Kαλλιόπη Βαρδάκα: To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (11.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα 


Ο Έλληνας που διέλυσε και εξαφάνισε τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο

 • Η νέα θεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ και τη συμμετοχή του Έλληνα Νικόλαου Ζαχαράκη ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την δυνατότητα να πολεμήσει και να εξαλείψει τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο με πολλαπλές μεταστάσεις.

 • Η νέα θεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της, καθώς της είχαν δοθεί μόνο τρεις μήνες ζωής.
Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της. Με τη θεραπεία αυτή απομόνωσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το εσωτερικό του όγκου, τον οποίο αφαίρεσαν από την ασθενή.
 • «Ξέρουμε τον εχθρό και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη τακτική για να νικήσουμε τον καρκίνο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Ζαχαράκης

Τα κύτταρα αυτά εξετάστηκαν στο εργαστήριο και αυτά που φάνηκαν να αναγνωρίζουν μεταλλάξεις τα πολλαπλασίασαν και τα έδωσαν πίσω στην ασθενή, με σκοπό να πολεμήσουν τα «κακά» κύτταρα. Αυτή η ασθενής είχε δεχθεί πολλές θεραπείες αλλά καμία δεν είχε διάρκεια. Με τη νέα θεραπεία, όλες οι μεταστάσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και πλέον μετά από σχεδόν δύο χρόνια παραμένει χωρίς ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

 • Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό χαιρετίστηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν και προς το παρόν η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο ασθενή.
Πρόκειται λοιπόν για μια πειραματική θεραπεία, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Ξέρουμε τον εχθρό και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη τακτική για να νικήσουμε τον καρκίνο» δήλωσε μεταξύ άλλων o Νικόλαος Ζαχαράκης 


Το 1956 ο Αλέξης Μινωτής ανεβάζει την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στην Επίδαυρο, με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού. Χιλιάδες κόσμος συνέρρευσε στο θέατρο για να δει την παράσταση. Ήταν τόσο πολλοί, που κάποιοι για να χωρέσουν σκαρφάλωσαν στις πλαγιές.
 • Ο ∆ηµήτρης Ψαθάς θα γράψει: ∆εν έγινε για τους άσους του ποδοσφαίρου. Έγινε για τον Σοφοκλή κι αυτό έχει κάποια σημασία !!!
Ελλάδα μου για αυτό σε λατρεύω, μια χώρα που γεννά την τέχνη και τον πολιτισμό, δεν έχει κλειστά τα σύνορα της σκέψης της!E 65: Αθήνα-Μέτσοβο σε 4 ώρες
 • Με τον Ε65, τα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας, αποκτούν νέα μορφή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η απόσταση Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

Επίσης θα συνδέονται τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Βόλου, ενώ η χώρα αποκτά σύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Ε65 θα διευκολύνει τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης ΠΑΘΕ – Κλειδί Ημαθίας – Εγνατία Οδός – Ηγουμενίτσα.


Νικόλ Ολιβέιρα: Η 8χρονη από τη Βραζιλία μπορεί να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο

 • Έχει εντοπίσει έως τώρα 18 αστεροειδείς

Ένα 8χρονο κopίτσι από τη Βραζιλία, η Νικόλ Ολιβέιρα, μπορεί να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο, μετά τον εντοπισμό 18 αστεροειδών.

Η αστρονομία τη γοήτευσε από νωρίς και πλέον είναι μέρος του προγράμματος Asteroid Hunters, που βοηθά νεαρούς ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη.

Ήδη η Νικόλ έχει εντοπίσει 18 αστεροειδείς και αν επιβεβαιωθεί το εύρημά της- κάτι που ίσως πάρει 1-2 χρόνια- θα μπορούσε να γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο.

 • «Θα τους δώσω ονόματα Βραζιλιάνων επιστημόνων ή μελών της οικογένειάς μου, όπως η μητέρα μου ή ο πατέρας μου», λέει η μικρή.

«Όταν ήταν δύο ετών, σήκωνε τα χέρια της προς τον ουρανό και μου έλεγε “Μαμά, δώσε μου ένα αστέρι”», θυμάται η μητέρα της, Ζίλμα Ζανάκα. Οι γονείς της κατάλαβαν ότι είχε μεγάλο πάθος με την αστρονομία όταν τους ζήτησε ένα τηλεσκόπιο, ως δώρο για τα τέταρτα γενέθλιά της.

«Εγώ δεν ήξερα καν πραγματικά τι ήταν το τηλεσκόπιο», παραδέχεται η μητέρα της. Η επιθυμία της Νικόλ να το αποκτήσει ήταν τόσο μεγάλη, που είπε στους γονείς της ότι θα το αντάλλασε με όλα τα μελλοντικά πάρτι γενεθλίων της. Τελικά, το δώρο ήταν αρκετά ακριβό και της το πήραν όταν έγινε 7 ετών, με τη βοήθεια φίλων.

Το δωμάτιο της 8χρονης είναι γεμάτο αφίσες του ηλιακού συστήματος και φιγούρες του Star Wars. Στο πλαίσιο του προγράμματος Asteroid Hunters- το οποίο συνδέεται με τη NASA- μεταξύ άλλων κοιτά εικόνες του νυχτερινού ουρανού στους υπολογιστές της, προσπαθώντας να εντοπίσει αστεροειδείς.

Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 18, κάτι που θα εξετάσουν επιστήμονες προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά της. Αν αυτό συμβεί, θα γίνει η νεαρότερη αστρονόμος στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που σημείωσε ο 18χρονος τότε Ιταλός Λουίτζι Σανίνο, το 1998.

 • «Είναι πραγματικά παρατηρητική. Εντοπίζει αμέσως εικόνες που μοιάζουν με αστεροειδείς και συχνά συμβουλεύει συμμαθητές της που δεν είναι σίγουροι αν έχουν εντοπίσει κάτι», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ Μορέιρα, καθηγητής αστρονομίας της Νικόλ στο ιδιωτικό σχολείο στη Φορταλέζα, όπου φοιτά με υποτροφία.

Πέρα από την αναζήτηση αστεροειδών, η Νικόλ παίρνει συνεντεύξεις από επιστήμονες για το κανάλι της στο YouTube, ενώ πέρυσι συναντήθηκε με τον Μάρκος Πόντες, τον υπουργό Επιστημών και μοναδικό έως τώρα Βραζιλιάνο που έχει πάει στο διάστημα.

Όσο για το μέλλον της, δηλώνει πως θέλει να γίνει μηχανικός αεροδιαστημικής. «Θέλω να κατασκευάζω πυραύλους. Θα ήθελα να πάω στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα για να δω τους πυραύλους τους», συμπληρώνει.

https://filoitexnisfilosofias.com


 • Ζητούν χρηματοδότηση για φράχτες στα σύνορα

Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την άφιξη μεταναστών, σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ένας φυσικό φράγμα φαίνεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλης της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών μελών της πρώτης γραμμής» αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών αυτών.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τις απόπειρες παράνομης διέλευσης», σε αυτήν την επιστολή που στάλθηκε την Πέμπτη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

«Αυτό το θεμιτό μέτρο θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο πρόσθετης και επαρκούς χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ζητούν οι υπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, τη Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας.

Οι χώρες αυτές ζητούν επίσης «μια ισχυρή απάντηση για να αντιμετωπιστούν η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και οι υβριδικές απειλές».

«Καμία τρίτη χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το σύστημα ασύλου μας για να ασκεί πολιτικές πιέσεις και να εκβιάζει την ΕΕ και τις χώρες μέλη ή να εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν», προσθέτουν οι υπουργοί.

Πολλές χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα της Λευκορωσίας με προορισμό χώρες της ΕΕ όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι ενορχηστρώνει αυτό το μεταναστευτικό κύμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Η Πολωνία, όπως και η Λιθουανία, άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες από συρματοπλέγματα σε ένα τμήμα των συνόρων τους με τη Λευκορωσία. Η Ουγγαρία είχε τοποθετήσει έναν τέτοιο φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η επιστολή αυτή αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ενός φράχτη μεταξύ της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, σημειώνοντας όμως ότι το έργο δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

«Δεν είμαι κατά. Όμως…»

Οι χώρες της ΕΕ έχουν «τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάζουν φράχτες» στα σύνορά τους δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, στην οποία απευθυνόταν η επιστολή των 12 χωρών με την οποία ζητούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τα έργα αυτά.

«Δεν είμαι κατά. Όμως, όσον αφορά το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι είναι περιορισμένοι, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή φραχτών, στη θέση άλλων πραγμάτων που είναι επίσης σημαντικά, αυτό είναι άλλο ζήτημα» πρόσθεσε η Γιόχανσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Η Επίτροπος έκρινε εξάλλου ότι «πραγματικά, δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε νέες προτάσεις», ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση εκείνες που αφορούν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη μεταρρύθμιση που προτείνει η Κομισιόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP.


 • Η δεκαετία του 1950 ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα.

Όχι ότι υπήρχαν και πολλές εύκολες. Η φτώχεια και ο συντηρητισμός, ανάγκαζαν πολλές γυναίκες να εγκαταλείπουν τα νεογέννητα παιδιά τους, είτε γιατί είχαν γεννηθεί εκτός γάμου, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τα ζήσουν.

 • Τότε αναβίωσε η μεσαιωνική πρακτική της βρεφοδόχου, για να μην παρατάνε τα ανεπιθύμητα βρέφη στα σκουπίδια, ή σε κάποια γωνιά του δρόμου. Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να

«Γεννημένος» σε βρεφοδόχο… Είναι ένα από τα διλήμματα της εποχής: οι βρεφοδόχοι λύνουν προβλήματα ή μήπως γεννούν άλλα; Η ανωνυμία τελικά, διευκολύνει τη γυναίκα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε πολύπλοκες καταστάσεις ή μήπως επιβαρύνει το παιδί;

 • Είναι ένα από τα διλήμματα της εποχής: οι βρεφοδόχοι λύνουν προβλήματα ή μήπως γεννούν άλλου είδους προβλήματα; Η ανωνυμία, δηλαδή, στην εγκατάλειψη ενός βρέφους, τελικά, διευκολύνει τη γυναίκα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε πολύπλοκες καταστάσεις ή μήπως επιβαρύνει το μωρό με βαριές ψυχολογικές σκιές, που θα το ακολουθούν σε όλη την ενήλικη διαδρομή του;

Ο κόσμος, οι ειδικοί, οι χώρες, διχάζονται και, πάντως, έχει διαπιστωθεί, ότι υπέρ της διατήρησης των βρεφοδόχων είναι όσοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των εκτρώσεων… Η βρεφοδόχος, κατά τον ορισμό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας είναι «κιβώτιον ευμέγεθες δυνάμενον να χωρεί έως δύο βρέφη εξηπλωμένα.
 • Το τοιούτον εντοιχίζεται παρά την εξώθυραν των βρεφοκομείων, προς τον σκοπόν να εκτίθενται εν αυτώ κρυφά τα δι’ ένα οιονδήποτε λόγον απορριπτόμενα ή εγκαταλειπόμενα νεογνά ή βρέφη. Ως δε ήθελεν αποτεθεί εκεί το παιδίον, αυτόματος ηλεκτρικός κώδων αγγέλλει την πράξιν ταύτην της εγκαταλείψεως».
Ένα τέτοιο «κιβώτιον» είχα δει στις ημερήσιες εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολικών μου χρόνων, στο Βρεφοκομείο της οδού Πειραιώς – και η φανταστική ανάπλαση της ιστορίας του εντυπώθηκε βαθιά στη μνήμη μου. Ως εκ τούτου θεωρούσα ότι οι βρεφοδόχοι (οι «τροχοί έκθετων μωρών» όπως λέγονταν τον 12ο αιώνα στην Ιταλία, όταν ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΙΙ έλαβε το… εκσυγχρονιστικό μέτρο του ξύλινου κυλίνδρου όπου εγκαταλείπονταν τα μωρά, για μην τα σκοτώνουν οι μανάδες τους) ήταν γνώρισμα άλλων εποχών, που έφυγαν μαζί με το παρελθόν.
 • Ξεγελάστηκα. Έντεκα ευρωπαϊκές χώρες (η Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και το Βέλγιο) εξακολουθούν να έχουν και στις μέρες μας βρεφοδόχους, συνήθως στις μάντρες νοσοκομείων. Σαφώς πιο εκσυγχρονισμένες – καθώς η θυρίδα ανοίγει σε μια θερμοκοιτίδα με θερμαινόμενο στρωματάκι, όπου ανιχνευτήρες αρχίζουν να χτυπούν συναγερμό 3’ μετά από την τοποθέτηση βρέφους, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στη μάνα να απομακρυνθεί αλλά και αρκετά σύντομα για να τύχει το νεογνό της φροντίδας των νοσηλευτριών – οι καταπακτές αυτές έρχονται από τα μεσαιωνικά χρόνια απευθείας στις μέρες μας.

Στη Γερμανία, όπου υπάρχουν κάπου 100 βρεφοδόχοι, οι μανάδες μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να αναζητήσουν τα παιδιά τους 8 εβδομάδες μετά από την εγκατάλειψη μέσω ταυτοποίησης DNA, ενώ τα περισσότερα «μωρά της καταπακτής» είναι «24-40 ωρών» (Monde). Στην Ουγγαρία ωστόσο, οι έρευνες έδειξαν ότι τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπονται από άντρες -πατεράδες, πατριούς ή μαστροπούς- συχνά χωρίς τη συγκατάθεση των μανάδων τους…

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από καταγγελία των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία η συγκεκριμένη διαδικασία εγκατάλειψης βρέφους δεν επιτρέπει στο παιδί να αναζητήσει τις ρίζες του – ένα θεμελιώδες δικαίωμα κατοχυρωμένο από τη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού.

 • Η γερμανική κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει αυτό το λεπτό ζήτημα, πρόσφατα κατέθεσε ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει «ανώνυμα», να δώσει το παιδί της για υιοθεσία και τα στοιχεία της να μείνουν απρόσιτα για 16 χρόνια. Τον 17ο χρόνο, αν το παιδί θέλει να μάθει το όνομα της βιολογικής του μάνας, θα μπορεί να το μάθει.

«Το νομοσχέδιο συνδυάζει όλες τις ανάγκες και σε τρία χρόνια, θα αξιολογηθεί αν χρειάζεται να παραμείνουν ή θα πρέπει να καταργηθούν οι βρεφοδόχοι», υποστήριξαν βουλευτές του κυβερνώντος CDU. Οι οπαδοί των βρεφοδόχων, που εφάπτονται συνήθως θρησκευτικών ή παραθρησκευτικών οργανώσεων, υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ενός «ανώνυμου καταφυγίου» επιτρέπει στα μωρά να γεννηθούν.

Όμως στη Γερμανία, όπου ακριβώς υπάρχουν πολλές βρεφοδόχοι, στο διάστημα 1999-2012 βρέθηκαν 313 νεογέννητα νεκρά – σε άλση, κάδους ή αποχετεύσεις… Κατά τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών εξάλλου, αν ένα παιδί παρανόμως στερηθεί εκείνων των στοιχείων που συγκροτούν την ταυτότητά του, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και προστασία, ώστε «η ταυτότητά του να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό».

 • Στην καταγγελία τους τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια στις 200 περίπου ευρωπαϊκές βρεφοδόχους εγκαταλείφθηκαν κάπου 400 μωρά από το 2000 – «και σήμερα, ακριβώς όπως στον Μεσαίωνα, άνθρωποι από διάφορες χώρες υποστηρίζουν ότι οι βρεφοδόχοι λειτούργησαν αποτρεπτικά στη βρεφοκτονία. Δεν υπάρχουν όμως αποδεικτικά στοιχεία επ΄ αυτού», επισημαίνει εκπρόσωπος του ΟΗΕ στον «Guardian» και παρατηρεί πως η Ευρώπη μοιάζει να ακολουθεί το θρησκευτικό κίνημα των ΗΠΑ, όπου μέσω του προγράμματος «Ασφαλές Καταφύγιο» άνοιξαν βρεφοδόχοι σε 50 Πολιτείες.

Κι ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Τσεχία (που από το 2005 άνοιξε 44 βρεφοδόχους) «να λάβει όλα τα κατάλληλη μέτρα ώστε να τερματιστεί σύντομα το σχετικό πρόγραμμα», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μίλησε για «συγκρουόμενα συμφέροντα. Και, τελικά, η ασφάλεια του παιδιού είναι μεγαλύτερης σημασίας από την επιθυμία του να μάθει τους βιολογικούς του γονείς», είπε σχετικά ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μ. Βέμπερ.

 • Φυσικά, η κατάργηση των βρεφοδόχων δεν λύνει το πρόβλημα – διότι, όπως αναρωτήθηκε Φινλανδή ευρωβουλευτίνα, «και τα παιδιά των λεσβιών που έλαβαν ανώνυμα σπέρμα από τις σχετικές «τράπεζες», πώς θα αναζητήσουν τις ρίζες τους»;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η βρεφοδόχος δεν είναι ένα τεράστιος αναχρονισμός, που έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί. Φαντασθείτε μόνο, να ξεκινούσατε τη ζωή σας μόνοι σε μια θυρίδα, εγκαταλελειμμένοι (και άρα προδομένοι) από τους γεννήτορές σας, με μια μόνο ταυτότητα προσδιοριστική της ύπαρξής σας, τη λέξη: “πρόβλημα”.

 Πηγή: Protagon.gr


 • Ελληνικό οικονομικό θαύμα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος (σύγχρονο) Ελληνικό οικονομικό θαύμα έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την εντυπωσιακό ρυθμό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μεταξύ του 1950 και του 1973, ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας κυμαινόταν γύρω στο 7%, όντας ο δεύτερος στον κόσμο, μετά από αυτόν της Ιαπωνίας.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1950, πολλές φορές ξεπερνώντας το 10% (η βιομηχανική παραγωγή αυξανόταν επίσης κατά 10% ετησίως, για πολλά χρόνια, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960). Ο όρος “θαύμα” όμως, χρησιμοποιείται σε σχετικά μικρό βαθμό, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Ο λόγος συνδέεται με την ίδια την ελληνική κοινωνία: η μεταπολεμική περίοδος, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ήταν μια εποχή βαθιών πολιτικών διχασμών, με αποκορύφωμα τη Χούντα των Συνταγματαρχών (1967 – 1974), και είναι δύσκολο για τους Έλληνες να εντοπίσουν “θετικές πτυχές” στη διάρκεια αυτής της εικοσιπενταετίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτή (τουλάχιστον στην αρχή) διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, με αποτέλεσμα να επιταθούν οι πολιτικοί διχασμοί.


ΚΒ: Το πρωι άκουσα ότι οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων είναι 30 δις πάνω. Επειδή πλέον θα χαζέψουμε τελείως, οι δικές σας αποταμιεύσεις πόσες είναι;


ΚΒ: Ανεμβολίαστοι στα γυμναστήρια ναι, στα γήπεδα όμως, όχι. Στα θέατρα και στους κινηματογράφους, ναι. Καφέ, μπαρ, μπουζουκλερί, εστιατόρια, όχι. Τα κόλλησα στο ψυγείο, να τα εμπεδώσω, μη μπερδευτώ και βγω εκτεθειμένη.


 • Adele … η επιστροφή έξι χρόνια μετά!

Έξι χρόνια μετά το τελευταίο της άλμπουμ, η Αντέλ… «σπάει» τη σιωπή της και στις 15 Οκτωβρίου κυκλοφορεί νέο τραγούδι.

Καιρός ήταν !!!

Η Adele κυκλοφορεί νέο τραγούδι, ανέβασε το… teaser στο Instagram και ήδη έχει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια likes.

Το κομμάτι που θα κυκλοφορήσει, στις 15 Οκτωβρίου λέγεται “Easy On Me”.

Η καλλιτέχνης ανέβασε ένα μικρό βίντεο στον λογαριασμό της και το μόνο που χρειάστηκε να «πει» ήταν: “Easy On Me” – 15 Οκτωβρίου.

Στο βίντεο διακρίνεται η τραγουδίστρια μέσα σε ένα αυτοκίνητο, να βάζει μια κασέτα στο κασετόφωνο, να ελέγχει τον πίσω καθρέπτη, να ανεβάζει τον ήχο της μουσικής και κατόπιν να οδηγεί μέσα σε ένα όχημα γεμάτο από τα υπάρχοντά της.

Η Adele, κυκλοφόρησε το «25», το τελευταίο της άλμπουμ, τον Νοέμβριο του 2015.

Το άλμπουμ κατέκτησε την κορυφή των chart σε ολόκληρο τον κόσμο και τιμήθηκε με το βραβείο άλμπουμ της χρονιάς στα Γκράμι.

Τις τελευταίες ημέρες, οι θαυμαστές της έκαναν εικασίες στο διαδίκτυο σχετικά με το αν η 33χρονη επρόκειτο να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια, καθώς ο αριθμός “30” εμφανίστηκε μυστηριωδώς σε κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Adele αναφερόταν στην ηλικία της, όταν έδινε τίτλο στα τελευταία τρία της άλμπουμ, “19”, “21” και “25”.

Αναμένουμε!


Κ.Β: Απ’τις λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που αντί να τιμωρείται ο θύτης, τιμωρείται το θύμα. Αλλά τους “αρμόδιους” τους φυλάνε σεκιούριτι και μπάτσοι, δεν ένιωσαν ποτέ τον φόβο του ληστή. Αλλά ρε φίλε, θα μπορούσε να είναι η μάνα σας ή γιαγιά σας, τομάρια.


 • Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ορίζει ένα σάντουιτς ως «φαγητό που αποτελείται από δύο κομμάτια ψωμί με γέμιση μεταξύ τους, που τρώγεται σαν ένα ελαφρύ γεύμα». Φαίνεται σαν μια αρκετά απλή έννοια. Ποιος, όμως, είναι αυτός που είχε την αρχική ιδέα για αυτό το ελαφρύ γεύμα;

Αν και είναι βέβαιο ότι ο Κόμης του Σάντουιτς θα ήθελε να πιστωθεί την ανακάλυψη αυτή, η αληθινή ιστορία του σάντουιτς πηγαίνει πολύ πιο πίσω.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει για τον τέταρτο Κόμη του Σάντουιτς, αλλιώς γνωστό ως John Montagu. Στα τέλη της δεκαετίας του 1700, ο Γάλλος συγγραφέας Jean Pierre-Grosley εξιστόρησε τις παρατηρήσεις του στην αγγλική ζωή σε ένα βιβλίο που ονομάζεται Londres («Περιήγηση στο Λονδίνο»). Στο βιβλίο, λίγες γραμμές γράφτηκαν και συνέδεσαν για πάντα αυτή την πρωτοτυπία με τον Κόμη του Σάντουιτς:

«Ενας υπουργός του κράτους πέρασε 24 ώρες σε ένα χαρτοπαιχτικό τραπέζι. Ηταν δε τόσο απορροφημένος στο παιχνίδι, που κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ώρας, δεν είχε φάει τίποτα παρά μόνο ένα κομμάτι βόειου κρέατος, ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί, το οποίο έτρωγε χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει το παιχνίδι. Αυτό το νέο πιάτο έγινε μόδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Λονδίνο. Πήρε το όνομά του από το όνομα του υπουργού που το επινόησε».

Το 1773, η λέξη σάντουιτς είχε χρησιμοποιηθεί σε μια συνταγή, για πρώτη φορά, στο βιβλίο μαγειρικής Charlotte Mason.

Αν και ο Κόμης του Σάντουιτς (ή, προφανώς ο μάγειράς του) αξίζουν τα εύσημα για τη βοήθεια να αποκτήσει το σάντουιτς ένα όνομα και μια δημοτικότητα, οι παραλλαγές της έννοιας υπήρχαν για αιώνες. Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ακριβώς πότε ή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Τα σάντουιτς υπάρχουν σε ατελείωτες ποικιλίες, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο.