Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

  • To βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς είναι τυλιγμένο σε φελλό


****

Η μοναξιά του ατομικού σπορ

  • Οι πρωταθλητές των ατομικών αθλημάτων, ειδικά του τένις που απαιτεί πολύωρο και αλύπητο performance, δεν μπορούν να κρυφτούν μέσα σε μια ομάδα και εμφανίζονται διαρκώς εκτεθειμένοι, εντός και εκτός παιχνιδιού.

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΣΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ το συννεφιασμένο ΠΣΚ σε βουνά, παραλίες και απομονωμένους προορισμούς, μακριά από οθόνες και αλλεπάλληλες αθλητικές μεταδόσεις ασυνήθιστης κρισιμότητας που παγίδεψαν εμάς τους υπόλοιπους σε μια διαρκή υπερδιέγερση και σε μια σχιζοειδή εναλλαγή έντονων και αλληλοσυγκρουόμενων συναισθημάτων.

  • Πριν κοπάσουν οι απόηχοι από τον δραματικό αποκλεισμό της Σάκκαρη, ήρθε την Παρασκευή η θριαμβευτική πρόκριση του Τσιτσιπά στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, ενώ την επόμενη μέρα συνέβη το τραγικό (αλλά ευτυχώς όχι αμετάκλητο) περιστατικό με τον Έρικσεν στο Euro όταν η υφήλιος είδε έναν ποδοσφαιριστή να πέφτει σαν κομμένο δέντρο, και να σωριάζεται αναίσθητος και άψυχος στο χορτάρι, για να ακολουθήσουν σκηνές απίστευτης αγωνίας, φόρτισης και υπέρβασης μέχρι να διαδοθούν τα ανακουφιστικά νέα.

Η Κυριακή σημαδεύτηκε από την ηρωική και πολύ πικρή (ό,τι και να λέμε) ήττα του Έλληνα τενίστα στο Παρίσι ενώ αργότερα το ίδιο βράδυ ο έτερος σύγχρονος διεθνής σούπερ σταρ από τα μέρη μας (ξεχνάμε εύκολα ότι μέχρι και πολύ πρόσφατα δεν υπήρχε ποτέ κανένας), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ήταν, ως συνήθως, ο πρωταγωνιστής της νίκης των Μιλγουόκι Μπακς που έφεραν στα ίσια τους ημιτελικούς της Ανατολής στα playoffs του NBA.

  • Μιλάμε για πλήρη συναισθηματική εξάντληση. Τουλάχιστον, με όλα αυτά, δεν υπήρξε χρόνος για την ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια που σέρνει συνήθως η «Κυριακίλα» όταν απλώνεται στην πόλη μετά το σούρουπο.

Θυμήθηκα μια ατάκα του αείμνηστου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ο οποίος είχε γράψει τόνους κειμένων γύρω από το τένις: «Σας προκαλώ να προσπαθήσετε να φανταστείτε πώς μπορεί να είναι το να βρίσκεσαι ανάμεσα στους εκατό καλύτερους στον κόσμο σε κάτι. Σε οτιδήποτε». Ο Τσιτσιπάς είναι σαφώς στην πεντάδα κι ακόμα πιο πάνω.

  • Η πιο ισχυρή εικόνα αυτού του τριημέρου μεγάλων προσδοκιών και αναπάντεχων δραμάτων ήταν βεβαίως εκείνη με τον προστατευτικό κλοιό που δημιούργησαν με δάκρυα στα μάτια και κάπου μεταξύ απόγνωσης και ελπίδας, οι συμπαίκτες του γύρω από τον Έρικσεν για να τον προστατεύσουν από το αδιάκριτο, αδηφάγο και κανιβαλικό βλέμμα της κάμερας, των μέσων, των θεατών, όλων μας.

Την ξανασκέφτηκα αυτήν την πολυδιάστατη εικόνα που μεταξύ άλλων λειτουργεί και ως σύμβολο ομαδικής αλληλεγγύης, την Κυριακή το βράδυ όταν μέρος της ντόπιας «δημοκρατίας του διαδικτύου» είχε αρχίσει ήδη να ξερνά σαρκασμό, χαιρεκακία και αγνή, αμόλυντη σκατοψυχία εις βάρος του Τσιτσιπά. Οι πρωταθλητές των ατομικών αθλημάτων, ειδικά του τένις που απαιτεί πολύωρο και αλύπητο performance, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να κρυφτούν μέσα σε κάποια ομάδα.

  • Σε ένα άλλο κομμάτι που είχε γράψει πριν από δεκαπέντε χρόνια για (ή με αφορμή) τον αγαπημένο του Φέντερερ, ο Γουάλας, ο οποίος πίστευε ότι με (κιν)αισθητικούς όρους το τένις είναι το πιο ισχυρό από τα δημοφιλή αθλήματα, εν μέρει επειδή δεν είναι ομαδικό, κάνει λόγο για την ιδιαίτερη «ομορφιά» που διακρίνει τα σπορ στο κορυφαίο ανταγωνιστικό επίπεδο:

Δεν είναι η ομορφιά ο στόχος των ανταγωνιστικών αθλημάτων, τα σπορ όμως στο υψηλό τους επίπεδο αποτελούν ένα πρωταρχικό πεδίο έκφρασης του ανθρώπινου κάλλους. Και μιλάμε εδώ για μια ομορφιά πολύ συγκεκριμένου τύπου. Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε κινητική ομορφιά. Η ισχύ και η έλξη που ασκεί είναι οικουμενικές. Σπανίως έχει να κάνει με το σεξ ή με τις πολιτισμικές νόρμες.

  • Στην πραγματικότητα αφορά την συμφιλίωση των ανθρώπων με το γεγονός ότι έχουν ένα σώμα με δυνατότητες συγχρόνως περιορισμένες και άπειρες. Βεβαίως, ειδικά στα σπορ όπου αγωνίζονται άνδρες, σπανίως γίνεται λόγος για την ομορφιά ή για την χάρη ή και για το σώμα ακόμη.

Οι άντρες διακηρύττουν την αγάπη ή το πάθος τους για τα σπορ, αυτή η αγάπη όμως πρέπει πάντα να εκφράζεται σύμφωνα με την σημειωτική του πολέμου: αποκλεισμός, προέλαση, ιεραρχία, στρατηγική, ανάλυση, στολές, εμβλήματα, συγκρούσεις, ιαχές. Για λόγους που ακόμα δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητοί, οι περισσότεροι από μας [τους φιλάθλους], νιώθουμε πιο ασφαλείς με τους κώδικες του πολέμου παρά με αυτούς της αγάπης.

lifo.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

*****

  • To βιώσιμο μέλλον της ομορφιάς είναι τυλιγμένο σε φελλό

Χριστίνα ΧρόνηΧριστίνα Χρόνη – CNN Greece

Με την βιομηχανία της ομορφιάς να έχει τα μάτια στραμμένα προς ένα πιο βιώσιμο, πράσινο μέλλον, οι εταιρίες καλλυντικών συνεχώς αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις τους και αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα των συσκευασιών. Δισεκατομμύρια μονάδες πλαστικού δημιουργούνται κάθε χρόνο ώστε να συσκευάσουν τα αγαπημένα μας προϊόντα και κάθε εταιρία παραγωγής προσπαθεί να αντικαταστήσει αυτό το πλαστικό με ανακυκλώσιμες λύσεις ενώ παράλληλα τα εργοστάσια αναζητούν πράσινες λύσεις και ανανεώσιμους πόρους.

  • Πώς έρχεται λοιπόν ο φελλός να βρει μία θέση μέσα σε όλη αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τι ακριβώς είναι ο φελλός.

Ο φελλός προέρχεται από το φελλόδεντρο ή τη φελλοφόρο βελανιδιά . Είναι ένας αειθαλής Δρυς αργής ανάπτυξης του οποίου ο κορμός είναι τυλιγμένος με… φελλό. Για την συγκομιδή του φελλού δεν χρειάζεται να κοπεί το δέντρο παρά μόνο να αποσπαστεί σε φύλλα το εξωτερικό μέρος του κορμού (ο φελλός δηλαδή). Το δέντρο δεν επιβαρύνεται και δημιουργεί ξανά αυτό το περίβλημα φελλού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Έχουμε λοιπόν μία ανανεώσιμη πηγή υλικού που δεν απαιτεί το θάνατο του δέντρου.

  • Εκτός από ανανεώσιμο υλικό ωστόσο, ο φελλός είναι και ένα απόλυτα βιοδιασπώμενο υλικό καθώς εν καιρό, καταναλώνεται από έντομα αφήνοντας μηδενικό άνθρακα. Η σύνθεσή του μάλιστα, είναι κατά 90% αέρας πράγμα που τον καθιστά απόλυτα μονωτικό και σχεδόν μη πορώδη και γι᾽αυτό είναι το go to υλικό για τη συσκευασία μπουκαλιών κρασιού, αφού δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον αέρα ούτε και απορροφά τα υγρά που προστατεύει. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι, πολλές εταιρίες καλλυντικών έχουν στραφεί προς το φελλό για τη δημιουργία πράσινων συσκευασιών με σκοπό να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων τους αλλά και το δικό μας.

Έχουμε λοιπόν ένα υλικό που ανανεώνεται, που δεν επιβαρύνει τη φύση και έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα… ή μήπως όχι; Κι όμως, η μαγεία του φελλού δεν σταματά εκεί. Είναι ένα από τα ελάχιστα υλικά στη γη που έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.

  • Βλέπεις, η συγκομιδή του φελλού αναγκάζει ουσιαστικά το δέντρο να ανακατασκευάσει το φλοιό του, και επομένως να χρησιμοποιήσει τη φωτοσύνθεση άρα και το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, βοηθώντας έτσι στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η χρήση του φελλού τις συσκευασίες λοιπόν όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά το βοηθά σημαντικά. Τα φελλόδεντρα, μπορούν, κατά μέσο όρο, να ζήσουν από 150 ως και 200 χρόνια και μάλιστα, δεν είναι εύφλεκτα. Ο φλοιός φελλού προστατεύει τα μέρη του δέντρου, επιτρέποντάς τους να δέσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμη και όταν οι πυρκαγιές καταστρέφουν ένα δάσος.

  • Μιλάμε λοιπόν για την απόλυτα βιώσιμη, πρακτική πηγή υλικών για τη βιομηχανία της ομορφιάς, της οποίας οι βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον έχουν πάρει παροιμιώδεις διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Ήδη, πολλές εταιρίες έχουν ξεκινήσει την παραγωγή συσκευασιών από φύλλα φελλού και αναμένεται ότι το μέλλον, θα είναι πιο ελαφρύ, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο απλά και μόνο χάρη στον ταπεινό φελλό, το μαγικό υλικό με το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα που μπορεί να κάνει τον κόσμο ομορφότερο.

*****

Τα μονοκλωνικά, η Κούβα και ο Παύλος Πολάκης

Αν σήμερα κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιος βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης έστηνε… καμπάνιες απαιτώντας επίμονα την αγορά ενός οποιουδήποτε φαρμάκου, δεν θα τον ξέπλενε τίποτα από τα υπονοούμενα και το στόμα του Παύλου Πολάκη. Κι όμως ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες κυκλοφορεί και διαλαλεί την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα προμήθειας των μονοκλωνικών φαρμάκων. Θα πει κάποιος, μα είναι γιατρός. Και ως γιατρός έχει γνώση. Και έχει και γνώμη.

  • Αλλά γιατί εμείς να αποδεχθούμε ότι ο Πολάκης ό,τι λέει το λέει επειδή είναι απλώς γιατρός και έχει γνώσεις; Εκείνος πετάει στον κάλαθο των αχρήστων καθηγητάδες και καθηγητάδες με αισχρά υπονοούμενα και απειλητικές προειδοποιήσεις σαν την τελευταία που διατυπώνει στην ανάρτησή του στο fb: «ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ».

Ο Παύλος Πολάκης εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους dealer του αντιεμβολιασμού και του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Σκορπάει την αμφιβολία στους διστακτικούς λέγοντας ότι χορηγούνται μαζικά «εμβόλια που δεν έχουν τελειώσει με τον ενδεδειγμένο έλεγχο τη φάσης τρία» και φοβίζει όσους ήδη εμβολιαστεί επιμένοντας στην ανηθικότητα του «ξεστοκαρίσματος» που χρησιμοποίησε πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Η πραγματικότητα είναι ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ για μια κοινωνία που έχει αντιπολίτευση σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ σκληρή και για ορισμένους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού κουμάντο στη στρατηγική, στην επικοινωνία και στη γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό κάνει ο Παύλος Πολάκης.

Ούτε ο Ξανθός που εμβολιάστηκε με το Astra Zeneca χωρίς αστερίσκους, ούτε ο Νίκος Φίλης ούτε η κ. Μπέττυ Μπαζιάνα που εμβολιάστηκε με τη σειρά της και φωτογραφήθηκε για τον συμβολισμό της πράξης. Γκούγκλαρα να δω αν θα βρω αντίστοιχη φωτογραφία του πρώην υπουργού που ως γιατρός προηγείται στον εμβολιασμό αλλά δεν βρήκα. Ισως δεν έψαξα καλά. Μην το κουράζουμε.

  • Ο Παύλος Πολάκης κάνει ταμείο στην Κουμουνδούρου και κάθε που νυχτώνει προσθέτει τους νεκρούς της μέρας. Προκαλώντας ενθουσιασμό στους ακόλουθους του που ζουν με την προσμονή των παραδείσων της Αριστεράς.

«Κούβα: λιγότεροι από 1000 νεκροί από την πανδημία σε έναν πληθυσμό των 11 εκ. Στην Ελλάδα 12.419 νεκροί. Γιατί;» ρωτά τον πρώην υπουργό follower του. Μήπως υπάρχει στην Κούβα εταιρία που παράγει και διαθέτει μονοκλωνικά και έσωσε 10.999.000 Κουβανούς;

*****

  • ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΑ 102 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

«Μισή-Εβραία» από τη μητέρα της, η Ingeborg, «Inge», Syllm, μετέπειτα Rapoport (1912 – 2017) κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή το 1938 στην Ιατρική σχολή του Αμβούργου, αλλά δεν της επετράπη να την υποστηρίξει εξαιτίας των ναζιστικών ρατσιστικών νόμων.\

Ingeborg Rapoport - zxc.wiki

 

  • Έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στην παιδιατρική, γνώρισε τον Εβραίο σύζυγό της, βιοχημικό Samuel Rapoport με τον οποίο θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Αμφότεροι κομμουνιστές, θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ το 1950, όταν ο μακαρθισμός τους έβαλε στο στόχαστρό του.

Επιχείρησαν να εργαστούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην επικρατούσα ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα καμιά δεν ήθελε κομμουνιστές μετανάστες που ζητούσαν άσυλο. Ούτε το Ισραήλ τούς δέχθηκε επειδή ήταν δεδηλωμένοι αντισιωνιστές.

  • Τελικά, κατέληξαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου διέπρεψαν. Η Syllm-Rapoport έγινε η πρώτη καθηγήτρια Νεογνολογίας στην Ευρώπη.

Το 2015, η Ιατρική σχολή του Αμβούργου αποφάσισε να εξοφλήσει το χρέος της απονέμοντας στην Syllm-Rapoport τον τίτλο του διδάκτορα για την κατατεθείσα διατριβή της. Ωστόσο, η Inge απαίτησε να εξεταστεί, και μάλιστα φρόντισε να ενημερωθεί για όλες τις νεότερες έρευνες σχετικά με τη διφθερίτιδα.

  • Η εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις καθηγητές, την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Βερολίνο, και αφού την εξέτασαν επί 45 λεπτά, ενέκριναν τη διατριβή της. Η Inge ήταν 102 ετών — το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο στην ιστορία που απέκτησε διδακτορικό.

Το «Αλκατράζ» της Ιταλίας αλλάζει: Η θλιβερή ιστορία πίσω από το μικροσκοπικό νησί – φυλακή

Το «Αλκατράζ» της Ιταλίας αλλάζει: Η θλιβερή ιστορία πίσω από το  μικροσκοπικό νησί - φυλακή - CNN.gr

Είναι τρομακτικό, εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο. Κατοικημένο από γλάρους, με τους μοναδικούς ημερήσιους επισκέπτες να είναι οι αυτοδύτες, το Σάντο Στεφάνο είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί μεταξύ Ρώμης και Νάπολης, όπου κυριαρχεί η σιωπή, αν και όχι για πολύ ακόμη. Αυτό ήταν κάποτε το Αλκατράζ της Ιταλίας.

  • Για αιώνες, εγκληματίες, ληστές, αναρχικοί και πολιτικοί αντιφρονούντες στέλνονταν εκεί για να… σαπίσουν. Από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο, ο οποίος εξόρισε την κόρη του στο γειτονικό νησί του Βεντοτένε, και το φασιστικό καθεστώς, το οποίο εξόριζε εκεί όσους θεωρούσε εχθρούς του κράτους, οι ηγεμόνες σε όλη την ιταλική ιστορία έχουν χρησιμοποιήσει το Σάντο Στεφάνο ως ένα από τα πιο ζοφερά μέρη, όσων θεωρούνταν οι χειρότεροι των χειροτέρων.

Το 1965 η φυλακή έκλεισε και το νησί εγκαταλείφθηκε. Μέχρι σήμερα, όμως, καθώς θα επιστρέψει πάλι στη ζωή με ένα φιλόδοξο σχέδιο αναμόρφωσης. Το ιταλικό κράτος θα ξοδέψει 70 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει πνοή στο Σάντο Στεφάνο, μετατρέποντάς το σε ένα υπαίθριο μουσείο και ένα τουριστικό hotspot στα πρότυπα του Αλκατράζ της Αμερικής. Οι εργασίες συντήρησης βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διασφάλιση καίριων σημείων του νησιού και μέσα στον μήνα θα προκηρυχθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με τον τρόπο ανακαίνισης της φυλακής.

*****

TITIBIΣMATA

Πρετεντέρης

@tovimagr

ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στους κατοίκους μιας «φούσκας» που σκέφτονται σαν εκείνον και πιστεύουν τα ίδια. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική. Και για αυτό καμία πολιτική παράταξη δεν μπορεί να ζει εγκλωβισμένη σε «φούσκες» #εμπιστευτικά

Εικόνα

*****
Απίστευτο θέαμα. Κάνουν ανοιχτές εκδηλώσεις παρουσία του ίδιου του Τσίπρα και δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε τις ελάχιστες θέσεις που τους επιτρέπεται λόγω COVID. Θλιβερή κατάσταση.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
****
Μ.Π: Σεμνά-ταπεινά προς συναδέλφους: Μήπως το παρακάνουμε από ένα σημείο και μετά με τα Γλυκά Νερά; Μήπως αυτό που κάνουμε-εκτός των νέων στοιχείων ρεπορτάζ που προκύπτουν-είναι μόνο τροφοδοσία της αδηφαγίας και της ανάγκης για κλειδαρότρυπα σε μια επιρρεπή κοινωνία; Μήπως φτάνει;
****
Από πότε η ερτ η δημόσια ελληνική τηλεόραση χρησιμοποιεί τον ηλιθιο νεολογισμο Γυναικοκτονια. Αποφάσισαν οι υπεύθυνοι να περάσουν στην καθουμελουμενη έναν όρο που υφίσταται μόνο στο μυαλό των αριστερών;

Εικόνα

****
Ν.Ο: φαβελα Ροσινια του Ριο Ντε Τζανεϊρο υπαρχει ενα μονο δεντρο σε ολη την εικονα φανταζει σαν ζωγραφια

.

Εικόνα

*****
  • Η Ομόνοια πλέον θυμίζει πλατεία ασιατικής πρωτεύουσας. Πέρασα πριν από λίγο και έπαθα σοκ.
Αγαπητοί,δεν είναι ο #Μωραιτης, ειναι η σχολή του Βαξεβάνη, (εργοδοτης Μωραΐτη), είναι ο Πολάκης, για να μην τα πολυλογούμε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πραγματικό του πρόσωπο.

Εικόνα



  • Καί κλαίμε όταν μας κλέβουν ή μας σκοτώνουν οι εγκληματίες ! Τότε θέλουμε την αστυνομία , αλλά πριν φωνάζουμε μπάτσοι , γουρούνια, δολοφόνοι! Ντροπή μας !!

  • Σε όλο τον κόσμο οι αστυνομικοί χαίρουν σεβασμού. Εδώ τους βρίζουμε οι περισσότεροι, και τους λοιδωρουμε.
  • Οι προδότες πολιτικοί σε συνεργασία με τούς κομμουνιστές καί τούς συνοδοιπόρους, ξεφτιλίζουν τα σώματα ασφαλείας εδώ και 47 χρόνια! Μεγάλη ευθύνη όμως φέρουν οι σφουγγοκωλλάριοι αξιωματικοί πού βάζουν την καριέρα τους, πάνω από την αξιοπρέπεια της υπηρεσίας τους! Κομματικοποίηση!
  • Πέστα, άνθρωπέ μου!!! Σε μια τελική, γιατί να προλάβεις 95% μια βαριά νόσηση με είκοσι ευρώ κόστος όταν μπορείς να έχεις 35% πιθανότητες να σώσεις μια ζωή με κόστος τέσσερα χιλιάρικα;Εικόνα