Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Ο ΤΥΠΟΣ της Παρασκευής (01 Ιουλίου)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

**

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο ΤΥΠΟΣ της Παρασκευής

**

«Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ»

Eίναι ένα θεατρικό έργο, στο οποίο, για πρώτη φορά, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καθώς και η Μικρασιατική καταστροφή, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

 • Είναι η συγκλονιστική προσωπικότητα και η ιστορία του πιο πολυσυζητημένου και του πιο αγαπημένου επισκόπου. Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη ιστορία ενός ιερέα, αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών, ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ύμνο στην πίστη, στην αγάπη για την πατρίδα, στην αγιότητα, στην ταπεινότητα και στην εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα των Χριστιανών στην Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

 • Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τον θεόπνευστο και παρηγορητικό λόγο και τις νουθεσίες του Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου προς το ποίμνιό του. Αλλά και πρόσφυγες που πήραν μαζί τους μόνο τις τραγικές εικόνες και τα συναισθήματά τους, επιβεβαιώνουν την τραγική συμφορά, την κατακρεούργηση και διαπόμπευση του εθνομάρτυρα από τουρκικό όχλο, και τον μαρτυρικό του θάνατο, που υπήρξε το εξωφρενικότερο εξ όλων, έγκλημα των Τούρκων.

Το έργο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στο ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

 • Μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, ένας φόρος τιμής στην μνήμη του Επισκόπου και του ποίμνιού του.
  Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα, όπου με την σύμπραξη όλων των συντελεστών, ξεγυμνώνει την πικρή αλήθεια και σίγουρα θα αγγίξει τις ψυχές όλων.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

«Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή, το έργο και το τραγικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου, του τελευταίου Μητροπολίτου της Ελληνικής Σμύρνης.

Ενός σημαντικού άγιου, Εθνομάρτυρα, ο οποίος προσέφερε, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε και μαρτύρησε στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922.

Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.

Κατά την διάρκεια του, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου Χρυσοστόμου, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.

Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του έργου, έρχονται στις μνήμες, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία, που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις, που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την Ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη… Κατά την διάρκεια του έργου, ακούγονται ζωντανά, Σμυρναϊκά τραγούδια και βυζαντινοί ύμνοι.

Οι βασικοί συντελεστές του έργου είναι:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ

ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ

ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΑΡΕΤΗ ΤΣΙΑΜΠΟΚΑΛΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΝΟΥΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΕΤΤΟΥ

Οργάνωση παραγωγής

anasaplay

6937554575


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ- «Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

Έγραψα το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», για την επέτειο των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Για να θυμόμαστε, να τιμούμε, να δοξάζουμε αλλά και να αδράξουμε το ήθος, τις αξίες τις αρχές του Ελληνισμού της Ιωνικής γης.

 • Με αυτό το έργο, αποτίνω φόρο τιμής στους προγόνους μου, και σε όλους εκείνους που τίμησαν τον Ελληνισμό. Θεώρησα αναγκαίο και σημαντικό, να διοχετευτεί στους νεότερους η ιστορική γνώση και να αφυπνίσει στους μεγαλύτερους την ιστορική μνήμη.

Στο έργο, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Κατέγραψα σε αυτή την παράσταση, την Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας και που η μορφή του είναι συνυφασμένη με την Μικρασιατική καταστροφή.

 • Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη μαρτυρία του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Χαροκόπου, ο οποίος ευρισκόταν κοντά του, όλα τα χρόνια της πεφωτισμένης δεσποτείας του.

Ευελπιστώ πως η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του έργου, θα διεγείρει συναισθήματα και θα αποτελέσει παράδειγμα για την πίστη, την αγάπη για την πατρίδα, την αγιότητα, την ταπεινότητα και την εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

 • Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ακόμα, ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας.

Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τους διαλόγους των προσώπων του έργου.

 • Το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στα ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι Αύγουστος του 1922.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, στο αρχονταρίκι – γραφείο του, είναι γονατισμένος μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας και προσεύχεται. Τα λόγια και η παράκλησή του είναι συγκλονιστικά.

Έξω από το αρχονταρίκι ακούγονται φωνές, ουρλιαχτά και σφαίρες που πέφτουν. Ξέρει πως το μαρτύριο που ελλοχεύει, θα είναι απερίγραπτο. Την προσευχή του, την διακόπτη, η αδελφή του Εριφύλη που είναι κοντά του και τον περιποιείται πολλά χρόνια.

 • Τον ενημερώνει πως στο προαύλιο της Αγίας Φωτεινής έχουν συγκεντρωθεί πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί, είναι τρομαγμένοι, ζητούν προστασία και τον παρηγορητικό του λόγο. Ο Χρυσόστομος τους ηρεμεί, μιλώντας τους για πίστη και ελπίδα.

Επιστρέφει στο γραφείο του και μαντεύοντας το τέλος που έρχεται, γράφει τα απομνημονεύματά του. Θέλει να μεταδώσει τον βίο του στους νεότερους. Λίγο αργότερα έντονα κτυπήματα στην πόρτα, επιβεβαιώνουν τις σκέψεις του. Τούρκοι αξιωματικοί μπαίνουν βίαια στον χώρο και του ζητούν να τους ακολουθήσει.

Κοντά του τρέχουν και προσπαθούν να τους εμποδίσουν ο αδελφός του Ευγένιος, η αδελφή του Εριφύλη, ο επιστήθιος φίλος του ιερέας, π. Γεράσιμος, και η Αγγελιώ παιδική του φίλη και αφοσιωμένη σε αυτόν.

 • Η προσαγωγή του στο φρουραρχείο τρομοκρατεί τους ενορίτες και διαδίδεται στους χριστιανούς της Σμύρνης. Κι όταν λίγο αργότερα ο Χρυσόστομος ταλαιπωρημένος γυρίζει στο γραφείο του, ο πατέρας Γεράσιμος του ζητάει απεγνωσμένα να τον φυγαδεύσει, για να αποφύγουν τα χειρότερα. Ο Χρυσόστομος αρνείται να εγκαταλείψει το ποίμνιό του.

Τοι ίδιο βράδυ οι Τούρκοι αξιωματικοί επιστρέφου και με βιαιότητα απαιτούν να τους ακολουθήσει. Ο Νουρεντίν τον ζητούσε στο φρουραρχείο. Ο Χρυσόστομος καταλαβαίνει τι θα επακολουθήσει. Και ενώ οι δικοί του άνθρωποι στο αρχονταρίκι, βιώνουν την αγωνία περιμένοντας κάποιο νέο του, διαβάζουν αποσπάσματα από τα απομνημονεύματά του, τα οποία προβάλλονται σε βίντεο οθόνη, από τα νεανικά του χρόνια στην Τρίγλια της Βιθυνίας και από εποχή που ήταν Μητροπολίτης Δράμας.

 • Ακολουθεί το δικαστήριο με τον διοικητή Νουρεντίν όπου τον κατηγορούν φιλελληνική στάση και ενέργειες εναντίον του τουρκικού έθνους. Ο Νουρεντίν, σαν ένας νέος Πόντιος Πιλάτος, τον παραδίδει στον φανατισμένο Τουρκικό όχλο.

Τα βασανιστήρια φρικιαστικά. Τα τελευταία του λόγια συγκλονιστικά. Χωρίς επιφύλαξη, δισταγμό και φόβο. Το τέλος είναι αποτρόπαιο…Ο θάνατος μαρτυρικός. Οι μάρτυρες ενός εγκληματικού θανάτου, προσεύχονται για το Έλεος του Θεού…

 • Η τελευταία μέρα της ζωής της Σμύρνης, έχει έρθει… Λίγο αργότερα το μόνο που διακρίνεται είναι καπνός, και ακούγονται σπαρακτικά κλάματα… Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας μας, έρχονται στις μνήμες μας, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Μέσα από τα συγκλονιστικά λόγια του Μητροπολίτου Σμύρνης, διαδραματίζονται το εκκλησιαστικό του και το εθνικό του έργο. Ένα έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις. Κι όσο ζουν αυτές οι μνήμες, στην συνείδηση του Έλληνα, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική και τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, θα μείνουν στην σκέψη όλων μας, για πάντα αξέχαστα!

Το κείμενο, το έχει γράψει η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου και το σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Λοϊζίδης. Ένα μοναδικό καστ από 6 πρωταγωνιστές πλαισιώνουν την παράσταση.

 • Στο ρόλο του Χρυσοστόμου ο ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ, στο ρόλο της αδελφής του Εριφύλης, η ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ, στον ρόλο του π. Γεράσιμου ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ και πρωταγωνιστούν ακόμα, ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΡΑΚΗΣ και η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΥΡΗ.

Σε όλη την διάρκεια του έργου, ακούγονται ΖΩΝΤΑΝΑ από τους ηθοποιούς Βυζαντινοί ύμνοι και Σμυρναίικα μοιρολόγια.

**

May be an image of text that says 'To NATO πάει να σώσει μια χώρα που δεν είναι στο NATO από μια άλλη χώρα η όποια ούτε κι αυτή είναι στο NATO, ενώ ταυτόχρονα μια άλλη χώρα που είναι στο NATO έχει καταλειφθεί εδώ και 50 χρόνια από μια άλλη χώρα που είναι στο NATO, αλλά ΤΟ NATO μούγκα... Για να μην έχετε κενά...'

**

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Κύπρος δεν είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως, δεν ήταν ποτέ.

**

Η αυτοκτονία της κόρης του μαράζωσε τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου

Έφτασα κατα τις 07.00 το πρωί στο χειρουργείο. Ο Διευθυντής ήταν ήδη εκεί..
 • Κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο κ όλα έδειχναν ότι δεν είχε κοιμηθεί ούτε λεπτό…
Μιλούσε στο τηλ κ φώναζε να έρθουν στο γραφείο του Αναισθησιολόγοι, Καρδιοχειρουργοί, Αγγειοχειρουργοί, Παιδοχειρουργοί κ όποια ειδικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στο Χ/Ο που θα έκανε ….
 • Εγώ φοιτήτρια, χωμένη σε μιαν άκρη να μην πολυφαίνομαι κ το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν πως θα κατάφερνα να μπω στο Χ/Ο του. Να δω τον Θρύλο να ζωγραφίζει. Να αρπάξουν τα μάτια κ τα αυτιά μου όσα περισσότερα μπορούσαν από τον Δάσκαλο.Ακόμη κ σ’ αυτό πόσο μακρυά από αυτόν ήμουν….
Εγώ έπαιζα με τις σκέψεις κ αυτός είχε μαζέψει περίπου 20 γιατρούς κ σαν στρατηγός ζωγράφιζε ανατομικά στοιχεία σε κόλλες Α4 κ αφού χώρισε χειρουργούς κ νοσηλευτές σε ομάδες άρχισε να εξηγεί ποια ομάδα θα μπει πότε. Που κ με ποιον τρόπο στο μικρό σωματάκι του Σταύρου…
 • Ο Σταύρος λοιπόν, 12 ετών.
Την προηγούμενη το απόγευμα έπαιζε με τους φίλους του σε ένα γιαπί κάπου στην Λάρισα κ για κακή του τύχη έπεσε κ διαπέρασε το σώμα του—από καρωτίδα μέχρι αορτή–ένας αιχμηρότατος σωλήνας. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες περιγραφές της βλάβης κ του τραύματος.. Άρχισε η μεγάλη περιπέτεια του. Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ..  Λαρισα….Κατερινη….Αχεπα…. Μέχρι που σχεδόν με τις τελευταίες του αναπνοές τον έφεραν μέσα στην νύχτα στο Παπανικολάου…
 • Γιατί απλά, αν ΔΕΝ μπορούσε να τον σώσει ο Σπύρου τότε ΔΕΝ μπορούσε Κανείς..ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ..
Ο Διευθυντής λοιπόν χωρίς άλλη σκέψη έφτασε κ αυτός μέσα στην νύχτα για να κάνει αυτό που του έλεγε η συνείδηση του.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΜΕ 20 ΩΡΕΣ….
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ….
ΤΟ ΠΑΙΔΙ “ΕΦΥΓΕ” 3 ΦΟΡΕΣ Κ ΤΟ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ…
Ο ΣΠΥΡΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΘΥΜΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟΣ ΦΩΝΑΖΕ Κ ΕΒΡΙΖΕ. “ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ….ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.””
Η μάχη με τον χάρο….
Τον είχε απέναντι του…
Τον έβριζε κ τον έφτυνε μέσα στα μούτρα….
η μάχη στα μαρμαρωμένα αλώνια….
κ το μόνο που ακουγόταν ήταν οι ήχοι από τα μηχανήματα κ οι φωνές του Σπύρου……
Δεν σκέφτηκε κανένας μας να φύγει ακόμη κ αν είχε τελειώσει το ωράριο μας….όλοι εκεί δίπλα του…
Μέχρι το τέλος….
Ξημερώματα πια…κατάκοποι όλοι μας…μόλις τελείωσε το χειρουργείο….
Πήγαμε όλοι βουβοί στα αποδυτήρια να βγάλουμε στολές…
Να βάλουμε τα πολιτικά μας ρούχα κ να φύγουμε….
κ κανένας δεν έφευγε ακόμη….
Όλοι περιμέναμε τον διευθυντή να ντυθεί κ να βγούμε όλοι μαζί…δίπλα του όλοι…
Αυτό που ακολούθησε ήταν από τα πιο δυνατά πράγματα που έχω ζήσει…
Όλος ο όροφος ήταν γεμάτος κόσμο…ασθενείς…συνοδοί…κάμερες..
άσχετοι άνθρωποι….
Και ξαφνικά σηκώνεται μια νέα γυναίκα όρθια…με πρόσωπο πρησμένο από το κλάμα….
Δεν είπε τίποτα….μας πλησίασε….πήγε δίπλα στον διευθυντή….δεν του μίλησε…
Η σιωπή αυτή ήταν σαν μαχαίρι….. Έπεσε στα γόνατα της κ άρχισε να φιλάει τα πόδια του Σπύρου…. Όχι τα χέρια του…..του φιλούσε τα πόδια κ το μόνο που μπορούσε να ψελλίσει ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ‘”ευχαριστώ…..σε ευχαριστώ….”….
Ο Σταύρος είχε ζήσει χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του διευθυντή κ είχε κ άριστη μετεγχειρητική πορεία…. Εύχομαι κ σήμερα να είναι ένα υγιές κ δυνατό παλικάρι…κ εύχομαι να μην ξεχάσει ποτέ το δώρο της Ζωής που του χάρισε ο Παναγιώτης.
Β.Β.Δ
ΥΓ.
Γιατρέ, θα ΖΕΙΣ για πάντα μέσα στα όνειρα μας & θα αποτελείς το κίνητρο για την εξέλιξη μας. Μακάρι να είχα την τύχη να σε γνώριζα.

Via Faye Liaretidou — μαζί με Dimitris Davos.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ:

Απλησίαστες οι διακοπές στην Ελλάδα γράφει ο Γερμανικός τύπος.
Γνωστοί γύφτοι που ευλογούν τα γένια τους.
Ποιος δεν γνωρίζει τις τεράστιες επενδύσεις γερμανικών ξενοδοχειακών εταιρειών στην Τουρκία που όμως απειλούνται από την Ελλάδα?
Φυσικά καμία σχέση ούτε από φυσικές ομορφιές και τοποθεσίες, ούτε από οργάνωση προσωπικού που υστερεί κατά πολύ σε γνώσεις και γλώσσες, ούτε καν από ακτές.
Όσο για την σύγκριση με τα νησιά μας, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Γκολ από τα αποδυτήρια.
Και ναι, η Ελλάδα είναι μακράν ο καλύτερος θερινός προορισμός διακοπών στην Ευρώπη.
Εξ ιδίας πείρας αυτά, έχοντας γυρίσει όλες τις μεσογειακές χώρες..
Κι ας ψάχνουμε λίγο περισσότερο τι ακριβώς εννοούν, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με ωφελιμιστη σπάγκο γερμανό.

Σε τελική, ότι πληρώνετε παίρνετε φιλαράκια.


Turkey’s President Chooses His Next Victim
Le Chou News on Twitter
TWITTER.COM
Le Chou News on Twitter

“Turkey’s President Chooses His Next Victim”


ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν ήμουν πρωθυπουργός και είχα τη χθεσινή δεινή διπλωματική ήττα με τη στήριξη Μπάιντεν στον Ερντογάν, τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, και την ίδια στιγμή κατοχύρωση του «Τουρκο-Αιγαίου» ως μπράντας διαφημιστικής, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη.


Image

**

Μήπως να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη της TurkΑegean με… πυραύλους;

Μήπως να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη της TurkΑegean με… πυραύλους;
 • Και ξάφνου μετά την Πόλη, νομίζεις ότι οι Τούρκοι μας πήραν και το Αιγαίο, αν διαβάσεις τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστεροδεξιών τρολ στο Twitter. «Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό φιάσκο με την κατοχύρωση από την Άγκυρα του εμπορικού όρου Turkaegean, με το Μαξίμου και τον υπουργό Ανάπτυξης να είναι πλήρως εκτεθειμένοι», διαβάζουμε σε συριζαϊκό site.

Ακόμη πιο άγριος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση κατηγορεί τον «υπερπατριώτη» Γεωργιάδη ως μόνο υπεύθυνο της παράδοσης του «TurkAegean» -«Τουρκικό Αιγαίο», στους Τούρκους. Το κόμμα θα περίμενε λέει από τον Μητσοτάκη «να πράξει τα δέοντα και να αποπέμψει τον υπουργό άμεσα από την κυβέρνηση»! Το ΠΑΣΟΚ για να μην υστερήσει, αλλά πιο χαλαρό, χαρακτήρισε βαθύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, καταγγέλλοντας ολιγωρία και σοβαρή υστέρηση επαγρύπνησης.

 • Στον χορό και οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης γιατί ο Άδωνις διέταξε ΕΔΕ. Σε ανακοίνωσή τους περιέγραψαν τη γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται στα εμπορικά σήματα, από την οποία συνάγεται ότι δεν ήταν και πολλά τα περιθώρια αντίδρασης.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη το πρόβλημα είναι περί όνου σκιάς. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν έναν δραματικό αντιπερισπασμό για να ισοφαρίσει την κατηγορία του ξεπουλήματος της Μακεδονίας. Έτσι στα social media πέρασε τη γραμμή ότι «αυτοί που μας κατηγορούσαν για ξεπούλημα της Μακεδονίας, ξεπούλησαν το Αιγαίο»!

 • Βέβαια, υπάρχει μια… μικρή διαφορά μεγεθών και ουσίας. Η ονομασία των τουρκικών αερογραμμών είναι ένα εμπορικό σήμα που κατοχυρώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Ενα γραφείο που απλώς ελέγχει την αλληλοεπικάλυψη, την αντιγραφή ή υποκλοπή.

Επικυρώνει τα εμπορικά σήματα, και δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη -μέλη. Και σίγουρα οι υπάλληλοί του δεν είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται με τη γεωπολιτική. Αλλωστε αν κάποιος είχε έννομο δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, ήταν η ιδιωτική ελληνική εταιρία Agean, υποστηρίζοντας ότι η TurkAegean της υποκλέπτει κατά κάποιο τρόπο το εμπορικό σήμα.

 • Αντιθέτως οι Πρέσπες ήταν μια επαίσχυντη συμφωνία μεταξύ κρατών, την οποία υπέγραψε η τότε ελληνική κυβέρνηση. Το ένα δηλαδή είναι εμπορική επικύρωση σήματος από κάποιους υπαλλήλους της ΕΕ, το άλλο είναι διακρατική συμφωνία που προέκυψε από πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν παραγράφεται.

Δεν έχουμε φυσικά την αφέλεια να αγνοούμε τη σκοπιμότητα της τουρκικής κίνησης. Αποσκοπεί να εμπεδώσει μακροπρόθεσμα στο παγκόσμιο κοινό την εντύπωση ότι το Αιγαίο είναι τουρκική θάλασσα. Και μπορεί να το περάσει, όπως οι Σκοπιανοί με την επί δεκαετίες προπαγάνδα τους, κατόρθωσαν να περάσουν ότι Μακεδονία είναι η χώρα τους. Αλλά θα το κατορθώσουν για ένα λόγο. Όχι, για τη νυν αβλεψία μας, αλλά γιατί οι τουρκικές αερογραμμές είναι ένα αεροπορικό μεγαθήριο που αλωνίζει τον πλανήτη.

 • Αναπτύσσονταν ιλιγγιωδώς την ώρα που εμείς φτωχεύαμε την Ολυμπιακή (και ας απαλλαγούμε από τα κατά συνθήκην ψεύδη: Η πτώχευση ήταν κύρια ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά έγινε με ευθύνη όλων των κομμάτων. Γιατί όλοι, κόμματα και εργαζόμενοι, συναινούσαν προσχηματικά λέγοντας «ναι στην εξυγίανση». Αλλά όταν μάθαιναν ότι εξυγίανση σημαίνει απολύσεις και μείωση μισθών, έπιαναν τα ταμπούρια).

Από την άλλη η Τουρκία σαφώς έχει δικαίωμα στην εμπορική αξιοποίηση του Αγαίου. Η γείτων βρέχεται από το πέλαγος, και είναι φυσικό να το διαφημίζει για τουριστικούς λόγους. Αν π.χ. ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού, διαφημίσει «μαγικές διακοπές στο Αιγαίο», δείχνοντας εικόνες του Τσεσμέ, ποιος και με ποιο δικαίωμα θα του το απαγορεύσει; Και γιατί με μια τέτοια διαφήμιση θα μας «έχουν πάρει» το Αιγαίο;

 • Ειδικά δεν δικαιούνται να καταγγέλλουν αυτοί που μας έλεγαν να μην είμαστε μοναχοφάηδες, αυτοί που έλεγαν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια, όπως και αυτοί που δήλωναν «Η Τουρκία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο, πως μπορεί κάποιος να την αποκλείσει από την ενεργειακή εξίσωση;» (εντάξει κε Κατρούγκαλε;).

Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατοχύρωση του TurkAegean. Σίγουρα θα μπορούσε να μην μας έχει ξεφύγει και να έχουμε δώσει μια μάχη, έστω και για το θεαθήναι. Για την καταγραφή της αντίρρησης. Αν όμως θεωρούμε ότι με ένα εμπορικό σήμα οι Τούρκοι μας πήραν το Αιγαίο, τότε δεν έχουμε παρά… να καταρρίψουμε τα αεροσκάφη τους με πυραύλους. Χαζή αστειότητα είναι, αλλά το ίδιο αστείο είναι και το θέμα που δημιουργήθηκε.

***

ΣΟΦΙΑ ΖΑΦΕΙΡΗ:Ο θεός (όποιο πιστεύει ο καθένας σας) να σας φυλάει και να μην απομονωθείτε ποτέ τόσο όσο ο Ερντογάν….

 • Ακολουθεί (επίτηδες στην αγγλική, για να μην λέτε ότι έχω κάνει κακή ή επίτηδες κακή μετάφραση) ο διάλογος του φτωχού, πλην τίμιου Ταγίπ, με τον Μπάιντεν. Μετρήστε τα «thank you» και κυρίως αυτό το «your leadership» και ελάτε μετά να τα πούμε… Γιατί δεν θα με τρελάνετε εσείς. Να σημειώσω ότι το κείμενο είναι από το site του Λευκού Οίκου
PRESIDENT BIDEN: Okay. Mr. President, it’s good to see you again. And thank you for — are we ready?
AIDE: Yes, sir.
PRESIDENT BIDEN: Thank you for making the effort to come over.
I want to particularly thank you for what you did putting together the situation with regard to Finland and Sweden, and all the incredible work you’re doing to try to get the grain out of Ukraine and Russia. I mean, you’re doing a great job.
I just want to thank you, and I’d like to talk to you about those things when we have a chance.
So, the floor is yours.
PRESIDENT ERDOĞAN: (As interpreted.) Mr. President, hello. I would like to especially mention that it gives me great — Mr. President, it gives me great pleasure to be able to get together with you after a long interval.
And this NATO Summit that we’re attending, in terms of its agenda, is going to be quite busy and it’s going to be quite important. And tomorrow, the activities will be sustained. And thanks to our efforts, we believe that we will be able to go back to our countries with our hands full and with full satisfaction.
And as the United States, we think your pioneering in this regard is going to be crucial in terms of strengthening NATO for the future, and it’s going to have a very positive contribution to the process between Ukraine and Russia.
The Russia and Ukraine conflict and the negative developments with regards to taking out of the grain from the Ukrainian ports, as well as the developments involving oil and natural gas, require all of us to work together in order to settle the disputes once and for all.
I hope and pray that we will be able to establish a balance to diplomacy in order to cultivate positive results, especially with regards to the grain. There are countries deprived of the grains, and we will open corridors, and we will allow them to have access to the grains that they so need.
Thank you.
PRESIDENT BIDEN: And it’s in large because of your leadership. Thank you. I really mean it. Thank you.

Aς αποφασίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο όρος TurkAegean είναι επιβλαβής για τα ελληνικά συμφέροντα ή όχι. Άλλα υποστηρίζει ο Τσίπρας και άλλα πρώην υπουργοί του. Η διγλωσσία έχει γίνει δεύτερη φύση τους. Είτε από σκοπιμότητα είτε από άγνοια.


Image


Προπαγάνδα είναι όταν παίρνεις Ραφάλ, Μπελαρά, F-35, πυραύλους που εξουδετερώνουν τους S-400, υπογράφεις στρατιωτική συμμαχία με την Γαλλία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει νίκη της Τουρκίας που παρακαλάει ν’αναβαθμίσει μερικά F-16…