Καλλιόπη Βαρδάκα: Το δευτεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (22 Νοεμβρίου 2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα

Οταν ένας δάσκαλος είναι δίπλα στον μαθητή και στην ασθένεια…Να τον βοηθά με τα μαθήματα…Να μη μείνει πίσω…Να μη νιώθει μόνος • !! Αρνητές απογραφής βρε σεις… Εχουν ΑΜΚΑ, χρεωστικές, πιστωτικές, κάρτες βενζίνης, ένσημα, ΑΦΜ, email, κοινωνικά δίκτυα, web banking, δίπλωμα οδήγησης, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά & πλατφόρμες κάθε είδους, κινητά, συνδρομητική τηλεόραση, προηγμένη τεχνολογία που ξέρει και την τρύπα στη κάλτσα που φοράς, αλλά δεν απογράφονται για να μην τους βάλουν μπαρκόουντ οι αντίχριστοι.
 • Guardian: Η Αυστρία ετοιμάζεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους πλην αυτών που έχουν ιατρικούς λόγους εξαίρεσης. Πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση στους αρνητές. Ερχεται..
 • Εν τω μεταξύ, σε γενικές γραμμές η ζωή του ανθρώπου σημειώνει τεράστια βήματα εξέλιξης … σε εφιάλτη
 • Αντισυνταγματικό το πλαφόν των 4.608 ευρώ για τις συντάξεις των δικαστών αποφάνθηκε αμετάκλητα το Μισθοδικείο στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση οδηγεί σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, κυρίως των παλιών συνταξιούχων, αλλά και αναδρομικά.
  ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ
 • Φοβερή η φώτο που ο Μπακογιάννης στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλοι από κάτω στολίζουν τον Μπακογιάννη.
 • Είναι πάνω από 30 τα δέντρα. “Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, που ήρθε από το Καρπενήσι, έχει ύψος 19 μέτρα και στολίστηκε με 60.000 λαμπάκια […] ενώ συνολικά πάνω από 30 χριστουγεννιάτικα δέντρα θα δώσουν εορταστικό χρώμα στις γειτονιές της Αθήνας.”
 • Έκοψε 20 μέτρα έλατο για να βγει φωτό την ώρα που το στολίζει στην Αθήνα.

 • Οι κατά τα άλλα πράσινες ανησυχίες του Δημάρχου σε μία χρονιά που η χώρα έχει χάσει πάνω από 1,5 εκατομύρια στρέμματα δασών υποχωρούν μπροστά στην προσωπική ματαιοδοξία και την πολιτική ψηφοθηρία.

Πρετεντέρης@tovimagr κανείς δεν απειλεί την ελευθερία του Τύπου σήμερα στην Ελλάδα. Κι αυτό επειδή όταν απειλήθηκε πραγματικά η ελευθερία του Τύπου (την περίοδο 2011-2019) η απειλή αντιμετωπίστηκε επιτυχώς κι αυτό αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας.


 • Μου έχει λείψει ένα γλέντι μέχρι το πρωί….Αυτή η μουγγαμάρα που έχουν αποκτήσει ξαφνικά τα σπίτια μας με θλίβει πολύ….
 • Η ξεφτίλα  των ανθρώπων κάθε μέρα γίνεται μεγαλύτερη. Τι πάει να πει “οχι οι Delivery”; Βρε σιχαματα, όταν τρώτε και πίνετε το καφέ σας με βροχές, κρύο και χιόνια είναι καλοί;  Είναι μέσα στο κίνδυνο συνέχεια, χάνουν τις ζωές τους κάποιοι και εσείς κοιτάτε το ασανσέρ; Ξεφτίλες..
 • Πόσο ξεφτίλα είναι να μπαίνουν αστυνομικοί για έλεγχο στην εστίαση να γίνονται όλα τυπικά και όταν έρχονται ως πελάτες να πουλάνε υφάκι στους εργαζόμενους που τους κάνουν έλεγχο;
 • Ο ένας… έκλεισα Δανία για Χριστούγεννα, ο άλλος… Βιέννη, εγώ έκλεισα τον θερμοσίφωνα γιατί άναψα τα φωτάκια από το δέντρο μην καίνε κι όλα μαζί.
 • Εν τω μεταξύ δουλεύουμε απ’ ότι φαίνεται κυρίως, για να πληρώνουμε το σουπερμάρκετ και την ΔΕΗ …
 • Το νέο μέλος της επιτροπής ειδικών Covid.
  Αυτή η χώρα είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα σε ολόκληρο το Σύμπαν!

 • Τα εμβόλια αποδείχθηκαν τελικά λιγότερο αποτελεσματικά;
Όχι. Ίσα-ίσα. Καθώς περνάει ο χρόνος τα εμβόλια αποδεικνύονται από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια έναντι ιών του αναπνευστικού που έχουμε δει ποτέ.
 • Να το ξαναπούμε: Τα συγκεκριμένα εμβόλια έγιναν για να μας προστατεύουν από την πιθανότητα βαριάς νοσηλείας, όταν θα κολλουσαμε τον ιό. Όχι από το να κολλήσουμε τον ιό.
Και ως προς αυτό, δηλαδή την πιθανότητα αποφυγής εισόδου σε ΜΕΘ μετά από μόλυνση η αποτελεσματικότητα τους είναι και παραμένει με ιστορικά στανταρντς για την μεγάλη πλειοψηφία  των εμβολιασμένων εξαιρετική (να θυμηθούμε εδώ ότι ο πήχης επιδιωκόμενης προστασιας απο πιθανότητα βαριάς νοσηλειας κατά τον σχεδιασμο τους ήταν στο να ειναι πάνω απο 50-60%. Οπως πχ με τα εμβόλια της γρίπης.
 • Άσε που μετα είδαμε τα πρωτοφανή >95% ποσοστα των δοκιμών και βάλαμε τον πήχη προσδοκιών στο απόλυτο ταβάνι. Και πανω στην ευφορία των εκπληκτικών αυτών ποσοστών αρχίσαμε να φανταζόμαστε οτι τα εμβόλια αυτά μπορούν να κάνουν και πράγματα για τα οποία ΔΕΝ ειναι σχεδιασμένα.
Οπως το να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να μολυνθούμε καν με τον ιο. Το οποίο και αυτό τυχαίνει να το κάνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια αλλά η συγκεκριμένη bonus *προστασία από μόλυνση* κρατάει λίγο και μετά από λίγους μήνες φθινει καθώς φυσιολογικά φθίνουν και τα αντισώματα μας. Αλλά η πρωταρχική τους *προστασία από βαριά νοσηλεια* είναι πολύ ισχυρή και φθινει πολύ πολύ λιγότερο με τον χρόνο.
Και αν είναι έτσι τότε γιατί βλεπουμε τις ΜΕΘ μας να ξανά πνίγονται; Γιατί:
1. Δεν εχουμε εμβολιαστεί όλοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι (ειδικά όλοι οι άνω των 60) πληρως (και με αναμνηστική δόση) δεν θα πνιγόταν καμμια ΜΕΘ.
2. Η μέση προστασία των διπλοεμβολιασμενων από πιθανή εισαγωγή σε ΜΕΘ μετά από μόλυνση ενώ παραμένει εξαιρετική δεν ειναι απόλυτη. Δηλαδή δεν ειναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι ένα μειοψηφικό ποσοστό διπλόεμβολιασμένων παραμένουν ευάλωτοι ως προς αυτο. Ποσο ειναι το ποσοστό αυτο; Σχεδόν μηδενικό για τους νεότερους (πχ κάτω των 40) και σταδιακά μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει η ηλικία και η ευπάθεια.
 • Αυτά τα σχετικά μικρά παράθυρα πληθυσμών που παραμένουν ευάλωτοι σε βαριά νοσηλεία μετά απο μόλυνση ειναι αρκετά ώστε να γονατίσουν συστήματα υγείας ακόμη και καθολικά εμβολιασμένων κοινωνιών όταν χτυπιούνται απο τόσο τεράστια επιδημιολογικά κύματα του ιού (που μολύνουν ταυτόχρονα τεράστια κομμάτια του πληθυσμού).
Το κακό ειναι οτι δεν ξέρουμε ποιοι ειναι αυτοί (οι σχετικά λίγοι σε κάθε γκρουπ που ομως αθροιστικά μπορεί να γίνονται πολλοι αν μολυνθούν ταυτόχρονα για τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας μας) που παραμένουν ευάλωτοι ως προς πιθανή βαριά νοσηλεία μετά απο επικείμενη μόλυνση. Ίσως είμαστε εμεις αυτοί. Για αυτό χωρίς σκέψη κάνουμε γρήγορα την αναμνηστική δόση και ξανάπεριορίζουμε παρα πολύ την συγκεκριμένη πιθανότητα. Για το μετά θα δούμε (ποιοι, αν και καθε ποτε θα χρειάζονται περιοδικά μπουστ).
3. Βιαστήκαμε να λήξουμε την πανδημία. Το εμβόλιο είναι πραγματι το πιο σημαντικό εργαλείο που θα μας βγάλει απο την πανδημία αλλά οσο δεν είναι καθολικός και πλήρης ο πληθυσμιακός εμβολιασμός χρειαζόμαστε για την ώρα και αλλά εργαλεία για να ελέγξουμε την ένταση των τεράστιων επιδημιολογικών κυμάτων που δημιουργεί αυτός ο υπερμεταδοτικος ιος (ενας απο τους πιο μεταδοτικούς ιούς που έχει συναντήσει το είδος μας στη σύγχρονη ιστορία του).
 • Τα τεραστια κύματα που δημιουργεί ο ιος εκμεταλλεύονται ακομη και τις μικρές τρύπες που αφήνει ο διπλοεμβολιασμός και απειλουν με συστημική κατάρρευση. Και τα εργαλεία αυτά που χρειάζονται για να μετριάσουμε την ένταση των κυμάτων τα έχουμε (μάσκες, τεστ, εξαερισμοί) αλλά επιλέγουμε να μην τα κάνουμε επαρκώς. Γιατί κουραστήκαμε και θελουμε την μαγική λύση. Αλλα οι πανδημίες είναι σύνθετο πρόβλημα. Και ενώ πάντα περνάνε πάντα η προσαρμογή στην προηγούμενη ισορροπία έχει ουρά.
Τα πιο δύσκολα ειναι πίσω μας. Πλεον υπάρχουν λύσεις και εργαλεία που μας βγάζουν συνολικά σε μια πιο ομαλή συνύπαρξη με τον ιο. Αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που τα κενά εμβολιασμού παραμένουν μεγάλα, πρέπει όλοι να κρατάμε τις ασπίδες μας όρθιες μέχρι να βγούμε από τις μεγάλες αναταράξεις, να κάμψουμε την ένταση του κύματος και να σπάσει ο κύκλος των πολλών τραγικών καθημερινών απωλειών.
Yiannis Prassas


Αυτή εδώ είναι βουλευτής. Η φωτό του Μητσοτάκη που ανέβηκε νωρίς το πρωί από γνωστό ακάου είναι απ το 2019 κι έγινε αφορμή να γελάμε όλη μέρα. Η βουλευτής δεν έχει πάρει όμως χαμπάρι και ξεφτιλίζεται ακόμα. Φταίω εγώ να ρωτήσω #τι_ψηφισατε_βρε;


 • Έχουμε περίπου 130 σταθμούς διοδίων! Το πλιάτσικο της χώρας καλά κρατεί!