Καλλιόπη Βαρδάκα: Το απογευματινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Kυριακή 25.9.2022)

**ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ**

**ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ** 


Οποιος μετακινείται με το Μετρό είναι κυρΠαντελής, ακροδεξιός, φασίστας και παιδεραστής. #Εξάρχεια

*

Σε άλλα νέα η Ούρσουλα απείλησε το εκλογικό σώμα της Ιταλίας, σε περίπτωση που ψηφίσουν τον δεξιό συνασπισμό. Και απαράδεκτα αντιδημοκρατική και πανηλίθια, αφού η απειλή έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Απίθανη.

*

ΒΑΣ. ΣΙΟΥΤΗ: Φαίνεται ότι το ρεπορτάζ για Έβρο & Spiegel ενόχλησε. Δεν περίμενα κάποιοι να ενοχληθούν τόσο που να με στοχοποιήσουν. Αρχικά με διαστρεβλώσεις και ψέματα, αλλά τώρα πέρασαν στις έμμεσες απειλές και στον εκφοβισμό μου ως μητέρα με διάφορα μηνύματα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μου

*

Υπο κανονικές συνθήκες, o Zακ Ατταλί, οικονομολόγος και υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, θα έπρεπε να είναι στο τρελοκομείο. Τώρα περιγράφει πως μια ελίτ τα επόμενα χρόνια θα τρώει χαβιάρι και η πλειοψηφία θα πεινάει.


Η #Μποφίλιου δηλώνει τροτσκίστρια και ταυτοχρόνως φωτογραφίζεται μπροστά από τον δολοφόνο του Τρότσκι. Ιδεολογικό μπριάμ με σκόρδο και φέτα.

Image

Crude oil price Six months ago: $114 Now: $78


**

In Australia, this football team just won the league championship. Their captain went into the stands to get their waterboy, who has Down’s Syndrome, so they could celebrate together.

Στην Αγγλία τον Μητσοτάκη τον ήθελαν στην θέση του Τζόνσον και στην Αμερική τον ρώτησαν αν θα’θελε να κατέβει για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όταν πήγαινε ο Τσίπρας έξω ούτε καντίνα δεν του πρότειναν ν’ανοίξει γιατί άλλο Πρωθυπουργός και άλλο γελωτοποιός…

*

Γιατί οι λαοί στρέφονται προς την ακροδεξιά και φοβούνται πολύ περισσότερο όλους αυτούς τους εν εξάλλω openborder/δικαιωματιστές; Λαθρομεταναστευτικό, οικονομική κρίση, παράλογη πολιτική κορεκτίλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν. Μην κλαίμε λοιπόν υποκριτικα.

*
Κατά τα λοιπά, σε έναν άλλον γαλαξία, υπάρχουν νοήμονα όντα που επιθυμούν στην Ουκρανία να ηττηθεί το… ΝΑΤΟ. Εικάζω ότι κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης θα είναι: “Έξω οι Ουκρανοί από τη Ρωσία”. Τι να πει κανείς; Ζουν ανάμεσά μας; Φοβάμαι ότι εμείς ζούμε ανάμεσά τους.

Image

*
Δε ξέρω σε τι πιστεύει η Μελονι,δε ξέρω αν είναι ακροδεξία,φασίστρια,ή ναζί (λολ). Ξέρω ότι σε Ιταλία,Σουηδία,Γαλλία,Ισπανία κ.λπ δεν έγιναν ξαφνικά ακραίοι οι ψηφοφόροι.Χώρες πρότυπα δημοκρατίας,ευταξίας,ευνομίας&προόδου. Αναρωτηθείτε το γιατί. Ή μάλλον ξυπνήστε πριν είναι αργά.
*
Υπάρχουν παρόμοια όντα σε άλλο κράτος που να αντιδρούν με λύσσα στην κατασκευή μετρό επειδή έτσι γουστάρει ο κόκκινος εγκέφαλος τους ή μόνο εμείς έχουμε το είδος αμοιβάδα των σπηλαίων;Και αν ναι,πόσες ώρες θα τους ανεχόταν η εκεί αστυνομία;
*
Δεν θέλουμε Μετρό στα Εξάρχεια γιατί το Μετρό το χρησιμοποιεί η πλέμπα και δεν γουστάρουμε πλεμπαίους στην πλατεία μας
*
Δηλαδή τι περιμένατε? Να βλέπουν οι άνθρωποι τον κάθε Ιάσωνα να ξεφορτωνει καραβιές,να πλουτιζει, τις ΜΚΟ να κάνουν πάρτι, οι λαθρομετανάστες να καταστρέφουν το μέλλον που εχτισε και να μην αντιδράσει? Δεν είναι ακροδεξιός αυτός. Έτσι τον λένε αυτοί που προβάλουν το “γλυκάνισος”.
*
Αριστεροί υποστηρικτές. Μπράβο Παπανίκο!
Image

*

ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΣΙΠΡΑ στις επερχόμενες εκλογές όχι μόνο καταπολεμάτε την παγκόσμια ακρίβεια αλλά και διασώζετε τον υδροβιότοπο της πλατείας Εξαρχείων.


  • Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κολοσσούς στον τομέα υψηλής τεχνολογίας

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας την τελευταία τριετία στην Ελλάδα δίνοντας σαφές στίγμα πως «έχουν έρθει για να μείνουν», να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη σταθερών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, καθώς και για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης ανάλογης των προσόντων τους για να γυρίσουν στην Ελλάδα.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι η αποκέντρωση, καθώς δεν περιορίζονται στην Αθήνα, αλλά πολλές έχουν τις βάσεις τους έξω από την πρωτεύουσα, επιλέγοντας μέχρι στιγμής τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα.

Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν σχετικές επενδύσεις στον χώρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12, καταδεικνύοντας ότι η ομάδα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα «οικοσυστήματα καινοτομίας». Για τον λόγο αυτό έχουν ληφθεί και οι σχετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης και της παραμονής των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα.

  • Πέρα όμως από την συγκεντρωτική παρουσία όλων των διεθνών επενδυτών στην ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επαφές και με άλλες εταιρείες που εξετάζουν την προοπτική της ανάπτυξης παραγωγικής παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ επίσης έγιναν επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν ευρεία επενδυτικά προγράμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ υπήρξε και η ευκαιρία για ώσμωση με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

Ειδικότερα οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είναι: 

  • Nova

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027 για την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών ταχύτητας 10 Gbps. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ με κάλυψη άνω του 70% των περιφερειών της χώρας και 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η εταιρεία ετοιμάζει νέες επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου 5G και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης.

  • Microsoft

Έχει δρομολογήσει μία επένδυση που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, φτάνει το ένα δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας και προβλέπει την κατασκευή τριών data centers στην περιοχή των Μεσογείων, μέσω των οποίων θα προσφέρονται υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud). Η διαδικασία της αδειοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε το 2023 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, ενώ η λειτουργία των υποδομών θα ξεκινήσει το 2025 και θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου 300 νέες θέσεις εργασίας.

  • Cisco

Από τον Ιούνιο του 2020 η εταιρεία λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού. Το κέντρο αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, για την ΝΑ Ευρώπη.

  • Amazon

H Amazon Web Services υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί. Μεταξύ άλλων πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις με τη χρήση drones για τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων, καθώς και για τη συνδρομή του έργου του Λιμενικού. Η αμερικανική εταιρεία συντονίζει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος με τη συμμετοχή των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ναυτιλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • TeamViewer

Τα Ιωάννινα επέλεξε η γερμανική TeamViewer -εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις απομακρυσμένης σύνδεσης και συνεργασίας- στις αρχές του 2020 για την εγκατάσταση ενός κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, αρχικά με δυναμικό 18 εργαζομένων. Πολύ σύντομα ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη με 200, συνολικά, θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας καλύπτονται από Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και, καθώς βλέπουν μια ικανοποιητική ευκαιρία απασχόλησης, γυρίζουν στην Ελλάδα.

  • Deutsche Telecom/ ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα έως το 2027 για την κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει ως το σπίτι ή το γραφείο. Πρόσφατα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε επίσης την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα έως και 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας. Σημειώνεται ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη η Deutsche Telekom μετέφερε στη Θεσσαλονίκη από την Αγ. Πετρούπολη 270 στελέχη πληροφορικής για τη λειτουργία του Telekom IT Hub Ως το 2027 στο κέντρο αναμένεται να απασχολούνται συνολικά 1.000 άτομα.

  • Vodafone

Η Vodafone υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τόσο στην ανάπτυξη οπτικών ινών όσο και στην επέκταση του δικτύου 5G, για τη διασύνδεση άνω των 800.000 επιχειρήσεων και νοικοκυριών έως το 2024. Επιπλέον υλοποιεί πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών για ένα εκατ. κατοίκους σε δέκα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

  • Accenture

Το 2020 η εταιρεία δημιούργησε hub στη Θεσσαλονίκη με 20 άτομα, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε με την προσθήκη στελεχών και σήμερα στεγάζεται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 1.000 τμ στην Πυλαία.

  • Deloitte

Το Deloitte Alexander Competence Center, πρότυπο κέντρο τεχνογνωσίας της Deloitte, άνοιξε τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγα χρόνια και σήμερα απασχολεί 800 εξειδικευμένους επιστήμονες. Πρόθεση της εταιρείας είναι να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της με την αξιοποίηση στελεχών από τη Θεσσαλονίκη και, ευρύτερα, τη Βόρεια Ελλάδα.

  • PwC

Η εταιρεία έχει επιλέξει την Πάτρα για την εγκατάσταση του PwC Technology & Innovation Hub, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες. Το κέντρο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για την ευρύτερη αναβάθμιση του τεχνολογικού χαρακτήρα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

  • Nokia

Η φινλανδική εταιρεία έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και δηλώνει παρούσα με τη συμμετοχή της σε σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην ανάπτυξη της αγοράς που δημιουργείται με βάση την 5η γενιά της κινητής τηλεφωνίας. Λόγω των προϋποθέσεων που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να αποτελέσει η χώρα τεχνολογικό hub για την ευρύτερη περιοχή, η εταιρεία έχει αποφασίσει να διευρύνει τις εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει στην Αθήνα.


  • Πώς ο IGB «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο – Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα

Το ερχόμενο Σάββατο τα εγκαίνια, αλλάζει σελίδα ο ενεργειακός χάρτης στην νοτιοανατολική Ευρώπη – Ξεκινά η ροή φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Βουλγαρία παρούσας και της Φον Ντερ Λάιεν

Σε πανηγυρική τελετή στη Σόφια θα «υποδεχθούν» τις πρώτες ποσότητες αερίου, προερχόμενου από το νότο, ηγέτες της Βαλκανικής αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ραντεφ έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

  • Καθώς πλησιάζει ένας δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, η Βουλγαρία ενισχύει τις «δεξαμενές» της με αζέρικο φυσικό αέριο που θα καταφθάνει από την Ελλάδα. Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Η εμπορική λειτουργία του εγκαινιάζεται μεν με ροή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, που θα «πέφτει» στον IGB, στη διασταύρωσή του με τον διερχόμενο ΤΑΡ στην Κομοτηνή, για να συνεχίσει το «ταξίδι» προς τη Βουλγαρία και από εκεί, μέσω άλλων διασυνδετήριων αγωγών, στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία-αργότερα, ίσως και παραπάνω.

  • Ωστόσο, από τα τέλη του 2023, στον ελληνοβουλγαρικό «σωλήνα» θα πέφτουν και σημαντικές ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φτάνει σε παγοκολώνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις FSRU.

Από τη θαλάσσια εξέδρα, με ποντισμένους αγωγούς θα διοχετεύεται στον ΤΑΡ στη στεριά και λίγο παρακάτω, στο ύψος της Κομοτηνής, μέσω του IGB θα φεύγει για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

  • Τον περασμένο Μάιο, στην Αλεξανδρούπολη συναντήθηκαν στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του FSRU οι ηγέτες των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών της Βαλκανικής και εκεί ανακοινώθηκε η δέσμευση του κατασκευαστικού ομίλου ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του άλλου χρόνου, ενώ εξαγγέλθηκε και σχέδιο κατασκευής και δεύτερης εξέδρας επαναεριοποίησης LNG δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

Γίνεται σαφές, κατόπιν όλων αυτών, ότι η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία ταυτόχρονα βοηθάει στην επιχείρηση απεξάρτησής της από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.

  • Οι χώρες της Βαλκανικής, έως τώρα, εξαρτώνται τα μέγιστα από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με τη Βουλγαρία να καλύπτει το 90% των αναγκών της από την Ρωσία. Μάλιστα, η Μόσχα, λόγω της στάσης της Σόφιας στο Ουκρανικό, διέκοψε ήδη την παροχή φυσικού αερίου.

Με την έναρξη της λειτουργίας του IGB, όμως, το ενεργειακό τοπίο αλλάζει και το ρωσικό μονοπώλιο «σπάει», με πρώτο βήμα τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού άξονα. Ένας άλλος αγωγός που θα «δέσει» ακόμα πιο γερά την Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, έχει συμφωνηθεί να γίνει στον άξονα Θεσσαλονίκη – Σκόπια, για να μεταφέρει αέριο προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία, το Κόσοβο, κ.λπ.

  • Κατά τους αναλυτές, με τους ενεργειακούς αγωγούς αλλά και τους οδικούς άξονες, χερσαίους και θαλάσσιους (λιμάνια), αναβαθμίζεται γενικότερα η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ