Kαλλιόπη Βαρδάκα: To καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (07.10.2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα 


Η Πιο Παράξενη Εκκλησία Της Ελλάδας: Κτίσμα Βυζαντινό Και Αρχαιοπρεπές Μαζί, Που Όμοιό Του Δεν Υπάρχει Πουθενά

 • Στη λίστα με τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου, άνετα μπορείς να τοποθετήσεις και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στον κάμπο της Αρχαίας Μαντίνειας. Είναι τόσο εντυπωσιακή που ακόμα και αν δεν την έχεις ακουστά, περνώντας τυχαία από την περιοχή είναι αδύνατο να μην σταματήσεις να την θαυμάσεις.

Στην καρδιά της αρκαδικής γης, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, δεσπόζει με την παρουσία του ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό παράδοξο. Είναι μία εκκλησία που στέκει επιβλητική ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ναών. Κτίσμα βυζαντινό και αρχαιοπρεπές μαζί, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Άλλοι την ονομάζουν «ακαθόριστο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα», άλλοι «έκτρωμα» και άλλοι «θαύμα του αιώνα». Τελικά, τι ακριβώς είναι ο ιερός ναός της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας;
*
 • Το σχέδιο της Αγίας Φωτεινής είναι κράμα διαφορετικών ρυθμών, που προέρχονται από την ελληνική λαογραφική παράδοση και την κλασική αρχαιότητα, όπως επίσης από την Αίγυπτο και το Βυζάντιο.
Το επίτευγμα του αρχιτέκτονα είναι ότι κατόρθωσε να κάνει έναν πολύ ιδιαίτερο συγκερασμό ανόμοιων στοιχείων. Ο επισκέπτης αναρωτιέται πώς γίνεται να συνδυάζονται με έναν μοναδικό τρόπο ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αρχαίους μύθους και χριστιανικές ιστορίες, εσωτερικές καμάρες, κίονες και αετώματα, το κλασικό οκταγωνικό βυζαντινό σχέδιο μαζί με στοιχεία από τα ντόπια φτωχά καλύβια.

****

Κ.Β: Αποφυλακίστηκε ο Μένιος Φουρθιώτης. Με δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα, ο Φουρθιώτης της πατρίδος μου, έφτασε η ώρα του να ξαναντικρύσει τον γαλανό ουρανό !!! Αχχχ, κοντοζυγώνει κι η ώρα του Λιγνάδη μας! Φάγαμε το γάιδαρο! Είναι εξοργιστικό, πάντως … Πραγματικά, πρέπει όλα να σαρωθούν σε αυτή τη χώρα και να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία μάλλον γέννησε και τη δικαιοσύνη που δεν υπάρχει!

***

Tα “υπόγεια μανιτάρια”, οι “τρούφες”

Αν ο κόσμος των μανιταριών θεωρείται συναρπαστικός, τότε τα “υπόγεια μανιτάρια” , οι “τρούφες” δηλαδή, καλύπτονται από γενικότερη άγνοια και μυστήριο. Επίσης, οι τρούφες είναι δυσεύρετες αφού μόνον με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών μπορούν να εντοπισθούν. Τα υπόλοιπα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της τρούφας είναι η ιδιάζουσα γεύση και μορφή, καθώς και η τιμή απόκτησής της αφού, ιδιαίτερα κάποια είδη, θεωρούνται από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα προΪόντα που παράγει η γη.

Το “κυνήγι της τρούφας”, επομένως είναι μια διαδικασία με μεγάλο ενδιαφέρον.

 • Ένα κυνήγι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στα βουνά της ελληνικής επικράτειας: το κυνήγι τρούφας, που από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα, καθώς ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό αυτών των άτυπων «κυνηγών» στους δυο με τρεις χιλιάδες.

Aκούγεται παράξενο, αλλά δεν είναι αν σκεφτούμε ότι η τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να αγγίξει έως και τις 3.000 ευρώ το κιλό, ενώ στην αμερικανική αγορά μπορεί να πουληθεί ακόμη πιο ακριβά.

Η εύρεση της τρούφας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. «Δεξί χέρι» του ανθρώπου που αναζητά αυτό τον πολύτιμο μύκητα, είναι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα λεγόμενα «τρουφόσκυλα». Το κόστος αυτών των σκύλων ξεκινά περίπου από τα 1.000, ενώ παλαιότερα η τιμή τους έφτανε στα 6.000 Ευρώ.

 • Οι ράτσες που προτιμούνται είναι τα Λαμπραντόρ, τα Γκριφόν, τα Επανιέλ Μπρετόν, τα Αγγλικά Πόιντερ και η ιταλική ράτσα Lagotto. Τα εμπορεύσιμα είδη τρούφας είναι έξι και ευδοκιμούν σε μέρη που υπάρχουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές οξιές σε χώμα αλκαλικό και όχι όξινο. Βρίσκονται σε βάθος 8 έως 15 εκατοστών και συμβιώνουν με τις ρίζες δένδρων ή θάμνων. Είναι στρογγυλά και το μέγεθος κυμαίνεται από 2 έως 7 εκατοστά.

Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να βρεθεί έστω και ένα μικρό κομμάτι τρούφας, κάτι που αποθαρρύνει τους νέους τρουφοκυνηγούς, αφού κινδυνεύουν να χάσουν την επένδυση στην απόκτηση ειδικού σκυλιού. Υπάρχει όμως και ανταγωνισμός από κυνηγούς στη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Κίνα, που μπαίνοντας δυναμικά στο εμπόριο έχουν ρίξει τις τιμές. Όμως αντί να πάρει κάποιος τα … βουνά, μπορεί να καλλιεργήσει τρούφα δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον με τη φύτευση δέντρων.

 • Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σεργιανίδης, παραγωγός τρούφας, «χρειάζονται τουλάχιστον 12 χρόνια για να πάρεις τρούφα από δένδρο που ο ίδιος έχεις φυτέψει. Εάν υπάρχει πιο νωρίς απαγορεύεται να τη βγάλουμε». Επίσης, ο κ. Σεργιανίδης υπογραμμίζει ότι «συμφέρει να βάλει κάποιος δένδρα εάν δεν θέλει να πάρει άμεσα χρήματα αλλά μετά από κάποια χρόνια να έχει ένα εισόδημα». Συμπληρώνει πάντως ότι ένας παραγωγός τρούφας θα κάνει τη διαφορά, μόνο μέσω της τυποποίησης.

K.B: Καλά, μην ενθουσιάζεστε κιόλας!!

 • Δεν διέγραψαν τον Μπογδάνο επειδή διαφωνούν με αυτά που λέει, αλλά επειδή τα λέει πολύ φωναχτά ….

 • Γεμίσαμε αγενείς που νομίζουν ότι είναι ειλικρινείς

Έχω κουραστεί να βλέπω (και να ακούω κυρίως) ανθρώπους να προσβάλλουν, να μειώνουν και να φέρνουν σε δύσκολη θέση φίλους, συγγενείς και γνωστούς τους, επειδή όπως δηλώνουν οι ίδιοι είναι πολύ ειλικρινείς..

Και το κακό είναι πως το δηλώνουν με υπερηφάνεια! «Έτσι είμαι εγώ! Ειλικρινής! Λέω την αλήθεια κι ας πονάει!», σου δηλώνουν τόσο σίγουροι και περήφανοι για τον εαυτό τους.

Επίσης έχω κουραστεί να διαβάζω άρθρα τα οποία προτρέπουν αυτού του είδους την ειλικρίνεια και σου λένε πως έτσι θα κρατήσεις δίπλα σου μόνο όσους αξίζουν πραγματικά.

Εγώ θα ήθελα να τονίσω κάτι. Σταματήστε να μπερδεύετε την ειλικρίνεια με την αγένεια. Εσείς όλοι οι σύμμαχοι της ειλικρίνειας, να γνωρίζετε πως όσο πιο ειλικρινείς είστε, τόσο πιο αγενείς γίνεστε.

 • Ο ειλικρινής-αγενής φίλος σου είναι πάντα έτοιμος να πει τη γνώμη του για όλα χωρίς να ερωτηθεί προηγουμένως σίγουρος πως κάνει κάποιο κατόρθωμα εκείνη τη στιγμή. Αν δεν σε ρωτήσω αγαπημένη μου φίλη αν σου αρέσουν τα παπούτσια που φοράω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μου πεις από μόνη σου:

«Μα καλά τι χάλια παπούτσια φοράς; Τι σκεφτόσουν όταν τα αγόραζες;». Προφανώς για να τα φοράω μου αρέσουν. Προφανώς και πληγώνομαι από τα λόγια σου. Προφανώς και τα τόσο αληθινά και μέσα από την ψυχή σου λόγια σου δεν με βοηθάνε σε κάτι. Αλλά ξέρεις κάτι;

Και να σε ρωτούσα αν σου αρέσουν θα μπορούσες με πολλούς τρόπους να μου πεις όχι και να είσαι πολύ ευγενική. «Νομίζω πως αυτά που φορούσες εχθές σου πηγαίνουν καλύτερα!». Έτσι μάλιστα.

Το αστείο είναι πως ο ειλικρινής-αγενής θεωρεί πως τα λόγια του ότι κι αν αφορούν είναι σε θέση να σώσουν την ανθρωπότητα. Λάθος! Το ειλικρινές αλλά αρνητικό σχόλιο για τα μαλλιά της φίλης σου μόλις βγήκε από το κομμωτήριο μπορεί μόνο να την πληγώσει, εφόσον η αλλαγή έγινε.

Ο μόνος λόγος λοιπόν που είσαι δικαιολογημένος-η να βάλεις σε λειτουργία τα αληθινά και σκληρά σου λόγια είναι μόνο όταν δικός σου άνθρωπος κινδυνεύει πραγματικά. Εκεί ναι, μπορείς να τον/την ταρακουνήσεις.

Όσοι επιλέγουν και απομακρύνονται από όλους αυτούς που με την τόσο αφιλτράριστη ειλικρίνειά τους πληγώνουν, δεν είναι επειδή δεν έχουν τη δύναμη να αντέξουν τα σκληρά τους λόγια, αλλά επειδή επιλέγουν δίπλα τους ανθρώπους που ξέρουν να λένε τις μεγαλύτερες αλήθειες με τον πιο όμορφο και κομψό τρόπο.

Ας μην ξεχνάμε πως η ειλικρίνεια αποτελεί χάρισμα, αρκεί να συνοδεύεται πάντα από ευγένεια και να έχει σκοπό.

https://filoitexnisfilosofias.com


Στην Ινδία καθημερινά, τα παιδιά μαζεύονται κάτω από μία γέφυρα, για ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης.

Αυτό είναι το άτυπο σχολείο, μαζί και ο αγαπημένος τους δάσκαλος.

Γιατί, η αληθινή παιδεία δεν είναι εκπαίδευση και δεν προϋποθέτει χρήμα και τεχνολογία!


 • Έρχεται ένας κακός νόμος

Η επίσημη ενημέρωση στην Ελλάδα έχει περάσει από χίλια κύματα και τώρα ετοιμάζεται για το rogue wave που θα την αλλάξει οριστικά.

Η αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που η κυβέρνηση αλλάζει, δημιουργεί δύο συνθήκες: Καταρχάς, διαιωνίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατά δεύτερον, ποινικοποιεί οποιαδήποτε εκπεφρασμένη αμφισβήτηση, ακόμα και της κυβερνητικής πολιτικής.

Καλά θα πει κάποιος, «τα κάνει αυτά μια φιλελεύθερη κυβέρνηση;». Ναι, τα κάνει και τα διατυπώνει ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή».

Οι λέξεις από μόνες τους μοιάζουν καλοπροαίρετες, ειδικά σε μια περίοδο που η ψευδολογία έως μπουρδολογία για τα εμβόλια και το «πόσο επικίνδυνα είναι» έχει περάσει το κατώφλι της Βουλής και, τηρουμένων των εξουσιαστικών αναλογιών, ακόμα και κυβερνητικοί υπουργοί, νυν ή τέως, θα την εναγκαλίζονταν για ψηφοθηρικούς και άλλους λόγους, σε διαφορετική πολιτική περίσταση.

Οι λέξεις όμως δεν είναι ουδέτερες, ούτε οι προθέσεις. Επίσης, η πανδημία θα περάσει ή τουλάχιστον, θα καταλαγιάσει και οι κακόβουλοι επενδυτές στα πιο ποταπά και αντιεπιστημονικά αισθήματα του κοινού θα υποχωρήσουν ή θα γίνουν βουλευτές και υπουργοί…

H αμφισβήτηση, τεκμηριωμένη, οριοθετημένη, η κριτική στην εξουσία ακόμα και σε κάποιες εκδοχές της «ακραία», είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ελευθερίας του Τύπου.

Αυτή την ελευθερία η κυβέρνηση ουδόλως τη σέβεται. Εκτός από τον επικίνδυνο νόμο που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, παράλληλα το ΑΠΕ γίνεται και διοικητικά υποχείριο της εξουσίας. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο διαχρονικά μίλαγε την «κυβερνητική φωνή», απλά, υπήρχαν κάποιες νομικές αναστολές και διοικητικές δικλείδες που λειτουργούσαν ως αντίβαρο. Τώρα, εξαφανίζονται δια νόμου.

Η φαινομενική «μάχη ενάντια στα fake news» είναι μια σκιαμαχία. Τα γραφεία Τύπου, κυρίως της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συχνά, μπερδεύουν την ψευδή είδηση και τους σκοπούς της με την προπαγάνδα. Ειδικά το γραφείο Τύπου της ΝΔ έχει συλληφθεί άπειρες φορές να διαδίδει ανακρίβειες ή να διαψεύδει γεγονότα που είναι δεδομένα, διασταυρωμένα και συμβαίνοντα, με επιτηδεύματα που δεν ξεπερνάνε το συνδικαλιστικό δεύτερο έτος πανεπιστημιακής σχολής.

Από εκεί όμως, μέχρι την οριζόντια ποινικοποίηση κάθε αμφισβήτησης, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Μεσολαβεί η ιδεολογική έρημος του «όλα ίδια είναι» και των ίσων αποστάσεων. Ίσες αποστάσεις από τη επικίνδυνη διάδοση για το «μπόλι» και τους «θανάτους που μας κρύβουν», αλλά και από την κριτική στον υπουργό, ο οποίος έχει πιαστεί να διαδίδει δημόσια ανακριβή ποσοστά για την πορεία εμβολιασμού.

Πώς να το κάνουμε, υπάρχει απόσταση από το ειλικρινές λάθος, ακόμα και την τυχαία ανακρίβεια που ανακαλείται, μέχρι τη συνεχή επιτηδευμένη και κακόβουλη ψευδολογία. Η επαγγελματική δημοσιογραφία θεωρητικά, μπορεί να τα ξεχωρίσει, όπως και μια πιο επισταμένη και επιλεκτική ανάγνωση από το κοινό. Πράγματα δηλαδή που δεν επιβάλλονται δια νόμου.

Αυτή η πρακτική δεν είναι απλά «ορμπανική», ούτε συναντάται μόνο στην ακροδεξιά κυβέρνηση-συνομιλήτρια της ΕΕ. Εξελίσσεται σε γενικό κανόνα, γιατί η εξουσία που αισθάνεται ότι κινδυνεύει, αξιοποιεί πάντα δύο παράγοντες: την πρόθυμη ακροδεξιά σε αντιλήψεις και χέρια και την έκτακτη συνθήκη, την οποία διαιωνίζει…

https://typos-i.gr/article/erxetai-enas-kakos-nomos


 • Οκτώβριος, ο μήνας αφύπνισης κατά του καρκίνου του μαστού
Breast Cancer Awareness Mounth, είναι μια ετήσια διεθνής εκστρατεία για την υγεία, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο από μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις του κόσμου, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού, γυναικών και ανδρών, για τον Καρκίνο του Μαστού και την αρωγή στην έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του.
.

Η παγκόσμια αυτή εκστρατεία προσφέρει επίσης πληροφόρηση στον κόσμο για την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και υποστήριξησε γυναίκες που έχουν πληγεί από τον καρκίνο του μαστού.


 • Ανακάλυψαν το αρχαιότερο ζευγάρι ξύλινων σκι
Ερευνητές αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν χωμένο στους πάγους ενός βουνού και το δεύτερο ξύλινο πέδιλο σκι ηλικίας τουλάχιστον 1.300 ετών, μετά το πρώτο που είχαν βρει το 2014. Συμπλήρωσαν έτσι το αρχαιότερο στον κόσμο και πιο καλοδιατηρημένο ζευγάρι σκι.
..

Το δεύτερο πέδιλο, που έχει μήκος 187 εκατοστών και πλάτος 17 εκατοστών, δεν είναι πανομοιότυπο με το πρώτο, καθώς είναι 17 εκατοστά μακρύτερο και δύο εκατοστά πλατύτερο. Βρέθηκε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από εκεί που είχε ανακαλυφθεί το πρώτο προ επταετίας.

 • Η ανακάλυψη του στο όρος Ντιγκερβάρντεν, στο εθνικό πάρκο Ραινχάιμεν στο Νόρντμπεργκ, μια περιοχή πλούσια σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στο παρελθόν, κατέστη εφικτή χάρη στο λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Απομεινάρια από πέδιλα σκι και βραχογραφίες παρέχουν ενδείξεις ότι σκι χρησιμοποιούνταν ήδη πριν 8.000 χρόνια, σύμφωνα με το «Science» και τη «Daily Mail», αλλά πότε έως τώρα δεν είχε βρεθεί ένα σχεδόν άθικτο ζεύγος.

Εκτιμάται ότι τα προϊστορικά σκι χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις τον χειμώνα και έφεραν ίχνη συχνών επισκευών, που σημαίνει ότι μάλλον θεωρούνταν πολύτιμα για να αντικαθίστανται με το παραμικρό. Κάθε ένα από τα χειροποίητα πέδιλα που βρέθηκαν, διέθετε μια τρύπα από όπου ήταν περασμένο ένα δερμάτινο λουρί.

Ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη στον ιδιοκτήτη των σκι. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι είχε βγει για κυνήγι και τα έχασε μέσα σε μια χιονοθύελλα ή κάποιο ατύχημα τον τραυμάτισε τόσο που δεν μπορούσε να επιστρέψει πίσω. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο σκελετός του κάτω από τους πάγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Andreas Christoffer Nilsson/ secretsoftheice.com