Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου & ο τύπος της Παρασκευής (15.4.2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – Ο ΤΥΠΟΣ της Παρασκευής 

****

 • Στην χώρα με την υψηλότερη ανεργία πτυχιούχων Στην χώρα που την τελευταία 10ετια πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι (κυρίως πτυχιούχοι) έφυγαν για το εξωτερικό Βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει ότι οι άνεργοι είναι άνεργοι επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες!!

**

Τελικά κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον κορονοϊό το φετινό Πάσχα

 • Δεν ξέρουμε αν ο κόσμος θα κάνει καλά, αλλά το σίγουρο είναι ένα: ότι κουράστηκε.

Αν ο κόσμος δεν έχει καταστραφεί από κάποιο πυρηνικό ολοκαύτωμα μέχρι τα τέλη του Απρίλη, μπορούμε να πούμε ότι πάμε ολοταχώς για ένα ακόμη Πάσχα υπό την σκιά της πανδημίας.

 • Περίπου δηλαδή γιατί αυτή η ιστορία στα μυαλά των περισσοτέρων, όχι μόνο έχει παρατραβήξει αλλά φαίνεται πώς έχει κουράσει. Υπάρχει ακόμα covid; Ναι. Πόσους νοιάζει; Σίγουρα πολύ λιγότερους από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Δεν ξέρω αν θυμάστε με την άνοδο της πανδημίας το 2020, όπου η τροχαία είχε ξεχυθεί στους δρόμους για να γράψει πρόστιμα σε όποιον την έκανε με ελαφρά για το εξοχικό του.

 • Ένα χρόνο αργότερα θα ήμασταν ακόμα με τις μάσκες, θα κοιτάζαμε λίγο δεξιά-αριστερά και πάνω από τον ώμο αν φτερνίζεται κανείς τριγύρω μας, αλλά φέτος μάλλον ο κόσμος δείχνει να μην ενδιαφέρεται και πολύ σε τι καθεστώς θα είναι το Πάσχα του.

Αρχικά να πούμε πως αυτό φαίνεται ήδη από τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετώπισε την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού. Αυτή την στιγμή και σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΟΔΥ, μόλις το 52,2% έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, ενώ τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι κοντά στις 29.000. Μήπως ο κόσμος κουράστηκε;

https://www.ratpack.gr


 • Πολιτική εθελοτυφλία

Πώς πολιτικοί αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώσης αντιλαμβάνονται το ίδιο το πολιτικό ακροατήριο;

Η διαπίστωση ότι συχνά οι κοινωνίες και τα εκλογικά σώματα δεν επιδεικνύουν πολιτική συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που θα αντιστοιχούσε στα χαρακτηριστικά και τις τάσεις όσων διαμορφώνουν τη «δημόσια σφαίρα» συναγωνίζεται σε συχνότητα επανάληψης τη σχεδόν παροιμιώδη φράση ότι «πέφτουμε από τα σύννεφα» σε περιπτώσεις εγκληματιών «της διπλανής πόρτας». Και αποτυπώνει την ίδια αδυναμία αντίληψης δυναμικών και ρευμάτων που ήταν στην πραγματικότητα εξαιρετικά «ορατά». Αυτό εξηγεί και την αμηχανία που καταδεικνύει η επίκληση «εννοιών» όπως ο «λαϊκισμός» ή – ακόμη χειρότερα – «τα άκρα».

Ολα αυτά έχουν να κάνουν και με το πώς πολιτικοί αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώσης αντιλαμβάνονται το ίδιο το πολιτικό ακροατήριο. Είναι ως εάν να διαμορφώνεται ο ιδεότυπος μιας «μεσαίας τάξης» η οποία δεν αντιμετωπίζει πραγματικό βιοτικό πρόβλημα (απλώς «ανησυχεί» για τον πληθωρισμό), αποδέχεται πλήρως την αγορά ως μόνο μηχανισμό κοινωνικής ρύθμισης (ακόμη και εάν διακυβεύει και τη δική της απασχόληση), είναι πλήρως πεπεισμένη ότι «δεν χρειάζονται επικίνδυνα πειράματα», συναινεί στην αυξημένη καταστολή, επικροτεί τη «θωράκιση των συνόρων» απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες και σε γενικές γραμμές συμπαρατάσσεται με τον «ευρωπαϊκό δρόμο».

Μόνο που αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον εγκλεισμό σε ένα ιδιότυπο echo chamber, παρά με αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως επίγνωση μιας πραγματικότητας που είναι πιο περίπλοκη και ως προς την υπαρκτή κοινωνική συνθήκη και την κλίμακα της επισφάλειας και ως προς την αγανάκτηση και την αναζήτηση εναλλακτικών, την ώρα που τόσο η νεολαία όσο και τα πιο «πληβειακά» κομμάτια αναπτύσσουν πολιτικές συμπεριφορές αρκετά διαφορετικές από τη «φανταστική μεσαία τάξη» που περιγράψαμε πιο πάνω.

Την ίδια στιγμή η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συλλάβει πλήρως αυτές τις δυναμικές, να τις συζητήσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές πολιτικής που συνεπάγονται για να μη μετατραπούν στο έδαφος που θα πυροδοτήσει συνολικότερες κοινωνικές εκρήξεις και βαθύτερες διαιρέσεις απλώς αποτυπώνει μια διαρκή πολιτική εθελοτυφλία.

https://www.in.gr/


 • Ντροπή! Ο κόσμος πεινάει και η εφορία αύξησε τις κατασχέσεις ακόμα και των συντάξεων

Στη λύση των… κατασχέσεων έχει καταφύγει η Εφορία, προκειμένου να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία, από φορολογουμένους που δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2021, παρά την πανδημία που είχε οδηγήσει σε lockdown, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε κανονικά σε κατασχέσεις καταθέσεων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και χρημάτων εις χείρας τρίτων.

Η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ότι την περασμένη χρονιά ασκήθηκαν από τα ελεγκτικά κέντρα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος 253.083 οφειλετών (έναντι 210.415 το 2020). Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, όπως τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ., παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα, αντιπροσωπεύοντας το 90,9%. Οι παραγγελίες κατάσχεσης αυξήθηκαν κατά 11,7% και διαμορφώθηκαν σε 6.934, οι υποθήκες αυξήθηκαν κατά 36,7% και διαμορφώθηκαν σε 9.481.

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι πλειστηριασμοί λόγω της αναστολής που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν κατά σχεδόν 79% και, από τους 3.065 το 2020, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 605.

Έρχεται το Eispraxis
Εντός του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis, το οποίο θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις καταθέσεων και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο του βασικού οφειλέτη όσο και συγγενών και εταίρων. Πρόκειται για τον Big Brother της Εφορίας, ο οποίος θα παρακολουθεί, θα «φακελώνει» όλες τις οφειλές των φορολογουμένων και θα δρομολογεί δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα σκιαγραφεί το προφίλ κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το TΑXISnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Καθημερινή ειδησεογραφία για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!


 • Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στην θέση του αξιωματούχου που ξύπνησε τον Πούτιν για να του πει πως καταστράφηκε μετά από ουκρανικό χτύπημα και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του το Moskva, η ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας.
 • Παιχνίδι της μοίρας; Το Moskva κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Mykolayiv, δηλαδή στην πόλη που σήμερα πολιορκείται από τους Ρώσους και εκεί που σαπίζει το τέταρτο καταδρομικό κλάσης Slava. Η καθέλκυσή του πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1990 αλλά ακολούθησε η κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
 • Η Εφορία διέγραψε 20 δισ. € από τα χρέη των μεγαλοοφειλετών ομολογώντας πως αδυνατεί να τα εισπράξει, την ώρα που κυνηγά με κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς τους φορολογούμενους που χρωστάνε μικροποσά προς το Δημόσιο. Αυτά για να μην ξεχνάμε ποιος είναι με ποιον.
 • Δεν θέλει και πολλά ο Έλληνας. *Να κερδάει η ομαδάρα του. *Να κερδάει το κόμμα. *Να κερδάει λάικζ και φόλοερζ. *Κι ας χάνει την ζωή του λίγο λίγο.

Οι αργίες που ακολουθούν

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022
Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022
Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου 2022
Εργατική Πρωτομαγιά 2 Μαΐου 2022 Δευτέρα (μεταφέρθηκε)
Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022, Δευτέρα
Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022, Δευτέρα
28η Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα.


 • Κόβουν το επίδομα ΑμεΑ μετά τον θάνατο των γονιών τους! «Άτομα με βαριά αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα, καταδικάζονται σε πλήρη οικονομική ένδεια, για μια μηδαμινή διαφορά της τάξης των 0, 50 ευρώ», καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ.
 • Χάνουν λέει κιλά Λιγνάδης Φιλιππίδης Πισπιρίγκου. Αυτός δεν ειν Κορυδαλλός, τα Πρίνου είναι.
 • Για κακοποίηση ζώου σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 επιβάλλεται (σωστά) ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και η πράξη χαρακτηρίζεται κακούργημα. Βίαζε την ανήλικη κόρη του από τα 12 έως τα 15 κ επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών .. Υποκρισία και αθλιότητα.. Τι πάει λάθος σε αυτήν τη χώρα;
 • Το περίεργο δεν είναι που επιτίθεται οργανωμένα ο Μητσοτάκης στους ανέργους, αλλά που οι άνεργοι δεν επιτίθενται οργανωμένα στους Μητσοτάκηδες και τα αφεντικά.
 • Φοράτε μάσκες όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Προφυλαχθείτε !!! Μην εμπιστεύεστε τον Πλεύρη και τον Μητσοτάκη Ο κορονοιος θερίζει 50 νεκροί κάθε μέρα, μέσος ορος
 • Βασικες δεξιοτητες εύρεσης εργασίας: * Κατάλληλο επώνυμο * Αν δεν υπάρχει, κατάλληλη κουμπαρια * Αν δεν υπάρχει, κατάλληλος κομματάρχης * Αν δεν υπάρχει, κατάλληλο γλείψιμο για διορισμό με 3,60 * Αν δεν υπάρχει, γίνε Πορτοσάλτε
 • Στις εκλογές όταν πάτε να ψηφίσετε να μην πάτε με την ταυτότητα σας στο χέρι, αλλά με τον λογαριασμό της ΔΕΗ μπας και ξυπνήσετε…
 • Για όσους έχουν απορίες, το χημικό όπλο για το οποίο καταγγέλουν οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη δεν είναι παρά το CS, το καλό παλιό δακρυγόνο που η ΕΛΑΣ ρίχνει για ψύλλου πήδημα και το οποίο – φυσικά και – είναι απαγορευμένο από τις διεθνείς συνθήκες για τον πόλεμο.
 • Οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν ότι λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού στις αγορές ομολόγων, μεγάλες εταιρείες όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motoroil, θα στραφούν στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Καταλαβαίνετε τι θα περισσέψει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι;