Καλλιόπη Βαρδάκα: Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Τρίτη 25 Maίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ (και) ΓΙΑ ΣΑΣ ίσως τα βρείτε ενδιαφέροντα

Ο Jeremy Sturdivant δέχθηκε το 2010 ως αντάλλαγμα για δύο πίτσες 10.000 bitcoin που σήμερα αξίζουν πάνω από 310 εκατ. ευρώ – Ωστόσο αν και θα μπορούσε να είναι ζάμπλουτος, δεν κατάλαβε την αξία που θα είχαν στο μέλλον.

 

 • Το 2010 κέρδισε 10.000 Βitcoin με αντάλλαγμα δύο πίτσες. Κι ενώ σήμερα θα μπορούσε να είναι πάμπλουτος, τελικά δεν τα κατάφερε, γιατί δεν προέβλεψε την αξία που θα είχαν στο μέλλον. Ωστόσο δεν το μετανιώνει, γιατί δηλώνει μέρος της ιστορίας του κρυπτονομίσματος, όταν ξεκίνησε.

Ο λόγος για τον Jeremy Sturdivant, που στα 19 του χρόνια έκανε μία πρωτότυπη συμφωνία, που χωρίς να το γνωρίζει, θα μπορούσε να τον έχει κάνει πάμπλουτο. Ο 19χρονος μετείχε στο φόρουμ Bitcointalk, απαντώντας σε ένα μήνυμα από τον διάσημο πλέον Laszlo Hanyecz, που για πολλούς φέρεται ως ο πατέρας του κρυπτονομίσματος.

 • Ο πεινασμένος Laszlo είχε γράψει ότι θα πλήρωνε για μερικές πίτσες 10.000 Bitcoin. Ειδικότερα, είχε ζητήσει δύο μεγάλες πίτσες, για να του μείνουν και την επόμενη ημέρα, ενώ ανέφερε και τις προτιμήσεις του σε υλικά, ζητώντας κρεμμύδια, πιπεριές, λουκάνικο, μανιτάρια, ντομάτες και πεπερόνι. «Αν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε με και μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία», έγραψε.

Το 2010 τα 10.000 Bitcoin άξιζαν 35 ευρώ

 • Ο Sturdivant έκλεισε τη συμφωνία και παρήγγειλε δύο τεράστιες πίτσες, παίρνοντας τα 10.000 Bitcoin. Τότε, η αξία τους ήταν περίπου 35 ευρώ. Ωστόσο αν τα κρατούσε,θα ήταν πάμπλουτος, αφού σήμερα αποτιμούνται σε πάνω από 310 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μια περιουσία που θα του εξασφάλιζε ιδιωτικά νησιά, υπερπολυτελή οικία και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Ωστόσο ο 19χρονος δεν τα αποθήκευσε. Σήμερα, παραδέχεται ότι το μετάνιωσε.
Η μη αποθήκευση του Bitcoin ήταν «σίγουρα» μια μεγάλη λύπη, αλλά λέει ότι εκείνη τη στιγμή απλά «διευκόλυνε μια αγορά». Τα κρυπτονομίσματα ξοδεύτηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα έξοδα ταξιδιού του στις ΗΠΑ, με την φίλη του. «Αν το αντιμετώπιζα ως επένδυση, θα μπορούσα να τα κρατήσω λίγο περισσότερο», δήλωσε στο Telegraph. Όσο για τη θρυλική συμφωνία, λέει ότι τότε ήταν δίκαιη και για τα δύο μέρη, αλλά και χαμηλού κινδύνου.

 • «Δεν είχα ιδέα για το πόσο τεράστιο θα γίνει»

«Δεν θεώρησα ότι το Bitcoin θα καταρρεύσει πλήρως, ωστόσο δεν είχα ιδέα για το πόσο τεράστιο θα γίνει», λέει, εξηγώντας ότι ουδέποτε περίμενε ότι το ποσό που έλαβε τότε θα μπορούσε σήμερα να τον καταστήσει ιδιοκτήτη ακινήτων. Ωστόσο η συμφωνία έγινε σε μία περίοδο που το κρυπτονόμισμα είχε μόλις ξεκινήσει.

 • «Παρόλο που δεν μπορώ να διεκδικήσω μέρος από την επιτυχία του Bitcoin, είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα ρόλο σε κάτι τόσο ενδιαφέρον, που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο τόσο γρήγορα», δηλώνει. Έντεκα χρόνια μετά, το βλέπει αισιόδοξα. «Δεν το μετανιώνω, θεωρώ φανταστικό που έγινα μέρος της πρώιμης ιστορίας του Bitcoin με αυτόν τον τρόπο», λέει.

Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς καταχώριση στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (WIPO), οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) για το «Ούζο» και το «Τσίπουρο/Τσικουδιά».
Η έγκριση επετεύχθη, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Τα προϊόντα μας «Ούζο» και «Τσίπουρο/Τσικουδιά» ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές κι αυτό διότι: θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στην Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη ακριβώς όπως προστατεύονται στην ΕΕ. Αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες», επισημαίνει σε δήλωση του ο Νίκος Καλογιάννης πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

Σημαντικό επίσης είναι ότι, αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» και του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, γεγονός που διευκολύνει την παράσταση τους ενώπιον κάθε Αρμόδιας Αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.


Ο Θανάσης Καρτερός γράφει για «χούντα Μητσοτάκη»

– Όταν η ανοησία χτυπάει ταβάνι

Αρκετοί έπεσαν από τα σύννεφα διαβάζοντας το άρθρο του Θανάση Καρτερού προχθές στην «Αυγή», στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο «κόκκινος» αρθρογράφος περίπου ταύτιζε τη θητεία Μητσοτάκη με τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο συλλογισμός του ήταν απλός, σχεδόν απλοϊκός. Για «κανονικότητα» μιλούσαν οι χουντικοί, για «κανονικότητα» και ο Μητσοτάκης, άρα ο Μητσοτάκης είναι «χούντα». Πριν από πολλά χρόνια, αυτό το σόφισμα έκανε μεγάλη καριέρα στα γυμνασιακά ανέκδοτα: «Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».

 • Είναι κρίμα για έναν επώνυμο δημοσιογράφο να χρησιμοποιεί παιδικά επιχειρήματα. Εκτός κι αν ισχύει η ψυχαναλυτική αρχή ότι οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν επιστρέφουν στην παιδική ηλικία. Ακόμη μεγαλύτερο κρίμα είναι ένας άνθρωπος που έχει φάει τα νιάτα του μελετώντας τα «Απαντα» του Μαρξ και του Λένιν να έχει καταλήξει σε πολιτική σκέψη τόσο ναΐφ.

Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά τα αφελή και ανόητα επιχειρήματα απασχολούν μόνο το μυαλό του Θανάση Καρτερού ή τα συζητούν και τα επιδοκιμάζουν και τα ανώτερα κλιμάκια της Κουμουνδούρου, πιθανά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αν ισχύει το πρώτο, τότε το κακό είναι μικρό. Αν όμως αυτές τις πολιτικές αφέλειες τις συμμερίζεται ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το θέμα αποκτά σοβαρές διαστάσεις.

 • Ακόμη και ερασιτέχνες της πολιτικής καταλαβαίνουν ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει καμιά σχέση με την ακροδεξιά «κανονικότητα» -εδώ καλά-καλά ούτε καν οι κλασικοί δεξιοί της ΝΔ δεν το διαβλέπουν. Αντίθετα, όλη η στρατηγική του Μητσοτάκη επικεντρώνεται σε μια θεαματική μετατόπιση της ΝΔ προς το ευρύχωρο πολιτικό Κέντρο μέχρι τον «σκληρό πυρήνα» της Κεντροαριστεράς.

Τώρα, πώς ο Θανάσης Καρτερός τον βλέπει ως μια «μετενσάρκωση» του Παπαδόπουλου και του Παττακού είναι ένα ερώτημα. Αλλωστε, μια παλιά αρχή του σταλινισμού έλεγε: μόνο εμείς ερμηνεύουμε και καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα. Κι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τότε κακό του κεφαλιού της!

 • Ο Θανάσης Καρτερός εκφράζει μια «επαναστατικότητα» που συνοδεύεται από μια ιδιοτυπία: όσο μεγαλώνει στην ηλικία, αντί να «στρογγυλεύει» τις γωνίες, τόσο αναπτύσσει τις αιχμές. Γιατί στα «πέτρινα χρόνια» της διαδρομής του έδειχνε άλλα πράγματα. Με αντιστασιακή δράση, ακόμη και πριν από τη δικτατορία, ανελίχθηκε γρήγορα στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ. Δεν θα αναφερθώ στις «μικροπεριπέτειες» και τις ιδεοληπτικές κοτσάνες με τα μαρούλια του Τσερνόμπιλ.

Ήταν από τους πιο διακεκριμένους αρθρογράφους του «Ριζοσπάστη» που έγραφε για την «ακλόνητη δύναμη» του «σοσιαλιστικού στρατοπέδου», ακόμη και λίγες μέρες πριν πέσουν στα κεφάλια τους οι πέτρες από το Τείχος του Βερολίνου. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια σημαντική καριέρα στον «αστικό» Τύπο, με διευθυντικές θέσεις στα συγκροτήματα Αλαφούζου και Μπόμπολα. Πάντα όμως φαίνεται ότι έκαιγε μέσα του η φλόγα της επανάστασης, όσο και να την έσβηνε για να μπορεί να υπάρχει -πάντοτε σε διευθυντικές θέσεις- στα «πετσοταϊσμένα» ΜΜΕ εκείνης της εποχής.

 • Μετά από διάφορες ατυχίες και αποτυχίες, βρήκε ένα ταπεινό στασίδι στην «Αυγή». Και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, βρήκε μια καλή θέση στο «αυτί» του Αλέξη Τσίπρα. Λέγεται ότι για την εχθροπάθεια του Τσίπρα απέναντι στα λεγόμενα συστημικά ΜΜΕ, σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι συμβουλές του Θανάση Καρτερού, τον οποίο ο πρωτόβγαλτος Αλέξης για πολλά χρόνια τον αντιμετώπιζε με θαυμασμό και δέος, ως «Νέστορα» της Αριστεράς.

Πάντως, μετά την ήττα στις εκλογές του 2019, οι μετοχές του στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται εξασθενημένες. Πάντα είναι κάπου εκεί, στα γραφεία της Κουμουνδούρου, αλλά μάλλον με τη σημασία που έχουν κάποια παλιά αναμνηστικά που κρατάμε στο σπίτι για συναισθηματικούς λόγους, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμιά πρακτική αξία.

 • Ορισμένοι βέβαια επιμένουν ότι ο Καρτερός παραμένει στο «αυτί» του Τσίπρα και κάποιες από τις σκέψεις τους είναι συγκλίνουσες. Απλώς ο Αλέξης, με καλύτερο ασφαλώς επικοινωνιακό και πολιτικό ένστικτο από τον Καρτερό, ξέρει ότι όλα έχουν ένα όριο. Ακόμη και η ανοησία.

Φήμες ότι ο Θανάσης όχι μόνο πιστεύει ακράδαντα ότι ο Μητσοτάκης «χουντίζει», αλλά ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει ο ίδιος τον αντιχουντικό αγώνα εξετάζονται με προσοχή. Αν δεν ήμασταν μπροστά στο καλοκαίρι, δηλαδή την εποχή που ο Θανάσης ετοιμάζει τα μπαγκάζια του για το εξοχικό του στην Τήλο, αυτός θα ήταν ικανός να ξανακλειστεί στο Πολυτεχνείο. Για να «ξαναρίξει τη χούντα του Μητσοτάκη». Αλλά αυτά είναι θέματα που πρέπει να προσέξουν οι συγγενείς και οι φίλοι του. Με στοργή και ευαισθησία. Πηγή: iefimerida.gr


Η Ικαρία είναι ένας μαγικός τόπος – ένα νησί που θα λατρέψετε!

 • Είτε φτάνετε στην Ικαρία από το λιμάνι του Εύδηλου είτε από τον Αγ.Κήρυκο (το κεντρικό λιμάνι του νησιού) ή ακόμα και αεροπορικώς, αμέσως θα νιώσετε την αύρα του νησιού. Μια ηρεμία, γαλήνη και το άχτιστο,άγριο τοπίο που θα σας συναρπάσουν με την μια!

TOP 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Ικαρία : Νησί της φύσης και της μακροζωίας - Ικαριακή Ραδιοφωνία

Το νησί του Ίκαρου είναι ένα αραιοκατοικημένο νησί, με πολύ άγρια ομορφιά και μεγάλα αχανές και άχτιστα κομμάτια. Έχει μεγάλη έκταση (255 τ.χλμ) ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της είναι 9.000 κάτοικοι περίπου. Φημίζεται για την ηρεμία και την μακροζωία των κατοίκων της ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει δεκάδες αφιερώματα στον τρόπο ζωής των Ικαριωτών και κατά πόσο αυτός επηρεάζει την μακροζωία τους.

Ικαρία… του νερού και του οίνου - Mamakita.gr
Πρόσβαση στην Ικαρία

Στην Ικαρία μπορείτε να έρθετε είτε με το αεροπλάνο είτε με το πλοίο της γραμμής. Τα πλοία αναχωρούν από τον Πειραιά και δένουν είτε στο λιμάνι του Αγ.Κήρυκου (πρωτεύουσα) είτε στον Εύδηλο. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ικαρία μπορείτε να βρείτε εδώ, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Συνήθως οι τιμές ξεκινάνε από τα 60-80€ για μια διαδρομή πάνε-έλα.

Ταξίδι στην Ικαρία - Παραλίες,πανηγύρια,φαγητό και ξεκούραση!

 • Η διαδρομή Πειραίας-Εύδηλος – αυτή που επιλέξαμε και εμείς) διαρκεί περίπου 6κ30 ώρες. Πραγματοποιείται από την HellenicSeaWays με το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ. Ξεκινάει από τον Πειραιά και περνάει διαδοχικά την Σύρο, την Μύκονο, την Ικαρία και την Σάμο. Μερικές ημέρες την εβδομάδα ανηφορίζει και προς Χίο,Μυτιλήνη και Καβάλα.

Η διαδρομή περνάει ευχάριστα και από την στιγμή που θα φτάσετε στο πρώτο νησί (Σύρος), η υπόλοιπη ώρα θα περάσει ακόμα πιο γρήγορα. Εάν προτιμήσετε το αεροπλάνο, οι πτήσεις που έρχονται στην Ικαρία είναι από την Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τις συγκεκριμένες πτήσεις είναι η Olympic Air και η SkyExpress.

Γιατί στην Ικαρία η ζωή διαρκεί πιο πολύ; | Alfavita

Τα αεροπορικά εισιτήρια για Ικαρία, δεν είναι οικονομικά. Αντίθετα, λόγω λίγων δρομολογίων καθώς και άγονης γραμμής, τα εισιτήρια είναι ιδιαίτερα ακριβά – ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ικαρία – Διαμονή

Η διαμονή στην Ικαρία είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα στον προγραμματισμό σας. Τα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα ενώ αρκετά δωμάτια δεν υπάρχουν πουθενά στο ίντερνετ και θα τα βρείτε μόνο αφού φτάσετε εκεί..

Παραλίες Ικαρίας

Ικαρία: Στην πηγή του zen - αθηνόραμα travel

Οι παραλίες της Ικαρίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών – είτε σας αρέσουν οι μεγάλες αμμουδερές παραλίες είτε τα μικρά κολπάκια με πέτρα, η Ικαρία θα σας καλύψει όλες τις απαιτήσεις! Ανάλογα με τον καιρό και πως φυσάει, μπορείτε να δείτε τις παραλίες είτε φουρτουνιασμένες είτε να είναι «λάδι», από την μια ημέρα στην άλλη. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τον καιρό για το που θα κολυμπήσετε – συνήθως οι Νότιες παραλίες δεν δέχονται τόσους ανέμους και τις περισσότερες φορές είναι πιο ήρεμες απ΄ότι οι Βόρειες παραλίες(Αρμενιστής,Μεσακτή,κτλ).

Πανηγύρια Ικαρίας – Διασκέδαση στην Ικαρία – Νυχτερινή ζωή

Αρχείο:Πανηγύρι Λαγκάδας Ικαρία.png - Βικιπαίδεια

 

 • Τα πανηγύρια στην Ικαρία είναι όλη η διασκέδαση! Δε γίνεται να έρθεις στην Ικαρία και να μην επισκεφτείς όσο το δυνατόν περισσότερα πανηγύρια κατά τη διαμονή σου! Στα πανηγύρια όλο το χωριό και όλοι οι επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα. Μπορεί να μην γνωρίζετε κανέναν, αλλά θα καθίσετε στο ίδιο τραπέζι, θα πιείτε μαζί, θα χορέψετε, θα διασκεδάσετε !!!

Ικαρία 15αυγουστος 2017: Δείτε όλα τα πανηγύρια στο νησί του κεφιού!!!

Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι μια μοναδική εμπειρία, που δε θα πρέπει να χάσετε. Αρκετοί επισκέπτες, από όλο τον κόσμο, έρχονται αποκλειστικά γι’αυτή την εμπειρία – να ζήσουν από κοντά τα ξακουστά πανηγύρια!

Surfing στην Ικαρία

 • Η Ικαρία και η παραλία της Μεσακτής συγκεκριμένα, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις του surf. Μεγάλη παραλία και ιδανικά κύματα τόσο για έμπειρους surfers όσο και για αρχάριους που θέλουν να μυηθούν σ’αυτό το water sport!

Επίσης, μπορείτε να νοικιάσετε σανίδες surf εάν είστε έμπειροι χρήστες. Το Surf στην Ικαρία είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και να ξεφύγετε από την comfort zone σας!

Φαγητό στην Ικαρία

Όπως θα περίμενε ο κάθε επισκέπτης, το φαγητό στην Ικαρία είναι απλά εξαιρετικό. Γεύσεις σπιτικές και μακριά από την αυτοματοποιημένη βιομηχανία τροφίμων της πόλης.

Επίσκεψη στους Φούρνους

Κορονοϊός - Φούρνοι Ικαρίας: Χαμός με λιμενικό που διέδωσε τον ιό στο νησί

 • Εάν θα μείνετε αρκετές ημέρες στο νησί – που σας προτείνουμε να μείνετε – τότε σίγουρα μια ημέρα πρέπει να την διαθέσετε ώστε να επισκεφθείτε τους Φούρνους. Πρόκειται για το νησάκι που είναι απέναντι από την Ικαρία και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό κομμάτι, απέναντι από τον Αγ.Κήρυκο.

Φούρνοι: είναι ο τελευταίος παράδεισος του Αιγαίου; - αθηνόραμα travel

Υπάρχει καθημερινό μικρό ferry που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αγ.Κήρυκος – Φούρνοι και πέρα από επιβάτες, δέχεται και 1-2 αυτοκίνητα.

 • Εάν θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητό σας μαζί, θα πρέπει να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας. Πέρα από αυτό, υπάρχει και τουριστικό καραβάκι που σας μεταφέρει το πρωί και σας γυρνάει το απόγευμα πάλι πίσω σε 50’.

Μόλις φτάσετε στους Φούρνους, θα σας περιμένουν οι εστιάτορες ώστε να σας προσφέρουν τα φρέσκα τους ψάρια. Εκεί γίνεται το πάρτυ του Αστακού καθώς οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τα ψάρια φρεσκότατα.

 • Στην Ικαρία θα περάσετε τέλεια! Θα ζήσετε την απέραντη χαλάρωση και ηρεμία που προσφέρει το νησί ενώ ταυτόχρονα θα διασκεδάσετε στα ατελείωτα πανηγύρια.
 • Θα ευχαριστηθείτε την θάλασσα στις καταπληκτικές παραλίες ενώ όσον αφορά το θέμα του φαγητού, θα είστε κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι από την τοπική κουζίνα! Και όλα αυτά, σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.

Προλάβετε να επισκεφθείτε την Ικαρία, όσα χρόνια ακόμα θα παραμένει «αγνή» και μακριά από την εμπορικότητα που ήδη έχει καταφθάσει στο νησί, με αποτέλεσμα να τα αλλάζει όλα σιγά σιγά..

Ικαρία: 9 λόγοι που αξίζει να την επισκεφθείτε | Εναλλακτική Ατζέντα

Ικαρία | Διακοπές στη Βόρειο Αιγαίο | Discover Greece

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

ΠΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ