Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου ( Τετάρτη 17.Νοεμβρίου 2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα


Μητέρα 200 ορφανών: η 23χρονη που αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο και το έκανε πράξη
 • Λίγοι την ξέρουν με το όνομά της. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως τη μητέρα των 200 ορφανών και η ίδια αυτό το θεωρεί τη μεγαλύτερη κατάκτησή της. Ο λόγος για την 23χρονη Maggie Doyne, η οποία στα 18 της αποφάσισε να αφήσει πίσω της τα πάντα -σπουδές, οικογένεια, φίλους- για να γνωρίσει τον κόσμο, όχι μέσα από τις ειδήσεις, αλλά με οδηγό τα δικά της μάτια.
Πλέον, όλοι γνωρίζουν για το κορίτσι που βρέθηκε σε ένα χωριό των Ιμαλαϊων και αντικρίζοντας 200 ορφανά -συνέπεια του εμφυλίου πολέμου- αποφάσισε χωρίς δισταγμό να τα υιοθετήσει, παρακινώντας ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών να εμπλακούν με την υπόθεση και να βοηθήσουν ενεργά.
 • Όπως εξομολογείται, όλα άρχισαν όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με αυτόν ενός παιδιού κουβαλούσε νερό για να ζήσει την οικογένειά του. Μέχρι τότε, γνώριζε ότι υπήρχαν 80 εκ. παιδιά στον κόσμο που υπέφεραν από πείνα, αρρώστιες και κακομεταχείριση, θύματα ενός πραγματικού ή κοινωνικού πολέμου.

Κοιτώντας τη μικρή στα μάτια, η 18χρονη τότε κοπέλα σκέφτηκε κάτι απλό: ότι από κάπου θα έπρεπε να ξεκινήσει κανείς για να σώσει τα παιδιά του κόσμου. Και την αρχή θα μπορούσε να την κάνει μ’ αυτό το κορίτσι.

 • «Τι θα γινόταν αν προσπαθούσα να γράψω αυτό το ένα κορίτσι σε σχολείο και να παρακολουθώ την πρόοδό της;», εξηγεί η Doyne, κάτι που φυσικά και έκανε. Και μετά βρήκε ένα κομμάτι γης στο οποίο σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να χτίσει ένα ορφανοτροφείο στο Νεπάλ, με σχολείο και οτιδήποτε στοιχειώδες θα χρειάζονταν τα παιδιά που πρακτικά ζούσαν απροστάτευτα στο ύπαιθρο.

Τηλεφώνησε στους γονείς της και τους παρακάλεσε να της στείλουν τα 5.000 δολάρια των οικονομιών της για να υλοποιήσει μια ιδέα που σε άλλους ίσως φάνταζε απολύτως τρελή και ουτοπική. Και φυσικά, ο λόγος γίνεται για το χαρτζιλίκι που μάζευε από την ηλικία των 6 ετών, από τις δουλειές που έκανε από την ηλικία των 12, που με τις δωρεές και τις χορηγίες οργανισμών έκαναν το όνειρο της πραγματικότητα.

 • Σύντομα, αυτό το κομμάτι γης στο Νεπάλ ήταν δικό της και μέσα του βρισκόταν ένα ορφανοτροφείο έτοιμο να φιλοξενήσει -στην αρχή τουλάχιστον- 30 ορφανά.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η 23χρονη πια, παραδέχεται ότι όλο αυτό έγινε ο εθισμός της. Από 1 παιδί στα 10 κι από εκεί στα 30 και μετά το μήνυμά της να εξαπλώνεται, για τον μικρό ασφαλή παράδεισο που είχε καταφέρει να δημιουργήσει από μία και μοναδική ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

 • «Αν ό,τι είχες ήταν το σώμα, το μυαλό και μια ιδέα για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, δεν θα ήταν αυτό μια απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα», αναρωτιέται. Το δικό της παράδειγμα έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και το ορφανοτροφείο -το οποίο ήδη προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερα από 200 παιδιά- θεωρείται η πλέον ανθρωπιστική start up που ξεκίνησε από τις οικονομίες μιας μαθήτριας…
lifo.gr
themamagers.gr

 • Ο εκπληκτικός τρόπος που τα δέντρα βοηθούν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν στο δάσος

Όταν περπατάμε σε ένα δάσος και βλέπουμε έναν κομμένο κορμό δέντρου, σκεφτόμαστε ότι μοιάζει σαν ένας νεκρός οργανισμός. Αλλά οι ερευνητές έχουν λόγο να πιστεύουν ότι κρύβεται ένας εκπληκτικός μηχανισμός πίσω από αυτόν. Για την ακρίβεια, χάρη στη βοήθεια των άλλων δέντρων στο δάσος, αυτοί οι κομμένοι κορμοί είναι ακόμα ζωντανοί.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία πρόσφατα δημοσίευσαν μια έρευνα πάνω στο φαινόμενο που εκείνοι ονομάζουν υδραυλική σύζευξη. Τοποθετώντας ανιχνευτές σε έναν κομμένο κορμό δέντρου από τον οποίο αναδυόταν ζωντανός ιστός, αλλά και στα δέντρα που βρίσκονταν τριγύρω, παρατήρησαν κάτι ενδιαφέρον.

Τα δέντρα τυπικά χρειάζονται το πράσινο φύλλωμά τους για παραμείνουν ζωντανά και να μεγαλώσουν, αλλά εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο ζωντανός κορμός είχε ένα εκτεταμένο σύστημα ριζών που έφταναν μέχρι τις ρίζες ενός κοντινού δέντρου. Εκμεταλλευόμενος το μεγαλύτερο σύστημα ριζών, ο κομμένος κορμός μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε νερό και θρεπτικά συστατικά, καταφέρνοντας να μείνει στη ζωή.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό φαινόμενο που επιβεβαιώνει τη δυνατή σύνδεση ανάμεσα στα δέντρα και στην ικανότητά τους να βοηθούν τα «μέλη της κοινότητας» που το χρειάζονται. Το γεγονός ότι μοιράζονται τους πόρους τους είναι μια συναρπαστική λεπτομέρεια για τους επιστήμονες.

Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να παρομοιαστούν με «οικογένειες», οι οποίες έχουν ένα ανεπτυγμένο κοινωνικό δίκτυο. Βλέποντάς το δάσος με αυτό τον τρόπο, δεν είναι περίεργο που τα υγιή δέντρα επεκτείνουν τις ρίζες τους για να βρουν ένα κομμένο κορμό δέντρου και να το βοηθήσουν να επιβιώσει.

Η μελέτη της Νέας Ζηλανδίας βρήκε επίσης ότι το υγιές δέντρο δεν προσφέρει ακριβώς ελεύθερα τους πόρους του. Κατά τη διάρκεια της ημέρα, όσο το δέντρο απορροφούσε νερό μέσω των φύλλων του, οι προμήθειες που έδινε στον κομμένο κορμό ήταν εξαιρετικά λίγες.

Εντούτοις, μόλις ερχόταν το βράδυ, ο κορμός μπορούσε να λάβει περισσότερο νερό και θρεπτικά στοιχεία από τον υγιή βοηθό του. Το ίδιο ίσχυε και με τις βροχερές μέρες, όπου η διαδικασία φωτοσύνθεσης ήταν δυσκολότερη.

Οπότε την επόμενη φορά που περπατάτε μέσα σε ένα δάσος, κοιτάξτε γύρω σας και σκεφτείτε ότι οι οργανισμοί αυτοί που βλέπετε είναι πιο περίπλοκοι απ’ ό,τι νομίζετε και ότι κάτω από τα πόδια σας υπάρχουν οι αποδείξεις ότι πρόκειται για μια λειτουργική κοινότητα.

Homepage


 • Όταν είσαι ενάντια των υποχρεώσεων σου απέναντι στο κράτος, να είσαι και αρνητής των επιδομάτων και των παροχών που σου προσφέρει, όπως υγεία, παιδεία , μέσα μεταφοράς, και άλλα. Αλλιώς είσαι τζάμπα μάγκας.
 • Σε κάθε φουλάρισμα του ρεζερβουάρ δώρο ένα κιλό μελομακάρονα έπρεπε να δίνουν τα βενζινάδικα με τέτοιες τιμές …
 • Ρε αλήθεια τώρα, προτιμάτε να πληρώνετε rapid test για να βγείτε για μπύρα – καφέ.

  Και θεωρείτε τον εαυτό σας σοβαρό άνθρωπο;
 • Αρνητές απογραφής! Έτσι γιατί δεν είχαμε τερματίσει όλες τις πίστες της παράνοιας.
 • Μη δίνετε στοιχεία, μην απογράφεστε. Θα πάρουν μια ανήλικη κόρη από κάθε οικογένεια για πειράματα για τον δήθεν κορονοϊό. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχει ο καθηγητής Μίλλερ του πανεπιστημίου UPS USB PVC University of London.
 • Εδώ υπάρχει κίνημα που πιστεύει ότι τα μισά πουλιά είναι drone και ότι σταματάνε στα σύρματα για φόρτιση. Και εσείς περιμένετε σωτηρία;
 • Από την ίδια σου την οικογένεια να περιμένεις τη μεγαλύτερη προδοσία! Έδωσα στη μάνα μου να μου φυλάξει 2 σοκολάτες και τώρα κάνει την πάπια ότι χάθηκαν. Στην κοιλίτσα σου χάθηκαν κυρία μου;
 • Έχω αρχίσει και πιστεύω ότι η μόνη λύση για την πανδημία είναι να κόψουν το ίντερνετ στην Ελλάδα …
 • Είμαι αρνήτρια, του να φάω μόνο ένα μελομακάρονο.
 • Πέρυσι όταν ξέφυγε η κατάσταση με τον κορονοϊό, έκλεισαν τα περίπτερα. Φέτος απαγόρευσαν την πώληση επαγγελματικού εξοπλισμού για κομμωτήρια. Ψάχνουν τον Μητσοτάκη επιστήμονες από όλο τον πλανήτη να ζητήσουν συμβουλές για τη διαχείριση της πανδημίας.
 • Αν είχατε κάνει εμβόλιο, τώρα η απογραφή θα γινόταν με 5G, αλλά τέτοιοι είστε.
 • Δεν αγχώνομαι με την αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας και να μεγαλώσουμε ως κοινωνία καταργώντας τελείως τα εμβόλια και την προληπτική ιατρική. Εάν κάποιος ας πούμε χρειαστεί εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, μπορεί ελεύθερα να απευθυνθεί σε έναν φίλο του, αυτοδίδακτο γιατρό ή στο μάγο της φυλής.
 • Πήγα κομμωτήριο και έγινα άλλος άνθρωπος! Tα μαλλιά κάθονται, ο ήλιος λάμπει, τα παιδάκια παίζουν xαρούμενα, τα σκυλάκια τρώνε κροκέτες, οι γατούλες θέλουν χάδια, οι ηλίθιοι είναι ηλίθιοι.

 • Ψηφίστε με, για τον μπαμπά μου !!!
George A. Papandreou@GPapandreou
Είμαι υποψήφιος για να κάνουμε τη νέα αλλαγή, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.


 • Πώς διορθώνεται ένα κρατος στο οποίο κανείς δεν μπορεί ούτε να διώξει ούτε καν να μετακινήσει τους υπαλλήλους του;
 • Με δεδομένο ότι δεν βλέπω κανέναν να ενοχλείται που το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει μόνο για λίγους μήνες, μου κάνει εντύπωση που βλέπω να υπάρχουν συμπολίτες που ενοχλούνται που ούτε το εμβόλιο της πανδημίας δεν προστατεύει για πάντα και χρειάζονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί.

Εγώ την καταλαβαίνω. Πρέπει να έχει παρουσία στα σοσιαλ, πρέπει να πει κάτι.

 • Ε, εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι, πρέπει να δείχνει και μια διάθεση για αυτογελοιοποίηση, για αυτοεξευτελισμό. Φταίει η κυβέρνηση για τους αρνητές απογραφής… Βρε άντε στην Κουμουνδούρου…

 • Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ όλος ο κόσμος θα ήταν εμβολιασμένος!

 

Και σε άλλες χώρες χορεύουν ζεϊμπέκικο όταν ανακοινώνουν τους νεκρούς από κοβιντ; https://twitter.com/i/status/1460713085690392577


Εδώ οι σύντροφοι της εστίασης αμέλησαν να ζητήσουν self service από τον πελάτη,μάζεμα του τραπεζιού και παράδοση στον επόμενο σε άριστη κατάσταση προς επαναχρησιμοποίηση,καθώς και πλύσιμο όλων των σκεύων. Μετριοπαθείς στα αιτήματα τους τους βρίσκω.


Δεν έχω καταλάβει γιατί σκούζουν στην #εστιαση; Πήραν επιδοτήσεις ενοικίων, αναστολή υπαλλήλων, αναστολή εισφορών, επιστρεπτέες, επιδόματα. Αντί να ευχαριστούν που το κράτος έβαλε το χέρι στην τσέπη, γκρινιάζουν κιόλας; Την αχαριστία δεν την αγάπησε ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος.


Στο μεταξύ, ένα από τα “ασυνόδευτα” που διέσωσαν οι “Ιάσονες” στο Αιγαίο από πιθανό πνιγμό ήταν ένας ονόματι Αμπαουντ, ο οποίος οργάνωσε προ ετών στο Παρίσι την τρομοκρατική επιχείρηση για λογαριασμό τού ΙΚ, που έπνιξε στο αίμα κάμποσους Γάλλους πιτσιρικάδες.


Η απορία είναι γιατί θέλει να τα φέρει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα , όπου κυβερνά μια ”χούντα” κ η οποία φέρεται ”απάνθρωπα” στους λαθρομετανάστες. Μήπως είναι σαδιστής, με προβιά ανθρωπιστή ; Ουαί υμίν , γραμματείς κ Φαρισαίοι υποκριτές !