Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 20.8.2021

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα

  • Τα Ψαρά απέκτησαν τη δική τους Δόξα – Το άγαλμα 4 μέτρων που στέκει επιβλητικό στη Μαύρη Ράχη…«Καλά να πάθεις Χαρδαλιά» από τους… Ελληνες Ταλιμπάν του πολιτικού μίσους

  • Οι ιδεολογικές και πολιτικές μάχες πρέπει να δίνονται στο πεδίο. Οχι στα δωμάτια νοσοκομείων. Οχι με κατάρες κατά των αντιπάλων και των οικογένειών τους.

Με τον Νίκο Χαρδαλιά μπορεί να έχει ο καθένας άπειρες ιδεολογικές διαφορές.

Μπορεί να μην του αρέσουν οι επιλογές του, οι αποφάσεις του, το ύφος με το οποίο ασκεί την εξουσία που του δόθηκε.

Μπορείς να πεις οτιδήποτε για το γεγονός ότι επί δύο χρόνια και λάθη έχει κάνει, κι έχει προκαλέσει, και θα πρέπει να λογοδοτήσει για παραλείψεις που κόστισαν.

Προσωπικά ήμουν από τους πρώτους που έκριναν το ύφος χιλίων καρδιναλίων με το οποίο αντιμετώπιζε τους συνταξιούχους, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς τον «χωροφύλακα των γερόντων».

Ο πολιτικός κρίνεται για τις πράξεις του. Κρίνεται και από το λαό και από τους πολιτικούς του προϊσταμένους.

Αν τα έχει ορθώς καμωμένα επιβραβεύεται, αν όχι παίρνει αυτό που του αξίζει. Ετσι λειτουργεί η Δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός.

Ναι, ο πολιτικός κρίνεται στο πεδίο. Στο υπουργείο του, εκεί που ασκεί την εξουσία, όχι στα δωμάτια των νοσοκομείων.

Δεν κρίνεται στα προσωπικά του δράματα και στις περιπέτειες υγείας του. Γιατί αυτό δεν είναι κριτική, δεν είναι πολιτισμός, είναι κακοψυχιά, είναι εχθροπάθεια που προσβάλλει την πατρίδα μας.

Παρακολουθώ τις τελευταίες 24 ώρες τα μηνύματα που γράφονται στο διαδίκτυο για την περιπέτεια που περνά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πέραν των ευχών για να γίνει καλά ο άνθρωπος, που ευλόγως, γράφονται, τα social media βρίθουν από «ναι μεν αλλά» και από κατάρες κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Οι «ναι μεν αλλά» σου λένε: «Καλή ανάρρωση, να γυρίσει δυνατός για να μας… κουνάει το δάκτυλο». «Περαστικά, αλλά κι αυτός μας έχει διαλύσει».

«Εντάξει, να γίνει καλά ο Χαρδαλιάς αλλά… τα ήθελε και τα έπαθε, αφού ασκεί αντιλαϊκή πολιτική». «Υπάρχει και Θεός», γράφει ο άλλος επικαλούμενος την… εκδικητική τάση που έχει ο Θεός της Χριστιανοσύνης για να τιμωρεί τους κακούς.

Υπάρχουν βεβαίως και οι ξεκάθαροι. Αυτοί που εύχονται λίγο πολύ στον Χαρδαλιά να πεθάνει. Αυτοί που λένε ότι αφού κι αυτός «δολοφονεί καθημερινά Ελληνες», καλά να πάθει.

Και δεν είναι λίγοι. Δεν είναι απλά επαγγελματίες troll που πληρώνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά, χωρίς αιδώ.

Είναι καθημερινοί πολίτες που η σπορά του μίσους και του διχασμού έχει φωλιάσει για τα καλά στο μυαλό τους.

Είναι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ευχηθούν σε κάποιον να πεθάνει απλά γιατί διαφωνούν μαζί του.

Είναι αυτοί που μισούν ανάλογα με το κόμμα, την ιδεολογία, την κυβέρνηση, τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος.

Και δεν ασχολούμαι βεβαίως με τις άθλιες επιθέσεις «λειτουργών της δημοσιογραφίας» του βόθρου. Ούτε με εκείνους που βλέπουν «στημένα εμφράγματα» από έναν άνθρωπο που μπορεί να μην τον χωνεύεις, αλλά δεν μπορείς να λες ότι δεν δίνει καθημερινές μάχες.

Κι όχι πίσω από ένα γραφείο, αλλά μπροστά, στη μάχη όποια κι αν είναι αυτή.

Επαναλαμβάνω. Ο Νίκος Χαρδαλιάς και κάθε Χαρδαλιάς οιασδήποτε κυβέρνησης, κρίνεται για τη δουλειά του, για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για τις αποφάσεις που κάνουν καλό ή κακό.

Είναι αδιανόητο να εύχεσαι σε κάποιον «ψόφο» γιατί δεν συμπαθείς τις πολιτικές επιλογές του.

Είναι αδιανόητο να «στήνεις» γκάλοπ στο διαδίκτυο βάζοντάς τον δίπλα στον Μπάμπη τον φονιά και ζητώντας να ψηφίσει ο κόσμος ποιος είναι πιο θεατρίνος.

Αυτό που προέχει για όλους είναι η υγεία. Ακόμη και για τους «εχθρούς». Χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς δισταγμούς και μισόλογα. Και μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σπίρτζη που ξεκάθαρα ευχήθηκαν στον Χαρδαλιά και πήγαν στο νοσοκομείο να τον δουν.

Η υγεία και η οικογένεια κάποιου είναι ύψιστα αγαθά και δεν χωράνε μίση. Είναι άθλιο, βρόμικο, και κακόψυχο να εύχεσαι στον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη, τον Κουτσούμπα ή όποιον άλλον πολιτικό δεν γουστάρεις, να πεθάνει ή να πάθει κάτι αυτός και η οικογένειά του.

Η ελληνική κοινωνία έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό, ούτε κοινωνικό.

Είναι βαθύτατα ανθρώπινο, είναι βαθύτατα αξιακό.

Παραμερίσαμε την ανθρωπιά κι αφήσαμε τον βόθρο να ξεχειλίσει. Ανοιξαν τα καπάκια των υπονόμων και αφήσαμε τους δολοφόνους χαρακτήρων να βγουν ανερυθρίαστα.

Τα social media αναδεικνύουν την έλλειψη παιδείας, την τοξικότητα που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.

Όταν καταριέσαι τον πολιτικό σου αντίπαλο, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, στα όρια της ψυχικής νόσου.

Σε τι διαφέρουν άραγε οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν από τους… Ελληνες Ταλιμπάν του διαδικτύου που επιθυμούν το θάνατο ενός πολιτικού αντιπάλου;

https://www.in.gr/2021/08/18/apopsi/kala-na-patheis-xardalia-apo-tous-ellines-talimpan-tou-politikou-misous/


Κάποτε ως μαθήτρια της Β’ Λυκείου, η Κατερίνα  Δασούλα  του  Παναγιώτη, από το Μέτσοβο τόλμησε  και τελικά  νίκησε  αφού κατέκτησε το 2ο  Βραβείο του  11ου διαγωνισμού γραπτού λόγου της περιόδου 2018-2019  των  Εκδόσεων  Πατάκη .

Ήρθε και η έκδοση του βιβλίου !!!


Αυτή είναι η Νάντια Ναντίμ.

Γεννήθηκε στο Αφγανιστάν.
Ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν όταν ήταν 11 ετών και η οικογένειά της κατέφυγε στη Δανία στην πίσω πλευρά ενός φορτηγού. Η Νάντια έχει σκοράρει σχεδόν 200 γκολ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι εκπροσώπησε την Εθνική.

MHNYMA: Με τους βρωμύλους των ΜΜΕ δεν έχουν θέμα, πληρώνουν και ελέγχουν .

Το τουϊτερ όμως τους καίει …


ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Μιλά για τις πυρκαγιές και γελάει. Μιλά για την ανυπαρξία της κυβέρνησης και γελάει. Μιλάει για αυτά που έκαναν και γελάει. Αυτός είναι για γέλια και εμείς για κλάματα.

Και γιατί να μη χαμογελάει δηλαδή; Οι δουλειές πάνε περίφημα. Θα έχουν να τρώνε μέχρι και το 3000. Και αυτοί θα τρώνε, και εμείς θα πεινάμε, και το κεφάλι θα σκύβουμε για το ξεροκομματο. Είναι να μην γελάει; Ολα τα τακτοποίησε…

Κ.Β: Στο Real fm μόλις είπε ο άλλος ότι, το νερό δεν είναι πανάκεια για τις φωτιές …

Διασπάται λέει σε υδρογόνο και οξυγόνο και το οξυγόνο είναι γνωστό ότι βοηθάει τη φωτιά.
Μα πάτε καλά;
Ας ρίξουν λάδι, λοιπόν …

Λίγη ντροπή !!!


  • ΝΥΤ: Ο ενταφιασμός του αμερικανικού ονείρου στο Αφγανιστάν

Η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν συνιστά μια μεγάλη τραγωδία
Η ταχεία ανακατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, δύο δεκαετίες μετά την πανάκριβη και αιματηρή προσπάθεια των Δυτικών για την εγκατάσταση μιας κοσμικής κυβέρνησης με λειτουργικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν είναι κατά βάση ένα τραγικό γεγονός.

Τραγικό, διότι το αμερικανικό όνειρο για τις ΗΠΑ που θα ήταν το «απαραίτητο έθνος» για τη διαμόρφωση ενός κόσμου με τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών και τη θρησκευτική ανεκτικότητα, παρέμεινε αυτό που ήταν, ένα όνειρο.

Και είναι ακόμη πιο τραγικό καθώς είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους Αφγανούς που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και πίστεψαν κι εκείνοι στο όνειρο – ιδιαιτέρως τα κορίτσια και οι γυναίκες που αγκάλιασαν την ως έναν βαθμό ισότητα των δύο φύλων – έχουν πλέον αφεθεί στις διαθέσεις ενός ανελέητου εχθρού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δίκαιο που έφερε τον πόλεμο αυτόν σε πέρας. Ωστόσο δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταλήξει σε τέτοιο χάος, με τόσο λίγη πρόνοια για όλους όσοι θυσίασαν τόσο πολλά ελπίζοντας σε ένα καλύτερο Αφγανιστάν.

Αναρίθμητοι Αφγανοί που επί χρόνια συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς στρατιώτες, τους πολιτικούς οργανισμούς, τις οργανώσεις αρωγής και τους δημοσιογράφους, βρέθηκαν ξαφνικά την Κυριακή να κινδυνεύουν με θάνατο καθώς οι Ταλιμπάν εφορμούσαν στην Καμπούλ – την ώρα που μέλη της κυβέρνησης, και ανάμεσά τους ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έτρεχαν να διαφύγουν. Τραγική βεβαίως και η άμεση πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής στο κομματικό παιχνίδι των ΗΠΑ.

Η αποτυχία ήρθε σε πολλά επίπεδα στο Αφγανιστάν, και παρότι η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης ήταν σοκαριστική, το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Το φταίξιμο δε θα πρέπει να πέφτει μόνο στον πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά η ευθύνη διευθέτησης της κατάστασης είναι όλη της Ουάσιγκτον. Πρέπει να διορθώσει ό,τι πήγε στραβά στα σχέδια αποχώρησης.

Αν μη τι άλλο ο αμερικανικός στρατός αποτελεί μια οργανωτική υπερδύναμη και θα πρέπει να κινήσει τώρα Γη και ουρανό, και ό,τι βρίσκεται ενδιαμέσως, ώστε να διασώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που ρίσκαραν τα πάντα για ένα καλύτερο μέλλον. Η γραφειοκρατία δεν θα πρέπει να στέκεται ανάμεσα σε συμμάχους και τη σωτηρία τους.

Τα αρχεία για το Αφγανιστάν που δημοσίευσε η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, περιλαμβανομένης μιας εμπιστευτικής αναφοράς με τίτλο «Τα μαθήματα που πήραμε», κατέδειξαν μια αποκαρδιωτική εικόνα διαφθοράς, ανικανότητας, έλλειψης κινήτρων και άλλων προβλημάτων μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούσαν να καταστήσουν σοβαρή στρατιωτική δύναμη.

Αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού ανέφερε ότι οι Αφγανοί θεωρούν την αστυνομία τον «πλέον μισητό θεσμό» στο Αφγανιστάν. Άλλοι αξιωματούχοι περιέγραφαν τις συστηματικές λεηλασίες από στρατιώτες και αξιωματικούς, καθώς και τόσο μεγάλες στρατιωτικές απώλειες (60.000 από το 2001 σύμφωνα με μια εκτίμηση) που η κυβέρνηση στην Καμπούλ τηρούσε μυστικές. Η διαφθορά ήταν τόσο μεγάλη ώστε πολλοί Αφγανοί άρχισαν να διερωτώνται μήπως ήταν χειρότερη η κυβέρνησή τους από τους Ταλιμπάν.

Όταν ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Ιανουάριο ορισμένοι αξιωματούχοι στο Υπουργείο Αμύνης και αλλού τον συμβούλευσαν να διατηρήσει μια μικρή αντιτρομοκρατική ομάδα στο Αφγανιστάν για αρκετά χρόνια ακόμη. Ωστόσο ο κ. Μπάιντεν, αρκετά μεγάλος για να θυμάται το Βιετνάμ και βετεράνος των διεθνών σχέσεων από την εποχή που ήταν γερουσιαστής, πείστηκε ότι το να παραμείνουν μερικές χιλιάδες στρατιωτών για κάποια χρόνια στο Αφγανιστάν δε θα απέτρεπε την τελική νίκη των Ταλιμπάν.

Ήταν από καιρό σαφές ότι η αμερικανική απόσυρση με όποιον τρόπο κι αν γινόταν, θα άφηνε τους Ταλιμπάν έτοιμους να πάρουν ξανά τον έλεγχο του Αφγανιστάν. Ο πόλεμος έπρεπε να τελειώσει. Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορούσε και όφειλε να φροντίσει περισσότερο για την προστασία όσων ρίσκαραν τα πάντα επιζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όσο κι αν αυτό το όνειρο αποδείχθηκε μια ψευδαίσθηση. https://www.kathimerini.gr


  • Τουρκία: Βρήκαν ανάγλυφο που απεικονίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους

Αρχαιολόγοι στη βορειοδυτική Τουρκία ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες ανάγλυφο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Kaan Iren, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στη σημερινή πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου), οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων.

«Είναι μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σκηνή από τους ελληνοπερσικούς πολέμους», δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Πρακτορείο Ανατολή που μετέδωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για λόγους προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Ο Iren, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων από τις 22 Ιουνίου, είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ.

«Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινο τούβλο, το οποίο εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μ.», ανέφερε ο Iren, μέλος επίσης του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τοίχος αυτός, πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Επίσης, σημείωσε, ότι η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές στην τοιχοποιία εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.


Αυτός ο τύπος, παρέα με τον @EvangAntonaros ετοιμάζουν την δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Πως το λένε οι Κινέζοι με την εικόνα και τις λέξεις; Ακριβώς έτσι!

Εικόνα

Ο ΑΡΟΥΛΗΣ


Αντανάκλαση της ελληνικης κοινωνιας.. Και οι δυο τεράστιοι αθλητες. Και οι δυο έχουν τύχει της ελληνικης Παιδείας όχι μόνο της σχολικης αλλά και της αθλητικης. Κι ομως ποσο μεγάλη είναι η διαφορά ποιότητας του @Giannis_An34  από τον  @steftsitsipas


Γ.Στ.: 2 χρόνια η Ελλάδα δαμάζει τις κρίσεις μία προς μία. Ο Συριζα σε ρόλο θεατή παριστάνει τον παντογνώστη «προπονητή της εξέδρας». Όταν άπαξ ανέλαβε να «κοουτσάρει» τη χώρα είδαμε & πάθαμε να γλυτώσουμε τον εθνικό υποβιβασμό.


Πρόσφυγας ονομάζεται αυτός που φεύγει από εμπόλεμη χώρα κ πηγαίνει σε χώρα που είναι ασφαλής. Εάν μετά πάει σε τρίτη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, είναι λαθρομετανάστης. Τόσες γειτονικές, ομόθρησκες ασφαλείς χώρες υπάρχουν, να πάνε εκεί. Κανένας στην Πατρίδα μας και την Ε.Ε.Επειδή λόγω των πυρκαγιών κ ενόψει φθινοπώρου, δεν υπάρχει τροφή για τις μέλισσες, μπορούμε να τρίψουμε ένα μήλο κ να το βάλουμε σ’ ένα πιάτο με λίγο νερό. Αν το τοποθετήσουμε στο μπαλκόνι μας, οι μέλισσες θα σταθούν πάνω στο φρούτο θα αντλήσουν τα σάκχαρά του κ θα πιουν νεράκι!

  • Εικόνα

Να σας δείξω την πιο παλιά ελληνική επιχείρηση; Το παραδοσιακό καφενείο στο Λαύκο, Ν.Πήλιο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1785 με εξαίρεση το κλείσιμο λόγω κορωνοϊου. Δεν έχει φύγει ποτέ από τα χέρια της οικογένεια Φορλίδα. Διάσημοι θαμώνες οι Παπαδιαμάντης, Σεφέρης, Δελμούζος
  • Εικόνα