Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου και ο Τύπος της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (12/6)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

 • ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ… – Ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12/6

**** 

Καθοδηγητής των Τούρκων ο Γερμανός Λίμαν φον Σάντερς.

Με έμπνευση του Γερμανού συνταγματάρχη Λίμαν φον Σάντερς – ο οποίος τιμήθηκε για της «υπηρεσίες» του στους Οθωμανούς με τον τίτλο του Πασά – οι Τούρκοι φυλάκισαν ανώτερους ελληνορθόδοξους υπαλλήλους και εκτόπισαν σε στρατόπεδα εργασίας, σε απομακρυσμένες από τις εστίες τους περιοχές, όλους τους υπόλοιπους ελληνορθόδοξους άρρενες της Μικράς Ασίας, εκτός από τους γέρους, τους σοβαρά ασθενείς και τα μικρά παιδιά.

 • Εκεί τους ανάγκαζαν να σπάνε πέτρες επί αμέτρητες ώρες, να κατασκευάζουν στρατιωτικούς δρόμους, να κοιμούνται στο ύπαιθρο και να σιτίζονται με το περίσσευμα της τροφής που προοριζόταν για τα ζώα.

Ο Λίμαν φον Σάντερς διαβεβαίωνε τους Νεοτούρκους ότι :

«Οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, ο εξανθηματικός τύφος και η χολέρα, οι κακουχίες και η ασιτία θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε εσείς με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους εξολοθρεύσετε με σφαγές.

 • Με το σύστημα που σας προτείνω, ο θάνατός τους είναι βέβαιος. Όμως, πριν πεθάνουν, θα μας προσφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τους δε θα γεννούν, κι έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα, ενώ η μισητή κι άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα μέσα σε μία γενιά, κι εσείς θα αποκτήσετε μια τουρκική ομοιογένεια, που θα δώσει στο έθνος σας μια νέα δύναμη.

Και μην ξεχνάτε, βέβαια, τις περιουσίες και τα κτήματα που θα αφήσουν οι Γιουνάν μετά το χαμό τους, που θα περάσουν στο δημόσιο, δηλαδή σε σας όλους».
Οι Τούρκοι αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν στην εντέλεια τις ντιρεκτίβες του Σάντερς, του εμπνευστή του σχεδίου γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Απόσπασμα απο το βιβλίου του Φραγκούλη Φράγκου “Ποιά Τουρκία – Ποιοί Τούρκοι” σελ. 303

Ο Όθων Λίμαν φον Σάντερς, (Otto Viktor Karl Liman17 Φεβρουαρίου 1855 – 22 Αυγούστου 1929), περισσότερο γνωστός ως Λίμαν φον Σάντερς, ήταν Γερμανός στρατηγός, που είχε αναλάβει στρατιωτικός σύμβουλος και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Γιατί «παρατείνουμε» τον πόλεμο; Μιχάλης Τσιντσίνης

Γιατί η Ελλάδα εξοπλίζεται; Γιατί αγοράζει τόσο ισχυρά –και ακριβά– όπλα; Θέλει μήπως να κάνει πόλεμο; Γιατί φιλοξενεί στο έδαφός της βάσεις των συμμάχων της; Είναι πιόνι στους δικούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς;

Η απάντηση, που εκφράζει σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, είναι όχι. Η Ελλάδα αγοράζει νέα όπλα ακριβώς για να μη χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει. Για να καταστήσει το κόστος ενδεχόμενης επίθεσης εναντίον της απαγορευτικό για αυτούς που την επιβουλεύονται. Η δαπανηρή αποτρεπτική πολιτική έχει εγγραφεί στο κοινωνικό μας συμβόλαιο ως ασφάλιστρο ειρήνης.

Αυτή η ένδοθεν οπτική μας βοηθάει να καταλάβουμε με μεγαλύτερη διαύγεια τους λόγους που επιβάλλουν τον εξοπλισμό της αμυνόμενης Ουκρανίας. Η ένοπλη ουκρανική αντίσταση δεν είναι ούτε εθνικιστικό πείσμα, ούτε απλώς ένας δίκαιος αγώνας. Είναι και ο μόνος τρόπος να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη.

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν είναι. Οπως εμείς εξοπλιζόμαστε για να μη χρειαστεί να πολεμήσουμε, έτσι και οι Ουκρανοί πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν προκειμένου να εξαναγκάσουν τον εισβολέα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο άλλος δρόμος –του κατευνασμού του Πούτιν– έχει δοκιμαστεί. Δοκιμάστηκε το 2014, μετά την εισβολή στην Κριμαία και την de facto κατοχή επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό που ζητάμε τώρα από τους Ευρωπαίους –να αφήσουν τα άρματα και να μιλήσουν με τον Πούτιν– το έχουν ήδη κάνει. Αποδείχτηκε ότι έχουν απέναντί τους έναν συνομιλητή που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά έχει χάσει πια και τη δυνατότητα να συναλλάσσεται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Ο επιτεθέμενος αντιλαμβάνεται μόνο τη γλώσσα των όπλων. Γι’ αυτό και μόνο η ένοπλη πειθώ μπορεί να εκμαιεύσει τη στροφή του προς τη διπλωματία.

Σε πολλούς αρέσει να συγκρίνουν την Ουκρανία με την Κύπρο, για να καταδείξουν τον ηθικό σχετικισμό των συμμάχων. Η σύγκριση όμως είναι πρόσφορη και προς μια άλλη κατεύθυνση – πάλι για να καταλάβουμε τους Ουκρανούς.

Το 1974 η Ελλάδα ουσιαστικά δεν απάντησε στην τουρκική εισβολή. Ο Αττίλας προέλασε σχεδόν ανενόχλητος. Αποφεύχθηκε τότε η «παράταση του πολέμου». Βοήθησε όμως η μη αντίδραση την ειρήνη; Περιόρισε τον εισβολέα; Ή μήπως του υπέβαλε την ιδέα ότι ο επεκτατισμός του είναι ανέξοδος; Μήπως του επέτρεψε να καθηλωθεί στο δόγμα ότι η βία και η απειλή είναι ο μόνος τρόπος γεωπολιτικής ύπαρξης;

Ανεξαρτήτως του τι θέλουν οι Αμερικανοί, η χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία δεν είναι ασύμβατη με τη διπλωματία. Το αντίθετο. Είναι προϋπόθεσή της.

Η μόνη βιώσιμη στρατηγική εξόδου είναι να μην μπορεί πια ο εισβολέας να πολεμήσει άλλο. Να αναγκαστεί να προσγειωθεί από τη νεφέλη των αυτοκρατορικών του φαντασιώσεων. Να του γίνει η βία του αφόρητη.


 • Ολότητες

Ο Aμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί, λέει, μέσα στον Ιούνιο τη Σαουδική Αραβία. Ο παλιός αποτροπιασμός του για τον δολοφονικό διαμελισμό του Τζαμάλ Κασόγκι έχει ξεθυμάνει. Τον βοήθησε να ξεθυμάνει η αγωνία για τις τιμές του πετρελαίου, που το αραβικό βασίλειο μπορεί να συγκρατήσει, αυξάνοντας (και άλλο) την παραγωγή.

 • Η προαναγγελία της επίσκεψης Μπάιντεν συνέπεσε με την είδηση ότι η σαουδαραβική Aramco ξεπέρασε την Amazon και είναι πλέον η μεγαλύτερη σε αξία επιχείρηση στον κόσμο. Ποια κρίση δεν κρύβει ευκαιρίες; Η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας ήταν άλλωστε ένα πρώιμο υπόδειγμα για το πόσο παραπειστικό είναι ενίοτε το δίλημμα «το δίκαιο ή το συμφέρον».

Για πόσα χρόνια η Δύση, εισάγοντας αθρόα αραβικό πετρέλαιο, δεν συγχρηματοδοτούσε την ισλαμική τρομοκρατία που την απειλούσε; Νόμιζε ότι επέλεγε το συμφέρον εις βάρος του δικαίου, ενώ υπονόμευε και τα δύο. Ετσι και τώρα. Νομίζει ότι αυτό που της κοστίζει στη στέπα θα το βρει ανώδυνα στην έρημο. Πώς το είπε ο Μπλίνκεν;

 • Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν σημαντικά, αλλά «προσεγγίζουμε την ολότητα των συμφερόντων μας σε αυτή τη σχέση (με τους Σαουδάραβες)».

Ακοίμητος

 • Γκωλική Αριστερά. Δεν είναι περίεργο. Οταν δεν κοιμάσαι σωστά, φροντίζεις να συμμαχήσεις με τον ειδικό στην ξεκούραση.

Και ένα εύκολο κουίζ. Ποιος μεγαλοεπιχειρηματίας που έφυγε πρόσφατα από την ζωή έδωσε μια δερμάτινη τσάντα γεμάτη.. <<βιβλία>> στον Τράγκα το 2013 για να σταματήσει να κελαηδάει από το ραδιόφωνο; Να βοηθήσω: Η Πρώτη Φορά Αριστερά του χάρισε κάτι χρέη..

———————-

Θα είχε νομικό και άλλο ενδιαφέρον να διαπίστωνε η εισαγγελική αρχή, τα ακίνητα που αγόρασε ο αείμνηστος Τράγκας σε ποιους ανήκαν προηγουμένως. Δηλ. αν ήταν επενδυτική επιλογή ή αν του μεταβιβάστηκαν λόγω εκβιασμού.
———————-
Το 2013, κοντά στο peak της κρίσης, οι Έλληνες ήταν οι πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι στον πλανήτη. To 2016 είμασταν τρίτοι στην κατάταξη, ενώ το 2017 ανεβήκαμε πάλι δεύτεροι. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο.
———————–
Ο αλλοδαπός που επιχείρησε να βάλει φωτιά στην Μαλακάσα (Βρετανός με καταγωγή από Αφρική) είναι η καλύτερη απόδειξη ότι φέτος θέλουν να κάψουν την χώρα γιατί μυρίστηκαν εκλογές το φθινόπωρο. Η αριστερά επιβιώνει μόνο μέσα από την καταστροφή & την μη κανονικότητα.
————————
 • Όταν το εγκεφαλογράφημα δείχνει μια ευθεία γραμμή….
****

ΣΤΙΣ αρχές Αυγούστου του 2008 το πετρέλαιο είχε φθάσει στα 148 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή 26% πιο πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι που είναι σήμερα (υποτίθεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), ενώ η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν ίδια με τη σημερινή, δηλαδή περίπου 80 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

 • Δεν μας δίνετε όμως καμμία εξήγηση γιατί δεν είχαμε δει τότε καμία εκτίναξη του πληθωρισμού και καμία εκτόξευση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια, όπου η αμόλυβδη είχε φθάσει το πολύ στο 1,30 ευρώ το λίτρο στην Ελλάδα και μετά από λίγο υποχώρησε χαμηλότερα.

Αμμουλιανή: Το νησάκι στη Χαλκιδική με τα σαν ψεύτικα, διάφανα νερά

 • Ένας μικροσκοπικός καλοκαιρινός παράδεισος – Δείτε τις φωτογραφίες

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι παραλίες της Χαλκιδικής συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις καλύτερες της χώρας. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο το γεγονός ότι για ακόμη μία χρονιά σε αυτή συναντώνται και οι περισσότερες ακρογιαλιές με Γαλάζια Σημαία σε όλη την Ελλάδα.

Και αν για τις παραλίες της Χαλκιδικής γνωρίζουν οι περισσότεροι, αυτό που ίσως δεν ξέρουν, όχι πολλοί τουλάχιστον, είναι το γεγονός ότι στον κόλπο του Αγίου Όρους υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησάκι με σαν ψεύτικα, διάφανα νερά που δημιουργούν την εντύπωση επίγειου καλοκαιρινού παραδείσου.

 • Ο λόγος για την Αμμουλιανή, λοιπόν, η οποία έχει συμπεριληφθεί και σε διάφορα διεθνή ταξιδωτικά αφιερώματα, ανάμεσα στα οποία και ένα του βρετανικού Guardian το 2017. Πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, περιλαμβάνοντας όλη τη μαγεία του κόσμου σε μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα -κάπως έτσι θα πρέπει να μοιάζει ο επίγειος καλοκαιρινός παράδεισος στα μάτια πολλών.

Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τρυπητή, από εδώ ξεκινούν δρομολόγια με φέρι για την Αμμουλιανή, και πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, το οποίο προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στον επισκέπτη του.

 • Με υπέροχη γραφική ομορφιά και παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, τα τοπία που αντικρίζει κανείς εδώ μπορούν να συγκριθούν και να «νικήσουν» σε γοητεία δημοφιλείς, εξωτικούς προορισμούς.

Αμμουλιανή: Οι υπέροχες παραλίες και ο γραφικός οικισμός

Για το μικρό μέγεθός της, απλώνεται σε μόλις 4,5 χλμ., η Αμμουλιανή διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα, με χρυσαφένια αμμουδιά ή μικρούς, απομονωμένους κόλπους, οι οποίοι προσεγγίζονται και με τα πόδια. Από τις πιο ιδιαίτερες ακρογιαλιές που θα συναντήσει κανείς εδώ οι Αλυκές, η Μεγάλη Αμμουδιά και ο Άγιος Γεώργιος.

 • Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει για τους επισκέπτες της η Αμμουλιανή, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στις ακρογιαλιές της. Μια βόλτα στον οικισμό του μικρού νησιού κάνει τον χρόνο να σταματά, με σημείο αναφοράς του τον παραδοσιακό Αρσανά, το παλιό ναυπηγείο στο λιμάνι της, όπου οι Αγιορείτες μοναχοί φύλασσαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία.

*******