Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Ο ΤΥΠΟΣ της Κυριακής (26 Ιουνίου 2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

**
ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο ΤΥΠΟΣ της  Κυριακής
**

Οι αμβλώσεις τέθηκαν αυτομάτως εκτός νόμου σε 18 πολιτείες των ΗΠΑ αμέσως μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, χάρη σε ειδικά σχεδιασμένους «νόμους ενεργοποίησης» και απαγορεύσεις τέθηκαν αυτομάτως σε ισχύ μετά τη χθεσινή σοκαριστική απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου.
 • Εν ολίγοις τέθηκε σε απαγόρευση  ο ασφαλής τρόπος των αμβλώσεων -γιατί πολλές θα καταφύγουν σε ανασφαλείς μεθόδους- και το νόμιμο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος της γυναίκας.
Πόσες γυναίκες θα χάσουν την ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν άμβλωση με μη ασφαλή ιατρικό τρόπο; Πόσα παιδιά θα καταλήξουν στα αζήτητα; Ξαναμιλήστε μου για τη χώρα της ελευθερίας να δω κάτι.


Ακαδημία Αθηνών: Το ομορφότερο νεοκλασικό κτίριο στον κόσμο στον κόσμο!

Μπαίνοντας κανείς στην Ακαδημία Αθηνών, νιώθει σαν να πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο χρόνο. Μόλις λίγα μέτρα από την οδό Πανεπιστημίου και όμως αισθάνεσαι ότι περνάς την πύλη μίας χρονομηχανής, η οποία σε μεταφέρει χιλιάδες χρόνια πίσω, κάπου στο 387 π.Χ.

Η εμπειρία μοναδική, σχεδόν μαγική η οποία αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που θα δείτε στη συνέχεια.
Ακαδημία Αθηνών: Το ομορφότερο νεοκλασικό κτίριο στον κόσμο στον κόσμο!
Ήταν η εποχή που ο Πλάτωνας αποφάσισε να ιδρύσει μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά πιο κει και συγκεκριμένα στον Κολωνό την περίφημη Ακαδημία του. Εκεί όπου μαθήτευσε κοντά του για 20 χρόνια ο Αριστοτέλης. Μία μαθητεία μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. Ο Αριστοτέλης ήταν 17 με 18 ετών όταν εισήχθη στην Ακαδημία και ο Πλάτωνας 40.

 • Παρέμεινε δίπλα του ως μαθητής για 20 χρόνια. Η σχέση τους όμως ξεπερνούσε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως σχέση μαθητή και δασκάλου. Ο νεαρός Αριστοτέλης μπορούσε να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ακόμη και εάν σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές του δασκάλου του. Σαν να καθιερώνονταν για πρώτη φορά αυτό που στις μέρες μας ονομάζουμε «άσυλο ιδεών».

Την δυνατότητα δηλαδή να λέει κανείς ελεύθερα τη γνώμη του ακόμη και αν είναι διαφορετική. Στην Ακαδημία του Πλάτωνα υπήρχαν διάφοροι επιστημονικοί τομείς, με αντικείμενα μελέτης όπως η φιλοσοφία, τα μαθηματικά και οι Πολιτικές Επιστήμες.

 • Η Ακαδημία Αθηνών ουσιαστικά απηχεί την Ακαδημία του Πλάτωνα και την πνευματική αίγλη της Αρχαίας Αθήνας. Όπως αναφέρει ο συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Σκαρέντζος:

«Η Ακαδημία του Πλάτωνα αντεγράφη από πάρα πολλές χώρες με αποτέλεσμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου να υπάρχουν Ακαδημίες. Με τη μόνη διαφορά ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν επιτελεί διδακτικό έργο αλλά ερευνητικό».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ακαδημία Αθηνών: Το ομορφότερο νεοκλασικό κτίριο στον κόσμο στον κόσμο!


@kathimerini.gr
H ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 • Κάθε πρωί στην πολυκατοικία μου «εισβάλλει» ένα συνεργείο καθαρισμού. Αποτελείται από δέκα άνδρες, που κουβαλούν τεράστιες σακούλες γεμάτες πετσέτες και σεντόνια. Μπαίνουν μέσα στα δεκάδες Airbnb διαμερίσματα, βάζουν φασίνα-αστραπή, αποσύρουν τα βρώμικα – απλώνουν τα καθαρά. Λίγο αφότου τελειώσουν, μπορεί κανείς να ακούσει τα χαρακτηριστικά ροδάκια από τις βαλίτσες των νεοφερμένων. Κάποιοι από τους προσωρινούς γείτονες είναι ήσυχοι οικογενειάρχες με παιδάκια, άλλοι κάνουν πάρτι έως τα ξημερώματα.
Οι δεύτεροι ενώνουν τη μουσική τους με αυτές από τα μπαρ και τα εστιατόρια που επεκτείνονται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας. Τη μια μέρα πιάνουν μισό πεζοδρόμιο. Την επομένη απλώνουν τραπεζοκαθίσματα και στην απέναντι όχθη. Επισήμως η αιτία είναι οι απώλειες από την πανδημία και το lockdown. Μα δεν έγινε ακόμη η απόσβεση; Οι μάσκες έπεσαν, τα τραπεζοκαθίσματα εδραιώθηκαν.
 • Υπάρχει πλέον η αίσθηση πως όσα συμβαίνουν σε αυτήν την πόλη δεν απευθύνονται στους κατοίκους της, αλλά στους επισκέπτες. Οι ταξιτζήδες, π.χ., στο λιμάνι του Πειραιά που περιμένουν έξω από τα πλοία και σε υποδέχονται με την ερώτηση «τάξι;» ανεβάζοντας τον τόνο απλώς στην παραλήγουσα, απογοητεύονται όταν ακούν ελληνικά. Σχεδόν πάντα δεν πάνε εκεί όπου πάνε Ελληνες.
Κι όσο εμείς βλέπουμε την επέλαση των τουριστών, τόσο μας πιάνει η αγωνία για τα συμβόλαια ενοικίων που σύντομα εκπνέουν. Τι θα ακολουθήσει; Θα μπορεί σε ένα-δύο χρόνια ένας κανονικός άνθρωπος να ζει στο κέντρο της πόλης; Υπάρχει κάποια στρατηγική για να αποτραπεί η διαφαινόμενη μετεξέλιξη της πρωτεύουσας σε αστική Ντίσνεϊλαντ;
 • Θεωρητικά το κόστος στέγασης δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα τρίτο του εισοδήματος ενός νοικοκυριού, αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Και όμως, ένας στους τρεις Ελληνες (το 33,3% του πληθυσμού) δίνει περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για την κάλυψη των αναγκών στέγασης. (Και το νούμερο αυτό αφορά το 2020, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το αστρονομικό πλέον ενεργειακό κόστος.)
Πρώτα το Κουκάκι, μετά το Παγκράτι, ακολουθούν τα Εξάρχεια και σε λίγο η Κυψέλη, ο «εξευγενισμός» (gentrification) των αθηναϊκών γειτονιών διευρύνεται. Ωραία ηχεί η εξαγγελία «η προσιτή στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα», αλλά ποια συντονισμένη πολιτική κυβέρνησης – δημοτικής αρχής και ιδιωτών εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα;

Παγκράτι, 1917, Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους

 • Πιθανότατα έχετε περάσει –ίσως και αρκετές φορές- έξω από αυτό το εκκλησάκι, ωστόσο θα δυσκολευτείτε μάλλον να το αναγνωρίσετε, όπως και εμείς… (εκτός, βέβαια και αν μένετε στη συγκεκριμένη γειτονιά…).
20180304-095412
Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους σήμερα

Πρόκειται για το μικρό εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών που συναντάμε στο δεξί μας χέρι καθώς ανηφορίζουμε την οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, στη συμβολή της με την οδό Βέρση(ένα δρομάκι με σκαλάκια, τα οποία πριν λίγα χρόνια οι Atenistas μεταμόρφωσαν ευφάνταστα σε πλήκτρα πιάνου…).

20180304-101324
σκαλάκια, που οι Atenistas μεταμόρφωσαν σε πλήκτρα πιάνου.

Στο δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, απ’ όπου προέρχεται η φωτογραφία, δεν αναφέρεται το σημείο λήψης της. Τα στοιχεία που το αποκαλύπτουν, είναι η όψη της μικρής εκκλησίας και κυρίως η πινακίδα στην αριστερή πλευρά της εισόδου της, που μας δίνει και κάποια άλλα στοιχεία για αυτό: «Ναός των Τριών Ιεραρχών, ιδρυθείς υπό Δ. Καλογ……, 188…». (Δυστυχώς, το όνομα και η χρονολογία δεν διακρίνονται καθαρά, και η αναζήτηση στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το εκκλησάκι δεν απέδωσε καρπούς…)

eklissaki_trion_ierarhon_pagkrati_1917_loc167-1250x893
Το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών στην οδό Ερατοσθένους το 1917
 • Εντύπωση προκαλούν οι φιγούρες των γυναικών που φροντίζουν την εκκλησία και δείχνουν το λαϊκό χαρακτήρα της περιοχής: το εκκλησάκι βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα από την κοίτη του Ιλισσού, στη γειτονιά που τότε ήταν γνωστή ως Βατραχονήσι και απλωνόταν μεταξύ του Παναθηναϊκού Σταδίου, του Άλσους Παγκρατίου και του Ιλισσού, που έρρεε στη σημερινή λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εποχή που δημιουργείτο η συνοικία του Παγκρατίου, η οποία γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη μετά τον ερχομό των προσφύγων το 1922. (Το Παγκράτι ήταν η περιοχή στην οποία δημιουργήθηκε ο πρώτος οργανωμένος συνοικισμός για την αποκατάσταση των προσφύγων στην Αθήνα…)

 • Και μια τελευταία λεπτομέρεια για όσους τύχει να περάσουν από την περιοχή: αν ανηφορίσετε τα σκαλάκια της οδού Βέρση, θα βρεθείτε σχεδόν αντίκρυ από το σπίτι της οδού Άγρας 20, το σπίτι στο οποίο έζησε ο Γιώργος Σεφέρης μαζί με τη γυναίκα του Μαρώ μετά το τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του στο διπλωματικό σώμα, τη δεκαετία του 1960.
oikia_seferi
«Απόδραση» στο Αιγαίο αποτελεί η κατοικία του Νομπελίστα ποιητή και ας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο και το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Katerina Fikari

 • Μου ανάβουν τα λαμπάκια βλέποντας την εκπομπή “Αυτοψία” στον Alpha για τον συγχωρεμένο τον Τράγκα. Πάνε 20 χρόνια και βάλε που άκουγα συναδέλφους να μιλάνε για τις απληρωσιές και άλλα.
Δύο δεκαετίες σιγήν ιχθύος και ερχόμαστε τόσα χρόνια μετά για να μιλήσουμε για καταστάσεις που ανέχτηκε και ανέχεται ακόμα η κοινωνία μας και ο δημοσιογραφικός κόσμος, ο οποίος θα έπρεπε να είναι στα χαρακώματα απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα.
 • Και δεν μιλάω για τους μικρούς δημοσιογράφους που ήταν ανίσχυροι και ανυπεράσπιστοι, μιλάω για αυτούς που είχαν δύναμη και εξουσία και κανείς δεν μιλούσε, κανείς δεν υπερασπιζόταν αυτούς τους ανθρώπους. Αντιθέτως, τα κολλητηλίκια έδιναν και έπαιρναν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους…
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία τέτοιες επιχειρηματικές “πρακτικές” προσωπικού πλουτισμού, με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι, θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκημα. Να μην τολμά κανείς να τα κάνει αυτά τα πράγματα.
 • Αλλά τι να πει κανείς όταν ούτε καν οι δικαστικές αρχές δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την υπόθεση. Παρότι και στοιχεία υπήρχαν και και και…
Για κάποιον λόγο όλα αυτά τα εξόφθαλμα περνούσαν “απαρατήρητα”. Κι όμως υπήρξε κι αυτός ένα από τα πρόσωπα που διαμόρφωναν την κοινή γνώμη. Τέτοια δημοσιογραφία μας άξιζε, φαίνεται. Και τέτοιοι εργοδότες…
 • Δοξάζω τον Θεό που δεν πέρασα ούτε απ’ έξω από τέτοια μαγαζιά.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και κείμενο που λέει "HD "15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΑΝ ΠΩΣ ΠΙΕΣΤΗΚΑΝ NA ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ""


 • Η Ανατολή μίας νέας εποχής και η ευεργετική επίδραση του πληθωρισμού 

11:50 – 22 Ιουν 2022
Αμφικτύων

Ο Marco Kolanovic δεν είναι κάποιος τυχαίος στην Wall Street. Πρόκειται για τον Chief Global Markets & Co-Head of Global Research της JP Morgan, δηλαδή της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας παγκοσμίως. Παρ’ ότι συνήθως εκφράζει αιρετικές απόψεις, είναι ιδιαίτερα αποδεκτός και δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του.

Στις 13 Ιουνίου σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg TV διατύπωσε την πρόβλεψη ότι η FED στην συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου θα μπορούσε να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές ανακοινώνοντας ηπιότερη αύξηση επιτοκίων από την προβλεπόμενη 0,75 μ.β.

Λίγες ώρες αργότερα ένα άλλο στέλεχος της ίδιας τράπεζας,  ο Michael Feroli, Chief US Economist της JP Morgan, διατύπωσε την αντίθετη ακριβώς πρόβλεψη. Κατά τον  M. Feroli υπήρχαν βάσιμες πιθανότητες η FED να ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς και να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο και από 0,75 μ.β.

 • Δύο μεγάλο-στελέχη της JP Morgan εκφράζουν δημόσια εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πιο κρίσιμο ερώτημα της οικονομικής συγκυρίας. Τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Καθόλου κολακευτική δημόσια εικόνα για την JP Morgan.

Όμως για να είμαστε δίκαιοι δεν πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο. Αυτή την περίοδο βλέπουμε ολοένα και συχνότερα υψηλόβαθμα στελέχη του ίδιου χρηματοπιστωτικού φορέα να υποστηρίζουν δημόσια εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η Wall Street αδυνατεί να διατυπώσει ενιαία άποψη και να καθοδηγήσει την παγκόσμια οικονομία. Σημάδι κρίσης; Ανατολή μίας νέας εποχής;

 • Το βασικό πρόβλημα του καπιταλισμού είναι η άνιση διανομή του παραγόμενου πλούτου. Ο πλούτος συσσωρεύεται σε λίγους που αντικειμενικά δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Τα προϊόντα μένουν απούλητα, η παραγωγική διαδικασία συρρικνώνεται και κάποια στιγμή σταματάει, η ανεργία αυξάνεται, αρχίζει το ντόμινο των χρεοκοπιών και ξεσπά η κρίση.

Το φιλελεύθερο αγγλοσαξονικό πολιτικό-οικονομικό μοντέλο που επικράτησε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του υπαρκτού σοσιαλισμού (1991) διαχειρίστηκε μία περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής ανάπτυξης, αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα της άνισης κατανομής του πλούτου.

 • Στις δυτικές δημοκρατίες ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού περιθωριοποιήθηκε, πρόκειται για τα θύματα της παγκοσμιοποίησης που με ανύπαρκτες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ζουν σε άσχημες συνθήκες . Σε αρκετές χώρες του τρίτου κόσμου τα δημοσιονομικά στοιχεία ευημερούν αλλά σχεδόν σε όλες αυτές τις χώρες οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. Στην Αφρική η πείνα και οι πανδημικές ασθένειες (ελονοσία, ευλογιά, Covid-19) θερίζουν.

Η μοναδική απάντηση του νέο-φιλελευθερισμού σε αυτά τα «μαύρα» φαινόμενα ήταν η πιστωτική επέκταση που τροφοδοτούσε την οικονομική ανάπτυξη συνεπώς και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

 • Ο τραπεζικός δανεισμός έλυνε το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών που δεν επαρκούσαν για να καταναλώσουν και να απορροφήσουν  την παραγωγή. Οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών ενθάρρυναν τις εμπορικές τράπεζες στην μαζική έγκριση δανείων. Οι επιχειρηματίες και η μεσαία τάξη στην Δύση αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου, δανείζονταν πολύ εύκολα για να ξεκινήσουν μία εταιρεία, για να καταναλώσουν κλπ.

Αυτός ο διευρυμένος οικονομικός κύκλος απορροφούσε ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής και απομάκρυνε τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και εν τέλει της ύφεσης.

 • Το μοντέλο ήταν ανθεκτικό αφού πέτυχε να ξεπεράσει χωρίς συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις (2000 κρίση των dot-coms, 2008-2009 κρίση των sub primes, 2010 κρίση χρέους ευρωζώνης, 2020 πανδημία), όμως ήταν φανερό ότι χρειάζονταν αλλαγή για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής.

Στις 17 Ιουνίου ο V. Putin μίλησε στο Economic Forum της Αγίας Πετρούπολης. Ήταν η πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ενώπιον ενός πολυπληθούς διεθνούς ακροατηρίου ο Putin τοποθετήθηκε για σημαντικά θέματα όπως το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο που καθορίζει την τακτική και τους στόχους της ρωσικής παρέμβασης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Περιληπτικά: Ο  Putin θεωρεί ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τις δυτικές δημοκρατίες προκαλεί διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και  ευρεία πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, με άμεσες συνέπειες την ριζική αμφισβήτηση του κυρίαρχου πολιτικό-οικονομικού μοντέλου και ανατροπή των κυριάρχων ελίτ που διακρίνονται για την εχθρότητα τους προς την Ρωσία.

 • Δεν είπε κάτι ρηξικέλευθο και οραματικό, απλά επισημοποίησε ότι θα συνεχίσει να «επενδύει» στα δυτικό-ευρωπαϊκά ακροδεξιά (κυρίως) κόμματα, που με λαϊκίστικες θέσεις σε κρίσιμα προβλήματα (πχ μετανάστευση, lockdown, εμβολιασμός) ενισχύουν και εκμεταλλεύονται την λαϊκή δυσαρέσκεια με προφανή σκοπό την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

Πολιτικό αποτέλεσμα, που εφ’ όσον επιτευχθεί, προφανώς θα εξυπηρετήσει τις πολιτικές του  Putin αφού αντικειμενικά θα λειτουργεί διαλυτικά για την ενότητα της Συλλογικής Δύσης (ΝΑΤΟ και Ε.Ε).

Ο ρώσος πρόεδρος υιοθετεί και αυτός το καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας. Απλά απορρίπτει την φιλελεύθερη εκδοχή του και επιλέγει το κλεπτοκρατικό ολιγαρχικό μοντέλο. Καπιταλισμός του 19ου αιώνα με υπέρμετρα σκληρή καταστολή των κοινωνικών επιπτώσεων της άνισης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.

 • Στην ίδια ομιλία ο Putin αναφέρθηκε στο πληθωρισμό που πλήττει την Ρωσική Οικονομία, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα γίνει ότι πρέπει για να ελεγχθεί το φαινόμενο. Τα «γεράκια» της Wall Street και ο  Putin συμφωνούν, πρέπει να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Στις 6 Σεπτεμβρίου δημοσιεύσαμε το άρθρο με τίτλο «Πληθωρισμός ο σύμμαχος των ανέργων». Σε εκείνο το άρθρο και αφού αναλύαμε τις αιτίες που προκάλεσαν πληθωριστικά φαινόμενα στην Ε.Ε καταλήγαμε στο συμπέρασμα

·      «Σε απλά Ελληνικά και υπέρ-απλουστευμένα, οι κεντρικές τράπεζες «εκβιάζουν» τους μεγάλο-καταθέτες. Είτε θα επενδύσετε τα χρήματα σας στην πραγματική οικονομία, είτε θα έχετε μεγάλες ζημιές από τον συνδυασμό χαμηλά επιτόκια-πληθωρισμός»

Έκτοτε έχουν συμβεί δραματικά γεγονότα, έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που ήδη προκαλεί μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και απόλυτα δικαιολογημένους φόβους για επισιτιστική κρίση. Ο  πληθωρισμός «τρέχει» με μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες  ταχύτητες, όμως το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

·      «Ο πληθωρισμός εφ’ όσον είναι ελεγχόμενος  λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής του πλούτου υπέρ των φτωχών» .

Είναι απλά μαθηματικά. Η αγοραστική δύναμη που απαιτείται για να εξοφλήσει ένας δανειολήπτης ένα χρέος 1.000  Euro σταθερού επιτοκίου είναι πολύ μικρότερη σε  συνθήκες πληθωρισμού απ’ ότι σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού. Υπέρ-απλουστευμένα, ο πληθωρισμός «τρώει» το χρέος και τις μεγάλο-καταθέσεις.

 • Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα αυτή την συνθήκη. Αυξάνουν λοιπόν τα επιτόκια τόσο όσο πρέπει για να επιστρέψει σταδιακά ο πληθωρισμός στα επιθυμητά επίπεδα του 2% συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τους ισολογισμούς τους.

Ας δώσουμε περισσότερη σημασία σε αυτό το σημείο. Οι κεντρικές τράπεζες σταματάνε να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια και ταυτόχρονα ζητούν τα δανεικά πίσω. Αρνούνται δηλαδή σθεναρά να ακολουθήσουν τους φίλους του Putin,τα «γεράκια» της Wall Street και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, που απαιτούν εδώ και τώρα μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων χωρίς να θίγουν το ζήτημα το δανεικών.

 • Το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών είναι σαφές: «Αφήστε τον πληθωρισμό σε εμάς, είχατε αρκετά κέρδη με δανεικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να εξοφλήσετε αυτά τα δάνεια και να επενδύσετε τα κέρδη σας, διαφορετικά θα τα εξανεμίσει  ο πληθωρισμός».

Κατά την γνώμη μας, ζούμε μία πραγματικά ιστορική περίοδο. Η ανθρωπότητα προσπαθεί να ξεπεράσει τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία αντιμετωπίζοντας τις πρώτες συνέπειες ενός φονικού πολέμου που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης και μίας επιχείρησης αναδιανομής του πλούτου. Δεν θα είναι όλα εύκολα και ιδεατά. Όμως είναι μάλλον η ανατολή μίας νέας εποχής.


Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

Τριζόνια. Λιλιπούτειο μεν, το μεγαλύτερο του Κορινθιακού δε. Και το μοναδικό κατοικημένο. Ένα άγνωστο νησί σε ένα σημείο-πέρασμα…

https://www.dinfo.gr/
Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση
Μικρό, πολύχρωμο, ήσυχο. Μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ., διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Τα χρωματιστά του σπίτια, οι ελιές και ατελείωτες πικροδάφνες συνθέτουν τον χρωματικό πίνακα.

Όσον αφορά την… ησυχία; Λείπει η βουή, καθώς οι μοναδικοί ήχοι που ακούει κανείς στα Τριζόνια είναι αυτοί των σκαφών που φθάνουν συνεχώς, των τζιτζικιών και των κυμάτων. Και των χαρούμενων επισκεπτών του. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται διά νόμου στο αγαπημένο νησί των ντόπιων και από τις δύο πλευρές – και από τη Φωκίδα και από την Αχαϊα.
Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

Τα Τριζόνια βρίσκονται μια… δρασκελιά από τη στεριά, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και συγκεκριμένα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα.

Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση
By Marc Boettinger shutterstock

Τα καΐκια μεταφέρουν το ένα πίσω από το άλλο, σε μερικά λεπτά, όσους αποζητούν να απολαύσουν λίγες στιγμές ηρεμίας και να κάνουν και τη βουτιά τους στις πεντακάθαρες ακτές του μικρού αυτού νησιού με τις γωνιές που μοιάζουν να βγαίνουν από άλλη εποχή.

Ένας μικρός οικισμός 50 σπιτιών (οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 160), ένα μικρό λιμάνι, μια εκκλησία, μια μαρίνα, μερικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι εκεί που χτυπάει το κύμα και τέσσερις παραλίες. Και αυτές στα… μέτρα του νησιού.

Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

Μια ακρογιαλιά μπροστά από το λιμανάκι, η Πούντα, 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι και δυο ακόμη με θέα την Πελοπόννησο, τα Ασπρα Χαλίκια και οι Καψάλες. Αυτό είναι όλο και όλο το άγνωστο αυτό νησί του Κορινθιακού.

 • Ενα νησί-ιδανικός προορισμός για μονοήμερες αποδράσεις, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν την ηρεμία, ένας τόπος που χρησιμεύει ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα.
By Konstantina Gkini shutterstock

Τα παλιά χρόνια, μάλιστα, ήταν πραγματικά κομβικό σημείο στον Κορινθιακό κόλπο (αναφέρεται ότι απέχει το ίδιο από τη Λευκάδα και τον Πειραιά, 89 μίλια και από τα δύο μέρη).

Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη, ενώ σήμερα τα κότερα και τα γιοτ χρησιμοποιούν τη μαρίνα των Τριζονιών ως σταθμό ξεκούρασης.

Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης
Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση
Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν τρεις εκδοχές.

 • Η μία θέλει να το οφείλει στο συμπαθές ομώνυμο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά…

και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

 • Το σίγουρο είναι ότι το νησί ξελόγιασε και τον τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος, όπως θέλουν οι αναφορές, την περίοδο που έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει.

Τριζόνια: Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που εκνεύρισε τον Ωνάση

Κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Ελληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για το Σκορπιό.

Παρακολουθήστε το βίντεο του Άγγελου Αρναουτέλη

Παρακολουθήστε και το βίντεο του Greek Orthodox Vlogger


Εμίρης, όχι κακομοίρης, στο πλουσιώτερο κράτος στον κόσμο!

https://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/emiris-oxi-kakomiris-sto-plousiotero-kratos-ston-kosmo
Ο γιος ανέτρεψε τον μπαμπά. Πραξικόπημα… τηλεφωνικό και αναίμακτο. Κυριλάτο να πούμε. Έτσι ξηγιόνται οι γόνοι βασιλικής οικογένειας. Συνέβη το 1995, όταν ο εμίρης ήταν διακοπές στην Ελβετία.
 • «Φάδερ, το και το, από σήμερα και χωρίς την άδεια σου είμαι εγώ το αφεντικό. Εμίρης στη θέση του εμίρη. Και επειδή μου έδωσες καλή ανατροφή σε διαβεβαιώ πως ό,τι θες θα το έχεις για πάρτη σου. Δεν πρόκειται να σου χαλάσω κανένα χατήρι».

Λέμε τι συνέβη, δεν λέμε ανέκδοτα. Πως αντέδρασε ο εκθρονισθείς από το του ίδιο το παιδί; Του έκλεισε το τηλέφωνο!

Ο πραξικοπηματίας είναι ο 71χρονος σήμερα Χαμάντ μπιν Χαλίφα, να περιοριστούμε σ’ αυτό, το πλήρες όνομα χρειάζεται άλλες 13 λέξεις τουλάχιστον. Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα, λοιπόν, πατέρας 24 παιδιών και σύζυγος τριών γυναικών, κυκλοφορεί στο Ιόνιο, εκεί όπου έχει αγοράσει έξι νησάκια, με το πλωτό του παλάτι, θαλαμηγό 133 μέτρων.

Κατάρ. Το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το ΑΕΠ. Η τρίτη χώρα σε αποθέματα φυσικού αέριου. Και τι δεν έχει στην ιδιοκτησία του- ο εμίρης, όχι το κράτος. Είπαμε. Το κράτος είναι οικογενειακή υπόθεση. Της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά εδώ και ενάμισυ αιώνα περίπου.

Σα σήμερα 25 Ιουνίου το 2013 ο μπαμπάς με… τηλεοπτική του δήλωση παρέδωσε το εμιρηλίκι στον τέταρτο στη σειρά γιο του, τότε 33χρονο Ταμιμ μπιν Χαμάντ, ξεχνάμε το σιδηρόδρομο στο πλήρες όνομα του νέου εμίρη. Αρχηγός κράτους και πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης της χώρας είναι ο φέρων τον τίτλο του εμίρη. Γιατί δεν έδωσε τα κλειδιά στον πρωτότοκο γιο ο μπαμπάς; Ίσως φοβόταν ότι θα τον ανατρέψει ο Ταμίμ, με κανένα email.

O Ταμίμ έχει δυο γυναίκες και μόνο έξι παιδιά. Περισσότερο ασχολείται με την Παρί Σαιν Ζερμαίν, την ποδοσφαιρική ομάδα που αγόρασε, παρά τον λαβύρινθο των επιχειρήσεων του σ’ όλη την Ευρώπη, από τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες, φαρμακευτικές, ΜΜΕ κλπ κλπ. Έχει και το Αλ Τζαζίρα, το «αραβικό CNN».

Πόσα πράγματα άλλαξαν στον κόσμο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Για δέσιμο ήταν όποιος προέβλεπε ότι οι Άραβες με τα πετρελαιοδολάρια θα έδεναν κάβο στην Ευρώπη και οι πόρτες της γηραιάς ηπείρου θα ήταν ανοικτές στους μουσουλμάνους. Παρακάτω…

… Για τον Ευρωπαίο, γυναίκα εμιράτου, χαλιφάτου, σεϊχάτου αν δεν βρίσκεται σε χαρέμι με κρυμμένο το πρόσωπό της ολότελα εκτός από τα μάτια, θα φοράει οπωσδήποτε ισλαμική μαντήλα. Πάνε αυτά. Η σεϊχα Αλ Μαγιάσα Μπιν Χαμάντ Μπιν Χαλίφ Αλ Τανί είναι αδελφή του σημερινού σεϊχη του Κατάρ και το 14ο παιδί του πρώην σείχη που την έκανε με την σείχα Μόζα Μπιν Νασέρ Αλ Μισνέτ. Το κορίτσι στα 39 σήμερα δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, όπως ο αδελφός της, αλλά με την τέχνη.

Στο Κατάρ (φώτο), όπου από τον προσεχή Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τα ματς του μουντιάλ, η σεϊχα Μαγιάσα προεδρεύει στον οργανισμό Μουσείων και στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Έχει πτυχίο πολιτικών επιστημών και λογοτεχνίας. Είναι μητέρα τριών γιων από το γάμο της με τον πρώτο ξάδελφό της, τον μεγαλύτερο γιο του αδελφού του πατέρα της.

Έτσι πάει. Δηλαδή; Γάμοι μεταξύ συγγενών σ’ όλες τις αυτοκρατορίες, σ’ όλα τα βασίλεια, όχι μόνον στην Ευρώπη, φαινόμενο με σκοπό να μη χάνεται η περιουσία και η εξουσία από το σόϊ που κυβερνάει.


 • Δ. Κουτσούμπας: Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά πρώτιστα είναι πάλη ενάντια στο σύστημα που τα θρέφει και τα συντηρεί
 • Τζ. Πάιατ: Περήφανος που συνεργάστηκα με την Αθήνα για να γίνει η Ελλάδα κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ