Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Πέμπτη 19.8.2021

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα
Αν δεν ηξερα πως έχει πεθάνει, θα έπαιρνα όρκο πως είναι ο Χάρρυ Κλυνν ντυμένος Τραμπακουλας
_____________________________________
-Αμπντουλάχ, εσένα;
-Κάθυ…


  • Πέραν της στυλιστικής ομοιότητας με Βασίλη Τσιβιλίκα στη θεία μου τη χίπισσα, οι Ταλιμπάν παίζει να είναι το πιο καλτ σουρεαλιστικό καθεστώς που έχει υπάρξει στον πλανήτη.

Δεν ξέρω ποιός δημιούργησε αυτό το αριστούργημα αλλά όποιος κι’ αν είναι του σφίγγω νοερά το χέρι. Πραγματικά εμπνευσμένο !!!


Όταν δεν έχεις αποφασίσει, αν θες να είσαι σαν χιπης ροκ σταρ ή σαν καραγκούνα θεία


ΜΗΝΥΜΑ: Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τις εφημερίδες της κυβερνήσεως…
Τσιμουδιά για τον “ανάδοχο αναδάσωσης”. Τι είναι αυτό αυτό;;;

  • Είναι αυτό που θα μας “σώσει” .Το Δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, ποια δέντρα θα φυτευτούν, οικολογικές συνθήκες περιοχής κτλ. . .
    Θα λαμβάνει την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση του δημοσίου για 50 ή 99 χρόνια θα γίνεται δηλαδή ιδιωτικό, χωρίς να πληρώνει μία, θα επιδοτείται για έργα αναδάσωσης , αντιπλημμυρικά εν τω μεταξύ θα εκμεταλλεύεται και κάθε βασική δραστηριότητα,τη μελισσοκομία,τα ξυλα ,ξενοδοχεία, ανεμογεννήτριες, χωριά παραθεριστικά κτλ.
    Η μπίζνα τώρα ανοίγει.

Αφγανιστάν: Όταν αυτά που βλέπουμε στις σειρές γίνονται πραγματικότητα το 2021

Ο,τι συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ είναι ξεκάθαρα μια τεράστια ήττα για την ανθρωπότητα.

Κατ’ αρχάς οι εικόνες και μόνο που μας μεταφέρονται τις τελευταίες μέρες από το Αφγανιστάν και την Καμπούλ, με ανθρώπους να τρέχουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν όσο πιο γρήγορα προλαβαίνουν, προτιμώντας ένα ταξίδι στο άγνωστο παρά μια ζωή κάτω από τον «ζυγό» των Ταλιμπάν είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστικές. Και μόνο που κάτι τέτοιο συμβαίνει τον 21ο αιώνα προκαλεί ανατριχίλα και στενοχώρια για τις καταστάσεις που ζούνε οι άνθρωποι στις ανατολικές χώρες.

Μέσα σε όλα όμως
Πέρα από τις απάνθρωπες πράξεις, τους βανδαλισμούς στον βωμό του φανατισμού που οδηγεί η θρησκεία και τις εικόνες φρίκης από την πολύπαθη Καμπούλ, υπάρχει κανείς που δεν σκέφτεται αυτούς που θα μείνουν πίσω; Εκείνους που δεν κατάφεραν να μπουν στο αεροπλάνο ή δεν σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και από εδώ και έπειτα θα ζουν υπό τις οδηγίες του νέου κατακτητή που φέρεται λες και είναι απελευθερωτής με στόχο να διαδώσει τη σκληρότητα, τον τρόμο, θυμίζοντας μας μία ακόμα μεγάλη ήττα που δέχτηκε η ανθρωπότητα;

  • Και μια και μιλάμε για «ήττα», υπάρχει μεγαλύτερη όπως και πολλές άλλες παρόμοιες;

«Κάθομαι στο σπίτι και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να με βοηθήσει ή την οικογένειά μου. Θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν». Τάδε έφη Zarifa Ghafari, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και δήμαρχος του Αφγανιστάν. Μία ανάρτηση που δεν θέλει πολύ για να σου κόψει τη χολή.

  • Σε μια χώρα που είχε αρχίσει να μπαίνει στο σωστό δρόμο, που η πρωτεύουσά της, Καμπούλ θύμιζε κάποτε -ακριβώς- ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αγόρια και κορίτσια φοιτούσαν μαζί ως ίσοι, που η θέση της γυναίκας δεν ήταν να υπηρετεί τον άντρα και το σπίτι, αποκτώντας γνώμη και δικαιώματα και η κοινωνία φαινόταν να προοδεύει, το μέλλον της είναι βουτηγμένο στο σκότος.

Τόσα χρόνια, λίγο πιο δίπλα οι Ταλιμπάν ετοίμαζαν το μεγάλο comeback για να τη βυθίσουν και πάλι στο σημείο μηδέν. Ο πανικός των Αφγανών είναι πρωτόγνωρος και αυθεντικός, καθώς δεν πάνε πολλά χρόνια από την εποχή που τους διοικούσαν οι Ταλιμπάν, την ίδια ώρα που η ελπίδα τους συρρικνώνεται βλέποντας τις διεθνείς δυνάμεις είτε να τους εγκαταλείπουν, είτε να παρακολουθούν τις καταστάσεις δίχως κάποια πρωτοβουλία.

  • Οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν την Καμπούλ, ωστόσο δεν «βύθισαν» μόνο κάθε ανθρώπινη ψυχή και αξιοπρέπεια στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το έκαναν σε κάθε άνθρωπο που έχει συνείδηση. Κανένας άντρας ή γυναίκα δεν μπορεί να μην πονέσει στην καρδιά βλέποντας μια ιδεολογία που κανείς δεν έχει καταλάβει τα κίνητρα και τη σκληρότητά της, να στερούν από όσους έμειναν πίσω τη δυνατότητα να φτιάξουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Δεν το χωράει ο νους αυτή την κατάσταση και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός για κανέναν μας, ακόμα και αν απέχουμε πολλά χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Όσοι ζούμε στη Δύση δεν είμαστε εκλεκτοί από μια ανώτερη δύναμη, είμαστε εδώ από τύχη. Θα μπορούσαμε να είμαστε κατσαρίδες ή μυρμήγκια που οι άνθρωποι τα πατάνε συνέχεια απλώς επειδή τους ενοχλούν.

  • Θα μπορούσαμε να είμαστε δέντρα ή χελώνες που κάηκαν από τις πυρκαγιές επειδή κάποιοι αποφάσισαν πως πρέπει να αφανίσουν εκτάρια Γης. Ή θα μπορούσαμε να είμαστε εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση με τον Ισλαμικό Νόμο και την αυστηρή εφαρμογή της Σαρίας να ετοιμάζεται να καταπατήσει κάθε δικαίωμα της γυναίκας και γενικότερα της ανθρωπιάς.

Το ξέρω πως ακούγεται άσχημο να συγχέουμε τους ανθρώπους με μυρμήγκια ή καμένα δέντρα, αλλά αν το δούμε αντικειμενικά η αντιμετώπιση των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από αυτό. Εδώ και λίγα 24ωρα στο Αφγανιστάν επιστρέφουν στην πενταετία 1996-2001 όπου ήταν μία χιλιετία πίσω και βάλε. Μια περίοδο που οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι υπάρχει εκεί έξω στον κόσμο, τι θα πει πραγματική ευτυχία και τι μια ανάσα δίχως λόξιγκα από τον τρόμο.

  • Είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε για οποιονδήποτε βιώνει τη συγκεκριμένη φρίκη, είναι πραγματικά τρομακτικό να σκεφτόμαστε ότι κάτι τέτοια περιστατικά εδώ στη Δύση τα βλέπαμε σε τηλεοπτικές σειρές και δεν πιστεύαμε πώς μπορούν να μας συμβούν. Τελικά το τηλεοπτικό «Homeland» ζει και βασιλεύει. Τι κάνουμε εμείς για αυτό; https://www.ratpack.gr/buzz/opinions/story/24062/afganistan-otan-ayta-poy-vlepoyme-stis-seires-ginontai-pragmatikotita-to-2021

“Υπάρχει πολύς ήλιος στις χώρες του Ισλάμ:
Ένας λευκός, βίαιος ήλιος που τυφλώνει. Αλλά οι μουσουλμάνες δεν τον βλέπουν ποτέ. Τα μάτια τους είναι τόσο συνηθισμένα στη σκιά όσο και τα μάτια του τυφλοπόντικα. Από το σκοτάδι της μητρικής μήτρας, περνούν στο σκοτάδι του πατρικού σπιτιού, από αυτό στο σκοτάδι του συζυγικού σπιτιού και από αυτό στο σκοτάδι του τάφου.”
“Secret Place” – Oriana Fallaci

Ντροπή !!!


Κ.Β: Το να ζητά η Ευρώπη, από τους Ταλιμπάν να τους υποσχεθούν πως θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι σαν να ζητάω εγώ από 5χρονο, να μου υποσχεθεί πως θα κάτσει ολο το καλοκαίρι μ’ ένα φουσκωτό φλαμίνγκο μπροστά στην θάλασσα χωρίς να βραχεί. Καλά το πάτε …


Κ.Β: 70 ανεμογεννήτριες στην Αμοργό !!!

Στην Αμοργό !!! Ακόμη και το ρεπορτάζ της εκπομπής Weltspiegel στο γερμανικό κανάλι Das Erste είναι καταπέλτης και κράζει.
Οι ανεμογεννήτριες που έχουν μέγιστο χρόνο ζωής 25 χρόνια και ΔΕΝ ανακυκλώνονται … Οι Γερμανοί ήδη κλαίνε με γι’αυτές που έχουν “φυτέψει” στη χώρα τους.
Θα μπορούσαν να φτιάξουν λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Λιγνίτη θα τους στείλουμε από Κοζάνη ή Πτολεμαΐδα ή Μεγαλόπολη, από όπου προτιμούν τέλος πάντων. Άκου ανεμογεννήτριες …

Γιατί, ως γνωστόν, η “πράσινη ανάπτυξη” και η “κλιματική κρίση” φέρουν πάντοτε καταστροφή της φύσης.


Έρευνα του MIT από το 1972 έχει προβλέψει την καταστροφή του κόσμου μέχρι το 2040

  • Το καλύτερο είναι ότι νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δεν πάμε καθόλου καλά και παίζει να βγει αληθινή η πρόβλεψη.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 είχαν ήδη να εγείρονται οι πρώτες ανησυχίες για την υπερεκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της γης. Ταυτόχρονα ήρθαν και στη ζωή μας οι υπολογιστές που μπορούσαν να φτιάξουν τα πρώτα μοντέλα μεγάλης κλίμακας και να αρχίσουμε να «βλέπουμε» το μέλλον με κάποια σχετική ασφάλεια στις προβλέψεις μας. Μια τέτοια έρευνα διεξήχθη το 1972 από ερευνητές του MIT και η εκτίμησή τους ήταν μάλλον ανησυχητική, αν και μάλλον κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά.

  • Στην έρευνα μπήκαν πάρα πολλές παράμετροι και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια, όλα με βασικό άξονα τον ρυθμό εξόρυξης του ορυκτού πλούτου του πλανήτη μας. Από τα 12 εναλλακτικά σενάρια, πάνω από τα μισά προέβλεψαν ότι κάποια στιγμή η οικονομική ανάπτυξη θα καταστεί αδύνατη επειδή δεν θα υπάρχουν πόροι για να τη στηρίξουν. Αυτό θα δημιουργήσει ένα τρομακτικό σημείο καμπής στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια προσπάθεια να αξιολογηθεί αυτή η έρευνα, τα υπολογιστικά της μοντέλα μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο της νέας γενιάς επιστημόνων και το αποτέλεσμα είναι ακόμα τρομακτικό. Αρχικά ο ρυθμός αύξησης της εκμετάλλευσης δεν επιβεβαιώθηκε απλά, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο αλματώδης, ειδικά σε ότι αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η επανεκτίμηση της κατάστασης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκείνο το τέλος της οικονομίας ίσως έρθει πολύ πιο νωρίς από όσο νομίζαμε, δηλαδή γύρω στο 2040.

  • Οι παράγοντες οι οποίοι συνεκτιμήθηκαν ήταν οι εξής: πληθυσμός, βιομηχανική παραγωγή, δείκτες γονιμότητας, παραγωγή τροφίμων, επίπεδα ρύπανσης, προσδόκιμο ζωής, κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ποιότητα ζωής. Όλοι αυτοί δείκτες λένε ότι το 2040 θα φτάσουμε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο.

Η παύση της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης λόγω έλλειψης πόρων θα δημιουργήσει πρώτα από όλα ένα σοβαρότατο πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων που θα οδηγήσει μοιραία σε χάος, ελλείψεις τροφίμων, αυξήσεις τιμών στα υπάρχοντα τρόφιμα και δυστυχώς πείνα. Η πείνα με τη σειρά της μπορεί να πυροδοτήσει πολέμους και άλλα οδυνηρα σενάρια για την ανθρωπότητα.

  • Παρά τον τρόμο που προκαλεί το σφιχτό deadline του 2040, οι επιστήμονες που έτρεξαν το νέο μοντέλο πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αναστραφεί η πορεία προς τον γκρεμό. Η επίσπευση της έρευνας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο περιορισμός των ορυκτών καυσίμων, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και η λελογισμένη χρήση των πόρων της γης μπορούν, όχι μόνο να εμποδίσουν την κατάρρευση, αλλά να φτιάξουν κι έναν καλύτερο πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

https://www.ratpack.gr/buzz/story/23884/ereyna-toy-mit-apo-to-1972-exei-provlepsei-tin-katastrofi-toy-kosmoy-mexri-to-2040?utm_source=projectagora&utm_medium=conten


Μ. Γιουσαφζάι: Μην εγκαταλείψετε γυναίκες και κορίτσια!
  • Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

Η κα Γιουσαφζάι έκρινε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.

  • «Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Είχε γίνει γνωστή χάρη στο ιστολόγιο το οποίο έγραφε με ψευδώνυμο στον ιστότοπο του BBC, στα 11 της χρόνια, για τη ζωή στα εδάφη υπό την κατοχή των πακιστανών Ταλιμπάν.

  • «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες στο Αφγανιστάν, και μου είπαν ότι ανησυχούν για το πώς θα είναι η ζωή τους», είπε η νεαρή, αναφερόμενη στην ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σημείωσε πως έστειλε γράμμα στον πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, καλώντας τον να υποδεχθεί αφγανούς πρόσφυγες και να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά «θα έχουν πρόσβαση στη μόρφωση, θα είναι ασφαλή και προστατευμένα, ότι δεν θα πάει χαμένο το μέλλον τους».

  • Η Μαλάλα Γιουσαφζάι μεταφέρθηκε για νοσηλεία και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία μετά την απόπειρα δολοφονίας της. Πέρυσι πήρε πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά.

https://typos-i.gr/article/m-gioysafzai-mhn-egkataleipsete-gynaikes-kai-koritsia


  • Το καταλάβαμε νομίζω ότι η ζωή στη Γη είναι φτηνή και πως τα όνειρα είναι τσάμπα, ενώ για τις ψευδαισθήσεις πληρώνεις ακριβά όταν είναι χαμένες.

Θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Πρωθυπουργός – όταν, πλησίστιος, τον Ιούνιο του 2019, επέμενε ότι «σαν οδοστρωτήρας θα σαρώσει τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα» – ότι τον Αύγουστο του ’21 θα επιχειρούσαν μπουλντόζες για να σαρώνουν τα καμένα;

  • Και τότε από την επικρατούσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρία του «ώριμου φρούτου», γιατί να μην προτιμήσω τη θεωρία της «ασθενούς δυνάμεως» (από τη σύγχρονη Φυσική) και το φαινόμενο της «ρήξης συμμετρίας» όπου «ενώ τίποτα δεν σπάει, η ρήξη παρά ταύτα εμφανίζεται αιφνίδια στις λύσεις της»;(*)

Διότι, αυτό ακριβώς θα συμβεί – ξεκινώντας μάλιστα από την πρωθυπουργική «συγγνώμη» που ως «λύση» κι αυτή, προαναγγέλλει και τις υπόλοιπες – μια που πλέον η «ρήξη» της μέχρις εδώ αδιάρρηκτης κυβερνητικής «συμμετρίας» έχει αμετάκλητα συντελεστεί και –όπως τα σωματίδια αρνητικής ενέργειας – κινείται κι αυτή πίσω στον χρόνο.

ΥΓ.:

Κατά τα άλλα, είμαι βέβαιος ότι οι ευφυείς πολιτικοί αναλυτές – ένθεν και ένθεν – θα μεταφέρουν στη φλύαρη γλώσσα της πολιτικής, τι πραγματικά εννοώ παραπέμποντας στον νομπελίστα Στίβεν Γουάινμπεργκ, με την επίγνωση ότι εγώ δεν μιλώ για στοιχειώδη σωματίδια αλλά για ανθρώπους.

  • Το καταλάβαμε νομίζω ότι η ζωή στη Γη είναι φτηνή και πως τα όνειρα είναι τσάμπα, ενώ για τις ψευδαισθήσεις πληρώνεις ακριβά όταν είναι χαμένες.

Γι’ αυτό και η κυβερνητική διετία, που μόλις έκλεισε, αξίζει επαίνου: κατόρθωσε να αναβάλει τη «ρήξη» για αργότερα, όταν η «λύση» δεν θα είναι άλλο από το απομεινάρι μιας καταστροφής.

  • Εφεξής ο Μητσοτάκης, όπως και ο Τσίπρας με το Μάτι, θα πρέπει να γνωρίζουν πως κάθε φαινόμενο αναφέρεται σε μια απροσδιοριστία που το προσδιορίζει, όπως επίσης πως κάθε φαινόμενο εκπέμπει ένα σινιάλο. Ας είχαν την οξυδέρκεια να το αντιληφθούν.

Οσο για μένα γνωρίζω πολύ καλά πως η αλήθεια είναι παρούσα εν μέρει. Ισως μάλιστα, να προϋποθέτει μια μορφή ψεύδους για να διορθώσει τους απόλυτους ισχυρισμούς της.

Αλλά να μην το παρακάνουμε. Κι ας προσέξουμε την αληθοφάνεια του Ρενέ Μαγκρίτ.

* Στ. Γουάινμπεργκ, «Ονειρο για μια Τελική Θεωρία», εκδόσεις Κάτοπτρο, 1995.

https://www.in.gr/2021/08/16/apopsi/frouta-kai-koukounaria/