Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Κυριακή 01 Αυγούστου 2021

 • Ο Στέφανος, το χρυσό μετάλλιο και η λίμνη των Ιωαννίνων

Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά το πρώτο μετάλλιο στο Τόκιο ήρθε και είναι χρυσό! Ολόχρυσο για την ακρίβεια όπως και η επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου ο οποίος ήταν  συγκλονιστικός.

 • Ο Έλληνας πρωταθλητής,  είχε περάσει στον τελικό με την καλύτερη επίδοση στα ημιτελικά του μονού σκιφ, έκανε μια καταπληκτική κούρσα  και με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Έχει γεννηθεί στις 29 Μαρτίου 1997 στα Γιάννενα και έχει ύψος 1.87. Ασχολήθηκε από νωρίς με τον αθλητισμό και παρόλο που τα Γιάννενα είναι μια πόλη με παράδοση  στην κωπηλασία, επέλεξε σε πρώτη φάση τον στίβο.

Ο Στέφανος, το χρυσό μετάλλιο και η λίμνη των Ιωαννίνων | tovima.gr

 • Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι  το μετάλλιο που με καμάρι έχει στο στήθος του είναι από χρυσάφι και τώρα που το έκανε, με πολύ κόπο και με προσπάθειες δικό του και δικό της Ελλάδας θέλει να επιστρέψει στον τόπο όπου κατάγεται στα Γιάννενα για να αγκαλιάσει τους δικούς του που τον στήριξαν, τους φίλους του, να δει τη λίμνη τν Ιωαννίνων όπου ξεκίνησαν όλα, να ξεκουραστεί προτού αρχίσει την προετοιμασία στον Σχοινιά ώστε  σε τρία χρόνια να βρεθεί στο Παρίσι κάνοντας για άλλη μια φορά την χώρα μας υπερήφανη. (ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ)

Αμερικανοί και άλλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο και με μεγαλύτερη μάζα λευκό νάνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν έως τώρα. Έχει μάζα κατά 35% μεγαλύτερη του Ήλιου, παρόλο που ξεπερνά ελάχιστα σε μέγεθος τη Σελήνη, έχοντας διάμετρο μόνο 4.300 χιλιομέτρων (έναντι 3.475 χλμ. του φεγγαριού).

 • Πρόκειται για ένα βαρύ άστρο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο άλλων μικρότερων λευκών νάνων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ilaria Caiazzo του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τόσο με επίγεια τηλεσκόπια της Καλιφόρνια και της Χαβάης, όσο και με διαστημικά (το ευρωπαϊκό Gaia και το αμερικανικό Neil Gehrels Swift).

Οι «ανθρώπινες φυλακές» της Γροιλανδίας – «Στόχο έχουν τον σωφρονισμό, όχι την εκδίκηση»

Το σχέδιο των εγκαταστάσεων βασίζεται στο δόγμα πως όσο οι φυλακές μιμούνται τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, οι κρατούμενοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς επανένταξης στην κοινωνία. Μέχρι πρότινος, όσοι στη Γροιλανδία καταδικάζονταν σε φυλάκιση, έπρεπε να σταλούν σε φυλακές της Δανίας για να εκτίσουν την ποινή τους. Ωστόσο, τώρα, το Nuuk απέκτησε τη δική του υψίστης ασφαλείας φυλακή.

Ως εκ τούτου, οι καταδικασθέντες έχουν πλέον την επιλογή να μεταφερθούν στη Γροιλανδία για να ολοκληρώσουν την ποινή τους στις εντυπωσιακές νέες ανθρώπινες εγκαταστάσεις που σε προτεραιότητα έχουν το σωφρονισμό των κρατουμένων, κι όχι την τιμωρία τους.

Οι εγκασταστάσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019, είναι χτισμένες σε ένα θεαματικό αρκτικό τοπίο με πανοραμική θέα των φιορδ της πρωτεύουσας. Το σχέδιο των φυλακών έχει την υπογραφή του δανέζικου στούντιο Schmidt Hammer Lassen και Friis & Moltke και εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευεργετικού για τους εγκλείστους.

«Το ανοιχτό πεδίο, το φως, η θέα, η ασφάλεια και η ευελιξία είναι οι βασικές αξίες πίσω από το σχέδιο της πρώτης σωφρονιστικής εγκατάστασης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας» αναφέρει ο Σμιτ Χάμερ Λάσεν.

Ατσάλινες προσόψεις σε απόχρωση καμμένου της σιένα. Μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στο αρκτικό τοπίο. «Κελιά» που, σε αντίθεση με το σύνηθες, είναι καθαρά, περιποιημένα, ασφαλή και φωτεινά και διαθέτουν τουαλέτα, κρεβάτι, γραφείο. Τα παράθυρα σχεδόν όλων των δωματίων βλέπουν έξω, ενώ έχουν και κουρτίνες για ιδιωτικότητα. Μάλιστα, οι ένοικοι τους έχουν τη δυνατότητα να κλειδώνουν από μέσα τα δωμάτιά τους – αν και το προσωπικό μπορεί να ανοίξει οποιοδήποτε σημείο, αν χρειαστεί.


Οι υπέρμαχοι τής φιλοσοφίας των «ανθρώπινων φυλακών» υποστηρίζουν πως, αν οι φυλακές μιμούνται τις συνθήκες της καθημερινής ζωής, όσο αυτό είναι εφικτό, οι κατάδικοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς επανένταξης στην κοινωνία και λιγότερες πιθανότητες στην υποτροπή.

 • Στο δομημένο σαν μικρό χωριό κτήριο, υπάρχουν τρεις οικοδομικές μονάδες που μπορούν να στεγάσουν 76 ανθρώπους. Κάθε δωμάτιο είναι 12 τ.μ ενώ οι κοιτώνες χωρίζονται από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις με ένα διάδρομο, για να δημιουργούν την αίσθηση της  «διάστασης» μεταξύ σπιτιού και δουλειάς, όπως δηλαδή γίνεται και στη ζωή εκτός φυλακής. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν εργαστήρια για δραστηριότητες, μια βιβλιοθήκη, κέντρο υγείας και χώρους αναψυχής και εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της ομαλής επανένταξης των ατόμων.

Μέχρι πρότινος, στη Γροιλανδία υπήρχαν έξι ιδρύματα με συνολική χωρητικότητα 154 ατόμων. Η Γροιλανδία εφαρμόζει ένα μοναδικά «ανοιχτό» σύστημα φυλάκισης, με πολλούς από τους εγκλείστους να μπορούν να φεύγουν για να δουλέψουν, να σπουδάσουν, ή ακόμα να πάνε για κυνήγι, προτού επιστρέψουν τη νύχτα. Ως συνέπεια, καμία από τις μέχρι πρότινος υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν μπορούσε να φιλοξενήσει κατάδικους για σοβαρότερα εγκλήματα, κάτι που αποτελούσε για χρόνια πρόβλημα.

https://www.instagram.com/p/CR1GMWNrzv0/?utm_source=ig_embed


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ 

***

Αυτή είναι η Ελλαδάρα. Αν πετάς κώλο και βυζιά στο ινσταγκραμ, κουτσομπολεύεις στη τηλεόραση ή σέρνεις το άχρηστο κουφάρι σου από ριάλιτι σε ριάλιτι, μιλιούνια οι ακόλουθοι, ουρές οι χορηγοί & οι διαφημίσεις. Αν είσαι πρωταθλητής άρσης βαρών δεν ασχολείται κανείς.

***
172 διασωληνωμένοι σήμερα, 51 περισσότεροι από τις αρχές Ιουλίου. Μιλήστε μου πάλι για την έγκριση των εμβολίων, για τα κουτάλια που κολλάνε στο χέρι, για το DNA που θα αλλοιωθεί, για τα σχέδια του Σόρος και του Γκέιτς & για την άποψη του μάγου της φυλής που θέλω να δω κάτι.
***
Τι πάει να πει ότι συμπλήρωσε 19 χρόνια στη φυλακή και θα βγει; Το φτωχό μου μυαλό λεει ότι 11 ισόβια (11 ανθρωποκτονίες) θα έπρεπε να είναι 19×11. Ο ΠΚ μπάζει από παντού και χρειάζονται γενναίες αλλαγές. Ειδικά σε τύπους που δεν σωφρονίστηκαν..και ούτε πρόκειται. #κουφοντίνας
***
Ο #Ιακωβιδης εκφράζει όλους όσους 15 χρόνια τώρα ξεβράστηκαν από την κρίση και αγωνίζονται να βγει ο μήνας βλέποντας να κυβερνούν τα λαμόγια με τα 125 ακινητα και τις οφσορ, οι γόνοι, οι καναλάρχες και τα διορισμένα κομματόσκυλα. Πόσο σε νιώθουμε ρε φίλε.

***

Tώρα που θα γυρίσει ο #Ντούσκος στα Γιάννενα όλοι οι επιχειρηματίες που του αρνήθηκαν χορηγία θα ψάχνουν μια θέση δίπλα του για φωτογραφίες. Ο #Ιακωβιδης δεν θα έχει την ίδια “ατυχία”….δεν διακρίθηκε για να τον “ψάχνουν”.

***

Το τρεντ σε όλη την χώρα σήμερα – Τα έχετε κάνει σ@ατά πάλι – ΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ρε δεν μου γ@@ιέστε κι εσείς κι ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε τα κάνετε σ@ατά για τον ΣΥΡΙΖΑ λέτε – ΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ – Έ, είσαι μ@@άκας

***

Μην υποτιματε τη ντροπη! Θελει πολλα guts για να τη νιωσεις!

***

Στο θέμα του #Ιακωβίδης δεν βρίσκω θέμα με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλα με την απουσία χορηγών. Η κυβέρνηση μαλλον θα έπρεπε να νομοθετήσει ένα πλαίσιο που να ευνοεί τη χορηγία αθλητων, καθώς αυτοι συνιστουν απο τις μεγαλύτερες διαφημίσεις της χωρας μας.

***

Φορτισμένοι συναισθηματικά οι σύντροφοι επειδή «οι Ολυμπιονίκες μας παλεύουν μόνοι τους χωρίς τη στήριξη του κράτους». Όταν Ολυμπιονίκες κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε μαχαίρι το 55% των επιχορηγήσεων, οι σύντροφοι έλεγαν ότι «είναι αναγκαία η κάθαρση στις Ομοσπονδίες».
 • Εικόνα

  Zουμε σε μια χώρα που κάνουμε θεούς ψευτοσελεμπριτις και παίκτες ριαλιτι και σνομπάρουμε τους αθλητές μας.

 • Μα ουτε ενας συντροφος να μην εχει τα λεφτα του σε τραπεζα Βενεζουελας ή Κουβας; Ουτε ενας να μην εχει επενδυσει στη Β.Κορεα;
 • Όσο ο Ιακωβίδης πάλευε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η Ομοσπονδία συνειδητά του έκανε πόλεμο γιατί δεν ήταν από τους εκλεκτούς της. Τώρα που κέρδισε τη συμπάθεια του κόσμου όλοι τρέχουν να ζητήσουν συγγνώμη και να αναλάβουν ευθύνες. That’s katsapliadistan
 • Επειδή πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξουν τα ΑΕΙ με Πανεπιστημιακή αστυνομία, να μοιραστώ μια εμπειρία από τις ΗΠΑ, το 2000, στο μεταπτυχιακό: φοιτητής προσπαθεί να κλέψει από το πολυκατάστημα μέσα στο ίδρυμα. Το περιπολικό ήταν δίπλα με ένοπλους αστυνομικούς. Χειροπέδες σε 10’’.
Στη λίστα Πέτσα και η δημοσιογράφος του Bloomberg.
Παράθεση Tweet
I got rejected from an indoors restaurant in Athens because my phone was dead – so couldn’t show my certificate. In case you’re wondering whether rules are enforced or not.
 • Σου περνάει ποτέ από το μυαλό ότι ο βιαστής της Ολυμπιονίκη μας Μπεκατώρου – από την οποία ξεκίνησαν όλα- κυκλοφορεί ελεύθερος επειδή το αδίκημα παραγράφηκε και είναι μέλος της ΝΔ;
 • Μόλις είδα ειδήσεις στον alpha να παίζουν το απόσπασμα από την συνέντευξη του #Ιακωβίδης χωρίς όμως το σημείο που λέει ότι δεν έχει χρήματα για τις φυσιοθεραπείες. Γιατί άραγε; Και πόσα λεφτά πήρε ο άλφα στην διάρκεια της πανδημίας σε αντίθεση με τους αθλητές μας;
 • Δεν είναι καύσωνας. Είναι άσκηση των αοράτων δυνάμεων του σκότους να δουν εάν αντέχουν στην υπερθέρμανση τα τσιπ που σας έβαλαν με τα εμβόλια. Αυτό, τίποτε άλλο.
 • Από το 2016, μόνο οι στολές των Ελλήνων στους Ολυμπιακούς δεν γράφουν «Hellas» – ενώ τις φτιάχνει η γερμανική Adidas. Απαγορεύει η Γερμανία στην αποικία χρέους της να αναφέρει το όνομα της; Ποτε θα αντιδράσουν οι Έλληνες στον εθνικό εξευτελισμό τους; Αθλιότητα!
Jeff Bezos, the richest man in the world, in his first office in 1999.

Εικόνα

 • Αυτη η χολερα θα μείνει για πολλα χρονια στην Ελλαδα, ενα απο τα μεγαλυτερα σφαλματα του Κ. Καραμανλή.

Εικόνα

***

Η πλάκα με τον #Κουφοντινα είναι ότι αν ζητήσει αποφυλάκιση κινδυνεύει να βρεθεί “πακέτο” στις ΗΠΑ μόλις βγει απ τις φυλακές Δομοκού… με τη βοήθεια της Μοσάντ που έχει τεχνογνωσία στα ξαφνικά “ταξίδια” που διοργανώνει η CIA κ το FBI!!!


Πιθανότατα αντιδημοφιλής άποψη: η πολιτεία πρέπει να επιδοτεί τον μαζικό αθλητισμό (βλ. παχυσαρκία στην Ελλάδα). Ο πρωταθλητισμός, και φυσικά ο επαγγελματικός αθλητισμός, θα’πρεπε να στηρίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες, δωρεές και εμπορικά έσοδα.

Του Παπαδημουλη ή του Βαρβιτσιώτη;.……ο ευρών αμοιφθησεται…

Εικόνα