Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

 • Αυτοί που διψούν για εξουσία είναι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι!

Θέλουν ν’ αποκτήσουν εξουσία για να πείσουν τον εαυτό τους, από τη μια μεριά, πως είναι κάτι σημαντικό, και τους γύρω τους, από την άλλη, ότι δεν πρέπει να τους βλέπουν σαν απλούς ανθρώπους, αλλά σαν κάτι το εξαιρετικό.

 • Τέτοια αντίληψη των φίλαρχων ατόμων πηγάζει από ναρκισσιστικά συμπλέγματα που κι αυτά υποκρύπτουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ακόμη, πολλοί σοφοί κατά καιρούς χαρακτήρισαν το πάθος ως προσπάθεια του φίλαρχου να είναι αγαπητός με τη … βία.

Ο Μάο μάλιστα τόνιζε ότι η εξουσία πηγάζει από την κάνη του όπλου. Όμως, η επιδίωξη της εξουσίας γεννήθηκε από τον φόβο. Εκείνος που δεν φοβάται τους ανθρώπους δεν νιώθει την ανάγκη να τους εξουσιάζει!

 • Σοφοκλής: “Αδύνατο να μάθεις τα φρονήματα, τη σκέψη, την ψυχή του κάθε ανθρώπου προτού πάρει στα χέρια του εξουσία.” έλεγε στην “Αντιγόνη” αναδεικνύοντας την κρησάρα από την οποία μπορούμε να φιλτράρουμε το ψυχικό βάθος του κάθε ανθρώπου.

Ο σοφός Πιττακός συμβαδίζοντας με τα προηγούμενα σημείωνε: “Αρχή άνδρα δείκνυσι”, δηλαδή η εξουσία δείχνει τον άνδρα.

 • Ο Περίανδρος συμβούλευε τους υποψήφιους εξουσιαστές: “Όταν καταλάβεις την εξουσία να φροντίσεις να είσαι άξιος αυτής”, ενώ ο Ισοκράτης δικανικά συμβούλευε τους εξουσιολάγνους: “Να ζηλεύεις όχι εκείνους που απέκτησαν μέγιστη εξουσία, αλλά εκείνους που χρησιμοποιούν άριστα την υπάρχουσα εξουσία. Ισοκράτης”.

Ο Σενέκας έλεγε για την πραγματική εξουσία: “Έχεις μεγάλη εξουσία, αν κατέχεις τον εαυτό σου”.

 • Ο Ραμπελέ αναρωτιόταν: “Πώς να μπορέσω να εξουσιάζω τους άλλους, όταν δεν έχω τη δύναμη να εξουσιάζω τον εαυτό μου;”, αναδεικνύοντας μια ουσιαστική, αλλά απούσα, παράμετρο του υποψήφιου να άρχει: την αυτογνωσία, δικαιώνοντας τον Λάο Τσε που δίδασκε: “Αυτός που εξουσιάζει τους άλλους έχει ισχύ, αυτός που εξουσιάζει τον εαυτό του έχει δύναμη”.

Αντιθέτως ό έχων ναρκισσιστικές τάσεις Ναπολέων έλεγε χαριτολογώντας: “Εγώ αγαπώ την εξουσία ως καλλιτέχνης, όπως ο βιολιστής αγαπάει το βιολί του. Εγώ αγαπώ την εξουσία, για να βγάζω απ’ αυτήν ήχους και αρμονία”!

 • Ο εκ των θεμελιωτών της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Λίνκολν πίστευε πως: “Οι περισσότεροι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με τις αντιξοότητες, αλλά για να δοκιμαστεί ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου, πρέπει να του δοθεί εξουσία”, ενώ άλλος πιονέρος της δημοκρατίας στην ίδια χώρα, ο Τζέφερσον, συμβούλευε: “Όταν κάποιος καταλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του δημόσιο κτήμα”.

Ο Φ.Μπέηκον χαρακτήριζε πάραξενο πόθο την επιδιώξη της εξουσίας διότι ο ηγέτης, ο πραγματικός ηγέτης, εξουσιάζοντας χάνει την δική του ελευθερία. Βεβαίως αυτό ισχύει για εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά προσφέρουν με την διακυβέρνησή τους στους πολίτες.

 • Φυσικά για τη χώρα μας ισχύει μάλλον περισσότερο αυτό που έγραψε ο Μπέρναρντ Σω: “Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα, που εγγυάται πως δεν θα κυβερνηθούμε καλύτερα από αυτό που μας αξίζει”.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ζαν Ζιστ σημείωνε: “Οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι αφέντες του λαού, μα υπάλληλοί του. Ο λαός πρέπει να μπορεί να τους διορίζει και να τους απολύει όποτε θέλει. Δεν υπάρχει θέμα να συμβληθούν με το λαό, πρέπει να τον υπακούσουν.Κι ενώ οι τέχνες έχουν γεννήσει αριστουργήματα, η τέχνη της διακυβέρνησης δεν έχει γεννήσει παρά τέρατα.”

*****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

 • Αλήθεια μπορεί κάποιος να μας επιβεβαιώσει επίσημα τον αριθμό των εμβολιασμένων προσφύγων- λ@θρομεταναστών καθώς και των τσιγγάνων; Γιατί ενημερώνομαι πως τα ποσοστά τους είναι απελπιστικά χαμηλά και σε κάποιες κατηγορίες μονοψήφια. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
Η Εμινέ σύζυγος Ερντογάν μέσα από το παλάτι τους, με τις βρύσες με φύλλα χρυσού και την μεγάλη αδυναμία της στο λευκό τσάι που κοστίζει 4.500 λίρες/κιλό, δίνει συμβουλές οικονομίας στις τουρκάλες να βγαίνουν για ψώνια μόνο με λίστα και να μικρύνουν τις μερίδες του φαγητού.

Εικόνα

Τότε που μας κυβερνούσαν οι δημοκρατικές δυναμεις
.

Εικόνα

 • Από τις καλυτερες φωτό εκεινης της εποχης. Όταν έχει υπογράψει μνημόνιο κ έχει βάλει στον πάτο των ηλιθίων ψηφοφόρων του, το ΟΧΙ
Εικόνα
 • Σε όποιον καραγκιόζη έρχεται να σας πει για το «μεγαλειώδες ΟΧΙ» , να του δείχνετε αυτή την γελοιογραφία της Αυγής
Εικόνα
 • Τσαρλατάνοι, αεριτζήδες, παγαποντιδες, τζογαδόροι, λαοπλάνοι και ψεύτες. #Οταν_εκλαψε_η_Περιστερα είχαν πάρει στο λαιμό τους 10.000.000 Ελλήνων. Πότε ξανά. https://twitter.com/i/status/1411986641196138496

 • 2η περίπτωση Φουρθιώτη στην Καβάλα 10 αστυνομικοί και δύο περιπολικά στην υπηρεσία του γνωστού καταδικασμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για να φυλάσσεται το εργοστάσιο του όλο το 24ωρο Ποιος και γιατί έδωσε την σκανδαλώδη αυτή εντολή
@chrisochoidisκαι@PrimeministerGR  ;;;;
 • Όταν στρίβεις αριστερά, πας αριστερά. Δεν πας κέντρο. Αυτά είναι για τους ανόητους.
 • Τέτοιες μέρες 6 χρόνια πριν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση, στα χέρια ανίκανων, δειλών και μοιραίων αντάμα. Οι ανοησίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Η ιστορία, αμείλικτος κριτής των πάντων. #Δημοψηφισμα

  Εικόνα

 • Δεν υπήρχαν κανόνες για τον Γιάνη, για τα 10.000.000 Έλληνες που στήθηκαν στις ουρές των ΑΤΜ…υπήρχαν !!!
https://twitter.com/i/status/1411979958143131650
 • Και ψεύδεσαι και τρως.
Εικόνα

Εικόνα

Παράθεση Tweet
Ενσωματωμένο βίντεο
Στη πανδημία πάντα βάζαμε πλάτη. Άθλιο, μικροπολιτικό και μικρόψυχο να λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν βάλαμε πλάτη!
 • Υποχρεωτικός εμβολιασμός ιερωμένων *για να σας δω
 • Γενικός καταναγκαστικός εμβολιασμός θα ήταν 100% αντισυνταγματικός, δεν συζητείται καν. Από την άλλη, ο εμβολιασμός ως όρος απασχόλησης ή άλλης δραστηριότητας, και ως εναλλακτική σε συχνά τεστ PCR, θα ήταν απολύτως νόμιμος. Λόγοι δημόσιας υγείας. Μάταιες οι προσφυγές στο ΣτΕ.
 • Εικόνα
 • Το 99% όσων πεθαίνουν στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, οπότε αργά ή γρήγορα θα κάνει τη δουλειά η φύση και στη χώρα θα μείνουμε οι εμβολιασμένοι
 • Ο Τζεφ ο Μπέζος 20 Ιουλίου πετάει με τον αδερφό του και άλλον έναν για το διάστημα και θεώρησε σωστό να παραστει σε γεύμα με τον Μητσοτάκη λίγες μέρες πιο πριν

Εικόνα


Κάθε χρόνο το twitter θα θυμάται την επικών διαστάσεων κωλοτούμπα και τη θεατρική παράσταση που ακολούθησε

 • Τώρα στο Σάνη στα δύο διπλανά σετ ξαπλώστρες κάθονται 2 ζευγάρια Σερβων με σύνολο 5 παιδιά κάτω των 12. Δεν ακούγεται κιχ Αν ήταν Έλληνες θα είχα ήδη φύγει.
 • Να θυμίσουμε & ότι ο Τσίπρας παρέλαβε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ανάπτυξη (2014) & εκτιμήσεις ανάπτυξης άνω του 3% αλλά με τα δημοψηφίσματα & τον λαϊκισμό του εξαϋλωσε 25 δις του ΤΧΣ, έφερε CC & έχασε το QE. Οι άλλες μνημονιακές χώρες απόλαυσαν ανάπτυξη ρεκόρ την ίδια περίοδο…
 • https://twitter.com/i/status/1411963381100187653

Δείτε με προσοχή το βίντεο και θα διαπιστώσετε γιατί χτυπάνε αλύπητα την@SofiaNikolaou_Εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κορυδαλλός είχε γίνει αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, το προσωπικό της φυλακής έτρωγε ξύλο και υπήρχαν vip κελιά με τζακούζι για εκλεκτούς.

 • Η μασκα θα ξαναγινει υποχρεωτικη γιατι νεα δεδομενα εδειξαν οτι παραμενουν κορυφαιοι καραγκιοζηδες και εγκληματικα αχρηστοι αυτοι που την κατηργησαν εν μεσω πανδημιας και αφιξης τουριστων με Δελτα.
 • At least 150 !!!!!!!!!!!! people killed in 400 shootings over the Fourth of July weekend
  At least 150 people killed in 400 shootings over the Fourth of July weekend
  More than 90 people were reportedly injured in shootings in Chicago over the weekend
  independent.co.uk
 • Best selfie EVER!!!!
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
 • Μετά από μήνες αναστολής των ζωντανών θεαμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει και παρουσιάζει το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στο Καλλιμάρμαρο. #StarGrLifestyle
Νετρέμπκο: Η μεγαλύτερη σταρ της όπερας έρχεται στο Καλλιμάρμαρο | Star.gr
Μετά από μήνες αναστολής των ζωντανών θεαμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει και παρουσιάζει το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς στο Καλλιμάρμαρο.
star.gr
 • Από το Μαϊάμι έως τη Βενετία οι παράκτιες πόλεις σε άμεσο κίνδυνο λόγω κλιματικής αλλαγής huffp.st/TTLkB1M

  Εικόνα