Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (3 Απριλίου 2022)

 • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ


Δεν πληρώνω.

 • Δεν φοράω μάσκα.
 • Δεν εμβολιάζομαι.
 • Δεν ψηφίζω, πάω για καφέ.
 • Για 2’ το άφησα σε θέση ΑμεΑ γιατί μου κόβετε κλήση;
 • Δεν τα δηλώνω όλα στην εφορία, μ@λ@κας είμαι;
 • Όλοι αυτοί είναι οι «Που είναι το κράτος;» όταν το κακό χτυπάει την δική τους πόρτα.

Κ.Π:  Το να ξενυχτάει ο μισός ελληνικός πληθυσμός βλέποντας Νικολούλη επί τρεισήμισι και βάλε ώρες για να μάθει ότι έθαψαν την μικρή μαζί με το τάμπλετ, αφού ενδιάμεσα έχει πάει για κατούρημα καμιά δεκαριά φορές, για μπύρες άλλες τόσες, έχει κατεβάσει κάνα δυο πιτογυρα από τον Γιωργη απέναντι χωρίς να χάσει ούτε τόνο από την ταχύτατη -not- ροή της εκπομπής, συμβαίνει κι αλλού η κατέχουμε τη παγκόσμια πρώτη?


«H Γερμανία ενεργοποίησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο». Το να έχεις στο κατώφλι σου τον αγωγό North stream 2, για να έχεις όση ποσότητα αερίου θέλεις, με την χαμηλότερη τιμή, και να φτάνεις σε αυτό το σημείο, καταλαβαίνεις πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν. Μάλιστα, παίρνοντας υπόψη ότι η Γερμανία είναι η κεφαλή της Ευρώπης, το «κλάφτα Χαράλαμπε» για τις 27 χώρες μέλη ακούγεται σαν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Ilias Tsamourgkelis


 • Ο τηλεθεατής δεν είναι εγκληματίας, είναι ο πρεζάκιας της χιλιετίας!
 • Κατάντια, έχουν στηθεί δικαστήρια σε όλα τα κανάλια απ’το πρωί έως το βράδυ με ελεύθερη κατανάλωση σε ότι χειρότερο αλλά για το τι έφταιξε, λάθη, κενά, ευθύνες κλπ ούτε λόγος.
 • Είπα να το δω χτες μετά από πολλά χρόνια. Πάνω από 5. Οταν την είδα να σταυροκοπιεται λέω κάτι φοβερό συμβαίνει. Μολις είπε για το ταμπλετ, το έκλεισα. Είχα ήδη φάει στη μάπα και 3 γύρους διαφημίσεις. Ανούσιο και κουραστικό. Α και κάτι άλλο: γιατί κανείς δεν ψάχνει για την εκτέλεση Καραϊβάζ; Συνάδελφός τους είναι. Τόσο τζιζ κάνει η υπόθεση;

***
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Οι λόγοι που εως τώρα οι δυτικές κυρώσεις δεν λειτούργησαν στην Ρωσία & γιατί το Ρούβλι ανέκαμψε μέσα σε λίγες μέρες ως προς την ισοτιμία του. Η Ρωσία είναι αυτάρκης σε εμπορεύματα και παραλληλα μεγαλος εξαγωγέας σε πολλά από αυτά.
Η Fed μπορεί να τυπώσει δολάρια το ίδιο και η ΕΚΤ, δεν μπορούν όμως να τυπώσουν εμπορεύματα.
 • Δεν μπορούν να τυπώσουν πχ φυσικό αέριο, λιπάσματα, ορυκτά, μεταλλα, σιτηρά κ.λπ. πλην όμως με την απειλή κυρώσεων σε “εχθρικές” χώρες αυξάνει τις τιμές και την ανάγκη για αποθέματα. Η Ρωσία επικεντρώθηκε στην πραγματική οικονομία όσο η Δυση επικεντρώνονταν σε μεγάλο βαθμό χρηματοπιστωτικές φούσκες.
Η Ρωσική ενέργεια δεν σταμάτησε ποτέ ούτε θα σταματήσει στο ορατό μέλλον να ρέει προς την Ευρώπη με το αντίστοιχο τεράστιο Ρωσικό κέρδος, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες προοπτικές προς την Ασία.
 • Η Ρωσική ΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει Ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιήσει για πληρωμές εισαγωγών από την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα με την τελευταία κίνηση του Πούτιν, άμεσης μετατροπής δηλαδή των συναλλαγματικών εισροών σε ρούβλι, ενισχύει το Ρούβλι.
Το Ρούβλι δεν είναι αποθεματικό διεθνές νόμισμα -δεν βρίσκεται ευκολα στη Δύση- για να μετατραπεί σε θύμα short selling. Αλλά με τον τρόπο αυτό, θα εκδίδεται χωρίς να πληθωρίζεται, αφού θα αντισταθμίζεται από πωλήσεις συναλλαγματικών εισροών από την ενέργεια που θα συνεχίσουν, παραμένοντας προστατευμένο εσωτερικά & σταδιακά θα μειωθούν οι πληθωριστικές της τάσεις.
 • Η Ρωσία εχει δημιουργήσει ήδη ενα δικό της συστημα πληρωμών καρτων και μηνυμάτων που δεν εκκαθαρίζονται ούτε ελέγχονται από την Δυση οπότε ούτε προμήθειες πληρώνει, ενώ ταυτόχρονα ειναι ελευθερη να συναλλάσσεται χωρίς έλεγχο σε όποιο νόμισμα θέλει βάσει διακρατικών συμφωνιών που συνάπτει & ειδικά στην ενέργεια που εως τωρα ελέγχονταν από το δολάριο.

Τελικά & προς το παρόν οι κυρώσεις προς την Ρωσία δείχνουν να την ενοχλούν πολύ λίγο ενώ ταυτόχρονα έχουν συσφίξει τις εμπορικές της σχέσεις -όχι μόνο- με Κίνα & Ινδία δημιουργώντας σταδιακά εναν τεράστιο νέο πόλο..


Η επικεφαλής της Ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είναι από τις πιο ικανές και το έχει αποδείξει και σε αυτή την περίσταση αντιδρώντας σωστά και άμεσα. Φρόντισε να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, να επιβάλει capital controls (που δεν θίγουν τους μικρομεσαίους για να προκαλέσει πανικό), ενώ και η υποχρέωση των εξαγωγέων για μετατροπή του 80% του συναλλάγματος τους σε ρούβλια διατηρεί μία υψηλή ζήτηση για το νόμισμα.
 • Παράλληλα η άνοδος των τιμών ενέργειας & άλλων προιόντων που εξάγει η Ρωσία αυξάνει το εξωτερικό πλεόνασμα που με την σειρά του μειώνει την πίεση στο νόμισμα και σταδιακά στον πληθωρισμό. Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα μια που όλα είναι ρευστα, πάντως προς το παρόν δειχνει να εχει σταθεροποιήσει οικονομία και νόμισμα.

Το μασάζ του Πούτιν για -εμμεση- πληρωμή σε ρούβλια συνεχίζεται, σε μια προσφορά που οι Ευρωπαίοι τελικά δεν θα μπορέσουν ν’ αρνηθούν αν δεν θέλουν ν’ αυτοκτονήσουν ενεργειακά. Παρά τα όσα δηλώνονται τώρα. Άλλωστε όταν έχουν παγώσει τους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνοντας τις πληρωμές της Ρωσίας από το εξωτερικό, είναι φυσικό να ζητά αλλαγή παρακάμπτοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις.
 • Τι ζητά: Σύμφωνα με διάταγμα του Κρεμλίνου, οι ξένοι πελάτες θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια και ξένο νόμισμα στη ρωσική Gazprombank, αλλά υπάρχει χρόνος προσαρμογής, με το Κρεμλίνο να λέει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παραλαμβάνεται από την 1η Απριλίου και μετά προγραμματίζονται στα τέλη του μήνα ή αρχές Μαΐου.
Ειδικότερα, κάθε ξένος πελάτης υποχρεούται πλέον να μεταφέρει την πληρωμή που κάνει σε ξένο νόμισμα (π.χ. σε ευρώ) σε ειδικό λογαριασμό που θα ανοίξει. Εν συνεχεία, η Gazprombank θα αγοράζει ρούβλια απο την Ρωσική Κεντρική Τράπεζα για λογαριασμό του πελάτη, για να τα μεταφέρει σε άλλον ειδικό λογαριασμό και από εκεί στους λογαριασμούς που έχει η Gazprom σε ρούβλια. Μάλιστα, η Gazprombank μπορεί να ανοίγει τους ειδικούς αυτούς λογαριασμούς χωρίς να παρίσταται υποχρεωτικά εκπρόσωπος του πελάτη.
 • Επομένως οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πληρώνουν σε ευρώ, άσχετα αν αυτά μετατρέπονται μετά άμεσα σε ρούβλια από τους Ρώσους πουλώντας ευρώ και οι ροές της ενέργειας δεν σταματάνε.

Με μια μικρή διαφορά. Θα εξαρτηθεί πως & αν θα υπολογιστεί η πληρωμή της μετατροπής με βάση την ισοτιμία. Γιατί όσο αυξάνεται έτσι η ισοτιμία του ρουβλιου σε βάρος του ευρώ αφού το τελευταίο θα πουλιέται, πιθανότατα θα αυξηθούν οι τιμές.


Να πέφτει το πραγματικό σου κατα κεφαλήν εισόδημα πλησιαζοντας της τελευταίας Βουλγαρίας με όρους αγοραστικής δύναμης (Eurostat)
 • να έχεις απο το ακριβότερο ρεύμα και βενζίνη-πετρέλαιο πανευρωπαικά,
 • να χτυπάς πληθωριστικές πρωτιές,
 • να περνάς Βέλγιο και Ιταλία σε θανάτους ανά εκ. από COVID,
 • να σου λέει η UNISEF ότι είσαι η χειρότερη χώρα να μεγαλώσει παιδί στην Ευρώπη,
  να σε απομονώνει η “απομονωμένη” Τουρκία, το λες και έπος.

Απορώ πως δεν έχει βγει ο κόσμος στους δρόμους να τα διαλύσει όλα με την κλοπή που γίνεται στο ρεύμα! Και βιώνουμε ακόμα τους πρώτους μήνες!

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας τελικά?


Μισθοί Βουλγαρίας
Φόροι Σουηδίας
Τιμές Βερολίνου

Μυαλό Πιγκουίνου.


Λεμεσός 


Τρώνε ελάχιστοι, για να πεινάσει το 80% του ελληνικού λαού…

 • Να απολυθούν όλοι. Αρνούνται να «βάλουν πλάτη» στη μεταφορά ΝΑΤΟϊκών αρμάτων οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατά πάσα πιθανότητα» θα συναντηθούν στην Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Νταβίντ Αραχαμία, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας στην ουκρανική τηλεόραση, το Σάββατο.

 • Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Αραχαμία δήλωσε πως ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τηλεφώνησε χθες τόσο σε εμάς, όσο και στον Βλαντίμιρ Πούτιν και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είναι έτοιμοι να οργανώσουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».
Αντίβαρο στην κρίση του πολέμου οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – Τα σχέδια

«Δεν είναι γνωστή ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος, αλλά πιστεύουμε ότι ο τόπος, με μεγάλη πιθανότητα, θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα», δήλωσε ο Αραχαμία.


Χρήστος Κίσσας

PHD IN FINANCE, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ «GREEN FINANCE»
Χρήστος Κίσσας
 • Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι σημαίνει η πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αλλά κάτι μου διαφεύγει.

Η Ρωσία διευκρίνισε ότι οι ξένοι αγοραστές, (οι προερχόμενοι από «εχθρικές» χώρες), θα ανοίγουν λογαριασμούς σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, θα εμβάζουν εκεί τα ποσά που οφείλουν για την αγορά αερίου (σε ευρώ ή δολάρια), η τράπεζα θα τα μετατρέπει στη συνέχεια σε ρούβλια στην τρέχουσα ισοτιμία και θα κλείνει η πληρωμή.

Μα και μέχρι τώρα από κάποιο λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια εμβάζονταν τα ποσά στην Gazprombank· είτε οι λογαριασμοί τηρούνται σ’ αυτήν είτε εμβάζονται σε λογαριασμούς που τηρεί η τράπεζα στο εξωτερικό, δεν αλλάζει τίποτα.

 • Τα περί μη κατάσχεσης των λογαριασμών επειδή θα είναι στην ίδια τη ρωσική τράπεζα και όχι σε κάποια ξένη είναι φαιδρότητες, καθότι και η Gazprombank, τελικά, στο ίδιο σύστημα ευρώ ή δολαρίων «κρατά» τους λογαριασμούς της- πρόκειται για το CHIPS της Fed για το δολάριο και για το TARGET της ΕΚΤ για το ευρώ.

Επίσης, οι λογαριασμοί της Gazprombank έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, οπότε πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις πληρωμές. Εκείνο που πιθανώς να εννοεί η Ρωσία (αλλά ας το δούμε στην πράξη για να είμαστε σίγουροι) είναι ότι το ποσόν της πληρωμής θα πιστοποιείται μετά τη μετατροπή των ευρώ ή δολαρίων σε ρούβλια.

Οψόμεθα.