Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (13.6.2022)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ…

 • Η Φωτογραφία του αιώνα!… Η φύση νικάει την τεχνολογία 

***

 • Πλατεία Κολωνακίου. Ιούνιος 2022. Τα έργα σταμάτησαν… από την αρχαιολογία. Πείτε μου γιατί τελικά κοπηκαν τα δέντρα. Πείτε μου τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη; 

 • Ο Μητσοτάκης έστειλε τον Βενιζέλο στο Συμβούλιο Σοφών της Ευρώπης μόνο για να ανταποδώσει την εγγραφή 10.000 μελών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ που ψήφισαν υπέρ Μητσοτάκη στις εσωκομματικές για να χάσει ο Μεϊμαράκης, ή του οφείλει κι άλλες χάρες;

Πριν από λίγα 24ωρα, η κεντρική αίθουσα του μεγαλύτερου συνεδρίου ογκολογίας στο Σικαγο (ASCO) σείστηκε από το όρθιο χειροκρότημα των συνέδρων στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικης δοκιμης ενός νέου φαρμάκου (trastuzumab deruxtucan) που δείχνει να επιμηκύνει την επιβίωση ασθενων με συγκεκριμένο τύπο μεταστατικου καρκίνου του μαστού κατά 6 μήνες (σε σχέση με την κλασική χημειοθεραπεία).

Αυτοί άλλωστε ξέρουν καλά ότι ειναι μεγάλη υπόθεση οι έξι έξτρα μήνες για τους ασθενείς αυτούς (αν οντως εν τελει αποδειχθεί πραγματική και στην κλινική πράξη).
Το διαβάζω αυτό και δεν μπορω να σβήσω από το μυαλό μου τις φωνές των μηδενιστών τα τελευταία δυο χρονια που με απερίσκεπτη ευκολία μας έλεγαν «εντάξει μωρέ, το πολύ να κόψει 1-2 χρονια προσδόκιμου ο ιος σε μεγαλους και ευπαθείς , πως κάνετε έτσι».
Γιάννης Πρασσάς


 • Ενας ταπεινός αγρότης, με τα χωραφάκια του, τα γαϊδουράκια του, τις επιδοτήσεις του και με τα όλα του, έγινε πρωθυπουργός. Και εσείς άθλιοι, αντί να χαίρεστε, γκρινιάζετε.

 • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΙΑΣΙΜΗ ΝΟΣΟΣ
Στα φοιτητικά μου χρόνια το ποσοστό 5ετους επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν περίπου 25%, σήμερα αγγίζει το 70%. Πριν 5 χρόνια ο Γιώργος Παυλάκης στην ομιλία του στο Ηράκλειο για τα 30 χρόνια του ΙΤΕ σόκαρε το ακροατήριο προβλέποντας ότι ο καρκίνος οδεύει στην επόμενη 10ετια σε μια χρόνια μη θανατηφόρο νόσο, σε πολλές περιπτώσεις ιάσιμη.
Στην θορυβώδη αυτή αλλαγή συνέτεινε τα μάλα και η επιστήμη μας, η Φαρμακολογία. Τα πρόσφατα κλινικά δεδομένα με την χρήση μονοκλωνικων αντισωμάτων κατά βιολογικών παραγόντων στον καρκίνο του εντέρου με την πλήρη εξαφάνιση του όγκου και των μεταστάσεων, αντίστοιχων αποτελεσμάτων στους όγκους μαστού και ενδομητρίου αλλά και του πιο επιθετικού κακοήθους όγκου στο πάγκρεας δείχνουν τον φωτεινό μέλλον της ογκολογικής φαρμακολογίας.
Η χρήση ανοσοκυττάρων του ασθενούς που τα απομονώνουμε στο εργαστήριο, τα μαθαίνουμε πως να επιτίθενται στο όγκο του, όπου βρίσκεται (ακόμη και στις μικροκυτταρικές κρυμμένες μεταστάσεις), τα πολλαπλασιάζουμε σε μεγάλες ποσότητες και τα επιστρέφουμε στον ασθενή αλλάζει την θεραπεία του καρκίνου. Από τις επιθετικές χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίας περνάμε στις κυτταρικές, ανοσολογικες, βιολογικές θεραπείες, με απείρως μικρότερη τοξικότητα.
Οι νέες μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων η του γενετικού τους υλικού στο περιφερικό αίμα αυξάνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών σε πολύ πρώιμα στάδια. Η πρόληψη, η αλλαγή τρόπου ζωής, η πρώιμη ανίχνευση και οι νέες θεραπείες  μετατρέπουν τον καρκίνο σε ελεγχόμενη χρόνια η και ιάσιμη νόσο.  Το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού όταν αυτό εστιάζει στην προστασία της ζωής και όχι στην προώθηση του θανάτου …
Αχιλλέας Γραβάνης


Μια θερμή παράκληση προς την ΕΛ.ΑΣ. Αν δεχθητε κλήση από αυτή την κυρία ότι μπήκαν σπίτι της αλλοδαποί και την κλέβουν, μην πάτε διότι έτσι ξυπνάει το φίδι του ρατσισμού. Αν την κλέβουν Έλληνες πάλι μην πάτε γιατί ξυπνάει το φίδι της διχονοιας. Αφήστε τη να απολαύσει το γεγονός!
..
Image


Πανσέληνος Ιουνίου 2022: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι της φράουλας» – Τι είναι η υπερπανσέληνος και πότε θα δούμε τις τρεις φετινές

 • Η πρώτη υπερπανσέληνος από τις συνολικά τρεις φετινές θα καταγραφεί αύριο, Τρίτη 14 Ιουνίου. Η πανσέληνος θα συμπέσει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο της Φράουλας, επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου. Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.


Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

 • Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr


 • ΞΕΦΥΓΑΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ

Πατέρας βίασε την κόρη του στην Κρήτη – Έκαναν διακοπές μαζί

Την κόρη του βίασε ένας πατέρας στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο neakriti, όλα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία που έκανε μια 34χρονη τουρίστρια από τη Βρετανία, η οποία έκανε διακοπές μαζί με τον 62χρονο πατέρα της στα Μάλια. Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 η 34χρονη πήγε στο ΑΤ Χερσονήσου, καταγγέλλοντας ότι έπεσε θύμα βιασμού την ώρα που ήταν μεθυσμένη. Όπως είπε, δεν μπορούσε να υποδείξει τον δράστη.

 • Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες. Στο μικροσκόπιο των αρχών μπήκε το υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Όπως διαπιστώθηκε, βιαστής ήταν ο πατέρας της 34χρονης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πατέρας που βίασε την κόρη του στα Μάλια, είχε επιχειρήσει να προβεί σε ασελγείς πράξεις και μέσα στο μπαρ όπου διασκέδαζαν.

Σήμερα Σάββατο 11 Ιουνίου ο 62χρονος προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα και συνελήφθη. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πατέρα στην Κρήτη, ο οποίος κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, αφορούν:

 • Βιασμό, κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη και παραβάσεις περί ενδοοικογενειακής βίας. Η 34χρονη γυναίκα εξετάστηκε από ιατροδικαστή και έχουν ληφθεί δείγματα DNA. Ο Βρετανός πατέρας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος: «Οι Τούρκοι να καταλάβουν καλά ότι πάμε σε Γενικό Πόλεμο αν επικαθήσουν έστω και σε βράχο»


Είναι η πλέον μάχιμη γυναίκα χειριστής μαχητικού αυτή την στιγμή, καθώς έχει ήδη συμμετάσχει αρκετές φορές σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας καταγράψει και αρκετά «kills».

 • Όταν τους συναντά είναι «kill από ώρα»!! Είναι η πλέον μάχιμη γυναίκα χειριστής μαχητικού έχοντας συμμετάσχει σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πετά και σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου καταγράφοντας διαρκώς επιτυχίες.

Η θερμοκρασία στο Αιγαίο ανεβαίνει κάθε μέρα και πιο πολύ λόγο της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας. Οι χειριστές στις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας το γνωρίζουν καλά και γι’ αυτό βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

 • Το MEGA βρέθηκε στην φωλιά των Mirage 2000-5 στην Τανάγρα προκειμένου να συναντήσει μια μαχήτρια των αιθέρων, μια αμαζόνα των Mirage. Η 29χρονη Θεοδώρα είναι η πλέον μάχιμη γυναίκα χειριστής μαχητικού αυτή την στιγμή καθώς έχει ήδη συμμετάσχει αρκετές φορές σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχοντας καταγράψει και αρκετά «kills».

Το κίνητρό της για να γίνει πιλότος μαχητικού ήταν η αγάπη για την πτήση βλέποντας τα αεροσκάφη να πετούν πάνω από το χωριό της την Μαλεσίνα Φθιώτιδας. «Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα να περνούν από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για την σχολή Ικάρων, αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ιπτάμενη στα μαχητικά», δήλωσε στο MEGA.

 • Λιγομίλητη. «Αντράκι» την χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί της των οποίων έχει κερδίσει με το «σπαθί της» τον σεβασμό και εκτίμηση για τις ικανότητές της. «Ο κίνδυνος είναι μέρος αυτό του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Πετά κανονικά και σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου προστατεύοντας όλους εμάς την ώρα που εργαζόμαστε ή διασκεδάζουμε, και επιβεβαιώνει παρά τα στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία πως στην Πολεμική Αεροπορία οι διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες δεν υπάρχουν.

 • «Στην Πολεμική Αεροπορία δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν με έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ιπτάμενες στα μαχητικά».

Αυτή η μαχητική γυναίκα φορά την αντί G στολή της, βάζει τη μάσκα της, κλείνει την καλύπτρα της και απογειώνεται από την Τανάγρα, κουβαλώντας στους ώμους της με περηφάνια το εθνόσημο, έχοντας την στήριξη και της οικογένειάς της από την πρώτη στιγμή. Κάθε φορά που απογειώνεται η Θεοδώρα για αποστολή αναχαίτισης είναι δεδομένο πως οι εισβολείς θα είναι «kill από ώρα».