Kαλλιόπη Βαρδάκα: To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (12.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα 


Μπαλί: Ένα αποκαλυπτικό γλυπτό για τη χρήση πλαστικού γεννήθηκε από 4.760 απορρίμματα


  • CBD – Αναπόδεικτες θεραπείες φέρνουν άνθηση στην αγορά κάνναβης

Η κανναβιδιόλη πωλείται για κάθε είδους χρήση χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση

Από την μία πλευρά υπάρχει μια αγορά σε πλήρη άνθηση. Από την άλλη, η μεγάλη καχυποψία των αρχών. Το CBD, ουσία που εξάγεται από την κάνναβη, προκαλεί ζωηρές συζητήσεις, δυσανάλογες με τα αποτελέσματά του, που δεν έχουν αποδειχθεί.
  • «Σήμερα η χρήση του CBD είναι όλο και συχνότερη και έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες», δήλωνε τον Σεπτέμβριο στο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φίρμα προϊόντων κανναβιδιόλης, της ονομαζόμενης CBD.

Το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης είναι αυταπόδεικτο και αναμφισβήτητο. Εδώ και χρόνια, πλήθος καταστημάτων φυτρώνουν για να πωλήσουν CBD επαινώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες: μείωση του άγχους, βοήθεια στον ύπνο, αντιμετώπιση του πόνου…

  • Αλλά για τι ακριβώς πρόκειται; Είναι ένα από τα δύο κύρια συστατικά της κάνναβης, μαζί με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αλλά αντίθετα με αυτήν δεν έχει ψυχοτρόπες ιδιότητες. Κατά συνέπεια, είναι καταχρηστικό να γίνεται λόγος για «νόμιμη κάνναβη», σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές.

Με την κρίση της Covid-19 και τα διαδοχικά lockdown στον κόσμο το 2020, η αγορά ενισχύθηκε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις CBD ήταν τον περασμένο χρόνο ύψους 700 εκατομμυρίων λιρών (άνω των 800 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου.=

Ταυτόχρονα, η μόδα έχει ξεπεράσει τα ειδικευμένα καταστήματα για να περάσει στην παραγωγή ειδών διατροφής. Για παράδειγμα, διάσημος γάλλος σεφ ζαχαροπλαστικής παρουσίασε γλυκό με CBD διαφημίζοντας τις «κατευναστικές του ιδιότητες».

  • Μείωση του άγχους;

Παράλληλα, η τάση συναντά και απαγορεύσεις, όπως στην Γαλλία, όπου δεκάδες μπουτίκ αναγκάσθηκαν να κλείσουν τα τελευταία χρόνια.

  • Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί κατά του κλεισίματος και ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τον κλάδο. Ομως η κυβέρνηση, προς τον παρόν, θέλει να συνεχίσει την απαγόρευση ορισμένων προϊόντων, όπως τα άνθη και τα αποξηραμένα φύλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο: το CBD έχει πραγματικά αποτελέσματα; Αυτά που υπόσχονται οι πωλητές ή φοβούνται οι πολέμιοί του;.

  • «Τις πραγματικές αποδείξεις, (…) δεν τις έχουμε ακόμη», δηλώνει στο AFP ο εξαρτησιολόγος Ζουλιέν Αζουάρ. «Θα πάρει πολλά χρόνια».

Ωστόσο υπάρχουν μυριάδες μελέτες για το θέμα. Αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό αναδρομικές: έχει, για παράδειγμα, μετρηθεί η μείωση του στρες σε άτομα που καταναλώνει CBD, χωρίς όμως να μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτό είναι ο μοναδικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο.

  • Για να υπάρξει συμπέρασμα, χρειάζονται μελέτες στις οποίες θα δίνεται CBD σε ορισμένους ασθενείς, οι οποίοι στην συνέχεια θα συγκρίνονται με άλλα άτομα που δεν έλαβαν. Ορισμένες τέτοιες έρευνες έχουν ξεκινήσει, αλλά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Για την ώρα, «υπάρχει μία τεράστια ανισορροπία ανάμεσα στις μελέτες ισχυρής αποδεικτικής αξίας και τις αδύναμες μελέτες που βγαίνουν εν αφθονία κάθε μήνα. Αυτά τα μη ισχυρά στοιχεία υπηρετούν προφανώς την εμπορική προώθηση του CBD», λέει ο Ζουλιέν Αζουάρ.

  • Παίζοντας με την ασάφεια

Η ιατρική έρευνα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει παραγάγει θεραπείες με βάση το CBD, αλλά για πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις.

«Υπάρχουν στοιχεία που έχουν δείξει ότι το CBD μπορεί να είναι χρήσιμη θεραπεία για ορισμένες ασθένειες», υπενθυμίζει η νευρολόγος Μιχαέλα Βλάικου.

Αφορά τις περιπτώσεις σπάνιων μορφών επιληψίας. Το φάρμακο Epidiolex, έχει λάβει άδεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση με διάφορες ενδείξεις. Δεν περιέχει παρά CBD.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο για την χρήση που προορίζεται», σημειώνει η νευρολόγος, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις πιο συνήθεις μορφές επιληψίας.

Ακόμη περισσότερο, είναι αδύνατον να διευρυνθούν αυτές οι πολύ εξειδικευμένες θεραπευτικές εφαρμογές για να καλύψουν ένα ευρύ πλαίσιο ευεξίας, όπως κάνουν πολλοί πωλητές CBD.

«Υπάρχει το ίδιο επίπεδο απόδειξης με ορισμένες δερματολογικές κρέμες που μας πουλάνε αναζωογόνηση», καταλήγει ο εξαρτησιολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό




K.B: Η viral φωτογραφία του Μέσι – Όλη η Ουρουγουάη πάνω στον Αργεντινό

Ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Τζον Λένον πωλήθηκε για σχεδόν €50.000

Μια κασέτα με μια ηχογραφημένη συνέντευξη του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται κι ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι, την οποία έφτιαξαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Δανία το 1970, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 370.000 κορωνών Δανίας (49.760 ευρώ).

Η κασέτα, που περιλαμβάνει το τραγούδι “Radio Peace”, ηχογραφήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1970 από τέσσερις νεαρούς Δανούς, οι οποίοι είχαν καταφέρει να πάρουν συνέντευξη από το ζευγάρι για ένα σχολικό περιοδικό.

Οι προσφορές για την κασέτα, η οποία πουλήθηκε μαζί με φωτογραφίες από τη συνάντηση, ξεκίνησαν στις 100.000 κορώνες, ενώ η αξία της είχε εκτιμηθεί πριν από τη δημοπρασία μεταξύ 200.000 και 300.000 κορωνών. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο αγοραστής.

Στη διάρκειας 33 λεπτών ηχογράφηση, ο Λένον μιλάει για την εκστρατεία του ζευγαριού για την ειρήνη, την οργή του για την εικόνα των Beatles’ και το μάκρος των μαλλιών του.

Στην κασέτα ακούγεται, επίσης, το διάσημο ζευγάρι να μουρμουρίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες, ενώ χορεύει γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Λένον να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει το “Give Peace a Chance” και το “Radio Peace”.

Ο Λένον και η Γιόκο Όνο ταξίδεψαν στη βόρεια Δανία στα τέλη Δεκεμβρίου του 1969 και έμειναν σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα για πάνω από έναν μήνα, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι έφηβοι ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν τον Λένον και την Όνο στην εκστρατεία τους υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης. Ο Λένον απαντάει:

«Εάν δεν μπορείτε να σκεφθείτε καμία ιδέα από μόνοι σας, μιμηθείτε το τι κάνουμε. Απλά καθίστε και σκεφτείτε, τι μπορώ να κάνω σε τοπικό επίπεδο;».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



  • Γιατί τα μονοθέσια της F1 δεν έχουν φώτα φρένων;

f1a

  • Σύμφωνα με τον Martin Brundle, πρώην οδηγό της F1 και σημερινό σχολιαστή του SkyF1, αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που του κάνουν πιο συχνά στα πάρτι.

Η απάντηση, λέει ο Brundle, είναι ότι όχι μόνο τα φώτα φρένων δεν θα κάνουν καλό, αλλά θα ήταν και μια επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής. Μέχρι τη στιγμή που ένας οδηγός της F1 θα μπορούσε να δει και να αντιδράσει στα φώτα φρένων, θα είχε χτυπήσει το αυτοκίνητό του στο προπορευόμενο αυτοκίνητο. Δεν μπορούσε να κατασκευαστεί μηχανισμός που θα προκαλούσε την αντίδραση ενός οδηγού εγκαίρως να προβεί σε οποιαδήποτε αποφυγή με βάση τα φώτα φρένων, συμπεριλαμβανομένου του φρεναρίσματος επίσης.

  • Αυτό που κάνουν οι οδηγοί της F1 είναι να προσπαθούν να κρατήσουν όλα τα αυτοκίνητα δίπλα και μπροστά τους στο οπτικό τους πεδίο και να μάθουν να χτυπάνε τα φρένα ενστικτωδώς, ανταποκρινόμενοι σε μικρές αλλαγές στο αντιληπτό μέγεθος του αυτοκινήτου μπροστά ή δίπλα τους.

Αυτή η αντίληψη αλλαγής μεγέθους (σε μικρές αποστάσεις) απαιτεί λιγότερο χρόνο αντίδρασης επειδή είναι συνδεδεμένος με εμάς, ενώ έπρεπε να μάθουμε ότι ένα κόκκινο φως σηματοδοτεί το ίδιο πράγμα, δημιουργώντας έτσι μια μικρή καθυστέρηση στην αντίδραση.

  • Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα αυτοκίνητα της F1 έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν άγρια αναρρόφηση προς τα κάτω από τον αέρα που διοχετεύεται κάτω από το χαμηλό σφιχτό πάτωμα του οχήματος. Αυτό το downforce (δύναμη πίεσης προς τα κάτω) λειτουργεί σαν κενό, τραβώντας το αυτοκίνητο στην άσφαλτο καθώς κινείται γύρω από την πορεία, ανταλλάσσοντας ευθεία ταχύτητα σε ευθεία γραμμή για ισχυρότερο έλεγχο της ορμής στις στροφές και τις στροφές.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας οδηγός απλά σηκώσει ένα πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, το αυτοκίνητο ξαφνικά επιβραδύνει. Αυτή η ικανότητα να επιβραδύνει απότομα από την αεροδυναμική ενσωματώνεται στην κατανόηση κάθε οδηγού F1 για το πώς συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Αυτό εμποδίζει τους οδηγούς να συγκρούονται σε κάθε στροφή όταν στρίβουν με το πίσω μέρος σε άλλους οδηγούς ή οδηγούν ομαδικά.

  • Υπάρχει μια μεγάλη πορτοκαλί λυχνία στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων F1, που ήταν εγκατεστημένη πριν από δύο χρόνια, η οποία αναβοσβήνει για να δείξει στους οδηγούς που ακολουθούν ότι ο οδηγός φορτίζει το σύστημα μπαταρίας, “συλλέγει” ηλεκτρική ενέργεια για τον υβριδικό κινητήρα, μετατρέπει τη θερμότητα και το σπινάρισμα των τροχών του αυτοκίνητου παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό συμβαίνει συνήθως στο τέλος πολύωρων. Αυτή η παραγωγή ενέργειας προκαλεί αντίσταση στο αυτοκίνητο και αυτή η αντίσταση μπορεί να μην φαίνεται από τα αυτοκίνητα που ακολουθούν, ειδικά σε μεσαία απόσταση, το φως που αναβοσβήνει προειδοποιεί τους οδηγούς που ακολουθούν να προσέχουν την ξαφνική επιβράδυνση του οχήματος.

  • Κατά τη διάρκεια της έντονης βροχής, το φως που αναβοσβήνει διπλασιάζεται και ως προειδοποιητικό φως πέδησης, επειδή τα αυτοκίνητα μπορούν να χάσουν το ένα το άλλο το άλλο 50 μέτρα κάτω από την πίστα. Αλλά αυτό είναι για να κρατάμε τα αυτοκίνητα σε απόσταση, γνωρίζοντας πού βρίσκονται τα αυτοκίνητα μπροστά, αντί να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση φρεναρίσματος όταν τα αυτοκίνητα είναι μαζεμένα πιο κοντά.

Σε αυτές τις μεγαλύτερες αποστάσεις, η αντιληπτή τεχνική αλλαγής μεγέθους δεν θα λειτουργήσει.  Δεν υπάρχει καμία χρήσιμη ανάγκη που θα ικανοποιούσαν τα φώτα φρένων στα μονοθέσια της F1 και πολύς ο κίνδυνος που θα προκαλούσαν.

https://www.tosynergeio.gr/eidiseis/auto-to-kserate/f1-2


Αλέξης Σκίνης, ο πιπιζάρης των Δελφών, 1938


Αλλαγή επωνύμου Ελληνίδων που έκαναν γάμο στη Γερμανία

  • Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπεται με τον γάμο η αλλαγή του επωνύμου της γυναίκας ή του άνδρα συζύγου.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα με το Δημοτολόγιο και την αλλαγή του επωνύμου τους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες που διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,  έχουν εκεί παντρευτεί και κάνει την οικογένειά τους.

  • Στις χώρες αυτές οι γυναίκες σύζυγοι είθισται μετά τον γάμο να παίρνουν το επώνυμο του συζυγου τους  με μια απλή δήλωση στο Ληξιαρχειο κατά την σύνταξη και καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης του γάμου τους.

Οι γυναίκες αυτές πολλές από τις οποίες κάνουν και καριέρα στο εξωτερικό, γίνονται γνωστές με το συζυγικό επώνυμο, κάνουν παιδιά και κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που θέλουν να καταχωρήσουν τα παιδιά τους και στα ελληνικά δημοτολόγια, να ανοίξουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα και εκεί αρχίζουν τα προβληματα.

  • Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπεται με τον γάμο η αλλαγή του επωνύμου της γυναίκας ή του άνδρα συζύγου. Μόνο με δήλωση στο ληξιαρχείο κατά τον γάμο μπορεί ο καθένας από τους δύο να δηλώσει ότι επιθυμεί στο πατρικό του επώνυμο να προσθέσει και το επώνυμο του συζύγου του, αλλά μέχρι εκεί.

Δεν  μπορεί να αλλάξει και να πάρει μόνο το επώνυμο του συζυγου. Αυτό όμως είναι ένα γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που προβλέπονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο καθένας μπορεί να έχει όποιο επώνυμο θέλει και κυρίως το επώνυμο του συζύγου του μετά το γάμο.

  • Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς είναι συνήθως οι γυναίκες σύζυγοι Γερμανών να έχουν άλλα στοιχεία και επώνυμο στην Γερμανία και άλλο επώνυμο στην Ελλάδα. Όταν δε έρθει η ώρα να καταχωρήσουν τις γεννήσεις των παιδιών τους διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν γιατί τα στοιχεία στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού μπορεί να μην ταιριαζουν με τα στοιχεία με τα οποία είναι καταχωρημένες στην Ελλάδα.

Δηλαδή αν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού αναφέρει  το επωνυμο της μητέρας μετά το γάμο τότε δεν θα υπάρξει η απαραίτητη ταυτοπροσωπεία των στοιχείων της μητέρας του ώστε να γίνει η καταχώρηση στην Ελλάδα. Πολλες δε γυναίκες στην πορεία αποκτούν και την γερμανική υπηκοότητα και το γερμανικό του  διαβατήριο φέρει άλλο επώνυμο από το ελληνικό.

  • Πώς αλήθεια πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις; Τι μπορούν να κάνουν αυτές οι γυναίκες για να έχουν ταυτοπροσωπεία;

Έχει παρατηρηθεί ότι το πρόβλημα ξεκινά από την καταχωρηση του γάμου στο Ειδικό Ληξιαρχείο. Εκεί είναι που πρέπει να γίνει σωστά η καταχώρηση των στοιχείων.  Θα πρέπει λοιπόν η πράξη του γάμου να συνταχθεί στο Ελληνικό Προξενείο ώστε να αναφερθεί ρητά, ότι η σύζυγος λαμβάνει το επώνυμο του συζύγου της και ότι στο εξής θα αποκαλείται με αυτό.

  • Είναι σημαντικό να αναφερθεί η ιθαγένεια του συζύγου και αν έχει την ελληνική και την αλλοδαπή είναι προτιμότερο να αναφέρει την αλλοδαπή ή και τις δύο αν είναι εφικτό, διότι διευκολύνει την διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί και στο Ειδικό Ληξιαρχείο. Λογικά μετά η διαδικασία θα πρέπει να είναι ομαλή. Αυτό δεν συμβαίνει όμως πάντα λόγω του ότι στην Ελλάδα δεν προβλέπεται η μεταβολή του επωνύμου λόγω γάμου και εν τέλει δεν καταχωρείται η αλλαγή στα πιστοποιητικά.

Αν εν τέλει δεν καταχωρηθεί το επώνυμο του συζύγου, τότε μόνο μέσω δικαστικής απόφασης μπορεί να γίνει η διόρθωση. Η διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει στα στοιχεία του Ειδικού Ληξιαρχείου και στο Δημοτολόγιο. Δεν μπορεί να γίνει στην αλλοδαπή πράξη γάμου. Για αυτό και σε εκείνη θα πρέπει τουλάχιστον ρητά να αναφέρεται ότι η σύζυγος μετά τον γάμο λαμβάνει το επώνυμο του συζύγου της.

Αν η σύζυγος έχει λάβει και την αλλοδαπή υπηκοότητα, τότε η διαδικασία για την διόρθωση του επώνυμου μέσω της έκδοσης δικαστικής απόφασης  είναι πιο εύκολη διότι αποκτάται ένα επιπλέον νομικό επιχείρημα για την ισχύ του αλλοδαπού δικαίου στην Ελλάδα.

https://www.cretalive.gr/apopseis/allagi-eponymoy-ellinidon-poy-ekanan-gamo-sti-germania


  • Αλήθειες και μύθοι για την πρώτη ελληνική μπίρα
Τον µύθο γύρω από την πρώτη ζυθοποιία στην Ελλάδα ξεδιαλύνει η τεκµηριωµένη έρευνα ενός από τους απογόνους του πρώτου Έλληνα ζυθοποιού, Λορέντζου Μάµου. Ο Παναγής Μάµος συγκέντρωσε µαρτυρίες και τις παραθέτει ως ιστορικό ντοκουµέντο για τον κλάδο της ελληνικής µπίρας:
Ο Γ.Α. Αναστασόπουλος στο έργο του «Ιστορία της Ελληνικής Βιοµηχανίας», ως προς την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου ζυθοποιείου στην Ελλάδα, µετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αναφέρει: «Κατά το τέλος του έτους 1860 ο συγγραφεύς Ritter Friedrich von Zentner, αξιωµατικός του Μηχανικού, µέλος της επί της εµψυχώσεως της εθνικής βιοµηχανίας επιτροπής, εξέδωκε σύγγραµµα περιλαµβάνον πλείστας πληροφορίας περί της βιοτεχνικής και βιοµηχανικής προόδου της Ελλάδος.

Ο von Zentner, ως πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών έζησεν επί µίαν δεκαετίαν εις Ελλάδα, παρηκολούθησε την περίοδον της πρωτογενούς αναπτύξεώς της και περιέγραψε την θέσιν αυτής από εµπορικής, γεωργικής και βιοµηχανικής απόψεως». Για τον κλάδο της ζυθοποιίας αναφέρει:

«Το 1840 ιδρύεται το πρώτον ζυθοποιείον εις τας Αθήνας χάριν των Γερµανών που υπηρετούσαν εις τον ελληνικόν στρατόν», αργότερα δε – πάντοτε κατά τον ίδιον συγγραφέα – «ιδρύθησαν και έτερα δύο. To 1885» – σηµειώνει- «Υπάρχουσι προσέτι 7 ζυθοποιεία παράγοντα 400 – 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 – 350.000 δρχ. και 3 παγοποιεία, εκ των οποίων τα δύο ατµοκίνητα µε παραγωγήν συνολικώς 400.000 δρχ. ετησίως».

Τόσο ο Ritter Friedrich von Zentner και άλλοι Γερµανοί συγγραφείς – περιηγητές, όσο και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος δεν αναφέρονται στο όνοµα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα.
.
Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο επαγγελµατικά στην Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία – ζυθοπωλεία που δηµιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850, όπως ο Melcher, ο Fischer, ο Waweck και ο Seel. Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελµατική του δραστηριότητα. Για τον µοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ (Fuchs) και µετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε µε τη ζυθοποιία αρκετά αργότερα. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1832 και ήρθε στην Ελλάδα το 1850.
.
Την ηµέρα της άφιξής του στην Αθήνα δολοφονήθηκε ο πατέρας του. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόµος του οίκου συντηρήσεως των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως), µέχρι την εκθρόνισή του το 1862. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ όπου έµαθε την τέχνη και το 1866, µετά τον θάνατο του Mέλχερ, αγόρασε το ζυθοποιείο.
.
Στα Πατήσια και στο Κολωνάκι δημιουργήθηκαν εργοστάσια πριν το 1900
Κατά την εποχή της εκθρόνισης του Όθωνα, εκτός του ζυθοποιείου του Melcher υπήρχαν και άλλα γερµανικά ζυθοποιεία στην Αθήνα, όπως του Fischer στα Πατήσια, του Oskar Klein στη στάση Λεβείδου κοντά στον Άγιο Λουκά, του Waweck και του Seel.
.
Αυτούς αργότερα µιµήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως ο Ζακύνθιος Λορέντζος Μάµος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο στην Ελλάδα και συγκεκριµένα την Πάτρα το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία – ζυθοπωλεία των Κωστή και ∆αµιανού.

Και τα δύο βρισκόταν α) κοντά στην πλατεία του Κολωνακίου εκείνο του ∆αµιανού, ο οποίος ως ζυθοποιό έφερε από την Αυστρία τον Μπάχαουερ, β) το δε ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο του Κωστή ευρίσκετο επίσης στο Κολωνάκι απέναντι από το ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο του Ιωάννη Γεωργ. Φίξ. Στο Νέο Φάληρο/ Πειραιά είχε το ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο του ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος.
.
Αργότερα το ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο ∆αµιανού – Μπάχαουερ συνέχισε την λειτουργία του µε την επωνυµία Ρουφογάλη – Μπάχαουερ, ενώ το 1901 ο εξοπλισµός του ζυθοποιείου αυτού εξαγοράσθηκε από τον Λορέντζο Μάµο και χρησιµοποιήθηκε από αυτόν µαζί µε άλλο εξοπλισµό που εισήγαγε από την Γερµανία, στο ζυθοποιείο που δηµιούργησε το 1901 στους Αµπελόκηπους.
.
Η Μάµος Ζυθοποιία ήταν η πρώτη που εξήγαγε ζύθο στο εξωτερικό και συγκεκριµένα στη Σµύρνη. Στην Εφηµερίδα Σκρίπ (22.4.1904) διαβάζουµε: «Την πρώτην εξαγωγήν εκ του εγχωρίου µας ζύθου εις το εξωτερικόν επεχείρησε κατ’ αυτάς το εν Αµπελοκήποις εργοστάσιον ζυθοποιίας του κ. Μάµου φορτώσαν ικανόν αριθµόν βαρελίων δια Σµύρνην».
.
Έλληνας ζυθοποιός με χρυσές περγαμηνές
Ο Λορέντζος Μάµος (1843 Ζάκυνθος – 1932 Αθήνα) ίδρυσε στην Πάτρα το 1876 το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο στην Ελλάδα.
.
Επρόκειτο για το Ζυθοεργοστάσιο των Λ. Μάµου – Γ. Λίβερτ, στο οποίο το 1898 απονεµήθηκε «χρυσούν βραβείον δια την αγνότητα και γευστικότητα του ζύθου αυτού», στη ∆ιεθνή έκθεση της Πράγας. Επίσης το ίδιο έτος στο εν λόγω Ζυθοεργοστάσιο απονεµήθηκε το χρυσούν βραβείο στη ∆ιεθνή Έκθεση της Τεργέστης (πηγή: Εφηµερίδα Σκριπ 8.11.1898).
.
Ο πρώτος Έλληνας διπλωµατούχος ζυθοποιός ήταν ο Πέτρος Μάµος (1880 Αθήνα – 1957 Πάτρα), ο οποίος σπούδασε στη Ζυθοποιητική Ακαδηµία του Μονάχου.
.
Για την απόκτηση πέραν της θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εµπειρίας εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιεία και ζυθοποιεία, τόσο πριν την έναρξη των σπουδών του, όσο και µετά την ολοκλήρωσή τους. Την περίοδο 16.11.1898 – 15.10.1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρο του Μονάχου), και από 09.04.1901 έως 30.06.1901 στην Loewenbrauerei – Luis Sinner A.G. στο Freiburg.
.
Τον Οκτώβριο του 1901 ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του µικρού ζυθοποιείου που είχε ιδρύσει ο πατέρας του στην Αθήνα, ενώ το 1903 βραβεύτηκε από την διεθνή έκθεση των Αθηνών µε το χρυσό µετάλλιο για τη δηµιουργία της µπύρας «Μελαχρινή Μάµος».
.
Το 1905 αναχώρησε πάλι για τη Γερµανία και στις 16.09.1906 προσελήφθη στη φηµισµένη ∆ηµοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν/Τσεχία ως Βυνοποιός.
.
Θεσσαλονίκη
Το 1892 στην υπό οθωµανική κυριαρχία Θεσσαλονίκη οι επιχειρηµατίες Solomon Fernadez και Josef Misrachi ίδρυσαν το πρώτο ζυθοποιείο στη Θεσσαλονίκη µε την επωνυµία: Fernadez – Misrachi & Cie. Το έτος 1911 η ζυθοποιία αλλάζει τον τίτλο – επωνυµία της σε Societe Anonyme Brasserie Olympos (Ζυθοποιία Όλυµπος Α.Ε.).
.
Το 1912, µετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε η «Ζυθοποιία Νάουσα, Βιοµηχανία Πάγου, Ψυγείων Γεωργιάδης & Σια» µετά από πρωτοβουλία του Ιορδάνη Γεωργιάδη από την Νεάπολη (Νέβσεχιρ) Καππαδοκίας και συνεργάτες – συµµετόχους τους Ναουσαίους Γρ. Λόγγο, Νικ. Πλατσιούκα, Γρ. Τσίτση, Κύρτση κ.λπ.

http://www.agronews.gr