Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

“Η διασημότερη φωτογραφία για το Εμβολιο της ευλογιάς ήταν από τον Άγγλο γιατρό Dr Allan Warner στο Leicester Isolation Hospital. Ήθελε να δείξει στους Σκεπτικιστές της εποχής, τι σημαίνει εμβόλιο… Έδειχνε δύο παιδιά,  ένα μολυσμένο με τον ιό και το άλλο εμβολιασμένο..(Η φωτογραφια είναι εύγλωττη, αποστομωτικη !!!).
Για την ιστορία σημειώνεται πως το 1796 ο Βρεττανός παθολόγος Edward Jenner (1749-1823) παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους και δεν νοσούσαν από ευλογιά.
Ο Jenner χρησιμοποίησε το υγρό από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι τον James Phipps.O James, όταν ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά, δε νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός!
….
Η λέξη vaccine (εμβόλιο) προέρχεται από την Λατινική λέξη vacca που σημαίνει αγελάδα….”
….
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...η Επιστημη διαχρονικά εχει συνεισφέρει τα Μεγιστα αναφορικα με το Υψιστο αγαθο , την Υγεία μας…Εμεις , ως Ατομα  και στο πλαισιο της ατομικης και συλλογικης ευθυνης….θα μείνουμε Απαθεις…εγκλωβισμενοι στις καθε Λογής Φοβίες μας…???😟😊
Manolis Mallis

Εικόνα

 • τότε ήταν Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
 • …να περπατάς στον δρόμο τότε και να πέφτεις πάνω στον Κωστή Παλαμά..!!!
 • Ειναι σε στοά. Ο Χέρμαν Κάουφμαν άρχισε να πουλά γαλλικά βιβλία σε έναν πάγκο γύρω στο 1918 σε μια στοά κοντά στο παλάτι και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1930 άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στην ίδια στοά, ενώ το 1936 εγκαινιάστηκε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Σταδίου.

Κ.Β: H Ιταλία απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι, που απέκλεισε την Ελβετία στα πέναλτι, που απέκλεισε την Γαλλία στα πέναλτι. Άμα δω να χάνει η Ιταλία τον τελικό στα πέναλτι, θα τα έχω δει ολα.

Κ.Β: Η κατάντια των ΜΜΕ μετά τα τόσα κρούσματα, είναι να κράζουν τους νέους που διασκεδάζουν σε μπαρ στον Άλιμο και διασπείρουν τον κορονοϊο και στο επόμενο ρεπορτάζ, να υμνούν και να δείχνουν τους σταρ του Χόλιγουντ που παρτάρουν στην Μύκονο χωρίς μάσκες και διαφημίζουν την Ελλάδα.


 •  Ένα Ξινόμαυρο στην υπηρεσία των αδέσποτων του Μετσόβου

Ένας μικρός μαύρος σκίουρος έγινε η αφορμή για το The Black Squirrel Project, μια πρωτοβουλία του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ για την στήριξη των αδέσποτων ζώων.

30.06.2021

….
 • Τα καλοκαίρια οι θαμώνες του ξενοδοχείου-οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο έχουν σίγουρα παρατηρήσει τις επισκέψεις του μαύρου σκίουρου στην αυλή του συγκροτήματος.

Το συγκεκριμένο είδος μικροσκοπικού σκίουρου που ζει στο Μέτσοβο αποτέλεσε αρχικά την έμπνευση για το ομώνυμο Ξινόμαυρο του Οινοποιείου αλλά έγινε τελικά και το έμβλημα μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας από το Κατώγι Αβέρωφ για την προστασία των αδέσποτων ζώων, το Black Squirrel Project.

 • Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πρώην αδέσποτα όπως η Λούνα, ο Γκέκας, η Ολίβια, κάποτε φοβισμένα, μόνα και απροστάτευτα, χαίρονται πλέον μια ασφαλή, χαρούμενη και ξένοιαστη ζωή, όπως αξίζει σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις. Τα αδέσποτα του Μετσόβου αντιμετωπίζουν παρόμοιες, αν όχι μεγαλύτερες προκλήσεις, κυρίως την έλλειψη τροφής, τις σκληρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα αλλά και τις παράνομες παγίδες που στήνονται για άγρια ζώα στην περιοχή. Η κατάσταση δεν άφησε ασυγκίνητους τους ανθρώπους στο Κατώγι Αβέρωφ και έτσι τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησαν μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης και προστασίας των αδέσποτων του Μετσόβου.

 • Το The Black Squirrel Project χρηματοδοτεί θεραπείες και περιθάλψεις αδέσποτων και μεριμνά για την προσωρινή διαμονή ή την υιοθεσία τους. Ετσι, μέσα και από τις στειρώσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο Μετσόβου και τις δράσεις των Εθελοντών Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Μετσόβου η προστασία των αδέσποτων είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Επιπλέον για κάθε πώληση του κρασιού Black Squirrel ένα μέρος των εσόδων διατίθεται για να καλυφθούν οι ανάγκες από ένα πλήθος αδέσποτα της περιοχής. Παράλληλα στο προφίλ του Κατώγι Αβέρωφ στο Instagram αναρτώνται πλέον οι συγκεκριμένες δράσεις και τα νέα για τα αδέσποτα του Μετσόβου. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πρώην αδέσποτα όπως η Λούνα, ο Γκέκας, η Ολίβια, κάποτε φοβισμένα, μόνα και απροστάτευτα, χαίρονται πλέον μια ασφαλή, χαρούμενη και ξένοιαστη ζωή, όπως αξίζει σε κάθε ζωντανό πλάσμα.

Σκοπός ωστόσο του The Black Squirrel Project δεν είναι απλά οι προσωρινές λύσεις, αφού βασικός στόχος είναι κάθε αδέσποτο του Μετσόβου να βρει τη μόνιμη κατοικία του, δίπλα σε ανθρώπους που θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν. Επιπλέον το Project συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης ώστε να γίνει συνείδηση σε όλους πως η ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα όλων των πλασμάτων.

Πληροφορίες: www.katogiaveroff.gr


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ 

D. Hantzopoulos@DHantzopoulos1
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6.7.2021

Εικόνα

 • «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν δικαίωμα λόγου σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε καφενεία» Ουμπέρτο Έκο
Εικόνα
 • Να εδώ “δυο νοσοκομεία που απέχουν λιγότερο από 20 ως 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο”. Μαντέψτε ποιό από τα δυο θεωρεί “περιττό” ο @kmitsotakis
Εικόνα
 • Ολο τον χειμώνα κλειστηκα μέσα. Δεν ταξίδεψα για να δω την αδερφή μου και τους γονείς μου. Εμβολιαστηκα ελπίζοντας ότι θα κερδίσω πάλι την ελευθερία μου και κάποιοι περιφρονωντας το κοινό καλό (και το δικό τους) θυσιάζουν την ελευθερία μας/τους για ένα καπρίτσιο χωρίς λογική!
 • Όταν δίνετε τηλεοπτικό βήμα σε κάθε ψεκασμένο, μετά να μην απορείτε γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί ανεμβολίαστοι. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, και στον πόλεμο δεν δίνεις λόγο στον εχθρό.
 • Μάθετε διαχείριση κρίσεων γατάκια.

  Εικόνα

Άσχετα από τον κορωνοϊό, τι στον κόρακα σάς αρέσει στο να είστε ο ένας πάνω στον άλλον και να σας ακουμπάει ο κάθε ιδρωμένος άκυρος, δεν θα το καταλάβω ποτε. Ιδρωτίλα και μασχαλιλα παντου. Σιχαίνομαι

Εικόνα

 • Οχι παιδια, δεν ειναι ολοι ψεκασμενοι. Ψεκασμενοι ειναι αυτοι που πιστευουν σε 5G, Bill Gates, χαλασμενα dna, κερματα που κολλάνε κλπ. Υπαρχουν και πολίτες με «λογικές» εντος ή εκτος εισαγωγικων- φοβίες και απορίες. Υπαρχει καποια καμπανια να λύσει τις απορίες και το προβλημα;
 • Δύο χρόνια μέσα στην πανδημία ποτέ δεν προέτρεψε τους Έλληνες να εφαρμόσουν τα μέτρα και τώρα ποτέ δεν προέτρεψε τους Έλληνες να εμβολιαστούν!Τι κάνει; Περιμένει ο ά@@@ος πολιτικάντης στη γωνία πότε θα κάνει λάθος ο Μητσοτάκης για να κερδίσει μερικούς ψήφους! Πιο ά@@@@ς δεν υπάρχει!

  Εικόνα


Παραθέτουν “επιχειρήματα’ οι ψεκες για να αιτιολογήσουν την άρνηση τους να κάνουν τα εμβόλια λές και κάθε φορά που πάνε στο γιατρό τους εξηγεί ο γιατρός τι ακριβώς κάνει. Κάντε το εμβόλιο άφοβα χωρίς να ρωτάτε. Εμπιστευτείτε την επιστήμη. Άλλωστε κ να σας εξηγήσουν θα καταλάβετε?


Δεν είναι αριστερά αυτή! Είναι Ημιτασιον!!! Τραβεστί που λένε οι βέροι αριστεροί!! Κάτι θα ξέρουν!!

Εικόνα

 • Οι ψεκασμένες μπίζνες των αντι-εμβολιαστών

Όποιος νομίζει ότι οι αντι-εμβολιαστές παγκοσμίως είναι απλώς τύποι που έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική, πλανώνται πλάνην οικτράν. Πρόκειται περί μεγάλης μπίζνας

Οι ψεκασμένες μπίζνες των αντι-εμβολιαστών

Για τους αντι-εμβολιαστές παγκοσμίως οι περισσότεροι έχουμε την εικόνα ότι είναι κάτι τρελαμένοι τύποι που τους αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Στην πραγματικότητα πίσω από τους αντι-εμβολιαστές υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, καθώς διάφοροι τύποι κερδοσκοπούν γύρω από αυτή την αντίληψη δήθεν «εναλλακτικής ιατρικής».
 • Ας πούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παλαιότερη και πιο γνωστή ομάδα κατά των εμβολίων είναι το National Vaccine Information Center (Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Εμβόλια). Έχει ηγηθεί εκστρατειών κατά του εμβολιασμού ακόμη και για ασθένειες όπως η ιλαρά (με αποτέλεσμα να αυξάνονται ξανά τα κρούσματα).

Ο μεγαλύτερος δωρητής της είναι ο Τζόζεφ Μέρκολα, που έχει συνεισφέρει πάνω από 2,9 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Μέρκολα είναι γνωστός αντιεμβολιαστής και οπαδός της «εναλλακτικής ιατρικής».

Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στην πώληση συμπληρωμάτων διατροφής και ιατρικών βοηθημάτων. Ο ίδιος είχε δηλώσει το 2017 ότι η αξία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μέρκολα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι διαφημίζει με παραπλανητικό τρόπο τα προϊόντα του, καθώς υποστηρίζει ότι π.χ. οι βιταμίνες που πουλάει είναι καλύτερες από το να κάνει κάποιος το εμβόλιο.

Ο Σάγιερ Τζι είναι επίσης ένας γνωστός υποστηρικτής αυτού που ονομάζει «φυσική ιατρική». Υποστηρίζει ότι με τα διάφορα σκευάσματά του έχει απαλλαγεί από την ανάγκη κανονικών φαρμάκων. Κομμάτι της διαφημιστικής εκστρατείας για τα προϊόντα που πουλάει και η πολεμική κατά των εμβολίων.

Ο Άντριου Γουέικφιλντ, ο γιατρός που ξεκίνησε ουσιαστικά το κίνημα των «αντι-εμβολιαστών», όταν εσφαλμένα και ατεκμηρίωτα υποστήριξε ότι το εμβόλιο MMR σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού, μπορεί να έχασε το δικαίωμα να εξασκεί την ιατρική, όμως κατάφερε μια χαρά έκτοτε να ζει εκμεταλλευόμενος το «αντιεμβολιαστικό κλίμα».

Όλα αυτά δείχνουν ότι γύρω από το αντιεμβολιαστικό κίνημα υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα από συμφέροντα και εταιρείες που πουλάνε «εναλλακτικές» θεραπείες, διατροφικά σκευάσματα, μαντζούνια και δυστυχώς κίνδυνο μεταμφιεσμένο σε ελπίδα. Με στοχευμένες δωρεές σε «ιδρύματα», εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό κλίμα και εκμεταλλεύονται την απήχησή του.

Αρκεί να καταλάβουμε ότι η υποδομή των μεγάλων αντι-εμβολιαστικών «κινημάτων» είναι εντυπωσιακή: υπολογίζεται ότι οι «ακόλουθοί» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι 59 εκατομμύρια σύμφωνα με μία έρευνα και μόνο στη Βρετανία είχαν μετρηθεί στα 5,35 εκατομμύρια.

Μάλιστα, υπολογίστηκε ότι μόνο 42 σελίδες με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο, είχαν 28 εκατομμύρια ακολούθους και περίπου 800 εκατομμύρια views.

Τα λέω αυτά γιατί πρέπει να είμαστε πάντα πολύ περισσότερο υποψιασμένοι.

Οι αντιεμβολιαστές δεν είναι απλώς κάποιοι ψεκασμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις συντηρούν μια ολόκληρη μπίζνα. Που τάζει υγεία, ενώ σπέρνει το θάνατο.

Γι’ αυτό ας είμαστε δυο φορές «δύσπιστοι» σε όποιον λέει ότι έχει την αλήθεια «που οι άλλοι κρύβουν».

Και ας πάμε να κάνουμε το εμβόλιο.


 • Δουλεύεις όλη μέρα

 • Money Review
  https://www.moneyreview.gr/opinion

Φωτ. Unsplash (Lucas Alexander)

Πώς «μετριέται» ένα πολιτισμικό φαινόμενο; Πολλώ δε μάλλον, τι είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο; Στις κοινωνικές επιστήμες το ερώτημα παραμένει ανοιχτό δεκαετίες. Διάφοροι ορισμοί δίνουν και παίρνουν, αλλά μία κοινή συνιστώσα φαίνεται να είναι ότι ένα πολιτισμικό φαινόμενο επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Η απεικονιστική θεωρεία του Βιτγκενστάιν βασίζεται στο ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο σχηματίζοντας εικόνες των γεγονότων. Από αυτή τη σκοπιά, ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό φαινόμενο είναι η Λιλιπούπολη, ένα παιδικό έργο γεμάτο εικόνες που φέτος κλείνει τα 45 του χρόνια και έχει αποδειχθεί πλέον διαχρονικό.

Όπως κάθε πολιτισμικό φαινόμενο, έτσι και η Λιλιπούπολη δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Στο Youtube όπου υπάρχουν τα τραγούδια (το CD της ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, θυγατρικής πλέον της Universal που φαίνεται να προετοιμάζεται για το χρηματιστήριο) έχουν σε έξι χρόνια 807 χιλιάδες προβολές. Χοντρικά, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 135 χιλ. προβολές το χρόνο.

Κατ’ αναλογία αυτό είναι 10% περισσότερο από ότι η πιο γνωστή εκτέλεση του Θούριου, από τον Ξυλούρη, ή 11% περισσότερο από την επισκεψιμότητα του μουσείου της Φαιστού (το 2019, γιατί το 2020 λόγω πανδημίας δεν έχει νόημα). Είναι δε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, περίπου αντίστοιχο (-1%) με το σύνολο των θεατών που παρακολούθησαν αρχαίο δράμα το 2019.

Είναι άρα η Λιλιπούπολη αντίστοιχης σημασίας με το αρχαίο δράμα; Όχι. Γιατί το αρχαίο δράμα είχε χιλιετίες για να μεταφραστεί, να διαδοθεί, και να επηρεάσει την πανανθρώπινη σκέψη. Είναι όμως πιο φρέσκια, ίσως πιο επίκαιρη, και ένας καλός τρόπος να εξοικειωθούν τα παιδιά με παραδοσιακούς χώρους θεάματος. Αναγνωρίζοντας ίσως τα παραπάνω, το φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει προγραμματίσει δύο παραστάσεις των τραγουδιών της Λιλιπούπολης στο Ηρώδειο στις 9 & 10 Ιουλίου με κάποιους από τους αρχικούς συντελεστές του έργου, αλλά και με την πολλάκις ολυμπιονίκη παιδική χορωδία Ροζάρτε.

Να σημειωθεί ότι στο google η Λιλιπούπολη έχει 81 χιλ. αναφορές, έναντι 159 χιλ. του φεστιβάλ, και έτσι δεν είναι ξεκάθαρο ποιο πολιτισμικό φαινόμενο «κερδίζει» από το συγχρωτισμό του με το άλλο. Συνήθως πάντως από τέτοια ‘μπολιάσματα’ όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, και η παράσταση φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

Δουλεύεις όλη ημέρα, σε ό,τι κι αν σε πει,

κι αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιει.

Θούριος, Ρήγας Βελεστίνης, 1797

 • Λαέ της Λιλιπούπολης, σήκωσε πια παντιέρα,
 • με το Χαρχούδα δήμαρχο δε βλέπεις άσπρη μέρα.
 • Λαέ της Λιλιπούπολης, Μαριανίνα Κριεζή, 1980