Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 31 Μαίου 2021)

ΣΥΜΗ


Ένα κορίτσι δύο ετών από την Καλιφόρνια πέρασε το τεστ νοημοσύνης της Mensa

H Κάσε Κουέστ μπορεί να γεννήθηκε πριν από 730 ημέρες περίπου, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να γνωρίζει ήδη όλα τα χημικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα και να θυμάται «από στήθους» τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, το σχήμα και την τοποθεσία τους στον χάρτη. Μαθαίνει από τώρα ισπανικά και μπορεί να αποκρυπτογραφεί μοτίβα, όπως περιγράφουν οι γονείς της.


Εξ αρχής είχε την τάση να εξερευνά το περιβάλλον γύρω της και να ρωτά το «γιατί;»» λέει ο πατέρας της Kashe, Ντέβον, στο CNN. «Αν δεν γνωρίζει κάτι, θέλει να μάθει τι είναι και πως λειτουργεί. Μόλις το κατανοήσει, το εφαρμόζει». Από την στιγμή που η Κάσε είπε την πρώτη της λέξη, τα ταλέντα της αναπτύχθηκαν ραγδαία. Πολύ σύντομα άρχισε να μιλά με προτάσεις πέντε ή και περισσότερων λέξεων.

 • Το τεστ

Σε ένα τυπικό τσεκ απ, σε ηλικία 18 μηνών, η παιδίατρος πληροφορήθηκε για το εύρος των γνώσεων της μικρής στους αριθμούς, τα σχήματα και τα χρώματα, εντυπωσιάστηκε και παρότρυνε τους γονείς να εξετάσουν την «εκπληκτική» ευφυΐα της κόρης τους.

 • Όπως λέει η μητέρα της, Σουκίτ, αποφάσισαν να την πάνε σε ψυχολόγο που της έκανε τεστ IQ. Το αποτέλεσμα ήταν 146 σύμφωνα με την κλίμακα της εξέτασης, την ώρα που ο μέσος όρος στις ΗΠΑ είναι περίπου στο 100.

Οι γονείς ενθαρρύνουν την Κάσε να ικανοποιεί την περιέργειά της, αλλά δεν ξεχνούν πως είναι ακόμη νήπιο. «Είναι μόλις δύο ετών στην καρδιά, και χρειάζεται να κάνει παρέα με παιδιά της ηλικίας της, χωρίς να πιέζεται να συμπεριφέρεται ως μεγαλύτερη».


Charles Michel @eucopresident

 • Η ελευθερία και η δημοκρατία, 25 αιώνες μετά τον Σωκράτη, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας. Freedom and democracy, 25 centuries after Socrates, must be at the heart of our work. They are are the foundations of our European project. #40ΕλλαδαΕΕ
Εικόνα

 • «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς»

Στην Ευρώπη, μία πάθηση χαρακτηρίζεται σπάνια όταν προσβάλλει λιγότερα από 1 στα 2.000 άτομα. Πολλές από αυτές είναι πολύπλοκες, χρόνιες και εκφυλιστικές, προκαλώντας έτσι σοβαρές αναπηρίες.

 • Αυτήν τη στιγμή, υπολογίζεται πως, παγκοσμίως, νοσούν πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι από τα 6.000 με 8.000 διαφορετικά σπάνια νοσήματα που υπάρχουν, εκ των οποίων το 50% προσβάλλει παιδιά, με το 30% των παιδιών αυτών να πεθαίνει μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Συνήθως, οι εν λόγω ασθένειες μένουν για χρόνια αδιάγνωστες, ή λανθασμένα διαγνωσμένες, οδηγώντας σε μία «Διαγνωστική Οδύσσεια» τους ασθενείς, ενώ για το 95% δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή.

 • Το Σωματείο «“95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» ιδρύθηκε το 2019 ύστερα από πρωτοβουλία Ασθενών και Γονέων παιδιών με σπάνιο νόσημα.

Όραμα των ιδρυτικών μελών του, που είναι εκπαιδευμένοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ασθενών (EUPATI) και της Ακαδημίας Ασθενών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS), είναι να υποστηρίξει τους Σπάνιους και τους Αδιάγνωστους Σπάνιους Ασθενείς στην Ελλάδα, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα προκλήσεων εξαιτίας των χρόνιων, πολύπλοκων, και συχνά απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων τους, βελτιώνοντας τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσής τους.

Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, το Σωματείο αναπτύσσει το έργο του γύρω από 4 ειδικούς Άξονες Δράσης.

1ος: Εκπαίδευση και
Ενδυνάμωση
των Ασθενών, ώστε να παίρνουν σωστές αποφάσεις για την υγεία τους και να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες αποφάσεων σε θεσμικά και επιστημονικά όργανα.
2ος: Ενημέρωση και
Ευαισθητοποίηση
του γενικού πληθυσμού γύρω από τις Σπάνιες Παθήσεις και στήριξη ενεργειών για την ισότιμη πρόσβαση των Ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.

3ος: Δημιουργία Ειδικών
Κέντρων Αναφοράς
για να συμβάλλουν στην ενοποίηση των γνώσεων, στη βελτίωση της διάγνωσης, αλλά και στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης.

4ος: Προώθηση Έρευνας
και Κλινικών Μελετών
όπως και κάθε είδους Προγράμματος το οποίο σχετίζεται με τις Σπάνιες Παθήσεις.


Ένα ιστορικό τρεμπλ

Το 3-0 έκανε ο Ολυμπιακός στο Πόλο Γυναικών στους τελικούς με τη Βουλιαγμένη, μιας και τη νίκησε και στον τρίτο τελικό με 7-4 και έγραψε ιστορία. Ιστορία όχι μόνο γιατί πήρε το 8ο σερί πρωτάθλημα, αλλά και γιατί ολοκλήρωσε τη σεζόν με τρεμπλ!

Ένα ιστορικό τρεμπλ, το οποίο είναι το πρώτο του τμήματος. Αυτή η ομάδα όμως, έγραψε ιστορία! Ξανά! Για άλλη μία φορά.

Το... τερμάτισε ο Μιχάλης Κουντούρης! Το πήρε ΚΑΙ αυτό!

Οι «ερυθρόλευκες» του Χάρη Παυλίδη δεν μπήκαν ούτε τώρα καλά στον τελικό, βρέθηκαν πίσω με 3-0, αλλά ακολούθησε άλλη μία μεγάλη ανατροπή. Ανατροπή που έχει την «υπογραφή» του Θρύλου.

Έγραψαν ιστορία ξανά οι θρυλικές κοριτσάρες. Πήραν Ευρωπαϊκό. Πήραν Κύπελλο. Τώρα και το πρωτάθλημα!

Θρυλικές γοργόνες!Ειδικοί μιλούν στην «Κ»: Ο δεκάλογος για καλό και ασφαλές καλοκαίρι

 • eidikoi-miloyn-stin-k-o-dekalogos-gia-kalo-kai-asfales-kalokairi-561381418

«Σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι εφέτος έχουμε σημαντικές διαφορές», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, και εξηγεί: «Τώρα έχουμε μεγαλύτερη επιδημιολογική φόρτιση».

 • Μπορεί το τελευταίο πανδημικό κύμα να υποχωρεί σταθερά, ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων, των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων παραμένει υψηλός σε σχέση με πέρυσι.

Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 1.600, και των θανάτων 42, ενώ προχθές 521 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

 • «Από την άλλη, έχουμε και νέα θετικά δεδομένα», σημειώνει, «ένα είναι αναμφίβολα οι εμβολιασμοί. Οσοι έχουν ήδη γίνει αλλά κυρίως η δυναμική τους. Επίσης, οι διαγνωστικές δυνατότητες είναι μεγαλύτερες. Εχουμε μοριακά τεστ σε επάρκεια, τα rapid tests έχουν πλέον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, και διαθέτουμε το μεγάλο όπλο των self tests που γίνονται μαζικά και τα οποία παρεμβαίνουν εκεί που δεν “πάνε” τα άλλα, δηλαδή στους ασυμπτωματικούς.

Και φυσικά έχουμε καλύτερα εργαλεία επιδημιολογικής επιτήρησης. Τώρα έχουμε καλύτερους προγνωστικούς δείκτες για να μπορούμε να προλαβαίνουμε μεγάλη διασπορά του ιού και να παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται, όχι οριζόντια, αλλά κατά περιοχές.

 • Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η γονιδιωματική επιτήρηση με την έγκαιρη διάγνωση μεταλλαγμένων στελεχών». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τριάδα «μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών», αλλά και η σύσταση για κλειστές παρέες παραμένει και αυτό το καλοκαίρι.

«Να αποφεύγουμε τους μεγάλους συνωστισμούς με αγνώστους. Και εάν βρεθούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον να φοράμε μάσκα. Ας μένουμε μακριά από περιστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός και δεν μπορούμε να φοράμε μάσκα», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. Χωρίς υπερβολές.

 • «Η μάσκα στην παραλία συνεχώς, είναι υπερβολή. Δεν μπορείς να κυκλοφορείς στην παραλία με μάσκα εκτός και εάν πρέπει να πας στο μπαρ για να πάρεις κάτι», σημειώνει και προσθέτει, «μπορούμε να κάνουμε το μπάνιο μας στη θάλασσα και να επιστρέφουμε στην ομπρέλα με την παρέα μας. Εάν θέλουμε να χαιρετήσουμε ή να συνομιλήσουμε με κάποιον γνωστό μπορούμε να το κάνουμε από δύο μέτρα απόσταση».

Οι κανόνες

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι συστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις πολυσύχναστες περιοχές κολύμβησης, να τηρούμε δύο μέτρα απόσταση από άγνωστα άτομα, μέσα και έξω από το νερό, να φοράμε τη μάσκα όταν μετακινούμαστε στην παραλία, όπως από και προς το μπαρ, το ντους κ.ά., και να αποφεύγουμε την κοινή χρήση αντικειμένων με άλλους.

 • Κανόνες έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές και για άλλες δραστηριότητες. Ετσι, στα θερινά σινεμά, η πλειονότητα των οποίων προς το παρόν έχει μία προβολή ανά ημέρα, αγοράζουμε εισιτήριο μόνο ηλεκτρονικά, φοράμε πάντα μάσκα και δεν περιμένουμε το διάλειμμα, γιατί οι προβολές πλέον γίνονται χωρίς αυτό. Καθόμαστε ανά δύο και με κενές θέσεις να μας χωρίζουν από τις άλλες παρέες.

Στα εστιατόρια και στα καφέ καθόμαστε αναγκαστικά σε εξωτερικό χώρο, και χωρίς μουσική –τουλάχιστον προς το παρόν–, ενώ καλό είναι να φροντίσουμε να είμαστε σε παρέες έξι ή λιγότερων ατόμων εάν θέλουμε να βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι. Στην αναμονή τραπεζιού φοράμε πάντα τις μάσκες. Και στα ζωντανά θεάματα ο κανόνας είναι ότι καθόμαστε με αποστάσεις, υποχρεωτικά με μάσκες, δεν υπάρχει διάλειμμα, και σε οποιαδήποτε ουρά (κατά την είσοδο, για το κυλικείο, το μπαρ) κρατάμε 1,5 μέτρο απόσταση. Υποχρεωτική είναι η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο έλεγχός του γίνεται ανέπαφα με scanner.

 • Το επόμενο διάστημα αναμένονται πιο σαφείς οδηγίες για τους γάμους και τις βαπτίσεις, με τους διοργανωτές ήδη να ανησυχούν για το ότι θα γίνονται χωρίς μουσική. Για τη συμμετοχή μας ωστόσο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπου το λάθος στην τήρηση των μέτρων γίνεται εύκολα, οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή ή ακόμα και τη διενέργεια ενός self test πριν από τη συμμετοχή μας σε αυτά.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το τεστ είναι υποχρεωτικό (self test, rapid ή μοριακό) και πριν από το ταξίδι με πλοίο, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και όταν το ταξίδι γίνει πριν περάσουν δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

«Πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία για να έχουμε ένα καλοκαίρι ασφαλές», τονίζει ο κ. Γώγος. «Υπομονή χρειάζεται. Είναι λάθος οι πολίτες να θεωρούν ότι έχουμε απόλυτη ελευθερία. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα κεκτημένα. Αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο όλο τον χειμώνα».

eidikoi-miloyn-stin-k-o-dekalogos-gia-kalo-kai-asfales-kalokairi0

 • Πού θα παραμείνει ο «πολιτισμός της μάσκας»

Προσδοκίες για απαλλαγή από την υποχρέωση μάσκας έχει δημιουργήσει η επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», έως το τέλος Ιουνίου θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 το 70% του πληθυσμού, υπό την προϋπόθεση ότι οι παραδόσεις των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες θα γίνουν απρόσκοπτα και θα υπάρχει συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμη και να επιτευχθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας του πληθυσμού με τον εμβολιασμό, «ο πολιτισμός της μάσκας» θα παραμείνει σε κάποιες περιπτώσεις.

 • «Το “πετάμε τις μάσκες” είναι μια μεγάλη κουβέντα», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής κλινικής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και εξηγεί: «Σίγουρα σε εσωτερικούς χώρους όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, ο φόβος για μετάδοση του ιού εάν δεν γίνεται χρήση μάσκας είναι μικρότερος. Αλλά και σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούν να χαλαρώσουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά μόνο όταν φθάσει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τουλάχιστον στο 70%.

Και φυσικά σε “δύσκολους χώρους”, όπως είναι τα νοσοκομεία, οι μονάδες χρονίων πασχόντων, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και για τους οποίους η ανοσία από τα εμβόλια μπορεί να μην είναι όσο υψηλή είναι στα υγιή άτομα, πάντα θα υπάρχει η υποχρέωση της χρήσης της μάσκας. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι το μέτρο της μάσκας θα χαλαρώσει σίγουρα κάποια στιγμή, αλλά ο πολιτισμός της μάσκας θα παραμείνει σε συγκεκριμένους χώρους».

 • Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για το τείχος ανοσίας ενδέχεται να αλλάξει, αφού εξαρτάται από το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. «Μπορεί με τα νέα στελέχη όπως το βρετανικό, που έχει ήδη επικρατήσει, ή και το ινδικό, που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, ο στόχος του 70% να πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε 80% ή 85%», υπογραμμίζει.

Η πανδημία έβλαψε σοβαρά και την προσπάθεια κατά του καπνίσματος

Eμπόδιο στην προσπάθεια καταπολέμησης του καπνίσματος έβαλε η COVID-19. Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους, ενώ η ανατροπή της καθημερινότητας όλων δεν αποτέλεσε την κατάλληλη συνθήκη για διακοπή ή έστω μείωση του καπνίσματος, με τους ειδικούς να λαμβάνουν μάλιστα ενδείξεις ότι ενδεχομένως να αυξήθηκε η χρήση των προϊόντων καπνού εν μέσω πανδημίας, γεγονός που καθιστά το μήνυμα της φετινής 31ης Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος), «Δεσμεύομαι και σταματώ», απόλυτα επίκαιρο.

 • Είναι ενδεικτικά τα συμπεράσματα μελέτης σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα οποία, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το 9% των καπνιστών αύξησε την ημερήσια χρήση τσιγάρων.

Πάντως, τουλάχιστον έως το 2019 η καπνιστική συνήθεια στη χώρα μας είχε πτωτική πορεία, ειδικά στους νέους, για τους οποίους «το κάπνισμα είναι πλέον εκτός μόδας».

 • Σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού προγράμματος ESPAD σε μαθητικό πληθυσμό, η πλειονότητα των ελληνόπουλων 16 ετών (67,6%) ανέφερε το 2019 ότι δεν έχει καπνίσει ποτέ τσιγάρο, το 15,1% ότι κάπνισε τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες πριν από την έρευνα και το 8,1% ότι καπνίζει καθημερινά.

Τα ποσοστά αυτά είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα δύο δεκαετιών πριν. Το 1999, στην ίδια έρευνα, το 35,2% των 16χρονων στη χώρα μας είχε καπνίσει τσιγάρο τις τελευταίες 30 ημέρες και το 23,4% κάπνιζε καθημερινά.

«Την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, το μόνο νοσοκομείο που κράτησε ανοιχτό το ιατρείο διακοπής του καπνίσματος είναι ο “Ευαγγελισμός”», επισημαίνει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τέως πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Παρασκευή Κατσαούνου.

 • Σύμφωνα με την ίδια, και η ζήτηση από τους πολίτες για διακοπή του καπνίσματος μειώθηκε. Οπως τονίζει, «παρότι ο χώρος που είναι το ιατρείο στον “Ευαγγελισμό” βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο και δεν έχει σχέση με θαλάμους νοσηλείας ασθενών, παρατηρήσαμε ότι υπήρχε αναβολή στα αιτήματα για παροχή υπηρεσιών από καπνιστές που ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα, καθώς απέφυγαν να επισκεφθούν το νοσοκομείο.

Την ίδια αναβλητικότητα άλλωστε είδαμε και από ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενημερώσαμε ότι συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίες και υλοποιήσαμε διαδικτυακές συνεδρίες με ομάδες καπνιστών, με πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά και πάλι, είμαστε μόνο ένα νοσοκομείο που παρείχε αυτές τις υπηρεσίες τον τελευταίο χρόνο».

 • Σημειώνεται ότι στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος της Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» είναι σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο του οποίου έχουν αναπτυχθεί και παρεμβάσεις μέσω Διαδικτύου. Οι παρεμβάσεις αυτές εν μέσω πανδημίας επεκτάθηκαν σε όλα τα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια από το ιατρείο για να διακόψουν το κάπνισμα.

Αναφορικά με την επίδραση της πανδημίας στην καπνιστική συνήθεια, η κ. Κατσαούνου σημειώνει ότι «η εκτίμησή μας είναι πως μέσα στην πανδημία κάποιοι έχουν αυξήσει το κάπνισμα». Σύμφωνα με την ίδια, αυτό φάνηκε και σε πρόσφατη έρευνα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό επτά νοσοκομείων αναφοράς της COVID-19 για τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος στην ψυχική υγεία των υγειονομικών.

 • Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις συμμετέχοντες είναι καπνιστής και το 9% αύξησε την ποσότητα των τσιγάρων που κάπνιζε καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. «Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, κάποιοι θεώρησαν το κάπνισμα ως εκτόνωση και δύσκολα κάποιος θα αποφάσιζε σε μια περίοδο που είναι πιεσμένος να το διακόψει. Ειδικά εάν δεν είχε τρόπο να βρει βοήθεια».
eidikoi-miloyn-stin-k-o-dekalogos-gia-kalo-kai-asfales-kalokairi2
Το ιατρείο διακοπής καπνίσματος του «Ευαγγελισμού», του μόνου νοσοκομείου που κράτησε ανοιχτό το σχετικό ιατρείο την περίοδο της πανδημίας. 

Οι μελέτες

Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η δημοσιοποίηση κάποιων μελετών στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τις οποίες στο σύνολο των νοσηλευομένων το ποσοστό των καπνιστών ήταν χαμηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και για προστατευτική δράση του καπνίσματος έναντι της COVID-19.

 • Αυτό όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά, όπως κατέδειξαν νεότερες μελέτες, οι καπνιστές με COVID-19 είχαν υψηλότερο φορτίο συμπτωμάτων και περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Mετα-ανάλυση μελετών που διεξήγαγε η Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο «Ιπποκράτειο» έδειξε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για βαρύτερη νόσο κατά 34%. «Ομως οι πρώτες μελέτες απενοχοποίησαν πολλούς καπνιστές.

 • Ετσι, πιθανόν κάποιοι να συνέχισαν να καπνίζουν και κάποιοι να βρήκαν μια μέση λύση, του ηλεκτρονικού τσιγάρου», σημειώνει η κ. Κατσαούνου, που επισημαίνει ότι συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να δώσει μελέτη που σχεδιάζεται να υλοποιήσει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Το σίγουρο όμως είναι ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τη διακοπή του καπνίσματος. Και τώρα που επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα, ό,τι αναβάλαμε λόγω της COVID-19 καλό είναι να το προγραμματίσουμε».


Η πορεία του «προβλήματος χωρίς λύση»
Αλέξης Παπαχελάς

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα στο κόκκινο. Φθάσαμε, για πρώτη φορά από το 1996, πολύ κοντά σε μία ένοπλη σύγκρουση. Τώρα όλα δείχνουν ότι διανύουμε μια περίοδο σχετικής νηνεμίας. Θα υπάρχουν ρητορικές αντιπαραθέσεις και ελεγχόμενες εντάσεις, αλλά όχι ανεξέλεγκτες κρίσεις.

 • Η Αγκυρα συνειδητοποίησε ότι ξοδεύει υπερβολικά πολύ κεφάλαιο διεθνώς για να υπερασπιστεί τη στάση της έναντι της Ελλάδος. Ο Ερντογάν έχει πολλά προβλήματα στο «πιάτο» του και θέλει τη σχέση με τη χώρα μας «παγωμένη» για τώρα. Δεν θα είναι εύκολο, βέβαια. Η εξάρτησή του από την ακραία εθνικιστική τουρκική Δεξιά είναι προφανής. Μπορεί να μην του αρέσει, αλλά τη χρειάζεται και καθιστά τακτικές επιθέσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο πολιτικά απαραίτητες.

Αθήνα και Αγκυρα έχουν συμφωνήσει ότι διαφωνούν, αλλά ότι μπορούν να ζήσουν με αυτή την παραδοχή για ένα διάστημα. Οι διπλωμάτες θα διαπραγματεύονται χωρίς πίεση, οι στρατιωτικοί το ίδιο με τον δικό τους κώδικα και ο χρόνος θα κυλάει. Εκτός, βεβαίως, εάν υπάρξουν τουρκικά ατοπήματα σήμερα στη Θράκη.

 • Η Κύπρος είναι μια διαφορετική ιστορία. Η πίεση θα συνεχιστεί. Στόχος είναι, πλέον, η επισημοποίηση της διχοτόμησης. Ο Ερντογάν θα προχωρήσει στο μεγάλο έργο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το οποίο αποτελεί και μια σημαντική επένδυση για το επιχειρηματικό κατεστημένο της Τουρκίας. Ηδη αναζητούνται κεφάλαια και στόχος είναι να προχωρήσει άμεσα. Υπάρχει και το σενάριο τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο παραμένει ενεργό, όμως θα εξαρτηθεί από ευρύτερες εξελίξεις.

Η Τουρκία μοιάζει αποφασισμένη να σπρώξει τα πράγματα στα άκρα στην Κύπρο, να εκβιάσει την τελική διευθέτηση του προβλήματος. Η Αγκυρα γνωρίζει ότι η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ένα αυτόνομο τουρκοκυπριακό κράτος να γίνει μέλος της γιατί θα ήταν σαν να έβαζε την ίδια την Τουρκία, και το βέτο της, στο κλαμπ από την πίσω πόρτα.

 • Τους επόμενους μήνες θα φανεί ποια θα είναι η πορεία του «προβλήματος χωρίς λύση», όπως συχνά το αποκαλούν πια έμπειροι διπλωμάτες. Oσοι παρακολουθούν την εξέλιξή του αναρωτιούνται αν η τραγική κατάληξη θα είναι η προσάρτηση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην Τουρκία. Θα φανεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μετεωρολογικό δελτίο δείχνει, λοιπόν, σχετική νηνεμία στο Αιγαίο και κλιμακούμενη ένταση στην Κύπρο. Τι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την πρόβλεψη; Ισως μια αιφνιδιαστική αναγγελία του Ερντογάν ότι το «Ορούτς Ρέις» ανακάλυψε κοίτασμα στην περιοχή ανάμεσα στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο «επιταχυντής της ιστορίας» θα έπιανε πάλι δουλειά…


 • Το όμορφο νησί της Σύμης

Το όμορφο νησί της Σύμης βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, πολύ κοντά στη Ρόδο. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για χαλαρές διακοπές με φόντο υπέροχες θάλασσες και παραδοσιακά χωριά.

Σύμη: Σαν ένας πίνακας ζωγραφικής στην άκρη του Αιγαίου - megeia.gr

 • Η Σύμη φημίζεται για τον κοσμοπολίτικο αέρα και τον πολυτελή χαρακτήρα της και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Δωδεκανήσων. Το μικρό νησί διαθέτει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, καθώς είναι γεμάτο πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια και αρχοντικά, τα οποία μαγεύουν με την κομψότητά τους.

Ένα σοκάκι της Σύμης το πιο γραφικό στον Κόσμο

Η Σύμη σήμερα

Η Σύμη είναι, επίσης, πλούσια σε πολιτιστικά αξιοθέατα και μνημεία, ενώ οι παραλίες της θεωρούνται από τις πιο όμορφες των Δωδεκανήσων. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ – με πιο γνωστή από όλες το συμιακό γαριδάκι – στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού.

 • Παραλίες στη Σύμη
  Υπέροχες παραλίες με δροσερά, πεντακάθαρα νερά και βοτσαλωτές ακτές σε περιμένουν στις καλοκαιρινές διακοπές σου στη Σύμη. Πολλές είναι οργανωμένες με παροχές και μαγαζιά. Κάποιες είναι προσβάσιμες οδικώς, αλλά οι περισσότερες προσεγγίζονται με καραβάκι.

Μερικές από τις αγαπημένες μας παραλίες στη Σύμη είναι:

Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας: Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή και γνωστή παραλία του νησιού, φημισμένη για τα ψηλά, κάθετα βράχια που πλαισιώνουν την ακτή και για τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της. Είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι και δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα εφόδια.


Άγιος Νικόλαος: Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Πεδί και έχει ρηχά νερά, δέντρα, μαγαζιά και ταβέρνες. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και προτιμάται συνήθως από οικογένειες.

Σύμη - Άγιος Νικόλαος | Hellas Beach
Άγιος Βασίλειος: Σίγουρα μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σύμης. Βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία και έχει κρυστάλλινα νερά και μερικά δέντρα που παρέχουν λίγη σκιά. Η παραλία είναι αρκετά απομονωμένη, λόγω της μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής που απατείται για να την προσεγγίσεις (περίπου 2 ώρες). Για τον λόγο αυτό, είναι ό,τι πρέπει για γυμνισμό.

Παραλια Άγιος Βασίλειος, Σύμη - Δωδεκάνησα
Νάνου: Εντυπωσιακή παραλία σε έναν κατάφυτο με κυπαρίσσια κόλπο. Έχει γαλάζια νερά και υπέροχο βυθό που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνες.

Παραλίες της Σύμης
Νος: Βρίσκεται δίπλα στο Γιαλό, το λιμάνι του νησιού, και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ένα μαγαζί που σερβίρει πρόχειρο φαγητό δίπλα στην παραλία.
Πέδι: Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο οικισμό και στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του νησιού και είναι από τις πιο γνωστές και κοσμικές παραλίες της Σύμης. Έχει καθαρά, καταγάλανα νερά και πολλές παροχές για τους επισκέπτες.
Αγία Μαρίνα: Μικρή αμμώδης παραλία κοντά στο Πέδι. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαρ-εστιατόριο. Στην είσοδο του κόλπου υπάρχει ένα νησάκι που προσδίδει ξεχωριστή ομορφιά στην παραλία και προσφέρεται για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά.

Αγ. Μαρίνα Σύμη - St Marina Symi island - YouTube

Παραλια Αγία Μαρίνα, Σύμη - Δωδεκάνησα
Τολί: Μικρή παραλία στα βόρεια του νησιού, με εκπληκτική θάλασσα, ομπρέλες, ξαπλώστρες και μία ταβέρνα. Είναι προσβάσιμη οδικώς ή με μεγάλη πεζοπορία για τους λάτρεις της περιπέτειας.
Μαρόνι: Γοητευτική παραλία με νερά σαν καθρέφτη, προσβάσιμη μόνο με καΐκι. Πίσω από την ακτή υπάρχει εντυπωσιακό δάσος με πεύκα.

 • Μαραθούντα: Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με πεντακάθαρα νερά και βότσαλα, ό,τι πρέπει για ήρεμες στιγμές. Αν και σχετικά απομονωμένη, η παραλία διαθέτει παροχές και μαγαζιά.

Beaches - Παραλίες - ΜΑΡΑΘΟΥΝΤΑ-MARATHOUNTA - Symi Photos - Φωτογραφίες της Σύμης
Σεσκλί: Πρόκειται για ένα μικρό, καταπράσινο νησάκι στα νότια της Σύμης. Εκεί θα βρεις μία υπέροχη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βότσαλα. Συνιστούμε να έχεις μαζί σου ομπρέλα, παρόλο που η παραλία έχει δέντρα που προσφέρουν σκιά.

ΤΟ ΣΕΣΚΛΙ

 • Αξιοθέατα στη Σύμη

Γραφικά σοκάκια - Κριτικές για Καλή Στράτα, Σύμη, Ελλάδα - Tripadvisor

Η Σύμη είναι γεμάτη εντυπωσιακά διατηρητέα νεοκλασικά που προσδίδουν μια αρχοντιά στο νησί και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια άλλη εποχή. Εκτός από τον κοσμοπολίτικο αέρα, η Σύμη είναι γνωστή και για τον πολιτιστικό της πλούτο. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι η Μονή Πανορμίτη, που αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Το Ferryhopper προτείνει τα εξής αξιοθέατα και δραστηριότητες κατά τη διαμονή σου στο νησί:

Πάνω από 145.000 πιστοί επισκέφθηκαν φέτος τον Πανορμίτη στη Σύμη | iEllada.gr

Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη
Αρχαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Σύμης
Ναυτικό Μουσείο Σύμης
Καθεδρικός ναός του Τιμίου Προδρόμου
Ψαραγορά
Βόλτα στον Γιαλό
Καλή Στράτα

 • Tip: Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Σύμης, με εκδηλώσεις, συναυλίες, γλέντια και παραστάσεις. Φρόντισε οι διακοπές σου στη Σύμη να συμπίπτουν με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ, καθώς δεν πρέπει να το χάσεις!

Οικισμοί στη Σύμη
Η Σύμη διαθέτει 5 βασικούς οικισμούς. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που περιλαμβάνει τον Γιαλό, το κοσμοπολίτικο λιμάνι με τα πολύχρωμα νεοκλασικά, και το γραφικό Χωριό. Οι 2 οικισμοί συνδέονται με 500 σκαλοπάτια, τη γνωστή Καλή Στράτα. Οι κύριοι οικισμοί της Σύμης είναι:

Γιαλός
Χωριό ή Άνω Σύμη
Εμπορειός
Μαραθούντα
Πεδί
Πανορμίτης

Η Σύμη είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυτελή νησιά των Δωδεκανήσων, με πληθώρα παροχών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες. Στην πρωτεύουσα βρίσκεις super markets, πρατήρια βενζίνης, ΑΤΜ, φαρμακεία και 2 περιφερειακά ιατρεία.

φωτογραφίες από τη Σύμη | Φωτογράφος γάμου και βάπτισης Γιάννης Λάριος ASWPP | Wedding Photographer in Greece

 • Στους βασικούς οικισμούς του νησιού υπάρχουν, επίσης, μαγαζιά και πληθώρα επιλογών για φαγητό και διασκέδαση, καθώς και πολλά καταλύματα για διαμονή. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με το τοπικό λεωφορείο και με θαλάσσια ταξί, τα οποία πάνε στις παραλίες και τα χωριά του νησιού. Η Σύμη διαθέτει επιπλέον και ταξί.

Η Σύμη συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το ταξίδι Πειραιάς – Σύμη διαρκεί κατά μέσο όρο 15 ώρες.

 • Ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Σύμη

Η Σύμη είναι ιδανικός προορισμός για island hopping, καθώς συνδέεται με τακτικά δρομολόγια πλοίων με τα περισσότερα Δωδεκάνησα. Το νησί έχει απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις για τα εξής λιμάνια:

Αγαθονήσι
Αρκιοι
Αστυπάλαια
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελλόριζο
Κως
Λειψοί
Λέρος
Νίσυρος
Πάτμος
Ρόδος
Σάμος
Τήλος
Χάλκη
Φούρνοι


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΠΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ