τις λεγόμενες νόμιμες παρακολουθήσεις. Κάπου είκοσι τρεις αιτήσεις ημερησίως για τις εργάσιμες του έτους. Χωρίς υπερωρίες! Όπως και να το κάνουμε είναι ένας μεγάλος αριθμός για δύο ή για τέσσερα μάτια. Έτσι ή αλλιώς. Αν θέλουμε να υπερασπίσουμε τη δημοκρατία μας, τα κλειδιά της πρέπει να τα έχει το Κοινοβούλιο και όχι σκοτεινές υπηρεσίες που λειτουργούν στο όνομα της δημοκρατίας.

Αν τώρα δεν θέλουμε να λύσουμε το θέμα του τι είναι και τι δεν είναι εθνική ασφάλεια, δεν θα το λύσουμε για έναν και μόνο λόγο: Επειδή μας εξυπηρετεί η σύγχυση. Επειδή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς αύριο τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι άλλοι χτες.

Το πιο ωραίο σημείο της ταινίας του 1999 είναι το τέλος! Ο ήρωας βλέπει στο σπίτι του τηλεόραση με την αγαπημένη του. Νομίζει! Ότι είναι μόνος! Δείτε την! Παλιά ταινία, αλλά πάντα επίκαιρη.

Θανάσης Μαυρίδης


Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πως οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο τις υποκλοπές της ΕΥΠ ή τις φιγούρες του κάθε Ανδρουλάκη. Οι πολίτες, είναι αποδεδειγμένο, ψηφίζουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους με κριτήριο την τσέπη τους και τις συγκρίσεις που κάνουν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

 • Και η κυβέρνηση θα εισέλθει στην τελική ευθεία με γεμάτα ταμεία, κυρίως λόγω του τουρισμού, αλλά όχι μόνο. Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα προβλέπει πρόσθετη ενίσχυση για τα ευπαθή νοικοκυριά περί τα 800 εκατομμύρια, που θα προστεθούν στα ήδη προγραμματισμένα 700 εκατομμύρια.

Ήδη οι πολίτες βλέπουν με ανακούφιση τους λογαριασμούς της ενέργειας, όπως διαμορφώνονται μετά τις κρατικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχουν πια οι διαμαρτυρίες. Βέβαια, η αβεβαιότητα υπάρχει, αλλά υπάρχει και η αποδεδειγμένη ικανότητα της κυβέρνησης στην ορθή διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. Και αυτό μετρά.

 • Όσοι θέλουν, μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Ανδρουλάκη. Ο πολύς κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες και η κυβέρνηση οφείλει να πάει παρακάτω.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι


Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

ΑΠΟΨΕΙΣ

 • Προσεχώς, ξαπλώστρες και μέσα στη θάλασσα

Το καλοκαίρι μας, λοιπόν, είναι μια αναζήτηση της τέλειας παραλίας. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια πιάνω τον εαυτό μου να δυσφορεί ολοένα και περισσότερο με την «κουλτούρα της ξαπλώστρας». Η μία μετά την άλλη, οι ωραιότερες ακτές της χώρας παραδίδονται σε αυτού του είδους την εκμετάλλευση, χωρίς μέτρο, χωρίς κανόνες (στην πράξη) και, κυρίως, χωρίς συναίσθηση των επιπτώσεων.

 • Και αισθάνομαι ότι δεν είμαι μόνος. Φίλοι, γνωστοί ή άγνωστοι διαμαρτύρονται από τις αρχές του καλοκαιριού για το πώς η αγαπημένη τους παραλία «εξαφανίστηκε» από τα ομπρελοκαθίσματα: στην Κρήτη (παντού), στις Κυκλάδες, στον Αργοσαρωνικό, στο Ιόνιο, στη Χαλκιδική, οπουδήποτε. Η εικόνα είναι η ίδια.

Κανόνες υπάρχουν και επιβάλλουν οι μισθώσεις (συνολικά σε μια παραλία) να περιορίζονται στο 50% της έκτασης, να τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στις ξαπλώστρες, όπως και απόσταση από το κύμα. Στην πράξη όλα αυτά καταστρατηγούνται.

 • Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες στις τουριστικές περιοχές μισθώνουν σχεδόν το σύνολο των παραλιών τους (σίγουρα όλες τις εύκολα προσβάσιμες), θεωρώντας ότι «αυτό ζητάει ο τουρίστας»: να καθίσει στο ένα μέτρο από κάποιον άλλο, να πληρώσει (την ξαπλώστρα ή τον «υποχρεωτικό» καφέ) για να κάνει μπάνιο, να καταναλώσει ακόμη και εκεί για να κινηθεί η τοπική οικονομία. Κι έτσι οι ακτές μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε ένα προϊόν για κατανάλωση.

Και τι γίνεται με όσους δεν επιθυμούν να καθίσουν σε ξαπλώστρες; «Εκδιώκονται» ολοένα και πιο μακριά, σε ολοένα και πιο απομονωμένες, δυσπρόσιτες παραλίες. Μέχρι την επόμενη χρονιά, που θα ανακαλύψουν εμβρόντητοι ότι πλέον τις επισκέπτεται κάποιο «καραβάκι», ότι στήθηκε κι εκεί μια καντίνα.

 • Ξεχνάμε ότι η φυσική ακτογραμμή της χώρας μας, αυτό το μοναδικό δώρο της φύσης, είναι ο κύριος λόγος που έχουμε τουρισμό. Και όταν όλα τα φυσικά τοπία αρχίσουν να χτίζονται, όλες οι απομονωμένες παραλίες «ανακαλυφθούν», όλες οι ακτές γεμίσουν με ξαπλώστρες, τότε θα μείνουμε μόνοι μας να κοιτάζουμε το έκτρωμα που θα έχουμε δημιουργήσει.

Από τη στιγμή που το Ισλάμ σε έχει επικηρύξει, είσαι μελλοθάνατος. Απλώς δεν ξέρεις πότε θα εκτελεστεί η ποινή και από ποιον. Ελπίζω και εύχομαι να ζήσει ο άνθρωπος. Ελπίζω επίσης να ζήσει ο Δυτικός κόσμος, εάν καταλάβει τη θανάσιμη απειλή.


Image


Συναγερμός στην Αγγλία: Σε κατάσταση ξηρασίας 8 περιοχές! Με «δελτία» το νερό! Σε άμεσο κίνδυνο η άγρια πανίδα!


Η χώρα μας για πρώτη φορά έχει ισχυρή αμυντική και διπλωματική πολιτική. Έχει φέρει την Τουρκία σε αδιέξοδο. Έχει δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο. Η χώρα μας έχει πλέον θέση και δυνατότητες στα εθνικά ζητήματα.


Image


 • Ο επαρχιωτισμός του νεοέλληνα, θεωρεί θέσφατο ό,τι γράφεται στους NYT, στο Politico ή στο Spiegel ανεξάρτητα αν τα κομμάτια είναι γραμμένα από Έλληνες δημοσιογράφους με συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα, κομματική σύνδεση και απαράδεκτα δείγματα γραφής στο παρελθόν.

Μέρες που είναι, θυμήθηκα την καταγγελία Δοξιάδη για την διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών από τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τσίπρα στην Τουρκάλα και υπάλληλο της τουρκικής πρεσβείας σύζυγό του. Με αυτη την καταγγελία τι έγινε;


Ο Κυριακος σας εχει νεα: Η εξεταστικη για τις υποκλοπες θα αφορα ΟΛΗ τη δεκαετια 2012-2022
 • Image


  Καταλάβατε τώρα τί ειδους “δημοκρατία” θέλουν ή να σας το κάνει φραγκοδίφραγκα η Ακρίτα ;

 • Αν ήταν στο χέρι του κι εναλλαγές στην εξουσία θα ήταν τόσο συχνές όσο στη Σοβιετική Ένωση.Ο άνθρωπος είναι αντιδημοκράτης , μας το τρίβει στη μούρη σε κάθε ευκαιρία και μετά κατηγορεί τον Μητσοτάκη για καθεστωτισμό

Image


Οι δημοσιογραφικές επιτυχίες του ελληνικού παραρτήματος της Χουριέτ περιορίζονται σε δυο άρθρα-παρεμβάσεις:του Κουφοντίνα και του Τσίπρα. Στο άρθρο του ο Κουφοντίνας ταυτιζόταν με τις θεσεις του Τσίπρα στην εξ.πολιτική &ο Τσιπρας με τις θέσεις του Κουφοντίνα για την δημοκρατία