Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (22 Ιουνίου 2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ 
 • Όσο δίνουν χρήματα σε λαθρεμπορους ντυμενους ανθρωπιστες η λίστα θα μεγαλώνει.. Η λύση δεν είναι ανοιχτά σύνορα και το ξέρουν.

Ένας κατάλογος μήκους 100 μέτρων με τα ονόματα 17.306 ανθρώπων που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να μεταναστευουν τοποθετήθηκε στο πάτωμα του ευρωκοινοβουλίου, ώστε οι ευρωβουλευτές να ειναι υποχρεωμένοι να περπατούν και να τον βλέπουν κατά την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – Αργότερα ο ΤΥΠΟΣ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 

 • Κάθεσαι στην ακροθαλασσιά και σκέφτεσαι ότι παρα τον κοβιντ, τον πολεμο, την ακρίβεια ζεις στην πιο όμορφη γωνία της γης. Αν δεν είχαμε και τους ζαιους θα ήμασταν παράδεισος.
 • Όλοι μας έχουμε ένα προσόν: την ακοή. Να ακούτε τον άλλον όταν θέλει να σας μιλήσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει, τι φοβάται να πει. Να ακούτε. Και που ξέρετε, μπορεί να κάνετε κάποιον να νιώσει λίγο καλύτερα αν σας μιλήσει. Τσάμπα είναι, αλλά είναι πολύτιμο.
 • Ο αλλος θέλει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο, με πολεμο «στην γειτονιά μας», με πληθωριστική κρίση 30ετιας, με ενεργειακή κρίση 50ετιας και με τους Τουρκους στα σχοινιά. Γνωρίζοντας ότι πάμε για διπλές εκλογές και προεκλογική περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών. Ανεύθυνος ή τιποτένιος;
 • Κάθεστε; Αυξήσεις έως 40% στα τρόφιμα προβλέπει η ΕΚΤ! Είναι στον δρόμο και έρχονται. Η επισιτιστική κρίση χτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

 • Κι ενώ μισό εκατομμύριο Έλληνες προσπαθούν να πάρουν 18 ευρώ ως αποζημίωση για τα υπέρογκα ποσά που πλήρωσαν για ηλεκτρικό ρεύμα, σημαντική αύξηση στα 312,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει η τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά αύριο, Τετάρτη… Απατεώνες, ξευτίλες.
 • Σήμερα μάθαμε ότι ο σύριζα πέρα του ότι είναι το ΜΟΝΟ κόμμα που διέγραψε δάνειο, όχι μόνο ρύθμισε δάνειο με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές εγγυήσεις αλλά ότι επί κυβέρνησης του έγινε παρέμβαση για να πάρει δάνεια με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Αλλά δεν χρωστά, ε;

Κι εδώ βλέπετε χώρο αποθήκευσης δικογραφιών στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ας μάθουμε το σώμα μας

1: Αριθμός οστών: 206
2: Αριθμός μυών: 639
3: Αριθμός νεφρών: 2
4: Αριθμός δοντιών γάλακτος: 20
5: Αριθμός πλευρών: 24 (12 ζευγάρια)
6: Αριθμός καρδιακών θαλάμων: 4
7: Η μεγαλύτερη αρτηρία: αορτή
8: Φυσιολογική αρτηριακή πίεση: 120/80 mmHg
9: PH αίματος: 7.4
10: Ο αριθμός του νωτιαίου μυελού στη σπονδυλική στήλη: 33
11: Αριθμός νωτιαίου μυελού στο λαιμό: 7
12: Αριθμός οστών στο μεσαίο αυτί: 6
13: Αριθμός οστών στο πρόσωπο: 14
14: Αριθμός οστών στο κρανίο: 22
15: Αριθμός οστών στο στήθος: 25
16: Αριθμός οστών στο μπράτσο: 6
17: Αριθμός μυών στο ανθρώπινο χέρι: 72
19: Το παλαιότερο μέλος: δέρμα
20: Μεγαλύτερο Όργανο: συκώτι
21: Το μεγαλύτερο κύτταρο: ωάριο
22: Το μικρότερο κύτταρο: το σπερματοζωάριο
23: Το μικρότερο κόκαλο: το μεσαίο αυτί
24: Το πρώτο μεταμοσχευμένο όργανο: ένα νεφρό
25: Μέσο μήκος λεπτού εντέρου: 7 μέτρα
26: Μέσο Μήκος Παχέος Εντέρου: 1,5 μέτρο
27: Μέσο βάρος νεογέννητου μωρού: 3 κιλά
28: Καρδιακός παλμός ανά λεπτό: 72 φορές
29: Θερμοκρασία σώματος: 37°C
30: Μέσος όγκος αίματος: 4 έως 5 λίτρα
31: Ηλικία των ερυθρών αιμοσφαιρίων: 120 ημέρες
32: Ηλικία λευκών αιμοσφαιρίων: 10 έως 15 ημέρες
33: Περίοδος εγκυμοσύνης: 280 ημέρες (40 εβδομάδες)
34: Αριθμός οστών στα ανθρώπινα πόδια: 33
35: Αριθμός οστών σε κάθε καρπό: 8
36: Αριθμός οστών χειρός: 27
37: Ο μεγαλύτερος ενδοκρινικός αδένας: θυρεοειδής αδένας
38: Το μεγαλύτερο λεμφικό όργανο: σπλήνα
40: Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο οστό: μηριαίο οστό
41: Ο μικρότερος μυς: ο στεροειδής (μέσα αυτί)
41: Αριθμός χρωμοσώματος: 46 (23 ζεύγη)
42: Αριθμός οστών σε νεογέννητο μωρό: 306
43: Ιξώδες αίματος: 4,5 έως 5,5
44: Ομάδα Αίματος του Παγκόσμιου Δότες: Ο.
45: Ομάδα αίματος Universal Receiver: AB
46: Το μεγαλύτερο λευκόκύτταρο: μονοκύτταρα
47: Το μικρότερο λευκόκύτταρο: λεμφοκύτταρα
48: Η αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ονομάζεται πολυσφαιρίνη.
49: Η τράπεζα αίματος του σώματος είναι: σπλήνα
50: Το ποτάμι της ζωής λέγεται αίμα.
51: Φυσιολογικό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα: 100 mg / dL
52: Το υγρό μέρος του αίματος είναι: πλάσμα
                     Τα πάντα εν σοφία εποίησε…..!

Στους κορυφαίους συνθέτες μαςΘεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Λεοντή , Σπανό, Μικρούτσικο κ.α οφείλουμε το γεγονός ότι η μεγάλη ποίηση στον τόπο μας αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από  τα πλατιά λαικά στρώματα. Και ο Λόρκα μελοποιήθηκε στην Ισπανία και ο Έλιοτ στην Βρετανία όπως και Ιταλοί και Γάλλοι ποιητές αλλά ακούγονταν σε  λίγους μορφωμένους κύκλους.
 • Στον τόπο μας η ποίηση αγαπήθηκε από λαϊκούς ανθρώπους που δεν είχαν διαβάσει βιβλίο στην ζωή τους, που δεν είχαν ακούσει στην ζωή τους για υπερρεαλισμό αλλά τραγουδούσαν  σε πλατείες, ταβέρνες, στάδια, Σεφέρη, Ελύτη, Γκάτσο, Ρίτσο, Βάρναλη, Εγγονόπουλο, Καββαδία,  Μυρτιώτισσα κ.α.
Καμιά νεολαία  στον κόσμο δεν ερωτεύτηκε, ονειρεύτηκε, ταξίδεψε, διαδήλωσε τραγουδώντας  τους μεγάλους ποιητές του Έθνους της  από τον Ρήγα, τον Κάλβο μέχρι τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού , το Καπνισμένο Τσουκάλι του Ρίτσου, τον Ερωτόκριτο, τα ποιήματα της Σαπφούς και το Άσμα Ασμάτων, 2. 500 ετών ποιητική παράδοση (από άρθρο το Κ. Γεωργουσόπουλου).
Με τέτοια παράδοση πως  χρεωκοπήσαμε? Μάλλον γιατί τίποτε δεν καταλάβαμε, το τι θέλει να πει ο ποιητής έγινε ανέκδοτο, έχει μείνει στην Ιστορία η στιχομυθία Μπιθικώτση-Θεοδωράκη
 • -Μαέστρο τι σημαίνει «Οξειδώθηκα μεσ’ στη νοτιά των ανθρώπων – τραγούδα τώρα και θα σου εξηγήσω αργότερα
Ποιήματα που μας άγγιξαν, μας έβαλαν στον κλίμα,  συντονίστηκε  το αίσθημά μας με αυτά, όχι όμως και η γνωστική μας λειτουργία,  η σύμπραξη της συνείδησης. Παρά την ποιητική παράδοση 2.500 ετών και τα 2 Νόμπελ, οι ποιητές και ο λόγος τους ποτέ δεν έλαβαν τη πρωτεύουσα θέση που τους άξιζε.
Γράφει ο Τ. Θεοδωρόπουλος μεταφραστής του Ισραηλινού ποιητή  Α.Β. Γεοσούα που έφυγε από την ζωή πρόσφατα:  Oταν είχα πάει στην Ιερουσαλήμ, το 1999, είχα τηλεφωνήσει στον Γεοσούα, δεν τον είχα βρει, κι εκείνος με είχε πάρει στο ξενοδοχείο και είχε αφήσει το κινητό του.
 • Η κοπέλα στη ρεσεψιόν μού είπε: «Πρέπει να είστε VIP»,  τη ρώτησα τι εννοεί. «Μα σας τηλεφώνησε ο Γεοσούα και σας άφησε το κινητό του!». Στο Ισραήλ, είχα εντυπωσιάσει ένα εικοσάχρονο κορίτσι επειδή ήξερα τον Γεοσούα. Oταν του το είπα, εκείνος μου εξήγησε ότι στο Ισραήλ τους ποιητές/συγγραφείς τούς σέβονται διότι υπάρχει η μεγάλη παράδοση των Προφητών.

Προσπάθησα να σκεφτώ αντίστοιχη σκηνή στη χώρα μου, θα με έλεγαν VIP, αν με είχε πάρει ο Ρουβάς. Πώς να μη σκεφτώ την απορία του Αξελού «Οι σύγχρονοι Εβραίοι άκουσαν τους προφήτες τους, εμείς γιατί δεν ακούσαμε τους ποιητές μας;»
 • Φωτο. Παγκόσμια μέρα μουσικής σήμερα. Στο τοπ 4 της Ελληνικής δισκογραφίας «Το άξιον εστί» σε ποίηση Ο. Ελύτη(1964) με 3 εκατ. πωλήσεις και  «Ο Σταυρός Του Νότου» (1979) σε ποίηση Ν. Καββαδία με πάνω από 2 εκατ. πωλήσεις
Δημήτρης Τριάντος
 • Η Τυνησία εγκαταλείπει το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία του κράτους στο νέο της σύνταγμα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αραβική χώρα
 • Το πιο θλιβερό είναι πως μετά από τόσες αυτοκτονίες, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν ότι όσοι ζητούν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας είναι «τρελοί». Πόσες ζωές κατέστρεψαν αυτές οι τραγικές αντιλήψεις…

 •  ΠΑΡΟΣ


Στο τέλος της δεκαετίας θα συμπληρώσουμε 100 χρόνια που, παρατηρώντας το φώς άλλων γαλαξιών, μάθαμε ότι το σύμπαν δεν είναι στατικό και ο χώρος διαστέλλεται. Οι φυσικοί μας από τότε έχουν αποδείξει ότι το σύμπαν όχι μόνο διαστέλλεται αλλά το κάνει με επιταχυνόμενο ρυθμό.

 • Αυτό σημαίνει ότι μετά από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια οι γαλαξίες θα απομακρύνονται μεταξύ τους με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Το αποτέλεσμα είναι πως αν υποθέσουμε ότι εκείνη την εποχή θα υπάρχει ένα νοήμον ον (π.χ. ο άνθρωπος),  εκείνο που θα παρατηρεί είναι να απομακρύνονται οι άλλοι γαλαξίες από τον δικό μας με τόσο μεγάλη ταχύτητα, ώσπου το φως τους κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να καλύψει την απόσταση από την πηγή του μέχρι εμάς, δεν θα μπορεί ποτέ να μας φτάσει. Έτσι, θα μας φαίνεται ότι δεν υπάρχουν άλλοι γαλαξίες εκτός από τον δικό μας.

 • Είχα δει κάπου ότι ο Brian Greene έλεγε πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε προνομιούχοι που ζούμε σε αυτή την εποχή. Μπορούμε να μελετάμε συμπαντικά φαινόμενα που είναι ακόμα εδώ, είμαστε τυχεροί που έχουμε πρόσβαση σε αλήθειες του σύμπαντος. Φανταστείτε, έλεγε ο Greene, τους αστρονόμους εκείνου του μακρινού μέλλοντος.

Αυτό που θα παρατηρούν είναι μόνο τον δικό μας γαλαξία και θα συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω. Ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι αστρονόμοι έχουν τα αρχεία από τη δική μας εποχή, που περιγράφουν το σύμπαν. Θα πίστευαν αυτή την αρχαία γνώση; Ή μήπως θα πιστεύουν αυτό που θα τους αποκαλύπτουν οι προηγμένης τεχνολογίας παρατηρήσεις τους; Μάλλον το δεύτερο.

 • Έτσι, μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, που για μας φαίνεται αιωνιότητα,αλλά για το σύμπαν δεν είναι τίποτα, η σκέψη μας θα επιστρέψει στο αρχικό της σημείο. Ο άνθρωπος θα πιστεύει ότι ο γαλαξίας μας είναι ο μοναδικός, ότι το σύμπαν είναι στατικό και ο χώρος δεν διαστέλλεται.

ΥΓ: Πιθανόν τις τωρινές θεωρίες μας να διασώσει η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων αλλά και άλλες σπουδαίες μελλοντικές ανακαλύψεις, όμως δεν είμαι ειδικός να το βεβαιώσω.


 • The weight of thoughts (Το βάρος των σκέψεων) Thomas Lerooy

 • Μέσα στο γήπεδο των Red Sox στην Βοστώνη χθες από τα μεγάφωνα έπαιζε διαρκώς «ο Ζορμπάς» και ο κόσμος, Αμερικανοί σχεδόν όλοι πολλές χιλίασες χόρευαν ασταμάτητα! Η τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έρχεται ως επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών!


 • «Το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. […] Παράλληλα, τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.»
 • 3 μήνες υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε ο Τσιπρας. Τι άλλο να κάνει για να βοηθήσει τον Ερντογαν και να καταστρέψει την Ελλάδα;
 • Το ευχαριστο νεο της ημερας. Απο τον Σεπτεμβριο η κυβερνηση κοβει για 6 μηνες τα επδοματα πολυτεκνων/παιδιου των Ρομα για οσα παιδια σταματουν το σχολειο ή δεν περνουν στην επομενη ταξη. Η παιδεια κ η μορφωση ειναι η μονη ελπιδα για τα συγκεκριμενα παιδια.
 • Μόνο ένας ανεύθυνος, τυχοδιώκτης, άσχετος, παρανοϊκός ανθελληνας θα ζητούσε η χώρα να λειτουργήσει για 3 μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση , όπως τότε που διαπραγματευόταν 17 ώρες στα ζάρια την χώρα και τις ζωές όλων των Ελλήνων αδίστακτα χωρίς έλεος.