Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Tρίτη 29 Ιουνίου 2021

Αφήνοντας τη μιζέρια και την κακία στην άκρη

 • Εχουμε μια παλιά συνήθεια σε αυτόν τον τόπο. Οταν κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι πραγματικά μεγάλο και σημαντικό, τον σταυρώνουμε. Οταν τα καταφέρνει και αφήνει κάτι πολύτιμο πίσω για την πατρίδα του, έρχεται ενίοτε η αναγνώριση. Σπάνια, όμως, η συγγνώμη όσων πολέμησαν με λύσσα για να μη γίνει.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε μια κλασική… ανούσια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Costa Navarino. Με αυτή την αφορμή μού ήλθε στο μυαλό ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Ενας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, ο οποίος είχε πετύχει απόλυτα στη ναυτιλία όταν αποφάσισε να κάνει κάτι μεγάλο στον τόπο του. Οι τεχνοκράτες τού έλεγαν να μην μπλέξει, γιατί κανένας εφοπλιστής δεν κατάφερε να κάνει κάτι επιτυχημένο στη στεριά.

 • Οι δυσκολίες που συνάντησε ήταν αδιανόητες. Η γραφειοκρατία τού έδειξε τα δόντια της, ένα κομμάτι της Αριστεράς πολέμησε το έργο με μανία και μέρος της τοπικής κοινωνίας το είδε ως απειλή. Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν κι έπαιρναν: «Τα χρήματα δεν είναι δικά του, αλλά των Εβραίων», «θέλει να κάνει σανατόριο για φυματικούς».

Το ρεπερτόριο δεν είχε τέλος. Κρατικοδίαιτοι χρεοκοπημένοι ανταγωνιστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το εμπλουτίσουν. Ευτυχώς ήταν πριν από την εποχή των κανιβάλων του Διαδικτύου. Στο τέλος τα κατάφερε. Με πολύ πείσμα και αρκετή μεσσηνιακή διπλωματία, μπόρεσε να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους.

 • Με τα χρόνια συνέβη κάτι παράδοξο, για τα παραδοσιακά ήθη και έθιμά μας. Η αναγνώριση ήλθε, και από τον ίδιο του τον τόπο και από την κοινωνία συνολικά. Πέτυχε ωστόσο κάτι εξαιρετικά πολύτιμο: τράβηξε μια ολόκληρη περιοχή προς τα πάνω. Της έδωσε όραμα, ταυτότητα, σχέδιο για να γίνει καλύτερη.

Οι τοπικοί επιχειρηματίες, που τον έβλεπαν σαν απειλή, κατάλαβαν ότι και οι ίδιοι έχουν μόνο να κερδίσουν από την αναβάθμιση του brand. Κανείς δεν θυμάται τώρα τον πόλεμο που υπέστη, ούτε τις δυσκολίες που συνάντησε. Ούτε είπε κάποιος μια συγγνώμη, έστω εκ των υστέρων.

 • Δεν νομίζω, βέβαια, να τον απασχολεί, καθώς θα βλέπει από εκεί όπου είναι πόσο μπόρεσε να αλλάξει τον τόπο του. Και αυτό γιατί, σαν κάθε άνθρωπος που καταφέρνει πολλά, ήξερε να εστιάζει στον στόχο του και στη θετική πλευρά της ζωής, αφήνοντας τη μιζέρια και την κακία στην άκρη.

Εχει όμως σημασία να μάθουμε κάτι από την εμπειρία του. Σκεφθείτε πόσα άλλα έργα, όπως το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, πολεμήθηκαν με μανία και σήμερα τα αναγνωρίζει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, πέρα από κόμματα και τάξεις, για την αξία τους.

 • Σκεφθείτε πού θα ήταν η Ελλάδα σήμερα εάν το ελληνικό κράτος και τα διαχρονικά «πολυβόλα του ακραίου λαϊκισμού» μάς άφηναν να πετύχουμε αυτά που μπορούμε ως Ελληνες, ως χώρα.
 • https://www.kathimerini.gr/

“150 ευρώ σε κάθε νέο 18-25 ετών που θα κάνει το εμβόλιο δίνει η κυβέρνηση”

Εικόνα

 • -Πάνε παιδάκι μου να κάνεις το εμβόλιο να πληρώσουμε την ΔΕΗ.
Δελβινάκι Ιωαννίνων 1935. Φωτογράφος Nelly. Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

Εικόνα

 • Οι νέοι 18-25 ετών με την 1η δόση του εμβολίου, αποκτούν μια προπληρωμένη κάρτα €150 για χρήση σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Είναι ένα ευχαριστώ για την υπομονή και επιμονή τους, αλλά και ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Εικόνα

(MHN) Ποιος Αισωπος ποιος Μινχαουζεν ποιος Πινοκιο κ λοιπα γατακια. Αλλο level

Εικόνα


 •  Βουτιά σε πισίνα σπιτιού στο χωριό Κατελειός στην Κεφαλονιά έκανε ένα άλογο το πρωί της Κυριακής.

Το άλογο είτε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είτε γιατί διψούσε, μπήκε μέσα στην πισίνα προκαλώντας αναστάτωση, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kefaloniapress.gr.

 • «Δυο πίνακες που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από τον 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα στην κατοχή ανθρώπου που φέρεται να είχε εμπλακεί σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι το ξημέρωμα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ, που φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1939, το έργο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει και χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος τιμής από τον Πικάσο).

 • Ο δράστης που φάνηκε στις κάμερες να φοράει σκούφο, αρχικά φρόντισε να παραπλανήσει τον φύλακα του κτιρίου με ψεύτικους συναγερμούς. Στη συνέχεια έσπασε τζάμι της Πινακοθήκης και όρμησε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι τρεις πίνακες.

Ύστερα κάθισε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου και προσπάθησε με ένα μαχαίρι να αφαιρέσει τα κάδρα. Από την ανάλυση των δεδομένων της επίθεσης τα στελέχη των αρχών ασφαλείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον φυσικό αυτουργό της αρπαγής των πινάκων είχε δοθεί σαφής εντολή να στοχεύσει στον πίνακα του Πικάσο κυρίως και όχι σε άλλους μεγάλης αξίας που ήταν στον ίδιο χώρο.

 • Επιπλέον προέκυψε ότι στην κλοπή συμμετείχε κι άλλο άτομο που είχε ρόλο τσιλιαδόρου. Και οι δύο φυσικοί αυτουργοί φέρεται να έχουν βαρύ ποινικό μητρώο με συμμετοχή σε κλοπές και διαρρήξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν «στοχεύσει» και άλλες φορές έργα τέχνης.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, ρόλο «μεσάζοντα» στην αρπαγή του πίνακα του Πικάσο είχε ένας πρώην κατηγορούμενος για εκβιάσεις και σειρά άλλων εγκληματικών επιθέσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι «είχε αποχωρήσει από το ποινικό προσκήνιο» και δεν απασχολούσε πια τις διωκτικές Αρχές.


O Στέφανος Τσιτσιπάς φαίνεται ότι έμεινε στις αρετές της καταπληκτικής πορείας που πραγματοποίησε στο Roland Garros φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Σαν να έμεινε το μυαλό του στο Παρίσι και να μην πήγε ποτέ στο Λονδίνο, ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας έκανε μια άκρως απογοητευτική εκκίνηση στο Wimbledon και αποκλείστηκε πρόωρα στην πρώτη μεγάλη έκπληξη που καταγράφηκε στο αγγλικό όπεν.

 • Ο Τσιτσιπάς έπεσε αμαχητί με 3-0 σετ (6-4, 6-4) καθώς ο Αμερικανός Φρανσουά Τιαφό, νούμερο 57 στον κόσμο, κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο κορτ και πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη – την πρώτη του απέναντι σε παίκτη του Τοπ 5 – και μια σπουδαία πρόκριση.

Η συμβουλή του Ν. Κακλαμάνη και το δείπνο στον Λυκαβηττό

 • «Παράγοντας» του Μεγάρου Μαξίμου ρώτησε τον κ. Κακλαμάνη αν γνωρίζει ποια στάση θα κρατήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Η συμβουλή του Ν. Κακλαμάνη και το δείπνο στον Λυκαβηττό | tovima.gr

Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από περίπου έναν μήνα, ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών Νικήτας Κακλαμάνης αν θα καταψηφίσει τα συνοδευτικά μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία όταν αυτά έλθουν προς έγκριση στη Βουλή. Και εκείνος απάντησε χωρίς δισταγμό ότι «παρότι αντίθετος με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θέλω επ’ ουδενί να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα ψηφίσω τα συνοδεύοντα αυτή μνημόνια συνεργασίας».

 • Λίγες ημέρες αργότερα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από «παράγοντα» του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος του μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για τη στάση του, με την επισήμανση ότι «έχει σημασία η στάση σας επειδή σας ακούει η Κοινοβουλευτική Ομάδα». Αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Ευκαιρίας δοθείσης, ο «παράγοντας» του Μεγάρου Μαξίμου ρώτησε τον κ. Κακλαμάνη αν γνωρίζει ποια στάση θα κρατήσει επί του θέματος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Δεν γνωρίζω», απάντησε εκείνος αυθόρμητα, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν ρωτάτε τον ίδιο ή καλύτερα γιατί δεν βρίσκει έναν τρόπο να επικοινωνήσει ο Πρωθυπουργός μαζί του;». Με τη φόρα που πήρε, μάλιστα, σχεδόν επιτέθηκε στον συνομιλητή του, λέγοντας με τον συνήθη τρόπο που τον διακρίνει «μα είναι δυνατόν ο νυν πρωθυπουργός να μη συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό, εγώ αν ήμουν στη θέση του Μητσοτάκη θα έβρισκα έναν τρόπο να τον συναντώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και να συνομιλώ μαζί του».

 • Ο συνομιλητής του σχεδόν συγκατένευσε, λέγοντας «δεν είναι κακή ιδέα, θα τη μεταφέρω…». Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι το ζεύγος Μητσοτάκη παρέθεσε δείπνο στο ζεύγος Καραμανλή στο σπίτι τους στον Λυκαβηττό. Μίλησαν για όλα, όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ, αλλά δεν διευκρινίστηκε ποτέ ο ρόλος του Νικήτα Κακλαμάνη.

Οπως και να έχει, άνοιξαν πόρτες επαφής και επικοινωνίας. Τώρα, όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρασκηνιακώς μεταδίδεται ότι η κυβέρνηση θα πιέσει τον Ζάεφ όσο γίνεται, αλλά δεν σκοπεύει να αποστεί των υποχρεώσεων που πηγάζουν από αυτή.

 • Ενας Καραμανλής για τα μεγάλα έργα

Αν όμως ο νυν και πρώην πρωθυπουργός είχαν δυσκολίες επαφής και επικοινωνίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον έτερο Κώστα Καραμανλή,του Αχιλλέα. Ο υπουργός Υποδομών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη και όπως ο ίδιος έχει μεταφέρει αυθορμήτως, εξελίσσεται σε έναν από τους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης.

 • Και δικαίως, αφού αυτή την ώρα «τρέχει» το μεγαλύτερο σχέδιο δημοσίων έργων από το 2004, ύψους 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη έργα ύψους 4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης. Μεταξύ αυτών η Γραμμή 4 του μετρό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση του Ε65 ύψους 440 εκατ. ευρώ, η σύνδεση Ακτίου – Αμβρακίας ύψους 150 εκατ. ευρώ, το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Επίσης ξεμπλόκαρε τον πολύπαθο δρόμο Πύργου – Πάτρας, όπως και τον ΒΟΑΚ, και πλέον το μεγάλο του στοίχημα είναι η δρομολόγηση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων και συγκεκριμένα η «ανάκτηση» κατ’ αρχήν του δικτύου που βασανίζεται από συχνές ζημιές, η πλήρης ηλεκτροκίνησή του και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Ευξείνου Πόντου ως ανταγωνιστικού δικτύου τρένων και λιμανιών απέναντι στα στενά του Βοσπόρου.

 • Και μαζί η προέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα. Φιλοδοξία του υπουργού Υποδομών είναι να βάλει τη δική του σφραγίδα στις υποδομές της χώρας και ιδιαιτέρως να σηματοδοτήσει τα «έργα νέας γενιάς» που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ισως στο βάθος του μυαλού του να χαράσσει πορεία παράλληλη με εκείνη του θείου, που πρώτα διακρίθηκε ως υπουργός Δημοσίων Εργων και μετά για όλα τα άλλα. Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, προσεχώς θα είναι ο μόνος εκπρόσωπος της ευρύτερης οικογένειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πολιτικό σύστημα, με όποιες υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται. 

 • Οι πρώτες αψιμαχίες στην Κουμουνδούρου

Την ώρα λοιπόν που στην κυβέρνηση ασκούνται με τη «νέα γενιά έργων», στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι διάφορες τάσεις ετοιμάζονται εν όψει της επικείμενης Εθνικής Συνδιάσκεψης (2-3-4 Ιουλίου) να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Προ ημερών, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκδηλώθηκε κόντρα για τη στάση του κόμματος σχετικά με την αποζημίωση της Fraport.

 • Οι τόνοι ανέβηκαν και οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασαν ενστάσεις για τη στάση του κόμματος και ζήτησαν να ψηφίσει κατά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το επιχείρημα των τριών, που είναι μέλη της νέας τάσης «Ομπρέλα», ήταν ότι σε μια περίοδο με μεγάλες δυσκολίες για την οικονομία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται μια μεγάλη εταιρεία όπως η Fraport με 177 εκατ. ευρώ.

Ομως ο Αλέξης Τσίπρας και οι «προεδρικοί» έθεσαν θέμα αξιοπιστίας, καθώς η συμφωνία είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τελικά, εν όψει και της Εθνικής Συνδιάσκεψης, που μόνο ανέφελη δεν θα είναι, επικράτησε η λογική να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση. Αυτή ήταν το «παρών» και μάλιστα έγινε και ψηφοφορία, την οποία κέρδισαν κατά κράτος οι «προεδρικοί». Ηταν αυτή μια πρώτη σύγκρουση. Επονται και άλλες …

 • Να οργανωθούμε, σύντροφοι…

Στο κόμμα είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που ολοκληρώνεται σήμερα στον Περισσό με την εκλογή, ως είθισται, της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια αναμένεται να επανεκλέξει στο ύπατο κομματικό αξίωμα τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

 • Στόχος είναι η ισχυροποίηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα καθώς, όπως εκτιμά στην εισήγησή της η ΚΕ του ΚΚΕ, «οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες σε σχέση με πριν, συνθήκες που περικλείουν και νέους κινδύνους μεγαλύτερου πισωγυρίσματος, αλλά και νέες δυνατότητες, ώστε νέες εργατικές λαϊκές δυνάμεις να μπουν στη δράση, να επιδράσουν στις εξελίξεις».

Η συνολική οργανωτική μεταβολή της κομματικής δύναμης από το προηγούμενο συνέδριο εμφανίζεται θετική μόλις κατά 0,7%. Η ένταξη νέων μελών αναλογεί στο 15,41% της δύναμης που διέθετε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ καταγράφηκε ένα ποσοστό απωλειών 7,31% λόγω διαγραφών που «η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν εθελοντική αποχώρηση – διαρροή, οι οποίοι παραμένουν στον περίγυρο του κόμματος ως οπαδοί» και «ένας μικρός αριθμός που έφυγε λόγω διαφωνίας».

 • Απώλειες 7,35% καταγράφηκαν και λόγω θανάτου, ενώ η προέλευση των νέων μελών ήταν: από βιομηχανικούς κλάδους 14,81%, από κλάδους υπηρεσιών 29,51%, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ 5,07%, επιστήμονες 1,57%, αγρότες 2,03%, φοιτητές-σπουδαστές 35,39%, ενώ ένα 6% είναι άνεργοι και το υπόλοιπο συνταξιούχοι, νοικοκυρές κ.λπ. Το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιακά των μελών του ΚΚΕ είναι μεταξύ 31-40 χρόνων (21,2%) και ακολουθούν οι ηλικίες 61-70 (17,7%), 18-30 χρόνων (17%), 71 και άνω (16,6%), 51-60 (15,9%) και 41-50 (11,5%).

*****

Νέα entries θα έχουμε στη διοίκηση του Συνδέσμου των βιομηχάνων την ερχόμενη Τρίτη, στην προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μελών του. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ήδη ο πρόεδρός του Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έχει κάνει πρόταση στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη (φωτογραφία) να γίνει μέλος του ΔΣ και της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ.

 • Υπενθυμίζεται ότι τη θέση κατείχε για τρία χρόνια ο Σπύρος Φιλάρετος, γενικός διευθυντής σήμερα της τράπεζας. Στην Alpha Bank θεωρούν πως ανοίγει μια νέα σελίδα στη διαχρονική της σχέση με την ελληνική επιχειρηματικότητα. Οπως λένε, καταδεικνύει τη βούληση του CEO της να αποτελέσει ο όμιλος καταλύτη για τη μετάβαση προς την ψηφιακή και πράσινη οικονομία, πρωταγωνιστώντας στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Ψάλτης φιλοδοξεί να ξαναφέρει την τράπεζα στο κέντρο της επιχειρηματικής κοινότητας, να την καταστήσει βάση χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων και ζώνη ανάδειξης νέων επιχειρήσεων. Παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσω ότι η Alpha Bank ετοιμάζεται για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου για τις επικουρικές.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα