Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17 Ιανουαρίου 2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

«Όταν δεν ζωγραφίζω, είμαι δυστυχής» ~Αλέκος Φασιανός~ Ένας ζωγράφος που η καλλιτεχνική μοναδικότητα του είναι αξεπέραστη. Φτωχύναμε πολιτιστικά κι άλλο απόψε.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ και ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ


  • Σήμερα ξεπεράσαμε την Ταϋλάνδη σε νεκρούς και αύριο θα ξεπεράσουμε την Αίγυπτο και θα γίνουμε η 35η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως. Για τον πρωθυπουργό βέβαια σημασία έχει ότι κρατήσαμε ανοιχτή την οικονομία μας.
  • Ο άλλος είναι μπλεγμένος σε υπόθεση βιασμού και πήγαν τα ΜΑΤ στο μαγαζί του να τον προστατεύσουν. Κι εσάς σας ψάχνουν μετά από χρόνια για απλήρωτη κλήση.
  • Κλείνουν νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας. Αλλά δεν πρέπει να βρίζουμε τον Πρωθυπουργό. Χρειάζονται επιχειρήματα για να πειστεί κάποιος ότι είναι λάθος να κλείνει νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Σταματούν τις εφημερίες τη στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, όταν δέχονταν σχεδόν 300 περιστατικά την ημέρα. Για να αναγκαστεί ο γονιός να πάει το παιδί σε ιδιώτη, τη στιγμή που οι ιδιώτες, κάνουν ότι γουστάρουν με τις ευλογίες της Μητσοτάκης Α.Ε.

Η θέα από το ίδιο σημείο στα Προπύλαια της Ακρόπολης με χρονική διαφορά 153 ετών, 1864-2022. (Photos ancientsocieties)

***

  • ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΣΤΑ ΑΕΙ

Παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως “ελαφρά βία”.

Για πολλά χρόνια πολλοί εξ ημών πίστευαν ότι η 17Ν δεν συνιστούσε πρόβλημα. Αφορούσε τους ξένους διπλωμάτες, τους Αμερικανούς και τους πλούσιους. “Η 17Ν δεν τρομοκρατούσε κανέναν”, όπως δήλωσε πρόσφατα αφελώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Μετά ήρθε η δολοφονία Μπακογιάννη και έγινε σαφές σε όλους, ότι η τρομοκρατία δεν αφορούσε μόνο τους ξένους διπλωμάτες, τους Αμερικανούς και τους πλούσιους, αλλά μας αφορούσε όλους.

  • Αφορούσε τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες μας, τον πολιτισμό μας και την ποιότητα του πολιτεύματος. Και όταν μάθαμε και το πώς τα μικρά τότε παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη, έμαθαν για τη δολοφονία του πατέρα τους- μέσα στο λεωφορείο καθώς πήγαιναν στο σχολείο τους- συνειδητοποιήσαμε όλοι, ότι και οι ξένοι διπλωμάτες, οι Αμερικανοί και οι πλούσιοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, όπως και ο Κώστας Μπακογιάννης, είχαν γονείς και παιδιά, συγγενείς και φίλους, που θρηνούσαν και πονούσαν για τα θύματα. Εγινε τότε ένα κλικ στην ελληνική κοινή γνώμη. Η ανοχή πήρε τέλος. Και ήταν η αρχή του τέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για πολλά χρόνια, στα ελληνικά πανεπιστήμια επικρατεί η ανομία. Αναρχικοί στήνουν “στέκια”, καταλαμβάνουν ολόκληρα κτήρια και στοκάρουν βόμβες μολότοφ, πλακώνουν στο ξύλο όποιους καθηγητές δεν γουστάρουν, βγάζουν κηδειόχαρτα και απειλούν όσους τολμούν να τους αντισταθούν, δέρνουν φοιτητές, παρατάξεις διακόπτουν τα μαθήματα και εκδηλώσεις με τις οποίες διαφωνούν “ιδεολογικά”, άλλοι γκρεμίζουν ή χτίζουν τείχους και άλλοι ανενόχλητοι κατασκευάζουν γιάφκες.

  • Για πολλά χρόνια, πολλοί εξ ημών πίστευαν ότι η δράση των γνωστών ως “αντεξουσιαστών”, δεν συνιστά πρόβλημα. Γι αυτό άλλωστε και τους ονομάζαμε- με μια ελαφρά δόση τρυφερότητας- “μπαχαλάκηδες”. Σαν να ήταν κάποια κακομαθημένα παιδιά, κάτι ημιπιτσιρικάδες, που περιφέρουν τη διανοητική τους υστέρηση και προκαλούν θόρυβο, χωρίς να συνιστούν κίνδυνο. Σαν ένα γραφικό κατάλοιπο της αντιχουντικής δράσης των φοιτητών και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μια ελληνική ιδιαιτερότητα της καθ΄ημάς “ανυπότακτης”, αντισυστημικής, νεανικής αριστεράς.

Ωσπου ήρθε η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, όταν αναρχικοί του φόρεσαν στο στήθος με τη βία πλακάτ με το σύνθημα “Αλληλεγγύη στις καταλήψεις”, μια εικόνα που θύμιζε τα θύματα της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα και περιέφεραν τη φωτογραφία του στα social media.

  • Δεν ήταν το πιο βίαιο επεισόδιο, αλλά ήταν το πιο σοκαριστικό. Η πιο εξευτελιστική, η πιο απάνθρωπη απεικόνιση της ανομίας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, ότι με αυτό το επεισόδιο, θα εξαφανίζονταν και τα ελάχιστα εναπομείναντα περιθώρια ανοχής, στη βία των αντεξουσιαστών στα πανεπιστήμια. Οτι αυτή θα ήταν η αρχή του τέλους της δράσης των αντεξουσιαστών στα πανεπιστήμια. Ομως αυτό δεν συνέβη.

Αυτοί συνέχισαν τη δράση τους. Προχθές μπούκαραν στην ΑΣΟΕΕ και ξυλοκόπησαν έναν καθηγητή (σσ είναι απολύτως αδιάφορο για το θέμα που μας απασχολεί, το ότι κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα για τα οποία θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη), ενώ συνάδελφοί τους που εκδιώχθηκαν από το Αριστοτέλειο και από χώρο τον οποίου είχαν καταλάβει εδώ και 34 χρόνια!!!, επιχείρησαν να επανακαταλάβουν το στέκι τους. Εβγαλαν και κηδειόχαρτο για τον πρύτανη, με απειλές για τη ζωή του, που τόλμησε να ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας Αλλοι κατέλαβαν την πρυτανεία και έπεται συνέχεια. Τι συμβαίνει;

  • Συμβαίνει, ότι παρά τα όσα τραγικά έχουν συμβεί στο παρελθόν (και θα ξανασυμβούν στο μέλλον), η βία των τραμπούκων που εξουσιάζουν τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζεται ακόμα ως “ελαφρά βία”, ως απλή παρεκτροπή, περιορισμένη στους κλειστούς χώρους των ΑΕΙ. Και όλοι όσοι καλούνται- λόγω αρμοδιότητας- να δώσουν τέλος στη βία των τραμπούκων στα πανεπιστήμια, διστάζουν. Διστάζουν, γιατί φοβούνται.

Οι καθηγητές φοβούνται τα αντίποινα και αδιαφορούν για τους θύλακες της ανομίας, ώστε να μην στραφούν οι τραμπούκοι εναντίον τους. Και η κυβέρνηση, αφού προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου και ανακοίνωσε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έκανε πίσω, φοβούμενη την κατηγορία του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, που της απέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

  • Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει μεν τη βία, αλλά αρνείται πεισματικά, για λόγους αντιπολιτευτικούς αλλά και γιατί διατηρεί σχέσεις στοργής με τον χώρο των αντεξουσιαστών, κάθε παρέμβαση της αστυνομίας και φυσικά και τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πώς το είχε πει να δείτε ο Νίκος Φίλης; “Όχι μπάτσοι στα πανεπιστήμια”.

Οσο αυτή η ανοχή διατηρείται- από τους καθηγητές, τις παρατάξεις, την κοινή γνώμη και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ- και όσο η κυβέρνηση και οι καθηγητές διστάζουν, δεν θα μπει τέλος στη βία στα πανεπιστήμια. Χρειάζεται αυτό το κλικ, όπως και με την τρομοκρατία.

https://www.thetoc.gr/opinion/article/trampoukoi-sta-aei/

*****


  • ΕΡΜΟΥ 16/1

  • Νέος κατώτατος μισθός – Too little, too late

Τα μικτά ποσά που προκύπτουν στο δημόσιο λόγο, αποκρύπτουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή όλη η συζήτηση γίνεται για μια αύξηση 30 ευρώ το μήνα στην καλύτερη περίπτωση, την οποία θα δουν μόνο όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Την απόφαση να αυξηθεί επιπλέον ο κατώτατος μισθός, από τον προσεχή Μάιο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης.

Δίχως να προσδιορίσει το ποσοστό αύξησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, η διαδικασία που σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 4 μήνες, θα συντμηθεί στους 3 μήνες, με στόχο ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022 και όχι από 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «η αύξηση θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από το 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου».

Διαρροές μάλιστα στον τύπο, αναφέρουν ότι, στόχος της κυβέρνησης (στο καλό σενάριο) είναι ο κατώτατος μισθός, να φτάσει στα 700 ευρώ, μικτά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο κατώτατος μισθός, θα φτάσει στα 601 ευρώ «καθαρά», από τα 570 ευρώ που είναι σήμερα, μετά και την αύξηση του 2%, που ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2022.

Οι αριθμοί είναι σημαντικοί, καθώς τα μικτά ποσά που προκύπτουν στο δημόσιο λόγο, αποκρύπτουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή όλη η συζήτηση γίνεται για μια αύξηση 30 ευρώ το μήνα στην καλύτερη περίπτωση, την οποία θα δουν μόνο όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Στην Ελλάδα σήμερα με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 700.000 εργαζόμενοι, σε σύνολο 3 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εργάνης (βασιζόμενη στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ), σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό έως 800 ευρώ, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του συνόλου των μισθωτών, έχουν απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα, εργαζόμενοι κυρίως με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Αν στα ανωτέρω υπολογίσουμε το γεγονός ότι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία κάνει θραύση κυρίως στους νέους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι η επιτομή του too little, too late.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που έχει κατώτατο μισθό, χαμηλότερο από το 2010. Το πάγωμα του κατώτατου μισθού, τη διετία 2020-2021 κατέστησε την Ελλάδα ευρωπαϊκή εξαίρεση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια τις πανδημίας, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά κατά μέσο όρο 8,4% το 2020 και 3% το 2021. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με σημαντικές διαδοχικές αυξήσεις. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και ότι οι δύο χώρες έχουν θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ύψος του κατώτατου μισθού: το 60% του μέσου μισθού στην Ισπανία και τα 750 ευρώ στην Πορτογαλία ως το 2023.

Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, έγινε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση (αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου).

Τι σημαίνει όμως αυτή η καθυστέρηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού;

Η προ μηνών «Ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση» του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι, η σημαντικά υψηλότερη του πληθωρισμού αύξηση στο κόστος ενέργειας, στέγης και τροφίμων οδηγεί σε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κοντά στο 10%, ενώ ήδη από το 2020 το 35,5% των νοικοκυριών αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Πριν λίγες ημέρες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι, τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 κατέγραψε αύξηση 5,1%. Το άλμα του κόστους ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (+135,7%) και το ηλεκτρικό ρεύμα στο +45%, έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους στέγασης κατά 18% και των μεταφορών κατά 10,9%. Με τη σειρά τους αυτά ωθούν ψηλότερα τις τιμές σχεδόν του συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών.

  • Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών που μιλούσαν για συγκυριακό φαινόμενο. Ο πληθωρισμός που έκανε αρνητικό ρεκόρ 10ετίας φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι εδώ και θα μείνει, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ορισμένοι μιλούσαν για ένα παροδικό φαινόμενο. Ο πληθωρισμός αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στέγασης-θέρμανσης-μεταφοράς εν μέσω χειμώνα.

Ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από την βίαιη φτωχοποίηση.

Η κυβέρνηση με τις αντεργατικές πολίτικές της τελευταίας διετίας όχι μόνο προκάλεσε τεράστιες απώλειες εισοδημάτων στους εργαζόμενους, αλλά συμπίεσε πολλούς, από τους εργαζόμενους αυτούς, στο φάσμα των αμοιβών, με τον κατώτατο μισθό, τον οποίο τώρα αρνείται να αυξήσει ουσιαστικά, μη αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη συγκυρία.

Μοναδική λύση, είναι να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός άμεσα, στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

****

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τα σύνορα κ γέμισε τη χώρα λαθρομετανάστες, φρόντισε πριν φύγει να τους κάνει δωράκι, καταργώντας τις δικαστικές απελάσεις ακόμα και σε εγκληματίες. Η ΝΔούλα που ΔΕΝ το επανέφερε, έχει την ίδια πολιτική στο θέμα αυτό με τους Ζαίους.
  • Αν είσαι εργαζόμενος σε ταβέρνα στο Μοσχάτο και κατεβάσεις τη μάσκα σου να φας ένα κομμάτι ψωμί το επιτελικό κράτος θα σου ρίξει πρόστιμο 300 ευρώ. Αν είσαι άριστος στη Θεσσαλονίκη κάνεις πάρτι με 30 άτομα σε σουίτα και βιάζεις κοπέλες είσαι πρότυπο και κυκλοφορείς ελεύθερος
  • Το «να δεις που θα σε στείλω» του Πολάκη, μαζί με το «να βάλουμε κάποιους φυλακή για να πάρουμε τις εκλογές» του ιδίου και το «να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας» του άλτερ έγκο του,του Τσίπρα, συμπυκνώνουν άριστα την άποψη που έχουν για το πολίτευμα.
  • Ζευγάρι ηλικιωμένων έχασε τη ζωή του ,ενώ κοιμόταν…. Από αναθυμιάσεις στο μαγκάλι… Προσπαθώντας να ζεσταθούν…. Δεν νιώθει κανείς την ανάγκη να ζητήσει ΜΙΑ συγνώμη ; Ποτέ ;
  • Εσείς οι ΜΑΤάδες που φυλάτε το Παίδων Πεντέλης αν αρρωστήσει το παιδί σας, πού θα το πάτε;
  • Κ.Β: “Κάτι ΔΕΞΙΟΙ φραγκάτοι βίασαν μία κοπελίτσα.” Δηλαδή αν ήταν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ φραγκάτοι, θα είχε διαφορά; Mε το να πολιτικοποιείτε τους βιασμούς δεν καταλαβαίνετε ότι υποβαθμίζετε το γεγονός του βιασμού; Σιχάματα.

Όμορφη και παράξενη πατρίδα. Μοναστηράκι 2022!

  • “Σε χαμηλές θερμοκρασίες όταν τα ζώα πεινάνε δεν έχουν ενέργεια να κρατήσουν την θερμοκρασία σώματος, πέφτουν σε λήθαργο και πεθαίνουν. Για αυτό βάζουμε περισσότερο φαγητό και φτιάχνουμε φωλιές. Για όσους πιστεύουν ότι έχουν γούνα αντέχουν, η απάντηση είναι: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ”

  • Ο καλλιτέχνης του δρόμου Kevin Lee αποκάλεσε το έργο του «το αόρατο της φτώχειας».

  • Στο τέλος θα μας πουν ότι η 24χρονη τους νάρκωσε και τους βίασε,ότι χτύπησε τον διοργανωτή και του πήρε το κινητό να κάνει ανάρτηση και ότι αγόρασε χιλιάδες bots για να σπρώξουν το θέμα στα σόσιαλ

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν να ονομάσουν influencer τη Tούνη και τη κάθε Τούνη και όχι αυτή τη γιαγιά. Αυτή τη μαχήτρια της ζωής, που αγωνίζεται και σε αυτή την ηλικία. Ενός λεπτού σιγή σε ό,τι πέθανε μέσα μας. Σε ό,τι χάθηκε.

  • P.G.P:– Τι δουλειά είχε η 24χρονη στο πάρτι;- Τι δουλειά είχε ο 15χρονος στα Εξάρχεια; – Τι δουλειά έχει το άρρωστο 5χρονο στο #Παιδων Πεντελης;
  • Όταν ο Πολάκης λέει σε αστυνομικό που κάνει την δουλειά του «θα δεις που θα σε στείλω», δεν είναι χούντα, είναι Παρασκευή βράδυ σε ταβέρνα στο Μοσχάτο. Για να μην μπερδεύεστε το λέω.
  • «Με συνοδεία αστυνομικών ο Τζόκοβιτς στη Μελβουρνη». Φοβήθηκαν μήπως αποδράσει; Για ποιο λόγο του φέρθηκαν ως εγκληματία; Δεν τεκμηριώνει ακραίο φασισμό αυτή η συμπεριφορά; Δεν καταργεί πλήρως τα συνταγματικά δικαιώματα των ανθρώπων; Μεγάλη ντροπή για τη χώρα των μεταναστών!