Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Κ.Β: Αν ήθελαν να κάνουν συνέδριο για την υπογεννητικότητα, αντί για το παπαδαριό και τον Ντάνο, ας φώναζαν καμία γυναίκα πρόεδρο εργατικού σωματείου να τους πει πόσοι εργοδότες ζητάνε από τις εργαζόμενες να δεσμευτούν ότι δεν θα μείνουν έγκυες, προκειμένου να τις προσλάβουν.


Στην κατάταξη της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, το ΕΜΠ σημείωσε διακρίσεις, με εξέχουσα αυτή στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα το ΕΜΠ είναι 4ο στην παγκόσμια κατάταξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και 2ο στην Ευρώπη.

 • Σημειώνεται, πως στο αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, το ΕΜΠ ήταν πάντα ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, έχοντας την 7η θέση στην κατάταξη της Σαγκάης για τα τρία προηγούμενα χρόνια και παραμένοντας στους 50 πρώτους για πολλά χρόνια στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS. Αλλά είναι η πρώτη φορά, που εμφανίζεται στους παγκοσμίως κορυφαίους πέντε. Συνολικά το ΕΜΠ διακρίθηκε σε 15 αντικείμενα.

Στην κατάταξη περιλαμβάνονται άλλα έντεκα ελληνικά πανεπιστήμια, στην παρένθεση ο αριθμός αντικειμένων με διάκριση: Πανεπιστήμιο Κρήτης (8), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (22), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(15), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(4), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(4), Πανεπιστήμιο Πατρών (8), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(2), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(3), Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο(1) και Πανεπιστήμιο Πειραιά(1).

 • «Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά», αναφέρει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής. Το αποτέλεσμα αυτό, επισημαίνει στην ανακοίνωση ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Νίκος Λαγαρός, «έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο».

Η κατάταξη της Σαγκάης του 2021 περιέλαβε 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εξέτασε 4.000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και στους πίνακες της κατάταξης περιέλαβε πάνω από 1.800 απ’ αυτά.

 • Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε πέντε ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Q1), της ερευνητικής επιρροής (CNCI), της διεθνούς συνεργασίας (IC), της ποιότητας της έρευνας (TOP) και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων (AWARD).

ΕΝΥΠΕΚΚ: 180 εκ. ευρώ «δώρο» στη FRAPORT, επειδή δεν ήρθαν τουρίστες το 2020!

Tornos News | Fraport Greece: 14 regional airports are ready to soar
Η γερμανική κρατική εταιρεία FRAPORT, εκμεταλλευόμενη τη σύμβαση παραχώρησης των 14 τουριστικών αεροδρομίων της Ελλάδας, που είχε υπογράψει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Προεδρικό Διάταγμα 28/2017 (ΦΕΚ Α’ 7/4/2017), απαίτησε και πέτυχε να τής καταβληθεί το αστρονομικό ποσό των 179,9 εκατομμυρίων ευρώ “λόγω των συνεπειών τής πανδημίας τού κορονοϊού covid-19 για το έτος 2020”!

 • Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για την καταπλεονεκτική σε βάρος τής χώρας μας συμφωνία με τη γερμανική FRAPORT!,

Η αποικιοκρατική και βλαπτική για τον λαό μας σύμβαση με τη Fraport -που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί!


Στην Κεντρική Μακεδονία θα αρχίσουν σε δύο εβδομάδες τα γυρίσματα παραγωγής του Χόλυγουντ για την κινηματογραφική ταινία Barracuda, με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Barracuda»: Η νέα ταινία του Μπαντέρας θα γυριστεί στην Κεντρική Μακεδονία

Η παραγωγή είναι ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ ενώ όλα τα γυρίσματα θα γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία. Ο παραγωγός του Barracuda Ρόμπερτ Βαν Νόρντεν (Robert Van Norden), ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, δήλωσε ότι η παραγωγή βρίσκεται στο στάδιο της ανίχνευσης τοποθεσίας, ανέφερε ότι επισκέψεις γίνονται σε διάφορα μέρη, στην Περαία, τη Θέρμη, τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.

 • Τόνισε ότι χρησιμοποιούνται εσωτερικές και εξωτερικές τοποθεσίες καθώς και ο χώρος του στούντιο στη Θέρμη και γνωστοποίησε ότι τα συνεργεία θα βρίσκονται στην περιοχή για πέντε εβδομάδες και συνολικά τριάντα ημέρες γυρισμάτων.

«Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε τα περισσότερα από αυτά που αναζητούσαμε μέχρι στιγμής, χάρη στη βοήθεια της ελληνικής ομάδας. Σχεδιάζουμε να αρχίσουμε γυρίσματα σε δύο εβδομάδες και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «είναι μια ταινία και μια ταινία χρειάζεται κάθε είδους πράγματα. Χρησιμοποιούμε οτιδήποτε μπορούμε».

 • Ο κ. Βαν Νόρντεν σημείωσε ότι ο Αντόνιο Μπαντέρας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα ενώ για το θέμα της ταινίας επισήμανε ότι πρόκειται για μια ταινία δράσης, μια ταινία γκάνγκστερ, που περιστρέφεται γύρω από τη δράση ενός ανθρώπου που υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκληματίας, εμπλέκεται σε εγκληματικές δράσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει τους δικούς του ανθρώπους για να σώσει ένα νέο κορίτσι.

Και καθώς το σενάριο της ταινίας προβλέπει ότι αυτή διαδραματίζεται στη Φλόριντα ο ίδιος επισήμανε ότι η δουλειά των παραγωγών είναι να κάνουν κάποια μέρη να μοιάζουν με άλλα μέρη. «Αυτή είναι η δουλειά μας και είμαστε ευτυχείς που την κάνουμε στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε.

 • Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι «πολύ σύντομα ξεκινάει και η κατασκευή των στούντιο της Millenium στη Θέρμη» και ανέφερε ότι τα στούντιο αυτά «θα επιτρέψουν στην περιοχή τη δική μας να δημιουργήσει η Millenium τη βάση για την παραγωγή σειράς τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών».

Χολιγουντιανά στούντιο αποκτά η Θεσσαλονίκη – News.gr

 • Είπε ακόμη ότι «ήδη σχεδιάζονται και άλλες Χολυγουντιανές ταινίες μετά το καλοκαίρι οι οποίες θα βάλουν για τα καλά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών παγκοσμίως». Μίλησε, παράλληλα για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, την απασχόληση Ελλήνων ηθοποιών που θα συμμετέχουν στην ταινία και την κινητοποίηση πολλών κλάδων της οικονομίας της περιοχής που θα κληθούν να στηρίξουν τα γυρίσματα και θα επωφεληθούν σημαντικά.

Σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των γυρισμάτων ανέφερε ότι «μπορεί ο θεατής να ξέρει πως η δράση λαμβάνει χώρα στη Φλόριντα ή κάπου αλλού, όμως θα είναι γνωστό ότι τα γυρίσματα έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία, άρα οι ομορφιές αυτού του τόπου αναδεικνύονται, προβάλλονται και όλη αυτή η προσπάθεια θα βοηθήσει να κάνουμε ακόμη πιο ελκυστική την περιοχή μας και να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες στην περιοχή μας».

 • «Θα γίνει μια ταινία η οποία δεν θα δείχνει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα αλλά τις συνθήκες και τις υποδομές για να γίνει Μαϊάμι» σχολίασε, άλλωστε, ο διευθυντής οργάνωσης της παραγωγής Δημήτρης Καμπάς. «Αυτό γίνεται για πρώτη φορά» είπε και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό «δίνεται μια ευκαιρία και για επόμενες παραγωγές να αξιοποιήσουν όλα τα τεχνολογικά μέσα και τις υποδομές της χώρας και της πόλης για να είναι η Θεσσαλονίκη όντως ένα στούντιο για τις επόμενες ταινίες».

Ο τελευταίος κάτοικος στον πιο ακριβό εμπορικό δρόμο του Λονδίνου

Από το πλεονεκτικό του σημείο στο προεξέχον παράθυρο του διαμερίσματός του στην οδό «Bond» ο Ollie Claridge έχει μια ξεχωριστή άποψη για τους πλούσιους που έχουν την επιχείρησή τους εκεί στον πιο ακριβό δρόμο του Λονδίνου. Εκεί που ξοδεύονται ένα δισεκατομμύριο λίρες κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία αγορά τσάντας 5.000 αγγλικές λίρες, ενός διαμαντένιου δαχτυλιδιού 3 εκατομμυρίων λιρών, υποβολή προσφοράς σε δημοπρασία για ένα Mercury Cougar που συμμετείχε σε ταινία του Τζέιμς Μποντ ή την απόλαυση ενός πρωινού με ροζ σαμπάνια.

Το όνομά της είναι "Bond", ...οδός Bond: Ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος του Λονδίνου - tomanifesto.gr

Ο Ollie Claridge πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Βillion Pound Bond Street», που προβλήθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV στις 10 Ιουνίου και δίνει μια άλλη ματιά πίσω από τα παρασκήνια αυτού του φανταχτερού κόσμου, σύμφωνα με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μίχαελ Γουόλντμαν (Michael Waldman).

«Είμαι ευτυχής που βρήκα τον μοναδικό κάτοικο αυτού του δρόμου, που εντάσσεται τόσο υπέροχα στην ιστορία και στους χαρακτήρες της περιοχής. Είναι θαυμαστής του συγκεκριμένου πολυτελή κόσμου, δεν νιώθει έξω από τα νερά του και δεν είναι εξοργισμένος με όλη αυτή την αγάπη των ανθρώπων για αυτά τα ακριβά εμπορικά σήματα. Απλά αναρωτιέται: “δεν είναι περίεργο;”», δήλωσε ο Γουόλντμαν στην Observer.

Μένει σ’ ένα διαμέρισμα που κληρονόμησε το μίσθωμα από τον πατέρα του. Από το παράθυρό του βλέπει τις μεγάλες οθόνες των επώνυμων πολυτελών brands. «Είναι λίγο μοναχικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Υπάρχουν μόνο παμπ στη δυτική πλευρά του δρόμου. Νιώθω όμως ότι είμαι μέρος αυτού του κόσμου» είπε στην Observer.

Το 2019, η συγκεκριμένη οδός, που είναι μεταξύ της Oxford Street και της Piccadilly, ήταν ο πιο ακριβός δρόμος στην Ευρώπη για ενοικίαση και ο τρίτος πιο ακριβός στον κόσμο μετά το Κοζγουέι Μπέι (Causeway Bay) στο Χονγκ Κονγκ και την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Ο Ollie Claridge είπε χαρακτηριστικά ότι, «στο τέλος της τελευταίας καραντίνας, υπήρχαν ουρές ανθρώπων έξω από το Tiffany. Μου έκανε εντύπωση πως ενώ είχαν πολλά χρήματα έπρεπε να σταθούν στην ουρά και να περιμένουν στο δρόμο». Και συνεχίζει: «Καμιά από αυτές τις διεθνείς μάρκες δεν κερδίζει χρήματα από αυτά τα καταστήματα. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Πρέπει όμως για λόγους μάρκετινγκ να έχουν ένα υποκατάστημα σε αυτόν τον δρόμο».

Στο ιστορικό διαμέρισμα, όπου κάποτε κατοικήθηκε από τον Βρετανό διπλωμάτη και σοβιετικό πράκτορα, μέλος του Cambridge Five, Γκάι Μπέρτζες (Guy Burgess), ο Claridge μετακόμισε πριν από 20 χρόνια. «Κάποτε είχαμε γείτονες, αλλά όχι πια».

Ο Νέλσον (Nelson), ο Χαίντελ (Handel) και ο Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix) ήταν μεταξύ των ιστορικών κατοίκων της περιοχής.

Προσθέτει, ότι υπάρχουν «αρκετοί» άστεγοι. «Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στην περιοχή, τους έδιναν, τακτικά χρήματα, αλλά, κατά τη διάρκεια της καραντίνας που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές ήταν δύσκολα για εκείνους», λέει ο Claridge.

Η μίσθωση στο διαμέρισμα, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, έχει ακόμη έξι χρόνια για να λήξει. Δεν ξέρει που θα πάει όταν τελειώσει. «Δεν μπορώ να ζήσω πουθενά αλλού», δηλώνει χαρακτηριστικά. Και στην ερώτηση αν είχε χρήματα τι θα τα έκανε; «Θα αγόραζα γη και θα φύτευα δέντρα», λέει.


Κατανοώ την αμήχανη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Έχει απέναντί του μια κυβέρνηση η οποία συνεχώς «του βγαίνει από τα Αριστερά»: δεν είναι μόνο τα μεγάλα και πιο ορατά, όπως η πρωτοφανής ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η γενναία κρατική οικονομική ενίσχυση εργαζομένων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, η στροφή προς την «πράσινη» οικονομία (απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, «σχέδιο Ελλάδα 2.0»).

 • Είναι επίσης, για να αναφέρω μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, η επέκταση των γονικών αδειών και η 4ήμερη εργασία, η εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της σεξουαλικής  παρενόχλησης, η διευκόλυνση της παραγωγής και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. Θέματα, δηλαδή, τα οποία παραδοσιακά χαρακτήριζαν την ατζέντα του (κεντρο)αριστερού πολιτικού χώρου.

Έχοντας χάσει λοιπόν το «μονοπώλιο» θεμάτων που μέχρι πρότινος θεωρούσε «δικά του», ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε διάφορα αντιπολιτευτικά κόλπα: υπερτονίζει ή διαστρεβλώνει θέματα που θεωρεί ότι «μιλάνε» σε ένα τμήμα του ακροατηρίου του (π.χ. επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, απεργία πείνας Κουφοντίνα), επενδύει στην κινδυνολογία (π.χ. ασφάλεια εμβολίων, αποτυχία σχεδίου εμβολιασμού), προσκολλάται ευκαιριακά σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» (π.χ. έργα στην Ακρόπολη), ανακαλύπτει διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν, εκεί που θα ανέμενε κανείς να συναινέσει…

 • Αυτό το τελευταίο «κόλπο» χρησιμοποίησε στο πρόσφατο νομοσχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση ορισμένων εμποδίων σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια βελτίωση του νόμου που είχε ψηφιστεί με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – και από τον ΣΥΡΙΖΑ – τον Δεκέμβριο του 2019. Ο νόμος αυτός προβλέπει με ποιες προϋποθέσεις μπορούν Έλληνες πολίτες, που ούτως ή άλλως έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους σε εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα. Χωρίς να αναγκάζονται να έρθουν στην Ελλάδα αν θέλουν να ψηφίσουν.

Μόνο που ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η ελάχιστη διαμονή 2 χρόνων στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και η υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα την τελευταία 2ετία, έχουν αποθαρρύνει την εγγραφή των εκτός Ελλάδας συμπατριωτών μας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η Κυβέρνηση πρότεινε, λοιπόν, να αρθούν περιορισμοί όπως οι παραπάνω ώστε να γραφτούν στους καταλόγους αυτούς όσοι περισσότεροι Έλληνες από εκείνους που – προσέξτε – θα ψήφιζαν ούτως ή άλλως αν ήταν στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών…

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει αυτή τη σημαντική βελτίωση του νόμου που ο ίδιος είχε ψηφίσει πριν ενάμιση χρόνο (οι αλλαγές δεν πέρασαν γιατί δεν επιτεύχθηκε η ελάχιστη πλειοψηφία των 200 βουλευτών). Γιατί δεν το ψήφισε; Γιατί, λέει, θέλει να λυθεί – και με συγκεκριμένο τρόπο – το πώς θα μετράνε αυτές οι ψήφοι στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως τόσο ο νόμος όσο και το νομοσχέδιο που τον βελτιώνει δεν ασχολούνται με αυτό. Ασχολούνται μόνο με το ποιοι και πώς δικαιούνται να ψηφίσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαφώνησε με το διευκόλυνση της συμμετοχής των Ελλήνων εκτός Ελλάδος στις εκλογές, δηλαδή με το πρώτο βήμα, γιατί θέλει να λυθεί ένα επόμενο βήμα, δηλαδή τι θα κάνουμε τις ψήφους τους! Και αφού δεν συζητάτε για το επόμενο βήμα, μας λέει, δεν ασχολούμαστε με το πρώτο!

 • «Εκτός θέματος»; «Όλα η τίποτα»; «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»; «Η μπάλα στην κερκίδα»; Διαλέξτε όποιον τίτλο θέλετε. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στη προσπάθεια να βρει πεδία διαφοροποίησης από την Κυβέρνηση, όχι μόνο εφευρίσκει προσχήματα που συχνά δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής αλλά αναιρεί και θέσεις που έχει υποστηρίξει. Αναιρεί τον εαυτό του. Η αντιπολιτευτική αμηχανία όμως δεν καλύπτεται με τέτοιες επινοήσεις. Όταν δεν έχεις κάτι σοβαρό να πεις, τουλάχιστον φρόντισε να μην «πυροβολείς τα πόδια σου»!

 • Κοντοζαμάνης από το Μέτσοβο: Ο εμβολιασμός μπορεί να μας απαλλάξει από τυχόν τέταρτο κύμα

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Μετσόβου στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

 

 • Κοντοζαμάνης από το Μέτσοβο: Ο εμβολιασμός μπορεί να μας απαλλάξει από τυχόν τέταρτο κύμα - ertnews.gr

Ενημερώθηκε από τη διοίκηση και συνεχάρη τους εργαζομένους αφενός για το έργο τους ιδιαίτερα την περίοδο της έξαρσης, αφετέρου δε για την εξέλιξη του εμβολιασμού που όπως επισήμανε είναι το όπλο έναντι ενδεχομένου τέταρτου κύματος πανδημίας.

 • Τον κ. Κοντοζαμάνη υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την υγειονομική κατάσταση της Ηπείρου καθώς και για την εξέλιξη των εργασιών σχετικά με τη λειτουργία του νέου εμβολιαστικού κέντρου Ιωαννίνων.

Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους

 • Όσοι κάνουν φυτοφαγική διατροφή έχουν πιο υγιές «προφίλ» βιοδεικτών στο σώμα τους σε σχέση με όσους τρώνε κρέας και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάρος, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Βρετανική έρευνα: Οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους - CNN.gr

 • Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Σέλις-Μοράλες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο -διαδικτυακό φέτος λόγω κορονοϊού- ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 178.000 υγιή άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους οι 4.111 ήταν φυτοφάγοι.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της διατροφής με 19 βιοδείκτες του αίματος και των ούρων, οι οποίοι σχετίζονται με διάφορες παθήσεις (διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, νεφρική και ηπατική λειτουργία, υγεία οστών κ.ά.).

 • Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι φυτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε 13 δυνητικά επικίνδυνους βιοδείκτες, όπως είναι η ολική χοληστερίνη, η «κακή» χοληστερίνη (LDL), η κρεατινίνη, οι δείκτες του ήπατος GGT και AST, η ορμόνη IGF-1 κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σε «καλούς» βιοδείκτες, όπως η «καλή» χοληστερίνη (HDL), η βιταμίνη D και το ασβέστιο, καθώς επίσης σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

 • Δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ φυτοφάγων-κρεατοφάγων σε άλλους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα σακχάρου (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης), αρτηριακής πίεσης ή C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής).

Γενικά, σύμφωνα με τον δρα Μοράλες, «οι φυτοφάγοι φαίνονται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παθολογικών βιοδεικτών που μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και σε χρόνια νόσο».


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ;

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι μεταξύ 2021-2025 θα καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο θερμού έτους

 • Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση των κυμάτων ζέστης, ακραίες καταιγίδες, έλλειψη νερού και ξηρασία

Η θεσμοκρασία πλησιάζει στο όριο της αύξησης κατά 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τον 19ο αιώνα

 • Έκθεση – καταπέλτη για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που προειδοποιεί ότι δεν αποκλείεται μια επικίνδυνη άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ να συμβεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πάνω απ’ αυτά που ορίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 είναι 40%. Στην έκθεση μάλιστα επισημαίνεται ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να καταγραφεί θερμοκρασία ρεκόρ μεταξύ 2021-2025, ξεπερνώντας το ρεκόρ θερμοκρασίας του 2016.

 • Ο πλανήτης κοντά στις πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πλέον, τυχόν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας για πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα επίπεδα του 19ου αιώνα θεωρούνται ως κατώφλι πέραν του οποίου θα γίνουν αισθητές οι πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 • Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια αύξηση θα οδηγήσει σε περισσότερα κύματα θερμότητας, ακραίες καταιγίδες, λειψυδρία και ξηρασία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και χαμηλότερες αποδόσεις καλλιεργειών, υψηλότερα επίπεδα στη στάθμη της θάλασσας και καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων.

Το 2020, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και κατέστη μεταξύ των τριών πιο θερμών ετών που έχουν καταγραφεί.


Ο λαϊκισμός του Τσίπρα πλήττει το Κοινοβούλιο

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

 • Δεν είναι μόνο η δημοσκοπική απελπισία, όπως πολλοί ερμηνεύουν, που ωθεί τον Τσίπρα να πυροδοτεί πυροτεχνήματα εντυπώσεων που καταντούν πυγολαμπίδες. Είναι η περιφρόνηση σε θεσμικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί κοινή συναινέσει, για τη λειτουργικότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η Βουλή έχει συγκεκριμένο πλαίσιο διαδικασιών. Ο Τσίπρας καθ΄ έξιν ασχημονών, δεν τις σεβάστηκε, στήνοντας ένα καλοπαιγμένο θέατρο, για το οποίο εισπράττει το χειροκρότημα του συριζαϊκού φαν κλαμπ. Αρκεί που τους έπεισε ότι «με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα φιμώθηκε» ο αρχηγός τους.

 • Συγκεκριμένα, ζήτησε να λάβει τον λόγο στη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό όταν δεν είναι προγραμματισμένη προς συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του ιδίου του αρχηγού που ζητάει τον λόγο.

Του το είχε επιτρέψει -κακώς- πριν κάνα δυο εβδομάδες ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, πέραν κανονισμού Βουλής. Κατά κυριολεξίαν του έκαναν ένα χατίρι.

 • Είχε εκφωνήσει μόνος του έναν «δεκάρικο», με τους βουλευτές του να χειροκροτούν. Αντίλογος δεν υπήρξε, γιατί όπως είπε ο Κακλαμάνης (σεβόμενος τον κανονισμό, που δεν σεβάστηκε όταν, καλή θελήσει, έδωσε τον λόγο στον Τσίπρα), εκ της θέσεώς του ως προεδρεύοντος δεν μπορούσε να απαντήσει.

Μόνο που εκείνη την ανοχή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την πήρε ως δεδομένη και θέλησε να την επαναλάβει, θεσπίζοντας δια της εθιμικής επανάληψης δικό του κανονισμό κοινοβουλευτικής λειτουργίας! Ήταν κορόιδα προφανώς η Γεννηματά, ο Κουτσούμπας, ο Βελόπουλος, ο Βαρουφάκης, που δεν ακολούθησαν την τακτική του, να κάνουν τη Βουλή… σύστριγγλο (και συγγνώμη για την slang).

 • Όπως εξήγησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονολόγου, κατά την οποία ο πολιτικός αρχηγός κρίνει πως μπορεί στη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων να λαμβάνει τον λόγο, αφού δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του Πρωθυπουργού ή υπουργού σε ερώτηση.

Του εξήγησε επίσης ότι επιχειρεί να καθιερώσει μια πρακτική που δεν προβλέπεται.

 • Ο Τσίπρας στον ισχυρισμό του για το «δικαίωμά του» να μιλήσει, σκόπιμα μπέρδεψε (μπορεί και από άγνοια, ποτέ δεν ξέρεις), τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει τη δυνατότητα να μιλήσει.

Επιστράτευσε τη «διάταξη του άρθρου 97 παράγραφος 4 που ορίζει ότι οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην Πρωθυπουργοί, έχουν το δικαίωμα να πάρουν το λόγο και να ακουστούν όποτε το ζητήσουν».

 • Υπομονετικά ο Τασούλας του εξήγησε ότι το άρθρο αφορά το νομοθετικό έργο. Όπως του είπε: «όλα τα άρθρα που δίνουν τον λόγο στους αρχηγούς των κομμάτων είναι το 97 για τη νομοθεσία, το 135 στις επερωτήσεις, το 97 στις μομφές, και το 137 στις εξεταστικές. Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών».

Ο Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής τον προειδοποίησε «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα», και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από κάτω φώναζαν «ντροπή σας» («θα λογοδοτήσουν» δηλαδή, και «ντροπή» τους, γιατί τήρησαν τον κανονισμό του κοινοβουλίου που έχει θεσπίσει η ελληνική δημοκρατία.

 • Θα πει κάποιος «για την ταμπακέρα» δεν θα γράψετε κουβέντα; (όπου ταμπακέρα ήταν η πρόθεση του Τσίπρα να μιλήσει για τα δάνεια της ΝΔ).

Τα τότε κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που υπόσχονταν να ανορθώσουν την οικονομία της Ελλάδας, δεν κατόρθωσαν να διαχειριστούν νουνεχώς τα δικά τους οικονομικά. Δανείζονταν ασύστολα – ενώ από την πλευρά του το ΚΚΕ που απαιτεί διαφάνεια, είναι άλλης κατηγορίας. Δεν επιτρέπει διαφάνεια στα δικά του οικονομικά).

 • Δανείστηκαν απερίσκεπτα στους καιρούς της δανεικής ευημερίας, με τη λογική ότι τα πράγματα θα είναι εσαεί ως έχουν (ίσως και με την κρυφή ελπίδα της προοπτικής αυτά τα χρέη κάποια στιγμή να διαγραφούν). Ήταν μια περίοδος πολιτικού εκφυλισμού.
  Μόνο που σε αυτόν μετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δανειζόταν με τις ίδιες διαδικασίες των άλλων, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις.

Απλώς ως κόμμα του 4% τα αναλογούντα ποσά επιχορηγήσεων ήταν μικρά. Τα ποσά, όχι τα ποσοστά. Παράλληλα ως μικρό κόμμα (και συμπαθητικό λόγω μεγέθους) είναι το μόνο κόμμα που απήλαυσε τραπεζικό κούρεμα κατά… 60% για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου όπου εδράζονται τα γραφεία του (το επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δαρειώτης στη Βουλή). Και με αυτή τη χαριστική πράξη μπόρεσε και το κράτησε ως ιδιόκτητο. Τώρα κουνάει το δάχτυλο.

 • Ο ίδιος υπεύθυνος παραδέχτηκε ότι το 2010 το κόμμα έλαβε δάνεια παραχωρώντας τις μελλοντικές επιχορηγήσεις του… 2018 (Ό,τι δηλαδή έκαναν και οι άλλοι. Απλώς έτυχε το ‘18 να είναι μεγάλο κόμμα και να μπορεί να αποπληρώνει. Αν είχε βγει εκτός Βουλής θα τα κλαίγαμε και αυτά, όπως τα του κτηρίου).

Δεν ισοσκελίζουμε τίποτα. Απλώς αναγνωρίζουμε με ρεαλισμό ότι η πολιτική ζωή διήγε την ηδονικότητα των οικονομικών χορηγήσεων, στο κλίμα των «τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας». Κατανοητό είναι να εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ τα μικρά ποσά που είχε δανειστεί.

 • Αλλά να καταγγέλλεται ως αντιδημοκρατικό κλείσιμο του μικροφώνου η εκ μέρους του προσπάθεια παραβίασης του κανονισμού της Βουλής (και να «αφρίζουν» από θυμό στα σόσιαλ οι οπαδοί του), είναι άλλης τάξεως θέμα. Είναι ένας λαϊκισμός που ψεύδεται, άρα εν σπέρματι αντιδημοκρατικός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ


Ιαματικά ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας: Τα μοναδικά λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη!
 • Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στην Ευρώπη και λέγοντας ατμόλουτρα εννοώ ότι δεν υπάρχει κάποια πηγή να βγάζει ιαματικό νερό, ούτε λάσπη για θεραπεία υπάρχουν ρήγματα σε ένα μεγάλο βράχο όπου βγαίνει ζεστός  αέρας και ατμός.

Ο θησαυρός του Αμάραντου: Τα μοναδικά λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη (Photos) | Economy 365

Ο  Αμάραντος ή Ίσβορος όπως ήταν το παλιό όνομα του χωριού (Isvor Σλαβική λέξη που σημαίνει πηγή) βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων.  Η διαδρομή όμορφη , πράσινο παντού, δεξιά και αριστερά από τον δρόμο είδα πεύκα έλατα, οξυές, κορομηλιές, μηλιές, πλατάνια, κουτσουπιές και αρκετές φορές είδα πηγές και ρυάκια δίπλα στον δρόμο . Έφτασα στο χωριό και αγνάντευα από το μεγάλο μπαλκόνι στην πλατεία την θέα και το «απέραντο πράσινο» .
 • Τα Ιαματικά Λουτρά  Αμάραντου όπου είναι 5 χιλιόμετρα μετά το χωριό  (άσφαλτο φυσικά) και φημίζονται για τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και την αναζωογονητική τους επίδραση σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ιαματικά ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας: Τα μοναδικά λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη! - Loutropoleis.com

Σε λιγότερο από 8 λεπτά βρίσκεται ο οικισμός των Λουτρών. Μια μικρή όμορφη γραφική πλατεία σε υψόμετρο 1.260 μετρων , περιτριγυρισμένη από λιγοστά μικρά κομψά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια (με τιμές από 20 ευρώ) , 4-5 εστιατόρια , τις εγκαταστάσεις των λουτρών και ένα μικρό ξωκλήσι. 

 • Ο βράχος έχει 15 ρωγμές (καρστικά ρήγματα) όπου εξέρχονται θερμοί ατμοί.  Στο χώρο των Λουτρών υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, με ατομικά δωμάτια – λουτήρες,  δωμάτια μέγιστης χωρητικότητας δύο ατόμων και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο χωρητικότητας 20 ατόμων όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το ατμόλουτρο τους, ενώ κατά τους θερινούς μήνες προσφέρεται η δυνατότητα μασάζ.

Αναβαθμίζεται το οδικό δίκτυο προς τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου Κόνιτσας - PBNEWS - Ειδήσεις με ονοματεπώνυμο

Η θερμοκρασία των λουτρών κυμαίνεται από 33-38 °C ενώ η υγρασία ανάλογα με το βαθμό ανάμιξης με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι 97-100%. Λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης καθιστώντας έτσι τα μοναδικά Λουτρά στο είδος τους στην Ευρώπη.

 • Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους καθιστώντας έτσι μοναδική την εμπειρία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον.