Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ένας κόσμος χωρίς αιχμάλωτα δελφίνια: Ρομποτικά ζώα στα πάρκα & τα πανέξυπνα θηλαστικά στη θάλασσα

 • Μια εταιρεία ρομποτικής θέλει να αλλάξει την νοοτροπία στα θαλάσσια πάρκα. Το πρότζεκτ Dolphin Spirit, «Πνεύμα των Δελφινιών» έχει το πιο κατάλληλο όνομα για το όραμα των εμπνευστών του: την απελευθέρωση των δελφινιών από τα θαλάσσια πάρκα.

Στη θέση των ζωντανών δελφινιών, οι δημιουργοί της Edge Innovation θέλουν να γεμίσουν τις πισίνες και τις δεξαμενές των πάρκων με ρομποτικά δελφίνια που εξωτερικά δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τα πανέξυπνα θηλαστικά.

 • Η Delle, το πρωτότυπό βάρους 275 κιλών και μήκους 2,6 μέτρων, έχει συνθετικό μέτρα από ιατρική σιλικόνη και κολυμπά, καταδύεται και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως τα πραγματικά δελφίνια. Η εταιρεία έχει βαθιά και μακροχρόνια τεχνογνωσία καθώς είχε σχεδιάσει και τα θαλάσσια ρομπότ που είχαν χρησιμοποιηθεί στις blockbuster ταινίες Free Willy και Deep Blud Sea.

Οι υπεύθυνοι της Edge Innovation θέλουν να καθιερώσουν μια διαφορετική εμπειρία εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλους. «Θέλουμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός μέλλοντος γεμάτου θαυμαστές εμπειρίες, ενθουσιασμό και μάθηση, αλλά όχι εις βάρος των ζώων που αγαπάμε τόσο πολύ», υπογραμμίζει η Edge Innovation.

 • Η τεχνολογία των animatronics ίσως φέρει πίσω τους θεατές που αποθαρρύνονται από τις πρακτικές που ακολουθούν πάρκα όπως το SeaWorld και που καταδικάζουν τις συνθήκες διαβίωσης και αντιμετώπισης των θαλάσσιων πλασμάτων. Αρκετά κράτη ήδη αρχίζουν να περιορίζουν την χρήση ζώων για την «διασκέδαση» ανθρώπων.

Η πρώτη πιλοτική ατραξιόν με ρομποτικά δελφίνια είναι προγραμματισμένη να ανοίξει το καλοκαίρι του 2022.

https://www.instagram.com/p/CPt8EEen46T/?utm_source=ig_embed

****

Γαύδος: Το νησί όπου η Καλυψώ κρατούσε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα

Ένας επίγειος παράδεισος βγαλμένος από την μυθολογία μας.

Η Ελλάδα έχει άπειρες ομορφιές και μέρη όπου μπορείς να ανακαλύψεις την μυθολογία της. Είναι η χώρα που σε κάθε γωνία υπάρχει γραμμένο ένα ποίημα και σε κάθε βράχο βρίσκει κανείς έναν χαρακτήρα του Ομήρου.

Αν αναζητάς μαγικές παραλίες προκειμένου να απολαύσεις τις διακοπές σου σε γαλαζοπράσινα, εξωτικά νερά, τότε καλό θα είναι να ρίξεις το βλέμμα σου σε ένα μικρό νησί, νότια της Κρήτης, που αποτελεί top προορισμό για τους εναλλακτικούς τύπους, την «ξελογιάστρα» και όμορφη Γαύδο.

Είναι το νησί όπου όποιος πάει πραγματικά χάνει τα λογικά του, όπως ακριβώς έπαθε και ο Οδυσσέας με την ξελογιάστρα Καλυψώ. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γραμμένα στην μυθολογία μας.

Αν και τον χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50, η Γαύδος τους καλοκαιρινούς μήνες «πλημμυρίζει» από κόσμο και φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες. Είναι ένα τόσο μικρό μέρος αλλά με τόση ομορφιά που δεν την χωράει ο νους σου.

 

Το μικρό αυτό νησάκι έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία, το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα. Αν είσαι λάτρης της φύσης, της ηρεμίας και της χαλάρωσης δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτό το μικρό νησί αλλά και το ελληνικό χωριό που πας μόνο με τα πόδια, που βρίσκεται στα Σφακιά.

****
Θανατηφόρα νόσος των κοραλλιών, που σαρώνει την Καραϊβική, συνδέεται με λύματα από πλοία
Θανατηφόρα νόσος των κοραλλιών, που σαρώνει την Καραϊβική, συνδέεται με λύματα από πλοία | LiFO
 • Η μολυσματική ασθένεια είναι δυνητικά η πιο θανατηφόρα που έχει επηρεάσει ποτέ τα κοράλλια. Μια μολυσματική και ταχέως αναπτυσσόμενη ασθένεια των κοραλλιών που σαρώνει την Καραϊβική ενδέχεται να συνδέεται με τα απόβλητα ή το νερό έρματος των πλοίων, σύμφωνα με έρευνα.

Η θανατηφόρα λοίμωξη, γνωστή SCTLD, η ασθένεια δηλαδή απώλειας του πετρώματος που βρίσκεται στους ιστούς των κοραλλιών, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Φλόριντα το 2014 και έκτοτε μετακινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες.

 • Εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις περισσότερες ασθένειες των κοραλλιών και έχει ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ειδών, που είναι πιο ευπαθή, καθιστώντας τη δυνητικά την πιο θανατηφόρα ασθένεια που έχει επηρεάσει ποτέ τα κοράλλια.

Περισσότερα από 30 είδη κοραλλιών είναι ευπαθή. Η λοίμωξη εντοπίστηκε στην Τζαμάικα το 2018, στη συνέχεια στην Καραϊβική, στο Sint Maarten και τις Μπαχάμες. Έκτοτε έχει βρεθεί σε 18 άλλες χώρες. Στο Μεξικό, ποσοστό άνω του 40% των υφάλων, σύμφωνα με μία μελέτη, είχε τουλάχιστον 10% μολυσμένα κοράλλια από την SCTLD. Στη Φλόριντα, η μείωση της πυκνότητας των κοραλλιών πλησίασε το 30% και η απώλεια ζώντων ιστών αυξήθηκε κατά 60%.

 • Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν εάν η ασθένεια προκαλείται από έναν ιό, ένα βακτήριο, μια χημική ουσία ή κάποιο άλλο μολυσματικό παράγοντα.  Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science υποστηρίζει τη θεωρία ότι μπορεί να οφείλεται στο νερό έρματος, από τα πλοία. Το νερό δηλαδή που χρησιμοποιείται για την ευστάθεια και τη σωστή πλεύση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις Μπαχάμες από επιστήμονες του Perry Institute for Marine Science, και διαπίστωσε ότι η SCTLD ήταν πιο διαδεδομένη στους υφάλους, που ήταν πιο κοντά στα κύρια εμπορικά λιμάνια του Nassau και του Grand Bahama, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου και των πλοίων.

 • Η Judith Lang, επιστημονική διευθύντρια του έργου Rapid Reef Assessment για τον Ατλαντικό και τον Κόλπο, η οποία παρακολουθεί την ασθένεια, δήλωσε πως «Τα ρεύματα που επικρατούν στον κόλπο της Καραϊβικής ωθούν το θαλασσινό νερό στη Φλόριντα και όχι στην αντίστροφη κατεύθυνση, και η κυρίαρχη κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα δυτικά. Έτσι, η ανθρώπινη διασπορά (σε αυτές τις περιοχές) το 2018 ήταν βασική».

Το 2017, η εξάπλωση των θανατηφόρων παθογόνων από τα πλοία όταν εκφορτώνουν νερό έρματος ώθησε τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να εφαρμόσει τη Σύμβαση Διαχείρισης Νερού Έρματος. Αυτή απαιτεί από τα πλοία να εκφορτώνουν το νερό έρματος τους, 200 ναυτικά μίλια από την ακτή και σε βάθος τουλάχιστον 200 μέτρων πριν από την είσοδο στο λιμάνι, για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν επιβλαβή ξένα παθογόνα.

 • Στις Μπαχάμες, η SCTLD εξαπλώθηκε ραγδαία από την πρώτη της εμφάνιση τον Δεκέμβριο του 2019. Η Krista Sherman, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Perry και συν-συγγραφέας της πρόσφατα δημοσιευμένης έρευνας δήλωσε πως «Η ασθένεια εξαπλώνεται σε περίπου 75 χιλιόμετρα υφάλου, περίπου 46 μίλια στο νοτιότερο νησί στις Μπαχάμες, το Grand Bahama. Μιλάμε για την κάλυψη κυρίως ολόκληρης της νότιας ακτής του νησιού» επισήμανε.

Η ασθένεια είναι επίσης διαδεδομένη στους κοραλλιογενείς υφάλους του πιο δημοφιλούς νησιού στο αρχιπέλαγος στις Μπαχάμες, του New Providence, εκεί όπου βρίσκεται το Nassau και το κύριο λιμάνι. Η μελέτη σημειώνει την παρουσία διεθνών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής σε αυτήν την τοποθεσία, καθώς και σταθμό μεταφοράς καυσίμων.

 • Τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των πιο ευπαθών ειδών ήταν 23% και 45% στο New Providence και το Grand Bahama αντίστοιχα, και τα πρόσφατα ποσοστά θνησιμότητας έχουν φτάσει σχεδόν το 43%. Με εξαίρεση δύο είδη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «υπήρχε μια σημαντική σχέση» μεταξύ της νόσου και της εγγύτητας των υφάλων με τα μεγάλα λιμάνια της ναυτιλίας.

Οι τοποθεσίες όπου η ασθένεια της SCTLD είναι διαδεδομένη στις Μπαχάμες είναι όλες δημοφιλείς στους τουρίστες, τους ψαράδες και τους δύτες αναψυχής. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ασθένεια των κοραλλιών θα μπορούσε να επηρεάσει την κύρια εξαγωγική αλιεία της χώρας, τον αστακό, δήλωσε ο Adrian LaRoda, πρόεδρος της Συμμαχίας Εμπορικών Ψαράδων στις Μπαχάμες.

 • Παρόλο που οι ψαράδες αστακών εργάζονται πιο μακριά μέσα στη θάλασσα, η βιομηχανία θα επηρεαστεί εάν πεθάνουν οι ύφαλοι. Η αλιεία του τοπικού αστακού συγκεντρώνει 90 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και απασχολεί 9.000 άτομα. «Οποιοσδήποτε αρνητικός αντίκτυπος στους υφάλους μας σίγουρα θα επηρέαζε δραστικά τους αστακούς μας, επειδή τα ώριμα ζώα μεταναστεύουν (από τους υφάλους) στις ειδικές περιοχές συσσώρευσης ψαριών (μέσω μίας τεχνικής αλίευσης ψαριών)», δήλωσε ο LaRoda.

Πρόσθεσε δε, ότι θα επηρεαστεί επίσης το ποσοστό αναπαραγωγής των αστακών και η τροφοδοσία για νεαρούς αστακούς στον ύφαλο. Η κυβέρνηση στις Μπαχάμες έχει δημιουργήσει μια εθνική ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 • Επί του παρόντος, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια είναι η εφαρμογή του αντιβιοτικού αμοξικιλλίνης απευθείας στα κοράλλια, το οποίο έχει σημειώσει κάποια επιτυχία στη μείωση της θνησιμότητας, αλλά δεν υπάρχει ρεαλιστική μόνιμη λύση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντί να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα, υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των πιθανών ανθρωπογενών αιτιών. Η φύση μπορεί να επουλωθεί φυσικά, λένε.

****

 • H μόνη πλέον ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ψηφαλάκια των αντιεμβολιαστών
Διαβάστε τίτλο και μετά αναρωτηθείτε ποιοι ευθύνονται για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών Να θυμίσω οτι όλοι αυτοί οι εγκληματίες έχουν πάρει ζεστό δημόσιο χρήμα από τη λίστα Πέτσα

Εικόνα

Εικόνα
1. Stocks: all-time highs 2. Home prices: all-time highs 3. Incomes: all-time highs 4. Job openings: all-time high 5. US Core Inflation: highest since 1991 6. Fed: we need 0% rates through at least 2023 & trillions more in bond buying to boost asset prices & increase inflation.
 • Γιατί τον Απρίλιο με τα ίδια κρούσματα πέθαιναν 100 κάθε μέρα και τώρα πεθαίνουν 5; Τι μας κρύβουν; Η χούντα Κούλη πέρασε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχει ιός. Γρίπη είναι. Το εμβόλιο είναι πειραματικό.
Εδώ και 1,5 χρόνο, έχω καταλάβει πως η κοινωνια πάσχει από ακραία εγωπάθεια. Ο άλλος νομίζει ότι ο ιός κατασκευάστηκε για να του κόψουν τη βόλτα, τώρα νομίζει ότι θέλουν να τον ελέγξουν με το εμβόλιο. Παιδιά, δεν ξέρω αν το έχετε πληροφορηθεί, δεν ενδιαφέρετε κανέναν.
Εικόνα
Η Άννα Κορακάκη και ο Λευτέρης Πετρούνιας με την ελληνική σημαία στα χέρια μπήκαν πρώτοι και από πίσω τους ακολουθούν οι αθλητές & τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής. Για πρώτη φορά 2 αθλητές κρατάνε τη σημαία Η απόλυτη συγκίνηση

Εικόνα

 • Το πασίγνωστο νησί του Σαρωνικού θα σε υποδεχτεί µε τη νεοκλασική γοητεία του, τον πρόσχαρο χαρακτήρα του, τις πολύχρωμες εξοχές του, τους ευγενικούς κατοίκους του [του Θοδωρή Αθανασιάδη]
Σαββατοκύριακο σε νησί, στο κατώφλι της Αθήνας
Το πασίγνωστο νησί του Σαρωνικού θα σε υποδεχτεί µε τη νεοκλασική γοητεία του, τον πρόσχαρο χαρακτήρα του, τις πολύχρωμες εξοχές του, τους ευγενικούς κατοίκους του.
efsyn.gr
Αυτό παιδιά, για να μαθαίνετε, σημαίνει οργάνωση και συντονισμός εκ μέρους της αρμόδιας αρχής. Δεν πήγαν να σβήσουν μια φωτιά που δεν έσβηνε. Να απομακρύνουν, βάσει σχεδίου, τα παιδιά πήγαν. Αυτά για όσους σας λένε ότι οι 100 νεκροί ήταν “αναπόφευκτοι”

Εικόνα


Σ:Σ: ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΟΙ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ- ΑΞΙΖΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑΤΙ

ΕΚΘΕΤΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ

 • Κατά τα άλλα γκαντέμης
Εικόνα
 • ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ 
 • Και αναδρομική… εισαγωγή στα ΑΕΙ σε όσους κόπηκαν υπόσχεται ο Τσίπρας!!!!
Και αναδρομική... εισαγωγή στα ΑΕΙ σε όσους κόπηκαν υπόσχεται ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και πέραν της κατάργησης του νόμου του υπουργείου Παιδείας και την ελάχιστη βάση εισαγωγής υποσχέθηκε σε μαθητές – υποψήφιους της Αρχιτεκτονικής ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα βάλει στα ΑΕΙ όσους κόπηκαν και να καταθέσουν μηχανογραφικά με τους… σημερινούς βαθμούς.
 • Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να δικαιώνει τον Στέλιο Κούλογλου και να επιχειρεί «να αρέσει σε όλους» προχωρώντας όμως σε ανακοινώσεις που δείχνουν μια αντιπολιτευτική αγωνία η οποία οδηγεί σε υποσχέσεις και δεσμεύσεις ανάλογες με αυτές του 2014 που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Αυτή τη φορά συναντήθηκε με μαθητές υποψήφιους της Αρχιτεκτονικής δεν κατάφεραν να περάσουν στην πρώτη τους επιλογή. Δηλαδή με υποψήφιους που εισάγονται σε ΑΕΙ του αντικειμένου που επιθυμούν αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή τους.

 • Και αφού δεσμεύθηκε για κατάργηση της βάσης εισαγωγής αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω υποσχόμενος ότι «όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται, αδίκως κατά την άποψή μου ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ».

Μίλησε για αδικίες αναφέροντας μάλιστα ότι θα βρει τρόπους να πείσει τη σημερινή κυβέρνηση να τις… διορθώσει προσθέτοντας πως «δεν έμειναν εκτός ΑΕΙ όσοι έγραψαν κάτω από την βάση. Θα μείνουν εκτός πάνω από 20 χιλιάδες παιδιά, άρα υπάρχουν κρυμμένες παγίδες που πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των αποκλεισμένων…

 • Το δεύτερο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης είναι όσα αναφέρει η υπουργός Παιδείας για το ποσοστό των φοιτητών που παίρνουν πτυχίο. Είναι ψέμα ότι ένα μικρό ποσοστό φοιτητών που εισάγονται στις σχολές καταφέρνει να πάρει πτυχίο. Με βάση τα στατιστικά το 75% των παιδιών που εισάγονται παίρνουν πτυχίο»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση αντί για καθηγητές προσλαμβάνει αστυνομικούς για τα ΑΕΙ τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 11.700 εκπαιδευτικών που θα ενταχθούν άμεσα στην εκπαίδευση.


 • Γερμανία: Δεκάδες γέφυρες, σιδηροδρομικοί σταθμοί και 600 χλμ γραμμών καταστράφηκαν
 • Οταν ο #syriza γίνει κυβέρνηση για να καταργήσει την ΕΒΕ κ να βάζει στα πανεπιστήμια ακόμη κ περαστικούς λαθρομετανάστες οι σημερινοί “αριστούχοι” που πάτωσαν στα βασικά μαθήματα που ήταν απαραίτητα για την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα θα είναι ήδη συνταξιούχοι!!!

Αν ισχύει, είναι βιολογικός πόλεμος. Θα πρέπει να έχει κυρώσεις αντίστοιχες προς αυτές που επεβλήθησαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ΠΠ… Ο κινέζικος ιός ξέφυγε από εργαστήριο και όχι επειδή οι Κινέζοι τρώνε ποντίκια και νυχτερίδες! Η Κίνα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για την ζημιά που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία.

 • Επειδή για 2η μέρα το συνεχίζουν για τους εισακτέους, να θυμηθούμε την έγινε επί ΣΡΖ; 2016:103.366 υποψήφιοι για 69.985 (-33.381) 2017:104.965 υποψήφιοι για 70.726 (-34.239) 2018:104.040 υποψήφιοι για 74.692 (-23.348) 2019:102.000 υποψήφιοι για 78.336 (-23.664) Υποκρισία μόνο!!!
Απάντηση στον χρήστη@documentonews: ΟΛΟΙ στον #ΣΥΡΙΖΑ, δεν φτάνουν ούτε το 1% της προσφοράς του Πιερρακάκη στην χώρα…
 • Ο Συριζα ως κυβέρνηση υπόσχεται να εισαχθούν στο πανεπιστημιο και οι γάτες που υπάρχουν στο προαύλιο. Θα βγάλουμε λαμπρούς επιστήμονες
Είναι τρομερό ότι η Δύση συνεχίζει να στηρίζει πολιτικά ΜΚΟ όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία, που επιδιώκουν την καταστροφή της Δύσης μέσω της Ισλαμοφασιστικής τρομοκρατίας.