Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 22 Ιουλίου 2021

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

****
Ο Γιάννης, ο Θανάσης και η στρατιωτική τους θητεία

Θυμήθηκα όμως και τούτο: Ήταν Αύγουστος μήνας θαρρώ, του 2016. Το άστρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει αρχίσει να λάμπει στον μαγικό κόσμο του NBA. Μαζί με τον μεγάλο του αδερφό, τον επίσης πρωταθλητή με τους Μπακς, Θανάση, έρχονται στην Ελλάδα και σπεύδουν να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό να εκπληρώσουν τη θητεία τους.

 • Θα μπορούσαν να μην το κάνουν. Έχουν μπροστά τους μια τεράστια καριέρα, θα μπορούσαν να μη γυρίσουν ποτέ πίσω στην Ελλάδα. Όμως, έρχονται και ορκίζονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα. Κάτι που δεν κάνουν εκατοντάδες άλλοι που φεύγουν στο εξωτερικό ή προσπαθούν να αποφύγουν τη θητεία.

Οχι ότι η ορκωμοσία είναι κάποιο «ελληνόμετρο», όμως, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο το κάνουν για να τιμήσουν την Ελλάδα. Για να τιμήσουν τη χώρα που γεννήθηκαν κι έκαναν πατρίδα τους, ακόμη κι όταν κάποιοι δεν τους φέρονταν καλά.

 • Είναι κι αυτό ένα δείγμα του ήθους τους, αλλά κι ένα χτύπημα στον ρατσισμό εκείνων που τους έβριζαν και τώρα ξαφνικά τους αποθεώνουν.

Οι επιδείξεις Kung Fu είναι πολύ γρήγορες για το ανθρώπινο μάτι

 • Μόνο που τις κοιτάς νομίζεις ότι είναι βίντεο σε fast forward.

Το ότι υπάρχουν γνώστες των πολεμικών τεχνών με τρομερή αίσθηση του σώματος, των δυνάμεων και των μυστικών που διαθέτει κάθε σπιθαμή του κορμιού, πολύ το γνωρίζουμε. Όχι όμως λόγω κάποιας επίδειξης ή μάχης που έχουμε δει από κοντά, αλλά από ταινίες ή σειρές.

Ξεχνιέται ο David Carradine με τη σειρά Kung Fu (ακόμα και στην πραγματικότητα δεν είχε ιδέα από τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη);

Το να βλέπεις πολεμικές τέχνες για λόγους διασκέδασης έχει μεγάλη διαφορά από το να τις παρακολουθείς live σε ένα μέρος όπου αισθάνεσαι ότι με τέτοιους τύπους δεν πρέπει να μπλέξεις.


Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο

Το εύρημα εντάσσεται σε μια λίστα με περισσότερους από 1.200 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή – μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη.

Δέκα ομάδες από διεθνή πανεπιστήμια δουλεύουν στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ.
Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο | LiFO
Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα προ-Βαβυλωνιακά χρόνια αποκαλύφθηκε σε μια έρημο στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Μέσης Ανατολής Al-Monitor, μια ομάδα Ρώσων αρχαιολόγων και Ιρακινών συναδέλφων τους πραγματοποίησε την ανακάλυψη στις 24 Ιουνίου στην περιοχή Tell Duhaila στο Κυβερνείο Dhi Qar, περίπου 30 χλμ. από την αρχαία πόλη Ουρ.
 • Το εύρημα εντάσσεται σε μια λίστα με περισσότερους από 1.200 αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή – μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη – σε αυτό που κάποτε ήταν μέρος του δέλτα της Μεσοποταμίας, που συχνά αναφέρεται ως “το λίκνο του πολιτισμού”.

Σύμφωνα με τις αρχικές εικασίες, η πόλη θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα ενός κράτους που ιδρύθηκε μετά την πολιτική κατάρρευση στα τέλη της αρχαίας Βαβυλωνιακής εποχής [γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.], η οποία προκάλεσε τη συστηματική καταστροφή της αστικής ζωής του πολιτισμού των Σουμερίων, δήλωσε στο Al-Monitor ο επικεφαλής της ρωσικής ανασκαφής, Alexei Jankowski-Diakonoff. Η ομάδα ξεκίνησε την έρευνά της στην περιοχή το 2019.

 • Τα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν μια οξειδωμένη κεφαλή βέλους, ίχνη από σόμπες και αγάλματα καμήλας από πηλό που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου. Μιλώντας για τη σημασία της περιοχής, ο Jankowski-Diakonoff λέει ότι “αποκαλύπτει την πρώτη ανάπτυξη στη γεωργία χρησιμοποιώντας λάσπη της Μεσοποταμίας” προσθέτοντας ότι “περιέχει υπολείμματα του υλικού από την περίοδο που προηγήθηκε της εμφάνισης του Σουμέριου πολιτισμού”.

Ο Jankowski-Diakonoff αναφέρει επίσης ότι περαιτέρω έρευνα στον ιστότοπο μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει αντικείμενα με σφηνοειδή γραφή τα οποία θα ήταν “εξαιρετικά σημαντικά”. Από τον Οκτώβριο, ομάδες από διεθνή πανεπιστήμια και μουσεία, συμπεριλαμβανομένων 10 ιταλικών, αμερικανικών, γαλλικών, βρετανικών και ρωσικών αποστολών, έχουν προγραμματίσει να εξερευνήσουν την τεράστια περιοχή του Dhi Qar.

The Iraqi Ministry of Interior announces the arrest of 19 accused of criminal cases in "Dhi Qar" - خبر24 ـ xeber24

Ο Amer Abdel Razak, διευθυντής αρχαιοτήτων στο Dhi Qar, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η περιοχή είχε ανακαλυφθεί και καταχωρηθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων του Dhi Qar ως “εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος” πριν από την άφιξη της ρωσικής ομάδας στο Ιράκ. Ωστόσο, χωρίς χρηματοδότηση και υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση, εναπόκειται συχνά στους ξένους αρχαιολόγους να ανασκάπτουν τη γη.


Η Ultimae είναι το αντίο της Lamborghini στους V12 κινητήρες

Μετά από 10 χρόνια παραγωγής, η Aventador αποχωρεί από το προσκήνιο κλείνοντας όπως πρέπει ένα σημαντικό κεφάλαιο της αυτοκίνησης.

Οι 600 Aventador Ultimae που πρόκειται να κυλίσουν τις ρόδες τους τους επόμενους μήνες θα είναι και οι τελευταίες V12 Lamborghini χωρίς υβριδική ή οποιαδήποτε άλλη νέα τεχνολογία, που θα φύγουν από τη Bologna. Οι μηχανικοί της ιταλικής εταιρίας αποφάσισαν να την αποχαιρετήσουν με ειδική έκδοση που δεν περιορίζεται σε μερικά ταμπελάκια και επιγραφές.

Η Ultimae συγκεντρώνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από κάθε προηγούμενη έκδοση της Aventador. Με 770 ίππους είναι ελαφρά ισχυρότερη από την Aventador SJV, ελαφρύτερη από την Aventador S και υπολείπεται μόλις 40 αλόγων της υβριδική Sián στην οποία παραδίδει και τη σκυτάλη. Τα 2,8 δεύτερα για το 0-100 και η τελική των 355 χαω είναι τα διαπιστευτήριά της για την είσοδο στο hall of fame των τελευταίων πραγματικών hypercars.

H τεχνολογική της προίκα της παραμένει υπερπλούσια, όπως όφειλε. Φυσικά και είναι τετρακίνητη, όπως όλες οι κορυφαίες Lamborghini, διαθέτει ενεργητική τετραδιεύθυνση που υπόσχεται μια ασφαλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική υπερστροφική συμπεριφορά και βέβαια CCB carbon-κεραμικά φρένα για όταν χρειαστεί να σταματήσει άμεσα το πάρτι.

Σε αντίθεση με αυτές τις ειδικές εκδόσεις, η Lamborghini δεν θα περιορίσει τους χρωματικούς συνδυασμούς της Ultimae σε ένα-δύο, αλλά σε 318. Στους ήδη υπάρχοντες 18 χρωματικούς συνδυασμούς έρχονται να προστεθούν οι 300 ειδικοί του προγράμματος Ad Personam της εταιρίας για μια και μοναδική Ultimae για κάθε απαιτητικό πελάτη.

Η τιμή για την κουπέ έκδοση έχει οριστεί στις 400.000€, κατά τι ακριβότερη από την Aventador S όμως δεν θα δυσκολευτούν καθόλου οι Ιταλοί να πουλήσουν και τις 600 από αυτές τις τελευταίες αυθεντικές Lamborghini. Εμείς με τη σειρά μας ευχόμαστε να μείνουν πιστοί στην τρέλα και το όραμα που μας έδωσε της Countach και Diablo καθώς γίνεται το πέρασμα στη νέα εποχή χωρίς τους V12 κινητήρες.


Η ιστορία ντροπής των ναυπηγείων του λαού

 • Ελπίζουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης τους τα παραλαμβάνει χωρίς χρέη και δουλείες του παρελθόντος
  Μαρίνος Γιάννης
  Η ιστορία ντροπής των ναυπηγείων του λαού | tovima.gr

Εληξε επιτέλους αισίως ο διπλός διαγωνισμός πώλησης των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπέρ του απροσδόκητα πλειοδοτήσαντος εφοπλιστή Γεωργίου Προκοπίου έναντι συνολικού τιμήματος 62 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νέος κύριος των ναυπηγείων έχει στην ιδιοκτησία του 120 πλοία και τεράστιο αριθμό ακινήτων ανά την Ελλάδα. Ελπίζεται ότι και μόνο από το σέρβις κάποιων από τα πλοία του και με διαχείριση που θα του επιτρέψει να ανακτήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους θα δώσει αίσιο τέρμα στην επί 36 χρόνια ζημιογόνο λειτουργία των ναυπηγείων, η οποία βαρύνεται και με τη δολοφονία ενός εκ των πρόσκαιρων ιδιοκτητών, του Κώστα Περατικού, από τον λατρευτό της Αριστεράς Κουφοντίνα, που σύντομα θα αποφυλακιστεί μολονότι ισοβίτης.

 • Γιατί οι εργοδότες πληρώνουν όσο όσο να βρουν προσωπικό

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ‘60 από τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο με λαμπρές επιδόσεις ναυπηγήσεων τάνκερ και άλλων μικρότερων πλοίων, για να οδηγηθούν σε αδιέξοδο επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου εξαιτίας αλλεπάλληλων απεργιών από ένα αδίστακτο σωματείο εργαζομένων σε αυτά.

 • Αγανακτισμένος ο Νιάρχος πούλησε το 1985 τα ναυπηγεία στο Ελληνικό Δημόσιο αντί ποσού 14 εκατομμυρίων δολαρίων και η μέχρι τότε ανθούσα επιχείρηση περιήλθε στον ουσιαστικό έλεγχο του συνδικάτου Τρίαινα υπό τον διαβόητο πρόεδρό του Κοντάκη, ο οποίος διατράνωσε ότι έτσι γίνονται τα ναυπηγεία του λαού.

Στην πραγματικότητα κατάντησαν συνεχώς ζημιογόνα, καθώς απώλεσαν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους λόγω υψηλού κόστους οφειλόμενου συν τοις άλλοις στις υψηλές και ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας του μόνιμου έκτοτε προσωπικού τους.

 • Παρά τις αλλεπάλληλες ιδιοκτησιακές μεταλλάξεις που επιβάρυναν ασταμάτητα τον φορολογούμενο ελληνικό λαό με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, δραχμών αρχικά και ευρώ στη συνέχεια, προκειμένου να συντηρείται πλουσιοπάροχα το μόνιμο προσωπικό τους, χωρίς μάλιστα ουσιαστικά να εργάζεται, έκτοτε υποαπασχολείται, αν δεν διέρχεται περιόδους πλήρους απραξίας, η οποία διακόπτεται μόνο από παραγγελίες του υπουργείου Αμυνας υψηλού κόστους και περιπετειώδους ιστορίας.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι ο ουσιαστικός πρόεδρος των ναυπηγείων, αρχισυνδικαλιστής Κοντάκης επέβαλε αμέσως τη διακοπή εξυπηρέτησης των πλοίων του 6ου Αμερικανικού Στόλου, προκειμένου να ικανοποιήσει τον γνωστό αντιαμερικανισμό του Ανδρέα Παπανδρέου. Της ολέθριας αυτής αποφάσεως επωφελήθηκαν τα ιταλικά ναυπηγεία εις υγείαν των κορόιδων Ελλήνων, που τότε χειροκροτούσαν αυτές τις καταστροφικές συμπεριφορές του κυβερνώντος ΠαΣοΚ.

 • Τη θυελλώδη ιστορία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το 1985, που πουλήθηκαν στο κράτος, έως σήμερα, που παραλαμβάνονται από τον νέο αγοραστή κ. Προκοπίου, μπορείτε να πληροφορηθείτε από πολυσέλιδο κείμενο του συναδέλφου Δημήτρη Στεργίου που φιλοξενείται στις στήλες του νέου ηλεκτρονικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Ελπίζουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης τους τα παραλαμβάνει χωρίς χρέη και δουλείες του παρελθόντος (π.χ. επιστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς το Δημόσιο από παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, ανεξόφλητα δάνεια, δημοσιονομικές και τραπεζικές εκκρεμότητες).

 • Ας ελπίσουμε επίσης ότι το σημερινό προσωπικό, που κάπως θα γνωρίζει σε τι περιπέτειες υπέβαλαν οι προκάτοχοί του τον νέο ιδιοκτήτη, θα αποδειχθεί συνετότερο και θα συμπράξει στην ευόδωση της νέας προσπάθειας. Ο νέος εργατικός νόμος ίσως βοηθήσει στην έκταση που θα αποτρέψει τουλάχιστον τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες.

 • ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

****

Ο Σαμαράς, οι πειρατές και το συρματόπλεγμα της Δερύνειας

 • Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε στην Αθήνα ούτε στην Κύπρο η νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για όσα συνέβησαν στα Βαρώσια και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως..

Ο πρώην Πρωθυπουργός επέμεινε σε προηγούμενη δήλωσή του για την Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την «πειρατή του διεθνούς δικαίου» και ότι με πειρατές δεν μπορείς να συνομιλείς. Τότε για τη φράση αυτή είχε δεχτεί κριτική, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν αλλάζει γνώμη.

 • Μάλιστα, μου περιέγραψε τι ένοιωσε όταν κάποια στιγμή βρέθηκε στην Δερύνεια, το τελευταίο σημείο των ελεύθερων περιοχών πριν από τη κατεχόμενη Αμμόχωστο: «Εκεί στη Δερύνεια αντικρύζοντας την Αμμόχωστο μέσα από τα συρματοπλέγματα δεν άντεξα λύγισα», μου είπε και μου περιέγραψε τις κινήσεις που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός για να αποτρέψει την αναγνώριση του ψευδοκράτους:

«Μέρα- νύχτα τηλεφωνούσα σε βασιλιάδες, εμίρηδες και σεΐχηδες του Αραβικού Συνδέσμου να μη επιτρέψουν την αναγνώριση». Τότε εάν ενθυμείστε ετοιμαζόταν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος το Πακιστάν.

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Τι παραγγείλαν οι Μυκονιάτες από το Wish, και τι τους ήρθε.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
 • Έκλεισαν για δέκα μέρες κάποιες δραστηριότητες στην Μύκονο κι έτρεξε ο άχαστος να πάει. Μιλάμε για κοράκι. Έχει χτίσει την καριέρα του πάνω στις δυσκολίες και τις στεναχώριες των άλλων.
Παλλαϊκή… συμμετοχή στη σημερινή διαμαρτυρία για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου Τουλάχιστον… 50-60 άτομα εκ των οποίων οι δύο στα αριστερά, είναι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Η «ΑΥΓΗ» γράφει ότι οι διαμαρτυρόμενοι «έδωσαν δυναμικό ‘παρών’» Έτσι το βλέπει

Εικόνα


Εικόνα

 • Απαράδεκτες δηλώσεις από γονιό για τα παιδιά άλλου γονιού. Είπαμε, πάνω απ’ όλα η καρέκλα και το κόμμα. Γάμα την κοινωνία κ την προσωπικότητα των άλλων. Αριστερός λέμε !!
 • Περί Κατασφαγής που αναφέρει ο Φίλης, όλοι οι Πόντιοι γνωρίζουν ότι δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων. Οπότε μάλλον υπερβάλλει για τη Κατασφαγή.
Ο Τσίπρας αποκαλεί την #Κεραμέως Ηρώδη, ο Γαβρόγλου λέει ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν μαθηματικά και ο Φίλης εμπλέκει τα παιδιά της και λέει ότι θα μάθουν οτι κατέσφαξε 20000 παιδιά. Ο Συριζα ούτε προοδευτικό κόμμα είναι ούτε υποστηρίζει την ισότητα των φύλλων Μισογύνηδες είναι

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Φασίστες, θρησκόληπτοι, μακονομάχοι, μισότρελοι, αγράμματοι, διαδηλώνουν ενάντια στο «μπόλι». Όχι «τι ψηφίσατε ρε μαλάκες», αλλά τι «εκθρέψατε ρε αλήτες».

 • Το να ξεκινήσεις πεταμένος γιος μετανάστη από Αφρική χωρίς ιθαγένεια & χαρτιά πουλώντας cd στα φανάρια μιας φτωχής ευρωπαϊκής χώρας & στα 26 σου να είσαι ήδη millionaire σταρ αθλητής στην Αμερική μπορεί να συμβαίνει μόνο σε συνθήκες φιλελεύθερης αστικής καπιταλιστικής δημοκρατίας
 • Εικόνα