Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 03 Αυγούστου 2021



  • Και πολιτικός καύσωνας

Αυτό που ακούγεται είναι ότι το θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές φθινοπώρου. Λένε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» (ας τις ονομάσουμε έτσι) στο κυβερνητικό σχήμα.

ΒΗΜΑτοδότης

ΟΜΩΣ ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα τούτες τις ημέρες θα έχει ημερομηνία λήξης. Ομως, ο… πολιτικός καύσωνας, ακόμη και μέσα στις διακοπές, δεν πρόκειται να λήξει γρήγορα. Από το Μαξίμου μαθαίνω ότι τα «αδειόχαρτα» στους υπουργούς δεν γράφουν εφέτος ημερομηνία επιστροφής, αλλά κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις. Αλλωστε τέλος Αυγούστου έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία στη ΔΕΘ.

  • Ομως, αυτό που ακούγεται είναι ότι το θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές φθινοπώρου. Λένε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» (ας τις ονομάσουμε έτσι) στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει αναβαπτισμένη μετά τη ΔΕΘ, σε μια δύσκολη χρονιά που ακολουθεί. Πάντως, όλοι ομολογούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κάποια στιγμή ένα… reboot, επανεκκίνηση όπως το λένε και στο χωριό μου.

  • Οι χώρες με τις πιο καθαρές παραλίες – Η θέση της Ελλάδας

Το 95,7% των ελληνικών παραλιών χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας θάλασσα, γεγονός το οποίο τις κατατάσσει στις κορυφαίες της Ευρώπης.


ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ: Τελευταίως, πολλά ελληνικά ακούγονται στις περιβόητες κλειστές συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Αρχίζουν συνήθως με το ελληνικότατο «καλημέρα» και τελειώνουν επίσης με το ελληνικότατο «γεια». Τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να κάνει την Κριστίν Λαγκάρντ να αναφωνήσει σε μια από τις τηλεδιασκέψεις της ΕΚΤ ότι «εδώ μέσα υπάρχει ελληνική φωνή»;

  • Στην ΕΚΤ υπάρχουν τρεις ελληνόφωνοι τραπεζίτες και φαίνεται ότι και οι τρεις το διασκεδάζουν, επειδή συνεννοούνται μεταξύ τους στα ελληνικά.

Είναι ο ημέτερος Γιάννης Στουρνάρας, ο Κύπριος Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Ιρλανδός Γκάμπριελ Μαχλούφ, κυπριακής καταγωγής, που η μητέρα του ζούσε στη Νέα Σμύρνη μέχρι προσφάτως και πέθανε σε ηλικία 104 ετών.

  • Ο Μαχλούφ ήταν στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον ιρλανδό πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ενημέρωσαν τη Λαγκάρντ για το success story της Ελλάδας όσον αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης.

  • Ζητείται αξιοπιστία

Η υπεραξία που έχουν οι τηλεπικοινωνίες, ως θεμελιώδες αναπτυξιακό εργαλείο στη νέα οικονομία, πρέπει να αντανακλάται καθημερινά στον τρόπο λειτουργίας των παρόχων.

  • Πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να είναι τουλάχιστον αξιόπιστες και ασφαλώς ταχύτερες, αναλόγως προς τα τιμολόγιά τους, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν είναι μόνο ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Χωρίς επικοινωνίες που συνάδουν με την εποχή μας, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ούτε η αγορά, ούτε η εκπαίδευση, ούτε το κράτος.

  • Ολοι πρέπει να λογοδοτούν για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν. Οχι μόνο το Δημόσιο, που έχει κάνει άλματα στο ψηφιακό πεδίο.

  • Στρατηγικό αδιέξοδο

Η Ιστορία απαιτεί υπομονή και ψυχραιμία. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα βιαστικά, πριν τα γεγονότα «στεγνώσουν» αρκετά για να μπορούν να καταγραφούν με μια σχετική αντικειμενικότητα. Ούτε βέβαια όταν η όποια συζήτηση διεξάγεται σε συνθήκες ακραίου πάθους και φανατισμού.

  • Ομολογώ ότι βρίσκω την κατάσταση στην Κύπρο σήμερα πάρα πολύ στενάχωρη. Εχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με αυτό το θέμα και καθώς τελειώνω τη συγγραφή ενός βιβλίου, βλέπω στον ορίζοντα να διαγράφεται ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Η διχοτόμηση έχει παγιωθεί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να περιμένει κάποιο εδαφικό αντάλλαγμα στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής φόρμουλας. Κάθε σκέψη για ένα «βελούδινο διαζύγιο», που θα αντάλλασσε κάποιου είδους αναγνώριση με έδαφος, ανήκει στο παρελθόν. Ακόμη και αν υπήρχε μια συμφωνία σήμερα, θα ήταν πιθανότατα τόσο περίπλοκη και δυσεφάρμοστη (ακόμη περισσότερο και από το σχέδιο Αναν) που δύσκολα θα περνούσε από ένα δημοψήφισμα.

  • Οι καταδικαστικές δηλώσεις από τις ΗΠΑ είναι θετικές και σημαντικές, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, που θα τις χαρακτήριζε κάποιος χλιαρές. Δεν πρόκειται όμως να αλλάξουν κάτι στην πράξη.

Αν μετρούσαμε τα ψηφίσματα και τις δηλώσεις των τελευταίων 60 και κάτι ετών, το ισοζύγιο θα ήταν θετικό για την ελληνική πλευρά. Αν μετρήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος του πολυτάραχου νησιού, το ισοζύγιο μόνο θετικό δεν είναι. Το κλισέ πως το Κυπριακό είναι μια ιστορία χαμένων ευκαιριών είναι από τα λίγα που δικαιολογείται πλήρως.

  • Ο ελληνισμός είχε ευκαιρίες στο Κυπριακό, τις οποίες όμως δεν άδραξε λόγω προσωπικών εγωισμών και παιχνιδιών, ενός αέναου νεοβυζαντινού μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και του καταραμένου πολιτικού κόστους. Αυτό που το 1964 θα φιγουράριζε σαν «προδοσία» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σήμερα φαντάζει μια πολύ καλή λύση.

Το Κυπριακό ήταν το πρώτο και μείζον ζήτημα που βρέθηκε στο «μάτι» του φαινομένου του μεταπολεμικού αριστεροδεξιού λαϊκισμού και δεν άφησε πολλά περιθώρια ψυχρών χειρισμών. Ο Γιώργος Καλπαδάκης, στο εξαιρετικό πρόσφατο βιβλίο του «Κυπριακό 1954-74», μιλάει πολύ εύστοχα για τον «αιώνιο δηληγιαννισμό».

  • Ηταν πολλές οι περιπτώσεις όπου με λίγη ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση και λιγότερο αυτάρεσκες προσωπικές συμπεριφορές ορισμένων πρωταγωνιστών θα είχαμε επιτύχει τους εθνικούς στόχους της εποχής. Δεν ήταν εύκολες ασφαλώς οι αποφάσεις και οι συμβιβασμοί.

Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση εκείνων που έπρεπε να αποφασίσουν, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, εάν έπρεπε να δεχθούν ένα συμβιβασμό με επιστροφή εδάφους και επαναφορά προσφύγων στα σπίτια τους ή εάν ήταν σοφότερη η απόρριψη κάθε τέτοιας ιδέας ώστε να μη νομιμοποιηθεί η τουρκική κατοχή στο νησί. Ούτε μπορώ να απαντήσω στο εάν έπρεπε να έχουμε δεχθεί μία από τις πολλές προτάσεις επιστροφής των Βαρωσίων με αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων.

  • Αυτά όλα ίσως μικρή σημασία έχουν σήμερα, αν και πρέπει να απαντηθούν. Πρώτα απ’ όλα από τους ίδιους τους Ελληνοκυπρίους, που πλήρωσαν το τίμημα και άργησαν να αποδομήσουν κάποιους μύθους. Αλλά και από εμάς στην Ελλάδα, γιατί ο χειρισμός του Κυπριακού είναι εμβληματικός στο πώς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Δείχνει πόσο εύκολα εγκλωβιζόμαστε σε συναισθηματισμούς και στις κλασικές μάχες προδοτών εναντίον πατριωτών. Η μεγάλη επιτυχία στο Κυπριακό ήταν άλλωστε προϊόν ρεαλισμού και συνετής αποφασιστικότητας, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., που σήμερα την καθιστά ασφαλή και στέρεη σαν μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα.


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Θάνος Τζήμερος@ThanosTzimeros
Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα: το πιο διεφθαρμένο, το πιο διαπλεκόμενο, το πιο παρασιτικό της Ευρώπης. Πόσος κόσμος και κοσμάκης έχασε τα λεφτά του που τα εμπιστεύθηκε στις δήθεν σίγουρες ελληνικές τράπεζες, επειδή οι διοικητές τους ήταν οι ορντινάτζες του πολιτικού συστήματος;



ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ@sakismoumtzis—  Σπίτι συριζαίου, τώρα. Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη.
.


Αγαπητή κυρία Ακρίτα θα προσέξω πράγματι τα λεγόμενα μου προς αποφυγή αυτοανάφλεξης του πυλώνα της #ΔΕΗ. Προσέξετε παρακαλώ κ εσείς τα δικά σας γιατί κινδυνεύουμε να σας χάσουμε από δηλητηρίαση.


Είμαστε απείρως τυχεροί που σε μια περίοδο που οι «πνευματικοί» άνθρωποι είτε είναι στη σιωπή τους είτε αποδεικνύονται πσέκες έχουμε το Γιάννη, το Θανάση, το Λευτέρη, το Μίλτο… Όλο το mentality τους είναι ό,τι μισεί ο #Ελληνάρας #Αντετοκούνμπο #Πετρούνιας #Τεντόγλου


Ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που κέρδισε μεγάλο αγώνα και μετά βγήκε και είπε κάτι σε στυλ “ντάξει, τι να λέμε τώρα, τρελή κωλοφαρδία, ο άλλος ήταν καλύτερος, εγώ ήμουν χάλια και πήγα στο τέλος και του το έκλεψα”. Ημίθεος.
https://twitter.com/i/status/1422090373942362112

ακουστε πως μιλαει, 10 λεπτα αφου εχει κατακτησει την κορυφη του κοσμου ενας υπεροχος αθλητης ενας υπεροχος τυπος Μίλτο #Τεντογλου σε ευχαριστουμε!


  • Δεν πρέπει να αισθάνεται έτσι όμως. Αυτός είναι ο αθλητισμός, έχει κανόνες, έχει τραυματισμούς, θέλει τύχη…αν δεν έχεις τις ικανότητες και δεν έχεις δουλέψει σκληρά για να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο η τύχη δεν σου φτάνει.
  • Πιο πολύ δείχνει το mindset του Μιλτου, οτι δεν εκανε καλό αγώνα συνολικά και του βγήκε η προσπάθεια η καλή στο 6ο αλμα. Δίκαια κερδισε
  • «….με τιμή χάνουμε εδώ…» «….δεν ήμουν καλός…» «….κάνω τελευταίο άλμα και τους το κλέβω…» Υποκλίνομαι στον Χρυσό Ολυμπιονίκη και συγχαρητήρια στην οικογένεια!
  • Τρομερή νοοτροπία .. Απίστευτη ωριμοτητα.. Οτάν εχεις τέτοια ποιότητα σαν άνθρωπος η ζωή στα φέρνει έτσι ώστε να ανταμειφθεις
  • Ούτε δούλεψα σκληρά, ούτε όλα αυτά τα χρόνια μπλα μπλα, ούτε κακουχίες, μόχθοι και στερήσεις. Απλός λιτός ταπεινός και ακριβοδίκαιος (αν και αδικεί τον εαυτό του). Ίνδαλμα!
  • Έχω σκάσει στα γέλια!αφασία!Φοβερός!μπράβο αγορι μου!1000 μπραβο για όλα!!!