Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021

Το ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο απεικονίζει την θεά Νίκη, το Παναθηναϊκό στάδιο και τον Παρθενώνα. Όλος ο πολιτισμός μας. Τιμή μας.

***

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Η σκέψη μου είναι στην Αχαΐα και στους ανθρώπους της που δοκιμάζονται. Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών. Τουλάχιστον όμως όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν, είτε με δηλώσεις αυτοθαυμασμού είτε με σέλφι από παραλίες.

 • 102 νεκροί. Έστησες θέατρο πάνω σε φέρετρα. Και τολμάς και μιλάς; αλήθεια στην φωτιά στο Καπανδρίτι που ήσουν που σε ψάχναμε επί 4 ημέρες. Ο Μητσοτάκης δεν κρύβεται. Ο λαός και οι συνεργάτες του ήξεραν που είναι.
 • Απορία …Από ότι κατάλαβα πήγε μια μετά την καταστροφική πυρκαγιά σε μια ΔΗΜΟΣΙΑ παραλία ανάμεσα σε κοινούς συνανθρώπους μας . Δεν πήγε να ΚΡΥΦΤΕΙ σε κανένα κότερο μεγαλοεφοπλιστου και μετά με βγει και να το παίζει κλαίουσα . Είπε αλλά κάπου υπάρχουν και όρια …
 • Κ.Τσιπρα κανένας δε θα σας κατηγορούσε για τη φωτιά στο Μάτι.Φωτιες δυστυχώς είχαμε έχουμε, και θα έχουμε πάντα. Η κακή όμως διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι, η απόκρυψη της πραγματικότητας, η συνεδρίαση-παρωδία εκείνη τη νύχτα και ο κυνισμός της επόμενης μέρας δεν ξεχνιούνται.

***

ΔΗΜ.Γ: Εκανα σαν επιστημονας αυτό που έπρεπε σε ένα ζευγάρι Αφγανών από το καμπ του βοτανικού, σαν γιατρός…. Δεν το μετάνιωσα προς θεού, όμως: δεν το αξιζουν αμόρφωτα διποδα που έχουν έρθει εδώ απλά για να τρώνε και να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων…αρκετά με τις δακρύβρεχτες ιστορίες

****

Θάνος Τζήμερος@ThanosTzimeros
“Πολυπολιτισμικότητα και άλλα παραμύθια.” Ήρθες να ζήσεις μαζί μας; Όχι μόνο θα σεβαστείς τις αξίες μας αλλά θα τις υιοθετήσεις. Αυτός ο απροκάλυπτος #γυναικοεξευτελισμός δεν έχει καμμία θέση στη δυτική κοινωνία. protagon.gr/protagon-a-per
..

***

Μέτσοβο, πνιγμένο χθες σε καπνούς από κοντοσούβλια!!

****
Kostas Giannakidis@kgiannakidisFacts περί Πύρρου
Εχει περάσει πάνω από 400 ελέγχους ντόπινγκ. Είναι πρέσβης της WADA. Εσωσε την Ομοσπονδία μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ, ο μόνος που δέχθηκε να αναλάβει. Η «Μένουμε Ευρώπη» δράση του οδήγησε σε περικοπής της χρηματοδότησης κατά 55% Και εδώ τι δηλώνει ο #Ιακωβίδης
*
 • Και κάπως έτσι τελειώνει το αφήγημα των Τσιπροπολακιδων για την διαχείριση της πανδημιας από την κυβέρνηση.

 • Ακριβής μετάφραση.

 • ΜΗΝΥΜΑ: 

 • Μαρίνα Χανδρή – Άδειοι δρόμοι | Marina Xandri – Adeioi dromoi – Official Audio Release

ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ: Ένας πρωθυπουργός δεν σβήνει φωτιές. Έχει την πολιτική ευθύνη για την επιλογή των συνεργατών του που είναι επιφορτισμένοι να συντονίσουν το έργο της κρατικής μηχανής. Είναι πολιτικός απατεώνας όμως, αν αποκρύπτει συνειδητά το μέγεθος μιας καταστροφής.


@ManosVoularinos Στη Mercedes πανικόβλητοι που επιτέλους υπάρχει ένα αυτοκίνητο να τους ανταγωνιστεί, ακολουθούν για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα την τακτική καμικάζι κι όποιον πάρει ο χαρος


Η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιείς πως το ρεύμα στην Ελλάδα κοστίζει 4.5 φορες περισσότερο απ ότι στην Ελβετία. Ας είναι καλά ο Κωστής Χατζηδακης που απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας για να πέσει η τιμή. Είπατε κάτι;


Βρε τον φουκαρά το Μητσοτάκη.. Με τον απλό λαουτζίκο μπάνια σε μια παραλία; Πρωθυπουργός είν’ αυτός μωρέ; Είν σοβαρά πράγματα αυτά; Βρε @PrimeministerGR
κάνε τα “κονέ” σου να σε φιλεύουν σε κότερα και ελικόπτερα αντάξια του τίτλου σου. Κάντο όπως ο Αλέξης.

 • ΧΙΜΑΡΑ

 • Via fb 1956, Οιδίπους Τύραννος στην Επίδαυρο ( Φλορέττα Ζάνα, Ρέα Μιχαλοπούλου, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάρω Κοντού και Κατίνα Παξινού).

 • Μετά τη βόρεια Ελλάδα ξεκίνησαν να εμφανίζονται στην Αττική κ θα πάνε νοτιότερα. Η εικονιζόμενη μέδουσα είναι η Cotylorhiza tuberculata ή αλλιώς μέδουσα – τηγανητό αυγό κ είναι τελείως ακίνδυνη για τον άνθρωπο. 
 • Αυτό είναι το ωραίο με την Αριστερά. Εκεί που έχουν πάει για να τραγουδήσουν, θα κάνουν και πέντε άσχετες προβληματισμένες ανακοινώσεις. Σαν αυτούς που σου τηλεφωνούν να σου πουν χρόνια πολλά και σου διηγούνται τα οικογενειακά τους προβλήματα
****
Η τελευταία ευκαιρία να βγάλουμε την οικονομία από την μιζέρια
Του Γιώργου Κράλογλου

Οι Ιταλοί κατέβασαν 10%την ανεργία. Οι Ισπανοί αυξάνουν 2% τις προβλέψεις ανόδου του ΑΕΠ. Και εμείς ψάχνουμε εμβολιασμένα γκαρσόνια για την Μύκονο… Η τελευταία ευκαιρία να βγάλουμε την οικονομία από την μιζέρια κόβοντας τον 40ετή ομφάλιο λώρο της με τον κρατικοδιατισμό είναι τώρα. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πώληση το άχρηστου κράτους.

 • Οι παροχές και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ 2021-2022 είναι αρκετά για ανταπόκριση μας στα μηνύματα των καιρών. Την οικονομία που είχαμε καταφέρει και είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε. Οικονομία με συγκροτήματα μεγέθους, εξωστρέφειας και κύρους που θα λύσουν και το 35 ετών έντονο πρόβλημα απασχόλησης, 1.000.000 άνεργων. Ας αφήσουμε το παρελθόν να μας διδάξει. Ας θυμηθούμε πότε και πως χάσαμε άλλες δύο, παρόμοιου ελκυστικού μεγέθους, ευκαιρίες.

Οι νοσταλγοί του ψευτοσοσιαλισμού και των κρατικοποιήσεων της 10ετίας,  1975-1985, απλά κάνουν πως δεν θυμούνται ότι τα, τότε, παγκοσμίως ανταγωνιστικά ελληνικά συγκροτήματα όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η μεταλλουργία της ΛΑΡΚΟ, τα αμυντικά συστήματα των ομίλων Μποδοσακη, η παραγωγική και Τραπεζική αλυσίδα Ανδρεάδη,  οι τηλεπικοινωνίες, τα διυλιστήρια, τομείς της ενέργειας, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι μεταφορές, (που η ενεργειακή και κατ επέκταση η οικονομική κρίση, 1973-80, οδήγησε τους ιδιώτες μετόχους τους να ζητήσουν την συνεργασία του κράτους) θα είχαν αλλάξει την μορφή της οικονομίας αν η απάντηση από το κράτος ήταν η μεταπώλησή τους (με διαγωνισμούς ή συμφωνίες) και όχι η εξαγορά και η κρατικοποίηση.

 • Η δε χώρα θα είχε από τότε όραμα αν ο ανταγωνισμός Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ (για το ποιος θα προσφέρει τον καλύτερο ψευτοσοσιαλισμό) δεν είχε το γνωστό αποτέλεσμα, να παραδοθεί σε κομματικούς εργατοπατέρες (τα δικά μας παιδιά…) και σε (πράσινες) κλαδικές το 30-35% της οικονομίας να το κατασπαράξουν, μαζί με 120.000 κομματικό στρατό που στρατοπέδευσε στις κρατικές βιομηχανίες και ΔΕΚΟ.

Η δεύτερη ευκαιρία χάθηκε μετά το 2009-2010 όταν αφεθήκαμε στην μοίρα των μνημονίων και της σοβιετίας αντί να μαζέψουμε το κράτος. Αντί να αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό όφελος, να ανοίξουμε την οικονομία, φέρνοντας ιδιωτικές πολυεθνικές συμφωνίες να μεγεθύνουν (με εξαγορές και συγχωνεύσεις) τις ελληνικές επιχειρήσεις πριν οδηγηθούν (αναγκαστικά) στην λύση της μετανάστευσης.

 • Δεν είναι μακριά η εποχή του 2010-2014, (λίγο πριν από τις ανοησίες των δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου…, με το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls ), όταν μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι άλλαζαν έδρα, η δε οικονομία έχανε της ταυτότητά της λόγω της εμμονής μας να μη περιορίσουμε το κράτος-επιχειρηματία.

Αντί να δώσουμε φορολογικά και άλλα κίνητρα για ανακατατάξεις στην βιομηχανία (όποια βιομηχανία έμενε όρθια) να αλλάξει προσανατολισμό και να τονώσει την εξωστρέφειά της με ανοίγματα της σε ενδιαφερόμενες πολυεθνικές,  στραφήκαμε στους μεσαίους και μικρούς που όμως δεν είχαν και δεν έχουν καμιά δυνατότητα να συντηρήσουν τον κορβανά και να βοηθήσουν στην απασχόληση.

 • Αποτέλεσμα ήταν το κύμα πωλήσεων, εξαγορών και συμπράξεων ελληνικών μεγάλων και ξένων επιχειρήσεων να σβήσει, σιγά-σιγά, και η σημερινή βιοτεχνική και τουριστική Ελλάδα των γκαρσονιών να πάρει την θέση της στο 35% της καθαρά ιδιωτικής οικονομίας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 με κορύφωση το 2022 το σκηνικό στην οικονομία μας αλλάζει και πάλι. Οι ανακατατάξεις στην Ε.Ε. και οι βιομηχανικοί στόχοι της Ευρώπης για νέα αύξηση της παραγωγής σε συμμετοχή στο ΑΕΠ θα μεταφέρουν για μια ακόμη φορά την προσοχή και προς την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τυχόν επιχειρηματικό ενδιαφέρον θα μεταφρασθεί και σε επενδυτικό. Ότι θα το συναντήσουμε και στην μεταφορά κεφαλαίων που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε τα μεγέθη μας.

 • Άρα τι θα κάνουμε από το 2022;

Μοιράζουμε απλά τα 20 δισ. του ΕΣΠΑ και τα 35 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης με μοναδικό κριτήριο να μη χαθούν πολιτικά κέρδη (των κομμάτων εξουσίας), από μεσαίους και μικρούς (επειδή σφάχτηκαν το 2014-2020)

 • ή θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εξωστρεφούς οικονομίας με μοχλούς ανάπτυξης την μεγάλη και σοβαρή παραγωγή (μέσω νέας εκβιομηχάνισης), την ενέργεια και την αξιοποίηση (επενδυτικά και παραγωγικά) ότι μας μένει από την σημερινή άχρηστη κρατική οικονομία; Θα κατανοήσουμε τελικά ότι η βιοτεχνική Ελλάδα δεν θα μεγαλώσει ποτέ,  αν συνεχίσουμε μόνο με τα επιχειρηματικά χαρτζιλίκια;

george.kraloglou@capital.gr